A warez rossz

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Lammer
nem amerikara gondoltam... :p (szep sarkitas megint) de ez mar off :p

ENFP ^^ | Zombie fan | Xiaomi Redmi 7 user | FTC és Pats fan

Tinman
Ja, mer' neked nem volt hetero élményed a táborokban :-D

No meg mer' te ilyen antiszoc vagy! Nem is csoda, amennyi zombiagyat te széjjel henteltél életed során... és akkor még nem játszottunk a dedrájzinggal <#buck>

Amcsiknál is jól mûködik, nagy részük full ellenezte a háborút, még nagyobb részük azt sem tudja merre van Irak, a kormány mégis xart rájuk, olaj az kell, így bemutatom barátom : Bármi Áron.

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Lammer
"Mert tanultam én oroszt, voltam kisdobos, voltam úttörõ, voltam Zánkán, voltam Csillebércen és ha visszagondolok az AKKORI közösségre -melyet ha tetszik ha nem a kommunizm tartott össze- könnybe lábad a szemem."

detto megeltem! jaja mar akkoris toki fejjel hanyingerem volt az egesztol <#vomit>

<#ravasz1>
(btw hulye hasonlat ez a demokracia, mashol fainul mukodik a demo... itt nemnagyon, szal rossz pelda :p)

Tinman
Banner:

Na ezzel már végképp rokonszenves lett az egész wrz társadalom úgy ahogy van. :-DDDD
Miért?

Mert tanultam én oroszt, voltam kisdobos, voltam úttörõ, voltam Zánkán, voltam Csillebércen és ha visszagondolok az AKKORI közösségre -melyet ha tetszik ha nem a kommunizm tartott össze- könnybe lábad a szemem.

Hol van most ilyen? Nem megyek bele a politikába és naná, hogy én is tudom, hogy a kommunizm nem vezet sehová, de a demokrácia se, csak lassabb poison ^^

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Tinman
Demóval mindig megszívom... most is szedem a Power UP IBM környezetvédõ gamet és annyira terhelt a szerver, hogy 4 órája tölti, pedig az egész nincs 300 MB :-/

Tinman
Kimaradt az "L" betû, sorry.

OK, de azért a manapság ebbõl a szempontból kár panaszkodni, a korlátok megléte természetes. 10 éve net nélkül még nehezebb volt beszerezni egy-egy demót, de manapság már akkor fel van háborodva a felhasználó, ha a kapcsolata egy fél percig leesik 10 Mb-rõl 8 Mb-re.
Tinman
Azér' mer' nincsen benne zombi még nem szar!
Ghoulok vannak? Határeset? <#idiota>

Tinman
Ezzel arra próbáltam ráfényesíteni, hogy offical forrásból sehogysem jött le, bezzeg a torrentrõl ami köztudottan nem a Korán cserégetésérõl szól, lejött max sebességgel.

Tudom, de nekem így is tetszik 😉
"Anno Crysis esetében jártam úgy, hogy a demót kezdtem el leszedni, már a 4. helyrõl is alig akart jönni, végül kénytelen voltam torrentrõl leszedni."

Attól, hogy egy illegális tartalom hozzáféréshez hozzásegítõ helyrõl szereztél be egy legális tartalmat, attól még szó nincsen warezrõl. Ezzel az erõvel az is warezolás, ha egy olyan havertól kapod meg a demót (vagy vezsel tõle eredeti terméket), akinek vannak a merevlemezén illegálisan használt szoftverek is.

"Nem kötekedés, de engem kifejezetten idegesít. Nagyon sok játék állandóan pörgeti a lemezt, felpörög leáll, felpörög leáll... agyrém."

Ebben maximálisan egyetértek, nem is szívesen vennék meg úgy játék, ha tudnám, hogy folymatosan használni kell a lemezt, pláne a mai másolásvédelmek mellett. Az eredeti játékaim többségérõl készült biztonsági másolatok szépen, katalogizált formában backupolva vannak a merevlemezeimen.
Lammer
off: avicserszargém <#idiota>

OFF:

Nem feltétlen, van rá példa, hogy egy játék a jó kezdet után leül, eleve ritka az olyan, mely elejétõl végéig egyenletes színvonalon teljesít. A The Witcher esetében elsõ két fejezet alatt Tinman egyértelmûen a prológust és az elsõ fejezetet értette a szövegkörnyezet alapján, és azt kell modnanom, hogy egyetértek vele. A prológus egy rövid kis bevezetõ, csõ játékmenettel, afféle tutorial, nem nyújt reális képet a késõbbi játékról. Sõt, a szûk helyek ellenére, még ez a rész viselte meg legjobban a gépem - eddig. Az elsõ fejezet már elég kelemes, de a második fejezet jóval nagyobb teret nyújt, hosszabb, ekkor indul be igazán a sztori, és én személy szerint kifejezetten szeretem a jól összerakott fantasy városokat, így egyértelmû kedvenc eddig. Persze az elsõ fejezet vidéki hangulata is bejött, fõ a változatosság.

Szerintem az emberek többsége egy középszerû játékot inkább megun idõvel, semmint hozzászokik, ha az nem mutat semmi fejlõdést.
Tinman
Már régen eljött nálam az a pont, hogy nem szívesen töltögetek.
Nem véletlenül dõl rám lassan a polcom a 160 db EREDETI filmtõl és a közel 100 EREDETI játéktól, XP-m is jogtiszta!
Persze, hogy nem arra élvezek, hogy leszedhetek egy iso-t. Mindent ami érdekel akkor sem tudom megvenni, így végigjátszás után törlöm, ami megfogott azt veszem.
Szeretek játszani és havi 1-2 cím végigjátszása nekem kevés, talán majd még öregebb fejjel már bõven elég lesz. Lehet, hogy ez kicsit szakmai ártalom, mert anno jó 2 évig ez volt a munkám.

Nagyon naív az az ember, aki azt hiszi, hogy adott offline/online magazin teszterei újságírói példányokat kapnak és arról írnak. Ilyen is van, de nagyon ritka.

"Mindig is akkor voltam nyugodt, ha egy ikonra kattintottam és egy lemez volt bent jó a meghajtómba."
Nem kötekedés, de engem kifejezetten idegesít. Nagyon sok játék állandóan pörgeti a lemezt, felpörög leáll, felpörög leáll... agyrém.

"Az ilyen hcgamerek egy idõ után már az újdonságot keresik, valami olyat ami kimaradt, vagy ami még nem volt. És ez egyre kevesebb"

Ezért kell több platformon játszani :-) Vannak ugye platformokra jellemzõ stílusok. Egy PC-n ritka a verekedõs, arcade, jRPG stuff, egy konzolon meg az FPS, RTS, szimulátor mûfajból van kevés és nem is nagy élvezet ilyen stílusokat gamepaddal játszogatni.

Handheldben éppen ezért vagyok NDS párti, mert szép és jó a PSP, de a stílusok rendre olyanok, mint ami PS2-n már volt/van/elérhetõ.
Érintõképernyõs finomságokból viszont nulla db. van PSP-n /Project Rub, Lost in Blue, Cooking Mama, O.M.G., kalandjátékok, stb./.

