464
Jiu-jitsu
  • Zsoldos
    Hat, azt tudom, hogy harcoltam aikidossal, aki 2x annyi ideje volt a sportban, mint en, es lelkesen probalgatta rajtam a technikait. Magabiztosan logatta a kezeit es kerte, ussem meg. Kitereseket gyakorolt. Akarmilyen gyorsan es kiszamithatatlan idoben akartam utni, ki tudott lepni. Ugyes volt, enis meglepodtem, milyen jol mukodott. De onnantol, hogy nem szimpla utest csinaltam elorelepessel, hanem 2-es 3-as kombinaciot, megallt a tudomany. Majd a kezelkapas.. Nem mukodott. Hogy miert, mert egy jo utes ugy nezki, hogy nem latszik 2 hettel elotte, mikor utod, es ahogy visszahuzod a kezed, szinte gyorsabb, ahogy utsz. Gondolom hiaba ragozom, mikor ezt tanulod te is. Aztan egy kis foldharc, itt picit tartottam az aikidostol, mert hirhedten verprofik a kez-kar feszitesekben. Meg tudott lepni 1-2 dologgal, minden mozdulatomkor jol hasznalta a lenduletemet is, de jitsuskent ismerem a fesziteseket, mitol mukodnek, hogy ne setaljak csak ugy bele. Ha meg kicsit nekimentem, pedig mar osszezavarta a teljes kontaktus es hamar ossze lehetett csomagolni..

En ezt tapasztaltam, hangsulyozom: a gyakorlatban. Az, hogy a kesztyuvel magyarazod azt, miert nem kapjak el az ufc/pride harcosok egymas kezeit, nem allja meg a helyet, pl nem egyszer fordul elo, hogy kesztyu nelkul indulnak neki. Az sem veletlen, hogy nem sok szabalyos valldobast latsz harc kozben (akar pride, akar mondjuk a dojodban).

Egyaltalan nem azt mondom, hogy hiabavalo technikak, de oriasi kulonbseg van a ringharc es az onvedelem kozott. Onvedelemre hihetetlenul jok ezek a dolgok.
  • lovagregeny
    Én nem tudok könnyen haragra gerjedni de azt mondják a sportban az kell! Aki felmérgesedik tény, hogy erősebbet, gyorsabbat üt és kevésbe érzi a fájdalmat. Ha elég képzett harcos akkor pedig nem kalapál a levegőbe hanem tudat nélüé is egyenesen és pontosan üt. Most nem 12 menetes box meccsre gondolok.

Seagal-ról láttam videót és nagyon ügyesen tolta de most, hogy kezdem tapasztalni a küzdelem valódiságát nem vagyok benne oly biztos mint kiskoromban, hogy valóban oly könnyedén megcsinálja. Ugyanis! Nem állok és várok hanem ahogy adja a helyzet támadok. És a lépéselőny a támadónál van, ahogy ütöm az elsőt jön a második is méggyorsabban mert a hangsúly azon lesz.
  • krisztike
    Segal Aikidot.Hidd el tudom milyen 1"fúlkontakt" verseny.Amikor küzdesz aljasnak kell lenned ahhoz,hogy túl éld a másikat.-ezért kell ésszel harcolnod.A harag elvakít és nem az ütésbe viszed az erőt,s csak fölösleges mozdulatokat teszel,csak kapálózol,csak kaszálsz és lassúbb leszelettől és sebezhetőbb.Lágyság,amikor a másik lendületét használod ki,keménység,amikor ezt kihasználva támadsz.
  • lovagregeny
    Nándi egyet kell értenem angeccel!
    Látszik rajta, hogy amit ír tapasztalatból írja.
    Kicsinél tudod jól, hogy rengeteg a küzdelem (ahol a barnák se védenek ki egyetlen ütést sem, az erősebbek csak a fejüket védik és beleálnak, a kevésbe erősek meg hajolgatnak és védekeznek)és úgy mond nem is "hézköznapi" edző. Megtanítja amit az anyag megkövetel de az utcára készít fel. És kreativitásra ösztönöz.

Capueira is inkább látványsport mint hatékony. Volt szerencsém látni a küzdelmüket. A brazil őserős capueria-sok egészen mások mint amit a magyarok tanulnak.

Stephen Seagal milyen sportot űzött?

