18612
Megrendelhető magyarul: 576KBYTE és a CD GALAXIS |
Ha a patch után nem indulna, KATTINTS IDE |
| SPECIALIZÁLÓDÁS | AJÁNDÉKOK | |
-
mike01010101 #6720 Meg soha nem vitatkoztam egy jatekbeli dontes erkolcseirol, de ez most jol esik mert sajnos a szemelyes kornyezetemben senki nem jatsza igy csak itt tudom megbeszelni:) -
#6719 hát nem tudom azért én nem vagyok Jézus hogy mindenféle gyilkosoknak, rabszolgahajcsároknak kegyelmezzek, kevés ember tud érdemben változni és miért tegyem kockára mások életét hogy egy senkiházinak legyen még1 esélye, ugyhogy akiröl ugy gondolom hogy egy pondroként viselkedett az pondroként is fogom eltaposni ha trehetem, feltéve hogy valami jo lovag karakterel játszok éppen.:) -
mike01010101 #6718 Nalam van egy olyan kuszobb amin tul ha valaki elkovet valamit es lehetosegem van megtorolni akkor nem erdekel a magyarazkodasa.
Valo eletbol is mondhatnek peldakat, ha egy soxorok gyerekgyiklos felett itelkezhetnek nem erdekelne a magyarazata. Es nem lenne lelkiismeretfurdalasom. Jatekszinten Loghain olyat kovetett el amit en igy itelek meg. Ez persze szerepjatek es mindenki a sajat ertekrendje alapjan jatsza, ettol jo.
Az hogy Loghain hisz abban amit mond semmin nem valtoztat. Sot! Ez a legveszelyesebb pszihopatak jellemzoje.
-
MrAndree #6717 Ez indoklás? Odahaz nem számít bűnnek amit tesz, akkor menjen csak haza? Ez most komoly? Ez király, ha lenne olyan ország ahol nem bűn a gyilkosság és a lopás, én pedig egy másik országban megölök valakit akkor biztos azt fogják mondani nekem, hogy "oké, nálatok otthon ez nem bűn, akkor menj haza és ne gyere vissza többé." :) -
#6716 Pedig Loghani a saját szemszögéből teljesen korrekt indoklást ad, hogy miért MI öltük meg a királyt és szemlátomást szentül hisz is benne.
Aztán mikor belátja, hogy mind politikailag, mind emberileg, mind katonailag, mind szemtől-szembe legyőztük, akkor már ő is úgy véli, hog TALÁN bennünk megvan az a potenciál, amit anno a királyban (de Duncan-ben sem) nem látott. Valljuk be az esélyeink 3. szintű nyomikként valóban igen vékonkák voltak az elején és mi sem adtunk volna egy lyukas garast sem a győzelmünkért. Az hogy a végére igen-igen kicombosodtunk, nem volt előre látható egy NPC számára (ő nem olvasta a forgatókönyvet előre :D). -
#6715 A rabszolgakereskedő más tészta. Még neki is felajánlottam, hogy ha itthagy MINDENT, a rabszolgákat, a pénzt stb.-stb. és megesküszik, hogy soha nem tér vissza, AKKOR eltávozhat élve (végülis a saját "törvényes" vezetésünk hívta ide és odahaza meg nem számít bűnnek amit tesz). Neki ez túl kevés volt, harcolni akart, így meghalt az összes emberével együtt.
Ha a bloodmage-eket sem mészárolom le elsőre, hanem először tárgyalok velük, akkor a tevinteri fattyúval sem tehetek kivételt. Persze neki is lehet menni rögtön bárkinek és bárminek, mint egy idióta barbár berzerker, de engem mindig érdekel az ellenfél története és véleménye is. Az, hogy ők hasonló helyzetben nem kegyelmeznének nekünk, teljesen irreveláns. ÉPPEN EZ az egyik jelentős különbség köztük és köztünk. -
Micsu #6714 fúú mi van itt :D -
mike01010101 #6713 Szerintem az elso csata nyerheto lett volna Loghain arulasa nelkul. Az egy gonosz es kegyetlen ember ARULASA volt, nem egy jo es jozan ember racionalis dontese a katonai megmentesere. Nem hiszem hogy ez maskent lehet ertelmezni. O nem elmenekult egy vesztes csatabol, o oda sem ment. Varta a jelet es mikor megkapta (magyarul latta hogy klappol minden a tervvel) sarkon fordult es ezzel halalra itelte a kiralyt es tobbezer embert. Utana meg azt terjesztette hogy a graywardenek okoztak a kiraly halalat. Szerintem ennel egyertelmubb negativ szereplo keves volt a szamitogepes jatekok torteneteben. Nalam a jatek soran fel sem merult hogyha szembetalalom magam vele mi fog tortenni, eppugy mint Howe-val szemben sem.
