22323
-
#21282 Shield is hasonló vége lett, mármint nem tudni mi történt utána:) -
#21281 Megnéztem az évadzárót, zseniális lett. Nem emlékszem, hogy volt-e már asorozat történelemben (Twin Peaks-en kívül) ilyen David Lynch szerű szimbólum-orientált anyag, ami a nézőre bízza a dolgokat és nem rágja a szájába.
Ez mondjuk max azért furcsa, mert az emberek 70%-a vagy nem érti és ezért nem tetszik neki, vagy nincs fantáziája/nem akarja használni. Aki ismeri és szereti a Lynch filmeket (Twin Peaks, Lost Highway, Mulholland, stb) az nagyon tuja értékelni a sorozatot és a lezárást. Aki nem az meg vakarja a fejét. Ez sosem volt "casual" sorozat, el kell fogadni, ez van:) -
#21280 dvd-n lesz kb 10 perces rész ben+hurley-ről -
#21279 sehol, de szerintem az is elegendő jel, hogy hagyta őket tevékenykedni a környéken - bizonyára hatalmában állt volna kipaterolni/megölni őket, ha úgy látja jónak. -
DRFlame #21278 Valóban így már valamivel jobban elfogadható, de ez így nem volt benne mind a sorozatban. (Pl. mikor derült az ki, hogy a Dharma-t is Jacob hozta?)
És továbbra is van egy csomó dolog, amit elég alaposan kihangsúlyoztak, és később nem hogy nem magyaráztak meg, hanem semmi köze nem volt a történethez, és sokszor értelme sem volt. -
#21277 egyebkent kivancsi vagyok mit fognak ehhez a szoveghez szolni akik eddig fikaztak a befejezest, mert igy ezutan valahogy tenyleg kerek egesznek erzem az egeszet, nincs nagyon semmilyen tovabbi kerdesem. ennel szebb befejezest alig csinalhattak volna az egesznek. es belegonolva teljesen logikusnak tunik benne minden, csak mivel egyertelmuen nem mondtak ki a dolgokat, igy elsore meg nem jott ugy at ahogy kellett volna. ennek a tudataban sztem megegyszer megnezem majd a finalet :) -
#21276 nem forditva, egymast akartak megolni. mib is meg akarta olni jacobot, meg is olte. -
#21275 ez kurvara jo. mondjuk az angol szovegbol feleslegesen ki van vagva par erdekes dolog (peldaul hogy a pilot utan, elore megirt befejezes konkretan onnan kezdodott hogy jack megerintette a koporsot es egeszen addig tartott amig becsukodott a szeme amig a masik repcsi elrepul, ezt a legelejen megirta JJ es megtartottak), nem tudom miert, szoval aki maximalista, inkabb az eredetit olvassa :)
-
#21274 Érdekes azért, eddig ugyanis úgy tudtuk, hogy MiB akarja megölni Jacobot. Ezek szerint viszont pont fordítva történt? -
#21273 -
#21272 A második bekezdéshez. Nekem az jött le, hogy kamuból vitte a kunyhóhoz Locke-t. Csodálkozott is, amikor hallotta John MIB-t, rá is kérdezett, illetve be is rezelt, amikor repkedtek a tárgyak.
Illetve Jacob nem lépne közbe, miközben az embereit MIB terelgeti?
(Oké, akár cáfolhatom is magam, s amikor Ben rákérdez John-ra, akkor azért teszi, mert rácsodálkozik, hogy ő is hallja?
Oké, jacob azért nem lép közbe, mert látja a kimenetelt? Így kell lennie...?)
-
#21271 hehe, hát igen, kb. az kéne, vagy egy FAQ
magyarul a bad robotos kis szösszenet. nem én fordítottam!
A sziget valódi volt. Minden, ami a szigeten történt a hat évad alatt, abszolút valós volt. Tényleg lezuhantak, tényleg túlélték, tényleg rábukkantak a Dharmára és a Többiekre. A Sziget az, ami egyensúlyban tartja a világban a jót és rosszat. Mindig is ez volt, és mindig is ez lesz a szerepe. Emellett a Szigetnek mindig szüksége lesz egy “Őrzőre”. Jacob nem az első, Hurley pedig nem az utolsó volt. Viszont volt egy olyan gonosz erő, amivel sem Jacob anyját, sem Hurley-t nem fenyegette, csak Jacob-ot: ÁlLocke (Feketeruhás). Jacob hozta létre a gonoszt, és ki kellett találnia, hogyan ölhetné meg, jóllehet a szabályok miatt erre közvetlen módon nem volt lehetősége.