"Vagy vissza lehet térni korábban kiadott kimaradt játékokhoz is. A siettetés az örökös hajtóerõ és a játékok töménytelen mennnyiségû kijátszása elõbb utóbb kiégéshez vezet. És akkor mi marad? "

Kiégni csak az ég ki, aki folyamatosan játszhat. Aki melózik, annak nincs ideje kiégni, hiszen köti az idõ és az élet. Foglalkozni kell a barátnõvel, családdal, barátokkal, filmeket sem árt megsasolni, és idõben le kell feküdni, mert másnap meló.
Hétközben jó ha 3 óram van/nap játszani, hétvégén ez sok dologtól függõen lehet 2 órától egészen 14 óráig bezáróan bármi. :-)

Tinman
Ok, akkor majd a "Laci bácsi konyhájában" c. topicban beszélgetünk a szellemi termékekrõl.<#szomoru1>

Tinman
Sajnos nekem elég hullámvölgy jellegû a munkám.
Decemberben, januárban megszakadtam, február elején meg untam már a netezést. Amikor van rendesen idõm nekiesni valami "nagy kalandnak", akkor igyekszem a frissek közül vállogatni, ha nagyon sok idõm lenne, akkor mehetnek a régebbi nagy nevek. HW háttér nem gond, IT cégnél vagyok, minden megoldható :-)

"mondjuk a Portal érdekelt volna"

Ne is említsd. Külön ezerkétszázzal megvettem volna, de minek nekem már megint a HL2??? Már egyszer megvan és NEM megy az EREDETI!
Nem értem miért nem lehet külön 3-4k-ért kidobni, 10x jobban bejött, mint az EP2 ^^

Demók:

Hamarosan XBox tulaj leszek.
Külön öröm olvasni, hogy itt a világ háta mögött, nem igazán lehet leszedni minden demót. Gyakorlatilag rákényszerítik a usert a wrz verzió kipróbálására.
Anno Crysis esetében jártam úgy, hogy a demót kezdtem el leszedni, már a 4. helyrõl is alig akart jönni, végül kénytelen voltam torrentrõl leszedni.

guardian hero
Ez nem a szellemi termék sajátossága, pusztán az emberi alkalmazkodókészség. Bármit meg lehet szokni, sõt, akár meg is lehet szeretni. Aki szegénységben nõtt fel, annak jobban esik egy zsírosdeszka, mint a tatárbifsztek. Mindennek azonban semmi köze nincs a topik témájához.

Xbox Live Gamertag: HUN Guardian PSN ID: HUN_Immortal jatekaim.hu: Guardian Hero

Tinman
A húst ne hasonlítsd már egy szellemi termékhez.
Egy vers, könyv elsõ pár szakasza, fejezete is lehet felejtõs, késõbb meg kikerekedhet egy katartikus élménnyé.
Sok példa van, most csak egyet mondok, mert ez a legfrissebb:

Witcher.

Nagy szerepjátékos vagyok, de az elsõ 2 fejezet /cirka 7-8 óra/ nem nagyon tetszett... aztán Vizima városában már kezdett beindulni a sztori és a kerek egész kép, meg olyan hatalmas élményt adott, amit 2007-ben talán egyetlen másik játék sem.
Hány, meg hány ilyen szellemi termék van... rengeteg.

Szerintem nálad is eljön az a pont, amikor azt mondod: Ez nem mehet így tovább! Havonta mondjuk 6-7 játék végigvitele az szinte minden idõt felemészt és teljesen más érzés nekiülni is. Az ember azt sem tudja mibe kapjon bele, folyamatosan el van maradva, mert a belsõ késztetés (ez ugye alap egy hcgamer-nél) ösztönzi a haladásra. Siet, mert a játékokat nem elég végigvinni, de már készülni kell a hamarosan megjelenõkre és ez így megy a végtelenségig.

Nekem is volt ilyen hónapom. Nem jó ez. Mára elértem azt, hogy havi 1-2 játék bõven megfelel. Mindig is akkor voltam nyugodt, ha egy ikonra kattintottam és egy lemez volt bent jó a meghajtómba. Most, hogy konzolom lett szintén tartom a havi 1-2 átlagot, de inkább egyetlen játékra koncentrálok. Persze van úgy, hogy a vásárlással több is befigyel a polcon, de azokat félreteszem.

Persze értem én, hogy neked/nekem és másoknak akiknek jõszerivel ez az életük és e körül forog szinte majd minden nem egyszerû leállni, lassítani és türelmesnek lenni. Viszont idõvel ahogy írtam is az elején el fog jönni a holtpont. Lehet ez egy életbeni változás, de lehet egy folyamat eredménye is, azaz egyszerûen nem találsz olyan programot ami valahonnan ne köszönne vissza. Az ilyen hcgamerek egy idõ után már az újdonságot keresik, valami olyat ami kimaradt, vagy ami még nem volt. És ez egyre kevesebb. Vagy vissza lehet térni korábban kiadott kimaradt játékokhoz is. A siettetés az örökös hajtóerõ és a játékok töménytelen mennnyiségû kijátszása elõbb utóbb kiégéshez vezet. És akkor mi marad?

Mert egy hcgamer életében ez fontos kérdés. Érdemes elgondolkozni azon, hogy érdemes e ezt eljátsznai. Vagy szépen és megfontoltan, visszafogottan szórakozni. Zóanagyvarázslónak nagyon tetszik a hozzáálása a témához. Szerintem ez a helyes út.

Így jut is marad és tényleg nem fog elmenni az ember mellett, hisz mindennek megvan a maga ideje. Én hiszek benne, hogy nálad is az idõ megfogja oldani ezt a "problémát". Addig is jó játékot! Hisz ez alap 😊
Az említettek tényleg drágák, nem kell õket megvenni, csak olcsón használtan. Pár topikban magad is emlegetted ezt a módszert a Bioshock kapcsán, alkalamazható ezeknél a címeknél is. Részemrõl a Stranglehold az elõzetes információk alapján legjobb esetben is a "talán budget-ben" kipróbálom kategória, demót meg sem néztem, a gépem sem díjazta volna.

Én nem férek bele az általad felállított HC gamer képbe, mert nem tartom muszájnak, hogy játsszak midnden megjelent darabbal azonnal. A HoMM V-öt december végén vettem meg a Gold kiadásban a kiegészítõivel együtt (még csak nem is volt idõm telepíteni, 1-2 hónapot várnia kell, de nagy akcióban fgotam ki, és nem sajnáltam rá a pénzt), a Max Payne-t pedig tavaly(elõtt?). HL2-vel egy percet nem játszottam, majd szépen emgveszem az Episode 3-mal megjelenõ pakkban, mondjuk a Portal érdekelt volna - talán egy Steam akcióban karácsonykor.

Nem érzem úgy, hogy bármirõl lemaradtam volna, bár valóban folyamatosan pótolom a régebbi játékokat. Gyûjteményem nagy részét budget áron szereztem be (amúgy minimális budget kiadás van közte), a Witcherig nem is érte el az öt számjegyet az adott játékért fizetendõ összeg. Ráérek, legalább utoléri a hardverem a szoftvert, jönnek a patchek, tehát erõsen PC-kompatibilis a hozzáállásom.

"Az elmúlt 2 hónapban, így hirtelen 7-8 cím jut eszembe amit végigvittem, ebbõl 3-at tudtam megvenni. Ez van, lehet keresztrefeszíteni, akkor is játszani fogok :-D"

Nálam inkább fordított az arány, karácsony óta mintegy 10 játékkal leptem meg magam, elég komoly év végi akciókat fogytam ki (vagy az említett Jade Empire használtan, de tökéletes állapotban szereztem be, postaköltséggel együtt is 2k alatt volt), amúgy 3-4 játékot fejeztem be. Mondjuk ezek között volt sok-sok éves retrójáték is (Day of the Tentacle), mely kereskedelmi forgalomban nem kapható, amúgy elõbb-utóbb levadászom eBayrõl, már próbálkozom régóta, de a lényegen nem változtat: én sem vagyok 100%-ig makulátlan, nem is állítottam ezt. A Witchert is kipróbáltam anno, igaz azért, mert ellenõrizni akartam, hogy elindul-e a minimumot kitevõ gépemen, meg tudom-e emészteni a harcrendszert, demó nem volt, nekem pedig CE volt tervbe véve, elõrendelõi ajándékkal, így sürgetett az idõ. Végigjátszottam a prológust, kipróbáltam az elsõ fejezetet, aztán letöröltem, a CE-t pedig elõrendeltem, majd természetesen meg is vettem.

