Hír topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

autoszimulator
ofkorsz hogy fogynak, mert az öregek halnak meg sorban, az új generáció meg már nem ebben nõ fel. a cél itt már csak a pénzpénzpénz meg egy kis hatalom.

.: mobilize.hu :.

joebacsi
A fogyasztás vallásának követõit is fel kéne csapni arra a diagramra 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Sadist
Az a jelentõs többség a 2. VH idején volt igazán többség. Nézd végig az évszámokat a hozzájuk tartozó százalékokkal, esetleg dobd be egy excel diagramba, hogy látványos legyen. 2. VH után 40 év alatt esett 3%-ot, rendszerváltás után meg 6 év alatt 10-et, aztán 3 év alatt még 6-ot, és ez a zuhanó ütem pedig azóta sem csapott át emelkedésbe. Már az elsõ három együtt sem éri el az 50%-ot, az pedig már nagyon nem többség.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Sadist
Mert azoknak is pontosan annyi helyük volna egy állami iskolában. Semennyi. A vallás nem az oktatásba való, hanem az egyházi iskolákba, templomokba, hittan órákra.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Bandee1987
tessék

Meg lehet nézni a vallások arányát Magyarországon. A jelentõs többség római katolikus vallású.
Nézd meg a Közel-Keletet. Ott félig sem veszik lagytamagul a vallásukat és az azzal kapcsolatos dolgokat. Akkor itt miért baj, ha kinnt van a kereszt, hm?

SG HETI KVÍZ 1. SZEZON: BRONZÉREM :P SCHUMI A LEGNAGYOBB!!!! FORZA FERRARI!!!

a.carkey
Miért kerülne ki?

A medve nem játék.

Sadist
Kíváncsi vagyok azért milyen anyázás lenne, ha az állami iskolák falára kikerülne egy-két Dávid-csillag vagy félhold.

Bandee1987
a) Az, hogy az iskola vallásilag semleges, nem teljesen igaz, mivel rengeteg katolikus (és emellett református, zsidó) iskola is van. Az olaszok jelentõs többsége gondolom római katolikus, és szinte csak a bevándorlók muzulmánok. Ha már Olaszországot választották hazájuknak, akkor szerintem elvárható lenne, hogy tiszteletben tartják az ottani szokásokat, a többség szokásait. Nem, nem azt mondom, hogy rákényszerítjük õket a vallásra, egyszerûen csak nem kell odafigyelni a keresztre.

b)Állandó papolás megy az eu részérõl, hogy toleránsnak kell lenni a kisebbségekkel szemben, stb., de õk nem képesek tolerálni azt, hogy a vörös csillag az számunkra nem csak annyit jelent, hogy a Heineken sör címkéjén ott van. Árpádsávval azért érdekes a helyzet, mert az viszont mindenhol jelen van itthon: A címerünkben, az nbh címerében, rengeteg város zászlójában is, stb. A kommunista idõszakokat kivéve nem emlékszem, hogy a magyar történelemben a vörös csillag akárhol is nagyobb szerepet játszott volna.
A kereszt (illetve a kettõskereszt is, ha már itt tartunk) szintén nagy szerepet játszott az 1000 éves történelmünk során, hisz épp azért lehettünk Európai szintû nemzet, mert Géza, István és a többiek itthon nagy nehézségek árán bevezetteték a keresztény vallást.

SG HETI KVÍZ 1. SZEZON: BRONZÉREM :P SCHUMI A LEGNAGYOBB!!!! FORZA FERRARI!!!

<#eljen>
Azért, mert ez duplán a te privát dolgod: egyrészt a te döntésed, hogy mely egyáltalán vallás elõírásait akarod követni, másrészt azért is, mert még a formalizáltságát is elveted, és abszolúte a saját formádra szabod. Akkor jogos a kérdés, hogy miért is?

És a magam részérõl nyomatékosan szeretném hangsúlyozni, hogy én azzal nem értek egyet, hogy közintézményekben legyen a kereszt, természetesen senkinek a nyakából nem akarom levenni a nyakláncát a kereszttel, illetve a templomokról sem a keresztet. Mindent a maga helyén.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

És pontosan mik is Jézus tanításai?

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Willenbrock
A 17.század óta kimert lépni az emberiség a fény útjára-kár lenne újra holmi avítt dogmák meg párszáz csuhás pénzéért reklámot csinálni nekik.

