163
Fudokan -Shotokan Karate-Do
-
Zsoldos #83 kokutsu dachi jellegebol fakadoan azt ugye nem lehet mashogy csinalni. :)
de eleg ritkan latni kuzdelemben alkalmazni, max amit lattam, a thai boxos beallas hasonlo kicsit.
Eleg fura mert elvileg azert allnak ugy be, hogy tompitsanak egy comboson berogyasztassal(meg igy ugye a kingerit is tudjak vedeni.
), bar szerintem ez nem tesz jot hosszutavon.
zenkutsunal az elulso terdre gondolsz? mert ugye a hatso csak befele/lefele tud nezni de az ugyis csak megtamaszt. De az elulsot mikor jon a rugas, ki lehet /es ki is kell/ kicsit forditani mikor rugas jon.
de a kibadachinal alapvetoen kifele kell fesziteni a terdet alapbol, azzal mi gond lehet, vagy mire kell vigyazni?
mit tud pontosan ez a verseny mawashi? Erosebb, kevesbe kontrollaltabb rugas? (hogyhogy elmaszatolodik a vege?) -
Leferve #82 A legnagyobb problémát az okozza (tradicionális és verseny karatesoknál is)hogy ,zenkutsu,-kokutsu,-kibadachiba befelé logatj(uk)ák a a térdüket és ezért a térd károsul,
A rugásoknál a verseny karateban nagyon szeretjük használni a verseny mawashit,ami tök jó csak az a gond vele hogy mivel nincs megfeszités a végén az erö szanaszét megy,nincs fokuszálva az erö,
De 88-as korosztály -70 kg-s kataegoriájába egy megfelelö elökészitéssel simán eszik a jodan mawashit(akár uraba is)
ami azert sanbon....Saját verseny tapasztalatom...
A stílus alapítonkról Shin Illija Yorga mesterröl itt olvashattok>>>>>Fudokaratedo.uw.hu -
Leferve #81 Kers rá a neten Shihan Hidetaka Nishiyama-rá:))
asszem most 79 éves,a sensei mesélte hogy voltak 2003 szeptemberében a berlini edzötáborában és Nishiyama mester megjelent a terembe a kis sétapálcájával,és röktön az edzés elején felajánlotta a 4.5.6 danos mestereknek hogy aki tudja megütheti,
40 cm-röl a nagymesterek hozzá se tudtak érni... -
Leferve #80 :-)) -
#79 ez durva. bocsi,hogy megent offolnom kell. nálunk láncütéssel gyorsítjuk a karjainkat(más egyéb módszer mellett) és ilyenkor ki kell nyújtanunk a karunkat teljesen. ugyanis pont ez a könyökerő az,amivel a wing tsun ütés "dolgozik". egy mesternek meg is nyúlnak a könyökizületei jópár centit...valszeg ez nem a legegészségesebb,de a leghíresebb nagymesterünk még 7x éves korában is remekül mozgott. -
Zsoldos #78 Gyakorlasnal is, sot foleg ott, mert ugye nincs egy test ami ellentartson. Peldaul, ha egyedul rugdosol mondjuk koriveset, vigyazz, hogy ne teljesen egyenesitsd a terded, mert szepen elkoptatja idovel. Utesnel szinten, ugy a konyokod amortizalod. (nagyon enyhe, alig lathato hajlitas eleg, az a nagyon fontos, hogy az izom tartson ellent a "vegallapotban" ne pedig az izuleted) -
#77 miért önveszélyes a teljesen kinyújtott kar/láb? küzdelemre gondolsz,vagy simán egyedüli gyakorlásnál is? -
Zsoldos #76 Hmm. Ez fura, par dolog meglepett. Irnal ezekrol bovebben?
A zenkutsu-nal elso tippem a terd, esetleg a csipouzilet lett volna.
De a rugassal kapcsolatban foleg, az mire veszelyes es miert?
Pl taekwon do-ban elegge beledobjak a csipojuket egy korives rugasnal(kicsit "tulfordulnak", abcsegi vagy valahogy igy hivjak).