-
MrAndree #6712 Hát pedig én megkérdőjeleztem mert az én karakterem értékrendjébe rohadtul nem fért bele, hogy egy áruló lihegjen a nyakába. Egy áruló aki csak azért adta meg magát mert már bukott mindent amit bukni lehetett, amíg látott esélyt a győzelemre addig szemrebbenés nélkül kinyírt volna. -
#6711 jó-jó, de én nem tudok ennyit játszani :) Minden nap hajnalban nyomom kicsit. :)) -
#6710 Mellesleg Riordan jól ismerte DuUncan-t és jóban is voltak, együtt léptek be/szolgáltak/nőtték ki magukat. HA ő telája ki Loghain csatlakozását (nem is mi magunk), akkor miért kérdőjelezném meg én?! Szerintem is jó ötlet és mivel Riordan, avagy én döntünk, ez lesz a döntés. Pont.
Szvsz. azonos esetben lehet Duncan is besorozta volna Loghain-t, max. azért nem, mert ő nagyon kötődött a fiatal királyhoz, megkedvelte és talán így már ő sem tudott volna logikusan dönteni. -
MrAndree #6709 Nem ennyi az összes előny. Vidd végig és meglátod. :) -
MrAndree #6708 De azt tudta, hogy 400 évvel ezelőtt ők állítótták meg az archdemont. Én nem ismertem félre, egy rohadt kis áruló semmi több, hogy miért tette az innentől fogva teljesen érdektelen volt számomra. -
#6707 Szürke Kamarásként csak érzed a főgonosz akaratát, én azt vettem le hogy ennyi az összes előny, ..Duncan sem váltotta meg a világot.
Ez kétségtelen fontos, de nem azt jelenti hogy csak mi vagyunk rá képesek.
-
#6706 Loghain ugyanúgy NEM tudta, mintahogy mások sem (mi sem), hogy hogyan lehet megölni az Archdemont. Neki a Wardenek csak egy önkényes félkatonai szervezet, aki megkérdőjelezi az ő uralmát és dötéseit, tiszt sor (ráadásul túl sokat tudtunk, amit nem kellett volna tudnunk szerintük :D). Ő is félreismert minket és mi is őt. Ha előbb találkozunk és lerendezzük ezt az ügyet, lehettünk volna szövetségesek. -
SaGa #6705 Azért az a csatajelenet, a hadseregek mérete nem azt mutatta, hogy ott az emberek győzhetnek...
Ugye a beszélgetések is arra mutatnak, hogy a korábbi csetepatékban nem volt jelen egyetlen komolyabb hatalmú ellenfél sem, szimpla darkspawn hordák ellen győztek. Itt már ogárokat is láthattál és egyéb "szépségeket", a tornyot is időben elfoglalta az ellenség, azaz megtanult gondolkodni, vagy valaki komolyabb hatalommal bíró irányította őket, amire a legutóbbi "Veszedelem"(?) óta nem volt példa...
A csata előtti beszélgetések is arról tanuskodtak, hogy bár mindenki támogatja a királyt, de senki sem osztja a derülátását és senki sem hiszi azt, hogy ha ez tényleg egy új Veszedelem kezdete, akkor túlélhetik a csatát... -
SaGa #6704 Félreérted. Azt, hogy csak ennek a csapatnak van esélye, a játékból, a játékban elhangzott beszélgetésekből jön. Loghain ugye azzal eteti a népet, hogy a Grey Wardenek elárulták a királyt és megölték, vérdíjat tűzött ki a fejükre. Ezzel együtt összesen egy olyan csapat volt (na jó kettő), akiknek megfordult a fejében, hogy a vérdíjért megpróbálnak legyilkolni, mindenki más maximum "félrenézett", amikor kiderült, hogy Grey Warden a karakterem és sok sikert kivánt a fődémon elleni harchoz.
