Hír topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

El is felejtettem, hogy a bank nem járhat rosszul.

„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Ez nem adósság leülése, hanem egyik szabálysértési büntetés átváltása másikra.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Azért "irtózom" (nekem mindegy, ha valaki albérletbe megy), mert a hirtelen nehéz helyzete kerülnék könnyebb lenne átvészelni egy saját ingatlanban. Mert ha nem fizetem a vizet, vagy a gázt akkor elzárják. De ha az ingatlanadót nem fizetem, akkor egy idõ után elárverezik a fejem fölül, annak ellenére hogy már leadóztam érte párszor.

„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Miért nyelné be a bank, amikor csak a lízingnél tulajdonos?

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Te rugóztál a lakásbérleten is, amikor leírom, hogy mégsem úgy van, akkor meg hirtelen nem tudsz vele mit kezdeni?... Ejj...

Ráadásul lakásbérleti jogviszony kapcsán visszaváltani egy huszáros mozdulattal az ingatlanadóra, amikor a kettõ közt max. az a kapcsolat, hogy akkor kit és mikor lehet az utcára tenni... Bár továbra sem igazán értem, hogy az ingatlanadó nem fizetésébõl miért következik azonnal az utcára tétel, de sebaj...

Pár hetes eset, közeli hozzátartózónál. Bírság be nem fizetése többszöri felszólítás ellenére sem (dacból <#hehe>). Bíróságra került az ügy, amirõl majdnem lemaradtak. Ha nem jelennek meg, a bírságot le kellett volna ülni.

jhetedikj
Úgy tudom, már nincs olyan, hogy adósok börtöne szóval ha nem fizetsz be egy bírságot akkor azért nem zárhatnak börtönbe.

anno 1987

Szerepelhet felõlem õ is, de miért gondolod azt, hogy ha valaki hitelt vesz fel, akkor gyakorlatilag a övé a dolog, és az már nem vehetõ el tõle? És miért irtózol továbbra is ennyire az albérlettõl?

Vagy megoldom másképp a világítást. A tartozást meg kenje a hajára a szolgáltató vagy a tulaj.

Szolgáltató válogatja, de van ahol egy héten belül lekapcsolják a szolgáltatást. Nem áram vagy víz, de akkor is. Túl nagy tartozás nem tud felhalmozódni.

Merthogy a te elképzelésed az, hogy a lakástulajdonostól _végsõ soron_ ne lehessen elvenni a lakását, bármekkora tartozást halmoz fel akár rezsiben, akár másképp kerül adósságba pusztán azért, mert az lakás.

Pont azt mutatom be, hogy nem halmozódhat fel akkora tartozás, amiért a lakást kellene elvenni tõle. Pár havi számlahátralékért elég büntetés ha megszüntetik a szolgáltatást, vagy ha börtönbe kell vonulnia. Csak képzeld el: apuka sétáltatja a gyerekeket, megjelenik a rendõrség, és elviszik apukát a gyerekek mellõl. (Nem tudom hogy ez-e a gyakorlat, de megtehetik.)
Javítás: jó, akkor nem tehetik.

Nos, a kiindulás legyen a szokásos, a lakástulaj bármilyen okból nem tud fizetni, jövedelme nincs, tartalékokat már felélte, csak a lakás, illetve az abban még található vagyontárgyak, a lakást viszont nem veheted el.

A vagyontárgyakat elviheted. A lakást nem. Honnan van akkora hátraléka, hogy a vagyontárgy nem fedezet? Én ezt még mindig nem értem.

Jó, de ezzel nem tudok most mit kezdeni, talán a kormány tud. De szvsz nem az a megoldás, hogy ingatlanadót vetünk ki.

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

"bírság", szabálysértés... semmi köze a polgári joghoz. Ne keverjük a Gizikét a fazonnal.

Ja, és az illetõ kedvéért: a reagálásod miatt leszedtem a tiltólistáról, megnéztem, mit írt, de ment is vissza.

