61226
Egy ilyen téma megkívánna egy független, állandó házigazdát felügyelőnek, erre pedig sajnos nincs lehetőség - a szerkesztőség és a moderátorok döntése alapján a topic zárva marad.
-
#53100 Ez a kis eszmecsere hogy példával éljek ua mint amikor itt az egyik kolléga megdorgálta a fidesz "szavazókat", 2 napig kérdeztem tőle hogy mesélje már el hogy kire kellett volna szavazni, és kire kell majd a jövőben, minden másra válaszolt csak erre nem, 2ik nap mikor újból felvetettem neki a témát, megkérdezte hogy "mi volt a kérdés". Erről van itt szó papa, egy egyszerű számonkérés, vélemény kikérés a másiktól, ugyanis ha valaki állít valamit, arra tudni kell magyarázatot is adni, ha ez nincs, akkor jogosan lehet feltételezni egy két dolgot a másikkal kapcsolatban. -
#53099 Sajnos minden élet fontos:(
Így ezeknek a gennyeknek is van joguk. -
remark #53098 Nekem van válaszom a kérdéseimre. De más válaszát is szerettem volna megismerni.
Az emberek általában csak akkor lesznek feszültek, ha hirtelen rájönnek arra, hogy fogalmuk sincs hogy miért ismételgetik azokat a szlogeneket, melyeket esetenként évtizedek óta ismételgetnek.
De te ugye nem vagy feszült? -
Pares #53097 Ezek nem emberek. Nyugodtan lehet őket likvidálni, nem többek büdös patkányoknál. -
Lantee #53096 Figyelj, már nagyon unalmas ez a kérdezz-felelek. Ha tényleg érdekel a téma, akkor olvass utána. De te inkább csak feszültséget kelteni irogatsz ide, és próbálsz kicsikarni egy olyan választ, amit ne fogsz megkapni. Ne rugózzál rajta, inkább fogj meg egy könyvet, és olvasgasd. -
#53095 nemcsinálnak :(( -
remark #53094 Én arról beszéltem, hogy kezdetben hogyan alakulhatott ki az antiszemitizmus. Mára természetesen már rég nem kulturális különbségekről van szó.
Én meg arról beszélek folyamatosan, hogy még mindig nem találtuk ki azt, hogy miként alakult ki az antiszemitizmus. Helyette beszélünk másról. Engem más nem érdekel, csak az, hogy hogyan alakult ki szerintetek az antiszemitizmus?
"Nektek mániátok ez az irigykedéses dolog."
Ugyan hadd kérdezzem már meg, hogy a többes szám második személy használata mit akar jelenteni nálad? Csak nem az, amire gondolok? Te is fiam, Brutus?
Megint ugyanaz a nóta. Nyilvánvalóan abból indulsz ki, hogy most én is zsidózok.
Azért írtam többesszámba, mert te vagy a második, aki azt a választ adja a kérdésemre, hogy "az emberek irigyek a zsidókra".
De feltettem azt a kérdést is, hogy mégis mire lehetnénk irigyek? Erre a kérdésre nem jött válasz.
Én semmi irigylésre méltót nem látok náluk, pedig tudok pár dologról, amit fel szokás ilyenkor hozni, hogy mit kellene eltanulnunk a zsidóktól.
Apropó: amikor példaképnek kiáltjuk ki őket, akkor lehet általánosítani? ;-)
Azért, mert az ókorban vagy a középkorban a korabeli társadalmi-vallási szokások, előírások jóval erősebben hatottak, mint manapság és mondjuk egy-egy eltérő vallási szabállyal jóval könnyebb volt ellenérzést kelteni a csoporton kívüliekben. Mivel az ókorban a zsidóság nagyon sok helyre szétszóródott, így bőven volt alkalom konfliktusba kerülni a helyi szokásokkal.
Tehát azért alakult ki az antiszemitizmus, mert a zsidók sok helyre eljutottak? Most ezzel meg mit sugallsz? Csak a zsidók jutottak el sok helyre? Ez is nyilvánvalóan hamis állítás.