Éppen ezért nem ítélem el a warezverzió kipróbálását, mert tudom, hogy nagyon sokan tényleg megveszik utána a nekik tetszõ játékot, tehát tud lenni haszna is, ha az ember így áll hozzá. Viszont a túlnyomó többségre ez nem igaz, és a 6-7 évvel késõbb való vásárlások egy anno frissiben végigjátszott játék esetében már megkérdõjelezhetõ, de az eredeti termék megbecsüléséhez vezetõ kezdõlépésnek megteszi.

A mai demók soványsában egyet tudok érteni, legalábbis, ami az akció mûfaj(oka)t illeti. TBS-ek demói azért manapság is el tudnak húzódni, és emlékszem még a PG2 egy körös (nem vicc!) demójára. A CoD 4-rõl úgy hírlik, hogy jobb a teljes, mitn a demója, de engem az nagyon elriasztott. A Halo 3 körüli hisztéria okán megnéztem az elsõ rész demóját, és meglepõdve tapasztalétam, hogy egy teljes pálya helyet kapot benne, 10 perc helyett legalább másfél órát töltöttem vele. Az más kérdés, hogy nem igazán nyûgözött le, a jelenlegi 4k-s ára pedig nem éppen reális egy ennyi idõs játéknál a PC-s piacon. Ellenben egy Eschalon Book I demó igazán kimerítõ, 3-4 óráig bõven el elhet játszogatni egy-egy karakterrel, de azóta további két pályával egészítették ki a javításokat is tartalmazó új demóban. Na igen, a független fejelsztõkben talán még több az alázat, talán jobban is rá vannak kényszerítve a community komolyan vételére.
guardian hero
Tehát ha beleharapsz a vasárnapi dögkúti rántotthusidba, és érzed ahogy a rothadás savanyú íze szétárad a szádban, azért még a biztonság kedvéért benyomod az egész szeletet, meg még kettõt, hátha a végére kiderül, hogy mégsem olyan rossz? Gratulálok.

Xbox Live Gamertag: HUN Guardian PSN ID: HUN_Immortal jatekaim.hu: Guardian Hero

Tinman
Fogd vissza magad, mert a stílusod elég alpári, nem kötelezõ reagálnod.

Csak nálatok divat, hogy 10 perc játék után szarráflémeltek valamit. Egy játék majd akkor szar, ha végigvitted és láttad az egész képet egyben.
Addig csak üres és alaptalan pofázás minden szó.

Ezermillió példa volt már rá, hogy demó pár pályája alapján mindenki csodát várt, aztán az összkép meg hulladék volt. Legalább 30 játékomat a wrz verzió végigvitele után vettem meg, teljessség igénye nélkül:
-Vampire Bloodlines
-Beyond Good and Evil
-Baldur's Gate 1, 2 + kiegek
-Morrowind + 2 kieg
-Neverwintes és kiegjei
-Dungeon Siege 1-2
-Oblivion + 2 kieg
-Fallout 1,2,3
-Icewind Dale 1,2 + kiegek
etc.

A vasárnapi rántotthúst nem tudom úgy lemásolni, hogy az eredeti szeletrõl legyen egy példányom. Ha tehetném lemásolnám és eljuttatnék egy 5000000 rántotthúsmásolatot Afrikába.

Qrva gyenge hasonlat volt, szedjél még egy kis hergelõt <#wave>

guardian hero
Ha szar volt, minek játszottál vele? Talán mert egy igénytelen szarevõ vagy? A vasárnapi rántotthús is a dögkútról van, mert az ingyér van?

Tinman
6.5 óra gametime volt, már az iso nyomára sem emlékszem :-D

Ez egy természetes szelekció... a szart letölti a nép, a jót meg megveszi. A kutyának nem kell a játékiparba az 50. gagyi FPS-t vagy stratégiát legyártó cég. A vétel egyúttal voks is .

Nem mindenki teheti ezt meg:

http://www.576.hu/index.php?mod=product&product=34660

http://galaxisnet.hu/Xbox360/13885/stranglehold.html

PS3-re is ennyi, PC-re 12k.

Igen, tudom külföldi rendelés... érted, külföld. Külföld! Mert idehaza miért nem megy normális áron? Fõleg, hogy ezerszer színvonalasabb játékot csak sikerült 7-8k-ért kiadni.

guardian hero
Ha nem tetszik az ár, ne vedd meg, és ne játsz vele. A Stranglehold jelenleg 12k, kb. 30%-al csökkent az ára a megjelenése óta eltelt pár hónapban, fél év múlva meg 5k-ért megkapod. Persze biztos létszükséglet volt a megjelenés napján lewarezolni azt a középszerû tucatjátékot.

Tinman
Elolvastam, pedig a nagyon hosszú hsz-eket nem szoktam.

Hellyel-közzel egyetértek <#eljen>

CD projekt számomra is az évtized kellemes meglepetése, itt is van a polcon a Witcher, a World in Conflict és a Jade Empire, Mass Effectet már nagyon várom. Látod... az igényes kiadványok, KORREKT áron megérik a pénzüket és vásárlók buknak rá. De 5k-ért adni anno egy EP1-et, meg 17k-t kérni egy Strangehold címért, egyenesen gáz.

Kösz. Sajnos néhány félmondatot elharaptam, és így ránézésre is szúrja a szemem pár hiba, de ez már csak így marad.
guardian hero
No problemo, korrekt, kiegyensúlyozott állásfoglalás volt 😊

Pedig csak pár mondatban akartam reagálni az utóbbi egy oldalon olvasottba, mivel elment a net, megírtam offline, kicsit túlzásba vittem...
A nemzetgazdaság érdekében folytatott warez elmélete azonban nevetséges. Egyrészt csak akkor fogadható el ez az elv, ha az illetõ csak magyar termékeket vásárol, csak magyar tulajdonó cég szolgáltatásait veszi igénybe. Tehát bármely hardver, adathordozó, személygépjármû, üzemanyag, (távolról sem csak) trópusi gyümölcsök megvásárlával, vagy éppen külföldi nyaralással a gazdaságunk ellen cselekszik. Ami ebben a formában badarság, hiszen az ország lakosságának 100%-ának a munkájához, megélhetéséhez kötõdnek ezen dolgok, nagyon sokunk külfüldi tulajdonú cégnél dolgozik, de még a sörgyáraink jó részét is felvásárolták, persze ettõl még a Dreher nem import termék, de a Gyõri Keksz már olykor igen. Én is azt modnom, hogy a hazai termékek, hazai vállalkozások támogatandóak, és nem csak az állam eszközeivel, de tudatos fogyasztói magatartással is. Ez persze hiánycikk Magyarországon. Ettõl függetlenül túlzó elméleteket kár felállítani, a hazai megbecsülésének nem kell azt jelenteni, hogy nem cseh import sörért nem szabad fizetni, inkább el kell lopni. Ha egy terméket vagy szolgáltatást élvezünk, igenis illik azzal megbecsülni, hogy támogatjuk az elõállítóját, rendelkezésünkre bocsátóját, aki ebbõl él.

