11357
  • SzLacza
    Igen a sonarosom nekem is furcsa időnként. Pont ugyanez van, hogy csak azután veszi észre, ha én már figyelem egy ideje. Bár ez néha a toronyban is igaz.
    A hidrofonon hallott kereskedő hajót gondoltam megnézem közelebbről. A felszínen haladtam, ott állnak a mukik, sasolnak mindenfelé. Na, mondom szétnézek én is a toronyban. A keresett irányban enyhe fekete csik mered az ég felé. Hoppá megvagy. Le a periszkóphoz, lockolom a hajót. Erre jelentik, hogy hajót látnak. Mondom köszi, már tudok róla.
  • PanzerWolf
    Lenne még itt valami.
    Próbálkozunk összehozni egy U-boot fan klubb féleséget ha valakit érdekelne:

http://forum.supergamez.hu/forum.php3?azonosito=dasboot

Még csak most indulna be.Szóval még ne várjatok sokat de,ha lenne jelentkező akkor szerintem jól menne.Mi örülnénk neki.A "Das Boot-A Tengeralattjáró"-ra klikkel van egy két infó is itt.Aztán aki amit tud az megírja emailba és elküldi az oldal készítőjének(inek) és ők majd felrakják.
  • SzLacza
    ÖÖÖ. Mi a kérdés ? Telepítsd fel !
  • PanzerWolf
    Na,befejeztem a küldetést.Elsülyesztettem még egy rombolót.Utánna nem jöttem felszínre mert,repülők köröztek felettem.Inkább el a víz alatt.A sonárosom jelenti,hogy warship közeledik felénk gyorsan.Na,volt ám kanyargás meg bujócska!Lementem a tenger aljára 104 m-rre és ott lopakodtam.Mikor majdnem fölém ért akkor,teljes sebesség és fordulás.Aztán megint halk menet.Ez ment egy ideig,és utánna úgy döntöttem megpróbálok meglapolni.Állj.Keresgélt,és össze-vissza dobálózott a mélységi bombákkal.Egyszer kétszer áthaladt felettem, olyankor irány előre.Aztán halk menetbe váltottam mert,rájöttem arra,hogy nem tudja hol vagyok.Az ASDIC-et hallottam néha pittyegni de,nem tudta használni szerintem rendesen a sok bumm miatt.Elvileg ilyenkor bezavar neki.Aztán egyszer csak hallom,hogy nagy kong az U-boot-omon!A francba jön be a víz de,nem vészesen.Pár másodperc alatt sikerült a javitás.1%-ot sérült a hajótast csak.nem figyeltem a tenger mélységét,hogy csökkent.Vészmerülésbe fel 90m-re.Aztán haladás továáb.A hajó meg szép lassan távolodik tőlem,és ez így volt jó.Szóval ennyi volt egy küdetésem.Néha rámjön és leírom,hogy mi történt velem.
    A hydrofonossal még nem vagyok megelégedve.Mivel nem mindig pontosan azt csinálja amit mondok.tudom,hogy van hajó a közelbe erre azt mondja "no sound contakt".Én meghallgatom és utánna jééé,ő is halja!Meg távolodik egy hajó,egy pedig közeledik,és néha a távolodót jelenti még mindíg.Pedig a közeledő az már jóval közelebb van.Ezt jól leírtam.Azért remélem értehő voltam.
  • SzLacza
    A kilött hajókért renown pont jár. Ha barátit vagy semlegest lösz ki, akkor a hajóért járó pontot levonják tőled. Ha sürün csinálod, mehetsz Auschwitzba.
  • Tuvok #6067
    elvileg renown levonás
  • mstummer
    Ha már szóba kerültek a semleges hajók....mivan ha kilövök egyet?
  • PanzerWolf
    Elindultam küldetésbe.Beleakadok egy coastal merchantba,és kilövök(viharba)egy torpedót rá.Találna is csak,kllang.Üldözöm még egy kicsit de,össze vissza kanyarog.Inkább otthagyom,nem pazarlok rá még egy torpedót(nem éri meg).Hisz 22000 birodalmi márka darabja(legalábbis így emlékszem)!Megyek tovább,és beleakadok egy t3-as tankertbe meg egy c2 cargóba.Még mindíg vihar van.Kilövök a tankerre 3 torpadót(1 G7a meg 2 G7e),persze az egyik elektromos a cél elött bumm.A másik kettő talál.Eltávolodom a hajóktól és a felszinre jövök.Aztán újra rájuk csapok ismét a víz alatt.A tenkerre kilövök még kettőt vagy hármat(ha jól emlékszem)mire nagy nehezen elsüllyed.Aztán jön a cargo.2 torpedó neki,annyira hullámzik,hogy az egyik elmegy alatta.Miért állítottam át mágnesesről!Ááá,ezért nem robbant!Túl mélyre álitottam(mivel ugye hullámzott nagyon a tenger).Aztán ennek is kell még 3 torpedó mire elsüllyed.Irány tovább.Jelentik az őrszemek,hogy hajó a láthatáron.Azonositom,T3-as tanker!Milyen szerencsém van most!Már nincs vihar,szép csendes a tenger.Merülés periszkópmélységbe.Motorok állj(kis idő mulva).Periszkóp ki.Méréseket elvégzem.Aztán TORPEDO LOS!Kicsit elszámítottam magam mert,a hajó előtt ment el nem sokkal.Elől már nincs torpedóm úgyhogy fordulás 180fokot.Még jó,hogy nem talált,veszem észre közben!MIvel ez egy amerikai hajó.Áááá,és még csak '41 június van!Hol van még december!Addig hivatalosan még ez semleges.Úgyhogy most megyek tovább a kijelölt szektorba 1 db torpedóval.Ezt kár volt ellőni.Az a fránya zászló.
    Ja,megnéztem,92%-on nyomom.
    Remélem nem volt fárasztó az élménybeszámolóm.
  • Dns5000
    hagyjal ra par 100 km et egyeszer nekem neksokkal a kikoto elott fogyott el dizel pedig azt monta mogy van meg vagy 100kmre
  • 333overmind333
    Tuvok: majd azt mond meg hogy pontosan mikor érsz rá és hogy mi lesz a szervernek a neve.
  • crossy104
    Sziasztok! Lenne egy kérdésem.Hogyan lehet feltenni a MERCHANT VARIETY PACK-ot?
  • dr Kotász
    Nekem úgy már túl nehéz, ez az igazság...
    Meg tudod kérdezni a főgépészt, hány km-re elég a dízel adott sebesség mellett. Megnézed a beállított útvonal hosszát, és máris tudod, milyen gyorsan mehetsz.
  • PanzerWolf
    Nekem csak a külső kameranézet van bekapcsolva.Így 90valahány%-on vagyok.

