58
  • Praetor
    #58
    Igen, de minden technológiának van gyerekkora. A CDknél is rengeteg megbízhatósági és kompatibilitási gond volt. Még 2 évvel ezelőtt is hozott egy srác nekem egy stóc nyers CD-t, hogy az ő írója se írni, se olvasni sem tudja (utólag kiderült). Pedig Samsung CDk voltak.

    Az, hogy most már nem sok gond van a CD-vel, az azért van, mert lassan 2 évtizedes technika.
    Szal természetesek ezek a problémák. Idővel megoldódnak.
  • Praetor
    #55
    Igen, de az adatok folyamatos növekedésével járó tárolási problémákat nem oldja meg.

    Speciel engem csak az érdekel hogy mennyi adat fér fel a korongra és nem az, hogy milyen formátumú videót tesz rá a DreamWorks...

    Az asztali lejátszók sem érdekelnek, mivel mindent számítógépen intézek.

    És a számítástechnikusok is elsősorban a kapacitás alapján döntenek adatarchiváláshoz. Mikor a CD bejött, a számitástechnikusok 90% elsősorban sem azért vett CD írót, mert a legújabb zeneCDket akarta másolni. 1 év alatt alig írtam magamnak pár zene CD-t. Ellenben igen sok adatot nyomtam fel a korongokra.
    Ilyen szempontból az a kérdés, hogy egy rarba csomagolt 25GB-os könyvtár hogy fog felférni egy 15GB-os korongra, ami csak 16%-al olcsóbb a 25GB-oshoz képest. ;)
  • Praetor
    #53
    Hja, én sem értettem, hogy a különböző kódolások hogy jönnek ide.
    Az hogy a DVD fórum és a Sony hogy s mint találja ezt ki, az szerintem részletkérdés.

    A mi szempontunkból a lemez mérete és a megbízhatóság számít.

    Amint 50e Ft alatt lesz a BR író és a korong 2e Ft alatt lesz, én beruházok rá.
  • Praetor
    #52
    Azért ne vegyél mérget rá... ;)
  • TeszteloPontHu
    #51
    Ez nem csak a DIVX-re igaz, hasonlóan működik az MPEG-1, az MPEG-2 és még rengeteg más kódolás. A lényeg a bitráta: ha túl alacsony, akkor egyszerűen a gyors mozgásnál a rengeteg adat nem fér el azon a bitmennyiségen, ergó el kell mosni a képet. Persze nem csak a bitrátától függ a dolog, sokat számít a többmenetes kódolás is.
  • arty
    #50
    punker, blueray: hogy jon ide a hdtv/ill a hordozo kepe ?

    az optikai adattarolorol beszelgetunk :) az h melyiken milyen kodolassal mit nezhetunk, az most nem tema :)
  • Punker
    #49
    HD-DVD nyert : http://www.sg.hu/cikk.php?cid=32619&
  • bandia
    #46
    Fú, ez nagyon tű...durva..csak megfizethetetlen egyenlőre:(
  • bandia
    #44
    Lenne egy kérdésem:) Lhet hogy még el vagyok maradva, de most készülök végre egy DVD írót beszerezni...Azt hallottam elég sérülékenyek a lemezek...Állandóan teli van a vinyóm, szóval jó lenne az adatokat arra mentenem, csak nem tudom mennyire biztos...fürödtetek már be vele? Köszi
  • BC
    #42
    EEEEEEEZ KUVA NAGY. 25 GIGAbyte. ááállat. kisebbik gépünkben 20GB s a winyó :) nos ennyi dolog egy DVD re ráfér az szép. nemsemmi
  • TeszteloPontHu
    #39
    "A hagyományos DVD-lemezeknél választhatunk a mínuszos és a pluszos korongok között, és ott van még a DVD-RAM is."

    El kellene ezt a hülyeséget már felejteni. Az nem "mínuszos", hanem kötőjeles, remélem nem kell megmagyaráznom, miért. (Lásd DVD FAQ: www.dvdcenter.hu )
  • tajfun
    #38
    BR suxx, dobozzal 1utt k. vastag, akkor inkabb veszek vinyot, olcsobb, kisebb.
  • tajfun
    #37
    A divx is lehet olyan jo mint 1 dvd. Az elobbi ugyan kisebb, de mpeg4et hasznal, nem 2t. Az mas teszta hogy 1esek VHSrol konvertalgatnak aviba. Mondjuk soxor dvdre is, szal akkor a dvd is tok szar...
  • Praetor
    #27
    Ha csak 20%-al lesz drágább a BR, akkor már megéri, mivel 25% nagyobb a kapacitása, mint a HD-DVDnek.
    Másrészt olyan adatot raksz rá a korongra, amilyet akarsz... :oP
    Engem nem érdekel, hogy a filmstúdiók mire teszik a kreálmányaikat.
  • Cat #26
    Két képkocka a Mátrix HDTV változatából

    http://dvd.index.hu/hirek/pic/matrixII_HD_shot1.jpg

    http://dvd.index.hu/hirek/pic/matrixII_HD_shot3.jpg
  • Zedas
    #25
    A HDTV felbontás 1920x1080 pixel, ezt lényegében ma már egy jobb minőségű monitoron is simán meg lehet tekinteni 1600x1200-ban, a videokártyák interpolálni tudják a méretkülönbséget és még így is ezerszer jobb minőségű mint egy DVD.