Kár mintegy (pszeudo)xenofób módon elutasítani a külföldi termékeket, miközben azt várjuk el, hogy a miénket megvásárolják a határainkon túl. Ha utáljuk a telekszomszédot, akkor megtehetjük azt, hogy nem vesszük meg tõle az amúgy nagyon finom almáját, hiszen nem akaunk neki véletlenül sem hasznot szerezni. Ez végülis megérthetõ lenne. Az már nem, ha nem tudunk lemondania zavaros gyümölcseirõl, és meglopjuk, mondván úgyis marad neki elég. És jelen esetben az eltulajdonítás párhuzama igenis fennáll, hiszen az eredeti tézis nem úgy hangzott, hogy úgysem vennénk meg a terméket, hanem a "nemzetgazdasági érdekeket" védõ warezrõl. Nem, errõl a magatartásról nem Védegylet jut eszembe, hanem a frankhamisítási botrány vagy a kalózkodás (ennél a témánál nem is szokatlan e kifejezés).

Korábbi hozzászólásomban említette, hogy legalább a magyar játékok, szoftverek megvásárlása kötelezõ lenne ez elv mentén, mégha a játékok ewsetéebn kibúvó lehet a külföldi kiadó, ekkor viszont a magyar termékeket sem támogatjuk. Magyar kiadó viszont mikor születhetne meg? Akkor, ha látszik, hogy van rá igény, ergo költünk játékokra (lásd a lengyel CD Projektet). A nemvásárlással tehát pont az lenne a probléma, hogy hosszú távon mindenképpen ártalmas a magyar gazdaságra, csírájában folytaná el a magyar tulajdonó forgalamazókat, terjesztõket, kiadók létrejöttét hiúsítaná meg. Szerencsére nem gondolkozik midnenki így, és látszik a fejlõdés, sokat fejlõdött idehaza a szoftverszegmens, a CD Projekt pedig kiváltképp megkavarta az állóvizet. És nyugodtan hajthatom álomra a fejemet, mert tudom, hogy vásárlásaimmal hosszú távon is támogatom a nemzetgazdaságot.

Azt pedig csak elutasítani tudom, ha zavaros, vélt gazdasági érdekek mögé bújva - valójában csak a pénztárcánkat védve - próbálunk igazolni egy (nem)vásárlói magatartást. Persze elhet, hogy a konrkét esetben valóban nemes elvekrõl van szó, de az eddigi érvelés függvényében legjóhiszemûbb (legnaívabb) hozzállással is csak egy súlyos félreértelmezést tudok elképzelni, mely legalábbis tudatalatt összefonódott a warez védelméhez kapcsolódó érdekkel.

Nem vagyok tehetõs (sajnos nagyon nem...), így az eredeti termékek vásárlása számomra lemondással jár. Ehhez képest irritáló tud lenni, ha valaki minden hétvégén bulizik, csúcshardvere van (pl. feltörésekor az összes konzol, megjelenéskor legújabb VGA), majd azt mondja, hogy szoftverre már nincs pénze. Én is meg tudom csinálni, hogy kiköltekezem, majd pnztelenségre hivatkozom. Amúgy eszem ágában sincs elítélni mindenkit, de igenis vannak, akik túlzásba viszik a dolgot, és 1-2 ezer (de akár 1-2 száz) Ft-ot is sajnálnának. Úgy vélem ennek a hozzállásnak gyökere legalább annyira keresendõ az elmúlt évtizedek során kialakult mentalitásban (szétlopom a gyárat munka után), mint az átlagember mai anyagi körülményei között. Rendszerváltás talán volt (ki hogy értelmezi, ez itt nem téma), de a mentalitásváltás a legtöbb téren egészen biztosan nem történt meg a mai napig sem.

A gazdasági - és nem politikai - témához pedig annyit fûznék hozzá, hogy sok esetben valóban túl kedvezõ lehetõségeket élvez a külföldi tõke. Az egy dolog, hogy én hipermarketekbe nem szeretek járni, de nem is érzem annyira kifizetõdõnek. Egyrészt ha az ember ügyes, máshol is tud hasonló áron vásárolni, legfeljebb több helyre be kell mennie. Persze vannak olyan akciós termékek, melyeket tényleg irreálisan nyomott (veszteséges) árakon kínálnak, de ezek pont azt a célt szolgálják, hogy becsalják az embereket, és egyéb termékek vásárlásával, odaszoktatással behozzák az árát. Én személy szerint jobban szeretem a termelõi tejet és tejfölt, mint a boltit, összehasonlíthatatlanok minõségben, árkülönbség pedig alig van. Tehát enm érzem azt, hogy a multi minden esetben egyet jelentene a minõséggel, sõt.

Részemrõl szeretem a kis családias hangulatú üzleteket, ahol lehet pár szót váltani az ismerõs elaóval, eltetetnei az árut, ha 20 Ft-tal fennmaradunk még hitelünk is akad. (Kedvenc trafikosom - Isten nyugosztalja - is így csinálta, a törzsvásárlók példányait névreszólóan "dedikálta", megpróbált szerezni elõzõ napi újságot, ha fontos volt, ajándék archív lapszámokkal kedveskedett az ismeretés okán.) Nem egy ún. ajándékboltot ismertem, mely a helyi hipermarkethe zképest hasonló áron, de jóval anygobb választékban kínálta a minõségi italokat, ráadásul nem a város szélén, hanem a központban, mégis el kellett sorvadniuk, mert az emberek sz(Azt pedig egy nevetséges, de létezõ jelenségnek tartom, amikor a falvakból kizárólag a 10 Ft-tal kenyérért, tejért felkocsikáznak a városba. Persze ez az ingázás inkább az ingyen "tömegközlekedõ" nyugdíjasok sajátja.)

A tudatos fogyasztás példajaként említhetném a dán közönség esetét a dobozos sörökkel. Sokáig nem engedték be a külföldi cégek dobozos söreit, többek között a környezetvédelmi elvek miatt (az már más kérdés, hogy az üvegek újrahasznisítása során is keletkezik bõven szennyezõ anyag). Az Európai Bíróság ítélete azonban felülírta a dán döntést, így a sörgyártók örülhettek - de nem sokáig. A dán piacon totális bukás lett a dobozos sör, megbukott a fogyasztói ellenálláson, így a jogi gyõzelem piaci bukásba torkollott.

Volt felénk az egyik ismert hazai élelmiszerüzletlánc jól menõ boltja, egyedibb, hangulatos kialakítással, hatalmas kínálattal, friss és minõségi pékáruval. Az emberek ezt választották, még azután is, hogy az úttest túloldalán nyílt egy nagyobb lánc némileg olcsóbb üzlete. Az utóbbinak egészen addig nem is volt semmi esélye, amíg egy másik ismert hazai élelmiszerüzletlánc fel nem vásárolta az elõbbit, és a mai trendnek megfelelõ, kínálatnélküli, kórházi hangulatot árasztó üzletet nem csinált belõle. Az emberek elpártoltak. Ez csak egy példa akart arra lenni, hogy az üzleti élet sem mindig írható le vegytisztán a nyereségesség-veszteségesség bináris kódja mentén. Az sem ismeretlen jelenség, amikor a nagyhal megeszi kishalat, csak azért, hogy piacot szerezzen, ekkor is csak abban az értelemben dönt a sikeresség, hogy a helyi viszonyokhoz képest eleve Rockefellerként jöhetnek be ebbe a balkán(közeli) országba.