Így Jacob kitalálta és mozgásba hozta tervét: jelölteket hoz a szigetre, hogy megtegyék azt, amit ő nem tehetett meg: Megölni a Feketeruhást. Hosszú listája volt, mely generációkon ívelt át. Mégis, mikor embereket hozott a szigetre, a Feketeruhásnak sikerült megrontania és egymásra uszítania mindannyiójukat. Így ment ez, míg Richard meg nem jött: ő segített megérteni Jacob-nak, hogy ha nem vállal aktívabb szerepet a jelöltek segítésében, akkor a terve nem működhet.
Megjött tehát a Dharma-szervezet a szigetre. Őket is, mint előttük számtalan embert szintén azért vitt oda Jacob, hogy megöljék a Feketeruhást. A gonosz persze rájött erre a tervre, és közbe is lépett azzal, hogy megfertőzte Ben-t szavaival. Becsapta az akkor még fiatal fiút azzal, hogy Jacob parancsait követi, holott valójában a Feketeruhás akaratát szolgálta. Ben szigeten kívüli akcióit is a gonosz parancsára követte el. Ben ebből persze semmit sem sejtett, ahogy ő tudta, végig Jacob-bal, a sziget védelmezőjével beszélt. A “Többiek” tehát Ben segítségével végeztek a teljes Dharma-szervezettel a szigeten, később pedig meg akarták ölni Jack-et, Kate-et, Sawyer-t és Hurley-t, valamint az összes további jelöltet, mivel a Feketeruhás ezt akarta, önmaga pedig nem tudta ezt megtenni.
A Dharma eredetileg Jacob eszköze lett volna a Feketeruhás ellen, ám a gonosz megfertőzte őket, majd saját bábja, Ben segítségével megsemmisítette őket. A Dharma szervezetet csak azért hozták a szigetre, hogy segítse Jack-et és a többi jelöltet? Vagy esetleg Jacob-nak a Dharma-csoportból is voltak ugyanúgy jelöltjei? Ezt a kérdést direkt nem válaszolták meg, inkább ráhagyták a nézőre, hogy egymaga döntsön.
Nagyszabású terve ellenére Jacob egy dolgot mindenképp kívánt adni “jelöltjeinek”. Egy olyan valamit, amit a sem ő, sem a testvére nem kapott meg: szabad akaratot. Ezért is hozott a szigetre megannyi évszázad alatt megannyi jelöltet: dönthettek, hogy ki vállalja a feladatot. Illetve dönthettek volna, ha eljutottak volna odáig a Feketeruhás ármánykodását követően. Talán Jacob tudta, hogy Jack fogja megölni ÁlLocke-ot, és azt is, hogy utána Hurley lesz majd a sziget Őrzője. Talán nem tudta. De mindig is ezek volt a sorozat kulcskérdései: Szabad akarat Vs. Sors, Hit Vs. Tudomány.
Szerintem Jacob a kezdettől fogva tudta, hogy mi fog történni és, hogy mindenki szükséges ahhoz, hogy Jack eljusson arra a pontra, hogy végül megölhesse a Szörnyet, és átadja Hurley-nek az Őrzői szerepkört. A sorozat számos írója így vélekedett. De erről egy szó sem esett konkrétan, mivel elvenne egy nagy adagot a show misztikumából.
A végén Jack megtehette mindazt, amit a sorozat első részétől fogva annyira szeretett volna: megmentette a többi Túlélőt. Kijuttatta Kate-et és Sawyer-t a szigetről, Hurley életének pedig végre olyan értemlet adott, ami mindig is hiányzott belőle. Az Alternatív világban (amire mindjárt kitérek) is megmentett mindenkit, mivel segített nekik továbblépni…
Alternatív idősík (6. évad):
Az Alternatívban teológiai és metafizikai területeken bimbózik igazán a sorozat maga. Alapjában véve a sorozat azt mondja, hogy életünk során hozzá vagyunk kötve bizonyos emberekhez. Nevezhetjük őket lelkitársnak, bár ez talán nem a legmegfelelőbb szó. De ezek az emberek mindenképp a részei egymásnak olyan tekintetben, hogy “életük legfontosabb momentumában” együtt voltak (ahogy Jack apja is mondta a végén). Ezek azok az emberek, akikkel keresztülvágunk az univerzumon életről, életre. A hinduizmus mellett jó adag nyugati vallást is felfedezhetünk ebben a tematikában.
