Misztikus, hihetetlen, érdekes

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

sz4bolcs
Egyetértek. Ez az utolsó kép az X-aktákból van Mulder irodai faláról? :-)

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Johnyy

Red neck burn out mid west mind, Who said date rape isn\'t kind?

Ezek mar nagyon filozofikus kerdesek. Nem egyszeru. :|

Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!

sz4bolcs
"A világ nem az ember hite szerinte mûködik,..." - De igen.

Dzsini
mi az, hogy "igazság"? valami, amit te annak tartasz... van aki számára Isten létezése az igazság, van aki számára a Karma-törvény az igazság, és van aki számára a tudósok mérési eredménye az igazság. mi alapján lehet bármelyiket elõbbrevalónak tartani a másiknál?

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Kicsit felreertettel, en nem hiszem, hanem feltetelezem h nemegy foldon kivuli eletet horodozo bolygo van. Kulonbseg.

Szerintem bizonyos esetekben van ertelme a hitnek.
Azert a hitet ne azonositsuk a vallasal.

Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!

FtranX
Én szerintem meg annak nincs értelme, hogy egy kérdés eldöntésébe belekeverjük a hitet. A hit nem egyenlõ az igazsággal, hanem csak egy belsõ szellemi táplálék, a vágyak egyfajta megnyilvánulása. Ezzel nincs semmi gond, akinek erre szüksége van, az nyugodtan éljen vele. Azonban, ahogy észrevettem, ilyen és hasonló vitákban az emberek hajlamosak érvként felhozni a hitüket. Ezt szerintem nem lehet. A világ nem az ember hite szerinte mûködik, ezért a hit könnyen tévútra vezethet.
Mert mi van, ha például súlyos beteg leszek, de azt hiszem, hogy meg fogok gyógyulni? Elõsegíti ez a gyógyulásomat (a placebóhatáson kívül)? Nem. Ha viszont azt mondom, hogy "nem tudom", akkor az az igazság megismerésére és ha az számomra kedvezõtlen, annak megváltoztatására motivál. (Na jó, ez egy kisarkított példa, de remélem érzékeltette a lényeget)
Sokkal könnyebb hívõnek lenni, mint nem hívõnek. A hívõnek támaszt nyújt a hite, a nem hívõnek viszont (mint nekem is) marad a rengeteg kétely és a rideg valóság. Mindig beleborzongok, ha megpróbálok olyan kérdésekbe belegondolni, hogy Miért létezik világ? Milyen lesz, ha meghalok és a tudatom semmivé válik?
Viszont a "hitnélküliségnek" van két óriási elõnye: az igazság megismerésének hatalmas vágya és a teljes nyitottság. Na ezeket nem cserélném el semmilyen kényelemre.
Ha a Mátrixban lennék, én is a piros kapszulát venném el.

Dzsini
hit elnyomása és alakítása... ez volt a leglényegesebb pont ebben az írásban, úgyhogy erre reagálnék.
szerintem (és saját tapasztalataim azt mutatják), hogy lehet alakítani a hiten (abban a mély, belsõ hit/meggyõzõdésen, ami valamennyire "nem tudatos"). pontosan a filozófia és bármelyik vallás azt teszi, hogy leír neked egy értelmezést, ami vagy illik valamennyire a te nézeteidre, vagy nem. ha találsz valamit ami illeszkedik, akkor elkezded azt tanulmányozni, és tudatosan - és tudattalanul is - alakul a belsõ meggyõzõdésed, a hited. hiszen nincs semmi a világon ami állandó, és a tudat is folyamatosan változik - miért ne változna a hit? ugyanígy katarktikus élmények folytán alakulhat a dolog, és ez így a természetes. ez nem elnyomás, ez nem negatív dolog, hanem teljesen természetes. változtatni és változni mindennek az alapvetõ természete, és a tudatosság ezt egyrészt irányíthatja, másrészt a tudattalan minden élményre automatikusan alakítja. és pontosan erre jó az ilyen vita vagy beszélgetés - új dolgokat vet fel, más fényben világít rá dolgokra, és minden egyén megváltozik ettõl. érvelni pedig szabad, érdemes, sõt - ha úgy vesszük - kell, csak azt nem szabad elvárni, hogy más úgy gondolkodjon ahogy én. mindenki más, és mindenki más, mint tegnap volt.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

QuippeR
"no akkor azt mondhatjuk, hogy a hitnek nyilvan van olyan stadiuma, amikor az illeto mar annyira hulye, hogy azt se erti meg, amit ide irtam. meg biztos van olyan stadiuma is, amikor megerti."

