3935
Szeretnék portokat nyitni multiplayerhez
  • l0b1g
    szerintem az én 6000 forintos TP-LINK wireless routerem is tud ilyesmit. mintha láttam volna valami bandwidth control menüpontot az adminfelületen. vagy az más?
  • BaliBoy
    Az ilyen 14-15e forintos routerek közül már van olyan ami forgalom menedzselést is tud. Pl. a néhány hsz-el ezelőtt említett Asus WL520GU-ban már lennie kell ilyen funkciónak. De biztos ami biztos tültsd le a manuálját és abból gyorsan kiderül.
  • Hixer
    Sziasztok!

Tudtok olyan routereket ajánlani, amiben lehetséges a megfelelő IP-kre megfelelő sávszél kiosztása?
    A probléma az, hogy a lakótársak fel/le töltenek, közben a harmadik meg játszana, negyedik netezne, de valaki elszívja a sávszélt.

Kb úgy gondoltam ki a dolgot, hogy mindenkinek fix IP a MAC címe alapján, és kiosztott IP-re, kiosztott sávszélt engedjen a router. Még jobb lenne, ha ezt dinamikusan megtenné, szóval dinamikusIP-kre ha csak hárman vannak a hálózaton háromfelé osztja a max. sávszélt, ha ketten kétfelé, öten ötfelé...

Tud valaki olyan routerről, ami ha ezt így dinamikusan nem is, de legalább simán meg tudná oldani?

Olvasgattam a linux alapú OpenWRT-s megoldásokról, de nincsen ilyen nem sufni tuningos megoldás az egyszerűség kedvéért? Vagy túl sokat akarok?
  • Carlos
  • l0b1g
    megoldódott a problémám, 2 méterrel áthelyeztem a routert és már megy is a 60 megabit. biztos ennyit számít, hogy milyen szögből, távolságból kapja a jelet. pedig egy panelfal is van köztük...
  • ZTM
    Na tehát úgy kéne hogy kb 100m hatótáv két router között kapcsolat internettől függetlenül(tehát mintha LANoznánk csak nincs összekötve a 2 gép) teljes sebességgel laggmentes kapcsolattal a játékon belül...
  • ACE
    Most ezt komolyan mondtad? 100 méter kábel?
    És AP-vel mit kezd? Két router között kéne a kapcsolat, nincs nekik WLAN adapterük...
  • Tigristank
    Nem lenne úgy egyszerűbb, ha csak az egyik routerre csatlakoznátok mindketten? :S
  • BaliBoy
    jajj ACE néha csendben maradhatnál.

ZTM:
    Ha olcsó megoldást akarsz akkor Carlos vezetékes megoldását érdemes megpróbálni csak valamelyik routerben mindenképpen ki kell kapcsolni a DHCP szervert.
    Ha WLAN kapcsolatot szeretnétek létrehozni akkor ajánlom a következő kombinációt: ASUS WL520GC - ASUS WL520GU
    Utána kell nézni, de valami úgy rémlik, hogy ez a két router tud egymással vezeték nélkül kommunikálni.
    Vagy akármilyen wifi router és a Linksys WRT160N WiFi Router. Ennek tuti, hogy van AP része.
  • ZTM
    És mennyi a legalacsonyabb ár amiből használható "nem hagyományos" routert lehet venni ami erre a célra megfelel és minimum 100m hatótávolságú?
    Jólértem?Elég ha csak az 1ik router tudja a kliens támogatást?
  • Carlos
    nem gond. -fav
  • ACE
    jajj carlos néha csendben maradhatnál.
    ZTM: lehet, de csak úgy, ha valamelyik router támogatja a kliens módot, amit hagyományos routerek nem nagyon szoktak...
  • Carlos
    Persze.
    Lehúzzátok az egyik gépet a router-ről és áttugjátok a másik router ethernet interface-ébe és már kész.
  • ZTM
    Nos skacok, fogalmam sincs melyik topikban tegyem fel a kérdést ezért választanom kellett és erre esett a választás...