Az írók által a vallási motívumok alapján megálmodott koncepció szerint az Oceanic Túlélők csoportja tudatalatt megalkotta maguknak ezt az “Alternatív” világot, ahol egyfajta purgatóriumban léteznek mindaddig, míg rá nem ébrednek életükre, egymásra, és kapcsolataikra. Ahogy ezt megteszik, továbbléphetnek. Gyakorlatilag ez lefesti a sorozatalkotók túlvilágról alkotott képét. Az írók szerint mindenki megalkotja magának az “Alternatív idősík” purgatóriumját, ahol “lelkitársaikkal” együtt meg kell találniuk egymást, s csak ezt követően, együtt tudnak innen továbblépni. Még ha az ember nem is vallásos, akkor is szépnek és megindítónak hat a gondolat, miszerint együtt élünk, s együtt halunk.
Igazán remek és spirituális koncepció ez, mely a sorozat alaphangulatához, illetve ki nem mondott értékeihez kiválóan illeszkedik. Ezeknek az embereknek együtt KELLETT lenniük azon a repülőgépen. Együtt kellett átélniük ezeket az eseményeket, és nem csak Jacob miatt. Hanem mert ez volt az univerzum (vagy akár Isten) akarata. A sorozat egyik alapvetése mindig is a Tudomány Vs. Hit kérdés köré fonódott, és végül az írók a Hit felé billentették a mérleg nyelvét, hiszen ez adott választ a sorozat legfontosabb alapkérdésére. A kérdésre, melyben minden rejtély gyökerezett, minden egyes karakter háttértörténete, a történet minden fordulata. Ez önmagában hatalmas fegyvertény.
Hogy ebből milyen következtetéseket vonunk le, az csak a nézőn múlik. Emlékezzünk az első évadra, mikor a Túlélők megtalálták a Bunkert. Mindenki azt hitte, hogy az maga a VÁLASZ. Ami ott van lent, az a VÁLASZ. Aztán megtudtuk, hogy ami lent van, az csak egy állomás a sok közül. Egy láncszeme annak a hosszú láncnak, mely egy hatalmas mozaik egyes elemeit fedte fel előttünk.
De az utolsó évadban az írók még tovább mentek, mikor az Alternatív idősík “purgatóriumát” kontrasztba állították a Szigettel magával. Emlékezzünk, mikor Michael megjelent Hurley előtt: azt mondta, hogy nem hagyhatja el a Szigetet. Pont, mint a Feketeruhás. Nem mehetett át az Alternatív síkba, így nem kapta meg a lehetőséget, hogy onnan továbblépjen. Miért? Mert a Szigeten elkövetett tettei miatt nem találtatott érdemesnek rá. Elbukott a próbán. A társai átmentek, ő nem. Ők eljutottak a Purgatóriumba haláluk után: néhányan még Jack előtt, néhányan évekkel utána. Hurley esetében talán évszázadokkal később akár. Egészen addig léteznek ebben az Alternatív síkban, míg „rá nem ébrednek” korábbi életükre, egymásra. De innen aztán csak EGYÜTT léphetnek tovább, hiszen összeköttetésben állnak. Az a sorsuk, hogy az idők végezetéig együtt maradjanak. Ez a Végzetük.
Nem fűzte őket ilyen spirituális összeköttetés Anna Lucia-hoz, Faraday-hez, Rousseau-hoz, Alex-hez, Miles-hoz és Lapidus-hoz sem (továbbá azokhoz, akik nem voltak a végén a templomban… tehát majd’ mindenki aki nem szerepelt az első évadban). De ezek a hozzájuk nem kötődő emberek is ott vannak az Alternatív síkon. Miért? Ezt megint mindenki maga döntheti el. Szerintem azért, mert nekik is ebben a síkban kell megtalálniuk a saját “lelkitársaikat”, hogy aztán azokkal együtt lépjenek ők is tovább. Valószínű, hogy a hozzájuk kötődő emberek nem is voltak a szigeten (Eko testvére, Rousseau férje, Ben anyja).
