Lost (ABC)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

kirol
Én ezt fullra vágom, de kit illettek ezzel a névvel?

Kicsikiraly
Superman - Lex Luthor
Batman - Joker

😄 ennyi elég a nemezis fogalom megmagyarázásához sztem 😄

DFTBA ಠ_ಠ

Lacee
az angol nemesis jelentése magyarul is nemezis, nehéz lenne körbeírni. az õsellenség tényleg találó, kb a szükségképpen megjelenõ ellentétes erõt jelenti (ld. még fizika, hatás-ellenhatás 😊)

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

kirol
Így van. Mostanában hanyagoltam.

trident
Ugye vitákat szült, milyen néven lehet, érdemes, kell nevezni Jacob ellenfelét.

1; Nemezis
(gör.), a mitologiában az erkölcsi megtorlás istennõje, ki õrködik rajta, hogy mindenki érdeme szerint járjon; ebbõl a bûnök és vétkek büntetõ istennõje lesz, rokon Atéval, és az erinnisekkel vagy eumenidákkal. A képzõmûvészet zabolával kezében szereti ábrázolni, jelképéül annak, hogy a megtorlásban mérték legyen, ne menjen tul az igazságon, ne váljék vak boszuvá. Másut ruhája csücskét fogja fölemelt karral, ezzel is a mérés eszközét jelképezvén. L. még Dráma.

2; nemesis

1. bosszú istennõje
2. bosszúálló sors
3. nemeszisz
4. nemezis
5. végzet

3; Ha annyival kiegészíthetem:használatos még mint "õsellenség" fogalmaként.

"Ha ez az a szint, ahogyan ma egy állítólag civilizált ember értékeli a n?i szépséget, akkor az a véleményem a világról, hogy sunáznám."

Kicsikiraly
de a topikot nagyon nem olvasod.. még ezen az oldalon meg van magyarázva az egész...

DFTBA ಠ_ಠ

kirol
Milyen nemezis? Én láttam eddig mindet, de nem vágom. 😄

trident
Lost.hu fórumból másoltam be, Karit-ot nem ismerem, de nagyon jó hozzászólásai vannak. Hogy ez mennyire biztos? Valóban nem tudom.😊
(Valamennyire kell hogy Jacob és Nemezisnek legyen köze az egyiptomi kultúrához is...)

De van még 142 nap, el lehet rajta csámcsogni. Akkor csesznek ki velünk, ha karakterorientált lesz a hatodik évad és nem fogják túlzásba vinni a számok, Hanso&Dharma, Jacob&Nemezis boncolgatását.<#kuss>

"Ha ez az a szint, ahogyan ma egy állítólag civilizált ember értékeli a n?i szépséget, akkor az a véleményem a világról, hogy sunáznám."

Kicsikiraly
mondjuk a régészek az egyiptomi ásatásokról?

(hogy bele ne köss: az illetõ pedig gondolom olvasott róla)

DFTBA &#3232;_&#3232;

5c0rp330n
és ezt akkor most ki szopta, honnan, és mennyire biztos benne? 😊

kirol
Ja, hát ilyeneket nem mindenki tud az biztos. 😊

trident
Nekem tetszene az idea. Misztikus, érdekes, távoli.

Két ellenvetésem lenne. Az elsõ, hogy annyi mindent mutattak már: görög felirat a szövésen, a többiek latinul beszélnek, a blackgammon mezopotámiai, az egyik kijárat tunéziába vezet, Jacob neve sem kapcsolódik az egyiptomhoz.
A másik pedig, hogy egy profit orientált sorozatot elindítanak egy olyan végsõ motívummal, amit sokan nem ismernek vagy csak nagyon felületesen?

Olvastam ezzel kapcsolatban nagyon jó írásokat, valóban ütne így, érdekes lenne -s tökéletesen nem tudom bizonyítani vagy cáfolni.

Karit mocskosjó hozzászólása:
Ha szabad még itt Jacobozni kicsit, akkor elnézést a késés és a "kopi-pészt" miatt; legyen itt is némi eretnek élvezetrombolás, úgy kell Nektek, a többit meg majd nemsoká, "a szokott, párbeszédeket is tartalmazó formában". ; ))

Szóval, úgy gondolom, elég meggyõzõ, miért nem mutatták eddig, amint a Füst átalakult volna bárkivé. Mert nem tud. : )

Számomra Lindelofék erre való utalása egyértelmû: amikor Ben megítélésekor a Füst elõbújik, Ben fáklyája kialszik, majd a Füst visszahúzódása után azonnal újra fellobban. Ez jelezte, hogy a Füst mûsora ennyi volt: elfogadta Ben tetteit(!) és elengedte.
Ezután jelenik meg az Alvilágból elõrendelt "Alex Sahu-Ka" a "Fekete ruhás" parancsára, aki (Locke "hasontestét" ideiglenesen elhagyva) belebújik, hogy Bent a feltétlen szolgálatára bírja. (Ha Ben jobban figyelt volna az iskolapadban, rájöhet a turpisságra - bár õszintén szólva abban a helyzetben...) : /

Nem spoiler (tudjátok, nem darkufózok, sem lightufózok), de eléggé leegyszerûsíti az egész Lost várható kimenetelét, ezért nem javaslom a tovább olvasást.