• SzLacza
    Üzemenyag nélkül, eddig ezt nem is figyeltem, hogy tekintettel vannak rám. :)
    Milyen sebességre igaz ez ? 1/3 ? Nekem soknak tünt a VIIC-vel pl. AF97(vhol irország alatt )
    Igaz, volt olyan gondom, hogy ha megpróbáltam átkelni a csatornán, akkor mindig megdöglött a game. Mindig máshol, nem tudom miért, ezért körbe kellett kerülnöm Scapa Flow felé. Úgy meg lehet, hogy kevés az üzemanyag. Asszem lehet, hogy mégis kipróbálom.

Bár a szimulátorra visszatérve, szerinted is belefér a szimulátorosdiba : No map contact update ?
  • dr Kotász
    Persze. Ugyanis kizárólag olyan őrjáratokat kapsz, ami közelebb van, mint az adott hajóval megtehető távolság fele. Csak a vargabetűknél kell figyelni, hogy maradjon elég olaj.
  • SzLacza
    Van benne logika :)) Azt gondoltam, hogy a játékélmény rovására megy, ezért nem használtam, bár már kiváncsi vagyok, hogy hogyan tudnék "megélni" minnél nagyobb nehézségi szinten. Ezért kérdeztem. És vissza is szoktál menni a kikötödbe ? Van még arra is elég naftád ?
  • dr Kotász
    Segít.
    Hát lehet unalmasabbnak tekinteni, de ez szimulátor... Ilyen alapon pl. hőkövető rakétákkal is kevésbé lenne unalmas, ha repülőkre azzal lövöldöznénk.
  • SzLacza
    Köszi. Az 1.4 alatt is segít "no weapon officer assistance", ha ezt nem kapcsolod be ?
    Az üzemanyag fogyás bekapcsolásával nem unalmasabb a játék ?

