237
Véradásról általában
  • Vlala #157
    Voltam ma.
  • Willenbrock
    Véradás=ájulás
  • Vlala #155
    Hehe, kicsit lebegsz tőle. Sokkal könnyebbnek érzed magad utána, ehhez jön még az érzés, hogy épp most segytettél egy tucat embernek.

A poén az, hogy kiskoromban engem is vittek injekciózni, de hozzám ketrec, póráz és szájkosár kellett, annyira féltem a tűtől.
  • Bandee1987
    Nekem egyébként egyáltalán nincs félelmem a véradásnál, kiskoromban egy betegség miatt évekig jártam kontrollra, vérvételre, úgyhogy nekem a tű már szinte haver :)

Szerintem egyébként azért is jó vért adni, mert ha levesznek belőled 4,5 dl vért kicsit olyan érzésed van, mintha megittál volna 3-4 üveg sört éhgyomorra :)

Szóval nekem bejön :DDDD
  • Vlala #153
    Ha valami komolyabb gondod van, akkor le sem veszik. Ha bejutsz a véradásra, az jó jel, a véred egészsgéügyi célokra alkalmas, tehát még élsz vele egy ideig. :)
  • lord nihilus
    kicsit hülyén hangzik, de ha valami komolyabb gondom van (lenne) arról, küldenének tájékoztatást, vagy csak bizonyos dolgokat vizsgálnak a vérben ilyenkor?

am asszem eddig ötször adtam vért, bár a legutóbbin nem voltam itthon sajna :S
  • Vlala #151
    Tegnapelőtt voltam, alig 4 perces "szintidő" alatt teljesítettem a 4,5 dl-t.
    A nővérke úgy nézett rám, mint a haldoklóra... :):):)
  • noti83
    baszki most adok majd énis 7.-én
    második lesz de a tű az mostis tű marad jájj
  • Vlala #149
    Gratulálok, és légy üdvözölve a véradók táborában!

A csoki segít feldobni a vércukrot, ezáltal újratermelni az elveszített mennyiséget. A tű tényleg durva, de gondolj bele, meddig kellene ott feküdnöd egy vékonyabb tűvel. :)
  • gotchaaa
    Huh, túléltem. :)
    Gyorsan megvolt, nem is szédültem, végig tök jól éreztem magam. Bár az elején a tű mérete kicsit meglepett. :D
    Kaptunk csokit is. :D
  • Vlala #147
    Érdekes, régebben megkínáltak előtte egy sportszelettel. Mindegy, a nővérke el fogja mondani, hogy mostanában mi a szabály, én novemberben még kaptam nápolyit.
  • gotchaaa
    Csokit? Én olyat is hallottam, hogy cukros dolgokat pont nem szabad enni előtte.
  • Bandee1987
    Nekem véradás után irtak levelet, hogy túl magas a vér vérzsír tartalma, legközelebb ne egyek annyi zsiros kaját előtte :)
  • Vlala #144
    Ez természetes, hiszen meg fognak szúrni, és leveszik a véredet.
    Én is paráztam az elsőnél, de még a harmadiknál is.
    A lényeg: Hallgass a nővérkére: előtte egyél-igyál (ásványvíz, csoki - hadd menjen a vércukor), utána pihenj még az ágyon egy pár percet.
    Csak a szúrás kellemetlen, a többit nem érzed.
  • gotchaaa
    Holnap lesz véradás a suliban. Kicsit félek tőle, hogy vajon milyen érzés. Vagyis nem félek, hanem... szóval nem úgy félek tőle, mint pl. az oroszlántól vagy a betörőtől, hanem amúgy. Most lesz az első, és attól ugye általában tart az ember. :)
    Sajnos emiatt lemaradok 3 óráról a iskolában, ami miatt nagyon szomorú vagyok, de az kárpótol, hogy megmenthetek akár 3 életet.