Bar valoszinuleg vmi mas mozdulatot mondasz, csak felreertelmezem. Nomeg vannak olyan rugasok, ami mawashigerihez hasonlok, de nem spiccelnek, hanem koshival rugnak.
shoton is emlitett neha ilyen onveszelyes dolgokat az instruktor, de foleg a teljesen kinyujtott kar/lab -at mondogatta. -
Leferve #75 Nem arra értettem hogy toloszékba mennek edzésre,ezert mert annyira butális...hanem azert mert vannak a shotokan karateba olyan techikák amiknek a nem megfelelö végre hajtása magas foku kárásodást okoz,
Pl:Egy mawashi gerinél ha nem veszited le a lábfejed és kitölöd a csipöd,akkor valoszinü hogy nem sokáig fogsz rugdalni,vagy ha egy sima zenkutsudachinál nincs egy kicsit behajlitva a hátso láb,akkor a gerinced károsul...meg sok ilyen dolog.. -
Zsoldos #74 Zsoltee vagyok csak nevet csereltem.
igen amit mondasz az nem egy utolso szempont :) De azert shoto-sokrol sem hinnem hogy toloszekben jarnanak, az is egy "finomabb" karate. Ugy ertem, ott is javareszt a technikai szepsegen van a hangsuly, nem a ketrecharcon :) -
Leferve #73 Szerintem is nagy elöny ha valaki minden harcmüvészteböl eltud sajátittani egy kicsit,Én azert amikor elkezdtem karatet tanuli nem is tudtam hogy a shotokanon kivöl van más ága is:))),ma már tudom hogy csak okinawan van 300:)))
a Fudokan az a karate ,ami mindne karate stilusban az arany közeputat keresi,azert jo.....Az alaptechikák mind a shotokan karatehoz hüek,csak van egy-két uj katant,egy par uj techikánk...Jah,és 30 eves karunkra nem toloszékbe járunk edzésre:))) -
#72 aszittem -
#71 Ezaz, rögtön itt a 0,075K
Amúgy én Brúsz Lít a karatével semmilyen módon nem hoztam kapcsolatba, csak Fboyra mondtam. -
#70 most megint átfutva a beszélgetésünket összevissza belekötsz mindenbe,két hozzászólásom után írod,hogy én összevissza kritizálom a karatét.
ezen egy jót nevettem :)) -
#69 1. én pedig 3,vagy 4szer leírtam,hogy ez nem így van, SEHOL SEM KRITIZÁLTAM A KARATÉT! tehát hol is csináltam ezt? megint értetlenkedek,mert érthetetlen amit csinálsz...
3. én pont őt idéztem a Fudokanra is,ugyanazt írtam,amit ő a Kyosokra és azt sem úgy,hogy SZTEM égés a Fudokan,hanem hogy az ő gondolatmenete szerint az. OLVASS MÁR FIGYELMESEBBEN,ha kötözködsz! de ok. az imidzsembe tényleg nem illik,Te vagy az,aki ezt a legjobban tudja...
4. amit írok komolyan azt úgy is gondolom,vagy odarakok egy :)-t. ha fölényeskedés amit csinálok,akkor te "ultrafölényeskedsz" #59 ... de ezt majd Leferve eldönti. én a 66-ot egy békés hozzászólásnak szántam.
7. örülök neki.
de mintha semmi értelme nem lenne a beszélgetésnek,mert Te mindig ugyanazokat hozod fel ellenem és hiába magyarázom meg,akár többször is,hogy nem jól értelmezed a leírtakat,Te újra és újra leminősítessz engem,pedig én ilyet sehol sem tettem (max önmagát idéztem az illetőnek).
-
Zsoltee_a_bator #68 najo jon egy par:
1: mar 2x leirtam, ha nem haragszol nem fogom ujra.
3: mert nem a kyot kritizalta, hanem lebekepzeltezte a muveloit (jo szo). es ne duhongj, abszolut nem illik az image-edbe.
