34
  • Razgon
    Szerintem hülyeség óvodás korban gépezni. Egy csomó olyan dolog van ebben a korban, ami fontosabb. Később meg úgyis iszonyat gyorsan meg fogják tanulni.

Az óvodásnak 3 dolga van, megtanulni beilleszkedni, sokat játszani, és játszva tanulni.

• papabear
    igen, és ezért nem is kell majd a gépeket lecserélni, a mostani óvodai programokhoz akkor is jók lesznek.
  • h4x0r
    1.: 5-8-10 ev mulva is jok lesznek sztem az ovodai programok.

Tobbi: Ott a pont.
  • papabear
    Itt elég sokan el vannak tájolva.

1. Azért kell erős és megbízható (márkás) konfig, mert valszín, hogy 5-8-10 év múlva is ezeknek a gépeknek kell funkcionálniuk. Azt hiszem nem kell nagyot jósolni mennyire lesz "durva" konfig akárcsak 2 év múlva.

2. Akik itt fikáznak valószínű sosem találkoztak még igazi munkaállomással, ipari vagy speciális számítógéppel és azokon futó programokkal.
    Ez speciel egy játékos, gyermeki formavilághoz illeszkedő perifériákkal és design-al elkészített speciális gép. Nem az asztalra feldobott sufni-pc.

3. Ezekre a gépekre a szoftvereket nem warezolják.

4. Egy rendes support igen költséges mulatság. Mind a hw, mind az sw terén. (honosítás, felügyelet, betanítás, garancia, stb)

5. Az, hogy a gyermekek tanulnak szgépezni nem marhaság. Ők egy olyan világban fognak élni, ahol még a wc-t is szgép húzza le utánuk.
    Ebben a korban a legfogékonyabbak mindenre, most alapozzák a környezetben való életképességüket.
    Nézzétek meg, hova kerültek a gépek: ők nem nagyon ismerkedhetnek meg máshol a számukra elengedhetetlen szgépes alapokkal.

6. Nyilván nem egész nap fognak a gép előtt ülni, csak egy-egy órát naponta.

7. Két gyermekes apaként én is megadom a napi technológia-adagot óvodás korú gyermekeimnek, mert nem szeretném, ha lemaradnának.
    De ettől még legóznak, bringáznak, úsznak, mesét hallgatnak, stb.

8. lejjebb írtam, hogy az egész "botrány" felhozatala és szellőztetése csak a bizottságnak volt jó, benne a zsebüket tömő léhűtő politikusokkal.
  • h4x0r
    Ha te tudnad, egyesek mit elbalf.szkodnak az egerrel akkor nem mondanad ezt
  • h4x0r
    Felfogtam, hogy az otthon butykolt gep ara kissebb a cegesnel. De ott akkor is kilog a lolab, hogy egy 1e5 Ft-s billentyuzetet kellett venni. Olcsobb lett volna, ha olcsobb alkatreszeket vesznek, majd kicserelik, ha elromlik. Meg az ovisok sem debilek altalaban, nem teszik tonkre a gepet, ha az ovoneni megkeri oket erre.
  • Ceb
    Nem azért de ugyanakkor nagy tételeknél ezek a nagyvállalatok azért elég rendes engedményeked szoktak adni, szerintem egy ország elég jelentős vásárló ahhoz h engedményt adjon neki. Na meg hogy az IBM ilyen gépeket már nem egyszer adományozott óvodáknak erre/arra.
    A support meg képzés ilyen tipikus ködösítő szöveg szerintem. Nagy képzés kell ám az egér használatához meg hogy megtaláld a power és reset gombot. A software gondolom "hihetetlen" bonyolult.
    Az meg elég baj ha ezekből a gépekből a 3om év alatt 10nél több hibásdik meg akkor még ezzel jól átb*szták őket.
    Szumma szummárum az IBM nagyon jól járt az adófizetők pénzén, ráadásul egy teljességel haszontalan dolgon.
  • Cat #27
    keress rá arra hogy "Little Tikes Young Explorer"

