11357
  • lipovics
    VEEEEEEEEEGRE

Nem lattam passangert harom eve (1940). Akkor is csak amcsit Erre szembejon velem AM-AL also metszespontjanal egy <b>angol(!)</b> passanger, 43 vegen.
    Most helyeztettem at magam a 11-es flottahoz, mert megvan a 30.000 hirnev, varom a XXI-et :)
    Ket torpedora visszavett a sebessegbol (2 csomora), alapbol 21 csomoval akart elszaguldani mellettem. Mivel szep volt az ido, gondoltam megnezem ezt a szepseget :)

• VO101 tvr
    Egy kis adalék, mielött bárki túlzottan szapulná a német haditengerészeket!
    Vannak dolgok, amiröl sokan nem szeretnek beszélni: Wilhelm Gustloff
  • Tuvok #3820
    nem a kedvencem :)
    nincs is mit írnom, abszolút egyetértek Paulus hsz-val
  • Paulus
    Itt-ott biztosan ki lett szinesítve, mert hajónaplókból nem lehet izgalmas könyvet írni, de a leírt történetek mindegyiket valós feljegyzéseken alapul.

Én sem találtam negatív leírásnak a dolgot, ha valaki negatívnak találja, véleményem szerint magát az akkori eseményeket magukat találja negatívnak.
    Részben egyet is értek, például utasszállító hajók elsüllyesztéséről (ártatlan civilek, nők, gyerekek legyilkolásáról) nem is lehet pozitív képet alkotni.
    De ha maguk a történetek annyira negatívak lennének, nem vennék elő és dolgoznák fel valamilyen keretek közt (könyv, film, játék, stb...) újra és újra. És ezek ellen nem nagyon van tiltakozás, hogy alapjaikban irreálisan ábrázolják a dolgokat.
  • Papirzacsi
    Örülnék ,ha 4esével jönnének. De bizony 7nél kevesebbel manapság nem találkozom. Csak ritkán.
  • [NST]Cifu
    Szvsz tegyük hozzá, hogy a "halál a tengeregek" nem más, mint egy novellagyűjtemény, amelyet valós események inspiráltak, illetve azokból merít.

Viszont nem teljesen értem, miért került szóba a nácizás, és a negatív kép festése. Nem hiszem, hogy különösebben negatív képet festett volna az eseményekről és az emberekről, legalábbis nekem semmi ilyesmi nem jött le belőle, amikor anno elolvastam....
  • Paulus
    Hát egy hajónaplókból és feljegyzésekből összeválogatott történetű könyvben nem lehet jobban nácinak titulálni egy hajó legénységét, mint amennyire valóban aszok voltak.
    És emlékeim szerint a könyvben részletesen tagolja az író, hogy milyen sorsban részesültek azok a kapitányok és legénységük, amelyekről kiderült, hogy a legapróbb dolgokban nem értenek egyet a náci "vallással". Ma már mosolygunk egy "periszkópra ültetett megfigyelő" ötleten, de akkor ezért kivégzés, vagy jó hosszú börtön járt volna. Az "konzervhajó" legénységek ma már igencsak irónikus képest festenek az akkori hajózásról, mióta kiderült, hogy a propaganda szerves részét képezte a haditengerészet.
    Tehát Freyernek nem lehet felróni, hogy szubjektív véleményt alkotott volna az akkori hajózásról és tengerészekről, nagyon is a ma már néhol mosolyogtató, és irónikus valóságot írja le.
  • zoltang
    Ha neked ez a kedvenc könyved, bocs.
  • zoltang
    Szerintem annak a könynek a lényege, hogy lejárassa a német tegeralattjárósokat.
    Tipikusan náciknak beállítva a legénységet. Nekem nem tetszett a könyv, és nem hiszem el, hogy pl.: a periszkópra ültetett megfigyelő, mint komoly ötlet felmerült volna. Sok érdekes próbálkozás volt, mint a léggömb(megfigyelővel), összeszerelhető minirepülőgép stb. Olvastam egypár a témával kapcsolatos könyvet, személyes visszaemlékezéseket, de ez a könyv messziről sugalja a "szemét náci, kalóz! tegeralattjárós" képet.
  • Tuvok #3813
    hogy német tengeralattjáró ellenes lenne ? ez nincs így
    a negatívumok alatt mit értesz ? azt, hogy leírja milyen "érdekes" találmányokkal álltak elő a németek, mint pl. a periszkópra ültetett figyelő tiszt ?
  • zoltang
    Paul Herbert Freyer: Halál a tengereken című könyve elég "német tengeralattjáró ellenes", csak a negatívumikat emeli ki.