Ez egy idézet az Index fórumról. Csak azért írom be, hgy lássátok miért nem szoktam a hitemrõl internetes fórumokon beszélgetni. Kérem jusson eszébe ez mindenkinek mielõtt reagál majd az írásomra, és hívõ vagy nem hívõ, képzelje magát annak a helyébe, akirõl a felsõ sorok szólnak.

Elõször is tisztázzunk valamit: nem lehet tudatosan hinni. Meg lehet próbálni elhinni valamit, de ez nem valószínû, hogy sikerül. Az ember vagy hisz valamiben, vagy nem. Nem tudod befolyásolni ezt a hited te magad, belülrõl. (Mély hitrõl beszélek, nem olyasmirõl, ami bizonyítható. Bár az is kérdéses, hogy mi bizonyítható. Maradjunk annyiban, hogy amirõl elhiszed valamilyen racionális alapon, hogy valamiért úgy van, az bizonyítva van.)

Néhány szó a vallásról: mivel nem lehet tudatosan olyan dolgokban hinni mint például a túlvilág, a beteljesedés és egyéb nem bizonyítható dolgok, mindenkinek a vallása különbözõ. Az, hogy a római katolikus keresztény egyháznak mi az álláspontja valamivel kapcsolatban nem határozza meg, hogy miben hiszek. Ezen az sem változtat, hogy történetesen ennek az egyháznak a tagja vagyok. Azaz nem hisz minden keresztény ugyanabban, ez teljességgel valószínûtlen lenne. A vallások azért alakulnak ki nagyrészt, mert emberek egy nagyobb csoportjának körülbelül ugyanaz a hite.

A mély hitet is el lehet nyomni. Az Indexes fórum indítójának sikerült, és ezért nagyon örült, és bebizonyítottnak látta, hogy az egész hülyeség. Aki ekkora erõfeszítéseket tesz, hogy valamirõl bebizonyítsa, nem szükséges, annak problémája van azzal a valamivel. Talán kopogott nála valami mélyen belül, amitõl megijedt, nem tudom. Tegyük túl magunkat rajta.

Miért nem elég például az UFO-s kérdésre azt mondani, hogy "Nem tudjuk"? Elég, csak értelme nincs, ha ezzel kapcsolatban hiszünk valamit. Miért kéne ezt a hitet elnyomni, ha egyszer jelentkezik?
Mint már mondtam a hit nem tudatos alapokon nyugszik, és változtatni rajta szinte lehetetlen. Én nem szégyenlem, úgyhogy el is mondom, hogy szerintem létezik rajtunk kívül is értelmes civilizáció. Mi értelme lenne ehelyett a tisztán hitalapú dolog helyett mást mondanom? Mint például "nem tudjuk". Hol zártam én ki azt a tényt, hogy nem tudjuk?

Én itt tartok: a hívõ ember ne próbálja meg megyõzni a nem hívõt, a nem hívõ ne próbálja meggyõzni a hívõt! Fel lehet vetni gondolatokat a hittel kapcsolatban, de érvel nem kell, szabad, érdemes. Ez nem racionalitás kérdése.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

Dzsini
ahogy azt megbeszéltük itt a 150-200ban 😊

The Garrett
az mondja hogy "hiszek benne", aki utánna nem áll neki ufokat kutatni radarokkal stbvel. Csak simán elhiszi hogy léteznek?
A "nem tudjuk"ot pedig az mondja aki hivatásos ûr/ufókutató éS tisztában van bolygónk kiváltságos helyzetével?

jah és btw a hit nek sok értelmezése lehet. 😊

I\'m a Goodfella just like Deniro, punk.

FtranX
"Olyan nagy ez a szr amiben vagyunk, h kizart h egyetlen bolygo lenne, amin megjelent az elet. Egyszeruen lehetetlen. Persze itt jon a hit kerdese, hiszem v nem, mert bizonyitek nincs. Ez igaz. En azt szoktam mondani inkabb feltetelezzuk h vannak."

