65
  • Laci
    "Teljes biztonsággal állítom, hogy BÁRMILYEN oprendszert szarrá lehet zúzni percek alatt, ha sík hülye vagy hozzá vagy direkt ez a célod..."

Eddigi vitáinkból nem úgy tűnt hogy minden oprendszert ismersz.
  • Laci
    Tényleg nemazért de neked ez a dolgod vagy mi? Ezt kell csinálnod????

"Végülis vehetne egy kalapácsot és üthetné órákon át, aztán csodálkozna, hogy nem megy, mert ez egy velejéig szar oprendszer. Peeeeeeeersze..."

Hát ez meg gyenge hasonlat volt. Az az xp csak a netre megy fel senki nem veri kalapáccsal. És könnyen vége is lehet így is. Bár én erre win98at használok azzal azért korántsem ez a helyzet.
  • Pheel
    "egy perc alatt szitává tudnak zúzni egy oprendszert azzal kár tagadni hogy igen nagy bajok vannak."
    Teljes biztonsággal állítom, hogy BÁRMILYEN oprendszert szarrá lehet zúzni percek alatt, ha sík hülye vagy hozzá vagy direkt ez a célod...

Végülis vehetne egy kalapácsot és üthetné órákon át, aztán csodálkozna, hogy nem megy, mert ez egy velejéig szar oprendszer. Peeeeeeeersze...

"Ne hülyítsük már egymást. Ezt a dumát egyre kevesebben veszik be"
    Ezt így mire is mondod? Rendben, neked nem tetszik. Elfogadom, hogy szereted az álmaidat kiterjeszteni a valóság felé. Ettől viszont még nem az a helyzet, amit minden topicban kifejtesz.
  • Laci
    Szia Pheel.
    Ne haragudj, de te meg csak leszólni tudsz mindenkit, ahelyett hogy egy velejéig hibás oprendszerben keresnéd a hibát. Nem lehet mindent elintézni azzal hogy az illető nem ért hozzá. Ha egy perc alatt szitává tudnak zúzni egy oprendszert azzal kár tagadni hogy igen nagy bajok vannak. Ráadásul a hivatalos hírek is állandóan ennek a sz@rnak az újabbnál újabb hibáiról szólnak. Ne mondd már hogy ez olyan jó termék.
    Ne hülyítsük már egymást. Ezt a dumát egyre kevesebben veszik be.
    Na minden jót.
  • xj700t
    Ezt az ujraindulós mókát én is benyeltem, de 1 bosszantó reinstall és megint tanult valamit a felhasználó.
    Most Kb 1,5 éve fut az XP komolyabb gond nélkül. A ms javításokat rakom fel rendszeresen, meg a "véniges" NAVprof '04-et futtatom és 3 felhasználó szinte korlátozások nélkül tudja használni a masinát.
    Tehát szerintem nem kell feltétlen mindenkinek ilyen durván tolni ezt a "biztonságosdit". :)
  • Pheel
    Ez sokkal inkább a haverod és a te tudását jellemzi, mint a Windowst...
  • Laci
    Szal amit írtam az egy kicsit költői kérdés akart lenni:) Ebben is érdekek vannak szerintem (egyesek szerint ez már paranoia, de ez azért nem olyan biztos...)
  • lola
    Az elterjedtségénél talán csak a sebezhetősége nagyobb, ezért. Annak idején erről voltak is hírek.
  • BlueGold
    Ezt a felmérést:
    1. Valamelyik virusirtó cég vagy valamelyik tüzfalgyártó cég "sponzorálta ".
    2. Arról semmilyen Op. rendszer gyártó nem tehet,hogy az átlag user informatikai hozzáértése valahol a bányász béka feneke alatt van (néhány kivételtől eltekintve).
  • HoTDoG
    Hát, havernak nemrég formatáltuk, meg raktuk újra az egészet, de kb az első bekapcsolosnál, ahogy bejött az XP, már meg is fertőzte. Az 1 perces vírus volt az, ami 1 perc után leállítja a gépet... Aztán nagy nehezen sikerült visszafoglalnunk.
  • Laci
    " Mellesleg az ominózus 911 óta, az amerikai kormányzat a ms-ot bizonyos dolgokra kötelezte..."

