18612
Megrendelhető magyarul: 576KBYTE és a CD GALAXIS |
Ha a patch után nem indulna, KATTINTS IDE |
| SPECIALIZÁLÓDÁS | AJÁNDÉKOK | |
-
#6760 Nem tudom de Loghain nem avattta bele a tarvekbe egészen a visszavonulás elrendeléséig annak ellenére hogy elvileg a leghüségesebb embere volt, (közbe How már tudott rola különben nem támadja meg Highevert) nos ezért kellett volna már joval a Landsmeet elött rendet teremtenie az elit gárdájával eskü ide vagy oda az ország érdeke elöbre valo, és olyan tisztségbe volt hogy tudhatta közbe mi szervezödik Redcliff-be. -
#6759 Elképesztő ez a sok ostoba hozzászólás. Ebből is milyen könnyen kideríthető a másik erkölcsi rendsorolása. Loghain egy féreg, egész játék során a beleivel akarjuk feltörölni a padlót, az egy balfék, aki Alistairt elküldi azért, mert előjön a kulcspillanatban "rinyagép" éne.
Feltehetően hasonló szituációban, ha az életben valakivel hasonló történne, mondjuk egy hozzá közel álló személyt veszítene el valaki más hibájából, akkor oly könnyen képes lenne annak megbocsátani, sőt még le is pacsizna vele talán, mert hát az úgy helyes.
Buták. -
#6758 Na az már istengyerek! :DDD -
MrAndree #6757 Ja vagy jönne a második rész, mert kiderült, hogy menekülés közben összefutott Morrigannel és most együtt nevelik a hülye démongyereküket. :) -
#6756 Szinte tokeletesen egyetertek ezzel a hsz-el.En sem nagyon vivodtam a tronteremben amikor Alistair atment picsogo libaba es minden addigi torekvest sutba vagva megfenyegetett hogy elhuz ha eletben hagyom az arulot.Az arulot,aki ne feledjuk leginkabb politikus.Az volt Ostegarnal is amikor atlatta (szerintem) a csatat es tudta hogy itt max a hosi halottak szamat fogja gyarapitani,de elvesziti a birodalom az utolso katonait is.Az o szintjen nem szamit 1,vagy 10ember(elf,stb)elete,ha a birodalom megszilarditasa a cel egy kulso agresszor ellen.Loghaint a jatek valoban az egyik fogonosz szerepeben tunteti fel,de szamomra a hideg es szamito politikus csupan,aki nagy leptekben gondolkodik.A nep es hadsereg idola,ez vitathatatlan.Egy donto utkozet elott egy ilyen szinten mindenkit befolyasolo karaktert kivegezni pedig oncelu es szuklatokoru cselekedet.Mi pedig GW-ek vagyunk,a birodalom elit katonai.
A kiralylany ervei hogy apucit ne hagyjuk elverezni a padlon teljes mertekben hidegen hagytak,de ha Feralden erdekeit tartom szem elott,azt mondom hogy kapjon egy eselyt es lassa utkozetben mire kepesek a Grey Wardenek,segitsen legyozni az Archdemont.Szamomra Loghain sokkal inkabb viselkedett katonakent mint az a bargyu optimista(es valszeg a posztra teljesen alkalmatlan) kiraly aki Duncannel egyutt szallt a valhallara az elejen. -
#6755 Nana! Ha lelép, akkor a hajtóvadászat újabb side-quest és mehet az XP eső!!! OJVÉ! Bárcsak lelépne!!!!! -
#6754 Elmondom Neked, hogy eddig amennyi eredetet próbáltam, ott annyi segítőt vetkőztettem le a cuccai miatt, mielőtt tudtam, hogy elmegyek Duncan-nel. : D
Sőt, a két grey warden jelöltről is lerángattam a cuccot, miután visszaérkeztünk Ostagarba a vadonból, és elkezdődött a szertartás. : DD
Aztán persze kezdő tőkének eladtam őket. : D -
MrAndree #6753 Részben egyetértünk de van akinél a halál (hiába könnyű és gyors) egy tökéletesen megérdemelt büntetés és nálam Loghain beleesett ebbe a kategóriába. És mivel úgy álltam én is a játékhoz, hogy nem tudom mi fog történni a jövőben így könnyen előfordulhatott volna, hogy Loghain elárul, esetleg meglép és ezt a kockézatot az én karakterem nem vállalta. -
#6752 Végülis jogos. Ha a bűnözőket nálunk is kivinnék követ törni, meg utat építeni, mint amcsiban, mindjárt nem tartanák ingyenes üdülőparadicsomnak a börtöneinket. AZ már tényleg büntetés. De akár halálraítélteket is lehet melóztatni, mivel a halál túl könnyű és gyors büntetés. -
#6751 Hűségesküt tett és nem volt más választási lehetősége. Mikor adunk lehetőséget neki a választásra és behozzuk a képbe Alistairt, akkor már meg lehet győzni őt is és átenged minket. -
mike01010101 #6750 Ez akar igaz is lehet csak demagog mert ez a logika alapjan soha senki nem lehet "kivonni a forgalombol", a tarsadalombol, hiszen valami hasznot mindenki hajthat.
