Hír topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az elõbbi nem megoldás, az utóbbi meg az általad írott formában nem az. De mondjuk ahhoz mit szólsz, hogy 2015. január elsejétõl más üzemeltesse a budapesti tömegközlekedést?

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Bandee1987
Sokan úgy vélekednek hogy rúgják ki az összeset, aki sztrájkol. Most tekintsünk el attól, hogy ez mennyire jogszerû. Képzeljétek el, hirtelen megüresedne sokszáz állást. Szerintetek 1 nap alatt képesek lennének feltölteni az összeset? (D kategóriás jogsi azért kell..) Plusz számoljuk hozzá a betanitást, stb, mert ugyebár ez azért nem megy egyik pillanatról a másikra, nem lehet egy újoncot 0 tapasztalattal rábaszni a 7-es vonalára.

Vagy a másik felvetés, amit olvastam: szüntessük meg a BKV-t. Oké, és szerintek melyik cég képes arra, vagy van kapacitása, hogy hirtelen elõteremtsen 1200 új buszt, soförrel, kiképzéssel stb. Szerintetek mekkora káosz lenne? Ez nem 1-2 nap alatt történne meg, hanem hetek kellenének hozzá.

SG HETI KVÍZ 1. SZEZON: BRONZÉREM :P SCHUMI A LEGNAGYOBB!!!! FORZA FERRARI!!!

Annál sokkal rosszabb: versenyt nem tûrõ, állami közszolgáltatás.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Azért ugye te is érzed, hogy ez kissé sántít...
Akkor innentõl kezdve bárki sztrájkolhat, mert a mentõ helyett bemehetek a kórházba taxival, az orvos helyett mehetek a kuruzsló távgyógyítóhoz, a tûzoltáshoz meg elég, ha becsengetek a szomszédhoz egy lavórral a kezemben, hogy adjon már vizet, mert ég a lakásom.

Szóval csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy versenyhelyzetben levõ, fõképp magánszférában levõ szervezetnél ma nem sztrájkolnak, reagálva a #21359-re.

Pluskast
Igen ez félre ment sorry. Gaskóék nem sztrájkolnak. Az a máv.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Pluskast
Az önkormányzat is a te pénzedbõl mûködik meg az apeh meg az iskolák az ovodák meg a bölcsödék is meg a minisztériumok is és õk is sztrájkolhatnak. Jelen pillanatban a BKV dolgozói is megtehetik a törvény alapján. Úgyhogy ezen kár lovagolni.

Nem arra volt válasz a nem, hanem arra, hogy "márpedig õk emiatt sztrájkolnak".

Azért sztrájkolnak, mert ez Gaskóék érdeke.

autoszimulator
Ugyan úgy szolgáltatnak az állam pénzén. Azaz részben a te pénzeden. Az, hogy az egyik életet menthet, a másik meg szállít A-ból B-be, ebben a kérdésben nem számít.
Azt kéne belátni, hogy sose lesz eredménye, legalábbis kézzelfogható biztos nem, csak kisebb morzsák. Vezetõket nem büntet ezzel, mert nem fogják otthagyni az emberek a BKV-t két hónap sztrájk után sem, mert nincs más tartós alternatíva. Maximum a színvonal romlik, ha egyáltalán még tud, és a naponta keletkezõ bevételkiesést rájuk verik, vagyis a fizetésükre.

.: mobilize.hu :.

Pluskast
Tudtommal az általam felsoroltak egyike sem részvény társaság....

Nem.

Pluskast
De lehet. A rendõrség a tûzoltóság és a mentõ teljesen más kategória.

Ez alapján szerintem szüntesük meg a BKV-t.

Pluskast
De munkáltató adja és veszi el a fizetésed. Márpedig õk emiatt sztrájkolnak.

Pluskast
Nem tudok neked mondani és emlékeim szerint egy sem volt. Azonban ( van két lábad mehetsz biciklivel, motorral, kocsival vagy igénybe veheted a taxis szolgáltatást. Ergo meg tudod oldani.

Nem, nem a munkáltatónak szól, mert nem a munkáltató utazik a buszon.

autoszimulator
így van, így ebben a formában NEM lehet. sztrájkoljanak a mentõsök, tûzoltók? akkor nekik is joguk van a teljes munkabeszüntetéshez. És mielõtt még belátja mindenki, hogy milyen szegények a BKV-sok, MÁV-osok, mert õk nem sztrájkolhatnak 😞, jó tudni, hogy az emberek 90%-a nem sztrájkolhat. Pedig egy gyártósoron beszüntetik a munkát, akkor tényleg a munkaadót büntetik. De cserébe kapják a felmondást, és jön más.