Nem kell gyûlölni a multikat (bár mindnekinek szíve joga), nekik is megvan a maguk helye egy jól mûködõ nemzetgazdaságban, de az irritáló, hogy a nagy és erõs multik hátszelet kapnak, a kis- és középválalkozásoknak pedig az árral szemben kel küzdeniük (miközben egy ojól mûködõ gazdaságában bizonyos arányban jelen kell lenniük a gazdaságkutatók szerint), ha pedig bármilyen - akár jóhiszemû - szabálytalanság is akad, abba nem az elõbbiek fognak belerokkanni, õk akár tudatosan is élhetnek tisztességtelen eszközökkel (pl. nem igazán létezõ akciókkal becsalni az embereket), anyagilag megengedhetik maguknak. A feltételek nem egyenlõek, holott a kapitalizmus egyik tétele az egyéni érdekeltség, az egyéni vállakozás szerencsepróbája volt, tehát a jelenlegi helyzet inkább antikapitalistának tekinthetõ. A másik probléma a hazai mentalitás, tudatos, ésszerû fogyasztásról csak nyomokban lehet beszélni, inkább csak arról, hogy az a jellemzõ, hogy vélt helyen szeretnek az emberek olcsónak vélt termékeket vásárolni, akár szükségük van rá, akár nincs.

Sajnos Magyaroszágon tényleg nem igazán mûködõképes a családi gazdaság modellje. Ez nem azt jelenti, hogy nincs esélyük rentábilis mûködésre, de fõszabályként irreleváns, a magyar birtokrendszer ugyanis más feléíptésû, mint az ír, a portugál vagy a francia példa. A második világháború utáni kommunista földosztás célja ugyanis a minél szélesebb tömegek körében való népszerûség szerzés volt, nem az életképes földbirtokviszonyok kialakítása, eleve nem is számoltak hosszú távon a földdel, mint magántulajdonnal. (A földosztó miniszter Nagy Imre lett, aki amúgy csak végrehajtó volt, szakmai szempontok mentén maga is elutasító volt e megoldással szemben.) Úgyvélem szövetkezetekre szükség lenne, az egykori kolhozosítás eredményeként létrejött tsz-ek azonban csak távoli rokonai a nyugati - Dániában megszületõ - mintának. A régi tsz-ek megszûnése szerintem távolról sem tragédia (bár egy-két modernebbül berendezkedett, és jól teljesítõ példa talán még akad), ellenben a szövetkezetnek nem szitokszó gyanánt, hanem mint támogatandó, propagálandó mezõgazdálkodó formaként kellett volna bevonulnia a rendszerváltozás utáni közéleti szótárba.
Máshogy látom a dolgokat egy ideje. Van egy ismerõsõm/barátom akivel közel 15 éve tartom a kapcsolatot. Õ a mindent letöltök fajta, legyen szó filmrõl, zenérõl, felhasználó programokról vagy játékokról. A letöltött filmekkel, játékokkal volt idõ, hogy üzletelt is. Én ezt annak idéjen megvetettem és azon kívûl, hogy megbeszéltem más barátommal nagyon nem firtattam a dolgot. Végül is az Õ dolga mit csinál, csak kissé sajnáltam azt, hogy gyakorlatilag erkölcsileg romlott ember.

Mivel én meg eljártam a boltba és vettem a fáradtságot és a pénzt amiért megdolgoztam és eredetibe szereztem be azt amire szükségem volt. Értelemszerûen amit nem vettem meg azzal nem játszottam, tehát a warez nem foglalkoztatott. És nem azért mert anyagilag el voltam/vagyok eresztve, hanem mert becsületes embernek tartom magam. Egy teljesen átlagos, normális embernek aki betartja a törvényt, ami alap.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez mindig így volt. Nekem is voltak írott játékaim, volt olyan amit ettõl a sráctól kértem, hogy töltse le és volt olyan is amit magam intéztem. De eközben is vásároltam a szoftvereket. Aztán idõvel már csak vásároltam és egyáltalán nem foglalkoztam a dolog másik oldalával. Ennek már jó pár éve.

Persze mindenki úgy csinálja, ahogy neki jó. Ami változott a megítélésemben az az, hogy én egyáltalán nem sajnálom azt, ha vki ilyen módón szerzi be amire szüksége van. Ugyanis az írott cd, dvd és a merevlemezen tárolt bárminemû anyag egyszerûen nem ér fel azzal amit egy eredeti példány ad. Lehet neki megvan szinte bármi, de gyakorlatilag nincsen semmije. Mert azoknak amit õ "birtokol" egyszerûen nincs értéke. A sok írott optikai lemez csak egy szarkupacra emlékeztet engem. A filccel felírt címek, a rengeteg lemez hol behányva egy fiókba, hol az asztalon szanaszét, vagy egy tartóba: Mi ez? Van ennek bármilyen érdemi jellege?

A filmeknek amiket néz azon a monitoron, vagy tv-re kivetítve, a felirattal és a tömörített képpel és hanggal, adhat e olyan élményt, mint egy eredeti? Dehogy. Az az igazság, hogy lehet sokminden ott van (bár 2/3 inkább csak presztizsletöltés, mint sem megnézett), de ez egyszerûen igénytelen. Igénytelen és kész. Akinek ez így jó, hát legyen. De én nem biztosan nem vagyok ilyen. Ha film, akkor mozi. Ha egy évben egyszer van egy olyan amit érdemes, akkor elmegyek. Ha nincs akkor nem megyek. Nem csinálok ebbõl rendszert, hogy megnézzek minden szart aztán verjem a mellem. Milyen ember az ilyen? Szerintem biztosan nem egy jóravaló. Engem nem így neveltek.

A másik az, hogy nekem pl. meg volt a lehetõségem, hogy hozzáférjek az ingyentartalomhoz. Megtettem idõnként. És rájöttem ennek nincs értelme. Aztán a lehetõség megmaradt, de már nem foglalkoztatott. Ezt nagy dolgonak tartam. Lehet ez mások számára hülyeségnek tûnhet, de számomra kellemes dolog. Ott van viheted, de én nem viszem. Nem viszem, mert szeretem azt amikor pl. játékszoftver esetén kibontom azt, megcsap az illata, elolvasom a könyvet, megnézem az extrákat és mindez egy igényes csomagolásban van. Aztán játszok vele majd 30-40 órát és konstatálom magamban: Igen ez megérte! Mert így lett teljes az amira költöttem. Aztán ha nagyon nem kell, vagy éppenséggel kellene a pénz, akkor meg eladom. Igaz bukok az ügyön, de a képviselt értéke miatt eladható.

Szóval én egyfajta igénytelenségnek fogom fel azt, ha vki a könyebb utat választja. Egy erkölcsileg nem elfogadható ténynek. Viszont egyáltalán nem sajnálom "tõlük" azt amit kapnak ezért cserébe. Mert nincs mit sajnálni.

A pénz persze nagy úr. Én ezzel úgy vagyok, ha nincsen a hobbimra, nem játszom. Amint lesz, vagy éppen olyan kiadásra nem kell ami fontosabb, akkor beruházok. Eleve olyan produktumot választok ami egy hónapig elegendõ, a másik pedig, hogy nem rohanok. Minek? Hova? Pl. God of War II-re vártam közel egy fél évet, mire lement az ára és akkor vettem meg. A program már közel egy éves, de mit is vesztettem ezzel? Mégis mit? Nyilván ma is ugyanolyan jó, mint akkor. Nem ettõl függ az, hogy mennyire fogok vele jól szórakozni. Véleményem szerint az nem is igazi játékos aki orrba-szájba szedi le a dolgokat, hiszen annak a 60%-át végig sem lehet játszani. Se idõ, se energia nincs erre. Ahhoz szerintem az is kevés lenne, ha vki éjjel nappal a gép elõtt ülne, vagy napi akár 8 órába, mint egy munkát végezve nyomná az ipart.

Én tisztelem és becsülöm ezt az iparágat. Szeretem a játékokat. De úgy ámblokk. Nem kifejezetten a szórakoztató elekrtonikára szûkítve. És úgy gondolom, hogy aki hasonlóképpen érez és hasonló a felfogása, annak nem okoz gondot, ha fizetni kell vmiért, ami számára örömet okoz.