Értem én, hogy fújvöröscsillag, de azért észre kéne venni, hogy az iskolai feszület VS pólón hordott vöröscsillag kérdésében egy csúnya nagy maszatolás folyik:
a) a feszülettel az a baj, hogy iskolában van, nem pedig magával a feszülettel: az iskola, mint a közoktatás színhelye legyen vallásilag, világnézetileg semleges, aki pedig vallást akar, az majd beiratja hittanra. Szóval csak szólj, hogy melyik iskolában rakták ki a vörös csillagot, és akkor szívesen megyek veled tüntetni; de azt hiszem ilyesmirõl nincs szó.
b) Ahogy írtam, nem magával a feszülettel van baj, míg a vörös csillag esetében viszont pont, hogy a szimbólummal van probléma, ugyanis Kelet-Európában a kommunista rendszerhez kapcsolódik, viszont nyugaton nincs ilyen rossz jelentése. Ha valamihez hasonlítani akarjuk, akkor nagyszerû példa lehetne az árpádsávos zászló: mindkettõnek lehet "civil" jlentést adni, azonban a történelemben volt egy olyan idõszak, amelyben igencsak negatív közegben szerepelt, innentõl kezdve lehet vitatkozni, hogy akkor most a lengetõje/viselõje a "civil" jelentéséhez használja szimbólumnak (és a saját világnézetünkbõl eredõen a rossz érzésünket, emlékeinket, stb. próbáljuk elfojtani azzal, hogy tiltjuk a használatát), vagy pedig a negatív jelentésre való utalásról van szó.

Willenbrock
A feszület is csak önkényuralmi jelkép,az egyház sosem volt más mint a társadalmi életet regulázó hatalmi gépezet,funkciós és kultúrális szerepet töltött be,de a felvilágosodás óta létjogosultságát vesztette.Természetesen nincs joga senkinek ezeket középületek falára tenni,ilyen alapon mindenki kirakhatná a neki tetszõ jelképet.Maradjon az csak bent a templomok oltárán-ott a helye.Az 1000 éves keresztény múlt sem predesztinálja semmilyen elõjogra az egyházat.Végül is a felvilágosult nyílt társadalomban már nincs rájuk tömegigény-ha nem kapnának állami támogatást önfenntartásból talán már meg sem maradnának.

Pluskast
Igen én is a vasárnapra gondoltam.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

autoszimulator
esti ima számomra teljesen oké, ennyi még kell is egy hívõnek, de a templomba járásról továbbra sem tudsz meggyõzni, mint ahogy a járulékos egyházi adókról sem. Nem a pénz a lényeg, hanem az elv, hogy miért kérik azt. És hogy bármit akarsz, misét a szerettedért, keresztelõt, esküvõt,fizetned kell. Értem én, hogy kell a papnak a ruha, a misebor, fûteni is kell, de ettõl még ha én nem kérek ezekbõl, akkor miért kell az egyháznak istentelennek nyilvánítania. Mert ezt teszik, aki nem jár be, nem fizet, ne is mennyék -> istentelen.

Az úr napja pedig a hetedik nap azaz a vasárnap,mondom én hogy fogalmad sincs a kereszténységrõl,képes voltál minden egyes napra érteni LOL😄

Megint nem írtam semmi ilyesmit,csak egy órát egy héten olyan nehéz annyit szentelni Istennek,meg esetleg naponta egy esti ima?
Az egyház nem várja el hogy tökéletes legyél csak heti 1 órát,de a gond inkább abban keresendõ hogy lusta vagy elmenni inkább szórakozol...
Az egyház attól még nem rossz hogy régen voltak vallásháborúk,csak felhasználták ürügynek...ilyen alapon sok mindent utálhatnál...

Pluskast
Hááát. ki tudja😉

immovable
Amíg nem anyázunk csak nem. 😊
Pluskast
A szenteld meg az úr hetedik napját mondatodra reagáltam.

autoszimulator
na ne mond, hogy attól pogány vagyok, hogy a hetedik napon nem megyek templomba, és nem azon gondolkodok éjjel nappal, hogy mi van az istennel, miért nem segít most?

Ez az egész vallás gyakorlás kicsit vicces dolog úgy, hogy belegondolsz annak hátterébe. Hogy lehet az, hogy minden egyes vallás hívõi máshogy gondolnak az istenükre, máshogy hívják, gyökeresen más történeteket fûznek hozzá. Egy a közös mindben, hogy csak az õ isten(ei)ük az igazi, a többi rossz. Érdekes felfogás, ellentmond az egységességnek. A vallás dolga szerintem a hívõk összetartása lenne, ezzel szemben nem egyszer háborút is képes volt már kirobbantani. Ilyen egyházakhoz ki szeretne tartozni jó szívvel?