kriszti jól hangzik de a lágysággal még nem nyertek versenyt :/

Mielőtt megköveznétek bemásolok valamit egy régebbi hozzászólásomból:
    " Nem hasonlítani akarom más sportághoz, hisz mindegyik nagyon jó és mindnek megvan a lényege. "
  • krisztike
    WT mint tudjuk ugyanúgy majdnem,mint az Aikido az ellenfél lendületét használja ki...Tanulj meg valamit sose nézd le az ellenfelet!A WT a test középontjából kiinduló mozgásra öszpontosul ,ezért is van az hogy a mozgásban(ebben a harcművészetben):minden keményben van 1kis lágyság és minden lágyban van 1kis keménység.A Jiu-jitsu sem kimondottan az erőre épül,mint a boksz...
  • Steel
    most nem írok novellát csak azt kérdem én, hogy volt e már a kezeden olyan kesztyű amit a pride-ban és az UFC-ben használnak?
    Ha igen akkor te is tudod, hogy abban a kesztyűben nem lehet rendesen kinyitni a tenyért, ahoz valamit meg tudj fogni, pláne egy kart teljesen ki kell nyitni a tenyered + ha esettleg még el is tudná kapni a kezét az ellennek a jitsu-s vagy a bjj-s (mind1 a technikák ott is ismertek) akkor is zavarna a kesztyű és nem tudná rendesen csinálni
    de épp ezért nem is próbálkoznak vele az Aikido-sok sem mert nem ilyen Pride-ra vagy UFC-re találták ki, ahogy valójában a Ju Jitsu-t sem

de elhiheted ha Royce Gracie-t valaki megtámadná azh utcán (mert mondjuk nem tudja ki is ő valójában :D ) akkor nem azt csinálná mint a ringben hanem első adandó alkalommal harcképtelenné tenné és nem állna le boxolni meg rugdalózni
  • antgecc
    Kedves fm: Mintha a falnak beszélnék, de mind1, engem nem zavar, elvagyok :)) Szóval. Azért tartom használhatatlannak a WT-t, mert elrugaszkodik a valóságtól. Amit megtanít, az tökéletesen használhatatlan egy képzett harcos ellen, valamint egy mezei utcagyerek ellen sem biztos, hogy beválik, ugyanis egyenesen ütni, még az uccsó cigánygyerek is tud. A védekezések meg tökéletesen használhatatlanok a valódi küzdelemben. Tapasztalat.
    A formákról: Tökmind1 hányat tanulok meg, úgyse lehet alkalmazni. Mert egyszerűen nem valósak. Nézem ezt a videót, amit Zsoldos is mutatott. Az a hadonászás amit a kiscsaj csinál.... nevetséges. Tökéetesen valótlan. A támadó férfi még csak meg sem probál ellenkezni, csak tartja ott magát, hogy a kiscsaj bűvészkedjen rajta. Hiába tanul meg ilyeneket az ember, és hiába képzeli el, hogy ez a valóságban is működik, mert nem működik. Ha a tömegből egy akkora ember, mint a támadó nekitámadott volna a csajnak, de komolyan, a csaj semmit nem tudott volna csinálni ellene. A betanult mozgás a stressz miatt átment volna értelmetlen hadonászásba, nem bírta volna uralni a mozdulatait és kész. Ennyi. Kár ragozni.
    Egy kis story: Járt hozzán egy csaj, aki pesten kungfu-t tanít. De olyan szinten van a csaj, hogy 1 órát 5000 ft-ért ad. Valami nagymester. Mivel érdekelték a különbőző stílusok, így eljött hozzán thaiboxolni. Pestről Szolnokra. Nagyon jól nézett ki amit csinált, már-már arra gondoltam, hogy engem is meg tudna lepni. Aztán jött egy verseny, amin indult ez a nagymester csaj is egy másik lány ellen. Hát gyerekek, az egész clubbunk leesett állal és kerek szemekkel nézte mit művel a csaj. Tudjátok mennyi telt tőle? Szinte semmi. Hadonászott a kezével, minden ütése röhejes gyengeséggel és lassúsággal csapott a levegőbe. Az edzésen látott gyönyörű rúgások sehol se voltak, helyette néha oda-oda rakta a másik combjához, de semmi több. majd a másik csaj elkapta fejét, lenyomta és onnantól kezdve nagymester leány kis sem bírt belőle jönni. Az edzőn akkorát csalódott benne, hogy a meccs szünetében jótanácsokkal se tudta ellátni, annyira leblokkolt. De felesleges is lett volna. Ennyit erről.
    Érdekes még az is, hogy Miló Viki is nagy kungfumester, mégse alkalmaz semmiféle kungfus védekezést a ringben. De nem azért mert nem szabad! Mert szabad!! Védekezhetne, ha úgy akarná, de nem akarja úgy. mert nincs értelme. Haszontalan.
    Őőőő... erről ennyit.
    A kevesebb az nem mindíg több. Lássuk csak a boxolót vs. thaiboxost. A boxoló sokkal jobban boxol, mint egy thaios, mégis kegyetlenül elvéreznek a thaiosok ellen. Mert nem tudnak rúgni. Egy thaios valszeg jobban vágja az állóharcot, mint aki álló és földharcot is tud. De mégse tudja megverni, ha nem ismeri a földes dolgokat, ugyanis a másik lerángatja a földre és ott megfeszíti, vagy péppé veri a fejét. A földre levinni a másikat a legkönnyebb.
    Van egy videóm arról, ahogy Royce Gracie (BJJ) kiáll egy kungfu-s ellen, aki (angolul mondja a narrátor) expert szinten van. Hangsúlyozom, expert! Kungfusunkat pillanatok alatt lerángatta Gracie a földre, ami ellen a kungfus SEMMIT nem tudott tenni. Meg se tudta ütni. Semmi. Lennt aztán jól elverte. Ennyit erről. Ennyit a "kevesebb az több"-ről....

