26434
-
Sic tarnsit gloria mundi. -
mind rosszul tudjátok, a farsang az amikor vagy száz gyerek kartonpapírból meg régi ruhákból gyártott ruhákban vigyorog és rohangál a tornateremben, közepesen szar zenére mert túlpörögtek az olcsó cukros, színezett víztől amire Diszkont Kola meg hasonlók van írva.
esetleg egy jutalom torta is szóba jöhet ha a te ruhád a legidétlenebb, de nem éri meg mert vigyázni kell rá úgyhogy nem rohangálhatsz a folyosón (nincs az a tornateremajtó ami örökre visszatart ennyi kölyköt) meg mászhatsz fel mindenre. (slussz poénért a nyitva maradt rajz terembe is be lehet szabadulni)
ez a farsang. -
mindegy ne menjünk bele. alapvetőan az a probléma, hogy mit tartunk farsangnak, és mit a farsangi időszak alatt tartott egyéb rendezvénynek. és mivel ez ma már nehezen szétválasztható (ahogyan angolszász területeken a Mikulást sem lehet a karácsonytól szétválasztani), ezért végülis igazad van, szóval a hozzászólásom nem volt helyénvaló. -
szerintem (így 5 év néprajzszak után) nem a lakodalmak miatt lett farsang - akkor nem lenne ennyi maszkos, felvonulós, zajongós, egyértelműen a tél elkergetésére irányuló szokás benne - ez sok országban ugyanígy előfordul, ahol nincs kereszténység, és jóval a kereszténység elterjedése előtt így volt már.
(és a tavaszi nagyböjt csak a 7. század környékén kezdett kötelezővé válni)
persze később összekapcsolódott azzal is, hogy a böjt alatt nem eskettek, de Magyarországon például az államalapítás után egy-két évszázadig nem nagyon terjedt el az egyházi házasság a nép körében, ráadásul nagyon sok pap is családos volt - nem volt még olyan fogása az egyháznak, mint a 14. századtól a 19.-ig -
valóban? tudtommal a farsang azért alakult ki, mert nagyböjtben nem lehetett esküvőket tartani, és ezért sok lakodalmat tartottak gyors egymásutánban. a tavaszváró, téltemető szertartások csak később épültek bele, egyfajta véletlenként. -
a farsang a tél temetéséről, a sötétség elkergetéséről szól - ha nem égetnék el pl. a kiszét a farsang végén soha nem tavaszodna ki :) -
mi köze a farsangnak a tavaszhoz? (nem kell válaszolni, tudom, hogy semmi. illetve a húsvéton és nagyböjtön keresztül annyi, hogy húsvétvasárnap a tavaszi napéjegyenlőségtől számított első holdtölte után van, de ez azért elég halovány kapcsolat, na.) -
majd esik....:D -
az egyházi és a naptári évkört azért ne keverjük :) a farsang húsvét előtt 40 (nem vasár)nappal véget ér, és kész :)
egyébiránt itt Szegeden már eltűnt a hó, hétvégére tizenfokokat ígértek - a jobbaknak megy a tél elkergetése ;)
-
Aaömm.. Hátö.. nálam nem. :)
Majd ha megkezdődik érkezni a tavasz és lelépni a tél. Egyelőre nem így néz ki. :(
És nagyböjtölni sem fogok.

Garfield online coloring
http://www.playpink.com/swf/garfield-online-coloring.swf -
-Jó élni.
.Egyetértek.
.Nem pompás, "jó".
(CattiBrie: hamvazószerda van, a farsang véget ért) -
Farsangi dekorációs sorozatok jönnek? :) -
- Üdbözöllek szerény otthonunkban!
- És haveeer, ez tényleg szerény -
Cat 02 #14735 Rosszul számoltál!
Vasárnapi != 6 7köznapi képsor, azok 99 %, hogy nem ugyanazok :D -
matekból nem akarsz korrepetálni ? -
lol -
1978 jun 19.óta minden nap van garfield
31*365=11315
8 db szökőév volt
meg 2009 jun. 19. óta eltelt 241 nap
ez 11.564 azaz tizenegyezer-ötszázhatvannégy képsor. igen, valószínű hogy van benne kettő hasonló, de azért köszönjük az észrevételt
-
szerintem igen :D -
volt már hasonló, nem? -
- Bocs, hogy késtem
- Elvesztettem az idő érzékem
- Elvesztettem az idő érzékem, érted??!