Talán el kéne olvasni a törvényt, mert amit õ írt, az valami olyasmi, amit hallott valakitõl, valahol.

A határozatlan idejû lakásbérlet felmondható úgy is, hogy cserelakást ajánl fel. (Lakástv. 24. § (1) bekezdés e) pont, 26. § (1) bekezdés) Ismétlem, csakis határozatlan bérlet esetén. Ismétlem: felmondHATó. De a határozatlan idejú lakásbérlet normál módon is felmondható, ebben az esetben a "probléma" az, hogy a femondási idõ minimum 3 hónap. (Lakástv. 26. § (5) bekezdés)

Minden más esetben a megfelelõ határidõk és cselekmények betartása után a bérlõnek el kell hagynia a lakást, de hogy hova, az az õ dolga. Szó nincs arról, hogy ezen egyetlen esetet kivéve a bérbeadónak bármilyen kötelezettsége lenne a bérlõ elhelyezése kapcsán.

Ennyit az én fingreszelésemrõl.

Magyarországi példa, pár tízezer forintos bírság (talán gyorshajtás, vagy valami hasonló), és leültetik veled.

Nem tudom.

Azt tudom, hogy alacsony jövedelmûek jogosultak albérleti díj támogatásra, amit pl. csak bizonyos maximális lakbérösszeg mellett kaphatnak meg (tehát luxusvillára nem kérhet támogatást a feketézõ vállalkozó). Azt is látom, hogy vannak olcsó házakat kínáló lakásszövetkezetek, így a piaci ár durván feléért is lehet lakásod (nekünk is így van). Erre van várólista, vagy szükség esetén kaphatsz azonnal. Tehát van egy szint, ahova "leeshetsz" akkor, ha a piaci árakat nem tudod megfizetni. Tehát pl. nem fogsz egybõl padlót, ha kirúgnak az állásodból.

A holland bérbeadókról annyit tudok, hogy nem rakhatják ki az albérlõt az utcára. Én is bérlek, és nem lehet kirakni, hanem alternatívát kell kínálniuk. Kisebbet, olcsóbbat. Kényszerítve vannak a felek arra, hogy megoldást keressenek a problémára.

Amit nem tudok, az az, hogy mi van ha valaki semmit se fizet. De ahogy érzékeltetni próbáltam, ez az esetek egy elenyészõ része - mármint itt. Gondolom ezért is lehet ilyen törvényeket hozni. Ezt jelentené a nem bináris gondolkodás, hogy egy ilyen rendszert kellene nekünk is kialakítani otthon. És nem verni a tamtamot, hogy aki nem fizet az menjen az utcára, meg a börtönbe. Aki egyszer az utcára meg a börtönbe került, az onnan kezdve gondolom már csak viszi a pénzedet és szó sincs már közteherviselésrõl. És neked ez a célod, nem? Tartom azt, hogy ehhez nem visz minket közelebb az emberek utcára dobálása.

Mondjuk ha az ingatlanadót benyeli a bank, akkor nem szóltam... Bár akkor is necces egy szarrá adóztatott "értéktárgyat" mégegyszer megsápolni, fõleg ha az az egyetlen, és nem sokszázmilliós.

jhetedikj
Persze hogy belekevertem, mert jelen pilanatban õket veszélyezteti legnagyobb számban, a kilakoltatás veszélye. Ha ez neked homályos indok, akkor megkérdem egészen pontosan hol homályos?

Az egész onnan indult, hogy az ingatlanadó rossz, mert _szélsõséges esetben_ (amit persze néhányan alapesetként kezeltetek) akár a lakását is elveszítheti. Talán. remark mellékszálként bedobta az albérletes problémát is, hogy vajon a bérlõ kipaterolása jó vagy rossz dolog. Te még valamilyen ködös szálon belekeverted a devizahiteleseket is. Ennyirõl volt szó végig, hogy te még mit akartál belekeverni azt csak te tudhatod.

