Hír topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

sza23
Ha Te tényleg békés demonstráló vagy akkor minek a maszk meg a sál?Ha meg erre felkészûlve keresed a helyzetet, mert egy jó bulinak tartod.....akkor meg ne sírjál senkinek

sza23
Nagyon tévedsz!A szolgálati igazolvány igazolja a Rendõrt!

Punker
nem volt illegális nem volt oszlatás és a gyûlés is szar volt mert valami zakkant miép-es csaj magyarázott, 5 perc után bevettük a kocsmát inkább 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

sza23
A zsaruk csak állva ehettek egész nap!

Harmincnyolc órás szolgálat után csaptak össze a rohamrendõrök a Kossuth Lajos utcai és az Erzsébet hídi tüntetõkkel.Másfél napon keresztül nem vehették le speciális ruhájukat, 20 kilós védõfelszerelésüket és fegyverzetüket.A hétfõt végig talpon töltötték, az evést is csak állva engedélyezték a parncsnokaik-tudtuk meg rendõrségi forrásból.
(Blikk.)

Mindenki próbálja ki milyen hangulatban lenne ezek után.Probáljon meg egy olyan buszon pihenni, ahol még rajat kívûl még 50-en vannak.Utána meg mosolyogva tûrje, hogy minden sza..al dobálják és nem tudja, hogy egyáltalán megéli még a holnapot....Tudjátok mit lehet hogy én is ütöttem vagy rugtam volna.Jogosan el lehet ítélni.....

Már csak azért is joguk van "elkapni" /elõállítani/, mert illegális gyülekezésen veszel részt. Ha ellenállsz az oszlatásnak, akkor meg alkalmazhatnak erõszakot is.
Pontosan hogy nem. Olvasd el a jogszabályt, ami már szerepelt itt is.
Ha nincs rajta megkülönböztetõ jelzés, akkor is intézkedhet, és a célszemély kérheti az INTÉZKEDÉS VÉGEZTÉVEL, hogy igazolja magát a rendõr. És ott, és akkor köteles megtenni, igazolvánnyal.
Ez úgy jön ide, hogy szerintem a jelvény teszi a rendõrt rendõrré. Nem az egyenruha. Jelvény nélkül tudtommal civilnek számít.

Punker
a lényeget meg elmondtam aznap, mielött mész ki maszkot sálat be, és esélyt se adj a tetveknek hogy valamiért elkapjanak, esetleg próbáld meg megzavarni a civilruhás spicliket mint én aki bambán beállt melléjük 4.-nek aztán kissé összezavarodtak 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

A gránátot nem tudod célzottan kilõni.
Ugyanis nincs nagy röpsebessége, ami célzás után pályán tartaná. Egyszerûen kilövi, és rövid parabolikus pályán leesik. Csak a távolságot tudod meghatározni, azzal, hogy milyen szögben lövöd ki.
Max 1-2 méterrõl lehetne vele célzottan fejbelõni valakit, ami meg ugye önmagában vicc 😊
Punker
na azért ne viccelõdjünk már lehet fölfelé lehe tlefelé és egyenesen tartva belõni a tömegbe, a gumilövedéékel meg ugyanúgy tudsz célzott lövést leadni mint bármilyen sörétes fegyverrel szal a dumát hagyjuk már, ha vadászaton vag ytrap VB-n lehet célzott lövést leadni akkor viszonylag mozdulatlan emberekre majd nem mi?

Kéretik a teljes jogszabályt elolvasni:

3. § (1) Jogszabály eltérõ rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévõ jármûvek belsõ tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.
(2) Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom
a) a Magyar Honvédségre, a Határõrségre, a rendvédelmi szervekre, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokra, a Magyar Köztársaság területén állomásozó fegyveres szervekre, továbbá azokra a szervekre és személyekre, melyeknek a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklását, használatát jogszabály megengedi;

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Punker
arcát nem látod azonosító szám nincs, hogy lesz felelõsségre vonva? ez itt a legnagyobb gond pontosan tudják hogy bármit megtehetnek.

prezi
te mutass arrol hogy nem 😄

szoval innentõl felesleges általánosítani.