Ezekben a dolgokban ilyen súlya van az ms-nek?
  • lola
    A régebbi gépemen 4 éve, az újabbikon 1 éve van win98se telepítve. A régebbi gépem 24h-ban megy (4-5 naponként 5 perc pihenővel), az újabb is legalább napi 18 órát. Soha egy darab vírusom nem volt, pedig egyfolytában internetezek, viszont az is igaz, hogy ZoneAlarm van a gépeken, és már másfél éve egy DI-604 mögött vagyok (router+hw-es tűzfal). De amíg ez nem volt, addig sem szedtem össze semmit. Valószínűleg azért, mert:
    1. Csak az eredeti helyéről töltök le mindent.
    2. Nem installálok nyakra-főre minden szart.
    3. Az msie és outlook le van irtva a gépeimről (Mozillát használok).
    4. A windows scripting host le van tiltva.
    5. ms office nincs installálva (open office van helyette).
    6. vbscript értelmező le van irtva.
    7. Nem használok irc-t icq-t meg ilyesmit.
    8. Csak webesen levelezek, ismeretlentől levelet nem fogadok, kapásból törlöm.

A gépeimen az eredeti telepítések vannak (4 és 1 éve). Semmilyen hülye frissítést nem rakok a gépeimre. Mellesleg az ominózus 911 óta, az amerikai kormányzat a ms-ot bizonyos dolgokra kötelezte...
    Leszámítva 1-2 olyan sw-t, aminek nt alapú oprendszer kell, minden fut a gépeimen (a doom3 is...). Ezért nem látom értelmét másra áttérni, különösen úgy, hogy a mai vírusdömpingre a gépeim immunisak :)
  • patrik
    mindenkinek tudom ajánlani :) www.grisoft.de
  • patrik
    pedrohsi: megerősítem én is az AVG tényleg nagyon jó, és INGYENES teljes verziója is van! (már kb egy éve használom). Eddig nekem a NOD32-ot istenítették, használtam én is egy darabig, de az a véleményem hogy az AVG is legalább olyan jó
  • SirBubu
    tök amatörök akár agyonfrissitett rendszerüket is képesek szvsz 1 másodperc alatt megfertözni

szal ez a 20 perc nem is tünik rossz eredménynek

• pedrohsi
    sokat fejlődött az utóbbi időben, begyorsultak a srácok. szégyen, hogy valakik még a NAVot használják:)
  • GABOR16
    AVG-t én is használtam régebben.
    Tényleg jó volt csak akkor mág nem frissítették sűrűn (1-2 hetente volt egy frissítés)
    De lehet, hogy most viszaváltok, mert a Norton 2003-mam már öregecske.
  • pedrohsi
    ezt minden NAV használónak elmondom: ha egy kicsi, gyors és hatékony (nem a trabant:P) vírusirtót akar látni, akkor a lehető leggyorsabban szabaduljon meg a NAVtól és rakja fel az AVG-t. Egy éve használom, soha nem volt vírusgondom, mindent megfogott, és manapság naponta, kétnaponta frissítik - és egyébként ingyenes, csak egy név és emilcím kell a regisztrációhoz. Ez nem okoskodás, hanem saját tapasztalat és jószándék:)
    az illető nem fogja megbánni... (főleg a NAV után)
  • quentit
    Az biztos, hogy érthetőbb lett volna a cikk, ha az általad említett infókat is közlik, mert ezzel együtt már érthető, hogy miért nem tapasztalja a legtöbb user ezt a problémát (20 perc alatt még nincs tönkemenve a rendszer, pedig pl. az MSBLAST ezt teszi, egy percenkénti resetelés mellett elég nehéz dolgozni, vagy DOOM3-al nyomulni :))
  • quentit
    A cikkben tálalt problémával én is szembe találtam magamat. De szerencsére jött ki SP1a még a SP2 előtt, és előbbi feltelepítése után már van idő a windowsupdate-re. Addig meg azt csináltam, hogy rögtön beikszeltem a legelterjedtebb vírusok elleni frissítéseket, majd egy újraindítás után folytattam a többi letöltését...

