1560
Szoci motor
  • norby9201
    Sziasztok! Van egy simo s51-esünk,de a blokkból kattogó hang jön ki,és mikor apám húz egy kis gázt leáll. Mi lehet a probléma?
  • Pianista
    A rögzítése 2 oldalon van, egyszer a furatos felén egy 8-as csavarral van a villa "rászorítva" a tengelyre, túloldalt pedig az anya, ha ezeket oldod akkor ki kell hogy jöjjön, ha nem mozdul akkor valaki szétvert valamit a tengelyen, vagy súlyosan kopott és valahol váll keletkezett, bár ettől még szét kellene hogy jöjjön. Próbálkozz tovább hátha megadja magát.
  • adsr
    Segítséget szeretnék kérni egy Simson Schwalbe javításhoz. Az első lengővillát szeretném kiszerelni, de nem akar megmozdulni a lengővilla tengelye. Elvileg ez ugyanúgy kijön egyébként, mint a hátsó lengővilla tengelye? Akárhogy próbálkoztam (fakalapács, csavarlazító, stb.) meg se nyikkan.

Van valami tippetek a szétszerelésre?

Köszi!
  • Pianista
    Én személy szerint Record márkának a teljesen szintetikus olaját használom, azzal bajom még nem volt, literje kb 2 pénz. Van jobb is, de nem jut eszembe a neve.
  • horthy
    SR50-emhez milyen 2T ( kétütemü )motorolaj ajánlott a benzin keveréséhez ? Most Stihl olajat használtam bejáratáshoz . Valami elfogadhato minőségüt szeretnék használni ami normálisan keni a hengert és a tőbbi alkatrészt ami a hengerben van . A Stihl olajra azt irják magas fordulatszámra van kitalálva ( szinte nem is füstöl a kipufogo ) nem igazán Simoba valo ki mit ajánl ( attol függetlenül nem szorult meg vele a henger bejáratáskor ) ? Mi volna az aktuális a Simoba mert ez mégiscsak alacsonyabb fordulatszámon megy mint a mai kétütemü robogok .
  • Pianista
    Illetve az a fogyasztás is kb rendben van.
  • Pianista
    ahogyan nézem az S51-estől kissé gyengébb az SR változat, sztem az a végseb rendben van.
  • Pianista
    Nincs módosítva a fogasok fogszáma a fojtott verzióban, csont ugyanaz, csak a kis lánckerékkel variáltak áttétel téren.
  • horthy
    Ja még azt nemtudom hogy 40-km-es verzioju SR50 B1-H40-emnél a sebváltot mármint a belső fogaskerék áttételekre gondolok nem-e változtatták-e meg az eredeti német verziohoz képest ? Szeretnék kihozni egy kényelmes jo fogyasztást 50-55 km-es sebességnél és kb egy 65-67 km-es maximális sebességet .
  • horthy
    16N3 karburátorom van az sr50-en amit használok 60ccm 2 felomlovel még a főfuvoka méretet még nem ellenoriztem le . 17-es kislánckereket elég jol birja hidra fel simán megy fel 4 fokozatba de csak 57-el megy maxigázon a simom ." Nem tul lassu ez az 57 km-es sebesség 17-es kislánckerékkel " ( GPS-es mobiltelefonnal teszteltük mert a kilométerora csak 53-at mutatott . Ez azért gyanus mert mintha 14-essel is tudta volna ezt csutkagázon amikor gps-el mértük itt valami nem stimmel . Csak tán annyit változott hogy az 50-es tempohoz nem kell annyira huzni a gázt ugyszolva kényelmesebb . Ja és a simom 2.65 litert fogyaszt 100 km-en 650 km-es uj hengerrel ez nem sok-e 50 ccm el 2-2.1 litert fogyasztott 100-on kényelmes tempoban . ( kérdőjelek nemtom hol vannak a fonokom lapitopiján ).
  • Pianista
    Igaz az ára kicsit borsos, de ha van pénzed és szereted a minőséget akkor itt van :)
  • Pianista
    Ettől jobbat nem igen találtam: http://www.simsonbolt.hu/product.cgi?prod=2422