Azaz a világ lakói is úgy érzik, egyedül a Grey Warden képes legyőzni a fődémont és az akár egyedül is képes lehet rá, ellenben Loghain-től el sem várják, róla el sem tudják képzelni... -
MrAndree #6703 Na azt azért mindenki tudja, hogy a grey wardenek azok akik meg tudják állítani a Blight-ot erre ő mégis simán ki akarja írtani mindet Fereldenben, és ezt már nem foghatjuk rá arra, hogy nem tudta. Mert igenis tudta. Csak túl hülye volt vagy pedig túl sokra tartotta magát és úgy gondolta, hogy ő majd félkézzel kinyírja az összes darkspawnt. -
raepa #6702 Ezt a megnyerhetetlen csatat honnet veszi mindenki? A kiraly kapasbol azzal nyit, hogy volt harom kisebb osszecsapas, amit nyertek, es Duncan is megjegyzi, hogy Loghain egesz jo tervet talalt ki. Ez a csak menteni akartam a sereget Loghain szovege, aki nem egeszen beszamithato, es hogyismondjam, van nehany indoka, hogy hazudjon. Es ha valakinek nem egeszen vilagos: hazudott. -
#6701 Igazából amit írtam annak az lenen a lényege, hogy a játékban bizonyos dolgok csak nekünk magától értetődőek.
Elvileg a világ nem tudja hogy a mi karakterünk mindent túl fog élni, ..nálam Alistair is 'meghalt' már párszor :)
De ezáltal mi sajátos látásmódba kerülünk, de elvileg nem annyira dobja magát hogy ez a csapat odakerül hogy befolyásolja a végjátékot...nightmare szinten meg pláne :))
Loghain szerepe a történetben elég egyszerű lenne, ha alapból tudná amit mi...hogy márpedig mi elmenetelünk a végéig. :)
Nem mentegetem,..bár sztem tök emberi karakter, hanem inkább az mellett szólok, hogy csak mi tudjuk hogy a mi helyzetünk döntően fogja befolyásolni a történelmet, a szereplők nem tudják..és nem is tudhatják mert akkor hiteltelen lenne. -
raepa #6700 A pokolba vezeto ut is joszandekkal van kikovezve. Ha Loghain sikerrel jar, akkor Fereldent ugy ahogy van bekebelezi a blight. Aztan ha a kornyezo orszagok elobb-utobb legyurik az archdemont, akkor ami marad valami Fereldenbol az nagy valoszinuseggel orlaisi uralom ala kerul, evszazadokra. Egyszer mar meghoditottak, ha penzt es paripat aldoznak erte, hogy megtisztitsak, akkor nem fogjak csak ugy otthagyni olyan idiotaknak, akik puszta onzesbol hagytak garazdalkodni a darkspawnokat. -
#6699 Ez a rész új volt nekem nem is igazán vágtam. :) -
SaGa #6698 Khmm...
Loghain elmenekülése az első csatából még megmagyarázható azzal, hogy egy láthatóan megnyerhetetlen csatában nem áldozza be a sereg maradékát.
A nemesekkel szembeni viselkedése is magyarázható egy "jobb, magasabb cél" elérésével. Az, hogy felbéreli a hollókat, hogy pusztítsák el a csapatot, már nem. Nálam akkor vált véglegesen hazaárulóvá. Az egyetlen csoportot akarja elpusztítani, amelynek esélye van arra, hogy legyőzze a fődémont, ezzel odavetette az országát a darkspawn hordáknak. Egyszerű dolog ez, mint a faék, bár aki a politikusok játékait kedveli, még támogathatja is Loghain lépéseit... -
MrAndree #6697 Nem 30 éves koráig él hanem 30 év van hátra az életéből. Nem ugyanaz. -
raepa #6696 Hmm. Azert a grey wardenek orrba-szajba soroznak be bunozoket, nem hinnem, hogy kulonosebb skrupulusaik lennenek Loghainnel szemben. Ugye Riordan ajanlja fel a lehetoseget, es Duncan is mondja, hogy a wardenek celja mindenekelott a blight elleni kuzdelem, es nem valogatnak az eszkozokben. -
#6695 Egy idő után kényszerpályára kényszerült, az hogy nem sietett a király segítségére annak akár több oka is lehet, személyes távlati és helyzeti oka is akár.