Hány olyan sztrájkot tudsz mondani az elmúlt évekbõl, melyet olyan cég munkavállalói szerveztek, amely cég által nyújtott szolgáltatásokat a sztrájk ideje alatt más, sztrájkkal nem érintett cégnél igénybe lehetett venni, azaz a sztrájkos cégnek az adott piacon volt versenytársa, és így a szolgáltatása helyettesíthetõ/pótolható volt másikkal?

Pluskast
De ez nem zsarolás könyörgöm! ha nem lennének monopól helyzetben õk akkor is sztrájkolnának! Ez a munkaadónak szól.

Épp ezt a monopolhelyzettel való visszaélést neveztem zsarolásnak. 😊

Pluskast
A helyzet az, hogy én teljesen máshogy látom mint te (vagy az itt megszólat fórumozós társaim egyike másika). Én azt mondom, hogy a sztrákhoz igen is jogod van és nem lehet arról, vitázni, hogy ezt vagy azt nem lehet megengedni. A sztrájk lényege a munkabeszûntetés. Itt speciel közlekedési vállalat dolgozói sztrájkonak és csak azért mert õk a BKV akkor most nekik nem lehet sztrájkolni mert õk naponta több százezer embert szállítanak?

Az azért nem jó, mert a sztrájk eredeti céélját - avagy a BKV-s dolgozók felhasználását a káoszteremtésre, amelybõl szép nagy politikai tõkét lehet kovácsolni - egy munkalasítással nem lehet elérni.

Tudom, de ha már joebacsi õket hozta fel, akkor maradtam náluk.

trident
Pont ezt a mentalitást lenne jó kiégetni.

"Ha ez az a szint, ahogyan ma egy állítólag civilizált ember értékeli a n?i szépséget, akkor az a véleményem a világról, hogy sunáznám."

Meg az Index, természetesen. <#hehe>

Narxis
Volánosok is sztrájkolni akarnak, Ferihegyen is áll a bál, vasutasok pedig mindig szolidárisak. 😄

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Fabio Capello
hát az biztos, hogy a Tesco sem büszkélkedhet a legjobb munkaadó díjjal...

Fabio Capello
De mind tudjuk, hogy az egész mögött a taxisok állnak, õk voltak a felbújtók, õk profitálják ebbõl a legtöbbet <#hehe>

Valamelyik tacskóban elkezdenének sztrájkolni a dolgozók, az emberek átautókáznak a másik közeli bevásárlóközpontba vásárolni, nem hatna meg senkit, csak rövidtávon kibasznának mindenkit.

Azért egy magánszférát ne vegyünk egy kalap alá egy állami céggel: amit írtál, az állami cégnél még oké, de egy Tecsó méretû cég esetében napi (tíz)milliókról szólna egy ilyen leállás, aminek azért ott vannak hatásai.

autoszimulator
Nézd, legyünk már egy kicsit tágabb látókörûek. Attól, hogy állami cégnél dolgozik, semmivel sem szabadna többnek lennie, mint aki egy magáncégnél dolgozik. Persze, látjuk, nekik valahogy minden máshogy van, legyen az akár a vezetõ réteg, akár az alsó. Magáncégnél mit teszel, ha valami nem tetszik? Elmész. Sztrájkolsz, jó eséllyel ki is rúgnak. Engem hidd el, nagyon nem érdekel a mávosok, bkv-sok nyomora, nincsenek ezzel egyedül, rengeteg más embernek is van gondja a munkahelyén. Egyszerûen ezt NEM szabadna engedni, hogy valamit így megbénítsanak akár fõvárosi, akár országos szinten. Fõleg így, hogy mindenki tudja, semmi értelme.
Az pedig, hogy nem rúghatja ki, vagy vagy valóban nem rúgja ki, teljesen más téma. fogalmazzunk úgy, hogy sztrájkkal indokolni nem lehet a kirúgást.