Életkortól, fizetéstõl és családi körülményektõl sok függ. Teljesen megértem azokat is akik így, vagy csak így szerzik be azt ami számukra szükséges. Azonban az írásomban megemlített barátomnak lett volna rá módja idõnként vásárolni is abból a jópármillió (igen nem olvassa félre senki) forint értékkel bíró masszából, amire egy fillért sem áldozott. Az igazi gond itt kezdõdik. Az megint más, hogy vannak akik kitalálnak mindenfélét és azok mögé bújva hírdetik, hogy sehogy sem jó és a warez az egyetlen megoldás. Nem. Megoldás mindig van, csak azért esetleg tenni, rászánni kell magunkat. És meg kell próbálni egy másfajta észjárással gondolkodni. Hogy eljussunk oda, nem az a hülye és a lúzer aki megveszi. Persze ez nyilván az irígységbõl is táplálkozik. Emberek vagyunk és nehezen viseljük el, ha vkinek jobb.

Megvenni az eredetit:

Egyszerûen fogjuk fel azt, hogy ez egy természetes dolog. Ez nem kiváltság, ez nem gazdagság, ez egy normális gondolkodás és egy mevalósítható tény. A pénztárcához mérten igenis meg lehet vásárolni azt amire az embernek szüksége van. Sok játék, film (zenérõl nem mondok semmit, mivel nem foglakozom vele már jó ideje) nagyon jó és a magyar fizetésekhez mérten normális áron kapható.

Innentõl meg kizárólag morális és erkölcsi magatartás, hogy ki mit tesz és mit hangoztat. Azt hiszem ennyit szerettem volna mondani.
Tinman
<#idiota>
Ja, csak aki utazott rajta TÉLEN az élete lepergett a szemei elõtt, ugyanis erõsen lejtõs a drága. A burkolat meg nem igazán úgy van kiképezve, hogy a ráfagyott H20 ne okozzon az utazóknak problémát.

De az a lényeg, hogy jó drága volt és jó sokáig heftelték <#buck>

guardian hero
"Valaki benéz ide és azt hiszi kõkemény politika folyik"

Sajnos idehaza a gazdasági kérdéseknek semmi közük nincs a politikához, mert egyetlen politikai pártnak sincs épkézláb, körülhatárolható gazdasági programja.

guardian hero
"Egy FÜGGETLEN, qrva jól megfizetett KÜLFÖLDI nagy csapat, akik rendberaknák az ország gazdaságát."

Kb. fél év alatt elkergetnék õket a csõcselék, pedig ez még csak nem is négy éves meló. Amúgy jó ötlet lenne, de meglennének hozzá a magyar szakemberek is, csak akik értenek is valamihez, és nincs gusztusok a korrupcióhoz, azok sokkal jobban megélnek az iparban, mint a politikában.

Petyus_
Ne fárassz már a szar horvát utakkal, mi akkora viaduktot nyomattunk oda, ahova nem is kell, hogy az osztrákok is a csodájára járnak vazze! <#mf1>

\"minden arany ami 3 leddel fénylik\" sonydefenseforce.com

Tinman
"Ezt azonban a multik számlájára írni tipikus szélsõbalos, szûklátókörû demagógia."

Hidd el se jobbos, se balos nem vagyok. Azok közé tartozom (az a szépen emelkedõ, egyes felmérések szerint 33%!), akiknek elegük van mindkét oldalból.
Teljesen jól látják sokan, hogy rendszerváltáskor itt is "vérnek" kellett volna folyni és az összes nem írom le milyen embert el kellett volna távolítani a pozíciókból. Ezt hívják vérfrissítésnek.

Természetesen nem vagyok annyira osotba, hogy multikra kenjek mindent.
Itt nagyon sok negatív hatás érvényesül... igen, természeti adottságok, szolgasorsú, behódoló történelmünk, földrajzi helyzetünk, mentalitásunk és a hosszú sor végén a multik is ott vannak, de ez már talán a mentalitásból táplálkozhat.

"meg a sarki boltos Marika néni is mikor baszik számlát adni."
Biztos vagyok benne, hogy te is tudod, hogy a kisvállalkozókra milyen terheket rónak. Nekik nincs ám ingyen ingatlan, meg adómentesség xy évre, mint a multiknak. Felvesz Marika néni egy szerencsétlen alkalmazottat és az alkalmazott keres minimálbért Marikánk meg befizeti utánna majd a kétszeresét.
Marika nagykerbõl vásárol, ahová el is kell menni. Közel 300 Ft-os benzin mellett ez nagy móka, az persze senkit ne zavarjon, hogy közel a fele megy az államkasszába. Az utak mégis olyanok amilyenek.
Drága Horvát testvérek hegyeket fúrnak át és olyan többsávos utakat építenek olcsóbb üzemanyagárak mellett, hogy az ember nem hisz a szemének. Persze, nekik ott az idegenforgalom. De ez akkor sem magyarázat arra trehány munkára és a tolvaj mentalitásra ami az utak építésekor itt jellemzõ.

És ott van a vállakozók másik része, akik nem becsületesen próbálkoznak, hanem a kiskapukon átbújva fejik az ország és nép tehenét és egyáltalán nem zavartatja õket, hogy a tehén már eldõlt és tej helyett vért szívnak :-S

Szívás az van... minden fronton!

Valaki benéz ide és azt hiszi kõkemény politika folyik, pedig csak !is!

Ugyanis a warez egy kicsiny lerakódása a hazai helyzetnek.
Szép múltra tekintünk vissza e téren is: BBS-ek, Pecsa, CoV, Matáv féle modemes internet lebontás nélkül ingyen, Comgame kazetteküldõ szolgálata etc.
Idehaza anno nem is nagyon lehetett kapni eredeti gamezt, aztán szépen lassan lehetett horror áron /Sega Megadrive kazi 12 éve 7-8k, jelenleg konzol gamez 17k/. Nem sok ez egy kicsit?
Ja, van ezen ÁFA is, minimális kereskedõi haszon, meg sok szállítási költség, meg licencdíj, meg még öreg ördög tudja mi.
A lényeg akkor is az, hogy a jó magyar megszokta/így nevelték, hogy amihez ingyen hozzá lehet jutni, azt minek vegye meg esetenként 170x-os áron?

Kiváló lehetõségeink vannak, de már menthetetlenül elromlottunk ott bent. Az egyik korosztály a régi sérelmek miatt "mocskosozik", a másik korosztály meg érzi, hogy változtatni kellene, de rendre elbénázzák, szélsõséges irányokba elsodródnak, és mindegy már a jó szándék, mindig sírás a vége... a 3. korosztály meg diplomás munkanélküli, kitermeltük õket is.

Tudjátok mi lenne a jó minden szempontból?
Egy FÜGGETLEN, qrva jól megfizetett KÜLFÖLDI nagy csapat, akik rendberaknák az ország gazdaságát.
Lehet, hogy ez is bekövetkezik, de elõbb csõdbe kéne menni...

Lammer
"Es AKKOR IS kepes voltam kifizetni" <#eljen>

ezt pofazom enis... evek ota nagyon szarul keresek, de akkorsem taknyolok el moralisan es kiszenvedem a zeredeti jatekokat^^

Az eletkepes aru Magyarfoldon is megveti a labat; valami miatt fut a Boci csoki, a tokaji boraszatban nem veletlenul van annyi potencial, es a munkahelyemhez kozeli kisbolt vilagszinvonalu pekarut tud felmutatni - EZEK azok, amikre erdemes rabolintani, es nem szorulnak ra az eroltetett vedelemre; a kapitalizmusnak az az alapja, hogy termeszetes kivalasztodas soran lemorzsolodik az ertektelen (ertsd: a tomegek altal nem dijazott) selejt, es megmarad a minosegi (amiert hajlandoak az emberek fizetni).