Early lurk, mutaharrass majd swarm push, dropp és guák GG !

sza23
Ezt én is hallotam a médiából, sõt még azt is, hogy a Rendõrök sortüzet lõttek és légvédelmi gránát is volt náluk!
Hülyeség!!!!!!!
A könygáz gránát nem más, mint keményre préselt papír henger(ezért tudták széttaposni a tüntetõk) Amúgy a Rebisz egyik magas rangú vezetõje szépen bemutatta a tömegoszlatásokra használt eszközöket, beleértve a hatásukat is.Szal a könygázt kilövõ fegyverrel NEM LEHET célzott lövést leadni, mert erre az a fegyver alkalmatlan.Tehát az hazugság, hogy szándékosan fejre lõttek volna és ez ugyanúgy igaz a gumilövedékekre is!Az egészet a nagyon okos média generálja!

Punker
csak 1 felvételt mutass

Ja, a mellette álló társát agyonüti a tüntetõ a betontalpú táblával, de õ maradjon higgadt utána.
Szal lehet mondani, hogy nem kellett volna úgy megverni - de emberileg teljesen érthetõ.
Hááát, szerintem a jogszabályból egyáltalán nem következik az, hogy a rendõrnek jelvényt kellene viselnie. A rendõrségrõl szóló 1994. évi XXXIV. törvény 20. §-a ugyanis úgy hangzik:

20. § (1) A rendõrt az intézkedés során az egyenruhája és az azonosító jelvénye vagy a szolgálati igazolványa igazolja.
(2) Ha a rendõr nem visel egyenruhát, az intézkedés megkezdése elõtt köteles a rendõri mivoltát szóban közölni, és - ha az intézkedés eredményességét nem veszélyezteti - magát a szolgálati igazolványával igazolni.
(3) A rendõr az intézkedés befejezése után az intézkedés alá vont személy kérésére köteles az azonosító jelvényének számát közölni vagy szolgálati igazolványát felmutatni, a nevét és a szolgálati helyét megjelölni.

Konyhanyelven szólva:
a) a rendõrt két dolog azonosítja: az egyik az egyenruhája, míg a másik lehet azonosító jelvénye VAGY a szolgálati igazolványa.
b) Önmaga igazolása is két módon lehetséges: jelvény számát közli VAGY szolgálati igazolványát felmutatja.

Vagyis hogyha nincs a rendõrön jelvény, az még nem jelenti jogszerûtlen eljárást, mert azzal is igazolhatja magát, hogy az intézkedés végén kérésre felmutatja a szolgálati igazolványát. Persze kérdés, hogy az adott helyzetben ez mennyire életszerû.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Count Adyn
vagy nem, de ugyis mind1 mert senki nem kezelhetõ bûnösnek amig el nem itélték ugyebár😊

\"A GOTO veszélyes, mire juthatsz véle, a JOIN meg költséges, cseberböl vederbe\"

Punker
amúgy kiváncsi lennék mit gondolnak errõl a normális rendõrök, mert kint volt mondjuk összesen 1000 rendõr oszlatni abból 50 állatként viselkedett de a maradékot is rühhelik, miért? mert nem tudom megkülönböztetni õket, mert nem állították le a társaikat olyan helyzetben ahol emberi kötelességük lett volna, aztán csodálkoznak hogy a tömeg fújjol és ÁVH-zik, több tucat video felvétel van olyan esetekrõl amiért 50 éve a kandellábereken végezték az elõdeik ezen érdemes lenne elgondolkozniuk.....

prezi
...aki azelõtt fél perccel egy betontalpú táblát hajint a rendõrökre 😄

Early lurk, mutaharrass majd swarm push, dropp és guák GG !

Jó, hát azt felelõsségre kell vonni. Mint ahogy valszeg meg is fog történni. Ugyanúgy, ahogy a nemi erõszakoló, vagy hullagyalázó iraki katonákat anno (és most).
De pár erõszakosabb rendõrbõl még nem az egész rendõrségre kell általánosítani. (bár személy szerint még meg is tudom érteni, ha eldurrant az agya ott - aminek ellenére persze nem megengedhetõ a magatartása)
Punker
2 rendõr pajzzsal védi! a megkötözött embert mert a többi rugdossa tovább egy 3 . ordít hogy vigyázz kamera na kb akkor hagyják abba, de addig a már megkötözött földön lévõ ember már vagy 20 embertõl kapott rúgást ütést a veséjére.....