Ahogy Bronx South hozzászólásait olvasom, meg van erre a problémakörre a bevett módszer itt Magyarországon, tehát nem struccpolitika, hanem fingreszelés amit csinálsz...

Azért, mert nem akarod vagy képes megérteni a problémát, attól még létezik. A struccpolitika nem igazán hatásos. De te tudod.

Bronx South
Továbbá meg van olyan lehetõség is hogy meg lehet pályázni önkormányzati lakásokat, ami nem önkormányzati albérlet, mert csak a közösköltséget + rezsit kell fizetni ami viszont magasabb mint az átlag, de tûrhetõ.

Ejej. Szóval ha nem fizeted az áramot, akkor nem lesz áramod. Tehát fizetsz.

Vagy megoldom másképp a világítást. A tartozást meg kenje a hajára a szolgáltató vagy a tulaj.

Pár havi elmaradást meg ugyanúgy hajtják be, mint bármi mást, pl. a 10.000 forintot bírságot: pl. leülöd. Ne reklamálj, hogy ez nem behajtás. De, az.

Most nem a jelenlegi gyakorlat érdekel, hanem a te elképzelésed fényében a probléma megoldása. Merthogy a te elképzelésed az, hogy a lakástulajdonostól _végsõ soron_ ne lehessen elvenni a lakását, bármekkora tartozást halmoz fel akár rezsiben, akár másképp kerül adósságba pusztán azért, mert az lakás. Nos, a kiindulás legyen a szokásos, a lakástulaj bármilyen okból nem tud fizetni, jövedelme nincs, tartalékokat már felélte, csak a lakás, illetve az abban még található vagyontárgyak, a lakást viszont nem veheted el.

(Egyébként te most mirõl beszélsz? Hol, melyik országban vonulsz börtönbe tartozás miatt? Tisztában vagy a szerzõdésekre vonatkozó polgári jog és a büntetõjog közti különbséggel? Megsúgom. Semmit sem fogsz leülni. Ülni akkor fogsz, ha pl. megbuherálod az órát. De azért, mert van egy többszázezres tartozásod, soha az életben nem kerülsz börtönbe.)

De ez csak egy kicsiny szelete a lakhatás problémakörnének. Sajnos lerajzolni nem tudom, feladom.

#56383 <#nezze>

Bronx South
Magyarországon ez úgy megy kéremszépen, hogy a tulajnak kötelessége találni egy másik albérletet, vagy valamilyen formában fizetésre bírni a bérlõt, esetleg ha nincs semmilyen alternatíva és egyet értés az albérlõ és a tulaj között, akkor a tulajnak jogában áll a saját ingatlanával azt kezdeni amit akar, és beköltöztethet akár a nagyszobába egy rézfaszut. Szóval itthon se rakható ilyen szempontból utcára az ember, kivéve ha önkormányzati albérletrõl van szó.

A példám, amibõl kiindultál, a lakásbérletrõl szól, erre most azzal jössz, hogy devizahitel, saját maga számára. Jó lenne nem keverned a dolgokat.

Rendben. Mit csinál a holland bérbeadó a bérlõjével, ha meg akar tõle szabadulni? Mire kötelezhetõ annak érdekében, hogy a bérlõje ne az utcára kerüljön?

Ejej. Szóval ha nem fizeted az áramot, akkor nem lesz áramod. Tehát fizetsz. Pár havi elmaradást meg ugyanúgy hajtják be, mint bármi mást, pl. a 10.000 forintot bírságot: pl. leülöd. Ne reklamálj, hogy ez nem behajtás. De, az.

De közeli rokon a behajtási szakmában dolgozik, majd kikérdezem, hogy hogy megy ez a gyakorlatban. Pl. rezsihátralékkal terhelt ingatlan esetén.

Ne legyél már értetlen! Nem arról van szó, aki haszonszerzés céljából vesz lakást amellé, ami már feltehetõleg van neki, hanem akinek ez az egyetlen!! Ezt vennéd Te el Érted???