• ivan924
    Ha csak kicsit magasabb, akkor igen. Sokan azért is adnak vért, mert utána úgy érzik: megkönnyebbülnek. De ha nagyon magas a vérnyomás, akkor az orvoson múlik, engedi-e a véradást.
  • ivan924
    Ha keveset iszol, akkor már az elején, az előzetes vércsepp-vételnél kiszűri/kiszűrhetné az orvos. Egyszer fordult elő velem ilyen, mondta: "adhatok vért, de előtte igyak jó sokat". Meg is ittam egy jó liternyi vizet, aztán negyedóra várakozás után hamarabb leadtam a vért, mint a mellettem ülő, akit korábban ültettek oda.
  • Vlala #140
    A levett vérmennyiség - kb. 4,5 dl - egy-két nap alatt teljesen újratermelődik, bár ha első véradásod, akkor a szervezet még nincs hozzászokva ehhez a "vérszegénységhez".
    Azért az edzést nem árt egy-két napra szüneteltetni véradás után.
  • Sekler
    egy kérdésem lenne, azon gondolkoztam, hogy elmegyek vért adni, azonban van pár kérdés amit előbb tudni szeretnék.
    Aktívan sportolok, nyáron lesz egy nagy megmérettetésem, fontos hogy tökéletes formában legyek. Kérdésem, visszavethet e a felkészülésben, ha lecsapolnak. Ha igen, mennyi idő alatt regenerálódhatok.
    Másik kérdésem, tudja e valaki, hogy Miskolcon vagy Kazincbarcikán hol lehet vért adni.
    Utolsó, ha nem probléma, a véradás javítja valamennyire a vérképet? Tudtommal nincs bajom vele, azonban szeretnék minnél egészségesebb lenni:)
  • Vlala #138
    Sajnos nme, csak egy ideig. a magas vérnyomást a szervezet állítja be, ezért véradás után ugyanúgy visszatermelné az átlagnál magasabb értéket.

Ezzel együtt sem próbállak lebeszélni a véradásról, nagyon szép emberi cselekedet.
  • Sekler
    egy röpke kérdés, a véradás használ magasvérnyomásra?
  • Vlala #136
    Lassan jön? Akkor az csigavér :]

(bocs, ez kissé fáradt volt.)
  • Dave John
    Nekem csak annyiban hasonlít a véradásom a Tiedhez, hogy alig jött vér.. már a harmadik emberke húzott el a szomszéd ágyról, de én még mindig ott voltam. elvileg nem ittam sok teát az volt a baj :/
  • Equis
    Hali, most voltam először véradáson. Az történt hogy egyszercsak nem jött több vér, erre mondják pumpáljak stb... hát pumpáltam, aztán csak nem indult (valami 6mili keleltt volna hogy meglegyen 1E)... erre bejelenti összeesett a vénád valszeg, mondom remek. tök ideg lettem emiatt, mert ugye első, az meg jo ha sikerélmény, és igy se nem vizsgálják ki a vérem, se nem adható senkinek, amint lehet megint megyek ezt nem hagyom annyiban :) aztmondta előfordul, hát ezse vigasztaLT, járt már igy valaki?
  • Vlala #133
    vért adni megyek, szigetelni nem.
  • magus
    najah erre az egyre jonnek az emberek, en legalabbis igy szoktam oket meggyozni h jojjenek:)
  • praksi
    én voltam múlt héten, kaptam egy doboz Ászokot :-)
  • KM
    Itt a Sziget, gyerünk vért adni!
  • Vlala #129
    0 rh pozitív vagyok, sajna engem sem szeretne. De terjeszteni fogom, hátha van mínuszos ismerősöm is.
  • Judit
    KÉRÉS-SOS

Tegnap született egy kisbaba, akinek sürgosen vérre
    lenne szüksége, különben meghal. Akiket eddig behívtak (47 ember) azoknak a vérét nem fogadta be a szervezete 0 Rh negatív vér kellene, aki tud segíteni, az hívja az alábbi számokat!
    Előre is köszönjük mindenki segítségét!

Országos Vérellátó Szolgálat
    06-80/324-244
    36-1 372-424
  • Dzsini
    meg kell kérdezni, gyógyszere válogatja. nekem a szívgyógyszerre nem engedték, havernak a vérnyomás-gyógyszerre szabad...
  • Takezó
    Nah, én nem mentem el januárban, mert.... hát... ööö... már jó pár hónapja gyógyszereket szedek. Szóval szabad akkor nekem adnom vért, vagy nem? :| Mert csak úgy nem mennék el azért a Vöröskeresztbe...
  • Vlala #125
    jövő héten csapolás!
  • Takezó
    én caks január 28-án mehetek
  • Dzsini
    én most voltam :)
  • Vlala #122
    aham, a legközelebbi turnussal megyek!
  • Dzsini
    lehet menni újra :)
  • KM
    Október 18. A fene bele...
  • Dzsini
    én szeptember végén.. legalább november végéig illene várnom, de majd felhívom őket, hogy menjek-e...
  • Vlala #118
    mennék, de okt.27-én adtam...