4: Es aruld el legy szives, mibol gondolod hogy komolyan gondolta? vagy hogy valaha csinalt/csinalni fog ilyet? Tenynek allitod be es folenyeskedsz (#66)
7: nem erzem ugy, hogy rajonganom kene, remelem nem baj. -
Zsoltee_a_bator #67 Jiu jitsu es iaido. Foleg a jitsun a hangsuly, de ha van idom, kostolgatom kyot, shotokant, meg judot is. Tokjo a valtozatossag, es megis rengeteg a kozos vonas. Kuzdelemnel pedig hatalmas elony a sokoldalusag :) -
#66 ez jó. egyetértek. és remélem majd átértékeled ezt az erőszak dolgot,mert az tényleg nem megoldás. -
#65 tudom, csak el akartam oszlatni a kételyeket Bruce Lee-ról. -
Fboy #64 Bocs, nem akarok beleszólni a vitába de Oppi azt a brúsz lí unokája megjegyzést nekem szánta... és jó vitát továbbra is ha nektek ez jól esik.... -
#63 a 2-eshez még: ne értetlenkedjél már,legaláb 2szer elnézést kértem a #26-os üzim pontatlansága miatt!!!! -
#62 1.ezt nem ferdítésnek szántam,csak más szóhasználatot írtam a kritikára. de akkor azt írd le légyszíves értetlenkedés nélkl,hogy hol kritizáltam a karatét.
2.ezt a kung-fu ágazat hívei így vallják,több tényező miatt is,persze minden harcművész a maga művészetét tartja a legjobbnak. nekünk a mesterünk rengeteg technika esetén összehasonlítást tesz egyéb harci rendszerekkel. ilyen pl a védekező blokk kontra erő kölcsönvétele és visszaadása stb. de ki mondta,hogy építő jellegűnek szántam bármit is? ha én nyitnék egy wing tsun topicot,nyugodtan jöhetnek osztani az észt,amit tudok megmagyarázok,de leosztani senkit nem fogok.
3. ha benéznél a másik karate topicba,megértenéd,hogy ezt miért írtam. dühítő,hogy olyan dolgokba szólsz bele,amikről fogalmad sincs!!! vmint jobb lenne,ha nem írnál rám negatív jellemzőket,én sem teszem ezt.
4. én utálom az erőszakot,szerintem mindig a békés megoldás,konfliktuskerülés a legjobb. két hete pl egy faszkalap elkezdte ráncigálni a barátnőmet egy buliban,mire én odaléptem,hogy "Nyugi van",erre szó nélkül orrba vágott(ami eltört) és rögtön gyomorszájba. szóval az ilyen emberekre nincs szükség,az ilyenektől nem lehet elvárni semmit,ami jobbá tehetné ezt a helyet. Leferve pedig rögtön ezzel indított,hogy szerencséd,hogy nem találkozik vele aki beszólt itt neki...
5. én így láttam,a hozzászólásai alapján.
6. lásd 4. illetve nézz el a honlapjukra és olvass a filozófiáról,meglátod az ellentétet.
7. ha rajongani szeretnél senki nem akadályoz meg.
és végül:felőlem beszélgessen mindenki azzal,akivel akar,én senki vagyok ahhoz,hogy ezt megakadályozzam,ezért nem értem mi a probléma. a negatív kritikákat is tudni kell kezelni...
de jöhetnek még a ferdítéseim stb. és azokat is meg fogom magyarázni,ha nem értenéd. a társalgás ugyanis ilyen általában,hogy az egyik fél mond vmit,aztán a másik. ha ezt kimagyarázásnak stb-nek látod,hát egészségedre. -
Leferve #61 Zsoltee ,te is karatezol, vagy valami más? -
Leferve #60 Figyi fiuk...az egész nem erröl szol ,tudom én voltam a hibás hogy bele mentem a vitába......Hisz Zsoltee jol mondta tényleg azért csináltam hogy hátha találkozok más karatesokkal,
Én azt mondom valahol mindenkinek igaza van,csak nem találjuk a közös hangsúlyt,Remélem a közejövöben majd meglesz ez a hagsúly.
Legalább mi ne legyünk olyan mint más mesterek akik elvetik a másik hacmüvészeteket.