Képtelenek vagyunk eljutni ahhoz az okhoz, amiért a zsidókkal szemben ily mértékű ellenérzések alakulhattak ki
De ez már mára irreleváns, mert mára a zsidóság egy jól felturbózott világösszeesküvés mozgatói, szóval a kezdeti egyszerű ellenérzésekből sikerült egy elképesztő agymenést farigcsálni az erre fogékonyaknak.
Értem. Tehát az antiszemitizmus kialakulásának oka azért irreleváns, mert szerinted ma teljesen más okból táplálnak az emberek ellenérzéseket
Hogy ennek igazságtartalmát el tudjuk dönteni, először azt kellene tudni, hogy régen miért tápláltak ellenérzéseket az emberek. Ha ezt nem tudod, és rávágod hogy irreleváns, akkor megint csak azokat a "köztudomású" dolgokat ismételgeted, melyek okait senki se tudja ma már.
De tegyük fel, hogy úgy van ahogy mondod. Azt állítod, hogy a zsidókat szimplán kinézték maguknak egyesek, mert találni akartak egy bűnbakot, akikre fogni lehet a globális méretű emberiség ellenes tevékenységek okait. A kérdésem ugyanaz mint eddig: ismerjük-e az okát annak, hogy miért pont a zsidókat nézték ki maguknak? Te azt sugallod, hogy megszokásból. Megszokásból, mert ugye régen is a zsidókat utáltuk, akkor minek váltsuk le ezt a jól bevált szokásunkat egy újra, nem igaz? Utáljuk ma is a zsidókat. Ez kb. az agyatlan vérpistike szint, nem? Ezt is már megkérdeztem, hogy oké, rendben, tegyük fel hogy az agyatlanok tényleg agyatlan okok miatt utálják a zsidókat. Na de mi van a rengeteg jól képzett, művelt, a történelmi és gazdasági kérdéseket is jól ismerő emberrel? Ök miért pont a zsidókat nézték ki maguknak?
Erről a pontról nem tudunk elmozdulni. Kérdezem, hogy miért pont a zsidók, és a kérdésre nincs válasz. Miért nincs? Nehezet kérdezek?
Látod, ebben egyetértünk. Csak szerintem a nagy mesemondók a Gede-testvérek, Mónus Áron, vagy David Irving. Mindig kell egy bűnbak, akire rá lehet mutatni, hogy a frusztráltságunkat levezessük.
Te most ide frusztráltságodat levezetni jársz? Mert én nem.
Engem tényleg a kérdésemre keresem a választ.
Ha erre az a válaszod, hogy az emberek irigyek és frusztráltak, és mivel mindig kell egy bűnbak és miért ne a zsidók, akkor még mindig ott vagyunk ahonnan elindultunk: miért pont a zsidók?
Vagy lehet hogy tényleg van egy világméretű összeesküvés a háttérben? Hmmm. Lehet benne valami. Hiszen már nekem is feltűnt, hogy szinte egymástól teljesen függetlenül teljesen ok nélkül felüti fejét a világ különböző szegleteiben a zsidóellenesség. Erre semmilyen más okot nem látok, mint azt, hogy egy titkos társaság összehangolt munkával ugyanazt a mesét terjeszti el a világ minden részében.
Ez teljesen logikus magyarázat...
(Mivel komoly dolgokról nem esik szó, kénytelen vagyok már viccelődni egy kicsit.) -
remark #53093 Probléma, reakció, megoldás. "Csináljon már valaki rendet!" Hát most csinálnak. -
remark #53092 Megkérdeztem, hogy hogyan alakult ki a zsidókkal szembeni ellenszenv.
Aztán pár hozzászólás elteltével hirtelen én lettem az antiszemita és én lettem az, aki a zsidókat (a népcsoportot) minősíti.
Ahogy írtam: "Mert ma kérdezni, azaz kvázi megkérdőjelezni az általánosan elfogadottat, az "antiszemita!" bélyeget vonja maga után."
Megkérdőjeleztem a hitedet, ezért a szemedben én antiszemitává váltam.
