24
  • Mice
    jahh: "tessék a vörösbeton! tessék! olcsón adom!"
  • [HUN]PAStheLoD
    sóderbányát már biztos nyithatsz :]
  • [NST]Cifu
    Egyfelől a kutatás és a megismerés a lényeg. Elméletek vannak bőven arról, hogy is nézett ki a Mars történelme, de gyakorlati ismereteink végesek. Egy egyszerű példával: sokáig azt hitték tudósok(!) (egészen a XX.sz. közepéig), hogy a tengerfenéken több km-el a vízfelszin alatt nem lehetséges az élet, mivel az akkori tudás szerint nem volt egyszerűen olyan ökológiai szisztéma, ami napfény nélkül életképes. Aztán kiderült, hogy tévedés, van ott élet - csak ehez le kellett merülni oda. Lehet, hogy a tudósoknak van kismillió elméletük a Marsi felszin alakulásáról, de biztosat csak akkor tudhatnak meg, ha első kézből lesznek információik.

A dolog másik fele a jövő, vagyis a Marsi vízlelőhelyek felkutatása az emberes missziókhoz, ne adj isten ember lakta marsbázisok létrehozásához. Ehez is meg kell ismerni alaposan a Mars felszinét és kideríteni, hogy hova lett pontosan az a sok víz, amit feltételeztek, és hogy ha van ott még víz, akkor az pontosan hol és milyen formában található.
  • gumikacsa
    Vigyázz, én már egyszer kaptam dorgálást ilyenér...

Egyébként nem nagyon értem, mi a jó nekem, vagy bárkinek abban, hogy víz volt a marson pár milla éve...
    Még azt is jobban megérteném, ha azt mondanák, hogy azt kutatják, hogy mit lehetne bányászni, ha esetleg a technika eljut addig, hogy a marson bányászhassanak ükunokáink által tervezett gépek.
  • cifuatwork
    Aha... [Ásít]
  • Rosco
    Képzeljétek el, mi itt diskurálunk vízről, meg kőzetekről, miközben lehet, hogy egy egész filmes stáb szenved Nevadában azon, hogy a távirányítós kisautók úgynézzenek ki, mintha a Marson lennének.
  • Dzsini
    Az Opportunity még blogot is irogat :)
  • Ph03niXx
    <OFF> A "she"-ről. Ez a történet egészen a vitorlás-hajózásig nyúlik vissza, amikor is a hajósok sokáig nem voltak otthon, ellenben nő az kellett nekik. Éppen ezért adtak női neveket a hajóknak, és ebből kifolyólag a hajókon ragadt a "she" jelző. Mára ez már angol nyelvi szabály, és valószínűleg hasonló okokból említik "she"-ként a többi járművet, sz.gépet, stb. </OFF>
  • Dzsini
    ohh, nem kell ahoz ember, hogy hazahozzanak cuccot - már megvannak a tervek a visszatérő rendszerre :)
  • PetruZ
    off: Ez a "she"-zés elég régi amcsi dolog, személytelen névmásként használják pl. könyvekben is (ahogy mi az "ő" szavunkat, csak az angolban a "she" nőnemű is).
  • Wharyoo
    Szerintem az ember hajalmos az általa megépített gépeket "nöiesíteni". Gonoljatok az autókra (pl. Christine), a hajókra, repülökre vagy akár a sci-fi-k szuperszámítógépeire, nem nagyon van köztük ami nem nöi nevet kapott... Ez lehet az oka.

