37
  • DOT
    Az a baj ezekkel a technológiákkal, mint az új, kisfogyasztású autókkal. Olyan sokba kerülnek, hogy sose hozzák be az árukat. Például, egy 400W-os szélgenerátor, ami már ér is valamit, 270e Ft, és erre még jön az akku, inverter, töltésvezérlő komputer stb. Napelem hasonló rettenet árakon fut. Gondolkodtam ilyenen mert poén, dehát valaki vesse össze a kWh árakkal... Az életben sose térül meg...
  • HunChris
    Sajnos még nem éri meg.
    Amúgy mennyi lehet az élettartama az ilyen rendszereknek? Karbantartása?
  • Yv@n
    Nem arról beszéltem hogy jobb. Szimlpán megjegyeztem, hogy nem-e lehet hogy az egyik kupac szarból páros lábbal ugranak át egy mégnagyobb kupacba...
  • Kecske
    Én is néztem már ilyen cuccokat, de elég drágák egy mezei lúzernek.
    Ezen a linken találtam árakat: http://www.szeged.ws/okocentrum/oko-foold.htm
    Szerintetek milyen?
    A magyar napelemeket gyártják? Hol? Van honlapjuk?

Thor
  • Csacsis
    Hi!
    Ami azt illeti tenni kéne már valamit.
    Nálunk van egy csomó olyan feltalált dolog, ami forradalmasíthatna sok mindent, de pénz nincs rá.
    Kampányolni kéne ezügyben.
    Ja, és fel kéne találni a normális közoktatást is!
  • Atyus
    Az a bizonyos "fekete anyag", amire utaltok, az szerintem az antianyag akar lenni, amelynek a hatásfoka, ha a saját "párjával" találkozik, több mint hatékony. A földön csak néhány helyen kísérleteznek nagyon kis mennyiséggel, mert nagy energia kell kordában tartani a felszabadult energiát.
  • DBM
    A fekete anyagot, lehet hogy sötét anyagnak is mondják, erről csak annyit, hogy nem akarták elhinni, végül pont azok "találták fel" ?
  • DBM
    Szóval, mikor elolvastam, arra gondoltam, hogy mikor voltam a magyar energetikai találkozón, elmondták, hogy már rég erről papolnak, hogy fekete anyag, meg több, mint 100%os hatásfok, az amcsik meg büszkék rá, hogy feltelálták. Az egyik ismerősünk olyan gépezetet talált fel, ami egy aksiról működtetett egy fúrógépet, 2 kiégett gázzal működtetett lámpát (ami érdekes módon világított, de ez más téma) még 1 flexet, és a tavalyi bemutatón még ezekhez egy betonkeverőt is (csak most nem hozta el), meg egy ventillátort, ami a vízbe dugott, lefogta(a víz alatt) és nem rázta meg, az aksit sem terhelte agyon. Ilyeneket szeretne gyártani, csak nincs rá meg a pénz, de esze ágában sincs odaadni a németeknek, az amcsiknak, vagy nem szeretné, hogy a kínaiak lemásolják... Sajnos ez a nagy helyzet Magyarországgal, hogy szegény, pedi sokkal gazdagabb lehetne. (de most új esélyt kapunk :) Medgyssy nincs többé) Persze lehet, hogy most hungaristának, vagy fasisztának, vagy nem is tudom minek tűnök, de a környező országok most mind a mi arany-, ezüst- stb fém bányáinkból élnek, és kicsit okosabban is politizál mondjuk Szlovákia (be akarják vezetni a 8%-os adót!
  • DBM
    Igen, valahol erre gondoltam én is, de erről még később beszélek.
  • DBM
    Miért? Legalább atomtámadás ellen is véd. :) Vagy mittomén. {:-)
  • DBM
    És inkább más ózonpusztító gázok, olajok használata jobb lenne? Az emberek poénnak fogják fel, de ha nem lesz ózon, meg fák, az állatok megfulladnak. -az ember is állat-
  • DBM
    Ja, csak ha a hülyék akkor kezdenek szorgoskodni (a tücsök és a hangya mese) akkor rég késő lesz. Remélem minél hamarabb el fog fogyni:
    1. Nem gazdagodhat meg usa az olajból, viszont az araboknak kondjuk lesz.
    2. Hamarabb fejleszthetik ezt a technikát.
    2. Nem kell benzinre költeni. :)
  • DBM
    Először is a ház minőségéről: Amerika el van maradva. A Keleti Régió (Kína, stb) sokkal fejlettebb, nemrég láttam, olyan házat építenek, hogy kiállná a repcsit is, míg a World Trade Center nem álta ki. Ráadásul földrengés ellen is véd. biztos nem Kínában van, hanem valaholl a XCsende Óceán törésvonalán, ahol sok a földrengés.
  • zippofcy
    Ezt a baromságot. Aki volt már az USAban az tudja hogy az ottani házak 90%a úgynevezett könnyűszerkezetes. Na ezeket itthon szarba se nézik. És nem véletlenül. Jellemzőjük hogy az anyagár amiből felépítik őket majdnem ugyanannyi mint a normális házaknál. Csak éppen sokkal gyorsabban fel lehet húzni őket, és ez az USA- beli bérek mellett NAGYON fontos. De van EGYETLEN hátulütőjük. HŐTARTÁSUK NULLA. Ez azt jelenti hogy ... igen, bizony. Télen kb. 4x annyi energiába kerül őket melegen tartani, nyáron meg szintén 4x annyiba hűvösen. (gyk. légkondi). És még az ostoba, alulművelt és túltáplált amcsik papolnak az energiatakarékosságról a 20 litert zabáló SUVjaikkal? Meg a 21. századi gyarmatosításukkal az olajért ?? Hogy nem szakad le az ég ...
    Ha lenne atombombám eladnám Bin Ladennek.
  • papabear
    Lehet, hogz "környezetbarát", de betonbunkerben élni nem igazán "emberbarát".

