The Elder Scrolls IV.: Oblivion

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

lwb
Nekem speciel a morrowind wikipedia-s dialógusa sem jött igazán be, de az tény, hogy az oblivion is messze van a tökéletestõl. Valami KOTOR féle lett volna igazán jó sztem.
A lovaglós dolgot osztom, azzal a kiegészítéssel, hogy borzasztó bosszantó, hogy a táj ilyen dimbes-dombos. Alig lehet élvezetbõl lovagolni, máris hegybe rohanunk.

Ezek után én felkészültem a legrosszabbakra. Mármint a Fallout 3-mal kapcsolatban.

PiszkosFred
"Habár elnézve, h ezzel, h nyalom a konzolos seggét, igen szép eladásokat lehet elérni, a valódi régi "keménymag" eltûnik..."

A premier óta top10es a játék, sõt 80%ban a top5 állandó tagja az eladási listákon. Vagyis bõven túlteljesítette az elvárásokat, az eladott példányszámok tekintetében. Ez az a tény, amitõl tartok egy picit. Mármint örülök hogy jól fogy, mert talán több pénz jut a FallOut végsõ fázisára ;], de félek, hogy "a gyõztes csapaton ne változtass" elvet követve nem lesz sok változás a kiegben sem. A folytatás meg majd jön 3-4 év múlva, ahogy szokták, 4-5 évenként egy újabb TES.

Hozzátenném, hogy nekem egyetlen egy bajom van a játékkal, a már említett párbeszédek. Már magának a minijátéknak sincs semmi értelme, de hogy folyamatosan ugyanazokat hallani a városokban, az már bosszantó az elsõ fél óra játék után is, nemhogy lassan több hónap után ;] Azt hogy mindent szinkronizáltak, az oké, de mégsem az igazi. Lehet hogy fordítás szempontjából a crosslinkes morrowindi rendszer kész õrület, de valahogy sokkal de sokkal információdúsabb és jobb volt az. Morrowindben tényleg mindent megtudtam, amit egy adott NPC tudott vagy gondolt a világról. Itt meghallgatom a 2-3 szinkronos mondatát, azt jónapot.

Szóval engem ez bosszant egyedül. A szinthez igazodás nem, azt moddal lehet korrigálni. Morrowind kapcsán is csak AI és mobokat tuningoló modokkal lehetett igazán érdekes a kaland, alapesetben elég könnyû volt. (fõleg a kifutok a ház elé, alszok, majd vissza harcolni elvvel ;])

Ja és még valami. Kicsi a világ ;] Nagynak tûnik, és nagy is, de... A terület nagyságához képest iszonyatosan sûrûn váltják egymást a dolgok (egy lépés, egy barlang). Már a megjelenés elõtt az volt a vágyam, hogy É-D, K-NY irányba végigügessek a tájon. Sokkal rövidebb út volt az, mint ahogy a térkép vagy az interjúkban megadott adatok (négyzetkilóméterek) alapján hittem. El tudnám képzelni az egészet egy kb 4-5x ekkora alapterületen, de számszerileg ugyanennyi (!!) barlanggal/rommal/stb, amennyi most van a játékban.

“Yesterday is over. Tomorrow is yet to come. Today is yet unknown. Let's go!”

Esrohnoil
"a gothic3 úgy veri, hogy az obli nevét is elfelejtik..."
😄

War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.

Esrohnoil
Ezzel abszolút egyetértek. A Morro vhogy jobban bejött, pedig ahhoz nem is nagyon használtam modokat. 😊

War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.

Esrohnoil
A Gothicnak nem volt szüksége arra h. modokkal legyen élvezhetõvé téve, mint bizonyos játékok. 😊

Esrohnoil
Nem volt szükség semmilyen patchre a Gothicnál, ami verzió nekem van, abban eleve minden javítva van. 😛

David2
sajna egyet kell, h értsek, anno morrowind nagyobbat durrant. Szvsz ez a játék is a GTA sorozatok sorsára fog jutni, egy ideig mindenki játsza, aztán mindenki megúnja, jön a köv.