A tengeralattjáró vs. repülő harcot taglalja alaposabban(nem egyoldalúan) pl.:
    Normann Franks & Eric Zimmermann: U-Bootok harca a repülőgépekkel
    Hajja & Fiai Könyvkiadó, 1999 http://www.hajja.hu/

U-Bootok lőttel le Liberator-kat (4 motoros bombázó) is. Ajánlatosabb azért lemerülni a repülők elől.

A játékban pl.: nagyon ritkán találkozok velük (42 közepe).
  • lipovics
    Ne aggodjatok, majd 43-ban negyesevel jonnek a bombazok :D
    Ha bemeri nalam a radarkezelo, hogy jonnek, meg se probalok velul harcolni, egybol emergency orders es huzok lefele.
  • Tuvok #3810
    ... Hirtelen az elülső őrszem kiáltása hallasztik:
    - Támadó repülőgép húsz fokkal előttünk! Pont a nap irányában!
    - Légiriadó!
    A parancsnok kissé balra irányíttatja a tengeralattjárót, hogy valamennyi légvédelmi fegyver célba vehesse a repülőgépet. A gép zaja egyre erősödik. Eldördül a 88 mm-es ágyú. A négycsövű géppuska is kerepelni kezd. A himbálódzó, remegő tengeralattjárón az irányzók csak üggyel-bajjal képesek a célkeresztet rávinni az ellenséges repülőgépre. A gép szárnya alól fényvillanások látszanak. A gépágyú egyik kezelője felüvölt, majd összeesik. Mellette hangtalanul egy másik is. A négycsövű géppuska mellett két vérrel borított test hever. A parancsnok összecsuklik, fejéhez kap, vér és agyvelő szivárog ujjai közül. A jajkiáltások elcsendesednek. Csak halk nyöszörgés hallatszik. Minden fegyver elhallgat.
    A repülőgép elhúz a tengeralattjáró felett, gyorsan megfordul és újra közeledik. Ismét látszanak a szárnya alatt a villanások. Egy pillanatig hallatszik még a sebesültek rekedt üvöltése. Azután nyöszörgő, hörgő testek zuhannak egymásra. Kezük és bőrzubbonyuk csupa vér. A nyolcvannyolcas löveg parancsnoka félőrülten rohan el ágyújától, bal alsókarja furcsán himbálózva lóg ki a bőrzubbony alól, vértócsát hagyva maga után a fedélzeten. (...)
    A repülőgép még háromszor csap le az ide-oda sodródó tengeralattjáróra. Fedélzeti fegyverei mindaddig kattognak, amíg élet mutatkozik a tengeralattjárón. A pilóta most nagyokat káromkodhat magában, hogy egyetlen bombát sem hozott magával.
    A tengeralattjáró belsejében eleinte nem is sejtették, mi játszódott le a hídon és a fedélzeten. Csak az volt a gyanús, hogy a légvédelmi fegyverek olyan gyorsan elhallgattak. Talán már le is lőtték a támadó repülőgépet?
    A főtechnikus utasítására végül az orvos felkúszik a tornyon át a hídra. Még egy orvos számára is szörnyű kép fogadja. (...)
    Néhány gépész kapaszkodik fel a fedélzetre. Krétafehér arccal vonszolják a hullákat a fedélzet szélére, és csúsztatják be egyiket a másik után a tengerbe.
    Oltalmazó éjszakai sötétség veszi körül a tengeralattjárót. Hajnali szürkületben futnak be a támaszpontra. A flotilla parancsnoka ismét a parton áll. Most nincs kedve tréfálkozni a tengeralattjáró személyzetével. Ő is lelkes híve volt a "légvédelmi csapdá"-nak ...