-
MrAndree #6749 Én is, de őt azért valahol megértem, főleg mivel a végén azért félreállt az útból egy kis meggyőzéssel. -
#6748 Jelzem, ha a végén vele méretjük a végső csapást az Archdemonra, azzal ő is megbűnhődik, de mégis megbocsátást nyer, meg is hal közkívánatra ÉS egy GW-vel több marad életben (pl. mi magunk). Ez sem rossz érv. -
#6747 Én mondjuk többet vártam volna Loghain két segédjétöl ok How nem volt komplett, de Ser Catherin ott volt Ostagar-nál lehet hogy nagyon tiszteli azt az embert aki felemelte öt, de akkor is lehetne némi esze az elit gárda parancsnokaként megakadályozhatná az egész polgárháborus helyzetet, ettöl a karaktertöl valahogy többet vártam, mint hü csicska. -
#6746 Jó lefordítom: ha csak egyetlen kiskatonával KEVESEBB hal meg a csatában, mert Loghain ott van és segít, akkor már megérte nem AZONNAL kivégezni. Ha meg elkanászodik, magam vágom le. Sikerült már párszor egyedül is, most is sikerülni fog csapatban. :D -
#6745 Csa, a Lélekfaló(Reaver) specialácót hol leeht felvenni? Tudom h fent van a bannerba és h Koligrimtől a Wyrmling Lairben. De h az hol van fogalmam sincs. Köszike -
MrAndree #6744 Ja és azért mert más a véleményünk légyszíves ne gyere azzal, hogy hol mi nem stimmel mert elég személyeskedő érv és még csak nem is igaz mivel ebben a szituban nem helyes és helytelen döntések vannak hanem mindenki úgy cselekszik ahogy az neki belefér. -
mike01010101 #6743 Egy jogos buntetesnel nem hiszem hogy nezni kell hogy "azert meg nyerjunk is valamit rajta". Aki egy ilyenen nyerni akar ott nem stimmel valami:)
De ha Te megis elviszed a csataba es nyertek es neadjisten eletben marad akkor utana megolod "halabol" vagy eletben marad es meguszta az egeszet es kezdheti ujra az armanykodast? -
MrAndree #6742 Azt nem vagy hajlandó megérteni, hogy nem azt néztem, hogy mit nyerünk a dologgal hanem egyszerűen így éreztem helyesnek. Ennyi. Egy áruló pedig mindig áruló marad, így tényleg marha sokat nyerek azzal, hogy közel engedek magamhoz egyet. Azt meg ugye nem tudhattam, hogy őszinték-e a szándékai, nem látok a jövőbe. -
MrAndree #6741 Köszönöm. Én sem azért ölettem meg Loghain-t mert "szemet szemért" hanem mert mindazért amit művelt (bármi is volt rá az oka), nem érdemelt ennél többet. -
#6740 Felelt is. Nem azonnal és nem értelem nélkül, de felelt és felelni is fog. A puszta helyben való lemészárlásával senki sem nyer semmit. Ha szerintetek igen, akkor valami nem stimmel ám. -
#6739 Bizonyám! Mert ők is úgy voltak vele, hogy az árulóknak, pogényoknak, mást gondolóknak menniük kell a lecsóba. De a normálisak akkor is tudták, hogy semmit sem érsz el pusztán valakinek a halálával.
Az más kérdés, hogy a halálbüntetésre szükség van, ha nem tudod már hova tenni a bűnözőket (mint manapság), de alapvetően ha tudsz jobb megoldást az adott helyzetre, akkor válaszd nyugodtan azt.
