3D-s videómegjelenítési eljárást dolgozott ki a Philips
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
(Mármint ilyen sztereoszkópia-alapú megjelenítéshez. Holografikus megjelenítéshez már kelleni fog, mert ott más nézeteket is meg kell jeleníteni, mint ami a kamerák által látott.)
(A #15-ösben a bili+kéz a "könnyed" algoritmikus (képfeldolgozás, modellezés, stb.) 2D->3D konverzióra vonatkozott, de ez még ugye nem mai dolog. (Bár vannak próbálkozások.) Viszont puszta megjelenítéshez nincs is rá szükség.)
Ha ez nekem szól, akkor az a válaszom, hogy de, lehet egyszerûen 2D-bõl 3D: ahogy pl. a sztereoszkópia csinálja: 2db 2D-s kép (két nézet) van "eljuttatva" a szemekhez, úgy, hogy egy szem csak az egyiket láthatja - amelyik "neki szól". Így tehát itt nincs algoritmikus 2D->3D konverzió. Persze nem tökéletes a sztereoszkópia által keltett 3D élmény (nem olyan jó, mint pl. a hologram), de nem is olyan rossz.
(A Philips módszere annyival viszi ezt tovább, hogy nem csak két nézetet rögzítenek, hanem többet. Hogy hogyan és miért, azt már leírtam.)
(A Philips módszere annyival viszi ezt tovább, hogy nem csak két nézetet rögzítenek, hanem többet. Hogy hogyan és miért, azt már leírtam.)
Bocs, nem olvastam L a cikket, de
SzVSz már felvett 2Dbõl soha semmi nem csinál 3Dt (hacsak egy számgép nem értelmezi a képen látottakat s újramodellezi de ez még naonnaon messze van).
A 3Dhez hozzátartozik a magasság-dimenzió is..
SzVSz már felvett 2Dbõl soha semmi nem csinál 3Dt (hacsak egy számgép nem értelmezi a képen látottakat s újramodellezi de ez még naonnaon messze van).
A 3Dhez hozzátartozik a magasság-dimenzió is..
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Márpedig elhiheted, hogy ehhez (élõ 3D mozgókép) elsõ körben 2-9db kamera kell. Már vannak is direkt erre a célra készített kamera-állványok, -összeállítások. Persze egyelõre nem mobil megoldásban. Elõször legyen meg a 3D infrastruktúra, utána majd jöhetnek az extrák (mini 3D kamera, stb.).
"bárki 2dbõl 3d-t easily"
Bárki... Easily... Meg bili és kéz... 😉
"bárki 2dbõl 3d-t easily"
Bárki... Easily... Meg bili és kéz... 😉
"hiszen amennyiben elterjed gyakorlatilag bárki képes lesz arra, hogy a kétdimenziós videó adataiból 3D-s képeket vagy videót hozzon létre, ráadásul valós idõben. "
"arról van szó, hogy 9, horizontálisan legyezõ szerûen elhelyezett kamerával veszik fel a jelenetet"
most lehet hogy valamit bõdületesen félreértelmeztem mert álmos vagyok, de nekem valaki tényleg 9 kamerát akar bemesélni??
eggyel is szép boldogulni még állvány mellett is órákon át, és akkor most majd mint a télapó vonszolni fogok magam után 9et egy puttonyban???
a bárki 2dbõl 3d-t easily szerintem egy kicsit kontrasztban áll a puttonyos verzióval
"arról van szó, hogy 9, horizontálisan legyezõ szerûen elhelyezett kamerával veszik fel a jelenetet"
most lehet hogy valamit bõdületesen félreértelmeztem mert álmos vagyok, de nekem valaki tényleg 9 kamerát akar bemesélni??
eggyel is szép boldogulni még állvány mellett is órákon át, és akkor most majd mint a télapó vonszolni fogok magam után 9et egy puttonyban???
a bárki 2dbõl 3d-t easily szerintem egy kicsit kontrasztban áll a puttonyos verzióval

Hi! I\'m a signature virus. Copy me into your signature to help me spread.
Na jó, mit akarsz? 😉
Nem érek rá! 😉
Ha jól olvastam, akkor itt egy már meglévõ 2D-s alapanyagból tudnak utólag 3D-s képet csinálni. LOL!
Én pedig helybõl átugrom a Parlamentet.
PS: Vajh' miért nincs egy link sem a cikkben?
Én pedig helybõl átugrom a Parlamentet.
PS: Vajh' miért nincs egy link sem a cikkben?
(Van egy letölthetõ programjuk, de az kézi "3D-sítésre" való. Elég babra munka. Több hasonló, freeware program létezik.)