Nem kell ide Vedegylet; persze, lehet kordaban tartani a piacot vamokkal, regiokkal es torvenyekkel. De (hogy jatekos peldanal maradjunk) amig a Lost Odyssey azsiai kiadasa potom kilencezerbe kerul, es rajta van az angol felirat/hangsav, plusz a doboz is igenyesebb (nem egymasra baszkodjak a lemezeket, illetve papirtokba zsufoljak be, hanem kulon talca van mindegyiknek, valamint vastagabb maga a tok is), addig, aki megteheti, hulye lesz megvenni az europai verziot belole...

Tessek versenyre kelni, aztan, ha nem birjak, akkor meg sarokba allni; egyszeru ez, csak elfogadni nehez.

s e c o n d b a d v i l b e l

Aki piackeptelen arut termel, az bukasra van itelve. Ha valaki nem kepes lepest tartani a minosegi kovetelmenyekkel ezen a teren, az menjen el betanitott munkasnak - ez van.

Ha valaki tortabevonot ad el a csinosan csomagolt luxuscsokoladek koraban, tobb szazzal az import cseresznye fole arazza az itthon rohasztott fergeset, pleisztocen korabeli csigagyujtemenyre emlekezteto peksutemenyt tesz ki "tessekcsak, egeszenfriss" mantraval, az meg is erdemli, hogy kiessen a versenybol, es nem arra kell mutatni, hogy ez tiszta hazai termek, hanem arra, hogy aki csak ilyen ocskasagot bir felmutatni, annak nem valo a picai szereples. Es ha nem akar ehen halni, akkor nem az a megoldas, hogy behajtunk a Raba-Steigerrel a Parlamentbe (neha nekem is lenne kedvem, megjegyzem), hanem az, hogy felveszunk egy csavarkulcsot, egy hegesztopisztolyt, csiszolopapirt, vagy amit tetszik, es megfogjuk a munka veget, ahelyett, hogy a korulmenyekre mutogatnank. Persze, lehet ezt is, csak akkor azon vesszuk eszre magunkat, hogy mikozben a multat siratjuk, elassuk a jovonket. Kifogast keresni mindig konnyebb, mint cselekedni.

Es nem csak a pofam jar: mediatanacsado voltam, elvesztettem a munkamat, ugyhogy tobb, mint egy evig dolgoztam egy gyarban, ahol hengerfejeket baszkodtam napi nyolcban, hat nap melora jutott ket nap piheno, kaptam erte - az atlagkeresethez kepest eleg jo, az elvegzett munkahoz viszonyitva - bagatell osszeget.
Es AKKOR IS kepes voltam kifizetni a szajbavert folias Ikarugaert (ami akkor mar negy eves jatek volt!) tobb, mint tiz lepedot, vagy jo allapotu Shenmue utan turni az eBayt, ugyhogy ne jojjon nekem senki azzal, hogy milyenek itt az eletkorulmenyek, mert van itt lehetoseg, csak meg kene fogni a munka veget, hogy tehessunk valamit a hobbinkert; akinek meg nem tetszik, csinaljon, amit akar, de nekem ne mondjon erveket a LOPAS mellett, mert korberohogom, szazotven decibellel.

s e c o n d b a d v i l b e l

Lammer
egyebkent az miert b*ssza a csorodet, hogy vannak olyan emberek(emlitett orszagokban tobben) akik szeretnek ha a hazajuk jolete/gazdasaga fellendulne, de megtartva sajat ertekrendjuket styleban? en igenis szeretem a sajat temekeinket(kenyer+tejtermekek+hus+zoldseg stb) ami igenis kivalo, lepipal nagyon sok kulfoldi vackot 😉 csakhat az tul jo lenne 😊 es nagyon buszke vagyok jopar magyar gamezra is, mert igenis tudunk minosegi gamezt csinalni... mi a jobe' francert nem fogunk ossze es allunk a sarkunkra style? tokom televan mar, hogy az az irinyo-pirinyo elit majom benyal a kuldoldi lenemadozo sumakolo tokesnek es ezaltal kiszall a piiiz, ami nem lenne gaz, ha rendesen adozna ugye mindenki(nem ilyen bezsarolasok szintjen menne a jatek, LOL), akkor talan lenne bevetele az allamnak stb... :C Tinmannak a horvat peldaja kivalo, miert nem lehet igy?

ha mas orszag is kepes volt nemzet erdekeit(akar ribanckodo japan styleban, dehat mukodik! 😄) szem elott tartva(akkor sem maszlag :p) fejlodni, akkor nekunk miert nem megy? :C

ps: sajna nem tudok flamelni, mert este jottem sebeszetrol es alig tudok ulni <#zavart1> fenebe <#idiota>

guardian hero
USA, Japán: 300 ill. 130 milla lakos, összehasonlíthatatlanul jobb földrajzi/természeti adottságok, 50 év elõny társadalmi/gazdasági/minden téren. Japán nem mellesleg akkor lett gazdasági tényezõ, amikor az USA tõkét beengedték, némi atombombázás hatására...

Tinman:
Abban egyetértek, hogy a politikai elitünk kalap szart sem ért, hogy korrupció megy kicsiben és nagyban, és emiatt lelépnek minket a szomszédaink. Ezt azonban a multik számlájára írni tipikus szélsõbalos, szûklátókörû demagógia. A multik kihasználják az adódó lehetõségeket, ahogy megteszik ezt a magyar középvállalkozók, meg a sarki boltos Marika néni is mikor baszik számlát adni.

Azt amúgy ugye tudod, hogy a legnagyobb Cseh autógyár egy über-multi része lett? Lehet, hogy úgy is lehet elõrelépni, hogy nem védjük ész nélkül a "nemzeti tulajdont"?

A magyar mezõgazdaság mítoszán mindig sírni támad kedvem. Azóta nincs szar se, amióta szétvertük a "büdös komcsi" találmány TSZ rendszert, mert ugye a gyökér paraszt egyedül képtelen mit kezdeni a földjével, inkább jön traktorral segélyért Pestre. Mondjuk nem csodálom, mert én nem csak hallomásból ismerem az Alföldet, hanem túrtam már eleget azt az ótvar szar szikes talajt...

A "kedves jóságos családias" kiskereskedõ urban legendjét is ismerem, a South Park idevonatkozó epizódját tudom ajánlani a témában, minden benne van...

Lammer
<#eljen><#eljen><#eljen>

Lammer
ne idegelj fel Tomi... pontosan az az undorito amilyen szellemben te gondolkozol -.- ... nezzuk meg az amcsikat vagy a japokat... eeeerdekes a sajat termekeikkel milyen jol elvannak es veszik oket, penz bennmarad az orszagban, leadozzak stb... jahogy mas a moral? nem paszta tonkre a komcsi renccer az ertekrendjeiket? veszik a hazai termekeket kilora, mert nem ciki, hat ez van... tudom a japoknak konnyu, mert ad1: foldrajzilag nehez volt betorni oda evszazodokon keresztul ad2: valahogy megis megvan az "maszlagos baromsagos szethuzas" -.- jahogy ok osszefognak? ahhh bullshit <#eljen>

vedjed csak a nem adozo, nevvaltoztato multijaidat... gyonyoru <#eljen>
Tinman gyonyoruen leirta elottem, nem tepem a szamat, azaz a billt ^^

hogy on is legyek: btw! amugy magamra egyre jobban buzske vagyok^^ hiaba szar a fizum, szar az eletszinvonal egy normalisabb nyugatihoz kepest... mara mar nem warezolok^^ (a valtozas eloszor fejben indul el, aztan jonnek a tettek, irott dc-dvdk kidobasa stbstb^^)

Tinman
Nem csak idehaza volt szocializmus, hanem körülöttünk még tucatnyi országban. Mégis képessek voltak talpra állni és egyik másik, már köröket ver a magyar gazdaságra.