Léteznek sokkal emberközelibb, egészségesebb, kevésbé technikafüggő megoldások környezet- és energiabarát épületekre.
    Csak azokat nehezebb futószalagon gyártani...
  • dez
    Mostaában vezettek, vagy fognak bevezetni egy új technológiát, amivel szennyezésmentesebb (ez a szó kicsit lényegretörőbb, mint a "környezetbarát"...) és olcsóbb lesz az előállításuk.
  • Yv@n
    Mellesleg nem úgy volt, hogy a napelem előállítása az nem éppen környezetbarát folyamat? Vagy csak álmodtam? :)
  • [HUN]PAStheLoD
    #10 .. igazad van , hirtelen nem számoltam utána ... és nekem nem a kezdeményezéssel van bajom , csak az árat elsőre "kicsit" sokalltam
    a nappanelek/napcellák .. használatát már rég be kellett volna vezetni , akár kötelezővé tenni új/felújított házakon is
  • aDannyBoy
    Én ha arról van szó vennek egyet... a szamológépemben le kéne már cserélni :)
  • JZO
    tudjátok hogy a Európa egyik legnagyobb napelem gyára itt van magyarországon? Csakhogy itthon annyira nincs kereslet ezekre a dolgokra, hogy a termelésük 98%-a exportra megy.
  • arty
    amerika és a képmutatás :)

"már 4 fasza, környezetbarát házunk van"

vs.

"nem irjuk alá a kiotoi egyezményt, mert az nem képviseli amerika érdekeit"

menjenek a picsába.
  • Noffir
    Pont egy ilyenről álmodok már évek óta. És 20 milláért tényleg tök olcsó, gondoljatok bele mi lesz, ha elkezdik nagytételben gyártani a szükséges elemeket! Bár mondjuk maradjunk a földön, ha valaki be is hozza ezt virágzó kis országunkba, tutira 400-500%-os profitot akar majd realizálni rajta.
  • Bucser
    hát Minél jobban elterjed egy technológia annálolcsóbb lesz.. és magyarországon is egyre jobban terjedek a napkollektoros fűtéskiegészítőrendszerek...
  • kicsy
    jelen esetben ők 20 milláért csináltak egy olyat, aminek havi 24 ezer a rezsije.

Ráadásul egy fél nap alatt..
    Remélem komolyan lesz belőle valami, bár addig nemhiszem amíg van olaj. De végre van valami.
  • Cobra.
    Visszafelé forgó villanyóra van itthon is bőven ,igaz nem azért, mert termeli a ház az áramot. Elég jó dolog ezeknek a technológiáknak a reklámozása, csak sajnos állami támogatás nélkül nem sok esélye van az elterjedésének, mert amennyi a plusz költsége, annyiért legalább 20-30 évig tudod fizetni a magasabb rezsit.
  • bah
    Csak kár a sok kivágott fáért.
  • Cat #11
    ja, mindig nagyokat röhögök amikor hiradóban egy hurrikán utáni pusztítást mutatnak amerikában, egyértelműen látszik hogy FAHÁZAKAT sodor el a szél. Mondjuk Floridában oké hogy nem kell fütés, meg nagy hőszigetelés, de azért akkor se akarnék egy faházban élni... Ezeket pár nap alatt felhuzzák, szóval közel se akkora katasztrófa mint elsőre látszik.
  • aDannyBoy
    Pasthelod: Szerinted mennyibe kerül egy családi ház felépítése akár gyenge minőségű anyagokból is?

jelen esetben ők 20 milláért csináltak egy olyat, aminek havi 24 ezer a rezsije. Csak úgy összehasonlításképp nekünk egy 1.5 szobás lakásban télen csak a gázszámla 15 rugó, és minden hónapban 10 ezer a villanyszámla, ráadásul nálunk gyanítom olcsóbb valamivel a rezsi, mint ott.
  • Zsoldos
    Miert lenne nagy energiaigenyu a nappanelek eloallitasa? (amugy meg ha az lenne is: boooven pozitiv marad a merleg)
  • The Garrett
    hat az eloregyartott betonelemek nem papirbol vannak
  • Joxy
    Elég lamerség a nyugati partra költözni, állandó a földrengés veszély.
  • fako
    Aze kivancsi vagyok megis mennyivel dragabb egy ilyen haz, mennyi energiat hasznalnak el hogy eloallitsak a nappaneleket meg egyeb alkatreszeket. Meg aztis erdemes figyelembe venni hogy az USA-ban divat olyan helyre epitkezni ahol gyakori a hurrikan, tornado, arviz, es ezeket a papirbol keszult hazakat evente ujjáepitik.
  • hornbali
    Sztem sem volt drága, és egy ilyenért, kifejezetten megérte!
  • Mighty
    Nem kerult szerintem sokba. Ketszintes, alagsorral, szinte ingyenes energiaellatassal rendelkezo haz. Nem rossz. Meg hitelt is felvennek egy ilyenert.
  • Alfa Of NS
    Mondjuk naluk surgos is a dolog. Tobszor volt mar naluk energiaellatasi gubanc, kene az a nulla energiafogyasztasu haz :)
  • dez
    Azt nem mondták, hogy kevés nulla lesz... :)
  • [HUN]PAStheLoD
    A ház felépítése gyors volt és összességében kevesebb, mint 100.000 dollárba került.

a nulla drága egy dolog :D