Sok diskurzust folyt a neten arról, hogy Ben miért nem ment be a templomba a végén. Ha jobban belegondolunk, nem olyan bonyolult a válasz erre a kérdésre. Ben nem léphetett velük tovább, mert ő még nem lépett kapcsolatba azokkal, akikkel kell. Azt kell tennie, amit Desmond-nak és Hurley-nek: Az ő feladata innentől az lesz, hogy ráébressze Rousseau-t, Alex-et, Ethan-t, Goodspeed-et, az apját és a többieket korábbi életükre, hogy aztán EGYÜTT ők is továbbléphessenek. Ugyanez elmondható az összes többi Purgatóriumban jelenlévő karakterről is.
Továbbá azért csak első évados karakterek vannak a templomban, mert ezt a befejezést pontosan akkor írták meg, mikor megírták a sorozat Pilot-ját, vagyis a legelső duplarészt. Azóta egy cseppet sem változtattak rajta. Az írók azt mondják, hogy bár rengeteg dolgot út közben találtak ki, de a sorozat vége már a kezdetektől fogva készen volt. Megváltoztathatták volna, hogy Ben is bemenjen, de úgy nem kaptuk volna meg azt a fantasztikus jelenetet Ben és Locke társalgásával a templom előtt. -
#21270 ennyi...:D jól elmagyarázta a lényeget...még jó hogy angol (vagy legalábbis brit) volt, mert így értettem mindent....büdös amerikainak egy tetves szavát nem fogtam volna fel :D -
#21269 Lost In 3 Minutes. -
#21268 Tökéletes magyarázat, kösz szépen. Végre valaki alá is támasztja a teóriáját, nem csak ellentmondó meséket szül. Ennek végre van értelme.
#21228 -
Zenszkij #21267 A nanorobotok gyógyították az embereket is, azért tudott LOcke is járni. A végén meg mindenki meghalt. -
Zenszkij #21266 Szerintem meg, a füst nanorobotok összességei voltak (berregés, kattogás, villanások), ami fel tudja venni egy ember alakját is. Azt a rohadt gombot a füst miatt is kellett nyomni mert szétbaszták azt ami ott tartotta, ezért mondták világvége , ha nem nyomod meg, mert kiszabadul a dög nanorobot. A Dharma ki akarta aknázni a sziget adta dolgokat. Maga a sziget egy földönkívüli meteoritból nőtte ki magát..feny, nanorobot, az időutazást magyarázzuk azzal, hogy a sziget térben és időben is tudott mozogni, mivel fejlettebb földönkívüli technika része volt a fény. -
#21265 wtf? átalakult a flash makró itt v. mi?
-
#21264 "...everything its ever happened to you is real..."
-
#21263 ki kéne írni a bannerbe 5 km -es villogó betűkkel, hogy a gép lezuhanásakor senki sem halt meg, a sziget valós volt, az események megtörténtek rajta, semmiféle purgatórium v. alt. valóság nem volt még akkor -
KingPunisher #21262 Amugy meg ne agyaljatok a megoldáson mert nincs olyan :)
De elvileg : A Gép lezuhanásakor meghal mindenki azoknak a lelke akik sem a pokolba sem a mennybe nem juthatnak be, a purgatoriumba kerül.
A purgatorium egy közösen a lelkek által kitalált képlékeny világ, ahol sem a tér sem az idő nem állandó az dönt hogy a benne lévők mit gondolnak..
Aki megtisztult az meghalt ^^ azza tovább jutott a mennybe lásd a néger Sayer csaja stb.. áldozatukkal elnyerték az üdvösséget.. persze a többi szerepklő bármikor megidézheti őket ujra a képzeletével ha ugy érzik szükségét..
A dharma valahogy utat talált ebbe a dimenzioba és tanulmányozták ^^
A 6 évadba pedig a két világ valojában 1.. Párhuzamosan történnek az események legalábbis a karakterek lelkének alakulásában..
Mind1 hogy hol vannak milyen világot képzelnek el a lelkük már ugyan arra az utra lépett..
Nha nekem valami ilyesmi jött le .. -
KingPunisher #21261 Nha megnéztem a végét.. Háát szerintem a forgatókönyv írok annyira belezavarodtak a történetbe amibe eddig is tucatnyi ellentmondás volt hogy a végére egy teljesen érzelmi alapu romantikus történetet kreáltak..
Számomra óriási csalodás.. Maga a Lost hangulata teljesen elveszett..