A föld alatti helyiségben lévõ falvéset gyakorlatilag elmeséli az egész Jacob-Füst-Feketeruhás háromszöget (sõt, a Szigetet magát is...) - bemutatva a Szív próbájának már itt is említett szertartását, illetve annak központi szereplõit, mint az egyiptomi túlvilágba vezetõ út fõ állomását: a kép közepén látszik, amint egy mérlegen Maat tolla ellenében lemérik a halott szívét: ha az nehezebbnek bizonyult a tollnál, a lélek nem léphetett be az egyiptomi túlvilágra, ahová a fáraók is igyekeztek kerülni haláluk, illetve a Száj megnyitása ceremónia után: ez az õsi hely maga a Sziget volt.

A bûnös lelket Anubisz és Toth, a két bíró nem engedte Ka-ra, az örök élet szigetére belépni, sõt, engedélyt adott a lélekfaló Ammitnak, hogy a bûnös lelket megegye. Azaz:

- Jacob = Thot, a világ rendjének õrzõje
- Füst = Ammit, az alvilág éhes démona (mellesleg õt is krokodilfejjel ábrázolták)
- Fekete ruhás = Anubisz, a holtak birodalmának fõistene, a lelkek parancsolója
- Sziget = Ka, az egyiptomiak túlvilágának szigete

Az óegyiptomi hit szerint kilenc "rétege" van a halandó testnek és léleknek, halála után ezek külön "életet élnek" különbözõ spirituális dimenziókban: az alábbi háromból kettõ elég volt Anubisznak az Otherek tökéletes átveréséhez:

- a ládában lévõ Locke: Khat (ez az eredeti test hûtés vagy mumifikálás nélkül hamar büdös lesz)
- az Anubisz által bitorolt "Ál-Locke" teste: Ka és Sahu (elõbbi a test hasonmása, utóbbi a spirituális test, a volt élõ minden tudásával, emlékével...

Kurva jó kis összefoglaló, de valljuk be: a legtöbbünknek nincs ilyen jellegû komplex tudásanyaga, nem sok értelme lenne csinálni egy hat évados sorozatot úgy, hogy ne értse meg a nézõ.

eovin
...

Klemice
1000x kitárgyalt megrágott dolog 😊
ugyan azt a sorozatot nézzük 😊

Saddam Hussein &#9745; - Osama Bin Laden &#9745; - Moammer Kadhafi &#9745; - Kim Jong Il &#9745; - Tirexi &#9744; - DarkSector &#9744;

eovin
Mondjuk csak megerõsítést vártam vagy fel akartam venni a beszélgetés fonalát..nem kell rögtön harapni..csak társalogni próbálok...eszmét cserélni, de ne haragudj, hogy a társaságommal zavartalak..😊 további szép napot! 😄😄

Klemice
ha olyan dolgokat is tudsz amit mi nem akkor azt miért nem, hogy locke tényleg halott-e? amúgy igen, nagyon úgy néz ki

Saddam Hussein &#9745; - Osama Bin Laden &#9745; - Moammer Kadhafi &#9745; - Kim Jong Il &#9745; - Tirexi &#9744; - DarkSector &#9744;

Hát az marha jó. Még mindig röhögök rajta.

"Everything that happens, happens for a reason"

eovin
Jacob és Nemezis, 2 ókori egyiptomi isten, akik az idõk kezdete óta rivalizálnak egymással. Sokminenhez közük volt és kíváncsian várom a következõ évadot!!! Akkor most John Locke tényleg halott? Ez mekkora buktató!! Nah várom máár.

Klemice
überfasza lost-os póló nem lenne rossz de már nem hordanék olyat
lecseng

Szerintem nektek semmi se lenne jó 😊
LasDen
vérzik a szive mert MJ már nem viseli többet 😄

"Ha a trendet követed és a trenddel mész, akkor a trend elmúlik és te is elmész..." Az 1000. nyár

Klemice
szarcsimbók a seggembõl, és még pénzt is kérnek érte?
23mas szám miért vérzik?

