Garfield képregény

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

naja!
Count Adyn
hogy énis mennyire utálom ezt csinalni😄

\"A GOTO veszélyes, mire juthatsz véle, a JOIN meg költséges, cseberböl vederbe\"

Lullaby
Ismerõs jelenet, bár itt két naponta van takarítás 😄

I make the angel scream, and the devil cry .:|:. The sky is falling, I don\'t care, I just wanna feel good

Narxis
Ezen felröhögtem... 😄

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

ivan924
Garfield-nak naponta annyit mozogni, viccelsz? 😊

\"Rossz úton jár, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni - ezt jól vésd az eszedbe.\" Nem a képességeink mutatják meg, kik vagyunk. Hanem a döntéseink.

CattiBrie
De hát nem kijár a macs? Vagy túl hideg van? 😄

[/spam]™

- AAAHHH!
- Már megint...

- Édes Istenem!!
- Mint minden héten.

- UTÁLOM!!
- Ha minden nap kitakarítanád a homokosládámat nem lenne annyira gáz!

----------------------
Oh the humanity

A phrase equivalent to "Oh my God!!!", but with more emotion.

Assosciated with the Hindenburg disaster, Herb Morrison, a reporter for WLS Radio in Chicago, who was covering the event live, cried out the now famous words, "Oh, the Humanity!" as he watched the airship burst into flames.
"It's burst into flames!
Get out of the way! please! Oh my, this is terrible... Oh, the humanity! ... and all the passengers!"
LasDen
Dénes...😄

"Ha a trendet követed és a trenddel mész, akkor a trend elmúlik és te is elmész..." Az 1000. nyár

Narxis
XD

CattiBrie
Szöszi vagy? 😊

[/spam]™

LasDen
de nem szeretem ezt...ha valahogy szóba került a dolog vagy ment a tv-ben film (bárhol, ált rokonságnál) mindig ezzel húztak....😄

"Ha a trendet követed és a trenddel mész, akkor a trend elmúlik és te is elmész..." Az 1000. nyár

biomage
😄

Aktiv:ASUS PRIME H610M-E D4-CSM | INTEL I3 12100F | Kingstom 2x16GB 3200 MHZ Ram | Sapphire RX 6600 XT 8GB | Chieftec GPS600A8

gergely1991
<#wilting><#taps><#puszis><#pias>

Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)

CattiBrie
dennis the menace

😊

[/spam]&#8482;

Köszi! Horror filmeket soha nem néztem, de mostmár legalább képben vagayok! 😊 Elsõsorban azért linkeltem be, mert menacing szóból kapásból ez ugrott be! 😊
CattiBrie
😄DDDDD

[/spam]&#8482;

Dzsini
nem pont 😊

Jason Voorhees, a Péntek 13 c. darabolóshorror-sorozat fõgonosza.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

<#kacsint>
precision

1. (*óvakodj a kutyától*) Fenyegetõbbnek kéne kinézned...
2.
3.<#szomoru2>

Bazinga!

Én úgy fordítottam volna, hogy "Azzal vagyok elfoglalva, hogy hülye kérdésekre válaszolok!"
precision
nem is láttam, hogy te is beszúrtad... 😄
amikor megnyitottam a topikot még nem volt ott... 😊

Bazinga!

Dzsini
jogos, kicsit álmosan sikerült félrefordítanom 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

precision

1. Alszol?
2. Nem...
3. Leköt a "hülye kérdésre hülye válasz" dolog...

(persze ez elég 'nyers fordítás', szó szerint azt mondja, hogy túl elfoglalt a hülye kérdésekre adott válaszok miatt 😊)

Bazinga!

Dzsini

-Alszol?
-Nem.
-Túl elfoglalt vagyok, hogy hülye kérdésekre válaszoljak.

Kicsikiraly
A Steven Erikson könyvek azok, ahol a fordító a nevek 90%-át lefordította, aminek én, annak ellenére hogy jobb szeretek mindent eredetiben nézni/olvasni, örültem. Nagyon sok név nagyon beszédes volt, utalt valami tulajdonságára az illetõnek vagy hasonlók, és jól jött hogy azonosíts egy-egy szereplõt egy képpel, erre is hasznos a névlefordítás.