Pluskast
Mindegy befejeztem. A végén még büntipontokat kapok/kaptok.

Az én heti egy órámat ugye elolvastad???
Hetente egyszer 1 órára képtelen vagy templomba elmenni???
Én hol írtam hogy naponta kell????

Igen a vallásos ember Isten tanításai szerint él.
A hívõ meg teljesen élhet Istennek nem tetszõ életet is,annyi a közös a vallásossal hogy õ is hisz Isten létezésében

Pluskast
Tudtam, hogy bele fogsz kötni.. El is olvasod amit írok vagy csak egybõl rávágod?

"Azon kívûl meg a 10 parancsolat betartásához nem szükségeltetik naponta templomba járni."

A naponta szót ugye elolvastad.

immovable
Ez nem hit kérdése. Apró kiragadott példákat mondasz. Értsd a hívõ nem gyakorolja a vallását, nem követi egyik egyház/felekezet "utasításait" csak elhiszi, hogy van Isten, s nála itt lezárva a dolog, míg a vallásos ember gyakorolja a vallását. Templomba jár, gyón, stb, stb... felekezetének megfelelõen, vagy akár otthon, de gyakorolja. Remélem így már érthetõ.
na jó itt látszik hogy nem sok közöd van Istenhez,az úr napját szenteld meg a hetedik napi templomlátogatást érti és nem azt hogy közben dorbézolsz és 5 másodpercre eszedbe jut én hiszek istenbe,ha úgy élsz mint egy pogány semmi közöd istenhez.

Pluskast
Miért is?? A keresztény értékrend= jézus tanításai. Nem egyházi!

Pluskast
Ebben nem hiszek mert a vallás szubjektív dolog. Pl: kálvinisták szerint neked nem kell a gyónáshoz egy közvetítõ személy, aktolikusok szerint meg igen. Akkor most kinek van igaza? Ha református egyház liturgia rendjét követem akkor nem vagyok vallásos ember a katolikusok szerint és fordítva. Ergó ez is csak filozófia.
Azon kívûl meg a 10 parancsolat betartásához nem szükségeltetik naponta templomba járni.

autoszimulator
ma már vallás != egyház.
de ezen kár vitázni, mert szerintem A, szerinted B. Szerintem a nem hívõknek a feszület csak egy tárgy a falon, mint bármely kép, a hívõnek meg megnyugvás, vagy tudom is én mi, biztos valami többlet.
Persze ha valaki most találná ki, hogy tegyük tele a falakat feszülettel, én is azt mondanám, hogy minek? De ez egy régrõl származó szokás, amik közül azért nem kell mindet kiirtani, úgy vélem.

Ezzel egyetértek ha belsõleg hisz akkor szerintem is hallgasson.

Pluskast
Megfordítom a kérdést ha szerinted is ez a lényeg akkor téged miért zavar?

Ilyen formában már csak az a kérdés, hogy minek kötekedsz. Ha szerinted is csak az a lényeg, hogy belül valaki hisz-e Istenben, akkor minek neked feszület az osztálytermekbe, meg a címerbe, stb?
immovable
Pedig van különbség, nekünk még középsuliban tanították filozófia órán. A hívõ ember hisz, de nem él a biblia tanításai szerint, nem követi a 10 parancsolatot, csak elfogadja, elhiszi, hogy van Isten. A vallásos követi a tanításokat, 10 parancsolat szerint él, igyekszik élni.
immovable
Ezzel is egyetértek. Nincs semmi szükség az egyházra. Te megélheted Isten közelségét/kegyét/stb,stb egyedül egy szál gatyában, az erdõ mélyén is, nem kell ehhez kiöltözött, arannyal teleaggatott, szegénységet hirdetõ de azért perselypénzt szedõ pedobácsit hallgatnod.
Pluskast
Mert? Ugyan mitõl? A vallás egyenlõ azzal, hogy valamiben feltétel nélkül hiszek. Istenben pedig hiszek. A többi része amit egyház mond az teológia. Az pedig kérlek szépen vitatható dolog!

Igy van, és Isten azt sem írta elõ, hogy egy döntésképtelen gyerekre kényszerítsék rá a vallást. Sem azt, hogy lépten nyomon feszületeket kell kirakni.
"dorbézolni gondolom egyszerûbb mint heti egy órát rááldozni az életedbõl"...hát ha neked az sok...na jó hagyjuk akkor miben nyilvánul meg a hited???