sztm az teljesen más téma hogy jó e az ovisoknak ilyen korán gép vagy nem, ebben én sem értek egyet, inkább legózzanak, de az zavar, hogy mindenki otthon alkatrészekből összerakott gépek árából indul ki - egy hp/ibm stb. gép nagyságrendekkel drágább, de ezt valahogy kevesen tudják felfogni
  • h4x0r
    Valszeg. De akkor honnan vettek a kepet a ket vigyorival? :-)
  • h4x0r
    Aham, en apam cegenel hasznaltam ezeket a gepeket. Jo idok voltak. Nem volt ennyire problemas az IT szakma
  • Pheel
    Ha megnézed, nem is TFT monitorral van, hanem CRTvel, azaz a kép csak illusztráció.
  • h4x0r
    Kulonbenis ez egy teljesen hagyomanyos billnek tunik a kepen, meg nem is emes necsu:rel
  • Pheel
    Én anno C=64-en kezdtem, szintén Basicben, de már voltam vagy 12 éves. Azelőtt nem is nagyon volt számítógép az emberek közelében. Jó régen volt :)
  • h4x0r
    Nem felvagasbol, de en negy-ot evesen tanultam meg a szgepet hasznalni. Nem egy csucsszuper PIV-el, hanem egy PC-1500 -assal (ez egy BASIC-es kezi gep; sok buszon ezzel nyomtatjak a jegyeket, aki buszozik neha, az latott mar ilyet). Volt hozza egy konyv, abbol kellett a programokat bemasolni. Gyakorlatilag igy kezdtem el programozni es olvasni tanulni.

Es az en korosztalyomban sokan vannak igy (kb. 20 evesek). A gepet magunktol es "nemi" szuloi, tanari segitseggel tanultuk meg hasznalni.

A gep ara par ezer forint volt, egy debil is meg tudta tanulni a kezeleset. Szoval nem erne meg jobban venni egy-ket ilyen gyengebb, hasznalt gepet nehany alap jatekkal (mario, es tarsai).

Persze ez csak egy otlet...
  • Pheel
    Legalább hamarabb romlik el a szemük...
  • Macc
    Az egeszben az a legerthetetlenebb, hogy minek mar az ovodaban a szgepekkel nyaggatni a gyereket. Semmi ertelmes nem sul ki belole. Nagy szam, hogy megtanulja kezelni az egeret 4 evesen! na bumm... tobbre ugysem kepes. Inkabb epitokockat adnanak nekik, azzal talan elkezdenek fejleszteni a kreativitasukat. Szoval idetlen hulyeseg. Bar ha belegondoltok, boven van penz ilyesmire, hiszen eleg sokat kinyul az allam a zsebunkbol.
  • Pheel
    Ugye az IBM volt a nyertes. Namost gondolom nem ők gyártják az alkatrészek nagy részét, hanem veszik. Érdekelt volna, hogy ők mennyiért számítanak egy 2.4-es Celeront pl...