DFTBA &#3232;_&#3232;

LasDen
uralták-kihaltak....olyan sokáig alutt, hogy kihaltak...😄

Grr1234
Csak én nem értem?

artschi
😄D

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az els? háromnak fáj az ára!

- A dinoszauruszok uralták a földet...

- ...és mégis eltûntek.

- Ejha, ez aztán hosszú szunyókálás volt.
Már kigoogleztem az információkat róla mint ahogy te is szoktad, de azért állok egy kört a kocsmában a fáradozásaidért, csak szólj elõre a pultosnak. :-)))) <#hehe><#vigyor><#gonosz1><#pias>
Dzsini
Elõfordulhat - kint sokkal ismertebb volt, mint nálunk 😊 30+ filmben szerepelt (és hozzá legalább ennyi tévésorozatban is), olyan senkikkel egy képernyõn, mint Marilyn Monroe, Ginger Rogers, Charleton Heston, Orson Welles... - õ volt az 50-es, 60-as évek egyik világhírû celebje, 9 házassággal (7 válással) körítve.

"Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam."

most hallok róla elõször
Dzsini
Magyarul is világhírû, de az eredeti szöveg is bõven lehetett róla - ott is teljesen közismert a neve, nem kellett valakit õrá kicserélni.

félreértettél, a magyar fordításban volt gábor zsazsa, amúgy tudom ki az. de köszi!
Dzsini
http://en.wikipedia.org/wiki/Gábor_Zsazsa - világhírû magyar származású színésznõ

Dzsini
Ez egy végtelen, és igazából eldönthetetlen vita - mit lehet, mit kell és mit nem kell (vagy nem ajánlott) lefordítani. Teljesen egyéni ízlés kérdése, hogy kinek melyik tetszik jobban.

Jelen esetben, amit én csináltam az felesleges volt, hiszen a képsor értelméhez nem tesz semmit hozzá az, hogy a Dwayne névnek milyen származása vagy jelentése van - itt legfeljebb annyi van, hogy magyar nevet ír a fordító az angol helyére - lehetett volna Béla is, elfér a Dwayne is, lényegtelen.

Más esetben viszont egy név értelme, vagy akár egy kifejezés kulturális háttere nagyon sokat számíthat a történet szempontjából, plusz rétegeket, rejtett értelmeket hozhat elõ, amit az író elhelyezett a szövegben, a fordító pedig - ha elhagyja - azzal esetleg megcsonkítja a szöveg egészét.

Példának ott van a Harry Potter sorozat - a beszélõ neveket le lehetett fordítani (bár nem minddel tette meg a fordító), saját, magyar kultúrkörnyezetben megérthetõ kifejezésekkel kicserélni, hiszen sokat hozzátettek a történethez - akár csak hangulatban, akár rejtett értelmekben (anagrammák, stb.), vagy ahol még komolyabb újraírások történnek, például az új fordítású Terry Pratchett regények - ott a fordítók és az olvasók részére egész enciklopédiája van a könyvekben elrejtett kulturális és egyéb utalásoknak, és egy esetleg szigorúan brit utalást még lefordítani sem biztos, hogy elég, a helyére lehet rakni egy magyar környezetbõl is érthetõ utalást (ezt pl. zenekarneveknél, személyneveknél meg is tették, jelentõs vitát generálva).

De ugyanígy elfogadható a puristák hozzáállása is, akik azt mondják, hogy minden név és utalás maradjon meg eredetiben, legfeljebb lábjegyzetekkel, végjegyzetekkel lássa el a fordító a mûvet, ahol elmagyarázza a kulturális utalást, vagy akár azt sem - oldja meg az olvasó kedvére (bár szerintem ha valaki ennyire fél a fordítástól, az olvasson eredetiben, enciklopédiával).

