Hír topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tikal
vastagbõrrõl:

"
A magyar állam 1,88 milliárd euróért szerezte vissza a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt az orosz Szurgutnyeftyegaz - jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kedden Budapesten.

Az OMV végül 2009-ben, látva, hogy nem veheti át a Molt, a teljes 21,7 százalékos pakkott eladta a Szurgutnyeftegaznak, amiért 1,4 milliárd eurót kapott.."

jó üzlet volt ez...gondolom a benzin ugyse lesz olcsobb, de legaláb egy pár derék magyar ember jól járt most is...

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Atomreaktor
a gazdálkodós, stb. témával kapcsolatban nekem még az jutott eszembe, hogy máshol, ahol amúgy valóban sokkal jobban támogatják a hazai termékeket és gazdákat a hozzáállás is más. tehát hiába áramlik be a külföldi (éretlen és íztelen) cucc, ahol jobban el vannak eresztve anyagilag és gondolkodásmódban is, ott egyszerûen ezek a termékek nem fogynak olyan jól. nem veszik meg. van olyan ország, ahol aszerint vásárolnak, hogy valóban ottani terméket vesznek-e meg. én pl. a spar-ban már közelébe sem megyek a marokkói stb. paradicsom-nak, paprikának.

Viszont nagyon sokan vásárolnak a piacon, de ott még egy kiírást sem kap az ember, hogy honnan származik a zöldség/gyümölcs, persze ha elég idõs nénikéhez/bácsikához mész oda, annak jobban lehet adni a szavára.

Építészetnél pedig azt a módszert szokták alkalmazni, hogy állami beruházásnál teljesen alap, hogy amit csak lehet mondjuk 50 km-es körzetbõl szereznek meg. Ha nincs vmi építõanyag akkor mennek tovább megyei, tartományi szintre. Ha ott sincs, meg akkor országos és az import csak a legszükségesebb legvégsõbb esetben jöhet szóba.

Szerintem alulról kellene szervezni és nem felülrõl szétbarmolni mindent. Ezt az országot egy rendberakott, tisztántartott, biztonságos vidék és nyugodt, szép városok hoznák rendbe. És az a durva, hogy ezekhez igazán sok plusz pénz sem kellene, csak akarat 😞

csige791
Lehet, hogy az elektronikai cikkek rossz példák voltak, mert azokat tényleg csak pár ország tudja elõállítani, mondok akkor más példát:

20 forint vám a tej minden 1 literére. A tesco stb... ettõl kezdve szinte csak Magyarországon termelt tejet fog árulni.

Elkell ismerni, hogy mi Magyarok nem vagyunk sem minõségben sem árban jók. Mi pont a közepén vagyunk kb ezeknek a mutatóknak, közepes minõség közepes munkaerõ ár. A mai világban az emberek vagy a nagyon olcsót veszik vagy a nagyon jó minõségût. Pl a Tisza cipõ se nem nagyon olcsó se nem túl jó minõségû. Az emberek vagy kínait vesznek vagy adidast. A közötte lévõ nem kell senkinek.
A fentiek miatt mi nem követhetjük azt a politikát amit a vagy nagyon olcsó vagy nagyon jó minõséget gyártók követnek, mert a szabad piac kizárólag nekik jó. Nekik jó az ha mindenhova vihetik a cuccaikat vámmentesen, mert az övükére van kereslet.
Mi hiába viszünk Tisza cipõt Németországba, mert ott mindenki vagy nike-ban jár vagy kínaiban.

Következmények szerintem:
A nike drágább lesz, de aki eddig is kifizetett egy cipõért 40ezret az kifog fizetni 50-et is.
A kínai cipõk drágábbak lesznek, kb elérik a Tisza cipõ árát, így az ember inkább vesz Tisza cipõt mint Kínait.

A Tejnél meg egyértelmû a helyzet.

Másik következmény, hogy válaszul ellenünk is vetnek be vámot, így gyengülhet az exportunk, de igazán ez nem volna jó pl a német autó iparnak így kilobbiznák az ottani kormánynál, hogy hélóóó okosan a beszállítóinknál a vámmal.

\"Hagyhat valaki milliókat maga után, de ha becsület nélkül hal meg, úgy földelik el mint egy kutyát és csak tolvajok állnak a sírja mellett. \" .

Atomreaktor
nagyon durva 😞 még akkor is, ha ez csak tervezet. már az is elég baj, hogy ilyenek felmerülnek "döntéshozók" fejében.

Jogos... undorítónak tartom.

www.smart-bus.hu

Kiváló példa. Ez is alátámasztja, hogy, ha igazán akarnak valami, akkor unió ide, unió oda, meg tudják csinálni.