Kicsikiraly
ronda :S

ez a "The numbers are bad" szöveg nagyon illúzióromboló. meg a Lost felirat is.

DFTBA &#3232;_&#3232;

Lost póló még 3 hétig kapható!
http://www.polo16.hu/termek.php?index=51Lost Numbers póló
trident
Mi van akkor ha az elektromágnesesség önmaga az az entitás aminek két pólusa Jacob és Nemezis?
A sziget elmozdítása, a gyógyulás/betegség, a szigetet körülvevõ tér-idõ anomália mind csak a fentiek következménye (gyakran akaratlagos beavatkozása) nem az ok.

Ethan. Az utolsó trimeszterrel volt gond emlékeim szerint. Immunreakció lépett fel minden esetben. Hogy Aaron és Ethan miért született meg? Mert a láncreakció létrehozásában szerepük volt és Jacob oldotta meg.

A lost egyik zsenialitása, hogy a deus ex machina problematikáját megoldották.

qwertrt
Ez jó 😊 JAcob vörös heringet eszik a parton 😄 Ennyire csak nem ganék az írók 😛 Eddig amit leírtak, volt füle-farka, egyelõre.

intel Core 2 E5300@3,66 GHz, Gigabyte GA-P35-DS3L, 4 GB DDR2 1066 MHz, GeForce 9600 GT 512 MB

qwertrt
A szigetnek mindenképpen van ereje. Egyfelõl a mágneses mezõ. Másfelõl az idõutazást is mindenképp a sziget idézte elõ. Meg az sem mindennapos, hogy egy szigetet ide-oda lehet tologatni. És mivel ezt egy kerékkel idézték elõ, azért gondolom, hogy független lehet a két arctól.

Ethan mégis megszületett. Különben a második évadból kiderül, hogy nem is magával a terhességgel volt talán gond, mert Julietet mikor beszervezték, Richard mutatott neki egy emberi méhrõl készült röntgenképet, Juliet azt mondja, hetven körüli nõé lehet, erre Richard: 24 éves a nõ. Kíváncsi leszek,hogy fogják feloldozni ezt a problémakört. Lehet, hogy magától Jacobtól jön a megoldás majd?

Érdekes, hogy az elsõ-második évadok levetítése után volt olyan teória, hogy a pokolba kerültek. Ezzel az Anubisz ábrával, plusz a füstszörnnyel megint kapott egy kis alvilág feelinget a dolog 😊 Olvastam, hgy egyesek szerint a füstszörny azt a szörnet jelképezi, amelyik az egyiptomi mitológiába felfalja a gonosz emberek szívét a halál után.

intel Core 2 E5300@3,66 GHz, Gigabyte GA-P35-DS3L, 4 GB DDR2 1066 MHz, GeForce 9600 GT 512 MB

qwertrt
Tényleg, lehetett a Nemezis.

trident
Értem, én is azért tettem a szmájlikat, de valóban hiba volt részemrõl!<#eljen>

Mi fekszik a szobor árnyékában?
"A rávésett szöveg szerint az arra járó Thotmesz herceg megpihent a Szfinx árnyékában, és elaludt. Álmában megjelent neki a Napisten – az Újbirodalom idején az õ szobrának tekintették a Szfinxet, és II. Amenhotep is új templomot emeltetett neki a közelben –, és megkérte, szabadítsa ki a sivatag homokjából, mely egyre inkább maga alá temette; cserébe királlyá teszi. Thotmesz kiásatta a homokból a szobrot és védõfallal vette körül. A Szfinx megtartotta ígéretét: Thotmesz Egyiptom fáraója lett."
forrás: wiki.

Klemice
😊 nó offenz <#zavart1>

trident
Upsz, elírás volt, soha nem történt még velem, elnézést!😊
Kapkodva írtam.😊

Klemice
L O C K E
remélem csak elírás 😄

trident
Huh.😊

Az eleje egy nagyon jó gondolat! De errõl sincs infónk.
Én azt gondolnám, hogy maga az erõ Jacob+Nemezis.

-A sziget helyett fogjuk rá hogy például Jacob vagy Nemezis gyógyította meg Faraday-t, gyorsította Lock felépülését, Rose gyógyulása. De ott volt még pl. Jack vagy Ben megbetegedése is.

-Úgy emlékszem, hogy Amy szülésekor is megemlítik, hogy eddig a tengeralatjáróval vitték el a nõket szülni, vagyis vs. már az incidens elõtt is ez probléma lehetett.

-Betony: az incidens után (bobma???) 108 percenként kellett kisütni, tehát ha el tudták vezetni az energiát, akkor lehet hogy így szakaszosan építették fel.