Helyzete és személye válogatja, hogy kinek melyik mikor tûnik elfogadhatóbbnak, az már az én személyes véleményem, hogy a fordítás olyan legyen, hogy a szöveget bárki is olvassa élvezhesse úgy, mintha eredetileg is magyarul készült volna, ne kelljen turkálni a wikipedián/végjegyzetekben az utalásokat felismerendõ - tehát ha kell, minden nevet, utalást érdemes lefordítani.

Itt volt pár napja az Inspector Oblivious - Hanyag Felügyelõ fordítás. Meg lehet hagyni eredetiben és esetleg csillagozni, vagy lefordítani, és akkor nem kell mellékszövegeket olvasni - ízlés kérdése, itt a Garfield topicban ha jól látom az a közmegegyezés, hogy az ilyen egyértelmûen beszélõ neveket általában fordítjuk, a kulturális meg ilyesmi utalások (amerikai klasszikus tévémûsorokra, stb.) pedig kapnak egy linket vagy jegyzetet a végére.

LasDen
mondjuk azokat nem láttam angolul de gábor zsazsa amerika szerte híres...😄

korai sp epizódokban is elõfordult párszor 😄 gábor zsazsa, az elsõ évad rózsaszín szem címû részében pl.
LasDen
nem simpsonba de valami filmbe csináltak hasonlót, ahol a leginkább csak amerikaiak által ismert személy helyett egy hasonló magyar nevével példálóztak...😄 de aztán lehet hogy csak egy fansub volt...😄

itt még simán elfér, még tetszik is! 😊 de ha pl. simpson szinkronban próbálnak magyarosítani pl. együttesekkel, vagy híres emberek neveivel, na az már szánalom a köbön.
Narxis
Jaja, Dzsini precíz. 😄

PrasCo
...hogy még a nevet is egy, a kultúránkhoz közelebb álló eredetûre cserélted a jelentéstartam megõrzésével, na ezen szakadtam a legnagyobbat. Komolyan, nemzeti kinccsé kéne minõsíteni téged. 😄
Ilyenkor jópofa összehasonlítani a két fordítást... mennyi mindent ki lehet hozni az angol nyelvbõl a magyarral😄

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét." Steamen:xxxpaulxxx

Narxis
Haha, ez jó 😄D

FalseHeLL
sry megint nem frissítettem <#wilting><#wow3>

There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. But the universe is a big place, and whatever happens, you will not be missed.

FalseHeLL

-Erre srácok!
-Hi!
-Ti kik vagytok?
-Mi vagyunk a 12 kicsi fánk akik nem találják a hazautat...
-Meg tudnád mondani merre van az ízletes sütemények földje?
-Mi lenne ha csak megennélek titeket inkább?
-Na azt próbáld meg nagyszájú, hívom is a bátyámat.
-Hajrá!
-HÉ DWAYNE!
-Igen?
-Ez az álom egyre jobb és jobb lesz.

There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. But the universe is a big place, and whatever happens, you will not be missed.

Dzsini

-Erre, fiúk!
Z
-Szia!
-Hát ti kik vagytok?
-Egy tucat kicsi fánk, akik eltévedtek...
-Meg tudnád mondani az utat az ízletes sütemények földje felé?
-Mi lenne, ha ehelyett simán csak megennélek titeket?
-Azt próbáld csak meg, és idehívom a bátyánkat!
-Hát csak tessék.
-Hé, Gara!
-Igen?
-Ez az álom egyre szebb és szebb lesz.

A Dwayne a kelta dubh - sötét, fekete szóból származó utónév, így a valószínûleg ótörök eredetû, hasonló jelentésû nevünkre cseréltem 😊

Dzsini
mintha rajtunk múlna, hogy ~1 éve mit talált ki Jim bácsi 😊

Bocs, de ezeket a tévéseket sose csíptem annyira, remélem ez volt az utolsó. :-))
Dzsini
felköhög egy gombócot segítségként - mivel valószínûleg kék toll is van benne, így Garfield tippel