Hiába erõlteted, hogy a szocialista rendszer rossz, amikor egy kicsit is képben lévõ átlag ember is átlátja, hogy a demokrata és vele együtt a kapitalista rendszer /helyenként vadkapitalista/ szintén egyenes út a vég felé, csak lassabb.

Lokálisan szemléled a világot... ez jól látszik. Globális szempontból a legtöbb és legnagyobb problémák mélyén a túlnépesedés áll. Ez a probléma meg egyelõre megoldhatatlan, ill. garantáltan megoldódik majd saját magától, erre jó példa pl. a Húsvét-szigeten történtek. Ami ott kicsiben lezajlott a "sokaság" miatt, úgy pár évtized múlva lezajlik majd nagyban is.

"Termesszünk narancsot a Kékestetõn, meg bányásszunk vasat az Alföldön???"
Minden összetartó nemzet képes meglelni helyét a világban. Mi erre képtelenek vagyunk. No nem azért, mert nekünk nincs "tengerünk", vagy mert mi vagyunk a kapu nyugat és kelet között... nem.

A legnagyobb probléma a kétfeléhúzás. Ha az egyik fél igyekszik rendet tenni, a másik a hatalomvágy és a "húsosfazék" miatt azonnal gáncsot vet elé. Mindegy melyik oldalról beszélünk, teljes vérfrissítés kellene!

A mezõgazdaság pl. remek ötlet. A minõségi élelmiszerek elõállítói lehetnénk, de egyelõre erre esély sincs.

És itt jön a képbe a te multi szimpátiád.

Nézd csak megy a környezõ országokat, hogy mennyire védik a saját elõállított terményeiket!
Forgalmaznak Horvátban Milka csokit, Heineken sört, meg Kras csokit, meg hazait is. Elõbbiek 2x annyiba kerülnek, mint a hazai és kismillió ilyen termék van.
Nálunk a megfelelõ zsebekbe a megfelelõ mennyiségû pénz és máris mehet minden.

A multik totál tacsratették/teszik a kiskereskedõket, a termelõket.
Az orrodig sem látsz, ha errõl nem tudsz.
Ha jársz Nagykanizsán azt látod, hogy tele van multikkal, mintha fejlõdne a város. Az elmúlt 6 évben, nagyjából 50-60 kiskereskedés ment csõdbe, az átlagkereset mértéke az inflációval nem hogy arányosan nõ, de egyre veszélyesebb mértékben csökken. Nagykanizsa évrõl évre egyre rosszabb helyzetbe kerül, magasabb körökbõl csordogáló információk szerint a város gyakorlatilag a csõd szélén táncol. Holott Kanizsát "ezer" éve egyfajta kereskedelmi kapunak tartják.

Nahát, pedig mennyi szép nagy gyár és üzlet van ott. Tessék megvizsgálni kik a tulajok és hova tûnik el az emberek pénze.

Iszonyat nagy probléma a korrupció is, melyrõl persze senki sem beszél, de mindenki tud, és ami vicces, hogy kicsit mindenki benne van. A "középréteg" /aka többség/ és a szûk elit közötti szakadék egyre csak mélyül. Persze, hogy a multik ranglétráján annak a pár ezer magyarnak remekül megy, hiszen közvetve rajtuk áramlik kifelé a pénz, az õ zsebüket kell csak megtömni és szabad a pálya.

Tudod te, hogy a külföldi cégek mekkora kedvezményeket kapnak, ha feldobnak egy gyárat/üzemet/üzletet? Az ostoba helyi önkormányzatok azt látják, hogy ez ennyi meg ennyi munkahelyet teremt, meg persze döntéshozó pozícióban levõ emberek szépen kaszálnak.
Azt persze rendre elfelejtik megvizsgálni, hogy mennyi munkahely megy tönkre, a kiáramló profitról és az elszemélytelenedõ kereskedelemrõl már nem is beszélve.

A multik nagy része olyan feltételeket támaszt a magyar beszállítókkal szemben, hogyha meglátnál egy ilyen szerzõdést azt mondanád, hogy a MAD magazinból téphették ki.

Peace.

guardian hero
Az a kenyér amit a teszkóban a magyar pék süt az nem magyar áru szerinted??? (igen, rövid u-val írják magyarul Mr. Fõmagyar, legalább az anyanyelved tanuld meg, mielõtt kivont szablyával véded a hont b.meg <#idiota>)

Egyébként bírom ezt az ócska komcsi dumát, "tönkremegy a magyar gazdaság", meg ki leszünk szolgáltatva a "nyugati imperialista hatalmaknak"... És mégis mi a túrót tegyünk ellene??? Termesszünk narancsot a Kékestetõn, meg bányásszunk vasat az Alföldön??? Egyébként tudtad, hogy a magyar multik vezetõi sok esetben magyarok, egészen magas szintig? Jah, hogy a fõfõ-góré már nem magyar, nem a Rózsadombon épít villát, hanem Miamiban? Nem kurvára mindegy? Ha magyar lenne, akkor is Miamiban lenne villája!

Petyus_
"magyar árúk pedig sokszor jobbak mint a külföldi kínai szarok"

Helyesen áruk. Hogy a témánál maradjunk, a Magorkonzol sokkal jobb, mint a pléjsztésön meg az igzbogz.

"A lényeg tönkre megy a magyar gazdaság,kiszolgáltottak leszünk,mert ugye nem lesz vetélytárs a multinak mindent annyiért adhat amenyiért akarja..A hasznot a multi vezetõk teszik zsebre a saját országuk is profitálva."

Vegyél Tesco-részvényt, nem tiltja meg senki, profitáljál te is, meg az országod is.

\"minden arany ami 3 leddel fénylik\" sonydefenseforce.com

Nem érted a magyar árúk pedig sokszor jobbak mint a külföldi kínai szarok...A lényeg tönkre megy a magyar gazdaság,kiszolgáltottak leszünk,mert ugye nem lesz vetélytárs a multinak mindent annyiért adhat amenyiért akarja..A hasznot a multi vezetõk teszik zsebre a saját országuk is profitálva.

guardian hero
"azert ennyire ne antimagyarkodjunk"

Nem kéne ilyen egybitesen gondolkozni, szerinted csak magyarkodás van meg antimagyarkodás? Itt gazdasági kérdésekrõl van szó, nem kell ide is a rohad nemzeti széthúzó maszlag.

guardian hero
Tipikus rövidlátó baromságokat írsz. Én pl. egy full magyar cégben termelõ tevékenységet végzek, de a megbízásokat és a pénzt külföldi cégek adják, és a haszon nagy részét is õk fogják lefölözni, ráadásul külföldön adóznak érte. Ennél már sokkal jobb, ha idejön a multi szolgáltató, és a magyar leányvállalatán keresztül ide adózik (az adómentességgel való visszaélés az állami ellenõrzés hiányának a hibája, egyébként még így is jóval több adóbevételt termelnek a multik, mint az imádott adócsaló magyar vállalkozóink.)
Egyébként okoskám, még mindig nem válaszoltál: hova viszik ki a hasznot? Mit csinálnak azzal a pénzzel? Jah, és miért szar nekem, ha mindig friss kenyeret kapok a teszkóban fele áron, mint amennyiért a sarki közértben a három napos épphogy nem penészes téglakemény szart adja kisvállalkozó honfitársam?

Igaz.Összefoglalhatjuk az egészet gyarmatosítás csak újkori kultúráltabb módszerekkel.