Nem volt szép döntés...de ahogy a játék is írja, vedd körbe az ellenfeled nyugodtan, mert a történelemkönyvekbe csak az kerül bele hogy győztél. :)
De aztán Alistair felbukkanásával...aki ráadásul templárius...háát.
Ez olyan mint a gyűrűk urában az emberek problémája...most tényleg két félszerzetnek kell elvinnie a végzet hegyéhez a hatalom gyűrűjét??
Alistair mint kiderült királyi vérből van, de a jelenléte csak bonyolítja a már kialakulófélben lévő helyzetet, ráadásul 30 éves koráig él..és ebbe bele kell venni hogy odaérjen a mélyútakra is :DD
ha túlél mindent, és valóban alkalmas a feladatra..akkor is piszok gyorsan kell tőle egy gyerek. :) -
mike01010101 #6694 Ez akar elfogadhato is lenne de en folyamatosan azt ereztem hogy ot csak a szemelyes ambiciok mozgatjak es egy ponton tul a "cel szentesiti az eszkozt" nem elfogadhato (nekem)
-
raepa #6693 Loghain feleskudott a kiralyara is, majd szemrebbenes nelkul hagyta meghalni. Nem Ferelden ellensegeit vadassza, hanem aki az utjaba allt. Hogy aztan a veg kozeledtevel van egy tiszta pillanata az dicseretes, ettol meg marad ami.
Az, hogy elvagod a torkat, vagy plane hagyod, hogy elvegezhesse a piszkos munkat az nem buntetes, hanem kegy, mert ami jar neki, az az akasztas, kerekbetores, es felnegyeles. Ez nem gyilkossag, az arulokra rendesen ez a sors var, mert ha a buneikert esetleg nem is felelnenek, a hibaikert szinte mindig. Loghain kivegzese igy egy teljese logikus, es folottebb politikus dontes. -
#6692 Az árulás úgy néz ki nézőpont kérdése...emberi mércével mérve Loghain nem feltétlen rossz arc.
Mikor csatlakozott a felkelők csapatához, akkor ő is láthatta amint simán beáldoznának a vezérek egy egész hadsereget, emberek százait, egy magasabb cél érdekében..nevezetesen hogy megmeneküljön a vér szerinti király.
Nem logikátlan amit tesz, másban látja a megoldást. Elvégre ő a játék szerint nem láthatja előre, hogy a mi kis csapatunk túlél mindent :)
A király meghal, mert ő ezt így látta helyesnek..és onnan kezdve csak mi bonyolítjuk a tervét, azzal hogy Alistair életben van és az aki, már bukott helyzetbe került.
De a karakteréhez sztem hű maradt, ő egy ilyen arc. Nem akart rosszat a népének, de jöttünk mi és megöltünk mindenkit..vagy ha nem akkor visszatöltöttük. :) -
#6691 Eleve lehetetlen fehér és fekete tekintetben nézni a dolgokat; Mert már a fehér is midenkinek más. :-) (Ezért érdemes ismerni a történelmet is, csak persze a legnagyobb igazság az, hogy a győztesek írják a történelmet... :-D)
Tekinthetem-e azt jónak, aki betart minden törvényt, ha így másoknak kárt is okoz. Tekinthetem-e jónak azt, aki öncélúan ítélkezik a "gonosz" felett? Gonosz vagyok-e, ha elárulok valakit, hogy más valakit ezzel megmentsek? És még lehetne cifrázni...
Összefoglalva egy számomra nagyon kedves idézettel, amiben szintén alapvető dilemmára világítanak rá:
...
Törvényedre sújt le kardom, ha ölnöm kell, hogy védjelek.
Mondd, mennyit ér az ember, ha bűntelen, de gyenge!
Mondd, mennyit ér, ha készül véres győzelemre!
...
Ellenségeim állnak mellém, s népem támad ellenem...
-
#6690 amíg normális mederben folynak, jó ilyen vitákat látni. ebből látszik, hogy most nem az egyszerű jó/rossz; fekete/fehér szintjén mozog a játékban a morális rendszer. -
mike01010101 #6689 Az hogy megadja magat nalam nem egy nemes es pozitiv tett hanem meg gyavasag is. Elsore nem tudtam legyozni, o siman kinyirt, fel sem merult a kegyelem kerdese. Visszatoltottem, levertem es akkor jott ez a megadasos procedura. A vilagon nincs olyan tett aminek ne lennenek tamogatoi es kovetoi (agybeteg szektak, Manson, fasizmus, sztalin stb) de ettol meg egyertemu a 100% negativ hatas es felesleges megmagyarazni.