Más. A kolléga közölte, hogy élethübb lenne, ha a süllyedő hajóról elkezdenék leengedni a mentöcsónakokat :)) Meg pánikszerüen rohangálhatnának az emberek a fedélzeten :))
  • dr Kotász
    No map contact update, no weapon officer assistance.
  • SzLacza
    :(( Köszi. Igy mondjuk a konvojok komoly elönyben vannak. A sok ellenséges hajó mellett néha igazán összefuthatnánk 1-2 sajáttal is. A fejöstehenek is kár hogy kimaradtak, de azt még talán felfoghatjuk egy másik patrolnak. A vicc az benne, hogy a játék motorja simán elbírná, kicsit kellett volna programozni még, hogy össze lehessen hangolni a támadást falka esetén. :((
    Belegondolva izgalmas lehet, ahogy az ember ott csücsül és azon imádkozik, hogy ne az ö tengeralattjáróját támadják a rombolók, hanem a másikat. :))

Érdekesség: A múltkor beszélgettünk a tengeralattjárók "kéményéről", és eszembe jutott, hogy 43-44 körül sok kémet dobták át az USA-ba a németek. Az amcsik mikor rájöttek, úgy tudták a lefülelni a legkönnyebben őket, hogy a part mentén utasításba adták, hogy jelentsék a rendörségnek, ha vki nagyon dizelszagú. A több hetes út alatt, ugyanis beleívódott a börükbe. Napokig estleg hetekig nem tudták "lemosni" magukról. Igy aztán egy halom "amerikait" tartoztattak le, akiknek amcsi útlevelük volt, tökéletesen beszéltek angolul, vmilyen amcsi akcentussal is, mégis megbuktak, mert "büdösek" voltak. Hát ez volt az egyik nagy hátránya a tengeralattjárós utazásnak. ( A másik csak késöbb realizálódott a haditengerészetnél: kb: 88-90% halálozási arány :( Nem sok tengeralattjárós élte túl a háborút ! )
  • bgabor
    Nincsenek farkasfalkák, ahogy fejőstehenek sem. Sajnos sok kulcsfontosságú elem kimaradt a játékból.
  • SzLacza
    Mit nem kapcsolsz be, ha megkérdezhetem ?
  • dr Kotász
    85%
  • SzLacza
    Még egy kérdés. Az 1.4-ben vannak már farkasfalkák, vagy az csak multiban van ? Hiszen ez volt Dönitz taktikája válasz a konvojokra. Elöfordult, hogy egy tengeralattjáró feláldozta magát, és elcsalta a rombolókat (vesztére), de a többiek szépen belemartak a védtelenül maradt konvojba.
  • SzLacza
    Igen, érthető volt. :)) ismerkedtem már a müszerekkel. Azt nem tudtam, hogy megjegyzi a beállítást, ha visszakapcsolok manual-ról. Köszi.
    Azt már figyelgettem, hogy 2 féleképpen lehet manuálisan célozni. Az egyik a periszkópból, megadom az adatokat, a másik, meg, hogy "tekergetem" a müszereket, és beállítom ugy, hogy a zöld csik kb. a hajóra mutasson.
    Ha a periszkópnál jól mérek, akkor asszem ez pontosabb.
    Apropó, periszkópos távolságmérés kissé bosszantó, még kis hullámzásnál is, ha pont oldalról kapom, durván hintázik a periszkóp. Ezt hogy tudjátok kiküszöbölni ? ( mikor a hajó vizvonalánál van a vonal, gyors clikk, nem túl megbizható. És nem arra gondolok, hogy visszakapcsolni a stabilizátort a nehézségi fokozatnál. )