Azt hiszem, hogy a 100EHUF korrekt, csak éppen az alkatrészeken alapból kaszálnak 100%-ot minimum.
  • Cat #17
    nemértelek, ez egy pályázat volt, két ajánlattal, az egyik egy félkész, referencia nélküli termék, a másik meg egy sok helyen kipróbált minőségi (IBM) ovodai gép. Milyen számlára vágysz? Hogy mekkora nyeresége van a cégnek az 1 milliós ajánlaton? Ezt számolgatták a magyar hirlapban, miszerint az ennél jóval gyengébb gép is 2e dollár, amire rájön az lcd monitor, erősebb proci, hangszorók, szoftverek magyarítása + kiszállítás kis falvakba + ovonők oktatása + több éves HELYSZÍNI garancia
    az egymilliós árat figyelembevéve sztm max. 100e lehett a nyereség (azaz 10%!!!), amit persze módosíthat, ha a gépet szétverik a gyerekek és sokszor kell szervizelni...
    Ehhez képest a vendéglátóiparban vagy a kiskereskedelemben SOKKAL nagyobb haszonkulcsok vannak
  • Pheel
    Persze! Én is tudok árulni billentyűzetet 100k HUF-ért stb...
    Azért elgondolkodtató, hogy SOHA SENKI nem mutatott egyetlen részletes számlát sem az akcióról. Nem hiszem, hogy ne lenne, elvégre egyszer valakinek ki kellett számolnia, hogy mi mennyibe kerül. Ha nem, akkor pedig nem kérdés, hogy mi ez...
  • Cat #15
    #3masban egyértelműen ott van hogy mi miatt ennyi
  • Pheel
    A lényeg az, hogy senki nem ért hozzá és hogy igaz nem mondják meg mi került rajta ennyibe, de ennyibe került és tessék elhinni, hogy nincs olcsóbban és punktum...
  • Noffir
    Nem is, mert nagyon át kellett ám írni azt a GUI-t magyarososra!! Én tudom, ki kellett cserélni a kaja ikonon a hamburgert paprikáskruplira meg zsömlére medvesajttal.
    Félretéve a hülyeséget lenne pár meglátásom nekem is. Spec ha jól emlékszem nálunk oviban az óvónéni szépen lecsapta a gyereket mint egy szovjet vekkert, ha az a játékokat erőteljesen a földhöz csapkodta. Sajna ez mára kiment a divatból, mert felbőszült anyukák nem átalnak rendőrhöz, ügyvédhez, hóhérhoz szaladni ruhájukat tépve, hogy enyhén debil kisfiuk - így is igen lelassult - szellemi fejlődése megtorpant mert a nevelő csúnyán nézett rá. Apuka alkoholista, de ez nem ide tartozik. A gyerek az ovónéni miatt pisil ágyba, nem pedig a rendszeres esti verés miatt. Ebben amerikanizálódunk rohamosan, nincs menekvés.
    Szép és jó, hogy a gyereknek megpróbálják megmutatni mi is a az a számítógép, de senkinek se legyenek tévhitei azzal kapcsolatban, hogy az 5-6 éves korosztály képviselői találják-e meg hamarabb a nyilacskával álcázott ENTER-t vagy pedig a szép summán "képzett" óvónénik.
    A 2.4 GHz-s P4-esre viszont nem tudok semmi szellemeset vagy ironikusat mondani. Egyszerűen csak nem értem.
  • wowbagger
    Nesze neked üvegzseb... Az ilyentől felfordul a gyomrom.

i. minek 2.4 GHz-es (főleg Intel) prockó bele?

ii. vandálbiztos billentyűzet 100e ft-ért, kész röhej, miből van az? platinából???

iii. ennyiért én is odaadnám a gépemet ilyen célra.

iv. gondolom a ui-t nagyon-nagyon agyon kellett magyarítani... valószínűleg a képernyő tele van nagy-nagy gombokkal, és szöveg csak minimális mennyiségben, az ovisok általában még nem szoktak olvasni, bár lehet ezeket hogy ezeket zseni-oviknak adták.
  • peterke
    köszi cat. :D
  • papabear
    ...mást is, mint sufni pc-t...
  • papabear
    Na igen, sztem aki látott már mást is, sufni pc-t, az el is tudta képzelni, hogy mi került ennyibe rajtuk.

És az a legjobb, hogy nyilván mondták a rogánnak is, hogy "azé' az nem úgy van", legalább szólhatott valamit és még bizottság is alakult -amiben nyilván benne van...
    ...És mint tudjuk a bizottságosdi nagyon jó kis mellékkereset a semmiért a parlamentben.

