11357
  • Papirzacsi
    nem teszi vissza magától. A matrózok kimennek maguktól, de az a fránya WO lusta tetű, és ha nem küldöm ki, akkor nem megy ki. :-(
  • Dns5000
    visszadob 8x re akkor attol meg lehet hogy van valami a kozelben es nem latod, full stop korbe kell hallgatozni a sonarba es hallkan hallhatod a hajot.
  • Tuvok #4380
    Tényleg, 1.3-ban visszarakja már magától a fedélzetre a WO-t ? Rendszerint mindig lenn fejeltem, arról nem is beszélve, hogy a célzónában elég sűrűn merülök, ill. jövök felszínre (extra renown jár ha ott találsz hajót) és elég unalmas folyton manuálisan visszapakolni, a két matróz, meg két figyelő képzettségű altiszt rendszerint nem elég, hogy 100 méterről észrevegyenek egy T3-ast .... :)
  • Papirzacsi
    Nem emlékszem az 1.0-ra, de az 1.1nél bizony lehetett a háború elején is kerekgetni meg pingelni. AZtán az 1.2nél derült ki, hogy nem szadaott volna. :-(
  • Papirzacsi
    NA én így nem jártam. Úgy már igen, hogy köd volt, és a ködből bukkant elő a hajó úgy 600 méterre. Meg olyan is volt ,hogy felmerültem, de a WO-t nem küldi ki alapból a toronyba. Így csak a 4 matróz volt kint. Azok meg ne mszóltak, hogy jön egy hajó. :-)
    És pont ma jártam úgy. Ez már az 1.3-as peccsel, hogy megyek 1024-en, erre visszadob 8-ra. Körbenézek, semmi. Mondom BUG. MEgyek tovább, egyszercsak robbanás, és már ágyúzik is az a szemét. FElmegyek a toronyba, nézek, de nem látok semmit. Nem csoda hogy nem szóltak az embereim. Pár másodperccel később megpillantottam a hajót úgy 7km-re. :-( A radaros persze nem szólt. pedig régen szólt, ha látott vmit a radaron, vagy radarbesugárzást észlelt. :-(
  • dr Kotász
    1.3-ban nem. Legalábbis 1940-ig. De ez helyesnek tűnik...
  • dr Kotász
    Hát tudtommal az első használható radarok 1941-ben jelentek meg, szóval lehet ez normális még. Csekkolom majd, hogy 1.3-nál ad-e range-et.
  • Papirzacsi
    Akkor mérd meg saját magad. Az 1.0-ban még 39-ben is lehetett pingelni. Szal beruccansz a szonráos helyére, meghallgatod hol a hajó, megnyomod a SENDE gomot, és máris lesz egy távoslágod. Felszerkeszted a térképre. Utánna Megint megméred mondjuk 1 perc múlva. Megint felszerkeszted. Nem kell rábízni a szonráosra. :-)
    Bár ha 1.0-d van, akkor nincs szögmérő, így a szerkesztés picit nehézkes. :-)
  • Tuvok #4374
    Mert feltételezem még nincs se szonárod, se radarod a hajón .
  • Dns5000
    ja es amikor a szonarnal vagyok akkor nektek leht tekerni a volumen gobot? es a sendnel leht pinget kuldeni? mert ezek sem muxenek hiaba kattiontok rajuk.
  • Tuvok #4372
    Hát igen, vazelinnel kenheted a hajót, hogy átférj :)
    Ráadásul befelé még csak-csak, de kifelé, áramlással, széllel szembe, pf ...
  • Tuvok #4371
    Ilyen nekem is volt, nem lehet sokmindent csinálni, ha sz*r az idő, vészmerülés és próbálok arrébbsettenkedni, ha jó az idő, akkor páncéltörő (AP) skulókat kap a szájának, 10-ből 8x kilőttem, 1x ő lőtt ki, 1x meg (egy Clemson) fogta magát és teljes gázzal elmenekült :DD
  • Dns5000
    saja 1.0 :(
    40 eleje van 2. patrol nem tudom mikor talatak fel a radart :P
    Az ikonokon meg nem latszik hogy inaktivak, de hiaba clickelek rajuk. Lehet hogy mondjak azt is hogy no contact de nem vagyok benne biztos.
    Tuti leht tavlosagot merni mert akkor muxik ha en kijelolok egy celt, de senki mas nem hajlanod ezt megtenne megha ott vagyok a hajok mellet akkor sem sem a sonar sem a WM, sem a WO
    Akinek 1.0 ja van annak kijelonek ezek celpontot???

