24
-
Mice #24 jahh: "tessék a vörösbeton! tessék! olcsón adom!" -
#23 sóderbányát már biztos nyithatsz :] -
#22 Egyfelől a kutatás és a megismerés a lényeg. Elméletek vannak bőven arról, hogy is nézett ki a Mars történelme, de gyakorlati ismereteink végesek. Egy egyszerű példával: sokáig azt hitték tudósok(!) (egészen a XX.sz. közepéig), hogy a tengerfenéken több km-el a vízfelszin alatt nem lehetséges az élet, mivel az akkori tudás szerint nem volt egyszerűen olyan ökológiai szisztéma, ami napfény nélkül életképes. Aztán kiderült, hogy tévedés, van ott élet - csak ehez le kellett merülni oda. Lehet, hogy a tudósoknak van kismillió elméletük a Marsi felszin alakulásáról, de biztosat csak akkor tudhatnak meg, ha első kézből lesznek információik.
A dolog másik fele a jövő, vagyis a Marsi vízlelőhelyek felkutatása az emberes missziókhoz, ne adj isten ember lakta marsbázisok létrehozásához. Ehez is meg kell ismerni alaposan a Mars felszinét és kideríteni, hogy hova lett pontosan az a sok víz, amit feltételeztek, és hogy ha van ott még víz, akkor az pontosan hol és milyen formában található. -
#21 Vigyázz, én már egyszer kaptam dorgálást ilyenér...
Egyébként nem nagyon értem, mi a jó nekem, vagy bárkinek abban, hogy víz volt a marson pár milla éve...
Még azt is jobban megérteném, ha azt mondanák, hogy azt kutatják, hogy mit lehetne bányászni, ha esetleg a technika eljut addig, hogy a marson bányászhassanak ükunokáink által tervezett gépek. -
#20 Aha... [Ásít] -
#19 Képzeljétek el, mi itt diskurálunk vízről, meg kőzetekről, miközben lehet, hogy egy egész filmes stáb szenved Nevadában azon, hogy a távirányítós kisautók úgynézzenek ki, mintha a Marson lennének. -
#18 Az Opportunity még blogot is irogat :) -
#17 <OFF> A "she"-ről. Ez a történet egészen a vitorlás-hajózásig nyúlik vissza, amikor is a hajósok sokáig nem voltak otthon, ellenben nő az kellett nekik. Éppen ezért adtak női neveket a hajóknak, és ebből kifolyólag a hajókon ragadt a "she" jelző. Mára ez már angol nyelvi szabály, és valószínűleg hasonló okokból említik "she"-ként a többi járművet, sz.gépet, stb. </OFF> -
#16 ohh, nem kell ahoz ember, hogy hazahozzanak cuccot - már megvannak a tervek a visszatérő rendszerre :) -
#15 off: Ez a "she"-zés elég régi amcsi dolog, személytelen névmásként használják pl. könyvekben is (ahogy mi az "ő" szavunkat, csak az angolban a "she" nőnemű is).
-
Wharyoo #14 Szerintem az ember hajalmos az általa megépített gépeket "nöiesíteni". Gonoljatok az autókra (pl. Christine), a hajókra, repülökre vagy akár a sci-fi-k szuperszámítógépeire, nem nagyon van köztük ami nem nöi nevet kapott... Ez lehet az oka.
Az fog majd tetszeni, hogyha egyszer ember is eljut a marsra, és haza is tudnak akár hozni az ilyen kövekböl, vagy helyben meg tudják vizsgálni. Mennyi minden kiderülhet még a jövöben, amiröl most álmodni sem mernek, részben mert talán eszükbe sem jut, részben pedig a Cifu által említett laikus politikusok miatt... -
Cat #13 sztm azért mert egy kislány nevezte el őket -
Pepito #12 Persze hogy lányok. Amennyit vacakolni kell velük..... -
#11 és nagyon be is jött elsőre az opportunitynek is, és most a spirit is már izgalmas vidékeken jár :) 3 km gurigázás után :) és azért teszik nyilvánossá az _összes_ képet és adatot amit mindkét szondától kapnak, hogy mindenki maga is megvizsgálhassa - és jónéhány független tudós és laikustársaság is folyamatosan nézegeti a kapott képeket.
hajrá lányok :)) (merthogy nasa-ék stabilan "she"-ként utalnak rájuk) -
#10 Ez kizárt. Eleve pl. ott az európai szonda űrben keringő fele, amely már keresztül-kasul feltérképezett mindent (plusz előtte is volt már pár műhold, ami megtette ezt), szóval óceánok, dzsungelek (a felszínen ;) ) kizárva. Másrészt a Spirit és az Opportunity a bolygó két ellentétes oldalán landolt. :) A landolási helyeket előre kiválasztották a felszíni radaros és színképelemzési eredmények alapján. Nyilvánvaló, hogy a térképek azon pontjára böktek rá, ami ígéretesnek tűnt. :)
-
#9 Elnézést, elsőre kicsit felkaptam a vizet, de sem fogalmaztál egyértelműen...
-
#8 amúgy a landolási helyet mi alapján választották ki? gondolom azért műholdakkal szétnéztek előtte de mi van ha a lehető legrosszabb helyet választották?:)és a bolygó másik fele tele van tengerekkel sőt óceánok meg dzsungel meg minden:) -
Flashy #7 Petruz: onnan veszem hogy így látszik, mert így látszik :) nem a kőzet látszik így, hanem amit mondanak róla. ők mondják el hogy milyen módokon jöhetett létre, aztán a végén valahogy már biztosra veszik a vizet... -
#6 Így is lehet megfogalmazni a választ. -
#5 Egy picit gondolj bele az ő helyzetükbe. Vannak jelek a víz nyomára, de egyik sem megcáfolhatattlan. Ha azt mondják, hogy tessék, itt van arra a megdönthetettlen bizonyíték, hogy víz volt a mars felszinén egykor, majd x idő múlva kiderül, hogy mégse volt olyan megdönthetettlen, akkor az iszonyú nagy beégés, és itt elég nagy a nyomás rajtuk, nem csak a tudományos világ figyeli árgus szemekkel a munkájukat, hanem a laikusok és a laikus politikusok, akiknek a kezében van NASA költségvetése. Egy nagy pofáraesés itt komoly következményekkel járhat, és ezt minden áron szeretnék elkerülni (legalábbis én így látom).
Amennyire én át tudom látni, a tudományos körökben már régóta elfogadott tény, hogy valaha volt víz a mars felszinén, inkább az a kérdés, hogy mennyi volt, most mennyi van, és ez merre található. -
#4 Ha laikus vagy, akkor honnan tudod, hogy egy bizonyos dolog (mint mondjuk ez a kőzet) még mondjuk kétféle módon jöhet létre? Honnan veszel ekkora marhaságot, hogy kívülről, laikus szemével nézve így látszik? Orvosnál voltál már?...
-
Flashy #3 az a helyzet hogy mivel víz nyomát akarják felfedezni, mindent arra fognak majd rá. ha egy dolog 3 féle úton jöhet létre és abból egyik a víz akkor azt fogják hangoztatni. és ha van még 2 másik különböző képződmény ami 3 féle úton jöhet létre, akkor ha mindig a vizet hangoztatják akkor az már olyan mintha bizonyíték lenne, holott ez a 9 féle kombinációból csak 1... nem azt mondom hogy hülyék, mert valami miatt mégis ők ülnek ott a kezelőben, csak "kintről" a laikus szemével ez nagyon így látszik... -
#2 Már megint röhögtünk egy jót... -
#1 "Yenkee go home!"