Mindig azt szoktam mondani, hogy, ha egyszer sikerülne azt a kreativitást amivel "sumákolunk" jó irányba fordítani, akkor 15 év alatt svájci színvonalon élhetnénk... 😊

www.smart-bus.hu

desigo
de azért termékek adóját,adóztatni azt lehet
jövedéki adóra-áfát...
Nagyon leegyszerûsítve: Nem bízom bennük. Az ember nem tudhatja elõre, hogy a föld vásárlással most megint csak piacot akarnak csinálni, vagy értékelhetõ minõségben esetleg termelni akarnak. Hogy õszinte legyek, utóbbiban nem nagyon hiszek. Arról nem beszélve, hogy külföldi tulajdonú cég a hasznát kiviszi az országból. Magyar földön magyar munka alkalmazásával külföldi vinné el a hasznot. Az amit adóban és járulékokban befizetnek, nem nagyon mérvadó, ugyanis az akkor is befolyna, ha a tulajdonosok magyarok lennének...

Azt kéne elérni, hogy a vidéki emberek újra életpályát lássanak a gazdálkodásban, és helyben maradjanak, ne legyen nagymértékû vándorlás a nagyvárosok felé, ezzel gerjesztve az ott meglévõ munkanélküliséget.

www.smart-bus.hu

A mibõl kérdésre azért remélem majd választ kapunk. Mondjuk van tippem.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
manyup

TheLostOne
Orbán: Visszaszereztük a Molt

Remélem kezdenek valamit az üzemanyagárakkal, mert az OPEX egy ideje már értetlenül nézi az egyre növekvõ kõolajárakat a térségben. Folyamatosan csökkentik az árakat, mert nekik a kereslet a lényeg, aminek a csökkenését okozzák a magas árak, de ez egyszerûen nem látszik meg a fogyasztói árakon, azok egyre csak nõnek valami rejtélyes oknál fogva, pedig elvileg az OPEX rendelkezik a legnagyobb árszabási befolyással a piacon.

Mondjuk mi az orosz szemetet vesszük, lehet azoknak a keze van a dologban, õk akadályozhatják az OPEX-es törekvéseket, logikus is, ha olcsó a jóminõségû kõolaj, akkor senki nem fogja megvenni az õ szarjukat. Remélem erre az érintett döntéshozók is rájöttek már, és most hogy újra van lehetõség lépni fognak, áttérünk végre az arab olajra. Ilyen feltételek mellett egyszerûen nem látok elfogadható érvet amellett, hogy továbbra is az oroszoktól vegyük azt a szemetet, drágábban mint amennyiért a legjobb minõségût kapnánk másoktól.

TheLostOne
Az autókra mégis sikerült regisztrációs adó néven...

Szólt is érte az EU nem egyszer, de aztán valamiért elhallgattak (igaz volt egy jelentéktelen mérséklés, de utána továbbra is szabálytalannak tartották asszem).

Mindenesetre remélem valahogy sikerül kikényszeríteni az eltörlését, mert ez így tarthatatlan, hogy kétszer annyiba kerül egy használtautó, mint amennyit ér.

Arról meg ne is beszéljünk, hogy a külföldi használtautók 100x megkíméltebbek átlagosan, mint az itthoniak.
Alig találni már itthon olyan 5 évnél idõsebbet, ami ne lett volna még törve, egy haverom meg tavaly vett külföldrõl egy karcmentes 18 éveset, órákig nézegettük, de egyszerûen nem találtunk semmit rajta! Az árát meg nem is mondom inkább, millió körül van egy hasonló korú, azonos típus itthon, õ meg annyiért vette, amennyiért itthon egy 25 éves szétrohadt, többszázezret futott használhatatlan szart kapni, amire még rá kell költeni legalább a vételárat, hogy egyáltalán átmenjen a mûszakin.

Késõbb kifejtem, most mennem kell dolgozni. 😊

www.smart-bus.hu

Origón el volt választva, bocs. :\
Andr0
igaz, bocs elolvastam,

A térség, hát önerõbõl... (mint kiderült 7%os ÁHT hiány lenne, ha Orbán nem nyúlta volna le a magánnyugdíj pénzeket) nos szóval önerõ az picit meredek lenne, én a legjobb esélyt az eladásban látom.

Neked miért nem tetszik az idegen földtulajdon?