• dr Kotász
    Melyik évben vagy? Lehet, hogy a radart fel sem találták még. És 1.3-as verzióval nyomod? Az nem lehet, hogy az alap hidrofonnal nem lehet távolságot mérni, csak későbbi típussal? Sajnos én is a campaign elején vagyok még, a tiszteknél van egy csomó inaktív ikonom.
  • Dns5000
    igen igazatok van ha lenn tavolsagom(ami nincs)meg iranyom (ami van)
    tobb meresbol meg lehet huzni az iranyat.
    De a szonaros nem hajlado a folow nearest contatcal becelozni :(
    Amugy a radar sem muixk, leht hogy nincs is radarom, a 7. flotillaban vagyok igy 2. fele tengeralatt jarom van :P
  • Placebó
    Én 3szor jártam már úgy hogy hiába volt fenn a Watch Officer 3emberrel a fedélzeten nem vették észre éjjel a refikkel közeledő rombolót, én meg már csak arra lettem figyelmes hogy üvölti a Weapon Officerem hogy "We are under Attack"

Idegesítő volt, a képzettséggel semmi baj nem volt eccrűen bug szvsz...
  • Dns5000
    hat modom en alladoan de csak azt valaszolja hogy nincs celpont, pedig jol lehet hallani ez bug? vagy csak tul kepzettlenek az emberek?
  • dr Kotász
    Csak ha kidugtad a periszkópot, tehát visual contact volt.
  • dr Kotász
    Minden mérés után megjelölöd a térképen a helyét. Így nagyjából látod a haladási irányát, és elébe tudsz menni. Ha olyan közel érsz, hogy visual contact van, akkor meg mehet a szögmérős dolog, és teljesen pontosan tudsz tervezni.
  • Dns5000
    Pedig eddig megjelentek, meg szinuk is volt, igy lehetett tudni hogy ellenseges vagy nem. Persze nem folyamatosan frissitodott.
  • dr Kotász
    Így van. És nem törvényszerű, Dns5000, hogy hátulról éred utol. Egyformán jöhet bármilyen irányból.
  • Dns5000
    Ha van távolságmérőm?
    miert az nem adjak alapbol?
    ha kijelolok egy celt annak megadja a tavolsagat a szonaros, de ugye amig csak halgotozok mert qurva messze van a hajo, addig nem tudok celt kijeloni.
  • dr Kotász
    Ez igaz, de ha sonar contactod van csak, akkor eleve nem jelennek meg a térképen a célpontok. Tehát nincs különbség a „no map contact update” opcióval vagy anélküli játék között.
  • Papirzacsi
    Ha azt mondod a szonráosnak, hogy kövesse a legközelebbi objektumot akkor utánna már tud mérni távolságot
  • Papirzacsi
    Aknával még nem találkoztam. :-(
  • Papirzacsi
    Ha van távolságmérőd, akkor beméred az irányát, majd a távolságot. Abba az iránbya, távolságba, leteszel egy mark-ot a térképen. Utánna később megméred megint, megint teszel egy markot, és a kettőn át húzol egy egyenest. Máris megvan az iránya. Sebességet is tudsz ezután számolni a két mark távolságából, és a mérés idejéből. Persze ez nem olyna pontos ami a torpedózáshoz kell, de bőven elég ahhoz ,hogy tudd mennyivel és merre megy. így be tudod előzni.
  • Dns5000
    a bearing hol kapom meg?
  • Dns5000
    vagyis csak a celpont iranyat tudom, meg tavolsagot sem, mert a szonaros csak kijelolt cepont tavolsagat hajloado merni, azt meg irtam hogy nekem csak manualisan megy latotavlsagro :/
  • Dns5000
    koszi de ez csak visual contactnal muxik, mivan ha csak sonar contact van?