Persze a nyakamat merném rá tenni, hogy ez a teljesen logikátlan dolog se a te fejedből pattant ki, hanem úgy tanultad. Mert arra vagyunk nevelve, hogy aki kérdéseket tesz fel, azt hallgattassuk el, hisz a kérdések nem jók. A feltétel nélküli hit, az viszont jó.
Természetesen nem csak zsidókkal kapcsolatos kérdéseket nem lehet feltenni. Minden más érzékeny témát is a prekoncepciók, sztereotípiák és feltételes reflexek hada véd, így akadályozva meg azt, hogy a kérdéseket objektíven megvizsgáljuk. -
ManoNegra #53091 A kétharmadhoz elsősorban egy nyolc éves ámokfutás vezetett. Az már más kérdés, hogy csak a kormány változott, az ámokfutás maradt. -
Garfield #53090 Egyébként pedig ugyan mesélj, hol rágalmaztalak én téged, kíváncsian várom. -
Garfield #53089 Tudod, a lent említett pontokat mind-mind fórumos tapasztalatokból írtam, úgyhogy csak magyarázkodj nyugodtan, sokat elárul az, amikor valaki azon gondolkodik, hogy vajon zsidó-e a másik, ráadásul van olyan balga, hogy ezt le is írja. -
#53088 Azt úgy írtad, mintha itt a vitázó egyének rendszeresen egymást zsidóznák, holott ez nem így van, (ezt meg úgy hogy...) továbbá gyenge érv ha mögé akarsz bújni, ugyanis én se zsidóztam le senkit a topikból, csak felvetette célzás nélkül, mi van ha, ugyanis ezt nem zárja ki semmi, sajnos. Az csak tovább tetézi a dolgot, hogy elsütöttél egy rejtett rágalmazást. -
Garfield #53087
nem tudom ki ír a drót másik végén, még az is lehet hogy egy zsidónak akarom megmondani
Quod erat demonstrandum. (#53055, első pont) -
Garfield #53086 Nem bélyegeztem meg egyetlen népcsoportot sem
Akkor kérlek magyarázd meg, hogy mik azok az okok, amelyek miatt globálisan a zsidókról beszélsz, és amely okok a mai napig kivétel nélkül érvényesek minden zsidóra, hogy rászolgáltak az egy kalap alatt való kezelésre. -
Garfield #53085
Én arról beszéltem, hogy kezdetben hogyan alakulhatott ki az antiszemitizmus. Mára természetesen már rég nem kulturális különbségekről van szó.
Még az sem derült ki, hogy miért jött létre az ellenérzés, de már annak fennmaradásáról beszélünk.
Miért, akkor most nem is létezik? Én mondtam egy lehetőséget, ha tudsz jobbat, mondj egyet. Létrejött valamilyen okból, de volt és van most is.
A fennmaradásra egyébként egy jó példa, hogy még a XIX. században is a "felvilágosult" magyarság egy része az ókorból származó vérvádat citálta elő.
Nektek mániátok ez az irigykedéses dolog.
<span class="Apple-style-span" style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Arial, Verdana; font-size: 13px; ">Ugyan hadd kérdezzem már meg, hogy a többes szám második személy használata mit akar jelenteni nálad? Csak nem az, amire gondolok? Te is fiam, Brutus?
<span class="Apple-style-span" style="color: rgb(68, 68, 68); font-family: arial, verdana, helvetica, sans-serif; font-size: 12px; background-color: rgb(240, 240, 240); ">Ha neked az általánosítás a fura, akkor nekem meg az, hogy amíg nem is tudod, hogy általánosításról van-e szó, addig miért állsz ki ennyire határozottan az állítólagos általánosítás ellen?
Azért, mert az ókorban vagy a középkorban a korabeli társadalmi-vallási szokások, előírások jóval erősebben hatottak, mint manapság és mondjuk egy-egy eltérő vallási szabállyal jóval könnyebb volt ellenérzést kelteni a csoporton kívüliekben. Mivel az ókorban a zsidóság nagyon sok helyre szétszóródott, így bőven volt alkalom konfliktusba kerülni a helyi szokásokkal. De ez már mára irreleváns, mert mára a zsidóság egy jól felturbózott világösszeesküvés mozgatói, szóval a kezdeti egyszerű ellenérzésekből sikerült egy elképesztő agymenést farigcsálni az erre fogékonyaknak.