Illetve ez kell még hozzá: http://www.simsonbolt.hu/product.cgi?prod=1921
  • horthy
    Simson Sr50/60ccm-es motoromnál kicserélték nekem a Z14-es kislánckereket z17-re . A 17-es kislénkerékhez lehet-e kapni Kilóméter óra meghajtószett-et mert csak z16-os hoz láttam ? Nem mér rendesen ezekkel a fogaskerekekkel a kilométerora mivel a Simom Sr50/B1-H40 40-km/h-s butitott verzió volt 14-es kislánckerékkel ! Hol lehet kapni egy link jó lenne !
  • S100
    Simson tuningolás:

-4 felömlő kialakítása: Star,Schwalbe, 50,51,60,70,80,90,100 hengereken

(7000Ft henger,hengerfej átalakítással)

-51-es blokk átalakítás 70ccm-re: -blokk marás (2000Ft)
    -70 henger (új,Almot 9500Ft)
    -hengerfej hozzáalakítás (1500Ft
    (új70-es h.fej 4000Ft)
    -70-es kovácsolt hajtókaros erősített sportfőtengely (német 16000Ft)

-S60,S70,S50,Schwalbe hengerek 5,6 felömlős ablakolt dugattyús kialakítása (8000Ft).

-S50,star,schwalbe 80ccm (50mm furattal) henger készítés:

-Hüvelycsere,blokkmarás, hengerfej
    átalakítás,és igény szerinti henger kialakítás(2,3,4,5,6 felömlősre)
    25.000Ft-tól

-S51-re 90ccm-es henger készítés: -hüvely csere, blokkmarás,hengerfej

átalakítás, és a henger teljesítmény igény szerinti kiképzése 2,4,5,6

felömlőssé honda racing,és keystone dugattyúvalszerelve,hengerfej

alakítással. (25.000Ft-tól)

-100,105,110ccm átalakítás: -2,4 felömlős nyomatékos verziókban honda

dugattyúval,henger,hengefej alakítással 25.000Ft-tól

Bővebb infó email-ben, vagy telefonon.

06705305174
  • S100
    Simson tuningolás

-4 felömlős henger készítés: Star,Schwalbe, 50,51,60,70,80,90,100 hengereken (7000Ft)
    (henger,hengerfej átalakítással)

-51-es blokk átalakítás 70ccm-re: -blokk marás (2000Ft)
    -70 henger (új,Almot) (9500Ft)
    -hengerfej hozzáalakítás (1500Ft
    (új70-es h.fej 4000Ft)
    -70-es sportfőtengely (Mza-tuning 16000Ft)

-S50,star,schwalbe 80ccm (50mm furattal) henger készítés:

-Hüvelycsere,blokkmarás, hengerfej
    átalakítás,és igény szerint henger kialakítás(2,4,5 felömlősre)
    25.000Ft-tól

-S51-re 90ccm-es henger készítés: -2,4,5 felömlős kivitelben honda racing,és keystone dugattyúval, hengerfej alakítással (25.000Ft-tól)

-100,105,110ccm átalakítás: -2,4 felömlős verziókban: honda dugattyúval,
    Henger ,hengefej alakítással 25.000Ft-tól

Bővebb infó email-ben, vagy telefonon.

06705305174
  • Zsolti9014
    Mindegyik SR50-esnél 16 fogút ír előre ez az oldal: LINK.
  • horthy
    Az eredeti Simson Sr50-nek hány fogu a kislánckereke ? Nekem a butitott 40-es verzio volt SR50 B1-H40 . Aminél már minden folytás ( kipufogo , subler stb ) ki van szedve és most a kislánkerék 14 fogu . 15-éssel vagy 16-ossal jottek ki az Sr50 Roller-ek ? 14 fogassal ment 57 km/h-val gps-el tesztelve csutkagázon . Hány fogasat rakjak bele 60 ccm-es 2 felömlős hengeremhez hogy az erő/sebesség egyensulyba maradjon ? Alfőldőn lakom náhány hid kivételével nem sok emelkedő van csak ellenszél néha .
  • Pianista
    de kihalt a fórum :)
  • Pianista
    Illetve a hangfogóház kivezető csöve kocka alakra össze va préselve, ezt egy hengeres célszerszámmal szét lehet nyitni.
  • Pianista
    nincs konkrétan típusismeretem, de lehet hogy az S51-eséhez hasonló módosítások vannak, amik a következők:

A kipufogókönyök igen mélyen belelóg a dobba, ezzel gátolva a normális töltéscserét és áramlást, a dob belsejében ellenkúp helyett egy furatos lemez van középen, ezzel sokmindent nem tudsz csinálni, max ha tudod akkor nagyobra fúrhatod(szám szerint nem tudom mekkora lenne jó), de semmiképp ne szedd ki. A karburátor súber tetejénél val egy műanyag gyűrű hogy a légtorkot ne tud teljesen kinyitni, vagy a súerház alacsonyabb, az utóbbinál a súbertetőből kell leszedni, az előbbinél a gyűrűt eltávolítani, tekintve hogy "új" henger van rajta, ezért gondolom hogy az is megközelítőleg "gyári" méreteken van, úgyhogy azt nem részletezem, illetve ahhogy írtad a kislánckerékkel szoktak még babrálni hogy kissebbel szerelik, így nem érhető el akkora végsebesség.

Röviden tömören ennyi, de mégegyszer leírom, ez az S51-es típusnak a folytásmizériája, nem biztos hogy ezek vannak az 50-esbe is, de egy próbát megér.

Ha mélyen benyúló könyököt találsz(kb 40cm-es egyenes rész), akkor azt a könyököt nem darabold, hanem egy újat vegyél, sok restaurátor a fél karját odaadná egy ilyen könyökért :D
  • horthy
    Simson Sr50/B1-H40-es motorom van ki mit tud rola . Hogyan vették vissza a sebességet ennél a tipusnál ( még kezdő motoros vagyok ) mindent ki akarok belőle szedetni ami lassitja . Kislánckerék , nagylánckerék fogazása , kipufogo stb . Most olvasok egy Simson javitási kőnyvet ami a neten is rajta van ott ir olyat a sebválto fejezeténél hogy szekundermodositások 31/16 ezt a nagy és kislánckerék fogazására ( fogainak számára ) értik a normál nem csökkentett sebességes SR50 verziora ? Nemtom az én motoromnál mennyi a fogazása de 40 folott már eleg lassan gyorsul 50-el mentem már de az uj henger ( kb 150 km-el ) miatt nem mertem tovább nyuzni a motort .
  • Pianista
    illetve van itt egy egyszerűbb 2 átömlős variáció, ez is jó teljesítményt ad, és képes lesz a valós 80-as végsebességre gyári cumókkal.

http://simson.hu/index.php?mit1=cikkek&mit2=kivalaszt&mit3=cikkek&id=323&fokat=4&alkat=
  • Pianista
    ez a leírás egy elég jó henger tervezetét mutatja be, tud egy korrekt teljesítményt, illetve hallottam olyat is magától a megalkotójától hogy be tudta vinni 2 liter alá a fogyasztását, és sokan elégedettek ezzel a vezérléssel.

itt a link hozzá: http://simson.hu/index.php?mit1=cikkek&mit2=kivalaszt&mit3=cikkek&id=342&fokat=4&alkat=

ha érzel hozzá elég affinitást akkor bepróbálhtod, ha nem vállalod be akkor egy hozzáértővel is megcsináltathatod.
  • horthy
    Nem felfurt a henger hanem vadonat új 60-as 2 felömlős . Azt nemtom mennyi plusz teljesitményt hoz százalékkosan ? a blikkot majd felujjitom kicserélem a főtengelyt nagyobbra megerősitetre ! Akkarok egy kompromisszumos sebesség-erő-fogyasztás tuningot ! Ki mit ajánl még csak a henger van kicserélve benne és a hengerfej 60-asra átalakitva kiesztergálva ! " ezzel a manőverrel a túlméretek 70%-át eldobtad " ezt hogy érted ?