Részlet Paul Herbert Freyer Halál a tengereken c . könyvéből .
  • [NST]Cifu
    Na igen, kötve hiszem, hogy a légvédelmi tüzéreknek sok esélyük volt eltalálni egy repülőgépet egy dülöngélő, bukdácsoló tengó fedélzetéről, mégha egy olyan böhömről is van szó, mint a Sunderland...
  • Gundark
    Rájöttem, kedvelem a kis konvoj néven futó dolgokatElkaptam egyet abban volt 3 c3as megy egy t2es. Szétágyúztam őketKiséret sehol csak odahívtak 3 shuderlandetIlyenkor mit lehet tenni? irány a 20 csomó, kanyargás egy kicsit és a derék tüzérek már le is kalapálták őket az égről. Erre egyébként jó lenne egy mod, mert az hótt ziher hogy ilyet az életben nem lehetett csinálni. Eltudom képzelni hogy egy kardhalat, vagy egy hurrikánt egy egy szerencsés találattal merha gyorsan ki lehet iktatni, de egy ekkora barom négymotoros állatot mint a repülő sündisznó, kötve hiszem.
  • Papirzacsi
    Igen.
    42vége, 43 eleje környékén.
  • bgabor
    A decoy mire jó? Olyan hangkeltő cuccok, amik egy ideig meghülyítik a szonárt? Mikortól lesz elérhető?
  • VO101 tvr
    Valószínüleg igen, de kell hozzá megfelelö Serial Number...
  • Papirzacsi
    elva baxva a link. :)
    bombáznak,de szarul
  • Braveheart
  • rorr
    az új miniimage elfogadja a javításokat?
  • Papirzacsi
    Ma is jártam amerikánál. Jól indult az út. Már az elején belefutottam egy tászk forszba. Ez is egy kis Carrierből, meg 3 rombolóból állt. Köd volt, és mostanában egyre genyábabk már a rombolók, nekik is van radarjuk, így nem szórakoztam. bemértem a carriert, elémentem, és vártam. Egyszercsa kfeltűnik mögöttem a ködben. Indítok rá egy torpedót. BUMMM. lassan átfordul, és elsüllyed. :) Ezután megvártam, hogy elmenjenek a rombolók, és mentem tovább.
    nemmessze belefutottam csupa nagy jószágba. T3,C3,Liberty Cargo, C2, Small tanker. Jól szétágyúztam, torpedóztam őket. Mire az amcsi partok közelébe értem, már a fele torpedómat ellőtem minden nagy jószágra.
    Erre Halifaxtól kb 500km-re, belefutok egy lárdzs konvojba. 3 T3, 2 C3 , 2 Troop transport,és csomó liberty cargo meg C2 volt benne. Kilőttem az egyik rombolót, és nekiestem a nagyvasaknak. 3 T3, 2 C3, 1 Troop transport, és 1 C2 esett áldozatul. Ki is fogytam a halakból, így üresen mentem őrjáratra.
    Visszafele még adtam a maradéklőszerrel egy kis merchantnak.
    Az eredmény magáért beszél:
    A konvoj
    pingelt, de mégse vette észre, hogy ott parkírozok tőle 500 méterre
    neki kettő kellett. jól elrejtették a fuel bunkert
    ez az effekt nálam csak nagyon ritkán látszik. :(
    ő is kettőt evett meg
    ő dulván elpárolgott
    menekülök, üldöz a korvett
    bombáznak, de szarul. :)
    A végeredmény: 125657 tonnácska,
    na meg a renown se kevés
  • GarET
    benne van a borítón van asszemal alul kát kis nyíl ott tudsz váltogatni nemzetek hajói között, többek között a halászhajokat és kerskedket is ott találod.
    amúy ha a notepadon a shipre kattintasz, automatikusan megjelenik az adott hajó a manuálban!
  • batyu
    Hi!