<span class="Apple-style-span" style="font-size: 12px;">
<span class="Apple-style-span" style="color: rgb(68, 68, 68); font-family: arial, verdana, helvetica, sans-serif; font-size: 12px; background-color: rgb(240, 240, 240); ">Közben meg csak egy mese az egész, egy szép történet, amit naponta elismétlünk, és ettől válik igazzá. Hisz mindig is így hittük, akkor most miért hinnénk hirtelen máshogy? És közben a tényekről nem esik szó. A mesegyárosok pedig közben jól élnek.
Látod, ebben egyetértünk. Csak szerintem a nagy mesemondók a Gede-testvérek, Mónus Áron, vagy David Irving. Mindig kell egy bűnbak, akire rá lehet mutatni, hogy a frusztráltságunkat levezessük. -
Garfield #53084 Persze hogy nincs, mert tartalom alapján kellene megítélni, márpedig a zsidókról beszélni még nem jelent automatikusan antiszemitizmust, viszont vannak olyan egyértelmű megjelenési formái, amelyeknél az olvasóban bizony felmerül, hogy itt vajon mit is keres a "zsidó" szó, és amikor nem talál rá okot, akkor a zsidózó gondolkodásmódjában lehet csak magyarázatot találni.
[i]...de idehaza is teljesen helytelenül használják, kiragadva egy-egy elemét...[i]
A náczikok menjenek és fogják meg a sarokban síró kommunisták kezét, akiknek ugyanez a bajuk, miszerint a szép eszményt némileg besározták a konkrét megvalósulás során. Bizony, az élet pofoz. Engem speciel nem érdekelnek, hogy milyen eszmét jelent eredetileg, mert amit konkrétan megvalósítottak, az szemétre való.
<span class="Apple-style-span" style="font-size: 12px;">A szoborgyalázás meg úgy tűnik, hogy a szélsőségek sajátja, mert időről-időre egy-két szoborra ráborul a vörös festék...</font> -
#53083 Röviden: Nincs rá hivatalos és egységesített jelentéstartalom (nem meglepő).
Innentől fogva nincs sok értelme használni, mert mindenki azt lát bele, amit akar.
Bár mindegy is, mert pl. a nácizmus legalább definiálva van, de idehaza is teljesen helytelenül használják, kiragadva egy-egy elemét (A nácizmus alappillére ugyanis a német nép életterének és jólétének biztosítása, csakhogy ilyet én még nem hallottam senkitől sem).
Ennyi erővel a Jobbikot nyugodtan nevezhetnénk szociálliberális pártnak, mert egy-két pontban megfelelnek a feltételeknek.
Az a 8-10 hazai antifa pedig -valamilyen nem érthető zavarodottság által- azzal tüntet a tekintélyelvűség és a totalitárius önkényuralom ellen, hogy magyar történelmi szobrokat gyaláznak meg.
Sajnos valószínűleg ők is a saját fogalmaikat alkotják.
-
#53082 Magát az eszmecserét tekintve meg az a vicc, hogy nem tudom ki ír a drót másik végén, még az is lehet hogy egy zsidónak akarom megmondani mi fán terem a világgazdaság, a zsidó az meg ezt a témát a kisujjából kirázza, mint rezzenéstelen arccal a hazugságot. -
#53081 "azaz kvázi megkérdőjelezni az általánosan elfogadottat, az antiszemita!"
"Ha meg épp nem antiszemitizmus amit csinálok, akkor trollkodás. A kényelmetlen kérdéseket feltevő az mindig trollkodik. Mert megzavar minket a mesehallgatásban."