-
#6688 A párbaj szabálya nem kéz a kéz ellen van? Nem emlékszem pontosan, erre ő kardot ránt. Az is gáz. De ha nem így van, akkor skip this thread, omgroflmao -
MrAndree #6687 Vannak olyan bűnök amelyek halált érdemelnek és Loghain bűnei külön külön is ilyenek, nemhogy együtt. Így nem is érdemelt semmivel többet mint egy laza mozdulattal történő lenyakazást. És rohadtul nem félreértjük csak másképp látjuk a dolgokat mint Te. A tárgyalás pedig megvolt. Elsoroltuk a bűneit, a nemesség szavazott, még egy szép párbajt is vívtunk utána. Ennél többre nem volt szükség. Nekem nem alternatíva, hogy álljon csak be közénk, 30 év múlva úgyis meghal, ha pedig feláldozza magát a végén akkor meg ünnepelje csak mindenki hősként, amikor egy nyomorult féreg. -
#6686 Az utonalokat is levagtam amikor megprobaltak lehuzni, hiaba adtak meg magukat... hogy miben mas Loghain? Nos, kb annyiban, hogy Loghain bunei nagyobbak. Ezek utan magyarazhatsz nekem logikarol, meg politikarol. Feltetelezem te a rabszolgakereskedot is elengedted a rabszolgakkal egyutt a levelert cserebe, hosz nem olyan gonosz o sem, csak mas kulturaban nevelkedett es ugye a nagyobb jo erdekeben... :p
Altalaban igazad lenne, nincs mindig feher meg fekete, de wardennek lenni, hiaba probalod ugy beallitani nem csupan aldozat, egy megtiszteltetes. Egy arulo nem erdemel hosi halalt. -
#6685 Ha elkapunk egy gyilkost vagy bankrablót aki megadja magát, vegyük rendőrállományba -
#6684 Így van. ÉS ha meg kell halniuk, tegyék a jó ügyért a harcmezőn a blight-tal küzdve! Nem egy nemzet a bűnözőit és elítéltjeit küldte a csaták első soraiba évezredeken át. Lásd. a korabeli hajók legénységét.
Az értelmetlen haláluk helyett értelmet adtak nekik. -
#6683 Viszont Ő megadja nekünk magát, mikor legyőzzük. Innentől, ha mi levágjuk mint egy barmot, mennyivel vagyunk különbek nála, vaze!?!??!
Eszemfaszom megáll! -
#6682 Az életben hagyás nem fedi a valóságot, mint már kiveséztük. Nem elengedtük, hanem beadtunk neki egy halálos "mérget/átkot" és mindenképp meg fog halni tőle, akárcsak mi magunk. Mindemellett erős őrizet mellett elvittük a végső csatába és megesküdött, hogy velünk fog vállvetve harcolni az Archdemon ellen (mivel ő is Ferelden ellenségeit vadássza és mi is). Mikor Morrigan miatt be kell/lehet fűzni, abból a beszélgetésből nyilvánvalóvá válik, hogy ő NAGYON nem akarja túlélni azt a végső csatát (hiába győzködöd), ott szándékozik meghalni, tisztában van vele, hogy ez a maximum amit kihozhat a helyzetéből.
Ergó én másféle büntetést szántam neki, mint az egyes IQ-jú Alistair, aki a saját lánya szeme láttára (aki ugye könnyedén királynő lesz, mert Alistair arra sem szívesen képes és nyávog) szúrná le az egyik főnemest, mint egy disznót a vágóhídon. Hagy gratuláljak, Templarhoz méltó gondolkodás. Semmi tárgyalás, semmi ítélőszék, semmi védelem, semmi vád, csak szimpla GYILKOSSÁG. Loghain MEGADTA magát, innentől szimpla gyilkosság a részünkről, ha levágjuk.
Félreértitek az egészet szvsz.
Alistair viselkedése emberi és érthető, de nem logikus és nem is diplomatikus. Politikáról van szó amúgyis. Egy királyi frigyet pl. nem túl ildomos apósgyilkossággal nyitni. -
#6681 Milyen fogolyrol van szo? :D Loghain a parbajban szemrebbenes nelkul levagna ha tudna, itt szo sincs semmifele fogsagrol.