újra = elölrõl
Na, érdekelt a téma, ezért kicsit utánanéztem. A következõ lapokon nagyjából le van írva, mirõl van szó. Nem egészen úgy van, ahogy a cikk "leírja".
http://www.research.philips.com/technologies/display/3d/technical.html
A megjelenítõ a jól ismert lentikuláris lencsés LCD rendszert használja, de tovább fejlesztve. A témába vágó újdonság, hogy nem csak két képet (egy sztereo párt) jelenít meg, hanem több nézetet, eddig max. kilencet. Így, ha oldal irányban elmozdulunk, nem fog felcserélõdni a jobb és bal szemnek szánt kép, hanem (ha pl. jobbra mozdulunk) ami eddig a jobb szemnek ment, az a balnak fog, és a jobb szembe egy újabb kép vetül. Tehát elég nagy mozgástér van, és csak utána kezdõdik újra a nézetek váltása (amely esetben nem megfelelõ kép-párokat látunk - ha nem megyünk még egy kicsit arrébb).
Namost én errõl már évekkel ezelõtt olvastam náluk (de még nem ezeken a lapokon).
Automatikus 2D->3D konvertáló szuperszoftverrõl (léteznek próbálkozások erre) nem írnak a honlapon. Szerintem inkább arról van szó, hogy 9, horizontálisan legyezõ szerûen elhelyezett kamerával veszik fel a jelenetet, és ezek szolgáltatják a 9 nézetet a képernyõnek. (Ezzel megvalósul a relatíve komfortos 3D filmezés, minek bonyolítani mindenféle modellezõ szoftverekkel?)
http://www.research.philips.com/technologies/display/3d/technical.html
A megjelenítõ a jól ismert lentikuláris lencsés LCD rendszert használja, de tovább fejlesztve. A témába vágó újdonság, hogy nem csak két képet (egy sztereo párt) jelenít meg, hanem több nézetet, eddig max. kilencet. Így, ha oldal irányban elmozdulunk, nem fog felcserélõdni a jobb és bal szemnek szánt kép, hanem (ha pl. jobbra mozdulunk) ami eddig a jobb szemnek ment, az a balnak fog, és a jobb szembe egy újabb kép vetül. Tehát elég nagy mozgástér van, és csak utána kezdõdik újra a nézetek váltása (amely esetben nem megfelelõ kép-párokat látunk - ha nem megyünk még egy kicsit arrébb).
Namost én errõl már évekkel ezelõtt olvastam náluk (de még nem ezeken a lapokon).
Automatikus 2D->3D konvertáló szuperszoftverrõl (léteznek próbálkozások erre) nem írnak a honlapon. Szerintem inkább arról van szó, hogy 9, horizontálisan legyezõ szerûen elhelyezett kamerával veszik fel a jelenetet, és ezek szolgáltatják a 9 nézetet a képernyõnek. (Ezzel megvalósul a relatíve komfortos 3D filmezés, minek bonyolítani mindenféle modellezõ szoftverekkel?)
Lehet, hogy több (9?) kamera képébõl állítja elõ a 3D-s modelleket, amit aztán valahogy térhatásúan meg is jelenít?
"a virtuális valóság kilenc különbözõ látószögû metszetét"
Talán ennek a mondatnak a dekódolásával elõbbre jutnánk. Vagy azzal, ha elolvassuk az eredeti szöveget a Philipsnél... 😊
"a virtuális valóság kilenc különbözõ látószögû metszetét"
Talán ennek a mondatnak a dekódolásával elõbbre jutnánk. Vagy azzal, ha elolvassuk az eredeti szöveget a Philipsnél... 😊
Ez valami nagy butasag.
Amugy hiaba csinalnak belole 3D-t, tobb informaciot nem tartalmaz mint az eredeti 2D.
Amugy hiaba csinalnak belole 3D-t, tobb informaciot nem tartalmaz mint az eredeti 2D.
A normális hologram nem "követ". (Teljesen olyan, mintha egy ablakon néznél be egy szekrénykébe, stb.)
Nekem is ez jutott eszembe 😊
Vagy lehet, hogy olyan mint egy hologram, amely "követ". 😊)
Vagy lehet, hogy olyan mint egy hologram, amely "követ". 😊)
Khmm, kíváncsi vagyok, maga a cikkíró mennyit ért ebbõl...
"A végül létrejövõ 3D-s videót pedig mindenki ugyanolyannak látja majd, függetlenül attól, hogy ki honnan és milyen szögbõl nézi."
Hihi, már ez is valami? Az lenne az érdekes, ha más szögekbõl - annak megfelelõen - mást látna... 😊
"A végül létrejövõ 3D-s videót pedig mindenki ugyanolyannak látja majd, függetlenül attól, hogy ki honnan és milyen szögbõl nézi."
Hihi, már ez is valami? Az lenne az érdekes, ha más szögekbõl - annak megfelelõen - mást látna... 😊