Ja, és igen: kábel net-em van.
    Lola: nem is tudtam, hogy ADSL-nél alapértelmezett a tűzfal, én meg azt hittem, hogy az ADSL-es szolgáltatók "igényesebbek", és használnak valami egyszerűbb szűrést specializáltan az ismert férgek ellen... Akkor tévedtem :) Minden esetre használok 3rd party tűzfalat meg NAV-ot (ami a trojai cuccok ellen is véd), meg windowsupdate-elek, így már egész tűrhető a biztonsági szint...
  • Laci
    De ez miért van? Miért jó ez nekik vagy nekünk? Nem hinném hogy anyagi probléma okozná e gondokat:)) Ennyire bejön ez az üzletben?
  • JZO
    ezek a rendszerek nem olyan egyszerűek, hogy csak úgy hipp-hopp rögtön frissítést lehetne kiadni hozzájuk. Könnyen előfordulhat, hogy egy frissítés újabb hibákat csinál, amire már volt is példa.
    Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az MS egyáltalán nem igyekszik javítani a hibákat, volt olyan hiba, amire félévet kellett várni, hogy kijavítsák, radásul kiderült hog ymár jóval hamarab tudtak róla.
  • Laci
    Úgy néz ki nagyon xp-re specializálták magukat a behatolók. A win98omat épp nemrég telepítettem újra valószínűleg ilyen behatolás miatt, de az (igaz tűzfallal) kibírt néhány hónapot. Ez a 20 perc nemtom milyen átlag lehet, de ha van valamilyen szempont ahonnan valós akkor az xp sokkal érzékenyebb lett mint az előtte lévő winek. Na persze ez nem jelenti azt hogy az előbbiek nem halnak be sokszor.

"...miszerint hamarosan olyan támadók bukkanhatnak fel, amelyeket nem tudunk majd időben azonosítani, és óriási pusztítást vihetnek végbe a világhálón."

Pontosabban a windóz rendszereken. Sajnos ez a világháló igencsak nagy része.

"...Ha szervezetünk védelme úgy működne, ahogy az operációs rendszerek frissítésének jelenlegi rendszere, már rég halottak lennénk"

Nem az operációs rendszerekről általában van itt szó, hanem a winről, meg esetleg a Linuxról!
  • Frenzy
    Mondjuk ha egy Chellos (vagy hasonlo kabeles) kapcsolatra gondolok, ott szerintem alap XP-ben nem lesz rajta tuzfal (sajnos), de nem olyan ordongosseg bekapcsolni, es utana mar ott is lehet nyugodtan frissiteni. Szoval nem olyan hatalmasan kritikus azert a dolog, mintha keptelenseg lenne frissiteni, mert egybol fertoz.
  • Lola.
    azért tegyük már hozzá, hogy xp esetén a tűzfal minden dial-up alapú (adsl is) kapcsolatnál automatikusan be van kapcsolva, és egyetlen ismert féreg sem tud átjutni rajta, függetlenül attól, hogy akár egyetlen patch is fel lett-e rakva a 2001-ben megjelent rendszerre... (amit meg nem dial up-nak érzékel - pl. egyes kábeltv-s elérések - ott pedig egyetlen checkbox-ot kéne bekattintani és nincs ez a probléma...

tehát a felmérést picit át kéne fogalmazni úgy, hogy 20 perc alatt megfertőződik a gép, ha a user saját akaratából kikapcsolta a beépített tűzfalat...
    2000 esetében már jobban hasonlít a valóság a felmérésre, habár abban is van tűzfal, csak kicsit mélyebbre kell ásni, ami ugyanúgy megvéd az összes ismert féregtől...

Végeredményben szó nincs arról, hogy 3rd party tűzfalat kéne telepíteni, ahhoz hogy fertőzés nélkül be tudj patcheltetni egy friss telepítést winupdate-el csak nem kéne "okoskodni" ha nem értesz hozzá és úgyhagyni default-on a kapcsolatot ahogy a varázsló beállította...

Másrészt a felmérés picit elkésett 1-2 héttel, mert most már sp2 integráltan lehet xp-t telepíteni és jelenleg semmilyen frissítést sem kell letölteni hozzá.