Az fog majd tetszeni, hogyha egyszer ember is eljut a marsra, és haza is tudnak akár hozni az ilyen kövekböl, vagy helyben meg tudják vizsgálni. Mennyi minden kiderülhet még a jövöben, amiröl most álmodni sem mernek, részben mert talán eszükbe sem jut, részben pedig a Cifu által említett laikus politikusok miatt...
  • Cat #13
    sztm azért mert egy kislány nevezte el őket
  • Pepito
    Persze hogy lányok. Amennyit vacakolni kell velük.....
  • Dzsini
    és nagyon be is jött elsőre az opportunitynek is, és most a spirit is már izgalmas vidékeken jár :) 3 km gurigázás után :) és azért teszik nyilvánossá az _összes_ képet és adatot amit mindkét szondától kapnak, hogy mindenki maga is megvizsgálhassa - és jónéhány független tudós és laikustársaság is folyamatosan nézegeti a kapott képeket.
    hajrá lányok :)) (merthogy nasa-ék stabilan "she"-ként utalnak rájuk)
  • PetruZ
    Ez kizárt. Eleve pl. ott az európai szonda űrben keringő fele, amely már keresztül-kasul feltérképezett mindent (plusz előtte is volt már pár műhold, ami megtette ezt), szóval óceánok, dzsungelek (a felszínen ;) ) kizárva. Másrészt a Spirit és az Opportunity a bolygó két ellentétes oldalán landolt. :) A landolási helyeket előre kiválasztották a felszíni radaros és színképelemzési eredmények alapján. Nyilvánvaló, hogy a térképek azon pontjára böktek rá, ami ígéretesnek tűnt. :)
  • PetruZ
    Elnézést, elsőre kicsit felkaptam a vizet, de sem fogalmaztál egyértelműen...
  • bld
    amúgy a landolási helyet mi alapján választották ki? gondolom azért műholdakkal szétnéztek előtte de mi van ha a lehető legrosszabb helyet választották?:)és a bolygó másik fele tele van tengerekkel sőt óceánok meg dzsungel meg minden:)
  • Flashy
    Petruz: onnan veszem hogy így látszik, mert így látszik :) nem a kőzet látszik így, hanem amit mondanak róla. ők mondják el hogy milyen módokon jöhetett létre, aztán a végén valahogy már biztosra veszik a vizet...
  • cifuatwork
    Így is lehet megfogalmazni a választ.
  • cifuatwork
    Egy picit gondolj bele az ő helyzetükbe. Vannak jelek a víz nyomára, de egyik sem megcáfolhatattlan. Ha azt mondják, hogy tessék, itt van arra a megdönthetettlen bizonyíték, hogy víz volt a mars felszinén egykor, majd x idő múlva kiderül, hogy mégse volt olyan megdönthetettlen, akkor az iszonyú nagy beégés, és itt elég nagy a nyomás rajtuk, nem csak a tudományos világ figyeli árgus szemekkel a munkájukat, hanem a laikusok és a laikus politikusok, akiknek a kezében van NASA költségvetése. Egy nagy pofáraesés itt komoly következményekkel járhat, és ezt minden áron szeretnék elkerülni (legalábbis én így látom).

Amennyire én át tudom látni, a tudományos körökben már régóta elfogadott tény, hogy valaha volt víz a mars felszinén, inkább az a kérdés, hogy mennyi volt, most mennyi van, és ez merre található.
  • PetruZ
    Ha laikus vagy, akkor honnan tudod, hogy egy bizonyos dolog (mint mondjuk ez a kőzet) még mondjuk kétféle módon jöhet létre? Honnan veszel ekkora marhaságot, hogy kívülről, laikus szemével nézve így látszik? Orvosnál voltál már?...
  • Flashy
    az a helyzet hogy mivel víz nyomát akarják felfedezni, mindent arra fognak majd rá. ha egy dolog 3 féle úton jöhet létre és abból egyik a víz akkor azt fogják hangoztatni. és ha van még 2 másik különböző képződmény ami 3 féle úton jöhet létre, akkor ha mindig a vizet hangoztatják akkor az már olyan mintha bizonyíték lenne, holott ez a 9 féle kombinációból csak 1... nem azt mondom hogy hülyék, mert valami miatt mégis ők ülnek ott a kezelőben, csak "kintről" a laikus szemével ez nagyon így látszik...
  • cifuatwork
    Már megint röhögtünk egy jót...
  • BubaMester
    "Yenkee go home!"