Count Adyn
ja láttam énis, aztán szóltak nekik hogy vigyázz kamera😛

\"A GOTO veszélyes, mire juthatsz véle, a JOIN meg költséges, cseberböl vederbe\"

sza23
Idézgetni én is tudok!
d) az olyan eszköz, melybõl a szem és a nyálkahártyák, illetve a bõrfelület ingerlésével támadásra képtelen állapotot elõidézõ anyag permetezhetõ ki (gázspray);
A rendõrségnél egyéni felszerelésként rendszeresített.
Akkor most kinek is van igaza?Mindenkienek, vagy éppen senkinek.Törvényi átfedés.

"d) az olyan eszköz, melybõl a szem és a nyálkahártyák, illetve a bõrfelület ingerlésével támadásra képtelen állapotot elõidézõ anyag permetezhetõ ki (gázspray)"

Ez viszont érdekes, gázspray-t bárhol vehetsz, én azt hittem ez nem illegális...

-the invisible-

És amikor a gumibottal a szemét kiverik? Az is okozHAT halált.
Mint ahogy egy egyszerû puszta kezes megverés is okozHAT halált.
Ennyi erõvel semmit nem lehetne adni a kezükbe. Bezzeg az ellenfélnél minden lehet ugye.
A rendõrnek jogában kell hogy álljon, hogy ilyen eszközöket is bevessen. Csak akkor nem jogos a téma, ha ezeket halált okozó testi sértésre használja, méghozzá szándékosan.

Amikor meg véletlen fejbetalálja a tömegben az egyiket a gránát, arra persze hogy egybõl ráfogja hogy "a fejemre céloztál te geci!". Miért állt ott. Valahova lõnie kell a gránátot, méghozzá a tömegbe. És nem is olyan nagy a röpsebessége, hogy aki figyel, az ne tudjon félreugrani. Mint ahogy meg is tették. Az az egy vagy kettõ kirívó eset meg baleset. Ennyi.
Ilyen is volt?
Azt láttam, hogy elpáholtak pár embert (akik meg is érdemelték), de hogy a földön fekvõ, már megkötözött embert rugdosták volna tovább...
Punker
a Simon Tibi ügy után volt róla elég sokszor szó hogy a vipera (törnyényben ólmosbot) használata minden esetben illegális, ahogyan az is emberölési kisérletnek tekinthetõ mikor a könnygáz gránáttal szándékosna fejre lõnek!

Másrészt valahogy praktikus okokba is ütközik, hogy felvonuló 300 rohamrendõr elõbb végigigazolja magát a tüntetõknek, mielõtt intézkedhetne.
Legyen rajtuk jelvény, és szám, aztán kész. Hamisítani meg mindent lehet, ebbõl kiindulni nem vezet sehova.
az a baj, hogy beidézted a cáfolatot is 😄

"Jogszabály eltérõ rendelkezése hiányában tilos "

-the invisible-

Punker
a lényeg az hogy akadt pár olyan rendõr aki úgy gondolta hogy mivel rajta egyenruha van bármit megtehet, az én szememben az aki a földön fekvõ megkötözött embert rugdos az rosszabb mint a molotov koktélt dobálók.

Ennyi erõvel könnygázt sem vethetnének be, sõt, gumibot is pisztoly se lehetne náluk.
Eléggé úgy hangzik, mintha ez nem a rendõrökre, fõleg nem intézkedõ rohamrendõrökre vonatkozó jogszabály lenne.
sza23
Inkább azt mondanám hogy idejét múlt.Én pl. külömbséget tennék szolgálati ágak között.Azt elfogadom, hogy egy szokványos intézkedés közben a Rendõrön legyenek a Rendõri mivoltát igazoló vagy alátámasztó jelzések.(gondolok itt az álrendõrök felismerésére).De mondja már meg nekem vki,hogy mi köze van a legutolsó aljanépnek az Én nevemhez.Miért kell azt nekem magamon reklámozni?Azért, hogy utána majd zaklassanak engem vagy a családomat?Kérésre köteles vok EGYSZERI alkalommal közölni a jelvényszámom és a nevem.De addig senkinek semmi köze hozzá!

