61226
Egy ilyen téma megkívánna egy független, állandó házigazdát felügyelőnek, erre pedig sajnos nincs lehetőség - a szerkesztőség és a moderátorok döntése alapján a topic zárva marad.
  • Bronx South
    Az a helyzet hogy én még nem nagyon láttam olyat, hogy valaki megcáfoljon számokra, és esetleges bizonyítékokra alapozott konteót. Tehát nem mondják a hírekben hogy ez-meg ez történt, megcáfolni igaz nem tudom, de azért rámondjuk hogy hülyeség. Hogy is van ez ?
  • ManoNegra
    Kemény idők jönnek! Nemsokára nem az lesz a fő kérdés, hogy mi legyen a multikkal, hanem hogyan ne haljunk éhen egy összeomlás után...
  • Borg
    Pedig már lassan a mainstream média is kezdi leközölni ezeket a pár éve még konteó számba ment sztorikat.
    Ez meg ugye semmi jót nem jelent, mert bár örülünk neki, ha kiderül hogy naugye, de azért a tömeghisztéria, meg a gazdasági világválság valójában senkinek sem lehet érdeke...
  • Lteebee
    Értem én és el is tudom hinni.
    De lássak már számításokat.
  • Lteebee
    Bulvár.
    Grat!
  • Ironman2
    Ki a f.szom az a dajcstomi? DDD
  • Garfield
    Munkahely biztosan. Csak én abban nem vagyok biztos, hogy a beszállítói hatást tudják hozni.
  • Lteebee
    Igen, de ez romló cserearány.
    Ugyanis alacsony feldolgozottságú erőforrást(betanított munkás munkaerejét) értékesítünk ahelyett, hogy terméket állítanánk elő erőforrásaink kombinációjából és azt adnánk el.
  • Lteebee
    Épp ez a kérdés, hogy lenne-e ugyanennyi munkahely kkv-nál, ha nem a multit tolnánk.
  • Garfield
    Innen indult az egész, te vetetted fel a lokalizáció kapcsán a munkamegosztást. Erre kérdeztem én, hogy miért ne működhetne országok közt is? Ez a fajta termelés is erről szól, csak itt a hasznosított erőforrás a munkaerő, illetve az ország gazdasági rendszere az adózáson, illetve a jövedelemszinten keresztül.
  • Lteebee
    Már miért ne kapnám meg?
    Meg kell nézni a szállítói számláit.
    Aztán megnézni a szállítóit.
    Hány ember dolgozik a vállalkozásnál, a tevékenység hány %-ét teszi ki a multinak szállítás?
  • Lteebee
    És kit érdekel az export-import?
    Engem nem.
    Ezek egyszerűen származtatott mennyiségek, ahogy a különböző mutatók is(GDP, GNP, stb.).
  • Garfield
    De pont az a lényeg, hogy a nagyobb üzemmérethez kapcsolódnak olyan hatások is, mint a beszállítói tevékenység. Ezt te a multi adataiból nem fogod megkapni.
  • Lteebee
    Azért, mert kábé 1,5-2 hónapot kell a piacra járni ahhoz, hogy név szerint ismerj 3-4-5 termelőt.
    Egyszer rosszat sóz rád, többet nem veszel tőle.
    A tapasztalatom az, hogy a termelők nem vernek át.
    Egyszerűen nem hamukáznak.
    A visszajáró vevőnek előre köszönnek és kedvezményt adnak.
  • Garfield
    Látom én, hogy neked inkább az autógyárak jelentik a multikat.

Ez nem a multiról szól, hanem az import-exportról. Mellesleg mennyiben vagy biztos abban, hogy az a 70 nettós betanított munkásnak lenne munkája ugyanilyen fizetéssel egy helyi vállalkozónál vagy kkv-nál?
  • Lteebee
    Biztosan így van, mármint hogy előnyös a nagy üzemméret.
    Azonban igenis lehet saccolni megtakarítást, adó és tb bevételeket.
    Elég nagy mintavételezés alapján, elég kis szórással lehetne számolni.
  • Garfield
    És miért bízol meg jobban a magyar termelőben? Lásd a már korábban emlegetett pirospaprika-botrány.
  • Lteebee
    Látom én, hogy neked inkább az autógyárak jelentik a multikat.
    A gyárak, amelyekben én járok 99+ százalékban betanított munkásokat alkalmaznak átlag 70ezer nettóért.
  • Lteebee
    Én személy szerint nem vágyom arra, hogy mezőgazdasági terményt exportáljunk.
    Csupán az az érzésem, hogy bizonytalan eredetű, ellenőrizhetetlenül vegyszerezett sokszor vattán termesztett zöldségeket adnak el nekem.
    És ennek nem csupán aktuális közgazdasági, de közép-és hosszú-távú egészségügyi következményei is lesznek.
    De nem baj, mert a TB majd téríti a gyógyszereket.
  • Garfield
    vigyorgáson
  • Garfield
    Az idióta vigyorgásom kívül valami konkrét mondanivaló?
  • Bronx South
  • Garfield
    Az, hogy nem működik.
    Legalábbis arról szó sincs, hogy Magyarország ezt, vagy azt termesszen.

Suzuki, Audi, Opel?
    Búza?
  • ManoNegra
    Újabb hitelminősítő csapott le Görögországra

"A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja szerdán Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC"-ről két fokozattal "CC"-re módosította a hosszú futamú görög szuverén adósság osztályzatát.