A példából ha kivonjuk a hitelt, akkor megkapjuk egy átlagos lakásbérlet szituációját.

Lakásbérlõ kirakásáról van szó. A lakásbérlet mióta szélsõség? Az egyetlen plusz a lakáskiadással való vállalkozás érdekében hitelre vett lakás mozzanata. De lásd a fent más sokadjára idézett mondatot.

Olvasd el a példát újra.

pomogacs2
OFF:

Betenné valaki azt a képet,ahol fent egy véres fél fej van(ezt lehet!),
alul meg egy pucér csaj kikockázva(ezt nem lehet!)

Köszi!

És ne feledd, ahol végetérnek az álmok, ott kezdődik a valóság!

És ezt mondjuk tedd meg minden nap 2x. Írd le, hogy mi történik. Írd le, hogy hozzá lehet-e így jutni DVD lemezhez.

Pontosan. Kérlek, mutasd meg, hogy nem fizetett rezsi esetén mi az a kényszerítõ erõ, ami rávenne a fizetésre, ha nem vehetnék el tõled azt, amit egyszer megszereztél. Merthogy ott nincsenek lopásgátlók meg biztonsági õrök. Hogy olyan speciális, ritkán elõforduló, szélsõséges helyzetrõl ne is beszéljünk, amikor egy társasházban két-három lakásban nem fizetik a vizet, és a nemfizetõket nem lehet kikapcsolni a rendszerbõl.

Ha kitesszük az embereket az utcára, akkor behajtható lesz a közös költség? Sõt, ahogy írjátok, ez most sem behajtható. Nem tudlak követni.

Mi is lesz a lakással, ha a tulajt kiteszik az utcára?...

A bérlõ Hollandiában az utcára nem rakható. Kirakható, de nem az utcára.

Hogy Magyarországon kire tukmáljuk a fizetésképtelen embert, az más kérdés. Nyugaton van szociális háló. Meg kellene kérdezni õket, hogy mibõl futja? (Pl. amit tõlünk raboltak? Eh, hagyjuk.) Vannak szükséglakások, van állami támogatás pl. lakbérre is (huurtoeslag). Nem Magyarországon élek, így nem tudom mi lenne otthon a célravezetõ.

De az nem igaz, hogy szerintem a szociális hálót a bérbeadó kellene közvetlenül finanszíroznia egy család eltartása által.

Bronx South
Nem rakhat a fõbérlõ/tulaj az utcára, ha magánemberrõl van szó, neki kötelessége alternatívát találni, meg az emberre válogatja hogy melyikkel lehet kompromisszumot kötni ha elmaradsz a perkálással. Viszont olyat csinálhat hogy egyik szobába beköltöztett melléd vki mást, azt máris egy pofon ami inspirál a költözésre...

Írod válaszul egy olyan hsz-re, amiben saját tulajdonnal rendelkezõ, és ott lakó emberekrõl volt szó. Jó az amit írsz, csak semmi köze a felvetésemhez.

Igazad van. A "bérbeadó" helyett gondolj "hitelezõ"-re.

Igen. És ahogy a mellékelt ábra mutatja, nem jött el a világvége Hollandiában.

Írod ezt egy olyan szabályozásról, amelyrõl te magad mondod, hogy nem tudsz semmit azon az egy mondaton kívül . Szóval a mellékelt ábra azt mutatja, hogy a szabályozásról semmi mást nem tudunk, mint hogy a bérlõt nem lehet kirakni. Ergo azt sem tudjuk, hogy a problémás helyzetekre milyen választ ad a szabályozás.

Képtelen vagy elszakadni ettõl, én erre a példádra mondtam azt, hogy szélsõség.

Szabályozni ezt lehet, de ez a példád, az egészre ráhúzása, egy szélsõséges eset ráhúzása az alapkonfliktusra...