Anora is elengedi Alistair-t a kérésünkre, pedig ki akarja végeztetni ott helyben és még igaz is van, mivel Alistair puszta léte is polgárháborúval fenyeget. DE elengedi, mert tartozik nekünk. -
mike01010101 #6738 Ez azert nem a szemet szemert elv. A Te logikad szerint soha senkit semmiert nem lehet felelosegre vonni hiszem attol a mar megtortent dolgok nem valnak meg nem tortente.
Loghainnek nagyon sok ember halalert kellett felelni. -
mike01010101 #6737 Indok es magyarazat mindig mindenre van:)
-
MrAndree #6736 Soha nem is akartam jó keresztény lenni, ne keverjük már ezt ide, bocs. Nem lemészároltuk hanem igazságot szolgáltattunk, megjegyzem ha már ennyire kereszténységgel jössz, akkor az a vallás több embert mészároltatott le mint igen sok másik... -
#6735 Jujajj. Duncan maga mondja ezt, hogy MINDEN segítségre szükségünk van, másrészt a gólemhadsereghez MEG KELL HALNIA egy csomó törpének és Ferelden békéjét veszélyezteti amúgyis, míg Loghain meg nem ölése SENKI életébe nem kerül. Van némi különbség. A bosszú bosszút szül, a vér vért kíván?!
A legyőzötteket lemészárolni nem dicsőség, de kegyelmet gyakorolni felettük már annál inkább. Látom ti jó keresztyének lennétek, szemet-szemért, gartula! -
MrAndree #6734 Másrészt meg ha valakinek jó oka van valamire a saját szemszögéből, az nem jelenti azt, hogy nekem akkor efölött szemet kell hunynom. Jó okod volt rá, akkor minden rendben. Hát hogyne. -
raepa #6733 Az ogarok ket labon jaro faltoro kosok, a gondolkodo valami meg nem az archdemon (legalabbis nem ott helyben), hanem a mindenfele hurlock/genlock etc alpha es emissary. Az ejfattyak tobbnyire rendezetlen hordak, nem agyatlan zombik, siman lehet egy-ket ertelmes otletuk. A torony elleni tamadasra pedig meg talan szamitottak is.
A kiraly amugy egyenesen hurraoptimista volt, es mar azon gondolkodott, hogy melyik koltoktol rendelje meg a rola szolo hoseposzokat, hozza kepest persze, hogy mindenki veszmadar, de a taborban nem az a hangulat uralkodott, hogy jajstenem, mind itt pusztulunk. Amitol tartottak, hogy ha a veszedelem tenyleg valos, akkor nem az ostagari lesz a donto utkozet.
Igy hirtelen a hadseregekre nem emlekszem. A szorosban kevesen voltak, de nekik csak az volt a feladatuk, hogy csapdaba csaljak az ellent, ok onmagukban nem is gyozhettek, Loghain meg ugye elpalyazott. Igy csak az biztos, hogy meg sem probalta. Persze lehet, hogy akkor is megszivjak, ha tartja magat a tervhez. -
MrAndree #6732 Nálam ez nem így működik, hogy elkél minden segítség. Éppen ez az, ha bármilyen eszközt hajlandó vagyok bevetni a győzelemért akkor semmivel sem vagyok jobb mint azok akik ellen harcolok. Többek között a törpöknél se mentem bele a gólemhadseregbe. -
MrAndree #6731 Nem is tekintem főgonosznak, sose tekintettem. Egy árulónak tekintettem aki a bajban elhagyta a királyát akinek hűséggel tartozott volna, még akkor is ha emberileg nem bírta vagy ostobának tartotta. És árulókkal nem tárgyalok, nem érdekelnek az indokai, a kifogásai. Árulásra soha nincs jó indok. Azért nevezik árulásnak. ÉS amit tett az árulás volt, lehet csavargatni meg játszani a szavakkal de attól még az. -
mike01010101 #6730 Ha elviszem magammal Loghaint az utolso csataba mi a garancia hogy ott nem tamad hatba? Annyiszor bizonyitotta hogy mennyire beteg es hatalomehes.
Szerintem sem volt legitim uralkodo es raadasul ezt a rabszolgas dolgot meg titoban is csinalta tehat annak semmi koze semmifele torvenyhez.