Igazából nem tudjuk, hogy az univerzumban hány életre alkalmas bolygó van és hogy ezeken milyen esélyel alakul ki élet. Csupán azt sejtjük, hogy az elõbbi egy bazi nagy szám, az utóbbi pedig egy nagyon nagyon kicsi.
Most ebbõl bármelyik állítás(léteznek/nemléteznek) mellett objektíven állást foglalni nem lehet. De ekkor sok embernél jön a hit és azt mondják, hogy "én hiszek benne".
Nem értem, hogy miért kell ilyen kérdésekbe belekeverni a hitet?
Miért nem jó az a válasz, hogy "(még) Nem tudjuk."?

sz4bolcs
értem

Dzsini
szimbolikusan a 'nagyon sok pénz' érzetét kelti, ahogy a "világ emberei jobbkezesek" pedig a 'úgyis mindenki tudja' információ szimbóluma, és így a 'sok pénz semmiért' színeit viseli az a mondat, még ha egy-egy személynek esetleg mást is jelent.

sz4bolcs
Ez épp nem jött át, mert olyan nagyvonalúan dobálózott vele Johnyy 😊

sz4bolcs
Ja, hogy ennek az 1 milliárd dollárnak van értéke. 😊

Dzsini
" és mi leszsz belõle 1 milliárd doláros felmérések hogy a világ emberei jobbkzesek e vagy nem,, vagyvhasonlók" - hát szerintem ez meglehetõsen úgy van fogalmazva, hogy a felesleges pénzkidobás érzését keltse 😊
ja, a másik a múlt idõ 😊
"de régen az embereknek volt (h)ite" - mert mára mindenkibõl hitetlen gyaur vált? 😊

sz4bolcs
Bocsánatot kérek vant akartam írni. Nekem nem jött le a szövegbõl a feleslegesség, és hogy rossz, de ez már az én hülyeségem.

Dzsini
nem értem a múlt idõt a kereszténységgel kapcsolatban, és azt, hogy miért tartja felesleges rossznak a tudományt - ráadásul csak 1 odavágott indokkal (ez a demagógia), és nem érvel ellene.

sz4bolcs
"de most itt van ez a kereszténység" - Igen volt. Belenyugodtak a kapott válaszokba.
"Ma meg mi van mindent tudományosan akarunk megmagyarázni" - Igen ez van most. És ugyanúgy belenyugodnak az emberek ezekbe a kapott válaszokba.

Én ezekekkel egyetértek. És kitudja mi lesz a jövõben? Mindig jön másik, ami könnyebb válaszokat ad, könnyebb elfogadni, több választ ismer, jobban fel van építve ÉS! több haszonnal kecsegtet.

Dzsini
mert nem valós érvekkel az érzelmekre hat, és negatív irányban befolyásol egy bizonyos nézettel szemben. (egyrészt a kereszténységgel szemben - bár azt utána javítja valamelyest, de utána a tudománnyal szemben is, miszerint felesleges pénzkidobásként titulálja)

sz4bolcs
Bár azt nem is értem, miért lenne demagóg.

sz4bolcs
sehol, csak a "tudjuk, hogy nem igaz" nem tudjuk. 😊

Dzsini
rendben. és ennek mi köze ahoz, hogy a lenti írás demagóg? 😊

sz4bolcs
Ha lehet tudományban hinni, lehet kereszténységben is, lehet a micimackóban is...

Dzsini
számodra? honnan tudhatnám?

sz4bolcs
A kereszténység is annyira igaz, mint a természettudományok, nem?

Dzsini
elég egetverõ butaság, és nem kevéssé demagóg.

sz4bolcs
😊

Dzsini
hát, a létezés önmaga már eléggé misztikus, ha pedig tudományosan nézed, akkor elég hihetetlen, hogy egyáltalán kialakult 😊

Johnyy
Hit és ami a hiten túl van,, idézet az eggyi kedbven könyvembõl...