Miért van az hogy csak nehaány hajo kepe van a rec man-ban?
    Semmi c2,c3,stb
  • Zogu
    Hol vagytok Ti régi játszótársak. Közületek csak egyet is lássak ...
  • GarET
    hm sokan panaszkodnak a mágnesesre. adnék néhány tippet nátha segyt vkinek.
    Nos én nagyon kdvelem a mágneses alágyújtást.) már cak topedo spórolás miatt is.
    hogy is csinálju:
    Identyfiti target-merülést megnézni, kb rá lehet számolni 0,5métert ha tiszta az idő! nincseneknagy hullámok. halacsaka fastra magneticre-alapból azon van (gye a csöveket már jó előre elárasztani!-az idő számít ugyebár.)főleg rombolónál!)
    kb 600 méter körül de nekem már sikerült 1000 méterről is halacska indít és vár....vár......lekvár......) vár....és durrrrr nekem még egysem döglött be. C így egy torpi, persze ugye fontos hogy középre célozunk.

mit tegyünk h asz@r az idő?:
    ad ha annyira gáz hogy 8 méteres hullámok, akkor a mágnese nyújtást elvetjük, próbálkozunk impectel.)
    ha tűrhető, ne habozzunk használni! ha megfelelő a mélység akkr nem lesz gond. nekem eddig csak 2x robbant fel a cél alött viharban. pl most is egy C3-ast viharban 700 méterről 2 mágneses torpival szedtem le.
    FIGYELEM: mivel hullámzik a rtenger nem árt beleszámolni a hullámzást is.
    a C3 merülése 9,0 m, én 10m-re álítottam a torpikat, és így pont alatta robbant, talán egy hangyafasznyi választotta el a torpit a hajótestől:)
    még vmi én a C3-ast tök manuálon löttem ki, ugyanis ha WO-ra hagyatkoztam rendszerint a cél alé lött, tessék figyelembe venni, hogy a torpdot befolyásolhatja a hullámzás is. éppen ezért rizikós használni a mágneset ha nagy a vihar!
    remélem segíthettem.

ui.jepppeeeee előjöttek a téglalapok sirályaág.)
  • Zogu
    Ha véletlenül kifogy - - Esc és máris otthon vagy!
  • Tuvok #3795
    ez rendben van, csak most tettem át végtelen üzemanyagról realisztikusra, de elfelejtettem figyelni :D
  • Tuvok #3794
    ellátó 1 dolog, nekem nem javítás kell, hanem olaj, sok
  • Zogu
    Sziasztok!
    Lehet, hogy voltak "tehenek", de a játékban nincsenek. De nem is kellenek, mert ha 2-esen mész (időgyorsítással) körbehajózhatod a földet is. Sose fogy ki a gázolaj.
  • Seaweed
    Voltak ellato tengeralatjarok a nemeteknek.
  • Tuvok #3791
    Bakker, mi van ha a tengeren kifogy a dieselből a kaja ? 40-ben még nemigen voltak "fejőstehenek", vagy a játékban azért vannak ellátóhajók ? Remélem, 32k brt-nél vagyok ezen az úton, nem akarom, hogy pocsékba menjen :/
  • Tuvok #3790
  • Tuvok #3789
    unalmas ? áh ! :)
  • [NST]Cifu
    Igaza is lett volna - ha.... Ha 1945 elején már lett volna cirka 40 bevethető XXI.-es hajója (a szám stimmelt, csak legénység és elegendő üzemanyag nem volt hozzá).