Nekem a legfájóbb pont, a világ leegyszerûsítése, szinthez igazítása, mely a konzolos társadalmat volt hivatott kiszolgálni. Itt már elvesztette a jelentõségét a felfedezés, hisz minden barlang ua: van várrom, elf rom, sima barlang, s oblivion kapu, s csá, max az ellenfelek váltakoznak, emellyek ismét csak hozzánk vannak igazítva; h bármerre is járjunk meg legyen ugye a hülyegyereknek a kihívás, fejlõdni? minek?! ez itt lett elbaszva. Tök mind1, h a városok közeli barlangot, vagy a hegyek mögött eldugottat rámolom ki, ugyan úgy megvan a bosschest idiotizmus.
S település hálozat sem mondható vmi változatos, IC+8 nagyobb város, ami felépítésileg 100%ig egyeznek, csak éppen mások a épület modellek, textúrák,: vár(ami belsõleg mindenhol ua, templom, fi.g, ma.g, egy "elhagyatott ház", kereskedõk, s megint csak csá. A kisebb falvacskáknak, pedig semmi jelentõségük, mondjuk lehet találni közöttük "érdekeseket", de számok elenyészõ. A morrowindben található középvárosok teljesen eltûntek.

Ami a játék számlájára írható, az a változatos küldik, azok viszont jól el lettek találva, csak itt is uyge, az ncsi világban kell botorgálnunk:S

Én már csak a kiegben, vagy esteleg a köv részben bízok, h a az elõzõ részekhez hasonló világot kapunk. Habár elnézve, h ezzel, h nyalom a konzolos seggét, igen szép eladásokat lehet elérni, a valódi régi "keménymag" eltûnik...

Das Schlimmste ist, wenn das Bier alle ist!

lwb
Valahogy játékkezdéskor nem érzem úgy, hogy itt egy karakteremtõl független dinamikus világ, ami arra vár hogy felfedezzem. Morroban modok nélkül is így éreztem. Miután tizensokadszor vittem végig persze tudtam már, hogy milyen típusú karival hova kell menni és mit kell csinálni a jó cuccokért, de valahogy ez sem vette el a kedvem a dologtól, mert néha még ilyenkor is belefutottam nem várt dolgokba. Az alap oblivionból hiányzik a felfedezés öröme. Modok visszaadnak valamit, de mgé így sem az igazi.
Nem is értem, minek kellett ez a szinthez kötés.

Pedig a TES játékoknak ez volt az egyetlen elõnye a többi RPG-hez képest. Soha nem a klasszikus RPG-s vonások miatt voltak ilyen népszerûek (többféle végkifejlet, karakterenként eltérõ történet, cselekedet - következmény reláció, morális döntések, harc helyett alternatív megoldások stb.), hanem mert adott egy hatalmas világot, amit felfedezhettünk és bejárhattunk kedvünkre. Valahogy most mintha ezt szúrták volna el. Legalábbis én így érzem.

lwb
Random nem jött be. Oscuroval tolom perpill. Ez sem az igazi, de talán még ezzel a legjátszahatóbb (a full, nem a light).

Jóval kevesebb a található jó cucc, mint a morroban. Ott élmény volt megtalálni azt a helyet, ahol a daedric vértet lehetett találni és ha valaki ügyes volt, akkor már alacsony szinten is tudott szerezni glass vértet (5 sec-re 100%-os chameleon spell kifejelszt, majd leleop a polcról). Néha beleszaladni váratlan nagy treasure-be, ami itt hiányzik. Alapban 100%-ra, modokkal enyhíthetõ a dolog, de valahogy azzal semi volt tuti.

Pretorian
Oscuro's Overhaul és Random Oblivion modok ajánlottak ilyen esetben.
Azért itt is van sok junik cumó, amit szinttõl függetlenül bárki megszerezhet, és ezek nem randomgenerált cuccosok. Ehhez még mod sem kell. Ninja lootot meg a legtöbb nagyobb dungeonben találni, a kis xarokat meg nyilván nem fogják ilyesmivel televágni.

Fasza gyerek vagy tomsolo! :D 5 büntipontot mikor írod be magadnak?

lwb
Tetszett a Morrowindben, hogy csináltam egy Nord barbárt és lesz@rtam a main questet, elmentem dungeont meg hajóroncsokat lootolni. Mekkora öröm volt pl. 5-6. szinten beleszaladni egy daedric cuccba!
Itt ez kizárt és ezen a modok sem nagyon segítenek. Amelyik kilövi a szinthez kötött lootot az vagy full randommá teszi, vagy olyan ritkává, hogy alig lehet találni valami használhatót.