Armin & Ayu fan

Mert el van lehetetlenítve. Ha meglenne a célkitûzés, utána meg lehetne találni a megoldást is, hogy merre tovább. De amíg homokot hordunk a sivatagba, csak rosszabb lesz a helyzet.

www.smart-bus.hu

Nos, egy szóval nem mondtam, hogy az eu éléskamrája legyünk. Én térséget említettem! 😊

Minden kezdet nehéz. Elõbb oda kéne eljutni, hogy a szándék megszületik, és utána lehet arról tárgyalni, hogy hidaljuk át a lemaradást... mindent lehet, csak akarni kell. Szerintem.

Én nem hiszem, hogy önerõbõl nem menne a felemelkedés. A külföldieknek történõ földeladást meg rendkívül veszélyesnek tartom, és nem azért mert elviszik.

www.smart-bus.hu

Punkerwork
mármint eu-s termékre, és õk se rakhatnak a mi cuccainkra, magyarul folyamatosan kéne minõséget termelnünk, az agrár termelésünk pedig sajnos nagyon messze van a folyamatostól 😞

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

Andr0
Nem lehetünk és nem is leszünk soha az EU éléskamrája. Az Unió kezdetben azért alakult hogy a németek ne fegyverkezzenek (tehát a franciák felvásárolták a német acélt...) aztán a Franciák azt mondták, jól van, ha mi megvesszük az acélodat, te vedd meg a búzánk, így is lett.

A vége az lett ennek, hogy olyan fejlett lett a Francia mezõgazdaság, hogy azért kapnak ma is segélyt a francia gazdák, hogy NE termeljenek, mert túltermelnek.

Egyszóval, hiába jó a magyar föld, ha egyszerûen az unióban csak a francia mezõgazdaság tud élni. (másrészt a jó föld kevés, kb 30 évnyi technológiai újítással vagyunk lemaradva... az meg nagyon sok pénz lenne behozni)

Tehát ezt el lehet felejteni, hogy a magyar mezõgazdaság valaha is felemelkedik, KIVÉVE, ha szerencsénk van, és feloldják a magyar termõföld eladás blokádját, és újra el lehet adni külföldinek, mert akkor mi lesz:

Francia, holland mezõgazdászok felvásárolják, temérdek pénzt és fejlesztést hoznak be az országba, és munkát adnak a magyarnak. megj.: A MAGYAR TERMÕFÖLDET NEM LEHET ELVINNI AZ ORSZÁGBÓL, nem úgy mint a magyar vállalt felvásárlásnál, azt el lehet.

Armin & Ayu fan

Vagy legalábbis nagyon nehezen...

www.smart-bus.hu

Amíg az eu-ban vagyunk, nem lehet semmire vámot rakni... :S

www.smart-bus.hu

Na igen, túl sok optimizmus bennem sem dúl, de majd mérleget vonunk 3 év múlva...

www.smart-bus.hu

Vagy még több embert fognak elbocsájtani.Szégyen ez nekünk.Rabszolgatársadalom leszünk?

ASUS PRIME Z790-p,Intel CoreI7-12700K 3600Mhz,Gainward Geforce RTX 4060 8Gb VRAM,32GB DDR5 Kingston memory,Samsung S24D300H0 monitor,WIN 11

Tikal
a vezérrõl jól beszél... õ is egy mini duce mint a berlusconi haverja...

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Tikal
ezt érti valaki?

"A tervek szerint a jövõben a mikro- és kisvállalkozások a lehetõ legkönnyebb módon vehetnék fel és bocsáthatnák el a dolgozóikat. Az a korábbi követelmény, hogy rendes felmondás során a munkaadónak indokolni kell a döntését, megszûnik. Ezt azzal magyarázzák, hogy a felmondás indoklása a vállalkozásoktól „komoly és mindkét félre nézve méltánytalan erõfeszítéséket igényel, amelynek társadalmi hasznossága kétséges” "

akkor az nem méltánytalan hogy minden ok nélkül elküldhetnek?? <#fejvakaras>

Punkerwork
30 év lemaradást nem lehet behozni sajnos 😞

Narxis
Amúgy olyat meg lehetne csinálni, hogy vámot dobni EU és/vagy magyar szinten a kész külföldi termékekre. Amit itthon gyártanak vagy szerelnek össze arra meg adókedvezményt adni. A kettõ együtt talán idehozna pár céget, pl. a Nokia lehet itt maradt volna és nem költözik Romániába vagy a Bosch is most nyitott gyárat a románoknál. Vagy nem jó ötlet?

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Narxis
Az igaz, én ezt el is várom Orbánéktól. Most lehet megmutatni, hogy mire elég a kétharmad. Az a baj, hogy én pesszimista vagyok ebben az ügyben, csak a duma ment, hogy így meg úgy "emelik fel" a vidéket.