    Azt is csak en hallgatom mert olyan hulyek a szonarhoz a matrozok :/
  • dr Kotász
    Ha bekapcsolva hagytad a weapon officer segítségét a relism screenen, megoldható. Ha nem, akkor is, de valóságos U-boot-gurunak kell ahhoz lenned, hogy kézzel jó adatokat mérj. A legnehezebb (szerintem) az angle on bow eltalálása, mert az csak szemmértékre/tapasztalat alapján lehetséges. Szóval tegyük fel, hogy ismertek a következő adatok a célpontról: bearing, angle on bow, speed, range. Előszeded a navigációs térképet. Fogod a szögmérőt (csak patch-csel lehetséges, 1.0 nem tartalmazza ). A saját haladási irányodra ráméred a célpont bearingjét, húzol egy vonalat. Fogod a körzőt, a hegyét a saját hajódba szúrva rajzolsz egy range sugarú kört. Az előző vonallal való metszéspontja a célpont helye. Megjelölöd a markerrel. Most pedig a célpont helyén a célt a saját hajóval összekötő vonalra ráméred az angle on bow-t a szögmérővel. Ezzel megkapod a célpont haladási irányát. Húzol egy jó hosszú vonalat a haladási irányban. Fogod a körzőt. A célpontba szúrva húzol egy (látási viszonyoktól függően) 4-7 km sugarú kört. Ugyanezt megteszed jóval arréb is a haladási irányt jelölő vonalon. Fogod a vonalzót. Húzol két egyenest a célpont haladási irányát jelző vonal két oldalán úgy, hogy mindkettő érintse mindkét kört. Ezzel megvan a probability course = valószínűsíthető útvonal. Kijelölsz egy olyan pontot a probability course-on belül, ahová tuti előbb odaérsz, mint a célpont (nyilván ez csak akkor lehetséges, ha nem a célpont mögött vagy). Ha megérkeztél, szembe fordulsz a célponttal, és éles cikk-cakkban elindulsz feléje. Ha mindent jól csináltál, előbb utóbb ship spotted-ot ordít majd a WO...
  • Seaweed
    aknak milyenek?
  • Papirzacsi
    NA megvolt ez első patrolom az 1.3-as peccsel. SOk hasznos változás történt, ami jó. Egy dolog kivéve. Eddig a rádiós tök jól jelzett, ha hajót talált a körzetben. Most meg baszik jelezni, hogy radarkapcsolat van. :-(
  • dr Kotász
    Megadják mondjuk, hogy menj a Grid AN62-re. Odateszel egy waypointot és kész. Földrajzi koordináta nem számít, csak a grid.
  • Dns5000
    Kikapcsoltam a hajok megjeleniteset a terkepen, hat igy marha nehez lett.
    Van valakinek otlete hogy lehet konnyen megtalani egy maganyos hajot?
    Most siman ara forditom a ubotot ammerre a hajot hallani maxi gaz es 10 percenket irany beallitas. De igy eleg korulmenyes es igy pont hatulrol kapon el ami nem jo.
    Altalaban a hulye sonar tiszt meg eszre sem veszi a hajokat, akkor sem amikor mar nagyon hangosak. Celpontnak kiljeloni meg nem akarja akkor sem ha egyeltalan eszleni. Igy nem lehet meghatarozni a tavolsaga :(. Pedig az nagyon kene egy elfogo palya beallitashoz.
    Ha veletlenul eszleni akkor tok jo, hogy megodja hogy kozeledik/tavolodik meg a sebesseget nagyjabol. De ha repotot kerek akkor ezekt mar baszik mondani.
    Mondjuk senki sem hajlando celpontot valaszani sosem megha 1km re hajo akkor sem, mindig nekem kell kijeloni, persze ezt csak latotavolsagon belul lehet.
    90fokos torpedozas sem lesz igy egyeru, amig a terkepen vannak a hajok csak huzni kell egy egyenest a haladai iranyaba, arra egy merolegest joval a hajo ele, szepen beallok 500m re az egyenestol es varom hogy oda erjen. Na de mi van ha nincsen a hajo a terkepen?

Ha kijelolok celpontot azonositasnal nem csinal semmit a weapon master ez bug?Elmeleileg ki kellene keresnie a hajo tipusat a konybol nem?

• Atika :o)
    na megneztem a tutorialokat de meg mindig nem tudom hogy ha meg van adva nekem hogy 8 fok E 33 fok N azt hogy talalom meg a terkepen hogy oda mennyen a hajooom?
    na mar megtalaltam oket :)
  • lipovics
    Kiprobaltam anno, menekultem vissza. Ketszer egymas utan ki akartak kuldeni gibraltaron, aminek az eselye kb 0 :)
  • lipovics
    11 Flotta, 44 tavasza. 30000 renwon az ara
    es azokat a videokat hol talalom?
  • dr Kotász
    1. Olvasd el a kézikönyvet és/vagy a FAQ-ot.
    2. Nézd meg az 5 db tutorial videót.
    3. F5 (navigációs térkép). Jobbra fönt háromszög ikon. Lerakod a waypointokat. Ha végeztél, jobb klikk és már indul is a hajó.