Hiányoznak a morrowindes daedric ruinok, aminek a végén garantált volt valami jó kis cucc. Fixen tudni lehetett, hogy egy adott helyen mi van. Vissza lehetett vele élni? Na és. Nagy monszter védte, ha azt le tudod verni, akkor vigyed. Ha meg csítelsz, akkor úgy is mindegy.

lwb
Nagy igazság. <#eljen>
Csak a grafika és az engine lett jobb, minden más téren visszalépés szvsz. Mondjuk nem nagy meglepetés, a Daggerfall óta így van ez mind TES játékkal. 😞

(A szinthez igazított loot és monster az évtized nagy tévedése. Ezt mindenkinek kötelezõ moddal kikapcsolnia.)

_Atti_
Hát ! modok nélkül ! egy agyatlan hacknslash szép világgal.
Szerintem egy nagy visszalépés a morrowindtõl:

Hangulatrombolás: questmarker, azonnali fast travel a látogatott helyekre, PoI-k, minden szintezve, questeknél pop-upok amik sokszor cselekednek helyetted.

Sztori,questek: Szerintem ne is vessük össze a morrowind sztorijával de ez egy agyatlan sablon sztori amihez ráadásul annyira érdektelenül álltak hozzá hogy változatosság semmi.
Másrészt ez is hangulatromboló mert ugye eleve sürgetõ módon van tálalva..kicsit hülyén érzi magát az ember amikor küldik hogy vigye el az amulettet, erre beállunk a dark brotherhoodba. Persze ha az elején megcsináljuk akkor utána az néz ki hülyén hogy a nagy hõsnek kutakba kell ugrabugrálnia 200 tonnás varázsgyûrûkért, meg visszaszerezni a varázskrumplit amit ellopott az ogre, vagy szegény öregasszony patkányait kell megvédenünk..

A questek nagy százaléka komolytalan. A guildeknek nincs belépési feltételük skillre tekintettel és egyik sem zárja ki a másikat..Remek pofon az ujrajátszhatóságnak,a karakterek egyediségének

A dialógusokat hagyták volna a fenébe, szerintem a hangok röhejessé teszik a karakterek javát és azok az erõltetett arckifejezések csak szépítik a dolgot..fõleg akkor igen "hatásos" amikor hirtelen hangulatváltozáson esnek át, egy mondat során hatszor. Vagy amikor két témára totál más hanglejtéssel válaszol, néha akár más szinkronhanggal.

technika: hol az unarmored? long/short blade, crossbow, spear? medium armor?
Kis kézügyességgel minden karakter képes feltörni akármi zárat, kicsit nehezebben, de minden karakter megvan a varázslatokkal és a legnagyobb varázsló is ügyesen lõ az ijjal amennyiben a felhasználó olyan, már nincs olyan hogy MISS.

Na abbahagyom és nem irkálok ilyneket többet de szerintem a morrowind után az oblivion egy gyenge eresztés..

! Sok sok moddal azért sokszor jobb a helyzet azt elismerem, de ez már nem a fejlesztõk érdeme !

RIP www.memod.co.uk RIP || Darkmod http://www.thedarkmod.com/

Pretorian
Jahh, attól függetlenül még kiváló a játék, a zavaró dolgokat, a hiányosságokat meg modokkal el lehet tüntetni. Ez az, amit a Gothicban nem lehet kivitelezni, ott akármi van, marad a szívás és a peccsért való imádkozás, igaz, Esrohnoil cimbora? 😊

ollie
De ennek ellenére is nagyszerû a játék. Lehet, hogy a komoly AI már annyira leterhelte volna a procit, hogy az komolyan lassította volna a játékot.

Szerintem ne találjuk meg mindnben a rosszat, fõleg akkor, ha valami kiemelkedõ( mint játék).

_Atti_
Az oblivion Aijában az a kiábrándító hogy van egy feladatuk egy idõszakra és ha kizökkentjük õket/nem tudják teljesiteni akkor stagnálni kezdenek..például az egyik cheydinhali koldus esténként kiveszi a hordójából a kaját és elmegy megenni..ha elvesszük a kaját akkor bambán áll amig meg nem unja.. eszébe nem jut ennek folytán bármit is dinamikusan cselekedni..
ppersze nem is láttunk még ilyet sehol, de igy volt beharangozva..és még az hogy elmenjen boltba venni kaját holvan onnan hogy ettõl fejlõdjön a merchant skillje. Pedig ilyesmi is volt prezentálva.