Fabio Capello
meglehet, én sorry 😊

Pl. munkalassítással. Nem dupla vagy semmi alapon kezdenek el sztrájkolni, hanem mondjuk úgy, hogy csak minden második busz áll ki, felezve a kapacitást.
Vagy ahogy a BKV-s topikban írtam, ennek az egész nemdolgozós munkabeszüntetõsdinek teljesen más lenne az üzenete, ha a kedves, hirtelenbiztonságtudatos sofõrök a maguk párszáz fõs tömegében mondjuk a garázs helyett a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál kezdenének reggel azzal, hogy szívesen mesélnének a jármûvek állapotáról és kérik a tisztelt hatóságot az alapos ellenõrzésre. Ezzel abszolúte a vezetéssel b*sznak ki, merthogy:
a) a hatóság a buszok többségének a kiállását valószínûleg megtiltaná, de azért megint más, amikor a sofõr nem hajlandó kiállni és megint más, amikor egy független állami szerv közli, hogy na, akkor minden marad ott, ahol van egészen addig, míg meg nem javítják;
b) a vezetés kapná a hatósági kritikát, õk égnének, és nincs az a kommunikáció, amivel másra tolhatnák a felelõsséget a jármûpark állapotáért.

De hát ugye mennyivel egyszerûbb és az emberek nagyobb tömegei részére kellemetlenebb megoldás az, hogy egyszerûen nem vesszük fel a munkát, nemdebár?

Pluskast
Nem értetted a mondandómat. Sorry.

joebacsi
Ha te kezdenél el sztrájkolni, azt szerintem kb senki le nem szarná, mert nem érezné a saját bõrén. 2 nap után a fõnököd megunná, és viszlát 😊

Valamelyik tacskóban elkezdenének sztrájkolni a dolgozók, az emberek átautókáznak a másik közeli bevásárlóközpontba vásárolni, nem hatna meg senkit, csak rövidtávon kibasznának mindenkit.

BKV dolgozók csak azt használják ki, hogy monopolhelyzetben vannak.
Õk nem tudnak extra prémiumokat sunyiba felvenni még nem is realizált árbevételek miatt, mint a bankok vezetõi tették korábban szép számmal, csak azzal küzdenek, amivel tudnak.
Én sem örülök neki, de simán megértem õket. Viszont a város szerintem közel sem bénult meg annyira, mint szerették volna 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Pluskast
Forrást nem tudok neked mutatni. Tegnap hallgattam az infó rádiót és ott nyilatkoztak a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesültétõl és ott mondták.

Fabio Capello
Már megbocsáss, fél évet éltem egy magyarország lakosságú Londonban (barátok közt is minimum 10 millió ember), minden nap tömött buszokkal, elsõajtós rendszerrel, de két percnél többet nem álltam a megállóban.

Pluskast
Már elnézést kértek emiatt. Csak éppen ezt a vizuális média nem mondta be.. De amúgy ha fellépsz a gugliba és beírod akkor több helyen is olvashatod.

Pluskast
Az nagyszerû megoldás lenne. Már csak azért is mert nem a buszvezetõ dolga nézegetni, hogy érvényes e a jegy/bérlet amivel te felszállsz. Ez nem a volánbusz. Akkor lenne csak szép nagy dugó a városban. Szóval az ötlet abszurd. Egyébként meg a munkáltató nem rúghatja ki a munkavállalót, azért mert jogosan sztrájkolt. Nézd meg az Mt-t. Persze az megint más kérdés, hogy a sztrájk után majd menni fog a pereskedés, hogy jogos vagy jogellenes volt é a sztrájk.

Valami forrást jó lenne, ha nyújtanál ehhez, mert én csak ezt találtam.
És tudom, hogy több ezren vannak, akik ennél kevesebbért is szívesen dolgoznának a BKV-nál.

Tehát javaslom a józan paraszti ész módszerét: meg kell kérdezni a sztrájkereket, akarnak-e dolgozni. Igen - indulj. Nem - Viszlát.

Fabio Capello
de hamár, akkor az lenne a minimum, hogy nyilvánosan elnézést kér az utazóközönségtõl, hogy ezzel ekkora gondot okoznak a lakosságnak. Ennek ellenére folyamatosan csak a hiszti megy, arról szó sem esik, hogy hány budapesti szívja emiatt kõkeményen a brét.

"tetszik vagy sem ez a sztrájk"

Nem, nem tetszik. Ez így nem sztrájk, hanem egy BKV-dolgozókra ráerõltetett zsarolás.
Bár én egy vidéki, megrögzött autós vagyok (helyi volánra sem szorulok, nemhogy BKV-ra), akire kb. akkora hatásssal van a sztrájk, hogy felmegy a vérnyomása a hírek hallatán, ritka nagy pofátlanságnak tartom ezt a hozzá(le)állást.

Ha a békávista ki akar szúrni a fõnökeivel, akkor pl. vigye ingyen az utasokat. Busz van, bevétel viszont nincs. N
a, azon elgondolkodna a vezetés. Így viszont azon gondolkodik, hol kezdje a kirugdosást - ehhez egy munkáltatónak alkotmányos joga van, tudod...

