26243

Garfield-böngészde

--

• nagy hős
    látnok :)
  • Narxis
    szerintem is XD
  • csaba93
    lol na végre a mai rész jó volt XD(Szerintem)
  • w77d

Lasagna hét van a főző csatornán
  • Narxis
    lol
  • Doomista
    lol
  • CharrDen
    Köszi, ezeket a szavakat kerestem
  • Dzsini
    gondolatolvasó, médium - ilyesmi
  • CharrDen

-Liz, lenne kedved eljönni velem vacsorázni?
    -Persze!
    -És az alatt, hogy "elmenni vacsorázni" ugye másra gondolsz, mint...
    -... megenni azt a chipset a teraszon.
    -Biztos pszichikus!(Erre nem igazán találtam jobb szót, korán van még)
  • HappyHunter
    Második legjobb képsor :D
  • Narxis
    :D:D:D:D:D:D:D
  • CharrDen
    Ez most szerintem is nagyon jó lett
  • Doomista

Sherlock Garfield nyomozásban :-)
  • Verseghy
    :D:DD:D:DDD:D:DDDD
  • CharrDen

-Teljesen meg vagyok győződve, hogy Garfield tervez valamit ellenem.
    -Ez paranoiásnak tűnik?
    -Nem igazán.
    -Dehogynem.
  • RelakS
    engem meg a japántól üt meg a guta időnként. Aztán még ott van az írása :D

Mondjuk pont egy japán meg egy szingapúri mondta, hogy milyen bonyolult a magyar írás, mikor magyaráztam nekik az ékezeteket, meg az összetett betűket :D (a szingapúrinak a nyitva meg a nitva között nem volt különbség )
  • Doomista
    Az is igaz, én felmérésből beszéltem, de a sok toldalék miatt nehéz a mi nyelvünk.

#16453: Nem halt ki, az orvostanhallgatók még a mai napig tanulják a latin (szakmai) nyelvet :D

#16455: U.F.O nyelv :D
  • jazzy
    Ez egy érdekes dolog, ha valakit közelebbről érdekel a Mindentudás Egyetemén belül volt egy nagyon jó előadás Nádasdy Ádám előadásában, "Miért változik a nyelv?" címmel, ebben volt ilyesmiről is szó. Szerintem nagyon érdekes.
  • Dzsini
    pedig jó tud lenni az - a komoly latin grammatika után sokaknak könnyebb más nyelveket megtanulni, megérteni.
  • geo91
    dettó :D 3 évig...
  • Narxis
    Tudom, tanulnom kellett latint, utáltam is mint a ****t... :D
  • CattiBrie
    És a legkönnyebbek? :)
  • QuippeR
    az első világnak mi a legnehezebb nyelve?

(viccelek, nem megsértődni.)
  • Dzsini
    nem halt ki, csak nem beszélt első nyelv a Vatikánon kívül :) Egyébként pedig a nyugat-európai nyelvekből jó néhány utódja van, amelyek megtartottak sok mindent a nyelvből, de az olaszt, franciát nem lehet egyszerűbbnek tekinteni, mint a latint. Bevezették pl. a névelőt vagy a "cs", "dzs", "ü", "ö" hangokat, ami a latinban ismeretlen volt. Az alaktant egyszerűsítették, a mondattant (szórendet) bonyolították, lásd francia tagadás.

Ha állításod szerint a nehéz nyelvek kihalnak, és a magyar nehéz, akkor az elmúlt 1000+ évben rég kihalt volna, a latin se bírta tovább :)
  • Narxis
    A latin annyira nehéz volt, hogy ki is halt.
  • Dzsini
    mi tesz egy (vagy több) ha->akkor szabályt bonyolulttá?
    - a kivételek száma (a latinban és a görögben sok kivétel van, az eszperantóban kevés)?
    - akkor mi a helyzet a hangok számával (14 magánhangzó, 25 mássalhangzó a budapesti változatban, az angol RP-ben 23 és 24, az oroszban 5 és 26)?
    - a szókinccsel (egy átlagos magyar értelmiségi szókincse 60-100ezer közti, az oroszé 160-200ezer, a brit angolé bőven 300ezer felett)?
    - az igeidők számával (a magyarban nincs folyamatos múlt - lásd a vasárnapi képsort, alig van megkülönböztetve a megszámlálható és a megszámlálhatatlan "sok")?
    - a személyek/számok rendszerével (a magyarban nincs jelölve a nem - nincs férfi és női főnév, nincs másképp mondva egy ige ha férfi vagy nő csinálja, viszont még mindig van különbség a magázódás és a tegeződés között, és megvannak a maradványai az önözésnek és a kendezés(tetszikezés)nek)?