-Mi van, ha nem Jacob, hanem Widmore döntött a purge-ról és ez is köze volt ahhoz, hogy számûzték?

-Lista az alkalmas személyekrõl szólt, a potencionálisan alkalmas személyekrõl, sokuk morális felsõbbrendûsége erõsen kétséges.😊
Sok nézõ számára inkább úgy tünt: Jacob a jövõt szövi, nem építi.😉
Így a választás független az erkölcstõl, attitûdöktõl, egy számít: hogy az eseményláncolatot végigvihesse.

Ha a #17351-ban lévõ videó helyességét elfogadjuk, akkor Christian = Nemezis. Alex a templom alatt szintén nemezis volt. Iliana is mondta a kunyhónál, hogy már jó ideje elhagyta Jacob, valaki más használta.

5c0rp330n
"ÉS vajon mikor azt mondta Bennek, hogy mindenben kövesse Johnt, tudta, hogy ez végül Jacob halálához vezet?"

biztos vagy benne, hogy az a füst volt? sztem annak nemezisnek kellett lennie, de már nem frissek az emlékeim.. de igazából simán lehet, hogy a füst és nemezis egy és ugyanaz, szóval lehet, hogy mindegy 😊

a mai részt meg hogy érted? tv-ben nézed?

qwertrt
Valamint: amikor John azt mondja Richard Alpertnek, hogy nemsokára megjelenek itt és itt, meglõtt lábbal, maga menjen oda, kössön be, és mondja azt, hogy meg kell halnom (ahogy az meg is történt az idõugrások során), akkor azt a Nemezis azért üzente Locke-nak, hogy ha meghal, fel tudja venni az alakját.

qwertrt
Nagyon érdekes véleményeket olvastam itt. Szerintem is lényeges kérdés: Jacob adta az erõt a szigetnek, esetleg fordítva, a sziget Jacobak, vagy talán független a kettõ egymástól?

A sziget talán adhat különleges erõket a mágneses ereje miatt? Lásd Miles esetét, aki itt volt gyerek, vagy Daniel Faraday esetét, aki legalább itt volt magzat, de lehet, hogy itt is született (és szuperokos lett, de lehet, hogy ezt nem tekinthetjük különleges képességnek).

Érdekes, az elsõ évadokban az volt a gond, hogy a terhes nõk meghalnak a szigeten, holott Amy meg tudta szülni Ethant 1974-ben. Talán az incidens óta, amikor kiszabadult a mágneses energia, azóta áll fenn ez a probléma?

Kérdés, hogy hogyan betonozták be az energiát, ha minden fémet beszippantott? Talán mûanyag dömperekkel? 😊 Vagy lehet, hogy szükségmegoldásként ott keverték a betont a helyszínen, nem mágnese eszközökkel? Szerintem nagyon profi és érdekes, amit a bunker témából végül kihoztak, ez a mágneses energia dolog nekem nagyon tetszik, és most, hogy nézem párhuzamosan az 1-2-3. évadokat, sok minden kiderült, és dicséretes következetesség.

Egyébként baki, hogy az 5 évadban láttuk, hogy Ben saját kezûleg veszi el Alexet a francia nõtõl, ellenben a francia nõ nem ismerte meg Bent a 2. évadban. De ezt akár írhatjuk az évek számlájára is.

Nekem a mai részt látva lett egy fixa ideám Richardot illetõen. Valamiért befészkelte a fejembe magát a gondolat, hogy Richard esetleg a Fekete Gyöngyön jött a szigetre, és Jacob maga mellé vette.

Kíváncsi vagyok, Jacob mit tud a számokról, a Vanzetti egyenletrõl. Talán elítélte a DHARMA kutatást, hisz erõszakot tettek a szigeten, de avégsõ célt, ismerve a bizodalmát az emberekben, nem hiszem, hogy elítélte volna, akkor miért adott engedélyt az elpusztításukra?

Úgy néz ki, hogy Jacob embereket toboroz maga mellé, õk a Többiek. Gondolom az emberek javát, krémját szereti maga mellett látni, akikbe érdemes bizalmat fektetni, akikre érdemes jövõt építeni. Bár speciel Ben nem pont ez a fajta, meg éppen Widmore sem. Ben elárulta, hogy végsõ soron Jacob adta a listákat, akkor a listán lévõk olyan emberek lehettek, akik az emberiség jobbik részéhez tartoznak. Gondolom, mivel a Nemezis megfenyegette, hogy kiskaput keres, Jacob körbe vette magát az emberek védelmével.

