3178
Tomcat pólóboltja
-
#2416 pontos jé :D -
#2415 nem az... más portályán nem vígadok. -
#2414 van nekik is nyelvük, saját költészettel -
#2413 ez elnyomás.
nem kell szélsőség.
de mindenki elvárhatja mindenkitől, hogy tiszteljék a kultúráját.
az EU is erről szól. nehogy már berlinben kiröhögjenek engem csak mert jó kis magyaros zsíróskenyeret eszem vastagon sózott hagymával :D -
#2412 hát igen, az tényleg nagy kultúrális sajátosság, ha pl. lopna. Tudod mi az igazi kultúra? pl. a cigányzene. És az ilyen sajátosságok azok miért tünnének el? -
#2411 mert lenézik az iskolát. Közeli rokonom...nagyon közeli.. "vad" milliomos, 4 álltalánossal és 4-5 mercivel én meg lizingelt focus-szal. Megszokta kérdezni hogy megérte e tanulni? aztán megmutatja apéldát a gyerekeknek :D jó ember amúgy ... -
#2410 álljon mellettem a saját népem -
#2409 ezzel nem értek egyet..anyám azt mondta hogy megkell tanulnod hogy hol legyél cigány és mikor. A ti országotokban magyarként kell viselkedni..majd otthon lehet cigánykodni. ha meg magyar kiváncsi a kulturánka akkor megmutatjuk. -
#2408 a többi cigány miért nem próbálja erre rávenni a gyerekeit? -
#2407 ezzel szemben esélytelen vagy..bizonyos éretlen embereknek szükségük van a hovatartozásra, és igazán jó érzés ha melleted állnak..ha egy légből kapott eszméről van szó vagy ha nagyobbakról. -
#2406 úgy viselkedett mint ti, pedig más volt.
elszakadt a kultúrális sajátosságaitól. -
#2405 pontosan erről beszélek.
ezért kellenek mentálhigénés szakemberek.
a primitív "adjunk el még több pólót" - bocsánat: polót - gyűlölködés helyett. -
#2404 mi erőszakoks asszimiláció ebben, mondd már el, légyszives. Az, hogy beilleszkedett közénk, és tudott úgy viselkedni, ahogy mi, ezért ez már erőltetés? -
#2403 igen, de anyámék összevertek, hogy viselkedjek rendesen, mert tanulni kell. -
#2402 ez erőszakos, eröltetett asszimiliáció. ennek nem vagyok barátja, mert megöli a roma gyermek kultúrális kötődéseit. -
#2401 te sose szégyelld magad. Mindig azok szégyelljék magukat, akik miatt a rendes romák szégyenkeznek. -
#2400 te is ilyen voltál? szerintem a gond ott kezdődik mikor több ilyen hozzáállású gyerek kerül 1 osztályba mert 1-2 gyereke tmég talán tud fegyelmezni a tanár de h a5-6 csinálja egyszerre akkor már gáz van, ezért kell őket külön csoportba tenni olyan tanárhoz aki tudja kezelni a "problémát" -
#2399 érzem a cinizmust..de nem sok keresni valonk van ott, véleményem szerint eléggé félre kutatott eszme hogy onna vándoroltunk. Nemhizsem hogy egy akkora vallást mint a HINDUIZMUST igy elfelejtettük volna..én sztem jobban hasonlitunk az arabnépcsaládokra..akik szintén kereskedők, lovasok voltak és sátrakban vándorolva éltek. (i like gyros) -
#2398 Öszinte leszek... szarul esik és szegyenlem is magam mások miatt, de van aki túlzásba viszi. -
#2397 india? -
#2396 Ok, gyerekként tényleg probléma ez, de felnőttként már igazán helyrejöhetne az esze. Persze sajnos a nevelés hiánya miatt ez nem valósul meg. -
#2395 igen, de te beilleszkedtél a társadalomba. Nekem is volt általánosban egy roma osztálytársam, aki teljesen beilleszkedett hozzánk, és soha nem cigányoztuk le, egyszerűen azért, mer nem úgy viselkedett, mint jópár cigány mostanában. -
#2394 sztem ha lenne rá mod hely..akkor elmennénk minden honnan..hogy ne zavarjunk, saját országba..(de ez elég lögből kapott, sajnos jelenleg semmilyen államformát nem tudok elképzelni...ősiközösség, nem tudom, :D tényleg -
#2393 ŐKET BEFOGADTA EGY ORSZÁG, TEHÁT NEKIK KELL ALKALMAZKODNIUK AZ ORSZÁG TÖRVÉNYEIHEZ, SZOKÁSAIHOZ.
Ja. Mondjuk, hogy ez a szülőkre igaz.