A beszélgetésrõl annyit hogy inkább hanyagolták volna..Valahogy nem találtam tul nyerõnek hogy a beszélgetések legfõbb témái:
A mudcrabek, távoli provinciák gondjai<#idiota>, nameg a különféle kereskedõk érdemei..ilyen témák mellett ha felvetõdik se tudok nagy jelentõséget tulajdonítani azon pár sornak aminek nagyjából köze van a helyzethez.

Szerintem nem élõbbek lettek tõle hanem értelmi fogyatékosok. Nekem kifejezetten tetszett a gothic megoldása a bár semmitmnndó de mégis komoly beszélgetésekre utaló amolyan 'kihallatszódások' mint "tõlem nem tudják meg" "igazán?" "És mi történt utána?"..

A tolvajlások elõre be vannak táblázva,mármint a bekövetkeztük..nem dinamikus, max a kimentele, de az halál általában..olvastam valahol külföldi forumon hogy mikor és hol lehetünk szemtanui efféle szemfényvesztéseknek.

RIP www.memod.co.uk RIP || Darkmod http://www.thedarkmod.com/

Én eggyet értek esrohnoillal, habár én most elkezdtem az Obliviont, kiváncsiságból hogy milyen, már Dark Brootherhoodos vagyok, most épp megcsináltam egy questet nekik vmi hajókapitányt nyírtam ki, most meg Brumában kell vmi Gromm-ot vagy vmi ilyen nevezetût!
Esrohnoil
Ezek azért nincsenek benne, mert akkor már Gothic lenne a játék címe. 😄
Bocsi a többiektõl, de ezt azért kaptad amit a G3 topicban mûveltél. 😊

ollie
Na azért beszélgetnek is, sõt az elõbb láttam, hogy 2 tolvaj menekült egy õr elõl. Az egyiknek nem sikerült kereket oldania.

Pretorian
Kösz, nem erre gondoltam, hanem arra, amit a privjúkban ígértek Bethesdáék, hogy minden egyes NPC dolgozik, eszik, alszik, ha nem dolgozik, akkor lop, hogy pénzhez jusson stb., ha lop, ugyanúgy elkapják az õrök, eldönti, hogy ellenáll v. sittre megy, estleg fizet, magyarul a cselekedeteik dinamikusan befolyásolják a világot. A tavalyi E3-as videón ezt is mutogatták, de a tesztek alatt elvérzett a komplex AI-rendszer. Persze sok minden megvan (evés, alvás, néhányan még melóznak is), de ezek inkább valamiféle összetettebb scriptnek tûnnek, mint gépi intelligenciának.

David2
Legegyszerûbb, h god moddal teszteld(tgm), pölö megütsz néhány emberkét, én egy idõ után érdekes dolgokat véltem felfedezni az NPC reakcióban, csomószór egymást gyepálták az õrök. Meg vannak olyanok, akik melléd állnak a harc során, guild tagok, akiknek segítettél vmit, s a legröhelyesebb az volt, mikor a "barátaid" egy csoportban kezdtek el menükülni a felcseszett agyú õrök elõl😛
Vagy játhatsz istent is: conzol célpont kijelöl, kill; resurrect...

Das Schlimmste ist, wenn das Bier alle ist!

Pretorian
Tílleg, nem tudjátok, van -e olyan mod, ami a Radiant AI -t felspilázza olyan szintre, amilyenre erdetileg is szerették volna a készítõk? Mert azt hallottam, sokat vissza kellett venni az AI- ból, mert nem voltak képesek olyan társadalmi együttélést szimulálni, amely ne borította volna meg a játékegyensúlyt, a játék menetét. Kíváncsi vok, megnézném...

Pretorian
De, sajnos elkaphatod. Hiába imádkozod le magadról a katedrálisban, vagy iszol/varázsolsz rá Cure Disease -t, ha vérszívókkal taláxol, bármikor újra megfertõzhetnek. Azt hiszem, ha a "végleges" hemophyliából gyógyulsz ki akkor is elkaphatod újra.

ollie
Télleg, ha már egyszer kigyógyultam a hemophiliából, akkor már nem is kaphatom el többet, csak úgy mint a Morrowindben? Még az átváltozás elötti állapotról van szó.

ollie
köszi nektek!

