237
Véradásról általában
  • Vlala #197
    Pontosan. Teljesen felszabadulsz tőle.
  • Dzsini
    Persze, egyrészt van egy fiziológiai hatása, a vérnyomáscsökkenés, mellette pedig a tudat, hogy viszonylag egyszerűen nagy segítséget nyújtasz másoknak.
  • georgesmatyas
    "egész rá lehet szokni amúgy"
    Miért is? Olyan dolog, mint a piócás vérnyomáscsökkentés?
  • georgesmatyas
    Nem adhatok sajnozs, csak vészhelyzetben gondolom :(
    [B+]
  • Dzsini
    Egy apróság még: ha pénzt kapsz a plazmaferezisért, azt az adóbevallásnál "Egyéb jövedelem" mezőben be kell vallani, és adózni érte.

(talán nem véletlen, hogy sok helyen inkább egyéb juttatás van pénz helyett)
  • tigeroo
    a debreceni plazmaferezis állomáson

uhh :D amúgy keddre van új időpontom is:) megyek megint (bár azt akárhogy is számolom 5nap a kettő között, de sebaj :D )
  • Dzsini
    Hol voltál plazmaadáson?

A keresgélés egy jó móka, nekem egyszer sikerült mellészúrnia a nővérkének, egyszer pedig olyan lendülettel szúrta be, hogy sikerült keresztüldöfni a vénát - az igen mókásan nézett ki még 2 hét múlva is :)

Bajom egyikből sem lett, igazából csak egy apró kellemetlenség volt - főleg nekik, nem győztek elnézést kérni :)
  • tigeroo
    énis balkezes vagyok:)

megvolt az első vérplazma adásom is.
    "gyerekjáték" volt, előtte ittam bő folyadékot, fél óra alatt végeztem is (750ml-t írt ki a doki hogy annyit kell adnom tskg/magasság alapján)
    10 perc pihenő kötelező a folyamat után, nehogy valaki elájuljon stb a hirtelen mozgástól de én már a 2. percben köszöntem szépen és mentem hazafele :) a nővérek nem hitték el hogy először adtam plazmát

(pedig a régebbi véradásaim során mivel nem valami vastagak az ereim sokszor a 2-3. ampullánál elállt a vérem és ott keresgélték a karomban az új helyet, hát az nem kellemes érzés, párszor az ájulás is kerülgetett olyankor)
  • asysoft
    40 véradás, az szép!:) Köszönöm a tanácsokat, majd meglátom, December elején hova megyek.
  • Dzsini
    Én egyszer követtem el azt a hibát (40 véradásból), hogy a bal karomból adtam, mert épp betelt minden jobb karos ágy :) (egyébként balkezes vagyok)

Füzet biztosan van náluk, ha valamelyik állandó véradóállomásra mész.
  • asysoft
    Majd legközelebb fogok kérni, remélem lesz nekik (most nem láttam egyet sem).
    Most is úgy mentem oda, hogy inkább bal karomból kérem, de aztán csak jobbos ágyak voltak szabadon... Majd legközelebb megpróbálok várni:)
  • Dzsini
    Második véradáskor kérj véradói igazolványt, abban benne van minden, és adminisztrációnak se rossz :) Belül fel van jegyezve a vércsoportod is, és belepecsételik a véradásaidat. Nem hivatalos okirat, de jó móka, és egyszerű megnézni benne, hogy mikor adtál utoljára.

Hogy melyik karodból érdemes (hol találnak jó vénát, neked melyik kevésbé zavaró) - érdemesebb a kevésbé használt/ügyetlenebb karból adni, mert egy jó fél napos kiesést jelent :) (bár én bicikliztem már véradás után - jól be is vérzett a fél alkarom)
  • asysoft
    Köszönöm a válaszokat, így már értem. (Rh csoportomat nem láttam a papíron, de majd legközelebb meglesem:)) Alighanem fogok még menni, mindenesetre legközelebb megkérem őket, hogy a bal karomból vegyék, vatta-géz gombóc miatt nehezen tudtam behajlítani a karom, de ez legyen a legnagyobb gond:)
  • Dzsini
    Ja, a gyorsteszt - igen, megbízható. 3 csepp folyadékkal tesztelik a 3 meghatározó antigén jelenlétét, amelyek az A, B, és az Rh+ vértípust mutatják ki:

A típusú vérben van A antigén
    B típusú vérben van B antigén
    AB típusú vérben van A és B antigén
    0 típusú vérben nincs ilyen antigén
    Emellett az Rh+ típusú vérben van RhD antigén, az Rh- -ban nincs.