kérdés:Lehet-e olyat csinálni hogy ha van egy 100m hatótávolságú routerem és a szomszédban is van egy pont ilyen, akkor internettől függetlenül a két router között teljes sebességű kapcsolatot létesíteni hogy azon keresztül multiplayerezhessünk?
  • Carlos
    Tudom, ez egy komoly topik, úgyhogy nincs keresnivalója itt az olyannak, mint a TÉK!
  • Carlos
    Ezzel egyetértek!
    Mondjuk gondoltam otthoni használatra szeretné, de ha nem, akkor sztornó a mondókám és sry.
  • Dj Faustus #2598
    Nagy távolságon, kültéren (pláne ahol nem lehet kábelt húzni) azért megéri az árát.
  • Carlos
    Najó...de ez mennyibe kerül már.
    Ennyibül szerintem kényelmesebben és gyorsabban kijön egy profi madzagos net 600 Mbps-el. :D
  • Dj Faustus #2596
    Ha mondjuk nem annyira kommersz eszközt veszel, a 2X2 MIMO-s 300 Mbps-os kapcsolatból optikai rálátással, megfelelő antennákkal gyakorlatban kihozható 150-200 Mbps is.

A 600 Mbps-os 4X4 MIMO-s eszközökre (rádiós chipkészlet már van) meg még várni kell, talán jövő év...
  • Carlos
    Sokmindentől függ... Ha 2.4 Ghz-n használod, akkor ha anyu mikrózik vagy mobilozik, akkor azis befolyásolja. Hardware-től is függ, távolságtól is függ. Én ezért nem szeretem a Wifi-t, mert nagyon sokváltozós a dolog amit kevéssé tudsz befolyásolni.
    Ha veszel egy jó routert, jó hálókártyát, minőségi madzagot, akkor mininálisra lehet csökkenteni a veszteséget.
  • l0b1g
    ahha, most már világos. viszont akkor nálam épp, hogy csak súrolja az alsó határt...
  • Carlos
    Nos.802.11n szabvány szerint:

Az elméleti sebesség 600 Mbit/s. Az átlagos áteresztőképesség (Throughput) pedig 50-144 Mbit/s. De ez a legújabb szabvány (2009 szeptember)

Bővebben: Wikipedia Link
  • l0b1g
    tehát azt mondod, hogy pl. az aqua-ban kapható kb. 8000 forintos 300 Mbites wifi-kártya csak 54-et tud és ez egy köztudott dolog? mert akkor miért nem gyártanak "gigabites" wifi kártyákat és adják azokat még drágábban, úgyse tudják majd azok sem a névleges sebbességet, viszont hátha lesz pár lúzer, aki megveszi.
  • Carlos
    Szokjuk már meg, hogy a wifi (persze a kommersz wifi amit kapsz az üzletben "óccsóér") azok 54-nél többet nem bírnak. 54-et is csak akkor, ha egymás mellett van kettő és a csillagok is úgy állnak ahogy 1000 évenként egyszer.
    Ha gyors netet akarsz, akkor madzag.
  • l0b1g
    köszi, ezt néztem, de ebben nincs TP-LINK.
  • ACE
    Itt vannak tesztek, nézd meg: link
  • l0b1g
    értem én azt, hogy az csak elméleti. az 54 Mbit is csak elméleti, ami a gyakorlatban kb. a felének felel meg. na de a 300 Mbit meg csak 50-et tudna, ami meg az 1/6-a???
  • ACE
    Úgy, hogy a 300 Mbit csak elméleti.
  • l0b1g
    sziasztok!

meg tudjátok nekem mondani, hogy egy UPC fiber power 60 mellett, 300 Mbites wifi routerrel és egy 300 Mbites wifi hálókártyával miért csak 45-50 Mbitet érek el? holott ha összekötöm kábellel a gépet meg a routert, akkor megvan a 60 Mbit.
  • Tigristank
    Értem, köszi.
  • Carlos
    Egyetértek, hogy vannak fejlécek: csomag, keret, adat, etc, de szerintem ez nem akkora para (de számít). Én inkább a gyenge minőségű hardware-re tippelnék a lassúságot illetően (kókány kábel, gagyi router), szerintem ezek okozzák inkább a lassulást, nem a mérettöblet.
    A TCP kézfogás nem keretenként történik (de javíts ki ha rosszul tudom) hanem kapcsolódáskor. Ezzel épül fel a "biztonságos" vonal a két gép között. Utána már nincs 3 fázisú kézfogás. Te nem a nyugtázásra és az ablakozásra gondolsz?
  • Dj Faustus #2583
    "de azért a 100 helyett 40, az nekem "kicsit" kevés, már nem azért. (70-80 Mbit esetén nem is zavarna, mert kb. a hálózaton is ennyivel tudok átküldeni fájlokat a másik gépre.)"
    A helyi hálózaton belüli sebesség nem összehasonlítandó az Internet és a helyi hálózat közti sebességgel Az előbbinél ideális esetben csak a router switchém megy át az adat, az utóbbi esetben meg a router processzora végez rajta számításokat (NAT, port forward, tűzfal,...). Ez kihatással van az átviteli sebességre - lásd a már említett tesztet.