Pretorian
Vagy összeszedsz mindenféle xart, veszel cumót és alkímiázol. Én állandóan azt csinálom.

Ron Ragm
a helyi alkímistánál

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

ollie
Hol találok a legeccerûbben Cure Disease Spell-t vagy Potion-t?

Pretorian
Dark Brotherhood küldik nagyon bejövõsek, örülök, hogy a "menj oda, csapd le" mélységû questek majmolása helyett ennyi apró ötletet nyomtak beléjük.

Pretorian
Az tényleg nagyon jó, én is kipróbáltam pár hónapja.

GoKu x
thx már töltöm is. kiváncsi leszek rá.

Nem biztos hogy érdemes, fõleg ha megmaradnak alap szinteken, mert akkor gyorsan bele lehet unni a dologba.
Javaslom inkább az Oscuro's Oblivion Overhaul modot. Gyakorlatilag mintha egy másik játékkal játszanál. Az ellenfelek a helyszínektõl függõen változó szintûek, de nem hozzád igazodnak és veled azonos nehézségûek. Sok új ellenféltípus, új szörnyek, új tárgyak és még rengeteg apróság változásán keresztül egy kategóriákkal jobb játékot kapsz mindössze egyetlen modban.
OOO 1.23
Persze ez még a patch elõtti, de lehet, hogy mûködik így is.

Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL

GoKu x
amugy meg van olyan mod h ahogy én fejlödök akkor a többi npc nem fog ugy fejlödni. ezt érdemes lenne felrakni? aztírják rá h így élethübb a game.

Nincs ilyen ellenfél. Legfeljebb ha baromi magas szintû leszel, akkor lesz esélyed rá, hogy egy rabló ennyire jól legyen felszerelve.

Ha elven cuccokat akarsz, akkor modok nélkül játszva az aréna bajnokától a pajzsot és a kardot szerezheted meg, míg a Fighters Guild küldetéseit csinálva egy ellenféltõl sisak kivételével a páncélzatot. Ez a manus csak az adott küldetésnél jelenik meg és szinttõl függetlenül mindig elven cuccosban rohangál.

Pretorian
Háháhh, megnéztem ezt a "System Requirements Lab"-et, Oblivionra ezt írta:

"Congratulations, your system will ROCK this product! Wish we had a system that hot you lucky dog."

lál.

Pretorian
Asszem 15. szint magasságában már az utolsó vájogvetõ pejkó is ilyen cumóban fog szaladgálni, szóval Elf cuccokban nem fogsz hiányt szenvedni.

GoKu x
de azért megnézném azoakt a nem jó cuccoakt magamnak.. 😊

Nem olyan jó cuccok ezek. 😊

Why so serious?

PiszkosFred
http://www.srtest.com/referrer/srtest

GoKu x
jaa és vki megtudná mondani merre lelem EZt a figurát? mert leverem és elvenném a cuccait.<#vigyor2>

GoKu x
van ilyen oldal? nah erre én is kiváncsi lennék.

Bandew
Meg tudná valaki mondani annak az oldalnak a címét, ahol letesztelheted a géped, hogy menne rajta a játék?

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.

bigapó
off:

errõl eszembe jutott a gyaloggalopp:

- Ah, ott van Chamelot vára.
- oh, igen, mily csodás. (vagy valmi ilyesmi)

- csak egy makett...
😄DD
aki látta emlékszik rá.

on:

The Matrix has you...

PiszkosFred
Azok csak makettek ;] Élethû másolatai az eredetieknek, vagyis dísznek szépek, de fegyvernek használhatatlanok.

GoKu x
vki tudna mondani 1 olyan modnak a nevét amivel meg tok szerezni vmi uj kardot.

GoKu x
már megjavítottam, de akkor ezek szerint ez kamu weapon.

Meg kéne javítani. 😊 Vagy nem a kiállítási darabokkal kéne harcolni, amik bizonyos helyeken házakban megtalálhatóak. Azok valóban minden ütésnél eltörnek (replikák ugyanis, nem valódi fegyverek).

GoKu x
amuyg meg meg van razor <#taps>

GoKu x
az elven sword vagy mi, azt h kell használni h ne törjön el vagy mit kell vele csinálni mert ha 1-et is ütök vele tropára megy.

GoKu x
köszi köszi.