Steel: A csávó egyáltalán nem akar erősen bepancsolni a csajnak. Csak imitálja azt. És tudja, hogy a csaj mit fog csinálni, mivel bemutató, épp ezért a csávó segít is neki. Utálom az ilyen bemutatókat, bár mindíg jókat röhögök rajtuk. Szted mi lenne, ha pl én akarnék benyomni egyet a csajnak? Szted el tudná kapni a kezem? Dehogy tudná. Szted Royce Gracie ketrecben és Pride ringben miért nem kapta el eddig soha senki kezét ütés közben? Mert nem bírja. Mert ilyen nincs. Filmekben talán. Ebből következik, hogy szerintem te sose tudnád elkapni az én kezem. Mégha most azt is hiszed, hogy beképzelt vagyok.
    Az aikido mesterek, ha olyan szuper technikájuk van, miért nem indulnak a japán Pride-on? A szellemiség miatt? Hagyjuk már... Akkor a judo-sok miért indulnak? És a karatésok? Mert indulnak bizony! Azért nem indulnak, mert nem érnének el eredményt. Az aikido is csak hókuszpókusz, csak úgy mint a kungfu.

Elnézést az őszinteségemért, tudom ezekkel a szavakkal megbántok 1-2 embert, de inkább megbántom és felnyitom a szemét, és talán ennek hála elmegy megtanulni valami komolyat, amivel megvédheti magát, mintsemhogy úgy álljon ki valakivel küzdeni, hogy azt hiszi abszolút nyertes, majd a másik pillanatok alatt bedarálja.

fm: Te éles helyzetben az utcán hogy dolgoznád fel azt, hogy a technikáid semmit nem érnek? Próbálkozol az alkalmazásukkal, de a technikád nem azt a hatást váltja ki mint amire számítasz. Ez nem edzés, itt nincs színészkedés, itt hiába ütöd meg őt olyan ponton, ahol elvileg röhögőgörcsöt kéne kapni, vagy össze kéne csuklania, de ő csak ott áll és semmit nem érez. Ezt hogyan dolgozod fel? Sehogy. És ebben a pillanatban az ellenfeled megbombáz egy pár ütéssel, amit nem tudsz kivédeni és kifexel. Ennyit erről...

Persze nem azt mondom, hogy ez alap, hiszen összeakadhatsz olyannal is, aki csak azt hiszi kemény, de még egyenesen ütni se tud éles helyzetben, lásd: nagymesterkislány. Azt lehet kiütöd. De látod a nagymesterkislány is azt hitte, hogy ő tud. És mégse tud.

Na egyszerre ennyi elég. Zárul miki mókatára.

peace
  • lovagregeny
    Érdekelne persze!
    Szólj ha lenézel, mi le jáátszani megyünk :-)
    A csaj jól tolta videóban, biztos ügyes..
    Zsold: úgy van az hidd csak el, ha valakit mondjuk jól tökön rúgnak utána semmi erőt nem kell kifejteni ahoz, hogy lelökjék a földre és a többi.. Csak azért tűnik maszatosnak mert imitált jelenet, nem adja át magát a csávó a fájdalomnak.
    Aki pedig önvédelmet tanul arra legrosszabb így rátámadni, szétüti/rúgja a támadó állát,ágyékát, térdét és lehetne még sorolni mik a gyenge pontok..
  • Steel
    Pedig működik, ez az amiben hasonlít a Kung Fu a Jitsu és az Aikido, figyled meg a csávó tök erősen be akar pancsolni egyet a csajnak az meg egy kicsit alrébb lép és a csávó máris a saját lendületétől esik el... :)

Ez az amit neked is magyaráztam antgecc, jöhetsz erős és gyors ütésekkel meg kőcombokkal de ha én egy picit gyorsabb vagyok akkor rögtön elkapom a kezed és mehet a csuklópörgetés (csuklótörő technika) de persze ez attól függ, hogy ki a gyorsabb te egész edzésen azt gyakorlod, hogy minnél erősebb és gyorsabb ütéseket/ugásokat vigyél be, én meg egész edzésen azt gyakorlom, hogy minnél gyorsabban térjek ki az ütések/rugások elől avagy minnél gyorsabban kapjam el az ellen csuklóját, vagy nyakát, vagy vállát mind1, a lényeg hogy egy Aikido mester több 10 éven át a "kapkodást" gyakorolta ahogy te majd ezután több 10 évig fogod a gyors, erős ütéseket gykorolni
    Egy bizonyos szint után már mondhatni fölösleges új technikákat tanulni és inkább az addigieket kell gyakorolni, hogy minnél gyorsabban menjenek
  • Zsoldos
    Nekem kicsit magikus pl ahogy a csaj maszatos mozgasokkal ellokdosi magatol ketszer akkora ellenfelet.
  • Zsoldos
    http://www.wtszeged.hu/wt/galeria/video/dugonics-t%E9r.mov