hehe így biztosan elment az egészre mégegyszer annyi, mint a gépekre.
  • tehen_m
    És akkor hogyan doom3aznak???
  • Improve
    Frankó hogy az árán vitáznak, mert szerintem eleve értelme nincs óvodába számítógépnek, szóval pénzkidobás az egész.
  • Cat #6
    http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=86025
  • Mice
    hát ha ezek után nem tudsz rákeresni...
  • peterke
    ez szép volt.
    de légy szíves, jelölj meg forrást is.
  • Cat #3
    A kakaóbiztos IBM csodamasinát, hivatalos nevén a Little Tikes Young Explorert, a Haisystems Kft. egy brit disztribútoron keresztül az Egyesült Államokból szerezte be. Az amerikai kiskereskedelmi ár 1999 és 2399 dollár (406–487 ezer forint) között szóródik, felszereltségtől függően. A brit disztribútor 2658 dollárért (540 ezer forintért) hirdeti a Young Explorert, tehát valamivel drágábban. Hogy a konkrét beszerzési ár végül mennyi volt (nagy tételnél engedmény elképzelhető), Csurgai Gábor, a Haisystems Kft. ügyvezető igazgatója nem kívánta elárulni, annyit azonban elmondott: a fenti szám közel áll a valósághoz.

A magyar óvodáknak szállított terminálok nagyobb teljesítményűek az amerikai változatnál (például 2,4 GHz-es csip van bennük 733 MHz-es helyett), s a kiírás által megkövetelt LCD monitorok is legalább 60 ezer forinttal kerülnek többe a képcsöveseknél. A szoftvereket "magyarítani" kellett, a terminálokat további hangszórókkal, egyéb kiegészítőkkel látták el. A Rogán Antal fideszes politikus által egy sajtótájékoztatón "tesztelt" kakaóbiztos klaviatúra ugyan valóban négyezer forintba kerül, a terminálon lévő úgynevezett "vandálbiztos" azonban százezerbe.
    A terminálokat el kellett szállítani a hátrányos helyzetű falvakba, többnyire Budapesttől jelentős távolságra. A gépeket a helyszínen beüzemelték, az óvónőket pedig tájékoztatták a működtetésről. A Haisystems három évre helyszíni garanciát vállalt a terminálok javítására, karbantartására. Utóbbiról elég annyit megjegyezni, hogy a szervizkiszállásnál általában 130 forint körüli kilométerdíjjal számolnak a cégek, ami egy százötven kilométerre eső település esetében 39 ezer forintos költséget jelent.
    Az ovis számítógép-szállítási pályázaton elinduló másik cégnek, a Minor Rendszerház Rt.-nek a vezérigazgatója, Takács Imre lapunknak elmondta, hogy körülbelül bruttó 300 ezer forinttal olcsóbb ajánlatot tettek gépenként. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nagyon nyomott áron adták be ajánlatukat, mivel szerették volna megőrizni piacvezető szerepüket a terminálszektorban. Saját fejlesztésű, vadonatúj információs oviterminált kínáltak, amelynek így referencia nélkül volt a piacon egyébként egyedül jelenlévő IBM-konfiguráció mellett.

Pályázatukat érvénytelennek minősítette a kiíró informatikai tárca nevében eljáró Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága. Nem felelt meg ugyanis a kiírás feltételeinek, mert termináljuk nem kemény műanyag volt, hanem vákuumformázott, tartalmazott fémet, s az Intel processzor kifutó terméknek minősült. Takács Imre szerint azért nem nyertek a tenderen, mert még nem fejezték be a fejlesztést, mivel a hannoveri kiállításra készültek a terminállal. A pályázat azonban előbb zárult, de úgy gondolták, hogy azért megpróbálják.
    A vezérigazgató többször hangsúlyozta, hogy nem célszerű ezt a speciális információs terminál árát összehasonlítani a boltból beszerzett PC-kével. Az óvodáknak szállított információs terminál is komplett termék, nem egyszerű PC-állomás – mondta Takács Imre.
  • gz8
    Már megint vihar a biliben. Iszonyat pénzek mennek el (lásd még az autópályaépítők kartellügyét), ez bagatell összeg azokhoz képest.

Sárga műanyag villamos és ugrálókötél rulez!
  • Luminas
    Mértn em vesznek inkább minden ovisnak biciklit...