De a gyermekeket mi alapon bünteted a szüleik miatt? -
#2392 Erre is megoldás a pozitív diszkrimináció, ugyanis ha a fejlett városi iskola felveszi a falusi, hátrányos helyzetű (cigány) gyereket, és az önkormányzat átvállalja az utazás költségeit is, akkor ott, faluhelyen sem alakulnak ki cigányosztályok. -
#2391 A megoldást én sem tudom sajnos. És megváltani sem tudom a világot, de amig vagyok addig felszolok a cigányozás ellen mert az nekem is szól én is az vagyok. -
#2390 És most kultúrális okokból a cigányok azt tehetnek, amit akarnak? ŐKET BEFOGADTA EGY ORSZÁG, TEHÁT NEKIK KELL ALKALMAZKODNIUK AZ ORSZÁG TÖRVÉNYEIHEZ, SZOKÁSAIHOZ. -
#2389 Ortodox? Nem mindegy? :) -
#2388 már sztem irtam egyszer... kulturális differenciák vannak amiket nem lehet egyszerűen elmosni. A cigányok mindig is "szabad-vándor" nép voltak, megkötések nélkül. (pl a II. VH-ban őket nem lehett lelőni dezertálásért, ők haza mehettek, persze lelőtték őket) egy cigány gyerek más fajta nevelésben részesűl mint ti, azt tehet amit akar, úgy viselkedhet ahogy akar, akár egy felnőt. Nem csapnak rá a kezére ha rossz, nem kell 7 kor lefeküdnie, ha a felnőtek beszélgetnek ott ülhett velük és figyelhet. Amikor bekerül egy zárt rendszerbe ahol azt mondja neki a tánár hogy nebeszélgess akkor felpattan: És azt mondja: nekem az anyám em mondjam eg mit csináljak te kia a szar vagy hogy meg mond? erre az lesz hogy a tanár gyors eszemfuttatásából az jön ki hogy Józsikát hátra ülteti hogy a többi diákkal legalább tudjon rendesen foglalkozni..majd szépen átcsúszatgatják mindig. -
#2387 Az ő orrméreteivel ez nem lesz nehéz -
#2386 Itt megmondom, mi volt a hiba.
Vagy trehány volt az örkormányzat mentálhigénél feladatokért felelős osztálya, vagy az alacsony költségvetés miatt tehetetlen volt.
Vannak megfelelő módszerek, mellyel anélkül oldható meg az iskolai együttélés, hogy egy tőlük kultúraidegen fehér-elit életszemléletet erőszakolnánk rájuk.
Ezek a cigány gyerekek a családból hozták a viselkedési mintájukat, és hatalmas szégyen, hogy nem segített nekik és családjuknak megfelelő szakember abban, hogy pozitív irányban is kibontakoztathassák az egyedi sajátosságaikat. -
#2385 Na, figyelj SoDI. Kerepesen lakok, Bp-től kb. 15 km-re. A községben kb. félezer roma él. A Széchenyi István Általános Iskolában 2001-ben végeztem, akkoriban minden osztályban kb. 2-3 roma diák volt maximum, a roma diákok többsége kisegítő iskolában volt, ami picit arrébb volt az általánostól. Na, vmi nagyokos kitalálta, hogy építsenek kisegítő iskolát közvetlen a Széchenyi mellé közvetlen. Ez kb. 2002-re lett kész. Aztán végül, a kisegítő osztályokat megszüntették, mivel ez hűdenagy diszkrimináció lenne. Erre mindegyik (magyar) szülő elkezdte elhordani a gyerekét inkább Kistarcsára, Gödöllőre vagy Bp-re. És most mi a helyzet? Az első osztályban a 24 diákból 18 roma volt!!! A többi magyar gyereket is hordták elfele a szülők, mint a francot. Mert ugyan ki szeretné egy olyan osztályba járatni a gyerekét, ahol a kicsit:
- megfélemlítik, megverik a roma kölykök
- elveszik az uzsonnáját, ellopják a pénzét, mobilját, akármilyét.
- és mellette még a gyerek nem bontakozhat ki rendesen, visszamarad a tanulásban, mert egyszerűen a roma gyerekekkel nem lehet normális tempót tartani.
Amikor én voltam ott, akkoriban is voltak romák, de jóval kevesebben, mert csak azokat rakták be, akiken látszott, hogy megy nekikis úgy a tanulás, mint nekünk. (Megjegyzem válogatás volt ugyanúgy a magyar gyerekek közt is, mint a romák közt, hogy kinek jobb,ha inkább kisegítőbe járna és kinek nem)
Az iskola színvonala pedig mostanra a béka segge alá esett le. -
#2384 Amint látom, hogy hol dolgozik, mit csinál leszarom, hogy cigány-e vagy sem, mert látom ,hogy más mint a többi, és képes beilleszkedni. Viszont, ha elmegyek az Orczi térre, rettegek, hogy mikor bassza a gerincvelőmbe egy cigány a kését. -
#2383 Az ember akaratlanul is diszkriminál...én is, te is. ha az ember betérne a Bankba hogy betegye a kispénzét és az üres pultnál egy cigány mosolyog.. lehet hogy inkább abba sorba állna amelyik egy nem cigányhoz vezett. -
#2382 Sodi te meg képzeld magad egy echte zsidó családba, és beszélj. -
#2381 Sodi burokban élsz. Még fényképről sem láttál cigányokat, csak regélsz itt a tankönyveidből róluk. 2. kerületi iskolába jártam, járt az iskolába 2 testvér, cigányok voltak. Olyanaokat csináltak, hogy még én is meghökkentem. Tanárnak lazán beszóltak, meg minden. Viszont nem merték őket kirúgni, mert féltek a családjuktól. Aztán szerencsére önszántukból elhúztak. Viszont ugyanabba az osztályba jártak, mint a többi gyerek. Mivel lenne, akkor nehezbb nekik leérettségizni? -
#2380 Álljunk meg egy pillanatra, és mindenki képzelje el egy pillanatra, hogy cigány családba születik, annak minden hátrányával együtt.Ha ez megvan, vonjatok kontrasztot a mostani (jó esetben ugye :-)) valós, polgári környezetekkel, és ezután érdemes folytatni érdemben a vitát. -
#2379 értem a félelmedet.. csk egy fantom jelenségről sikítasz. -
#2378 kifogja betartatni? Kulcsár? -
#2377 Az most lényegtelen. Az a lényeg, hogy nem lehet valakit törvényi alapon diszkriminálni, mert akkor ott fogunk tartani, mint a 2. vh elötti zsidótörvények.