A másik
"20. § (1) A rendõrt az intézkedés során az egyenruhája és az azonosító jelvénye vagy a szolgálati igazolványa igazolja" - szól az 1994-ben elfogadott rendõrségi törvény idevágó passzusa.

Ennek is csak akkor lenne értelme, ha a Rendõrségnél használt felszereléseket nem lehetne beszerezni polgári úton.Bármelyik military boltban vehet az ember police feliratú jelvényt, amit csak le kell csiszolni és bele kell gravíroztatni egy számsort és kész a szolgálati jelvény.A gyönyörû sárga mellényrõl nem is beszélve.

Punker
"3. § (1) Jogszabály eltérõ rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévõ jármûvek belsõ tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.

A közbiztonságra különösen veszélyes eszköz:
a) az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétõl függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövõ készülék (különösen: íj, számszeríj, francia kés, szigonypuska, parittya, csúzli);
b) a jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelõ eszköz (különösen: ólmosbot, boxer);
c) a lánccal vagy egyéb hajlékony anyaggal összekapcsolt botok, nehezékek;
d) az olyan eszköz, melybõl a szem és a nyálkahártyák, illetve a bõrfelület ingerlésével támadásra képtelen állapotot elõidézõ anyag permetezhetõ ki (gázspray);
e) az olyan eszköz, amely az utánzás jellege és méretarányos kivitelezése miatt megtévesztésre alkalmas módon hasonlít a lõfegyverre (lõfegyverutánzat);
f) az olyan eszköz, amely elektromos feszültség útján védekezésre képtelen állapot elõidézésére alkalmas (elektromos sokkoló)."

kormány rendelet

Na errõl beszéltem én is. Nemhogy törvény nem tiltja a viperát, de jogszabály sem.
Innentõl kezdve szerintem teljesen jogos volt a használatuk. A gumilövedék is "elrettentés céljából halált nem okozó sérülés okozására rendszeresített", és ilyen helyzetben, amikor a rendõrt megverõ, dobáló, vandálkodó csürhe ellen kell fellépni, teljesen jogosan alkalmazható.
Az teljesen más téma, hogy a sok ember között lehetett olyan, aki valójában ártatlan volt, csak közé keveredett a vandáloknak. Viszont még ebben az esetben sem hiszem, hogy a rendõrök igazán felelõsségre vonhatók miatta - hiszen különbséget tenni nem egyszerû dolog ott és akkor. Továbbá, ahogy mondták: "amint bilincs került a dobáló vandál kezére, egybõl ártatlan odatévedt emberré vált..." Innentõl kezdve minden állampolgár saját felelõsségi köre, hogy a rendõri intézkedés területére nem "téved be".
rendben, én elhiszem.
tehát akkor abban egyetértünk gondolom, hogy a szabályozás rossz.

-the invisible-

sza23
Igen Õ!Valószínû, hogy jobban ért ezekhez a dolgokhoz, mint itt mindenki együtt véve.

Amúgy:

"49. § (1) A rendõr a szolgálatban rendszeresített, vegyi vagy elektromos sokkoló eszközt, illetõleg rendõrbotot vagy kardlapot alkalmazhat" - fogalmaz a rendõrségi törvény. A rendõrbot nincs pontosan definiálva, mindenesetre a magyar rendõrségnél nincs rendszeresítve a golyósvégû, teleszkópos vipera (lásd az MTI képén). A rendõrség szolgálati szabályzata csak annyiban módosítja a képet: "55 § (2) A rendõrbottal (gumibot, tonfa) egy tekintet alá esik minden más alkalmi eszköz, amelynek hatása a rendszeresített rendõrbotéval azonos." Annak eldöntéséhez tehát, hogy a vipera alkalmazható-e, szakértõi és nem jogi kérdés. Mindenesetre súlyos sérülést egyszerû gumibottal, gereblyével és viperával egyaránt lehet okozni. Miután a rendõröknél nincs rendszeresítve a vipera, azt maguk szerzik be. Gergényi Péter szerint a "piacon lehet ilyet vásárolni", de azt nem tudta megmondani, a rendõrök, hol szerezték be ezeket.