Dönitz pont azért győzködte folyamatosan Hitlert, mert a harmadik birodalom ura sose volt oda a haditengerészetért úgy, mint a szárazföldi hadseregért, illetve a légierőért (és ugye a prioritásoknál Dönitznek a sokkal jobb politikai pozicióban lévő Göringel kellett "megvívnia" - aki olyanokat igért rá, hogy pillanatok alatt megszerzi anglia felett a légteret). 1941-ben és 42-ben lazára vették a gyeplőt a tengeralattjárók terén. A nyersanyagok kellettek a harckocsikhoz, 'a tengeren meg úgyis nyerésre állunk" felkiáltást egyfelől a gyártást, másfelől a fejlesztés terén nem volt meg a kellő hajtóerő. Az egyetlen komolyabb fejlesztési program a Walter-tengeralattjáró lett (Dönitz támogatta minden erejével a professzort, mert úgy látta, hogy a zárt ciklusú motor lesz a tengeralattjárók jövője - Dönitz ezen a téren próféta volt, lásd például a modern Svéd tengeralattjárók Stirling-motorját, viszont rossz technológia mellett tette le a voksát: a hidrogén-peroxid (H2O2) turbinák zsákutcának bizonyultak), amely azonban még így sem nem kapott olyan figyelmet és támogatást, mint például a német rakétaprogram. A Walter-program kétségkívűli előnye volt, hogy a XVIII.-as típus megalkotásával "lefektették" a XXI.-es típus alapjait. Ám az elvesztegetett időt már nem lehetett behozni, amikor 1942 végén prof. Walter-el egyetemben a német haditengerészet vezetése leült, hogy megoldást találjanak a problémákra, már késő volt. Dönitz egyik elhibázott lépése éppen az volt, hogy még ekkor is a Walter-turbinát támogatta, és a XVIII-as hajóosztályt, amikor égetően szüksége lett volna az új, jobb tengókra, noha az új technológia még nem volt harcérett. Amikor felvetődött, hogy a XVIII-es osztály alsó részét elfoglaló peroxid tartályok helyén akkumulátorokat helyezennek el, és hagyományos elektromos meghajtással lássák el a hajókat, akkor is csak lassan mozdult meg valami. Csak 1943 Augusztusában rendelték el az új, XXI-es típus gyártását, noha Speer megtett mindent, hogy a gyártási időt lerövidítse (és ez sikerült is), csak 1944 májusában került vízre az első XXI.-es hajó, és júniusban lett átadva (még így is vagy egy évvel korábban az előzetes tervekhez képest). Érdemes megjegyezni, hogy a XXI.-es gyártása során rengeteg probléma adódott a sietségek miatt, volt, hogy a részelemeket nem tudták rendesen összesilleszteni, mert egész egyszerűen a gyártás folyamán nem tartották be a tűréseket. Mindezek mellett ráadásul az új hajó sokkal bonyolultabb volt, így a kiképzés is több időt vett igénybe (emiatt maradt a legtöbb XXI.-es csak kiképzőhajó...), ráadásul a legénységi állomány ekkor már erősen felhígult a nagy veszteségek miatt. Így esett meg, hogy németország kapitulálásakor mindössze egyetlen bevetésre alkalmas, harcképes legénységgel is rendelkező XXI.-ese volt....
  • datango
    ezt én is aláírom ... nem is ezt mondtam mert ez a game valoban nagyon elethu , de maga az idő (1939-45) ...már unalmas.. .)
  • Hengelhoffer
    Hát tényleg nagyon egyformák. Legalább látszanának a rendfokozatbeli eltérések.Egyáltalán van valami értelmük, hogy kitüntetéseket osztogatok nekik? Meg előléptetem őket? Ezzel nő valamilyen skilljük? Pl. teherbírás, xp, stb.
  • Gundark
    Az nekem a nagy bánatom, hogy gyakorlatilag alig van kitüntetésemVaskereszt 1-2 lovagkereszt fullra és ennyi. Én már az 1es peccsel kezdtem el. Abban volt valami a germán keresztről , de már nem emlékszem hogy mi. De a tengós kitüntijeim sincsenek, pedig 100 on játszom és ez már a 15 patrolom. Leszámitva az egy "kicsit" viharos küldetést mindíg legalább 40 000 tonnával jöttem haza, de az átlag 60 körül lehet. Semleges hajót még véletlenül, konvojban sem kaptam el.
  • Malac Úr
    Ahha.
    Köszönöm!
    Akkor a gémben igazából a renow pontok az igazi jutalom (illetve az abból származó cucc..., ugyi? Arra noncs mod, hogy pár új arc jelenjen meg a tisztek kis ikonjai között? Mindenki tök egyforma, mintha az egész családi vállalkozás lenne :)

• Tuvok #3783
    Tényleg így . De csak azért, mert igencsak ritka volt, hogy egy U-boat kapitány 1-1,5 évnél tovább volt szolgálatban (értsd: életben) .
    Igazából X elsüllyesztett bruttógeisztertonna után jártak a kitüntetések fokozatai (asszem 100k brt volt a lovagkereszt, de nem veszek rá mérget, rég olvastam már az ilyen könyveim), és köztudott, hogy a német kapitányok néha igencsak nagyokat füllentettek, kitüntetés, propaganda, meg hogy a flottaparancsnokok minél nagyobb számot adjanak a jelentésükben Hitlernek, így annál nagyobb támogatásra számíthattak, mert hát a führer nem a haditengerészetben látta a jövőt, Dönitz még 45-ben (!!) is arról győzködte Hitlert, hogy a háborút a tengeralattjárók megfordíthatják ...