Ez alapján az antigének kimutatásával könnyen azonosítható a vércsoport.

Az Rh hasonlóképpen öröklődik az AB0-hoz, csak egyszerűbb, mert csak egy antigén van - az lehet Rh-, aki mindkét szülőtől Rh- összetevőt kapott - ott is az Rh+ (az antigén jelenléte) a domináns.
  • Dzsini
    Gratulálok hozzá! :) További sok véradást, egész rá lehet szokni amúgy.

A vércsoportokról nagyon egyszerűen: mindenki 2 összetevőt örököl a szüleitől, és ebből áll össze. A "betűs" összetevők dominánsak, tehát elnyomják a recesszív, nullás összetevőt.
    Tehát ha valakinek "A" a vércsoportja, az (sorrendet nem figyelve) kétféle módon lehet, vagy "A" és "A", vagy "A" és "0" az, amit a szüleitől kap (a betű elnyomja a nullát). Hasonlóképpen van a B csoport, továbbá AB csak akkor lesz, ha A és B, nulla pedig csak akkor, ha 0 és 0 az öröklött "betű"
    Tegyük fel, hogy a szülők mindketten A vércsoportúak, (A0 összetevővel), akkor a gyermekei 25%-ban 0 (00), 75%-ban pedig A vércsoportúak lesznek (A0, 0A, és AA lehetőségekkel). Összefoglalva: igen, lehetsz úgy nullás, hogy egyik szülőd sem az, de egyikük sem AB.
  • asysoft
    No, túl vagyok életem első véradásán, részben ezen topic hatására. Már gondolkoztam egy ideje rajta, de valahogy mindig kiment a fejemből, vagy épp nem volt alkalmas, viszont topicot megpillantva eszembe jutott, s kinéztem egy pénteki helyszínt. Viszont ma szembe jött velem egyetemen, nem is hagytam ki...
    Lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban: ezek a gyorstesztek mennyire megbízhatóak? Elvileg egyik szülőm sem 0-s, nekem meg azt állapítottak meg, lehet ez?:) (Sajnos biológiából ritka műveletlen vagyok, középiskolámban eléggé el volt hanyagolva a tárgy, s Wikit felcsapva sem lettem sokkal okosabb.)
  • tigeroo
    köszönöm!
  • Dzsini
    itt is leírják
    kiegészítés:

• Milyen gyakran jöhet?
    két plazmaadás között legalább két napnak kell eltelnie
    plazmaadás után legkorábban két nap múlva jelentkezhet véradásra
    véradás után azonban csak egy hónap elteltével lehet plazmát adni

- gondolom hasonló korlátok vannak minden plazmás állomáson
  • Dzsini
    Bocsánat, a linket kifelejtettem - innen idéztem.
  • Dzsini
    A kettőt egyszerre biztos nem lehet, más az eszköz, és az egész rendszer - hogy felváltva milyen gyakran lehet azt nem tudom, én csak teljes véradásra járok amennyire sikerül.
    Viszont teljes véradás előtt vörös vérlemezke számot mérnek...

Egy ilyet találtam:
    "Egy alkalommal maximum 800 ml plazma levétele történik, amit a szervezet 72 órán belül pótolni képes.

Nemzetközi tapasztalatok, valamint az európai és hazai előírások szerint egy donor évente maximum 25 liter plazmát adhat.