Johnyy
Ki így ki úgy magyarázza a világot,, sokszor prófétaként,, de most itt van ez a kereszténység,, tudjuk hogy nem igaz de régen az embereknek volt ite és könyebben belenyugodtak a dolgokba és volt egy szabájrendszer amit betarthattak,,, Ma meg mi van mindent tudományosan akarunk megmagyarázni,, és mi leszsz belõle 1 milliárd doláros felmérések hogy a világ emberei jobbkzesek e vagy nem,, vagyvhasonlók......

sz4bolcs
Most nem épp misztikus, hihetetlen dologról offolunk, de legalább érdekes.

Dzsini
minek? van már.. több is, és ez is teljesen megfelel.

Dzsini
ajánlom figyelmetekbe Yann Martel: Pi élete címû könyvét. sok olyan gondolat van benne, ami segíthet új utakat lelni.

Johnyy
Nyitok egy filozófi a topikot

Johnyy
brahmáék meg kártyáztak,, yeah 😄D

Dzsini
ha nem tudsz kilépni ebbõl a körbõl, akkor nem értetted még meg a saját problémádat, vagy nem vagy hajlandó megoldani, és inkább szenvedsz.

Dzsini
egyrészt nem Budha, hanem A Buddha (hiszen ez a név azt jelenti, hogy Megvilágosodott), másrészt nem meghalt, hanem kilépett a létezésbõl. többé nem született újra, és nem szenvedett ezen a világon - megszabadította rengeteg karmától a világot.

Johnyy
Elérte a Nirvánát ezt ne felejtsd el

sz4bolcs
Ezt én is tudom, rájöttem. De nem tudok túllépni, és folyton agyalok. Amég ezt teszem nem élek, de amég nem élek ezt teszem. Ki kéne keverednem a körbõl, és hagyni magam mûködni úgy ahogy vagyok.

sz4bolcs
Budha ügyes volt. Sikerült megvilágosodnia. Volt értelme? Meg is halt... 😄

Dzsini
ebben egyetlenegy valaki tarthat vissza. te önmagad. ha ezt az akadályt legyõzöd, nincs további problémád a világban 😊 (ez pl. leginkább buddhista gondolkodás)

Dzsini
az én ötleteimben van 2 nagy kanál buddhizmus, egy adag hinduizmus, kereszténység, zen, iszlám, szufi gondolkodás, és klasszikus filozófia...
minden nagy és rengeteg kisebb vallást, hitet és filozófiát megvizsgáltam, és megpróbáltam a számomra tetszõ részleteket "beépíteni"... jelenleg úgy érzem, jól csinálom 😊

sz4bolcs
Én inkább a szívesem keresztül látom a világot érzelmeimmel, értelem helyett. Próbálom egyensúlyba hozni, hogy értelmesen töltsem el azt a kevés idõt, amég vagyok.

sz4bolcs
Egyszerûen csak érdekel. Sokszor annyira mûnek érzem ezt a világot. Sokszor magamat is. Aztán ha bekapcsolom a TVt és véletlenül Barbara show van, elkezdek könnyezni, és méginkább ezt érzem. Szerencsére van mit csinálnom, de így is érzem, hogy valami nem jó.

sz4bolcs
Érdekes, hogy könyvesboltokban is általában a tudomány mellett ott a vallás is. 😊 Valaki reklamált még indexszen miért rakják egymás mellé a vallás és tudomány topicot, ahogy a könyveseboltban is ezt a felháborító dolgot teszik. Nagyjából rájöttem. 😊

Dzsini
"Sok igazság amihaz ragaszkodunk javarészt a mi szemszögönkön múlik"

ohh 😊 van amelyik nem? mesélj! 😊

Dzsini
bocsánat, a filozófusok mellett meg kell említeni a vallásokat és egyházakat is.

Dzsini
miért számít? 😊 mibõl gondolod, hogy találtam magamnak értelmet? 😊) és ha találtam - esetleg ideális esetben el is indultam az úton az eléréséhez - miért lenne bárki más számára helyes út?

rengeteg ötletet és utat leírtak a filozófusok, azokat elolvastam, tanulmányoztam és meggondoltam. ezt tudom ajánlani mindenki másnak is, aki úgy gondolja, hogy nem minden oké ebben a világban 😊
jó esetben megtalálja azokat a mondatokat, amelyek neki szólnak, és megmutatják azokat a kapukat, amelyek fontosak számára.