nezzetek meg ezt a wt-s videot, hatalmas fej a narrator :) meg az action is vicces nehany helyen
  • fm
    én csak annyit kérdeztem tőled, hogy miért tartod mágiának, és használhatatlannak a wt-t. azt írtad sorban tanultad meg a formákat...egészen pontosan hányat is? amúgy meg az a lényeg,hogy azt amit tudsz, milyen szinten tudod,nem az,hogy hányat tudsz. régi jó mondás: "a kevesebb az több"

szóval nincs kedvem vitázni,mert itt mindenki a legokosabb..értelme sincs. csak annyit írj le lécci,de konkrétan,hogy miért utálod a wt-t? kösz
  • antgecc
    Persze hogy elérhetsz. Egy héten csak egyszer dolgozz meg minden izomcsoportot. Ha gondolod majd leadom az én edzéstervemet. Elég jól növök tőle.

Gody Lan? Persze. Bár nem hiszem hogy kimegyek. Igaz szoktam cs-zni minden nap, klánoztam is, de az ilyen fajta lan nem az én világom. Az elsőn ott voltam, érdekes volt, de semmi több. Amúgy a Döme a haverom, régen motoroztunk együtt. Manapság már csak a CS-nek él. :)
  • lovagregeny
    A linket természetesen én is el fogom olvasni.
    Szolnokon Gody lan mond neked valamit? Jövő hétvégén barátokkal leugrunk kicsit bulizgatni..
    Addig is edzés, hogy erősek legyünk

Apropó!
    Ti tudtok nekem tanácsot adni talán. Ha egy héten 4 napra lebontva mozgatok meg minden izomcsoportot keményen és rendszeresen a hasat és lábat leszámítva (vagyis a mell-,kar-,hát-,váll-t) akkor elérhetek vele rendes fejlődést? Heti két edzés, reggeli fekvőtámaszok és szigeten való futás mellett..
  • antgecc
    lovag ez úgy van hogy én szolnoki vagyok. Ez a klub meg ugye Pesten van. Így kicsit körülményes feljárkálnom. Amúgy sincs időm semmire, nemhogy ha még Pestre járnék edzeni. Talán egyszer felköltözök.... Akkor tuti járni fogok.
  • antgecc
    Ez esetben elnézésedet kérem kedves Zsoldos koma! :) Látom képbe vagy... Helyes. De a kommentedből az is kiderült, hogy ugyanarról beszélünk... :))

A linket elolvasom.
  • Zsoldos
    Ez nem biralat, hanem dumalunk, eltero a velemenyunk, ennyi. Indoklast mar irtam, linkelhetek barmennyi infot errol, igy mukodik az emberi test es kesz, nincs mit ragozni rajta.
  • Zsoldos
    Koszi, hogy szolsz, hogy nem ertek hozza, 5 eve gyurok, es nem igazan okoz problemat 100 kilocska. Viszont ha csak gyurnek, problemat okozna mondjuk 100-150 fekvotamasz.

bevagnek egy rovid idezetet:
    "3) Progressziv (folyamatosan növekvő) terhelés

Egy idő után az izomszövet alkalmazkodik, és ellenállóvá válik a mechanikai terhelés okozta behatásokkal szemben. Amint ez a hozzászokás (inger-rezisztencia) bekövetkezik, a növekedés megáll, bár az idegi és az anyagcsere alkalmazkodás tovább tarthat. (Az izomnövekedéssel szemben az erőnövekedés főként neuromuszkuláris jellegű, alapvetően a motoros egységek „aktiválásától” függ.) "
    Ha erdekel bovebben:
    link

Ezert van, hogy csaloka lehet ki milyen eros. Mellesleg nem azt mondtam, hogy ertelmetlen a gyuras, epp ellenkezoleg, mondtam, hogy a ketto elegye a megfelelo. Ha csak gyurnal, kuzdotrening nelkul, hidd el sokkal gyengebb lennel, mint most. A linket sztem olvasd el, nem art egy kis elmelet sem. Ez biologia, nem hokuszpokusz, meg hit.
  • lovagregeny
    Így van ahogy antgecc most művészi nyelven megfogalmazta.

Jitsuban a kezdetek óta furcsállom a formagyakorlatokat de rávezetésenk valóban jók. A dobásokat megint nem szeretem mert nálam magasabbal se fogok próbálkozni, hogy megdobjam, pláne alacsonyabbal.. És tegyük hozzá magas vagyok.
    A konditeremet én is úgy csinálom mostanában, hogy egy izomcsoportot erősítek a teremben vagy futok a szigeten és utána edzés. Persze küzdelemnél már álva maradni is nehéz de utána iszonyat jó érzés lepihenni. Pláne a tudat, hogy aznap mindent megtettél.