Két donáció között minimum 10 napnak kell eltelnie. A plazmaferezis mellett a teljes véradásnak sincs akadálya, de ebben az esetben hosszabb időnek kell eltelnie." - de nem írja, hogy mennyinek.
    A 25 liter az kb. 31 alkalom, ha mindig 800ml-t vesznek le, az 10 napjával számolva gyakorlatilag kitöltené az évet (hétvégék, stb.).
  • tigeroo
    amúgy visszatérve erre:

lehet teljes véradást adni plazmaferezis közben?
    kedden lesz eredmény a vérképemről hogy adhatok-e vérplazmát (de valószínüleg adhatok, tavaly volt vérvételem orvosi vizsgálat végett és semmi gond nem volt vele), akkor eljárnék bő 10 naponta plazmát adni, nomeg vért is, hogy meglegyen az éves max (csak ne üssék nagyon egymást időben tudjak regenerálódni)
  • Dzsini
    Nem kizáró ok, nyugodtan.
  • gotchaaa
    Dohányzó ember adhat vért? Kb. 2 éve adtam utoljára, azóta rászoktam erre a sz4rra, és most eszembe jutott, hogy milyen jól is éreztem magam a véradás után :(
  • tigeroo
    1500ft juttatasert :)
  • Dzsini
    Miért nem teljest?
  • tigeroo
    értem. ma megyek a debreceni központba plazmát adni, csak kíváncsi voltam :)
  • Dzsini
    Nem számít teljes véradásnak, ezért sem vonatkozik rá az 56 napos, és az évi 4 (férfiaknak 5) alkalmas korlát.
  • tigeroo
    vérplazma adás beleszámít a véradásba?
  • Dzsini
    Az idei (mai) retro véradáson meglett a 40. véradásom :)
  • Dzsini
    Véradásra szólít a Magyar Vöröskereszt

Budapest, 2010. október 26. – A vérkészletek csökkenése és az előttünk álló hosszú hétvége miatt fontos, hogy a héten minél többen jelenjenek meg az országban szervezett véradásokon. A Magyar Vöröskereszt minden egészséges véradóra számít!

A biztonságos és folyamatos vérellátás érdekében – az előttünk álló hosszú hétvégére való tekintettel – a Magyar Vöröskereszt arra kéri a lakosságot, hogy minél többen jelenjenek meg a következő napokban szervezett lakóhelyi, munkahelyi, iskolai véradásokon. A fővárosban október 28-án, csütörtökön a Magyar Vöröskereszt Székházában (1051. Budapest, Arany János utca 31.) 11 és 18 óra között várjuk a véradókat. Aki egészséges és szeretne segíteni a: http://veradas.hu/Table/Megyei-v%C3%A9rad%C3%A1sok/ honlapon találhat további vidéki, illetve budapesti nyilvános helyszínt, vagy érdeklődhet a helyi transzfúziós osztályokon és Vérellátó Szolgálatnál.

A véradásra hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és TAJ kártyáját!
  • Dzsini
    ki volt még rajtam kívül?
  • Vlala #166
    Oké, négy és fél litert kérek, eg tételben. ;)

Nem jó vicc.
  • roli613
    sziasztok! én vért adnék megfelelő mennyiségű pálinkáért!

1cl/1liter pálesz
  • Dzsini

Retro véradás 2010

Helyszín: Városmajori Szabadtéri Színpad és azt körülölelő Park
    (1122 Budapest, Városmajor)

Időpont: 2010. szeptember 4. szombat, 10.00-18.00-ig

Véradók RETRO menüje:
    - 1 pár virsli mustárral
    - péksütemény
    - ½ l sör
    - „desszert” - meglepetések

Tervezett programok:
    - délelőtt: Pintácsi Viki interaktív gyerekműsora, vendégként fellép Viktor Óvóbácsi
    - délután: Dr. Rock, Caramel, Fekete Dávid, Passzió)
    - fellépő humoristák - a Dumaszínház művészei (Lóránt Barnabás „Trabarna”, Szupkay Viktor, Gulyás Attila „Kutya”, Fülöp Viktor)
    - kvízjátékok, ajándéksorsolás
  • Vlala #163
    Nem, sajna.
  • gotchaaa
    erre már sosem fogunk választ kapni :(
  • Vlala #161
    Miért nem? Műtöttek?
  • gotchaaa
  • Danny1987
    Én meg nem adhatok.
  • gotchaaa

én októberben