Akár szereted a bajszos közgazdászt, akár nem - olvasd el a véleményét!

Ulvar
1. Nem kell indokolni a kirúgást
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint így 16 milliárdot takaríthatnak meg évente a vállalkozások.

.....................................................................

Ahjjjajj fekete vonat...

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

arty
http://www.fn.hu/allas/20110424/12_pofon_dolgozoknak/

huhúúú, elõre látom, ettõl úgy megnõ a foglalkoztatottság, hogy importálni kell a melósokat, mert nem lesz itthon elég!

Forza.

"A magyarokkal a szlovákok ba**tak ki elsõsorban"

Kifejtenéd?
Nem kell velünk kiba**ni, kiba**nk mi magunkkal is.

arty
ellenség?? 😊) te magad vagy az árokásó és mivel a túloldalon is vannak ilyenek, adott is az ellentét 😞

én egyetlen szlovák terméket vásárolok, egy füstölt sajtfélét, ennek nincs magyar alternativája (illetve néhol igen, néhol pedig csak 20 féle Exxx anyaggal telenyomott hulladék)

---

a szankcionált ellenõrzésekkel nagyon egyet tudnék érteni, röhej, hogy ha élelmiszerrel megmérgezel ezer embert, az még mindig csak pénzbírság 😞((

Forza.

Az indulatodat érthetõ, és a többi hozzászólásoddal társítva jogos is. Általánosítani nem szabad, de aki tényleg ellenünk munkálkodik, azt figyelmen kívül hagyni öngyilkosság. Az önvédelem és a tudatosság kötelezõ, de a bosszú és a támadás kerülendõ...

( nyilván ezt tágabb értelemben értem )

www.smart-bus.hu

No de az eu nem elektronikai "nagyhatalom", mi meg ugye, ha hagynák simán lehetnénk a térség éléskamrája.

www.smart-bus.hu

Na igen... cseszhetjük a szigorú törvényt, ha nincs betartatva, és kellõen szankcionálva.

www.smart-bus.hu

Punkerwork
hát nekem nem tûnt ez fel kint.....

kakimakifsz
Éljen a szólásszabadság!!! A facebookon nem linkelhetõ a Kurucinfó.

ez csak a kezdet!
Hamarosan semmi olyat nem láthatsz a hírekben ami "rossz"

. .Yo soy el más fuerte! Voy a matar a todos mis enemigos! Sin piedad! .

Willenbrock
A magyarokkal a szlovákok ba**tak ki elsõsorban,én meg velük szeretnék.Magyar termelõtõl úgysem nagyon vesznek át azok semmit,magyarul nyilvánosan beszélõket nemigen alkalmaznak,így ha szlovák terméket bojkottálok azzal leginkább csak a szlovákot bojkottálom.Magyarok leginkább határközelben vannak és fura mód épp itt a legnagyobb a munkanélküliség(ebben is kormányzati munka van) de nagy részük épp ezért idejár dolgozni "magyarba".

Willenbrock
Igen nekem minden igazi szlovák ellenség,hacsak nem ellenzi a magyarellenességet.

Punkerwork
elmés gondolat, de azt ugye tudod hogy ezzel sok felvidéki magyarral baszol ki?

Narxis
Most minden szlovák ellenség? Ez olyan mint mikor a németek cigányoznak minket. Szerintem nem szép dolog ez az általánosítás...

Willenbrock
Szoktam én is odajárni,de mindíg figyelem mi a magyar termék,lengyelt még esetleg megveszek ha magyarban nincs ugyanaz,a szlovák az amit soha semmi szín alatt nem veszek.Ez elvi kérdés.Szerettem a halsalátájukat (Treska)de már nem veszek az ellenségtõl soha többé semmit.

Narxis
Igen, olvastam ilyenekrõl meg cifrábbakról is. Külföldrõl hozott bab, itthon csomagolták és már nyomták is rá a magyar zászlós csomagolást.

Az biztos, hogy készül erre az új törvény ami elég szigorú lesz, de emellé kellene a sok ellenõrzés és szigorú büntetés. Utóbbi valahogy sose szokott sikerülni, ld. a Tesco esete az egerekkel.

Narxis
Az a baj ezzel a vám dologgal mint a bankadóval, alapvetõen jó ötlet de valahogy mégis az állampolgárokon csattan az ostor. Az EU-nak volt vám-ja a külföldrõl behozott elektronikai cuccokra, asszem itcafé.hu-n olvastam, csakhogy ettõl nem lendült fel az EU-n belüli elektronikai ipar hanem szimplán drágább lett minden a kamerás mobiltól kezdve a számítógépekig. Nem tudom még van-e ez a vám, mintha gondolkoztak volna rajta, hogy megszüntetik.