"A hegyre sok út vezet,de csúcs az csak egy van" -
Zsoltee_a_bator #59 jaj annyira ertetlen vagy, akkor kopizok nehanyat a teljesseg igenye nelkul, mivel megkertel ra:
"kérlek írd le hol kötöZködtem Lefervével és hol írtam,hogy sztem a karate egy szar!!!"
itt egy ujabb ferditesed, en nem mondtam hogy leszaroztad, csak, hogy kritizaltad, es meg finoman fogalmaztam.
de legyen, rogton a masodik kontstruktiv hozzaszolasod:
"mellékesen jegyezném meg,hogy Bruce Lee a karatét elvetette és harci értékét közel nullára értékelte."
a kovetkezo gyongyszemed, amibol szepen kiderul mit gondolsz a kyorol, amirol eddig egy arva szo nem esett:
" A Te "gondolatmenetedből" kiindulva a Fudokan egy nagy égés,hiszen a Kyosok is azok. "
kotozkodesek:
"te vagy "felesleges ember" ebben a világban. sztem nincs szükség az ilyen egyedekre,"
"és tényleg fiatal vagy a korodtól függetlenül,ez sztem a hozzáállásodon látszik."
"a filozófiátokról olvastam egy keveset,azt írták ezt is oktatják az edzéseiteken. de vhogy ez nem látszik rajtad."
vegulis teljesen igazad van, korul kene rajonganunk itt..
vki csinal egy topikot, hogy a sporttarsaival dumalhasson es te meg ilyen szovegeket levagsz.. ezert gondolom, hogy el kene gondolkoznod, hiszen ugyis milyen jol megy mar a filozofia. -
#58 DE TÉNYLEG NEM ÉRTEM! kötözködtök velem,mert talán más irányt követek és ide mertem jönni ebbe a topicba. de egyetlen konkrét dolgot sem mond senki,hogy mi olyat írtam,ami miatt szégyenben kéne élnem,csak tág fogalmakat...
pl. közhelyes okoskodás,utólagos ferdítés,kimagyarázás,kötözködés stb. -
#57 rendben. neked ez jut róla eszedbe,semmi gond,engem nem zavar. de nem értem mi abban a gond,ha vki összekapcsolja Lee-t a karatéval és én leírom,hogy semmi köze nem volt hozzá.
kérlek írd le hol kötöZködtem Lefervével és hol írtam,hogy sztem a karate egy szar!!!
a kérdéseim nem csak a fokozatokról szóltak. itt is csak azért tettem fel,hogy megtudjam Leferve hol tart,miután írtam már kb 10 hozzászólást. a többi info pedig ami érdekelt az aikidoval és a karatéval kapcsolatban annak már utánanéztem a honlapjaikon és letöltöttem rengeteg videót,vmint elmentem egy aikido tréningre is,hogy lássam élőben is.
tehát nincs utólagos ferdítés,1 helyen pontatlanul írtam,ezért elnézést is kértem. de az ilyen dolgokat fórumon sztem nem a legjobb megbeszélni,mert az élőszó sokkal gyorsabb és ott az ember rögtön pontosít,válaszol stb.
az odavezető útról nemrég olvastam egy jó idézetet (ill. 1-2 filozófiai könyvben is volt erről szó),ezt hoztam most fel,vmint őszintén megmondom nagyon sokáig gondolkoztam,hogy vizsgázzak-e mikor arra került a sor...
"Nem a tudásban van a boldogság,hanem a tudás megszerzésében." E.A. Poe -
Zsoltee_a_bator #56 pl Leferve. magasabb szinten all mint te, es elkezdesz kotockodni, es osszevissza kritizalod a sportjat. De most oszinten mit akartal ezzel elerni? Egyetlen egy esszeru indokot mondj. Te nem szimplan mas velemenyet irtad le, hanem a sajatodat probaltad vele alatamasztani, vagy egyszeruen osszevissza irogatsz.
ez volt az indoklasod ra:
"gondolom olvastad az előzményeket is..Oppika összefüggésbe hozta Bruce Lee-t a karatéval,erre reagáltam."
de en mintha csak ezt lattam volna oppitol:
"Na ki vagy te itt hogy osztod az észt? Talál Brúsz Lí unokája???"
inkabb nem kommentalom.