Ennyi. De akkor legyek antiszemita és akkor mivan ? Legyek troll és akkor mi van ? Azt viszont tudom hogy egyelőre még az se tisztázott, hogy ki az antiszemita, mit jelent a troll, és ki mond igazat, mindenesetre én megvagyok győződve arról hogy nem szoktam félrebeszélni, a másik fél a dolgok kikerülésével próbálja elhitetni "kitudja milyen helyzetet", de ha már én antiszemita vagyok, akkor aki rám aggatta ezt a fogalmat, akkor a világot tekintve ennek a kapitalista, korrupt szarnak a seggnyalója, haszonélvezője, és még szépen írtam. -
remark #53080 Mártírt azok csináltak belőle, akik nem bírtak velük együttélni.
Ez is tény? Tehát nem a zsidók nem tudtak együttélni másokkal, hanem mások nem tudtak együttélni a zsidókkal?
Ha ez egy köztudomású dolog, akkor bizonyára ennek az oka is köztudomású, hogy miért nem tudnak az emberek együttélni a zsidókkal. Szóval miért? -
remark #53079 Nem bélyegeztem meg egyetlen népcsoportot sem. Ezt csak te látod bele, mert arra, amit én csinálok, azt szoktuk mondani, hogy az antiszemitizmus. Mert ma kérdezni, azaz kvázi megkérdőjelezni az általánosan elfogadottat, az "antiszemita!" bélyeget vonja maga után. Nem azért, mert ez így logikus, hanem azért, mert ezt így szoktuk: így csináltuk tíz éve is, tavaly is, és most is.
Ha meg épp nem antiszemitizmus amit csinálok, akkor trollkodás. A kényelmetlen kérdéseket feltevő az mindig trollkodik. Mert megzavar minket a mesehallgatásban. -
remark #53078 De válaszoltam, csak nem a válaszomra vagy kíváncsi, hanem jól láthatóan irányítani akarod a beszélgetést.
Nem válaszoltál. Hogyan alakult ki egy helyzet, ahol pont a zsidók jártak így? Ez a kérdés. Erre leírod, hogy a kulturális különbségek. De ez meg mit jelent? Milyen kulturális különbség az, ahol a történet végén pont a zsidók járnak rosszul? Kulturális különbség minden bokorban terem egy, zsidóságtól függetlenül. Akkor meg miért pont a zsidók?
Én mondjuk arra tippelek, hogy a magukba fordulás, a többségtől való elzárkózás és a kívülállók kirekesztése is elég ok lehet arra, hogy valaki irigyen tekintsen rájuk.
Nektek mániátok ez az irigykedéses dolog. Én el nem tudok egyetlen okot se képzelni amiért irigyelhetném a zsidókat, de biztos bennem van a hiba. Biztos nem vonz az elzárkózás, a vagyon és a hatalom. De mivel valamilyen okból itt mindenki számára nyilvánvaló, hogy az emberek mind ezen dolgokat tartják értékesnek és fontosnak, így természetesen adódik a feltételezés a részetekről, hogy az emberek ezt irigyelik.
Ezzel együtt fenn tudott maradni a velük szemben tanúsított ellenérzés is.
Még az sem derült ki, hogy miért jött létre az ellenérzés, de már annak fennmaradásáról beszélünk.
Ebből kifolyólag nálam nem értelmezett néhány ember vélt vagy valós tette alapján egy egész népcsoportot elítélni.
Nem derült még ki, hogy mi az oka a zsidósággal kapcsolatos ellenérzéseknek. Ha ez az ok valami, ami a népcsoport jellegzetessége, akkor még megváltozhat a véleményed. De amíg nem tudod, addig mi az oka a határozottságodnak? És nem tudod, magad írod le.
Ha neked az általánosítás a fura, akkor nekem meg az, hogy amíg nem is tudod, hogy általánosításról van-e szó, addig miért állsz ki ennyire határozottan az állítólagos általánosítás ellen?
Rengeteg dologra úgy tekintünk, mintha az egyértelmű és nyilvánvaló lenne. Közben meg csak egy mese az egész, egy szép történet, amit naponta elismétlünk, és ettől válik igazzá. Hisz mindig is így hittük, akkor most miért hinnénk hirtelen máshogy? És közben a tényekről nem esik szó. A mesegyárosok pedig közben jól élnek.