Szerintem senki nem kardoskodik a multik mellett, ezek egyszerûen csak "vannak". 😊

csige791
Lehet ám szelektíven is csinálni a "bezárkózást".

Amit nem tudunk elõállítani az mondjuk vámmentes, amit meg elõtudunk állítani arra meg kicsapunk egy elfogadható vámot.

Nézzük azért ezt a plazmatévés mókát:
Ma kb 2-3 gyártja magát a panelt, mindenki tõlük veszi, és csinál hozzá saját elektronikát. Ki jobbat ki rosszabbat, és itt a felhasznált anyagokról beszélek. Lehet venni olcsóért is kondenzátort meg drágáért is.
Egyszerûen meg kell venni a licenszet, meg rendelni paneleket, a többit meg itthon megcsinálni. Már ez is pár száz új munkahely, és csak egyetlen termékrõl beszélünk. A licensz ára olcsóbb mint fizetni a segélyeket évekig a nem dolgozóknak.
(A dell monitoromban is LG panel van ha jól tudom)

Élelmiszer:
Feleségem szülõvárosában (kisváros), jár egy tejes autó friss tejet hoz naponta egyenesen a tehénbõl, tehát nem tejpor+víz. Olcsóban adja mint a tescoban a szlovák tej. Annyi, hogy naponta egyszer van ott minden utcában, mert ilyen "zenélõs autós" megoldás.
Hogy hogy olcsóbb a valódi friss tej mint a tartósított vizes tejpor.

Ugyan ebben a városban van 2 pékség (Tornyos pékség a nevük). A világ legjobb túrós buktáját és persze minden más nagyon finom nagyon friss pékárut árulnak, melyek nem 90% élesztõ 18% víz és 2% lisztbõl állnak.
Talán a tescos kenyérnél kicsivel drágábbak a kenyereik, de pl a csiga, bukta , stb simán egy árban van. Mind mind kisvállalkozó, a pékség egyre jobban terjeszkedik, de õk tényleg a best a pékáru terén amit valaha láttam.

Továbbra sem értem miért kardoskodnak egyesek a multik mellet. Az EU elõtt is volt TV-nk, Buszunk, egyiket orionnak/videotonnak hívták a másikat ikarusnak, talán 1-5 éves lemaradásuk volt a nyugati termékekehez képest, mert gondolom õk is a licenszeket vásárolták. DE legalább hazai munkahelyeket teremtettek.
Aki meg nem bír meglenni a japán tv-k nélkül az fizesse meg a felárat a vám miatt, szerintem ennyi a történet.

\"Hagyhat valaki milliókat maga után, de ha becsület nélkül hal meg, úgy földelik el mint egy kutyát és csak tolvajok állnak a sírja mellett. \" .

Szerencsére egyre többen, de egyelõre ez kevés. Nézd meg, hogy egy tescoban mennyien vannak mondjuk szombat délelõtt, és miket vásárolnak össze...

www.smart-bus.hu

Csak egy példa. Gyakorlatilag nem lehet olyan pirospaprikát kapni, amihez nincs hozzá keverve valami külföldi paprika pluszban. Rajta van a csomagolás a nemzeti zászló, meg, hogy magyar termék, és a 30, 50%-a meg kínai paprika.

Felháborító amit ezzel a magyar termék avagy sem sztorival mûvelnek. És akkor még ott van az, amikor a nemzeti zászló mellé az van írva apró betûvel, hogy: "magyar minõség", közben meg ugye osztrák tejtermék van a dobozban...

www.smart-bus.hu

Na ezzel már nem. Mûszaki cikkeket és ruhákat mi nem tudnánk olyan olcsón elõállítani mint a kis kínaiak.

Nem is ezekre gondoltam. Én úgy gondolom, hogy a kezdeti hiszti után, azokat a termékeket amikre nem vettettünk ki vámot, mivel mi nem vagyunk jók a gyártásában, ugyanúgy ideküldenék, hoznák. A bevétel és a profit a fõisten, nem hiszem, hogy sokáig hisztiznének az élelmiszer piac védelme miatt...

A második mondatoddal meg tökéletesen egyetértek. Már az ikarust is hiba volt elherdálni. Ha csak abba gondolunk bele, hogy a városi és a helyközi járatok üzemeltetésére mi mennyiségû buszra van szükség... irdatlan pénz önmagában is, és akkor még a járulékos dolgokat nem is néztük...

www.smart-bus.hu