Aztan az odavezeto ut.. ez is furcsa, mikor minden topikban 10 hozzaszolasodbol 5 vizsgakrol, ovfokozatrol, meg az eleresukhoz szukseges evek szamarol szol..
De mindez nem lenne nagy gond, csak ez a folytonos utolagos ferdites, vagy mondasz vmi kozhelyes okossagot, hogy kimagyarazd, meg kimentsd magad. Erre csak az jut eszembe, hogy alszenteskedes. -
#55 szóval nem értem mi az,ami miatt szégyent kéne éreznem. vmint nem tudom ki az,aki pont 5ször annyi vizsgát tett le,mint én. másrészről pedig sztem nem a vizsgától leszel jobb,hanem az odáig vezető úton. -
#54 én nem tetőztem,nem állt szándékomban,csak írtam az itt vitázóknak,hogy semmi értelme annak,amit csinálnak.
a terminátor képzők,amikről írtál,szvsz nem fejlesztik az egyént,inkább pusztítják, ellenben a harcművészetek céljával. a harci értéket fontosnak tartom,de az ezzel járó egymás tisztelet,a konfliktus kerülése,a "jó" védelme, és a fegyelem tanulása szintén nem elhanyagolható.
a #34 vége pedig Lefervéhez szólt,ugyanis azt írta itt egy emberkének,hogy szerencséje,hogy nem találkozik vele élőben,mer akkor húdejajjlenne neki. ez pedig vhogy nem illik abba,amit a Fudokan honlapján olvastam a filozófiáról és annak oktatásáról a karate edzéseken. sztem vmit félreértettél ezen... -
Zsoltee_a_bator #53 tenyleg rosszul indult, de a hulyeseget nem kell tetozni.
a "harci ertek" temaba sem feltetlenul kene belemenni, mert ha te azt tekinted fontos szempontnak(ha pedig nem igy lenne, ne hangsulyozd ennyit), van jopar terminatorkepzo, ami ezen a teren messze felulmul barmilyen harcmuveszetet.
A semleges hangnemmel kapcsolatban pedig.. Kivancsi vagyok mit szolna mondjuk a mestered, ha mondanal neki valami olyasmit, mint a #34 vegen. -
Zsoltee_a_bator #52 tessek? ezt most mibol gondoltad? :) -
#51 elnézést kértem emiatt,hogy pontatlanul fogalmaztam. de a karate valós (utcai) harci értékét sokak szerint felülmúlja néhány másik harcművészet és a #26-ban illetve utána a pontosításban nem a saját véleményem írtam le. gondolom olvastad az előzményeket is..Oppika összefüggésbe hozta Bruce Lee-t a karatéval,erre reagáltam.
én közel semleges hangnemben írtam, kérlek olvasd el a többi hozzászólást is figyelmesen. mellesleg megjegyezném:nem érzek szégyent,inkább az volt szégyen,ahogy a topic indult... -
#50 köszi. -
Leferve #49 Michael MIloN videok???? -
Leferve #48 -
Leferve #47 U N S U -
Leferve #46 Zsoltee te nem a KAmikaze árus vagy?? -
Leferve #45 Hát a kivárások,Nálunk 3 vizsga van egy évbe,amin ha megvan a megfelelö edzés számod akkor elindulhatsz
A vizsga áll egy fizika,egy elméleti,és egy gyakorlati részböl,
A fizikai tesztben a megfelelö fokozatra kell,a megfelelö fekvötámaszt,felülést és 4 ütemü fekvöt nyomni,
Elmélet az mindig egy rakat szokott lenni:))
vagy valami irásban vagy csak szoban....
A techikai rész pedig ami az adott övre kell techikai tudás,amiben van kata,kumite és kihon -
Zsoltee_a_bator #44 Figyu bejossz egy karate topicba nem tul udvarias dolog olyat irni mint a #26-ben. Meg ha profi lennel, vagy lenne akar minimalis ralatasod a temara akkor sem. Es nem azt mondom, hogy kezdo letedre mutass valakinek tiszteletet aki epp 5x annyi vizsgat tett le mint te, de legalabb uss meg semleges hangnemet, mert bocs hogy ezt mondom, de amit itt csinaltal, az szegyenletes.