és akkor még bele se mentünk abba, hogy milyen az írása a nyelvnek, és mennyire egyértelmű a leírt szöveg kiejtése (pl. magyarban nagyon, angolban alig)

vagy attól bonyolult, hogy valakinek nehezebb megtanulni, mert az anyanyelve más alapelvekre épít?

a "többi" 5-10ezer közötti nyelv egy része még csak fel sincs dolgozva grammatikailag, hogy a fentiek alapján be lehetne sorolni...
    nincs nehezebb meg könnyebb nyelv, másféle szabályokkal rendelkező van.
  • Narxis
    Bonyolultabbak a nyelvtani szabályaink a többi nyelvhez képest. :D
  • Dzsini
    jó kis legenda, igen :) (annyira egyéni, hogy kinek mi tesz nehézzé egy nyelvet - ha neked a második legnehezebb, akkor igazad van - nincs rá semmiféle mérési lehetőség)
  • Doomista
    De amúgy jó ez a HD kiterjesztés, szeretek helyesen írni, de nem mindig sikerül. Nem hiába a magyar nyelv a 2. világ legnehezebb nyelve, ha minden igaz.
  • Dzsini
    bocsánat, kimaradt egy "is" - természetesen értelmes.
  • Doomista
    Egybe már nem is értelmes? :D
  • Dzsini
    a cukor mentes külön szavanként értelmes, úgyhogy abba nem fog belekötni egyetlen szövegellenőrző sem :)

ahogy ebből sem húz alá semmit:

"- Péter kém, képzeld, mit halottam! Azt, hogy atilla rosszul hal. Tegnap halott valami túl világi zajt, kiderült, hegy csak az ülő hangja. Úgy megrázta ez az esett, hogy össze is eset. Ez sarkalta őt ara, hogy elmenjen az orvoshoz. Elkísértem a rendelőben, de sokan volt a helységben, még a bejáratott is elállták. A vizsgálat órákig fojt. Nem tudtam megvárni, korában el kelet jönnöm.

- Géz ám, ez semmi! Kiderült az is, hagy atilla lenyelt egy hall szálkát, mert nagyon mohón evet. Igaz, mindig is nagyon szeretet enni.

- Szegény embert sok baj súlyt. A sors csak néha álld, inkább ossza a csapásokat, és rád bízza, hogy old meg. Egyel több fagy kevesebb gong, mar alig számít.

- Sajnos mennem kel.

- Meny csak nyugodtan, menny. A halhús mellet pedig mindig egyel kenyért, mert az le viszi a szálka.

- Ne feled, hogy minden más képen történt, az előbb mondottak csak áll hírek voltak! Az egész Dumát oszt el 5 - el!"

ne bízd rá magad egy szóellenőrző programra.
  • Doomista
    cukormentes*
    oldalad*

segítség
  • CharrDen
    Na a magyar fordításom nyelvtanilag elég rossz lett, de most már mindegy
  • CharrDen

-Csináltam neked cukor mentes kekszeket.
    -Mazsolákkal!
    -Mindig megvolt ez a sötét oldalod?
  • csaba93
    végre vmi lvl up volt jim nek xD
  • Verseghy
    Második kockán Garfield már látja..:D:DDD
  • Narxis
    Na de Jon! Hogy vezethetsz ilyen figyelmetlenül? :O
  • Doomista
    ikszdélol2azötödiken
  • CharrDen

-Nézd, ott van Liz!
    -Ez pedig Mrs. Feeny kertje.
    -Ki tette ezt a sövény(kerítés)t az útra?