Hany ember elete szardhatott Loghain lelken, csak a mit a jatekban lattunk.
Az hogy Morrigan gyermekenek mi lesz a sorsa remelem a folytatasban megtudjuk. En ugy fejeztem be hogy elmegyek megkeresni a gyerekemet.
-
#6729 Én azt sajnálom, hogy Flemmeth-tel nem lehetett többet dumálni és többet megtudni róla/tőle. Értehtő, mivel ő nem tartott egyenlő félnek minket, de dühítő is.
Mivel ő is sárkány (is) így biztos jó oka van az OldGOD visszahozására és az Archdemon lenyomására (konkurenciaharc szvsz.). Amíg segít nekünk, addig jó ez a szövetség, még akkor is, ha pl. ő miattuk van most Blight. Minden segítség elkél. -
#6728 Jaja. Érdemes Loghain-nel sokat dumcsizni, mert jó fej. ÉS sok mindent meg lehet tőle tudni, ami fontos adalék a történésekhez.
DE főgonosznak tartani egy megtévedt hőst felettébb butus elképzelés.
Én a legeslegelejétől nem tekintettem annak és nem is nagyon haragudtam rá, mivel biztos voltam, hogy vagy befolyás alatt áll, vagy nagyon jó oka van arra amit tesz. Nem tűnt már akkor sem hülyének, vagy szimpla becstelennek. Később is faggattam az elfemmel embereket, PC-ket, NPC-ket, hogy miért tette Loghain, amit tett és bizony sokféle magyarázatot és öltletelést hallottam. ÉS mindegyikben volt valami. Idővel nyilvávalóvá vált számomra, hogy nem ő az ellenség és inkább meggyőzni kell, vagy tisztázni a helyzetet vele, mintsem lemészárolni és hallelujja. AZ nem old meg semmit sem.
Nagyon-nagyon szűklátókörre vall szvsz., Loghaint tekinteni a játék főellenfelének. -
MrAndree #6727 "Egyébként Morrigant felcsinálni és egy Old God-ot a világra szabadítani, elképzelhető, hogy legalább akkora árulás a világgal szemben, mint amit Loghain elkövetett az ország ellen. De ez is csak saját szemszögből nézve."
Ez a másik amibe sohase lennék hajlandó belemenni. Morrigant még Loghainnél is jobban utálom. Ostoba ribanc. :) -
MrAndree #6726 Loghain-t nem tartottam törvényes uralkodónak (hatalomra kerülésének körülményeit tekintve nem is csoda). Másrészt meg azért mert valamit az uralékodó engedélyez attól az se helyes nem lesz, se pedig törvényes. Főleg mivel titokban tette, önhatalmúlag, így aztán még azt se lehet mondani, hogy mindenkivel egyetértsében tette. Én is leálltam beszélgetni a rabszolgakereskedővel de miután nem találtam kielégítőnek amit felajánlott (minimum életre szóló rabság) így kicsit megöltük. -
#6725 Sztem Loghain-nek elég sokba volt már a királyokkal járó macera.
Egyszer már elvitt egy nem túl meggyőző srácot tűzön-vízen át a trónig, ráment az apja, szerelme, ha ő nincs valszeg el is buktak volna...most pedig azt kell hallja hogy a következő a szürke kamarások élén akar a csatába lovagolni dicsőségesen.
De ilyenek ezek, mikor azt hiszed vége és most rajtad áll, akkor kiderült hogy csak félrekeffentett a nagy bánatában az előző :D
... -
Kindred Blades #6724 Hú, micsoda remek kis eszmecsere alakult itt ki, ez dícséri egyébként a karakterek íróját is. Hozzáadom én is a perspektívámat.
Az kérdés, ami visszaolvasva felmerült bennem, hogy kiből is lesz grey warden. Volt szó olyasmiről, hogy hősök. Hát, nem. Mindenkiből, aki alkalmas. Ha a legármányosabb, aljasabb (és itt nem a szimpla erőszakoskodó, megölökmindenkit dalish elfre gondolok) SOB-t játszod, Duncan akkor is besoroz, szimplán, mert alkalmasnak talál arra, hogy a Blight ellen küzdj. Aki Grey Warden lesz, az onnantól kezdve Grey Warden, megszűnik nemes, bűnöző, mészáros vagy virágkötő lenni. És onnantól nem is számít - ami persze a játék alapelvével, miszerint az Origin sztorik végigkísérnek, szöges ellentétben áll, szerintem épp ez adja a pikantériáját.