Ezzel az euróövezeti tag Görögországé jelenleg a leggyengébb államadósi besorolás az egész világon. Az S&P közölte, hogy az új görög osztályzatra is további leminősítést valószínűsítő negatív kilátás marad érvényben."
  • Garfield
    A legalapvetőbb az, hogy a te adó- és tb-bevételeidnél ez nem derül ki. Egyszerűen az üzemméretből erednek olyan előnyök, melyek a kkv-knál nem értelmezhető a méretbeli különbségek miatt.
  • Garfield
    Lehet, de addig is egy csomó szakembert kiképeznek, amíg itt van a technológia. Ne csak eszközökben gondolkodj, hanem tudásban is - sőt, ez még fontosabb.
  • Garfield
    Ez nem olyan, hogy kiosztják egymás közt az országok, ki mit szeretne termelni. Mindenki olyat termel, amit a lehetőségei engednek, és azt kellene minél magasabb minőségben nyújtani, hogy a másik megvegye azt.
  • Lteebee
    Az idehozott technológiáról meg annyit, hogy azt viszik tovább.
    Viszi a Flextronics, viszik a többiek is.
  • Lteebee
    Igen, ezt mondom én is.
    Vegyük figyelembe!
    Hol vannak a számítások?
  • Lteebee
    Az, hogy nem működik.
    Legalábbis arról szó sincs, hogy Magyarország ezt, vagy azt termesszen.
    Magyarország ne termesszen semmit.
  • Garfield
    Ha a szomszéd paradicsomot termeszt, én nyilván mást vetek és így tovább.

És akkor mi bajod van azzal, ha ez országok közt működik?
  • Garfield
    Nem, nem azt akarom. Hanem amikor elkezded számolni, hogy vajon a multira elköltött támogatás a kkv-szektorban hogyan hasznosulna, akkor vedd figyelembe ezeket a hatásokat is.
  • Garfield
    Többek közt a közös pénzügyet pont Deák vetette fel.
  • Lteebee
    Komolyan kérdezed, hogy hogyan számszerűsítem?
    Megfogom, összegyűjtöm az adatokat és kiszámolom a NAV és a TB bevételeit.
    És ezt meg lehet becsülni előre is. Nem nagy dolgok ezek.
    Csak a politikusok nem informálnak, hanem kommunikálnak.
    A média pedig bólogat, mert ha valaki kényelmetlen kérdést tesz fel, azt nem hívják a sajtótájékoztatókra.
  • ManoNegra
    Igen. De önálló magyar királyságról nem lehetett szó.

Amugy egyetértek az interjúalannyal. Jelenleg márcsak az ezer éves Magyar Királyság maradék romjainak az eltakarítása folyik. Sokszor hibáztunk mi is, de nem tudom lehet e hibának tekinteni azt mikor a "legyőzöttet" nem megsemmisíteni megalázni földig rombolni akarjuk mindenáron, hanem kiegyezésre, békés együttélésre törekszünk...
    A minket "legyőzők" ezeket a fogalmakat nem ismerik. Keresztényi megbocsátás számukra üres fecsegés...
  • Lteebee
    Én a lokalizációban hiszek.
    Ellenőrizhető eredetű eredetű termékek cseréjében és kereskedelmében.
    Az összefogás, egymásra figyelés természetesen szükséges.
    Ha a szomszéd paradicsomot termeszt, én nyilván mást vetek és így tovább.
    Ez kistérségekben simán működhet.
    Véleményem szerint ezt hozzáértő kistérségi vezetőkkel, polgármesterekkel lehet megcsinálni.
    Abban is biztos vagyok, hogy Magyarországon is vannak helyek, ahol ez működik.
  • Garfield
    És azt hogyan számszerűsíted, hogy az idejövő multi ipari termelése:
    a) többszáz embernek ad egyszerre munkát;
    b) jó esetben technológiát telepít az országba,
    c) a beszállítói láncon keresztül emberek további százainak ad munkát közvetlenül.
  • Lteebee
    "de többségében a két ország az ügyeit maga intézte"

Na igen, például pénzkibocsátásra nem volt joga Magyarországnak.
    Tőkehiány volt, nem volt hitel, ez jelentősen gátolta a fejlődést.
    Mindez történt úgy, hogy a nemesfémbányák Magyarországon voltak.
  • Garfield
    Én vetettem fel. De ha figyelmesen visszaolvasol, akkor láthatod, hogy vagy birtokkoncentráció vagy összefogás lenne a megoldás. Rendben, ne legyenek nagygazdaságok, akkor viszont fogjanak össze a nadrágszíjparcellások. Ugyanannak a megoldási lehetőségnek a két oldala: vagy az erőforrás, vagy a tevékenység koncentrálódik.
  • Lteebee
    Nem kilapátolni kell a multikat.
    Az újaknak szánt adókedvezmények odaítélésekor azonban számításokat kell végezni, megtérülést kimutatva.
    Az idei bővítésekre odaadott állami támogatásoknál ezek a számok nyilvánosak és középtávon megtérülnek.
    De a Hankook 19 milliárdjánál ez nem volt nyilvános.
    Azt kell megnézni, hogy vajon egy magyar tulajdonú kkv mit hoz ki megteremtett munkahelyre jutó egységnyi állami támogatásból.
    Ilyenekről sosem beszél senki.