    Aki szeretne HDTV klippeket nézni a számítógépén, az most is kipróbálhatja a dolgot pár száz MB letöltés és egy Windows Media Player 9-es install után:

    http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/9Series/GettingStarted//DemoCenter/VideoQuality.asp?page=6&lookup=VideoQuality

    A formátumok csatáját pedig a médiumok ára fogja eldönteni, ha egy BR lemez 20%-kal többe fog kerülni mint egy DVD-HD akkor egyértelmű melyik fog elterjedni.

    A blue-ray formátummal egyébként más probléma is van: a szabvány által előirányzott tömörítés megegyezik a DVD-vel (MPEG2), csak több adat fog a kodek rendelkezésére állni amiből felépíti a képet. A HD-DVD viszont elgedélyezi az MPEG4-es (avagy DivX, Xvid, wmv9) adatok tárolását is.

    Bővebb infó:
    http://www.hwsw.hu/oldal.php3?cikkid=892

    Egyetlen probléma a HD-DVD-vel az, hogy az MPEG4-es lejátszáshoz nincs még célhardware chip, ergó BR lejátszókat elméletileg csupán a lézerfej lecserélésével azonnal lehet gyártani, míg a HD-DVD lejátszókban legalább egy 3Ghz-s CPU, avagy egy lassabb, célhardware-rel támogatott CPU szükségeltetik (ld. a jelenleg kapható asztali DivX lejátszókat).
  • Praetor
    #24
    Hogy lehet hozzáférni? Le lehet tölteni valahonnan?
  • Punkerwork
    #23
    de a nagy film stúdiók azt a szabványt akarják átvenni, valszeg azért mert a japcsik már betesztelték
  • _Vegeta_
    #20
    A HDTV nem amcsi hanem japan.
  • 3P
    #19
    D1vX!
    Egyetértek azzal amit írtál...
  • Punkerwork
    #15
    a HD tv szabványt az amcsi stúdiók dolgozták ki az elavult DVD szabvány helyett, a Blu-Ray-t adat tárolásra fejlesztették.
  • arty
    #14
    BR mögött nem csak a sony áll... én nekik szurkolok, már csak a nagyobb 25/50gb adathordozási képesség miatt is :) hd-dvdről még hallani se lehetett, amikor már mutogattak müködő BR lejátszó prototipusokat. Csakhát a másik konzorcium is kaszálni akar... pusztuljanak :(

    mindenesetre jonagy szopás lesz, ha bizonyos filmek az egyiken, bizonyosak a másikon jönnek ki ... dvdnél legalább EZ nem volt :(
  • RangeR
    #13
    Elég szar lehet neked, ha divx-ben nyomod :))) legalább ne dicsekednél vele, hogy életedben nem láttál brutáljó minőségben filmet, még a kedvenceidet sem :))) kiba...tt szar lehet neked, de nyomjad a dumát azért, hátha mégtöbben röhögnek le a pályáról :)))
  • Yfel
    #10
    Ha a lejátszók minden formátumot támogatnak akkor átállok... csak azért mert az új több adatot és jobb minőségű filmeket tárol nem fogom a régi filmjeimet lecserélni... sokan mások is így vannak, úgyhogy aki a DVD-k bemutatásakor tapasztalt sikert várja az új formátumoktól jó nagyot fog pofára esni :o)

    Y
  • Praetor
    #9
    Blu-ray RULEZ!!! 28)

    Amugy a piac majd eldönti melyik a nyerő.
    Bekem a BR szimpibb. Mivel állandóan dugig van a 120Gb-os HDDm, jól jön majd az a 25Gb-os korong. Az ilyen disceknél a méret és a minőség is számit... ;o)
  • Pheel
    #7
    Miért, hogy járt az MDvel? Nem terjedt el túl széles körben, mert nem mindenkinek éri meg kifizetni a magasabb árat a jobb tulajdonságokért. Ilyen alapon a RollsRoyce is befuccsolt a modelljeivel.

    Nyugodj meg, az MD él, fejlődik és nagyon elégedett felhasználói tábora van.
  • Punker
    #6
    hát én azért jobban tudnám díjazni ha a dvd-k felbontását felnyomnák min 1024*768-ra, persze ehhez kéne 1 új egységes szabvány
  • Csudri #5
    és láttál már itthon HD-tv-t? Amúgy pedig a mostani dvd-im képminőségével is elégedett vagyok, és hidd el nem egy dzsunka Junosz-on nézem! :D
  • Punker
    #4
    láttál te már HD tv adást? vagy képeket belőle? azért az a képminőség javulás szerintem megérné az árát.
  • Punker
    #3
    HD-DVD-vel jobban járnánk mint a Blu-ray-el szerintem, ismerve a Sony-t.
  • Csudri #2
    Nekem jó a dvd. Minek ez a Blue-Ray meg HD-DVD szar? Már a dvd sem annyira adatbiztos, mint kellene, akkor mi lesz itt a 25 gigányi cuccal!

    És persze megint lehet, majd megvenni a filmeket, csak most már 25.1-es hanggal, meg brutálhipermegatűélesújramasztereltképpel, hurrá!