Punker
az a gergényi aki kijelentett hogy nem volt vipera a rendõröknél.....

sza23
Köszönöm, nem kell.Én is olvastam ezt a cikket.Amiben Gergényi Péter hozzátette, hogy bevetési ruhán vagy csapaterõs egyenruhán nem kell viselni.
Hack Péter nyílván szakterületének egyik legjobbja lehet, mert nem véletlenül tanít az ELTE-n.Nyílván tisztában van a törvény szövegél és azzal amit mond.

Count Adyn
én ezt olvastam vhol:
"csapaterõben a rendõrök nem kötelesek egyéni azonosítót hordani (névtábla, jelvény, vagy a rendõri szerv kitûzõje a vállukon).
Ilyen esetekben a biztosítás parancsnoka vonható felelõsségre, ugyanis a rendõrök ilyenkor csak az Õ utasításait hajtják végre."

"Kötelezõ az azonosító viselete
"A rendõrségi törvény nem tesz különbséget egyenruhák között, a jelvény viselete kötelezõ, és egy számot kell tartalmaznia" - fejtette ki álláspontján Hack Péter, aki 1990 és 2002 között volt SZDSZ-es képviselõ, jelenleg az ELTE jogi kar büntetõjogi tanszékének tanára, aki szerint a jelvény nélküli rendõri intézkedés szabálytalan.

A jogász elmondta, az Antall-kormány idején, 1990 körül vezették be a jelvény használatát, hogy azonosíthatóak legyenek a rendõrök, a törvényt végül, hosszas vita után 1994-ben sikerült elfogadnia az Országgyûlésnek."

http://index.hu/politika/belfold/1025znstht/

elég ez, vagy keressem meg a törvényt?

-the invisible-

Hadd jegyezzem meg: az aláírásomban szereplõ Gumiszökevény én vagyok, az eddigi SG-s munkásságomból adódik, és semmi köze a hasonló hangzású gumilövedékhez.

sza23
annyiban másabb az ellenõrök helyzete, hogy Õk közfeladatot ellátó személyek ellentétben a Rendõrökkel, akik hivatalos személynek minõsülnek.A kettõ között feladatköri és jogi külömbségek is vannak.

CattiBrie
az ellenõrökön is csak egy szám van, és nincs rajtuk a nevük, csak egy fénykép

[/spam]™

sza23
Inkább Te nézz utána,mert nekem meg ez a foglalkozásom.

nézz utána. kötelezõ egy jelvényt viselnie, amin csak egy szám van, tehát ez nem sérti a személyiségi jogokat, viszont ilyen esetekben azonosítható a rendõr.

-the invisible-

A csehek is lemondtak az eurócéldátumról
MTI
2006. október 26., csütörtök 11:15

A cseh ügyvezetõ kormány feladta az euróövezeti csatlakozás 2010-es céldátumát, és nem jelölt meg új, más dátumot a csatlakozásra, közölte a cseh kormány szóvivõje. A hivatalos döntést már szeptember elején megelõlegezte Mirek Topolanek miniszterelnök, amikor egy tévényilatkozatában kijelentette: nem tervez hivatalos euró-bevezetési céldátumot, miután az elõzõ kormány kijelölte 2010-et nem tartja elérhetõnek.

http://index.hu/gazdasag/vilag/csehul061026/

-the invisible-

sza23
Ok!Nem igazán értem, hogy hogyan jön ez ide, de ha szeretnéd csinálni, akkor igazoltass.De hidd el nekem, hogy nem is olyan jó buli 7-8 órákat az út szélén állni.

Nagyanyámmal varratok egy egyenruhát és kiállok valami fõútra igazoltatni.

sza23
Te köteles vagy az azonosításodhoz szükséges adatokat mindeki számára láthatóvá tenni?NEM, mert ugye a személyiségi jogaidra hivatkozva ezt megtagadhatod, persze nem a veled szemben foganatosított intézkedéskor.Ezek a jogok Mindenkit megilletnek, képzeld el, hogy még a Rendõröket is.