Tuniggyik
  • Pianista
    a fogyasztás nem emelkedik, de nincs nagyon értelme felfúrni a hengert, ezzel a manőverrel a túlméretek 70%-át eldobtad, annyi pluszt meg nem jelent.
  • horthy
    Angiliai haveromnak aki 10 éve kint él oda nősült kell egy " szűz " vagy alig használt SR50-es ! Pénze van dögivel gyerekkori álma volt egy Simson Roller amit anno nem kapott meg most amikor pénze van dögivel szeretne egy gyári állapotut ! Ezt a motort már 1995 ota nem gyártják . Nemtudom zweirad-schubert.de összeraknak-e utángyártott alkatrészekből simo sr50-est vagy sr80-ast s51-et láttam .
  • kis kindertojás
    hali

valaki véletlenül nem keres valamilyen simsont mert ha igen akkor szóljon és kerítek neki akár gyárit!
  • Zsolti9014
    A helyes bejáratásról itt írtak: Motordoktor.
  • horthy
    Simson Sr50 motoromat feltuningoltattam 60 ccm-re 2 felömlős hengerre ( megfüzték a fejem ) . Nemtudom megérte-e ? Ez a 60 ccm jó beállitással mennyi pluszfogyasztással kell hogy járjon ( még bejáratos a henger kb 150 km van benne ) ? Az 50 ccm-es hengerrel kb 2 litert fogyasztott 100 km-en normál kb 40-45 km-es tempoban . Ja és bejáratáshoz kb hány km-ert ( 500-1000 ? ) kell menni 1:30 ban keverem stihl olajjal a benzint . Mennyivel mehetek bejáratáskor maximum 40 vagy 50 ? Simson Sr50/B1-H40 motor volt eredetileg amig ki nem szedték belőle a folytást stb .
  • Zsolti9014
    külföldi oldalak közül a zweirad-schubert.de-n biztosan találsz gyáriban és utángyártottban is, többféle színben.
    Állítólag korrekt bolt, beszéltem már olyannal, aki rendelt tőlük nagyobb értékben. Viszont előre kell utalni. Én leveleztem velük, de pénzhiány miatt rendelésig nem jutottam, viszont nagyon normálisnak tűntek. Sőt, amikor kiderült, hogy magyar vagyok, magyar formulákat használtak a mailben.
  • Pianista
    nem találod az oldalon?? konkrétan az sr szériát nemigen ismerem, ezek a dolgok a nagy vázelemeknél található, ott is az egyéb résznél.

ha nincs ott amit keresel akkor próbálj használtan valahol, mivel boltban nem találtál rá. simson.hu-n érdeklődj hátha van vaakinek eladó, esetleg épp hirdeti is.
  • horthy
    Nekem az bosszantja a csöröm hogy sehol nem találom ezt a lábvédő pajzsot . Mindenféle kacat van de ez nincs pedig ez az első ami boruláskor sérül . Miért nem készit senki amikor mindenki tudja hogy ez is slágercikk a robogoknál ? Nézek meg külföldi oldalakat ?
  • Pianista
    ha minőségi alkatrészeket akarsz akkor a simsonbolt.hu a te oldalad, kissé drágán vannak az alkatrészek, de nem silány minőség(többször is tapasztaltam)
  • horthy
    Sikerült a Simson rollerem-el kedden elcsuszni az Orosházi kanyarban . A bal lábvédő pajzs megsérült egy kicsit honnan tudok vásárolni utángyártott idomot ? Hiába böngészem a google-t ! Lábtarto van dögivel de teljesen épp lábvédő pajzs semmi . Tudna valaki ajánlani egy jó boltot vagy weboldalt ahol van ilyen idom vagy aki tud késziteni ?
  • Pianista
    illetve az összes bowdent megolajozhatod, az élettartama többszörösére növekedik, és olyan lesz mint a vaj :D
  • Pianista
    a gyári órák nem hajlamosak a kilengésre, hacsak nem valami meghibásodása van, az utángyártott pedig általában nemcsak kileng de öszevissza mutat is.
    ha az óra hibátlan akkor a spirál lesz a bajos, olajozd meg valami sűrű olajjal, ezt a manövert legegyszerűbben tölcsér és szigszalag segítségével tudod megoldnai, ileptve opcionálisan satu
    a tölcsért rászigszalagozod a spirál egyik végére, beleöntöd az olajat és vársz, amíg az alján nem fog folyni az olaj, ez érdekességképp elég hosszú idő is lehet, eddigi tapasztalatok alapján kb fél óra, vagy valamivel kevesebb.
    a satut azért írtam, mert azzal meg lehet fogni a spirál tetejénél hogy ne dőljön el, mert az olaj a fölrde borulva nem sokmindenre jó :D