- Erre most inkább nem válaszolnék -
Walette, sry :] -
zk22 #14727 Jim Davis elsQ azisztense Vallete Green volt.Ezzel a képsorral emléket álított neki. -
zk22 #14726 Szeritem:arra gondoltam ma este luauban adom elQ magam
-
:DD -
Vovovoovv! :D
Utána még felmentek Liz-hez? ;] -
haha, Jon nagyon jó úton van. xD -
1.
2. Garfield biztos aranyos kiscica volt - Oh, igen, az volt
3. Megmutassam?
4. "Gyerekkori" képet tartasz a macskádról, a tárcádban? - Persze!
5. O.o
6.
7. Jövök neked egyel Garfield - Az ajkak, mely egy állatorvoshoz értek, hozzám soha sem érhetnek...
(gondolom ennek a mintájára :)) -
igen, a felsőbb osztály kifejezés jobb az uralkodóinál - mindenesetre nem a köznép :) köszi a helyesbítést! -
Nem is az uralkodókhoz kapcsolódott ez sztem, magyaron mi mindig úgy tanultuk, hogy úgy XIV. Lajos környékén annyira Franciao. volt a kúltúrális élet középpontja, hogy minden magára valamit is adó nemes, értelmiségi tudott franciául, és ez volt a társalgás nyelve, ez volt a "menő". Anyeginben pl látszik hogy még az orosz úriskisasszonyok is franciául tanulnak meg hasonlók -
:D:D -
Az uralkodói réteg nyelve Európa-szerte a francia (és/vagy a német) volt évszázadokon át. A köznép pedig beszélte a saját nyelvét - aztán a polgári, nemzeti mozgalmak (meg forradalmak) terjesztették el a "nép nyelvét" az uralkodók közt... már ahol túlélték a forradalmat :D -
mintha hallottam volna valami olyasmit hogy angliába jó pár évig francia volt a HIVATALOS nyelv...(nyakkendő származási kérdéséhez kapcsolódóan:D) -
Big Bad Ryder #14716 Azt szeretem ebben a topikban, hogy mindig tanulok valami érdekeset :) -
Nem, ez (mármint az ascot) konkrétan (brit)angol divat :)
Az, hogy a cravat szó eredetije francia - a fél "úri" angol nyelv francia eredetű - a húsoktól kezdve a ruhákon át minden az, köszönhetően a történelemnek.
A mi "hagyományos" nyakkendőnk pont ennek a cravat-nak a leszármazottja, 1850 körül vált el, és 1920 után kapta a mai formáját.
A cravate szó pedig a horvátokról (Croat) kapta a nevét, akik zsoldos katonaként dolgoztak az 1600-as években a francia seregben, és csomózott kendőt kötöttek a nyakukba - amit átvett a divat.
(további történelem angolul) -
franciából jön szerintem, cravate nyakkendőt jelent, úgyhogy ez vmi húdedivatos francia nyakkendő lehet a hagyományoshoz képest (bár lehet hogy csak máshogy van megkötve) -
A SZTAKI a cravat-ra írja a nyakkendőt, a nyaksálat és a kravátlit (ezt szerintem alig ismerik)...
Ennyi kutatás után szerintem a nyaksál lehet, hogy jobban illeszkedik, mert a nyakkendő nálunk a vékony, klasszikus változat. Ez meg olyan viktoriánus, steampunk-mániásoknak való selyem móka :) De teljesen jó a nyakkendő is, csak én az ascot-ról csak mint lóverseny hallottam, ezért kerestem rá. -
hát igen, én is sokat gondolkodtam, milyen magyar szót írjak rá, aztán maradtam a nyakkendőnél :) -
"day cravat" néven még megtalálod, külön magyar neve nincs (esetleg nyaksál) - és szerintem nehéz lesz nálunk ilyen formájú anyagot találni (ha van valaki a közelben, aki tud varrni, akkor egyszerűbb - nem sok anyag kell hozzá, és az olyan mintájú, amilyet szeretnél) -
Ez tök jól néz ki, nekem is kell egy ilyen. -
egészen fura nyakkendő ez az ascot... ingen belül hordják