Van egy bérbeadott lakás.
Van egy bérbeadó.
Van egy fizetésképtelen bérlõ, akit a bérbeadó nem rakhat ki. A bérlõ esetében feltételezhetjük, hogy ha a bérleti díjat nem tudja fizetni, akkor a rezsiköltségeket részben vagy egészben szintén nem fizeti.

Kérlek, vázold fel, hogy ebben az esetben a havi kiadásokat ki fizeti - a te kreatív gondolkodásod szerint.

Hanem hol van a hangsúly? Aki nem fizet, az így járt?

Nem, nem becsületbõl. Mikor fizettél te utoljára a boltban becsületbõl? Szerintem még soha. De ha nem tudod hogy miért fizetnek az emberek, akkor menj el az elsõ "DVD boltba", és a lemezzel a hónod alatt sétálj ki az üzletbõl. És ezt mondjuk tedd meg minden nap 2x. Írd le, hogy mi történik. Írd le, hogy hozzá lehet-e így jutni DVD lemezhez.

Ha kitesszük az embereket az utcára, akkor behajtható lesz a közös költség? Sõt, ahogy írjátok, ez most sem behajtható. Nem tudlak követni.

Ne fárassz már, olvasd már újra példámat figyelmesen: totálisan lényegtelen, milyen hitelrõl van szó, nem azon van a hangsúly. <#gonosz3>

De jaj, várjál már! Ha szankciókkal sújtjuk a bankokat akkor leminõsítenek minket, aztán jaj nekünk jajajaj <#duma>

Egyszóval becsületbõl.

Akkor te még biztos nem hallottál ki nem fizetett közös költségrõl meg rezsirõl. Mert azt a te ötleted megvalósulása esetén esélytelen lesz behajtani.

Ami mellett te érvelsz, az arról szól, hogy az állam szociális funkcióját az állampolgárral finanszíroztatja közvetlenül azáltal, hogy a bérbeadó költsége a megszorult helyzetben levõ család lakhatása anyagi feltételeinek biztosítása.

Írod válaszul egy olyan hsz-re, amiben saját tulajdonnal rendelkezõ, és ott lakó emberekrõl volt szó. Jó az amit írsz, csak semmi köze a felvetésemhez.

Te dobtál be annyit, hogy Hollandiában nem lehet kirakni az albérlõt...

Igen. És ahogy a mellékelt ábra mutatja, nem jött el a világvége Hollandiában. Nyilvánvalóan mert az egész rendszerbe jól illeszkedik ez a törvény is. ManoNegra is írta, hogy nyilvánvalóan ezt pontosan szabályozni kellene, hogy mi az eljárás egy nemfizetõ esetében.

Akit képes volt megerõszakolni 10 kigyúrt ember, annak úgy kell, miért nem járt önvédelmi kurzusra. - Ki lehet még találni extrém példákat.

Neked van bináris logikád, mikor azt mondod, hogy nehogymár ne lehessen kidobni, mert akkor nincs más lehetõség, mint fizetni helyette a rezsit. Ha mástól elvárod a kreatív gondolkodást, akkor te is erõltesd meg légy szíves magad.

Jah, a gyilkost se büntessük, hiszen nem voltkötelezõ az útjába botlanod.

A lakáshitelek nagy százaléka devizahitel. Amennyiben lakáshitelesekre gondolunk, azon százaléka a hiteleseknek, akik devizában vannak eladósoda, és õket fenyegeti a kilakoltatás veszélye. De ha az nem, majd jön az ingatlanadó.

Tehát én, és bizonyos százalékban Te?

Látom, neked sem sikerült elszakadnod a "lakástulajdon vagy hajléktalanság" bináris logikájától.

Ahogy piramisjátékért is megbüntetnek, meg kábítószer árulásért, vagy épp egy életveszélyes termék forgalmazásáért, úgy egy ennyi embernek kárt okozó termék ellen is simán fel lehetne lépni. Ha nincs rá törvény, akkor össze kell dobni egyet.