Hát éljenek jól! Én bizony nem irigylem őket. -
remark #53077 Most akkor eszerint megint ott tartunk, hogy a vérprimitív átlagemberből álló tömeg gondol csak rosszat a zsidókról, ami nyilvánvalóan nem így van. Tehát egy lépéssel se vagyunk közelebb a megoldáshoz. -
#53076 "A bankrendszer, esetleg hogy az USA úgy táncol ahogy ők fütyülnek"
Ezt az antiszemiták gondolják róluk (általánosítás pwa) és nagyjából ezt is irigylik tőlük. -
#53075 Fitch osztott két pofont, olaszok és a spanyolok osztoznak rajta. -
#53074 Ha nagy ívben leszarták volna őket csak több lenne a kérdőjel a világ alakulásával kapcsolatban, így az ókorban az ősök már megspóroltak egy csomó gondolkozást az újkornak.
"De te ugye cserében nem várod el azt" Isten ments, elborítana az unalom valószínüleg ha mindenki egyet értene, majd az egyet értést az idő elhozza nektek. -
Garfield #53073 Szóval megint ott tartunk, hogy néhány személy vélt vagy valós, kifogásolható viselkedése alapján egy egész népcsoportot bélyegzel meg.
Értem. -
#53072 "Mármint úgy érted, hogy..." Pontosan, nagy százalékban.
A színvonalról meg annyit hogy csak ezen az oldalon találsz 10-20 jobbat. -
Garfield #53071 "topik" = "topik minden hozzászólója", értelemszerűen, mielőtt még félreértenéd. -
Garfield #53070 Mártírt azok csináltak belőle, akik nem bírtak velük együttélni. Ha nagy ívben leszarták volna őket, sehol sem lennének.
U.i.: Ki akadályozott eddig? De te ugye cserében nem várod el azt, hogy a topik egyet is értsen veled? -
Garfield #53069 Mármint úgy érted, hogy "bankrendszer = zsidók", ugye?
A színvonal attól még színvonal marad, a bányászbéka feneke alatt. -
Garfield #53068 A lencse tökéletes, az enyémbe például nincsenek Dávid-csillagok belekarcolva, így nem az lebeg a szemem előtt állandóan. -
#53067 Nem igazán érdekel a Talmud, belinkeltem hogy legyen tűzrevaló, amúgy is hideg idő van, de maradjunk illetve te maradjál annyiban hogy a zsidó az egy ugyanolyan nép mint bármelyik más a Földön, az utálat eredete tulajdonképpen egy egyfajta ostobaságra, irigységre vezethető vissza, ma pedig a mártír szerepét töltik be. De ugye ettől függetlenül nekem még lehet külön véleményem amit nyugodtan oszthatok meg nem ? -
#53066 Csak rátértem a lényegre a bankrendszer újvilági fegyverével kapcsolatban, hol a gond ? -
#53065 Akkor marad a rózsaszín ködös, ha jobban tetszik. De időnként meg kéne azért törölni a lencsét, mielőtt teljesen rászárad. -
#53064 Ezt nem hinném elég magas volt a részvételi arány, pl én szavaztam az uccsó választáskor. 2014-ben nem fogok mert nincs kire. Az igazság az, hogy ma Magyarországon két fajta ember megy el politizálni. Az egyik aki rövid idő alatt sok pénzt akar szerezni, vagy az aki az élet más (értsd munka, karrier) területén nem képes előre jutni mert alkalmatlan bármilyen komoly munkára, viszont dumálni azt tud. Személy szerint az 1 kezemen meg tudom számolni azon politikusok számát akik értelmesek és nem azért politizálnak mert abból anyagi vagy bármilyen más hasznot remélnek. Bár hozzá tenném, hogy ez sajnos Európa nyugati felén is így van, csak meg kell nézni egy európa parlamenti üllést. Ugyan az a cirkusz megy ott is mint a magyar parlamentben. -
#53063 hullócsillag zááápor ...go ki az udvarra zsidózni -
Garfield #53062 Ehh, még mindig a Luzsénszky-féle ál-Talmudnál tartunk? -
Garfield #53061 Kérlek, hogy az #52890-hez hasonló megnyilvánulásaid után pont te ne beszélj színvonalról, jó? Köszi...