Még valami ? Milyen nehézségi fokozaton nyomjátok ?
    Én pl. pár dolgot engedélyeztem magamnak. pl. Üzemanyag. Nem tudom emel a játékélményen az, hogy lassabban megy a hajóm, ergo többet kell várnom mig átér a pl. az AF-be.
    A másik ami elgondolkodtató: 'god's eye', ugye látok idönként hajókat nagy távolságból, amit általában rádión jelentenek le, és megjelenik a térképen.
    Nem tudom, ez mennyire "valósághű", hiszen tényleg kaphattak adatokat hajókról.
    Néha igy sem sikerül elkapni, mert irányt változtat.
    Nekem csak ez a két dolog van, amit nem tudom, hogy kikapcsoljak-e? Legyek-e annyira "mazochista"?
    A harmadik ugye a manuális célzás, azzal most ismerkedem.
  • 333overmind333
    Nekem bár mikor jó, így előreláthatólag, este meg szinte tuti, hogy okés.
    MSN-ed van??? Ott el tudnánk érni 1mást.
  • PanzerWolf
    Még nem tudom.Ha jó akkor is csak legkésőbb 11után.Vagy vasárnap délelőtt,és megint 11után.
  • PanzerWolf
    A TDC panelen vannak allul a műszerek(4db).Na, a jobb oldalin tudod beállítani a hajó sebességét(SPEED feliratu).Elötte viszont kapcsold ki a jobb felsö sarkába lévő gombot manualra.Csak utánna tudod állítani a speedet.Mikor beállítottad akkor, kapcsold vissza autora,és így megjegyzi a computer.A többi adattal egy együtt összeveti és modosítja a torpedó irányát.
    Remélem sikerült elég érthetően leírnom.
  • Tuvok #6044
    este nem jó ? akkor érek rá játszogatni
  • PanzerWolf
    Okés!Szombaton reggel?
    Akkor vagyunk eddig hárman.:)
  • Tuvok #6042
    Sztem abban a videóban nagyon amatőr módon céloz, én simán kiszedek 2 tankert egymás mögött, ez meg iszonyat éles szögről lőtt rá, nem csoda, hogy lepattant a torpedója
  • Tuvok #6041
    hétvégén benne vagyok, szervert is tudok csinálni pár emberre, nemtom 2M mennyit bír el, bár a feltöltés a mérvadó
    1.4b
  • SzLacza
    Lehet, hogy az lesz. Egyébként kipróbáltam otthon ezt a manuális célzást, eg tankeren. A távolsággal volt gond eleinte, mert nagyon mozgott a periszkóp. Aztán rájöttem, hogy a TDC képernyön le tudom ellenörizni, hogy jól állítottam-e be az adatokat. Az irányszöget is sikerült beállítanom egész jól. Nem akarok dicsekedni, valszeg mázlim volt, de a tankert 1 torpedóval kettétörtem. :))

Viszont felmerült bennem egy kérdés. Ha a konvoj összes hajója ugyanazzal a sebességel megy, akkor nem lehet vhogy megoldani, hogy ne kelljen minden egyes hajó sebességét lemérni? Hiszen ha egyet lemérek, mindegyikét tudom !