Vlado előtt a legnagyobb mesterek fejet hajtanak. A legemlítésre méltóbb a múltjában, hogy "22 évet gyilkolt végig az idegen légióban". Táborban egyszer megigazította az övemet is..!
    Hihetetlen érzés volt. :-)

Továbblépve és komolyabbra fordítva a szót, Gracie-t is megtanultam helyesen írni szóval minden szuper.

Amúgy miért írtad azt "ha tehetném"?
  • antgecc
    Az övek nyílván a Shotokánra vonatkoznak.
  • fm
    majd később írok írok bővebben, de a wt-ben csak 3 forma van..nézz utána, ha érdekel.
  • antgecc
    Zsoldos: Hát látszik, hogy nem sok, sőt inkább semmit nem tudsz a gyúrásról.
    "Meg a profi testepitok is szoktak erositeni, vagy legalabbis alapgyakorlatokat csinalni, nem eleg siman felfujni az izmot nagy sulyokkal."
    Egy kis tudnivaló: Minél nagyobb súllyal dolgozol és minél kevesebbet, annál jobban nől a tested és annál erősebb leszel. Viszont kitartásod csökken. Ha csökkented a súlyt, kicsit többet nyomsz bele, akkor szintén erősödsz, nőlsz is, és a kitartásod se lesz gyatra. Ezzel addig-addig lehet játszadozni, míg meg nem találod az optimálisat. Balgaság azt hinni, hogy azok az izmok csak fel vannak fújva, de nem erősek. Könyörgöm, feküdj be egy fekvenyomó padra és lássuk mennyit nyomsz ki úgy, hogy csak fekvőtámaszokat nyomkodtál elötte. Hidd el nem sokat. Egy kissebb fajta gyúrós meg ott szériázik majd melletted 100 kilóval (szériázás: belenyom vagy 6-ot, 8-at). Ez a súly úgy szakadna rád, hogy megilyedni se lenne időd, elhiheted. Ennyit a felfújt erőtlen izmokról.

Tovább haladva azt kell mondja, egy szóval se mondtam, hogy maga a gyúrás már elég ahhoz, hogy kibírd a ringben. Nem hogy nem elég, de magában semmit se ér. Viszont ha mellette csinálod azt amit csinálsz, akkor a gyúrás nagyon jól ki fogja egészíteni a harcművészeted.
    Kis példa - had beszéljek a thai-ról, ha már azt csinálom:
    Gyúrok és thaiolok. Gyúrástól erősödök, majd lemegyek edzésre és egész idő alatt a társamat verem. Ő meg engem. De nem csak díszből, hanem keményen, majdnem mintha ringben lennénk. Persze fél erőből. Pihenés nélkül. Na ez durva és hidd el, ezek után a kis gyúrós karom nem fog elfáradni, ugyanis hozzászokik az állandó igénybevételhez. A teremben más nem gyúr, csak én. Viszont más álmában sem üt akkorát, mint én. Szal erről kb ennyit.

Steel: Hidd el az utcán ha megtámadnak, nem a válladat fogják rángatni, hanem olyan gyorsan fognak orrba nyomni, ahogy csak tudnak. Itt elképzelhetsz egy aikidós filmes jelenetet, amint arréb repíti a mester a keménykedőt, de nem ez fog történni a valóságban. Hanem jön a másik ütés és a harmadik, stb... Ha elképzelnék egy esetet, mi lenne ha virgonc kis bajkeverő lennék és belekötnék egy aikido mesterbe, az a kép tárulkozna elém, hogy megkísérlek egy ütést bevinni az orrára, amit ő ki akar védeni, el akarja kapni a kezem, de nem sikerül, mert nem a tanítványai rakják oda a kezüket dísznek, hanem én ütök erőből. Kapkod a kezem után, de már nyomom is a könyököst a fejére és kifexik. Másik lehetőség, hogy elkapja a kezem, de még mielött bármit is tehetne, megint csak kapja a könyököst és kifexik. Ez nem film, itt az ellenfél nem várja meg egyhelyben odatartva a kezét, hogy a mester kicsavargassa neki a kezét.

Persze ezekről a dolgokról lehet vitázni, de elég nehéz, ugyanis beszélhetünk egy aikido nagymesterről és béna utcalegényről aki ütni se tud csak azt hiszi, vagy egy kezdő kis aikidosról és egy superkemény thaiosról, stb, stb... szal nem mind1 ki-ki ellen.

Nem ragozom.

A kinditermet már megbeszéltük, tehát nem fáradok el 2 rúgás után elhiheted.