Pluskast
Abszúrd követelés? Tudod mit kérnek? Hogy a tavalyi bérezésük megmaradjon és ne kapjanak kevesebbet.

Pluskast
Nagyon sajnálom a hugod amiatt, hogy az igazgató egy pöcs. De ez nem a sztrájklók hibája, hanem a kedves igazgatóé aki egy idióta.

A másik dolog(és ez Garfield-nek is szól), még is, hogy a szöszbe sztrájkoljanak egy tömegközlekedési vállalat dolgozói? A sztrájk lényege a munkabeszüntetés. Ezzel valakikkel óhatalanúl kiszúrsz de igen tetszik vagy sem ez a sztrájk.

Alkotmányos joga van ahhoz, hogy abszurd követelésekkel szétcsessze a fõvárost? Igen, van hozzá joga.

garfioeld megelõzöt, és jobban is meg tudja fogalmazni, mint én a falusi stílusommal. 😊

A sztrájkkal önmagában semmi gond, azzal viszont annál inkább, amikor túszként használ a munkavállaló a munkáltató közti vitához. A sztrájknak az lenne a lényege, hogy a a munkavállaló a munkáltatónak okoz hátrányt a munka leállásával, így kényszerítve a megállapodásra.
Ma Magyarországon a sztrájk alkalmazása úgy néz ki, hogy a kedves sztrájkolni készülõ úgy gondolja, az az igazán hatékony eszköz, ha az emberek minél nagyobb körével b*szik ki, és majd az emberek felháborodása arra kényszeríti a munkáltatót a megállapodásra.

Szóval én pont annyira vagyok szolidáris az ilyen sztrájkolókkal, amennyire õk figyelembe vették az utasok érdekeit.

Fabio Capello
Na de az általad felsorolt országokkal szemben itt nincs mindenkinek pénze taxira/kocsira. A szakszervezet és a BKV huzavonája miatt állások forognak kockán, ember! Arról nem is beszélve, hogy annak ellenére, hogy az OM azt mondja, minden diák hiányzása, aki nem megy be a sztrájk miatt, igazolt, például a hugom iskolájában kijelentette az igazgató, hogy õ ezt leszarja, és aki nem megy be, annak repül az igazolatlan...

Persze, alkotmányos joguk van sztrájkolni, de ezt ne kétmillió ember kárára tegyék... Tudod, ez kicsit olyan, mint a metrós öngyilkosság, akár több ezer ember napját is el tudja baszni...

Szerk: és amúgy is, nekünk ebbõl semmi hasznunk nem lesz, elvégre õk a fizetésük és a juttatásaik miatt sztrájkolnak, még véletlenül sem normális, új buszokért, vagy teljes szervízelésért...

Pluskast
Az cseppet sem fáj, hogy alkotmányos joga van a munkavállalónak sztrájkolni? Érdekes Németországban, Franciaországban, Nagy --Britanniában és számos más nyugati országban nem sírnak az emberek, ha sztrájkolnak. Sírunk, hogy jaj milyen szar az országban a gazdasági, helyzet és milyen szemétládák a vezetõink. Ahhoz, hogy itt bármi is változzon a fejekben is rendet kellene rakni. Sztrájk lehet, hogy szar és kellemetlen, de az érdekérvényesítésrõl szól! Arról, hogy ne tehessenek meg a vezetõk velünk, átlag állampolgárokkal mindent, amit csak akarnak. Ezt kellene már végre felfogni.

Igazad van, a BKV dolgozói és szagszervezetei követeléseik alapján simán odaírható a trió mögé negyediknek. 😊

0Fritz0
Nocsak Lala, hová lett a híres szolidaritásod? 😊
Vagy az csak a cigány/buzi/zsidó triónak jár? 😊

Nem a súly nehéz, hanem te vagy gyökér! Táguló világegyetemben élünk. Minden Chuck Norris el?l menekül.

Hollandiában hallottam errõl.
Erre mit csinál az okos hollandus? Felfújható gumibabákat tesz az ülésekre, hogy használhassa a sávot.

A sztrájkot illetõen Gaskónak írtunk egy szép levelet, amelyben hosszasan taglaltuk, mit kellene csinálnia a tudományával.

predator1982
ez sztem teljesen korrekt. amerikában ez már régóta mûködik. direkt van egy ilyen sáv, ahol csak a full létszámú autók közlekedhetnek. végre olvasok valami értelmeset is!

pred