a kuplungon pedig állításod alapján állítani kell.
    a legjobban akkor van beállítva hogyha a blokkon a kinyomókar alapállásban és behúzott állapotban ugyanabban a "szögben" áll(azaz mikor "merőlegesen" a blokk fele néz, ahhoz a tengelyhez képest mindkét irányba ugyanakkora a kitérés), ekkor a legeffektívebb, illetve egy apró holtjátékot nem árt neki hagyni, hogy a kinyomópálcák ne súrolódjanak állandóan.
  • mazsola89
    szia! mivel kevesen olvassák ezt a fórumot ezért válaszolok a tudásom szerint :) Az úszó zárja le a benzin beáramlását a karburátorba szóval ha jól van beállítva akkor bármikor elzárhatod, a kilométeróra mutatójának az ingázása tudomásom szerint normális. A kuplungról meg szerintem annyit h nem a bowden a hibás hanem be kell állítani a kuplungot. Ha valamit rosszul tudok nyugodtan ki lehet javítani legalább én is tanulok valamit :)jah és az öreg szimszon még öreg szimszon lesz jó pár év(tized)ig :))
  • horthy
    Sziasztok ! Elnézést hogy irok erre a forumra de én kezdő motoros vagyok . Most vettem egy jóállapotú ( volt kroszmotoros munkatársam szerint ) 1990 Simson Sr50 robogot két hete . Első kérdésem leállás után azonnal el kell-e zárni a benzincsapot vagy nem ? Mi a hátránya ha csak 10 óra eltelte után zárom el ? Másik össze vissza mozog a kilométerorám többet mutat mint amivel megyek , ez mi lehet a a spirál-e rosz fogaskerék vagy maguk az órák ilyen gagyik ? Vásárolhatok uj kilóméterorát ? Vettem uj kuplungbovdent elvittem szerelőhöz ( kroszmotoros munkatársam ) de néha nem akar müködni a kuplung ha behuzom és hallatszik miközben véltanék hogy csak ugy csak ugy recsegnek ropognak a fogaskerekek nem akarom kinyirni a motort ha már egyszer 85000-ért vettem , mi lehet a baj szorul a bowden vagy valami más mert akkor visszaviszem ? Tökéletesre meg akarom csinálni a motort . Rentgetegen lehülyéztek hogy ennyi pénzért miért nem valami használt japán vagy olasz robogot veszek de én tapasztalatlanként mégis a jó öreg Simson mellet döntöttem .
  • mazsola89
    am most másodszorra ilyen a kipufogóm mert 1x visszacsináltam gyárira és akkor se változott semmi a helyzet. De am jó erőben van de csak alacsony fordulaton... ugyan olyan áttétellel ugyan olyan lendülettel 2be még megy ahol haveromé már csak 1be tud menni :) na mind1 azért köszi a tanácsokat majd talán 1x kiderül minden :)
  • Pianista
    nembiztos hogy jó ötlet volt kivenni a gyári hangfogót... a gyári kipufogónak a konfúzora perforált, és nem csak a konfúzor miensége határozza meg a karakterisztikát, hanem jelen esetben a hangfogó és konfúzor közötti tér is, vagyis most ezt a teret változtattad meg, és lehet ez okozza a bajodat, illetve az utángyártott hengerek sem a legpontosabb precíziós műszerek.