Ill. még egy másik kérdés. Nézte vki azt a viedót a FAQ-ban ? Nem értem mit csinál, sztem hülyeséget beszél a csóka, vagy én vagy hülye ?
  • PanzerWolf
    Üdv mindenkinek!
    Ugyan az lenne a kérdésem mint 333overmind333-nak.
    Nem jön valaki netre 1.4 patchel?!Mi vagyunk csak ketten eddig(volt egy srác de,az eltünt).Magyarokat meg nem találni sehol.
    Nevetséges a külföldieknél,hogy unlimited torpedóval mennek!Akkor miért játszanak vele?Ez így nem élethű!Játszanak akkor az Enigmával(monjuk azt nem lehet neten ahogy tudom).Mi Hardon,vagy pedig Realisticon nyomulnánk.Csak kellene még legalább 2 ember(de több jobb lenne).
    1.4-be állat a hydrofonos!Meg lehet neki adni,hogy keresse meg a lekközelebbi harci hajót.Aztán be lehet neki állítani azt,hogy kövesse azt a hajót amit legutoljára jelentett.Ilyenkor kb 10másodpercenként közli a hejzetét.Mondjuk még van mit csiszolni a harci hajók terén mert,singléban nálam a multkor csinált olyat,hogy messzebb volt a másik romboló(ugyanis kettő volkt rajtam),és még mindig azt jelentette közelebbinek.Ami még állat az az,hogy bemondja a hajó sebességét(lassu,közepes...stb),irányát(távolodik,közeledik...stb)
    Szóval állat!Az év játéka nálam!Igaz az egész pénzem ráment szinte akkor mikor megjelent de,szerintem megérte!
  • ChevyG #6038
    acc rá kölcsön 10rotyit?...
  • dr Kotász
    Hát sajnos azt kell mondjam, hogy a patchek rengeteget javítanak a játékon, szal csak meg kéne venni...
  • 333overmind333
    HI ALL!!!

A kérdésem az lenne, hogy nem lenne kedve vkinek net-en nyomulni a játékkal???
    Én sajna kreálni nem tudok, és szinte minden szerver normálon van vagy be van kapcsolva az unlimited torpedó... hát lol, ha vki ezt élvezi.
  • SzLacza
    Nos, mostmár tudom használni a saját belépőkódomat. ( eddig a viharlovag-ot használtam. Kollégám. )

Tehát ha jól értem, akkor ugye azt jelenti, hogy az a szög, ahonnan a hajó látja a tengeralattjárót.
    1.0-án sajnos nincs szögmérőm !!

Megnéztem a tutorialt, és még jobban összezavert ezzel kapcsolatban, igaz nem tudok németül, de a következő történt:
    1. lemérte egy tanker távolságát a konvojból, berajzolta kb.-re a konvoj haladási irányát. Ny-DNy. kb. 260 fok volt. ( nyugati haladás enyhe déli "lejtéssel" )
    2. a tengeralattjáróval beállt kb 335 fokra ÉNY-irányba.
    3. !!! Amikor a tengeralattjáró periszkópján 90 fokon látta a hajót, beállította az 'angle on bow'-t (mittudoménhogyvaneznémetül )90 fokra, és akkor lötte ki a torpedót. Az a durva, hogy a tengeralattjáró nem 90 fokra volt a hajótól !! Nem is használta a torpedós képernyöt, csak a periszkópot, meg a navigációs képernyőt !
    Szóval ezzel a manöverrel teljesen összezavart. A videó kb. 29-ik percében meg egy másik tankert a következőképpen talál el: a periszkópon 340 fokon látja a hajót, 360-340=20 fok ( +5 fokot rászámol a hajó haladására? ), ezért az 'angle on bow'-t (irányszöget?) 90+25=115 fokra állítja be ( kissé a hajó mögé balra hátra ). Azért nem értem mert sztem semmi köze nincs a hajóról látható szögnek, a tengeralattjáróról látható szöghöz ! Ja, nem párhuzamosan állnak a hajók !

Egyébként a köv. jutot eszembe. Amikor egy hajót támadók, akkor úgyis elé szoktam menni. Az útvonalára merölegesen megállok a viz alatt kb. 5-6 száz m-re.
    ( közelebb sztem nem jó, mert elöfordulhat, hogy a torpedó nem élesedik be. Be van kapcsolva a dude torpedó mint nehezítés, de eddig mindig robbant ilyen távolságbó, közelebbről meg csak lekoccolta a hajót. Bár a robbanás lehet, hogy mázli volt. ) Szóval ha a hajó közel van ahhoz a ponthoz, amikor pont a tengeralattjáró elött fog elhaladni, akkor elvileg állíthatom 90 fokra az irányszöget. Nyilván a gond akkor van ha nem merölegesen állok hozzá képest.
    Persze az egész elméletemet kidobhatom, ha ezt most rosszul értelmeztem. :))