Még egyszer mondom: gigabites portokkal rendelkező router kell neked (meg mint előttem említették CAT6-os kábelezés, no meg gigabites hálózati kártya a gépekbe ha nem lenne).

"Az csak a méretet befolyásolja nem? A sebességet csak annyiból, hogy 20 byte-al nagyobb a keret amit el kell küldeni."
    Az alapvető felvetésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy a hálózati eszköz sebessége (1. réteg) és a programban látható sebesség (7. réteg) között van némi differencia. Ennek egyik eleme a TCP kézfogás, de ide sorolható a TCP , az IP, az Ethernet, vagy például a HTTP fejléce (arról nem is szólva, hogy az állományok is tartalmaznak a konkrét tartalmon kívül plusz adatokat, fejlécet). Szükséges dolgok ezek, és látszólag nem annyira nagy megnövekedést jelentenek adatmennyiségileg (a megnövekedett adatmennyiség átviteléhez több idő kell), de felhasználói szemmel nézve ajánlatos tisztában lenni azzal, hogy ez is nyom a latba.
  • Tigristank
    Már írtam, hogy 40-42 Mbit, ennyit tud és kész. :D
  • ACE
    upc tesztoldal, leméred ott mennyit mér, és azt bírja a routered, feltéve ha router nélkül megy max-on. Sajna a régebbi routerek elég gyengék ilyen téren.
  • Tigristank
    Öööö, én azt hallottam már, hogy a 100 Mbit az elméleti (azért írtam, hogy ekörüli értéket jó lenne elérni), de azért a 100 helyett 40, az nekem "kicsit" kevés, már nem azért. (70-80 Mbit esetén nem is zavarna, mert kb. a hálózaton is ennyivel tudok átküldeni fájlokat a másik gépre.)
    120 Mbit-es letöltést még nem vártam el sehol se, ha tesztelni akarom a sebességet, nyilván nem 1 letöltést fogok elindítani. :)
    (Torrenten amúgy meg lehet közelíteni, ha jól seedelik.)
  • Carlos
    Az csak a méretet befolyásolja nem? A sebességet csak annyiból, hogy 20 byte-al nagyobb a keret amit el kell küldeni.
  • ACE
    viszont a csomagoknak van fejléce...
  • Carlos
    És használjon cat6-os "madzagot".
    Azért a háromfázisú kézfogás (3-way hanshake) csak a kommunikáció előtt jön játszódik le, szóval csak egyszer fogyaszt sávszélt.
  • Dj Faustus #2576
    Attól hogy 100 Mbps-os hálózati interfésze van egy eszköznek attól még a valós adatátviteli sebesség nem lesz 100 Mbps.
    Egyrészt mivel - FTP esetén - TCP adatátvitelről van szó, a "megbízható" kapcsolat miatt szükség van a "3 lépéses kézfogás" technikára, ami csökkenti a tapasztalható adatátviteli sebességet (ami a kábel szintjén 100 Mbps az alkalmazás szintén már kevesebb).

Másrészt az útválasztási/tűzfal funkciók igénybe veszik router processzorát (lásd ACE hozzászólását a torrenttel kapcsolatban), ez is csökkenti az adatátviteli sebességet. Lásd az alábbi tesztet - a 100 Mbps-os routerek nem mindig hozzák a formájukat.

Harmadrészt 100 Mbps-os hálókártyákat és Cat 5-ös kábelezést feltételezve sincs meg mindig a 100 Mbps. Az okok: 1. a számítógépek terheltsége 2. UTP kábel nincs árnyékolva, így mindenféle zajt összeszed - a zaj pedig sebességcsökkenést eredményez. Az Interneten meg még összetettebb a helyzet.

Summa-summárum: szerezz be egy Gigabites porttal rendelkező routert - lehetőleg olyat, ami bírja a strapát.
    És még valami: ne várd el, hogy mindig mindenhonnan 120 Mbps-al fogsz tölteni. Nem egy "sötét szál" vagy bérelt vonal van közted és az elérni kívánt szerverek (amiket többen használnak) között.
  • Tigristank
    Nem, ha ftp-ről töltök, akkor is kb. 40 Mbit-tel tud tölteni...