Van némi különbség a között, hogy Istenben hiszel, vagy valamilyen vallásos vagy.
Pluskast
"hiszel Istenben akkor a templomba járás is hozzátartozik"

Miért is kellene, hogy hozzá tartozzon? Azért mert hiszek istenben az még nem egyenlõ azzal, hogy állandó jelleggel templomba járok. Ha egy picit is olvastad az új szövetséget Jézus sehol nem mondja neked azt, hogy járjál hetente hétszer templomba és adakozz az egyháznak... Istenben hinni és templomba járni nem ugyan az.

Nézd, ez engem mind nem érdekel.
Nekem egy olyan vallást ne kényszerítsenek a gyerekre, ami Isten nevében évszázadokon át népirtott, és még ma is fasságokkal butítja az embereket. (itt nyilván nem a parancsolatokra kell gondolni, amik között persze hogy van becsülendõ is)

Majd õ maga eldönti a tanulmányai, ismeretei alapján késõbb, hogy miben szeretne hinni. Nem pedig egy vén begyepesedett (pedofil) pap fogja megmondani neki az iskolában.
Pluskast
Mondjuk kíváncsi lennék, hogy Szentgyörgyi Albert, Konrad Lorenz, Albert Einstein vagy Georges Lemaître pap aki a nagy bumm "feltalálója" (Õ tuti egy elvakult szemétláda uninteligens inkvizítor volt) mennyire voltak nem felvilágosultak... Biztos mindegyikük egy vakbuzgó mocskos hívõ volt.

immovable
<#eljen>
Mondjuk ez marhaság ha hiszel Istenben akkor a templomba járás is hozzátartozik,persze dorbézolni gondolom egyszerûbb mint heti egy órát rááldozni az életedbõl és kifogásokat találni,jah meg évi 2-3ezret fizetni,no mindegy ez is pogányság a lényeg amit te vallasz.

autoszimulator
Népbutító? Te döntésed az egész, mint ahogy az is, hogy szerinted népbutító. Ergo a gyereknek megmondod, hogy te nem vagy keresztény, rád ez nem vonatkozik, akkor nem fogja érdekelni. És akkor maradhat is a falon, mert viszont annak, aki hisz ebben a "népbutításban", annak meg fontos.
Az egész ott van elrontva, hogy a gyerekre már fiatalon rákényszerítik a döntést - jobban fogalmazva, a szülõre bízzák. Gyereknek kellene errõl dönteni, elvégre is az õ késõbbi életét határozza meg. Ha tetszik, ha nem, megkeresztelteted, akkor onnantól van pár "kötelezõ" kör, hogy be tudjon illeszkedni. Lehet te nem bérmáltatod meg, vagy épp pogány lesz, lehet hogy a nõ, akit majd választ, keresztény lesz, ragaszkodva a templomi esküvõhöz. De persze fordítva is lehet, hogy épp a tied ragaszkodna ehhez. Feltéve, hogy mire felnõ, még lesz olyan "szentség", hogy házasság.
A felvilágosultság nem abban fog jelentkezni, hogy felismeri-e, hogy ebben hinnie kell, vagy nem. Éppen abban, hogy felvilágosult, toleráns ember nem is vesz tudomást a keresztrõl akkor, ha õ nem érzi magát "térítettnek".
Szal én sem tartom magam teljesen a vallásomhoz, templomba elmegyek karácsonykor, vagy nagyszülõ számára tartott gyászmisére, de ennek is fõként a tolerancia az oka, úgy vélem a valláshoz nem kell templomba járni, fõként nem az egyháznak adakozni, bármit is tenni érte. Ha én hiszek istenben, akkor nem kell közvetítõ média számomra, elérem közvetlenül, ha meg nem, akkor templomból sem fogom. So easy.
De abban biztos vagyok, hogy ez a betiltás nagyobb "kár" a hívõknek, mint amekkora "jutalom" az elutasítóknak. S akkor most lehet sorolni tovább, milyen jelképet tûnjenek el azonnal, mindenhonnan.

szégyen

Pluskast
Akkor nyújts be petíciót, hogy az ország címerébõl vegyék ki a kettõs keresztet ja meg a koronát is, sõt az út szélén található feszületeket is távolítsák el....

Azért, mert egy olyan népbutító vallás szimbóluma ne legyen nap mint nap az orra alá tolva, amivel felvilágosult ember egyet nem érthet.
Hát, ha neked az a vallásod 😊
De az én gyerekemnek egyik se legyen.