2214
-
#854 nap/személy please -
#853 478 eur 1 7-re, 4 főnek kaja nélkül, helyi adókkal együtt, 500m a központ, 600m a tenger, 300m a játszótér :D
-
#852 jó akkor majd mutatok képeket más helyekről
és mennyi? -
#851 van -
#850 ok P
NEktek amúgy ROvinjban van szállás lefoglalva? -
#849 aha
ez az xchange lehetőség csak ritkán van, már pill-lag nincs sorry -
#848 Fekvése egészen különleges: a félsziget, amelyet elfoglal, mindössze 850 méter hosszú és átalagosan 300 méter széles, egy keskeny nyaktag köti össze a szárazfölddel. Így csaknem teljesen tenger veszi körül, leginkább egy kihorgonyzott hajóhoz hasonlít.
Születése a múlt ködébe vész, feltehetően 3500 éve folytonos városi életet él. Már a régi görög történetírók is megemlékeztek róla. Nevének egyik felét egy mondabeli Menész vagy Meszem nevű trák uralkodóról kapta, a második felét (bria) pedig trákul várost, erődített helyet jelent. Az ógörög és a bizánci korban Meszembriának hívták, ebből lett utóbb bolgárosan Neszebar.
Az ókorban a Fekete-tenger partján található görög gyarmatvárosok egyike, amely a római korban is megőrizte görög lakosságát, csakúgy mint a bizánci (kelet-római) birodalomban és a török uralom alatt. Megjelenésében is domináns a görög hatás: szűk utcái, fehér falú, festői rendetlenségben épült házai és sok temploma erre emlékeztet.
Kivételezettségét mutatja, hogy a több száz éves mohamedán uralom alatt egyetlen templomát sem alakították át mecsetté, pedig a városban majdnem tucatnyi van belőlük. Mindegyik a hagyományos kupolás-ikonos, homályos-aranyozott hangulatú görögkeleti stílusban épült, és maradt meg épségben évszázadokon át.
-
#847 Egy félsziget,
kicsit jó hely
Egy romantikus kis ékszerdoboz a Fekete-tenger partján, több mint 2500 éves történelemmel. Neszebar történelme során sok ókori civilizációhoz kapcsolódik, ennek egyik jele a városkában található több mint 40 templom illetve azok maradványai.
Neszebárba egy kis félsziget a Fekete-tenger partján. Pontosan nem tudom megmondani, mekkora, de azt hiszem, kisebb, mint a Margitsziget, csakhogy ez egy sűrűn lakott kis település ha jól tudom, a XVII. századbeli építkezési formával: alul kőburkolatú a ház, az emeleten fa; az emelet kicsit kilóg a macskaköves utca fölé. Nagyon könnyű eltévedni a kacskaringós utcákon, viszont előbb-utóbb hazatalálunk, mert olyan pici a hely. Sok turista jár ide, mert gyönyörű, viszont ők csak a népszerűbb helyeket özönlik el.
A helyet, ha jól tudom, a Krisztus előtti ötödik században alapították a görögök, és a város falai még sok helyen állnak, legépebbek a "bejáratnál", ahol a sziget találkozik az őt a szárazfölddel összekötő kis földsávval. Itt 4-5 méteres falak vannak, amikre nagyon jól fel lehet mászni, és jó róla a kilátás. :)
Van itt még kikötő is, ahova érkeznek be a sirályfelhővel körülvett halászhajók, és közvetlenül mellette egy étteremsor, ahol mindenféle halat, rákot, polipot és persze sopszka salátát lehet kapni. A szigeten van egy amfiteátrum és 45 (romos vagy ép) templom, amik közül csak egyet használnak templomként, néhányban pedig képzőművészeti kiállításokat tartanak.
Neszebár szárazföldi része, Új-Neszebár mellett kezdődik Napos Part, egy hét (vagy kilenc? sose tudom...) kilométer hosszú homokos partszakasz, természetesen tele szállodákkal, vörösre sült németekkel és svédekkel, meg fizetős napernyőkkel.