Kate lelövi a fekete füstöt a doki feláldozza magát.. semmi olyan nem történt amitől borzongtam volna amitől a Lost sokáig lost volt..
Az első évad végén mikor lenéznek a bunkerbe stb stb..
Kifingott.. jobb is hogy befejezték azért rengeteg kellemes órát szerzett de évadról évadra gyengült a vége meg... 0 -
#21260 rá van írva.. de ha megveszed annak reményében, hogy válaszokat kapsz, akkor megint csalódni fogsz szerintem :D -
#21259 Há de rá van írva... -
#21258 még mindig reménykedsz? :D -
#21257 Ebben megválaszolják az összes kérdést? -
#21256 húú...alig várom már a dvd-t.....augusztusban megjelenik és karácsonyra már az enyém lesz 6 évad...:D -
#21255 -
#21254 néhány érdekes kép még az előző évadokból, amikor néztem akkor mentettem ki.Amelyiken az arab nő van azt hiszem Nadya, ott az mellete Locke, még az eredeti munkájában.A többin meg a számok és a szimbólumok a lényeg.
ÉS egy kis meglepetés:
-
Gabe18 #21253 Hát érdekes is lesz ha most elkezdenek tőlük kérdezgetni dolgokat.Mert
a:-kiderülne jó pár dologról hogy ők maguk sem tudták mit akarnak kihozni belőle
b:-ők mindent jól tudnak,vannak válaszok,akkor miért nem helyezték el ezeket a befejezésben? -
#21252 Kimmelnél (is) mondták, hogy a finálé után nem akarnak beszélni a lostról...vége... -
ZsirosKenyer #21251 azért vicces, hogy mindezt a finálé előtt és nem pedig utána rendezték meg :)
gondolom féltek az utolsó rész hatására feldühödött rajongóktól :D
Amúgy érdemes végignézni, jó hangulatú és azért van pár érdekes info. -
#21250 válaszokat majd írja már le vki aki vágja az angolt -
bonebeni #21249 az évszámok helyett: Everything is happen for a reason ?? csak egy ötlet -
#21248 90 perces beszélgetés a készítőkkel!
fan kérdések, amire válaszolnak:
1. kérdés:
Ha a smokey/MIB/Flocke/ahogyhívod nem tudja megölni a jelölteket, akkor miért rángatta le a földbe Locke-ot 1×04-ben?
2. kérdés: Hogyan ösztönözte a showt/titeket Isten / sors / minden okkal történik /stb.. ?
3. kérdés: Desmondos idézetet mondott a csávó, és kérdezte, hogy mekkora jelentősége lesz a fináléban.
4. kérdés: Jack száma 23, finálé 23-án van, ez mennyire véletlen?
5. kérdés: Walt, miért hitték a többiek, hogy különleges, és hogyan tudott feltűnni a szigeten, amikor elrabolták?
6. kérdés: A rész elején megjelenő színész nevek miért rontják el a visszatérő emberek szerepét?
7. kérdés: Bennek: Melyik szerep a jobb? Szigetes Ben vagy ALT Ben?
8. kérdés: Miért kell emberi jelenlétnek lenni a szigeten?
9. kérdés: Bennek: Illustration-öket csinál-e még? Ebből élt meg?
10. kérdés: Jacob a jó vagy MIB? 108 perces dolog összekötése a barlangban lévő fénnyel.
11. kérdés: A csávó odaadja az életrajzát, hogy adjanak neki munkát :D
Majd megkérdezi, hogy a finálé után visszajönnének-e kérdésekre válaszolni.
12. kérdés: Eloise-ról kérdez, hogy miért különleges, mit akar elérni?
13. kérdés: Podcast-ről kérdez, hogy a fiánlé után lesz-e még, csinálják-e.
a DVD/BD-n lesz 12-14 percnyi kimaradt jelenet arról az időszakról, amikor Hurley volt a Nr 1!!!
forrás
bannert meg már én is csináltam, pontosabban frissítettem a mostanit, "kicsit" elsikkadt a hsz-ek között
évszámok helyére mehetne valami frappáns mondat is -
Zenszkij #21247 Tényleg nem lett a legjobb, még gyakorolj :D. -
#21246 akkor bazdmeg :D -
#21245 ez nem gyengén szar, még paintben is jobbat rajzolok -
#21244 fasza elemzés az Entertainment Weeklyben a befejezésről: első rész, a második linkje az utolsó oldalon. -
#21243 :DDDDDDDDD