Ethan 1974-ben született, 1987-ben 13 éves volt, kíváncsi vagyok, hogyan menekült meg a tisztogatástól.

Látható, hogy a nemezis képes alakváltásra, és nyilván Jacob is, hiszen így jelent meg Christian Shepardként többek elõtt is. A fekete füst is képes rá. Vajon a Nemezishez, vagy Jacobhoz tartozik. Esetleg független döntõbíró? ÉS vajon mikor azt mondta Bennek, hogy mindenben kövesse Johnt, tudta, hogy ez végül Jacob halálához vezet?

Huhh, sorry, kicsit hosszú lett 😊

Klemice
<#gun>
<#violent>

trident
nagy off, nagyon nem hiányzik ez ide, elnézést mindenkitõl. link.

Szolnokboy1
nyííííííííííhhááháhháhháhááá! 😄😄DDDD de szánalmas!

Az anti-winnie brigád elsőszámú képviselője.

tommygear
Klemice
hát ez geciszar

Klemice
mivel az elsõ két évadot magyarul láttam kötelezõ volt újranéznem 😄

trident
Odabaszós lett. Azért is vártam az újranézéssel, mert csak azt éreztem, nem áll össze a kép. Ha más is így volt vele, lehet nem az én intellektusommal van a baj, hanem nagyot akarnak dobni, így is legyen! <#smile>

Klemice
de legalább úgy zárták le az évadot hogy elképzelni sem tudod hogy fog folytatódni

trident
Így van, nem is vészünk össze. Csak tényleg semmit sem tudunk biztosra céljaikról, motívációkról, egyelõre ennyi esett. A többi meg 153 nap múlva.<#zavart2>

5c0rp330n
hát, szerintem Jacob és a haverja 2 felsõbb hatalomnak tûnik az embereknél, de persze az is elképzelhetõ, hogy sima emberek, és mondjuk nekik is a sziget adott csak különleges képességeket..
sztem akkor már álljon itt az eredeti szöveg, mert a magyar nekem így is kicsit túl elrugaszkodottnak tûnik:

- Morning.
- Mornin'.
- Mind if i join you?
- Please.

Want some fish?

Thank you. I just ate.

I take it you're here
'cause of the ship.

I am.

How did they find the island?

You'll have to ask 'em when they get here.

I don't have to ask.

Youbrought them here.

Still trying to prove me wrong, aren't you?

- You are wrong.
- Am i?

They come. They fight.
They destroy. They corrupt.

It always ends the same.

It only ends once.

Anything that happens
before that is just progress.

Do you have any idea how
badly i wanna kill you?

Yes.

One of these days, sooner or later...

I'm going to find a loophole, my friend.

Well,when you do, i'll be right here.

Always nice talking to you,jacob.

Nice talking to you,too.

trident
Felteszem a hajó miatt vagy itt.
Így van.
Hogyan találták meg a Szigetet?
Tõlük kellene megkérdezned ha kikötöttek.
Nem kell megkérdeznem.
Te hoztad ide õket.
Még mindig azt akarod bizonyítani,
hogy tévedek?
Mert tévedsz is.
Valóban?
Ide jönnek. Harcolnak.
Pusztítanak. Rombolnak.
Mindig ugyanúgy végzõdik.
Egyszer minden bevégzõdik.
Bármi történjék is elõtte,
csak formaság.

Tényleg csak majd a befejezõ évadban derül ki... 😊
Meglehet hogy a bizonyítás az emberi természetrõl vagy az ember értékérõl szól (és Jacob egyfajta Prometeus), de az is lehet, hogy ezen felül álló játszma. De tényleg kiderül majd. Nekem nincs olyan koncepcióm ami megalapozott valóban.

5c0rp330n
szerintem nem így lesz, Jacob nem hiszem, hogy bárkinek is bizonyítani akarna vagy fõleg hogy ártott volna, sõt, inkább ellenkezõleg. de majd meglátjuk.. több mint fél év múlva :S

A szobor Tawaret, ezt asszem már meg is erõsítették. Egyiptomi terhesség istennõ (vagy ilyesmi, tessék utánanézni, na<#vigyor3>)
Szerintem azóta vannak gondok a szüléssel mióta lerombolta valami/valaki
Ja és azzal mi van, amit Widmore mondott? Hogy háború lesz meg ilyenek (hirtelen azt se tudom mikor mondta kinek, ehh, de újranézés folyamatban van <#buck>)Gondolom akar még õ is sokmindent😊Penelope pedig ennyivel megúszta Ben bosszúját.. kíváncsi vagyok Desmond miért jönne vissza mégis. És Hawking is érdekes, hogy honnan tud ezt-azt.