Próbálgattam én már ezt a témát, de tudtam ,hogy vmi hiányzik. ( a szögmérő nélkül asszem nem megy a dolog, bár van vmi vonalzós mod, azt még kipróbálom. )
    Ha nem megy megy, legfeljebb felmerülök, és sz*rrá lövöm :)))

Amúgy köszi, megyek haza kipróbálom, hátha értem :)
  • dr Kotász
    Angle on bow - ez a legnehezebb része. Erre ugyanis pontos mérési lehetőséged nincs. A manual is azt írja, hogy elsősorban tapasztalat kell. Szemre kell megítélned, te hány fokra fekszel, ha neki a haladási irány a nulla fok. Elméletileg persze meg tudod pontosan is határozni, ha nem vesz észre, nem változtat irányt és konstans sebességel halad. Két időpontban beméred a helyét, ezzel megvan a haladási iránya. Ezek után megméred a távolságát szonárral, a körzővel kimetszed a helyét a haladási irány egyenesén. Végül a szögmérővel megméred az angle-on-bow-t. A fő para, hogy mire elvégzed a mérést és betáplálod az adatokat, már máshol van. Úgyhogy egy patrolon két hajót elsüllyeszteni már nagy eredmény. Így kapsz körülbelül az igazi kapitányokhoz hasonló tonnage-et.
  • Viharlovag
    Volt egy másik bibi velük. Viszonylag könnyü volt meglépni elölük, mert ha esetleg megláttak messziről, én pedig lemerültem, ők odaértek ahhoz a helyhez ahol lemerültem, és elkezdtek köröket csinálni, jöttek repülők is, és szépen mogszorták azt helyet, ahol lemerültem percekkel korábban. Addigra én már kb. 1km-re arréb voltam, és meglepödtem, hogy nem próbál meg megkeresni a romboló, pedig még nem el sem kanyarodtam ! A másik, hogy a repülök a magasból mikor megjelentek, könnyedén kiszúrhatták volna a periszkóp által húzott csíkot a víz felszínén, de nem érdekelte őket, ők szépen arrébb dobták le a bombáikat. Ez is megváltozott ?
    Ezek szerint akkor az 1.0 után jóval nehezebb levadászni egy rombolót ? (igazándiból azért nem szeretek rombolóra vadászni az 1.0-ban sem, mert azzal a torpedóval egy jóval nagyobb is ki tudok löni ! )
    Egyébként nem tudom megváltoztak az ágyúk paraméterei is ? Jelenleg egy kb. 2000T small, vagy coastal merchant-ot kb. 5-7 lövésből tudok kilöni. A 100T-tól kisebbeket pedig légvédelmi ágyúval szoktam. :))

Még egy kérdés. Nagyon foglalkoztat ez a manuális torpedó kilövés, de nem értem teljesen a logikáját, pedig megnéztem azt a FAQ-us videót is ( nem tudok németül :( ). Egy dolgot nem értek. Az 'angle on bow' kiszámítását, hogy ez igazándiból mit jelent ? Enélkül pedig asszem nem megy a torpedó kilövése manuálisan. :(

Hátha vkit érdekel. Találtam pár modot, amit összegyúrtam.
    1. A navigációs térkép kicsit 'gyüröttebb', olyan papírosabb lett.
    2. A jobb alsó sarokban az iránytűn be lettek állítva a fokok, igy jobban látható, hogy merre haladnak a "járművek".
    3. Van egy harmadik mod, ahol van három vonal: idő, sebessgég, távolság. Ha csak két adatot ismerünk, egy vonallal összekötjük őket, megkapjuk a harmadik adatot, ahol metszi a harmadik vonalat.

Nos én csináltam egy olyan navigációs térképet, ahol mind a három rajta van. Hátha kell vkinek.

Szlacza