A formagyakorlatokról megint csak írtam már. Én is csináltam őket, nem is keveset, nem is kevés ideig, szal hidd el, tényleg tudom miről beszélek. Én ahho hogy betanuljam a rúgást, ütést, zsákot használok. Nagyon keményet. Így azt is megszokja a csuklóm, hogy milyen megütni valakit, hidd el nem egyszerű, ha nem vagy hozzászokva, még a te csuklód ficamodik ki. A kento nem elég ennek edzésére, ugyanis ott az állandó terheléstől hozzászokik a kezed és tulajdonképpen igazán nem edződik a csuklód. Ráadásul a rúgást is job gyakorolni zsákon, mivel itt is hozzászoksz ahhoz, milyen ha megakad a lábad egy testben. valamint beleadhatsz minden erőt, nem fogsz a lendülettől 2x körbefordulni.

lovag: Nem jitsuzok... sajnos. A val tudo meg igazából annyit jelent, mindent szabad és ez braziliában egy verseny neve. Úgy mint itthon ketrecharc, amerikában UFC, japánban Pride. Magyarországon valóban van egy ilyen klub, aminek ez a neve és valóban azt oktatják amit írtál, bár nem helyesen. Ugyanis így írják a Gracie-t. Amit ez után írtál azzal viszont teljesen egyetértek. Ez az a küzdősport, ami mindent üt! MINDENT! Nincs ennél hatékonyabb és ez mára bizonyított tény. Még ha vannak hitetlenkedők is. Ide járnék én is, ha tehetném......
  • lovagregeny
    És félreértettél! Nem az anyag mennyiségét értettem hanem széleskörűségét. Az már mindegy, hogy hány féle befelyező mozgást tudsz csinálni vagy hány féleképpen tudsz csúnyán nézni az ellenfélre.. Vale tudo név alatt csináltak egy új sportágat ami a thai-box és a greece-jitsu elemeit tartalmazza. Vagyis amiben ketrecben is megállod a helyed. Dobások nincsenek de esésteknika természetesen van. Rengeteg az álló és a földharc valamint rámennek a fájdalom elviselésére is. Vagyis egymás lábád, hasát és egyéb részeket is gondolom a párok egymással szemben álva rúgják és ütik.
    Nem hasonlítani akarom más sportághoz, hisz mindegyik nagyon jó és mindnek megvan a lényege. De szerintem ez különösen jó.
  • lovagregeny
    Sok a hozzá szólás és látom értelmetlen így nem olvasom el őket. Zsoldos: látogass el oda ahova jár az illető és azután bíráld el mit tud róla és, hogy használja. Nem vagy túl okos ha azthiszed ezekről tudsz valamit is.
    A sport lényege az önvédelem és ha küzdelemre kerül a sor az ne legyen szokatlan. Erősít, önbizalmat ad és egészséges. Szerintem más ok miatt nem lehet sportolni..
    antgecc: ha jitsuzol akkor Vlado neve nem lehet ismeretlen. Ő miatta gondolják egyesek, hogy egy mester halhatatlan.:D Érdeklődj utána!
  • Zsoldos
    Énis szivesen katáznék, ha lenne egy katám :) A legtobb gyakorlat amugy vedheto ha hibasan hajtjak vegre.
  • Steel
    antgecc azért én már láttam olyan Aikido és Jitsu mestereket akikkel nem szívesen futnék össze északa egy kihalt utcán, pl. van egy kar-váll rögzítés amivel elég nagy fájdalmat lehet okozni és ha nem engeded el az ellent egy pillanat alatt ki lehetugrasztani a vállát, na most mi nem hittük el, hogy a mesterünk ezt kibírja kopogás nélkűl, legerősebb társunk odament, befogta a vállát és rászorított, mesteremnek még az arca sem rezzent, az ember meg majdnem összefosta magát az erölködéstől, aztán feláltak a mesterem kicsit megmozgatta a vállát azt annyit mondott: "nem rossz, gyakorold még egy kicsit és jó lesz" és ő még "csak" egy 1 danos jitsu-mester
    sza egy kis tiszteletet a mestereknek, nem hiába van danjuk és feke övük :)

a kondi termet nem igazán javaslom mint erősítés, mert csak nagy darab leszel és ktött mint állat, de kitartásod nem lesz, magyarán lehet erős leszel de két rugá után minden erőd elfogy és péppé vernek

jah és a formagyakorlatok nagyon is jót tesznek a rutinnak, mert minden formagyakorlattal gyakorlod a rugásokat és az ütéseket és hidd el ha oda kerűlsz nagy rutinnal igenis hamar le lehet rendezni aki csunyán néz rád, és persze minden kata gyakorlat során csak erősebb leszel és jobban beidegződnek a rugások és az ütések
    én szívesen kataznék akár egész nap ha nem lenne ilye kis vacak szobám ahol még egy rendes mawashi-t se lehet rugni
  • Zsoldos
    Ja az erosites vedelmeben meg annyi, hogy a mai top fighterek is fekvoznek, vagy legalabbis zsakolnak rengeteget, es csinalnak egyeb 'szarsagot' is. Nem eleg pumpalni az izmot, az erosodes foleg idegi alapu, mas fajta edzes szukseges hozza. Persze a ketto kombinacioja az ami hatasos. Meg a profi testepitok is szoktak erositeni, vagy legalabbis alapgyakorlatokat csinalni, nem eleg siman felfujni az izmot nagy sulyokkal.
  • Zsoldos
    Van utes+rugas is, de az foleg alloharcban. Foldharc kozben altalaban nem. Neha nyomjuk mindenestul, kicsit mas feeling azert. De az mar mas kerdes, hogy ezek hatasossaga foldharc kozben elegge kerdeses, a zero tavolsag miatt, amellett, hogy nem picit veszelyes a kinyujtott vegtag is a feszitesek miatt. Ufc, pride meccseken kb elo is jon ez. Brazil jitsu is (amennyit lattam belole) foleg fojtasra es feszitesre epit, utes max amolyan ravezetes.
  • antgecc
    Jajj... eléggé lemaradtam. Szóval:

fm: Itt Jitsus embereink nem arról beszélnek, hogy örök életére kinyomnák a másik szemét, vagy hogy kitépnék a gigáját. Ez azért enyhén szólva is túlzás. Itt kéz, láb eltöréséről volt szó, ami azért jobb esetben pár hónap alatt begyógyul. Ahhoz, hogy valaki kitépje a másik gigáját, ahhoz nem kell semmiféle kungfu, jitsu, vagy akármi, azt még a helyi keménycsávó a kocsmában is meg tudná tenni, ha akarná. Persze, csak olyan ellen, aki alatta áll tudásban. Valamint nem hiszem, hogy stressz helyzetben valakinek annyira el tudna borulni az agya, hogy képes legyen ilyesmire. Ahhoz már valóban életveszélyben kell legyen az illető, méghozzá durván életveszélyben. Mondjuk, ha már csak ez menti meg az életét. Egyébként szerintem véletlenül elég valószínűtlen, hogy ilyet produkál az ember.

Orbitális mesterek? Szerintem nem létezik olyan mester, aki akár 1 centis szembenyomás után is képben lenne. Ez már misztkum és fantáziálás. Ilyen nem létezik. A mester is csak ember. Semmiféle belső chi nem segíti. Néhány ember érthetetlenül és valótlanul nagynak képzeli a mestereket és néhány mester még saját magát is. Humbuk.

Erősítés? Menj le egy konditerembe és kezdjél el gyúrni. Nincs annál jobb. Ha megnézed a mai top fightereket, az összes ki van gyúrva. Ők nem szarakodnak (elnézést a kifejezésért) fekvőtámaszokkal meg ilyen láb emelgetésekkel. Ők keményen gyúrnak. Ugyanis csak így válnak olyan erőssé, hogy egy másik izomgép kezét ki bírják feszíteni, vagy hogy akkoát verjenek a másik fejére, hogy beájuljon.

Hogy miért hagytam abba a WT-t (és a Shotokan-t)? Mert hiába jártam már évek óta éreztem, hogy nem tudom azt amiért oda járok. Nem tudnám megvédeni magam 1-2 ütősebb figura ellen. Állandóan csak terpeszben álltunk, ütögettük a levegőt, egymással gyakoroltuk a védekezéseket, de nem haladtunk előre egy centit se. Kaptuk az öveket, egyre több formagyakorlatot tanultam meg, de megvédeni magam, verekedni nem tanultam meg. A formagyakorlatok meg semmit nem érnek... semmit. Ez tapasztalat. Lenntebb már írtam arról, mi történt, mikor kiálltam haverom ellen, aki akkor már jó ideje thai-boxolt én meg wt és shotokan. #71-es kommentem. Olvasd el, hátha kicsit felnyitja a szemed.

Valamint egyikben ezt is mondtam már: Biciklizni csak akkor fogsz megtanulni, ha biciklire ülsz. Ha csak a szobabiciklit tekered, sose fogod megtanulni.

Ez a véleményem a formagyakorlatokról. Volt benne részem elég, szal szerintem tudom miről beszélek.

Jitsu-sok: Jitsuban van ütés? Szal a földön lehet ütni a másik fejét? Jól tudom, hogy nem, ugye? És BJJ-ban?
  • Zsoldos
    Ha nem feszul, nem faj egyaltalan, ha bentvan, akkor erzed, hogy vegpontban vagy. Ha kicsit tovabbhuzzak behalsz a fajdalomtol (kopp). Onnantol ha tovabbmesz, szakad valami. Ez nem relativ. Ha valaki olyan kemeny legeny, hogy akkor sem kopog, rendesen kiszur magaval. Elotte kopogni sincs ertelme, lehet erezni, ha meg nincs bent.
  • Zsoldos
    a kopogasrol meg annyit:

-extrem fajdalomtol az embernek elmehet a hangja, nem tud szolni es rendesen porul jar, kopogas mindig megy
    -fojtasnal sem tudsz szolni
  • Zsoldos
    khm, neked ahogy nezem keves fogalmad van a feszitesekrol. Nem arrol van szo, hogy brutalkodsz gyakorlas kozben. Pontosan lehet erezni mikor van azon a ponton az izulet, ahol jonni fog a reccs. Ha rosszul csinalod a feszitest, nincs ertelme, muszaly elvinni eddig a pontig, kulonben csak bohockodas. Ekkor jon a kopogas. Ha ilyen helyzetbe hoztad, iszonyuan konnyen eltorod mar. Hidd el, altalaban a legfontosabb ilyenkor amire figyelunk ilyenkor, hogy kopogasnal lealljunk azonnal (legalabbis ne erosebben), hogy ne legyen serules. Persze ezt tok hiaba mondom most, ha meg nem eltel at hasonlot, nem erted meg.
  • Zsoldos
    A sportnak mi koze van ahhoz, hogy heti hany edzesre jarsz? Amugy nehogy azt hidd, hogy tobb az anyag, mint a tobbi sportban. Hidd el, pl kungfu-tol ketteallna a fuled is a rengeteg formagyakorlattol. Az meg egy dolog, hogy nem akarsz szettorni, megnyomoritani senkit (nyilvanvalo), de nem art, ha jol tudod hogy mukodnek ezek a dolgok, ha azt akarod, hogy eselyed legyen vedeni is oket.. Az onvedelmi kikepzeseken nem veletlen, hogy ezeket tanitjak. A szemelyes velemenyem, ha mar ugy alakul, szerintem nemileg humanusabb egy szolidabb feszitessel, vagy elvezetessel megszabadulni valakitol, mint peppe verni az arcat.
  • fm
    köszesz! ezeket mindet csináljuk mi is, kivéve a bordásfalas gyakorlatot,meg a rátámaszkodós fekvőt. helyette izometrikus fekvőt csinálunk, stb. a rúgás kitartást imádom :)
    köszi,nyomom a tanulást, elválik hogy lesz-e haszna!
  • lovagregeny
    Kentó a legjobb. Tradícionális vagy mifene.. Mindent erősit! (ökölbe szorított szűk fekvőtámasz)
    Amúgy a mester már csináltatott szemkinyomásra rávezető gyakorlatot. Az ütközésig dolog meg senkit se érdekel, ha 1 centit is beljebb nyomom az ellenfél orbitális mester kell, hogy legyen ahoz, hogy a küzdelemnél maradjon és ne a fejét fogja. Csak gondolj bele.
    Persze ez megtörténet fordítva is de akkor már úgyis véged.. Lehet örülni ha feladhatod.
  • Steel
    jó erősitő gykorlat? hmm :)
    hát a fekvőtámasz, felülés, lebegőhát és a gugolás gondolom alap
    ezen kivűl ami még jól erősit az pl. a bordásfalas gyakorlatok

egyik: mindeki felmegy a bordásfalra és felhúzza a lábát, a mester mindeki ölébe tesz egy farudat és tartani kell, akinek elsőként leesik a rud a főldre annak 60-70 mindenből (fekvőtámasz, gugolás, felülés, lebegőhát) akinek másodszorra annak már csak 50 akinek harmadszorra annak 40 és így tovább

akkor pl. a lassított lábtechnikák gyakorlása
    a rugást nem gyorsan és lendületből csinálod, hanem szép lassan kiemeled a lábad, kicsit tartod, aztán ráfordulsz csipővel ott is tartod aztán kiegyenesíted a lábad mintha akkor rugnál, ott is megtartod, aztán visszahúzod+tartod aztán lassna leteszed
    ezt megcsinálod minden rugásfalytából vagy 10-szer garantálom a másnapi izomlázat

vagy ott vannak a társas gyakorlatok: egyik lemegy fekvőtámaszba közben a másik rátámaszkodik a vállára és úgy kell nyomnia a fekvőt, aztán csere, aztán ha nem vagytok elég fáradtak akkor előről :)

akkor van még az ütős felülés: minden felülésnél egy egyenes ütést nyomtok a levegőbe mind2 kézzel

de lényegében bármilyen gyakorlat jó edzésnek ha szabályosan és becsületesen csinálod :)

úgyhogy neked is jó edzést és tanulást :)
  • fm
    oké :)
    további jó edzést, gyakorlást! megoszthatnál néhány jó erősítő gyakorlatot az edzéseitekről..köszesz
  • Steel
    nekünk sem minden vágyunk hogy sor kerüljön rá, de azért edzünk keményen, hogy ha egyszer mégis szükség lenne rá akkor ne minket vigyenek el zsákban
    de amúgy meg: "edzés vagy harc után az öltözőben meghalni, ez a szamuráj álma"
    bocs de nem tudtam kihagyni :D
  • fm
    kicsit sok a "de" .. botsesz épp vizsgára készülök...
  • fm
    akkor vagy igazán jó,ha harc közben tudod mit csinálsz és nem esel pánikba. de én akkor sem vagyok biztos abban, hogy pl egy földharcnál adódna a helyzet arra, hogy belenyúlj ütközésig az ellen szemébe, akkor megtennéd. ez az én véleményem, én nem biztos, hogy képes lennék rá,de mint mondottam addig nem is állíthat ilyet senki,míg nem "próbálta". de sztem nem érdemes ezt tovább ragozni, csak engem meglepett,hogy vki ilyen biztosan állítja, hogy képes ilyesmire,mikor még valszeg nem volt rá szüksége. de jobb is így..