Loghain... No, először a csata, szeretnék rá külön reagálni, a csata méretei alapján az emberek győzelme elég kétesélyes. Ha a hídról megnézed ugyanis a látképet, láthatod, mekkora tömeg vár még csapásra az erdőben. Ettől függetlenül egészen jó esély volt a győzelemre, de erősen kétesélyes. De hogy Loghain nem ezért hagyta ott, az is biztos. Sok mindent lehet rá mondani, de azt nem, hogy gyáva. Ilyen mértékű és méretű áruláshoz, amit végigvisz, kell egyfajta bátorság. A gyávák rosszabbak, mint az árulók, az áruló legalább megteszi, amit az elvei diktálnak. Az is biztos, hogy Loghain nem látta át a Blight által képviselt fenyegetést, talán eleinte még csak azt sem, hogy ez egy Blight, s nem valami nagyobb volumenű darkspawn portya. És valahol jogosan -ámbár túlzott paranoiával- retteg Orlais újabb megszállásától. Igazából mi sem tudjuk pontosan, hogy mi történne, ha azok a seregek bevonulnának. Ámbár az is tény, hogy inkább egy Orlais féle katonai uralom, mint hogy a darkspawn horda kinyírjon mindenkit, de mint tudjuk, ez utóbbi lehetőséggel Loghain nem igazán számolt, amikor nekiállt összeesküvést szőni. Mondhatjuk, az indokai, a motivációja tiszta. Ferelden szabadságának megtartása. A maga módján őrült, de hitte, hogy amit tesz, az valóban a legjobb az ország számára. Az már más kérdés, hogy a lehető legmocskosabb eszközöket is beveti, ez alól senkinek és semminek nem áll jogában felmenteni.
Grey Wardennek besorozni... helyes. Ha hisztizik Alistair, ha nem. Tegyük félre egy percre a szentimentalizmust. Ha a kivégzése mellett döntenénk, akkor sem lenne helyes a végső csata előtt megtenni. Egy rendkívül tehetséges stratégáról, remek katonai vezetőről, szónokról és harcosról beszélünk. Egy szimbólumról, aki növeli a hadsereg morálját. Az Archdaemon ellen erre igen nagy szükségünk van. Még ha emberileg nem is bízik benne már annyira a nép, a katonai döntéshozatalait (leszámítva az aprócska, icipici malőrt Ostragarnál :) ) nem szabad figyelmen kívül hagyni. Rendkívül értékes lehet az Archdeamon ellen való küzdelemben. Ezt eldobni, és simán, bosszúvágyból megölni a csata előtt? Persze a törpe nemesemmel megöltem. Az ő értékrendjébe nem fért bele, hogy egy árulóval együtt munkálkodjon, akkor sem, ha ez jelentősen növeli a győzelem esélyét.
Loghain egyébként csak egy ember. Az egyik legemberibb karakter a játékban. Valaki, aki egykor a nép hőse volt, s akit a saját paranoiája elvakított, a hazaszeretetből őrületet kovácsolt, amiért hosszú távon a halál lenne jogos jutalma, de hogy ő lenne a nagy gonosz? Én ezzel nem tudok egyetérteni. Én szívesen adok neki egy esélyt, hogy vezekeljen bűnéért, s hogy feláldozza magát az utolsó csatában.
Ha nem, akkor pedig nyomás a vártömlöcbe, életfogytig.
Egyébként Morrigant felcsinálni és egy Old God-ot a világra szabadítani, elképzelhető, hogy legalább akkora árulás a világgal szemben, mint amit Loghain elkövetett az ország ellen. De ez is csak saját szemszögből nézve. -
#6723 Amúgymeg piszkos tizenkettő! :D -
#6722 Valaha én is így gondolkodtam, de sok-sok év papíros szerepjátéka alatt láttam a dolgok ás oldalait is. Érdekes pl. hogy Wynne nem panaszkododtt és nem volt negatív megjegyzése Loghain ellen. Vajon miért?! -
#6721 Halo! Idehaza sem volt bűn, mint már leírtam, a "törvényes" uralkodó mellettük állt. AZ más kérdés, hogy én békésen akartam megoldani és harc lett belőle, de legalább törekedni kell rá.