Ó-Neszebárban van még sok-sok étterem és árus, múzeumok és minden földi jó.
A kellemes napsütés, a gyönyörű strandok és a Napospart közelsége, nagyszerű lehetőségeket kínálnak egy tökéletes vakáció eltöltéséhez.
annyiért énis vennék -
#846 ismerős ismerősénél
ez a Neszebar ez mi? -
#845 Neszebar
-
#844 huh hol? -
#843 má nemtom azóta annyi helyen voltam
kérdezd az ideieket
de nem nagyon éri meg Euroban fizetni
Rvinj -
#842 mármint mi annyiért váltottuk -
#841 amúgy 230, de ez titok -
#840 mipézek az autópályakapuk?
Én uaz a Rovinj-os vagyok aki már egyszer írt a 2-ből aki írt ide valamikor, abból a 4-böl aki most együtt megy
HA nem jártam volna ott azt hinném az a legjobb hely
Rovinj vagy az autópályakapu?
-
#839 Amúgy mennyiért váltottátok
ma 248.10 -
#838 És lehet az autópálya kapuknál is jobban jártok ugye.
Megint egy ROvinj-os.
HA nem jártam volna ott azt hinném az a legjobb hely P -
motorolanokia #837 Szinte mindenhol elfogadják az eurót, de jobban teszitek, ha kunát váltotok, mert az a biztos! -
#836 megyünk Rovinj-ba, és már váltottunk Eurot.
A szállást abban fizetjük ki, de tudja valaki hogy ezen kívül hol lehet Euro-val fizetni (boltok, étterem, szórakozóhely, stb..), vagy jobban járunk ha váltunk Kunát?
köszi -
#835 Remélem tunéziába nem lesz terror támadás :P -
#834 Tudtok EU hivatalos árfolyamot? -
#833 Mondjuk én nyáron nem nagyon megyek északra. -
#832 Oké csak mondom, ha jobb helyekre mész akkor érdemes autóval.
Vétek kihagyni dolgokat. -
#831 Holland vidéket már láttam 2 éve. Voltam egy rakás városban, Alkmaar, Nijmegen, Rotterdam, Amsterdam, Arnheim. Mondom éve egy Viking Helvetia nevű szűlloda hajón voltam, Baseltől, Kölnön át Rotterdamig. 10 napig tartott. Jó volt nagyon, de engem most csak Amszterdam érdekelne, és a szórakozás. -
#830 csakha átrepülöd kihagyod az országot
Amszterdamban ez még elmegy , de pl a Neretva völgyét kihagyni..... -
#829 "azon kívül" :ehh :))
mást nem, de azt sokszor .FDSGFSD -
#828 Valaki volt már Amszterdamban? Valami ajánló kéne, hogy mit érdemes ott csinálni azon meg amazon kívül :P -
#827 Ilyen távolságban már a repülő messze a leggazdaságosabb, főleg a mai árak mellett. 2 év alatt felére csökkent a repjegy ára Amszterdamba. -
#826 -
#825 Ezt akarjuk lefoglalni
-
#824 abból kiindulva hogy én anno Hamburgba 20órás utakat nyomtam busszal... :(
kutyaütő annyit seggelni -
#823 Az még drágább. Az a legdrágább. -
#822 és car? -
#821 én -
#820 Vonattal drágább, szal :D Busszal is drága nagyon az tuti, plusz kb. 2 nap az út oda, vagy még több. -
#819 kik nem laknák? -
#818 oké akkor ott nem laknááááák
csak nemtom egy padlásnak minek ennyi ablak -
#817 én nem nagyon utazom mostanában repcsivel
de ha megnyugtat -
#816 tetőtér/padlás -
#815 Ja 2 éve már voltam 2 napra, de az nem volt elég, mert utána utaztam tovább Köln felé hajóval :)
De az ár szerintetek korrekt?