112
  • Tetsuo
    #112
    te meg ki vagy :)
  • deyo
    #109
    Ez a magánhasználat egy másik fontos dolog... bizonyos programok esetén ugyanis próbálkoznak olyasmivel, hogy otthoni használatra (egy butított verziót) ingyen lehessen használni, míg a profi felhasználónak meg kell vegye a terméket, ha pénzt szeretne keresni vele... ebben az esetben teljes mértékben egyetértenék azzal, hogy ha vki a prof változatot 'ellopja', akkor igenis büntesék meg:-PP
    Sztem ez egy viszonylag járható köztes megoldás lenne:-))
  • QuippeR
    #105
    wow, mind a négyen? :P
  • hiba
    #104
    áh mindeki menne megvenni :)
    most olvastam itt a game forumba, hogy van egy autos jatek es mar vagy 4 en megvettek (kb 10khuf) mert nem tudtak feltorni a vedelmet :)
  • NEXUS6
    #103
    Amúgy meg mi van a tv-vel, meg a rádióval?

    Ott ha kell, ha nem tólják az arcba a "warezt"? Most volt a hétvégén a Shrek pl. Fel is vettem volna videóra, természetesen teljesen legálisan, ha lenne.
    Persze ha dvd-re veszem fel akkor egyből digit formában van meg a cuccos. És tegyük fel a haveromnak, aki kiment azusába feltöltöm a netre, mert hogy lássa milyen qrva jó a magyar szinkron. Na ebben az esetben mi a lfsz van?

    Tessék a barétomnak hazagyünni ha megakarja nézni, mert a csatorna a magyar terjesztésre vette meg a jogdíjat? Ha meg nem gyün hanem letőtti, akkor börtön? De akkor meg mi a lfsz-nak van kitalálva az a szélesszájú netecske?

    Törvényhozóbácsik tessék már felnőni a XXI-szd-hoz, és ne a jónépet hajkurásszuk már a bőrtönbe meg az elmegyógyba, plz!!!!
  • valaé valaé ná
    #101
    Az biztos, hogy rend lesz :)
    Emlékszem anno, hogy egyedül Mécs Imre mert interpellálni a nagy pécsi házkutik ügyében, de úgy le lett cseszve, mint a pengősmalac.
  • deyo
    #99
    Nekem meg a Nero egy olyan 'MAGYAR' verzióját adták a CD írómhoz, ami pillanatok alatt kinyírta a Windows-omat:-((
  • Tetsuo
    #96
    A csávó beleült vmibe, biztos berlusconi most akaszt be neki..
  • deyo
    #95
    Elolvastam a cikket és valóban megrázó és egyben nevetséges is...(mármint amit ezek a barmok művelnek azon már csak nevetek és fejbelövöm őket:-PP)
    Lassan már-már odajutok, hogy egyre inkább megbánom, hogy a szoftverfejlesztés-t választottam... ha csak belegondolok, hogy én is ezen barmok között fogok dolgozni (bár ki tudja), akkor rosszul leszek:-PP
  • deyo
    #90
    Sztem maradjunk annyiban, hogy mivel még nem ment tönkre se az aDobe, se másik ilyen cég ezért feltételezem, hogy megélnek abból amit megvesznek azok akik MEGTEHETIK:-PPP
    Ha esetleg aki most 'illegálisan' hasznája IS megvenné, akkor lehet, hogy azt érné el, hogy a FŐ_FŐ_FŐNÖK-nek pár millióval több pénz rohadna a bankban... mert nekem senki se mondja, hogy ha többen vennék meg a programokat, zenéket, akkor az átlag munkásnak több lenne a fizetése... mert baromira nem:-PPP

    Szal jönnek a 'paraszt bácsik' és mindannyian merítenek abból a tóbol egy-egy pohárral... az persze csak fogy... aztán arra jár egy gazda, akinek szerencsés módon van SAJÁT forrása és gondoskodik arról, hogy a víz megfelelő szinten maradjon:-PP És máris nem fogy el a tó vize:-))

    Annyi ember mindíg is fog 'legális' szoftvert venni, hogy az üzlet ne menjen csődbe... szal gond egy szál se... bár igazad van... menyivel jobb lenne, ha a 'paraszt bácsi' legálisan megvenné a windows meg társait és kenyéren és vizen élne hónapokig a kis vásárlás miatt, mialatt a cég vezetői-nek az amúgy is pénztől duzzadó pénztárcája csak egyre nehezedne... sztem mindannyiunknak a te példádat kellene követnük eme 'szebb' jövőért:-PPP
  • QuippeR
    #89
    nem lenne érezhető, mert a magánember nem vesz photoshopot. AZ ISTENÉRT: MAGÁNEMBEREKRŐL BESZÉLEK, FOGD MÁR FEL VÉGRE A JÓ ÉLETBE! SZERINTED MELYIK MAGÁNEMBER VESZ KÉTSZÁZEZERÉRT PHOTOSHOPOT????
  • QuippeR
    #88
    te nem érted. ha mindenki úgy gondolkodna mint én, ma szinte minden magyar számítógéptulajdonosnak eredeti Windows-a lenne, úgy szerkesztené a képeit, ahogy kedve tartja, és saját honlappal rendelkezne. (gazdaság összeomlására: szellemi termék!=tényleges megfogható, legyártott, egy gomb lenyomására nem másolható termék)

    fogd már fel, hogy a szoftverfejlesztők nem a magánemberekből élnek meg, hanem a cégekből. ha magánembereknek csinálnák a szoftvert, akkor ezer db ötszázezer forintos helyett eladnának százezret ötezerért. (és akkor tényleg nem kéne semmilyen sallang, csak egy redvás CD. azt ne mondd, hogy belebuknának a gyártásba, húsz forintból megírják a CD-t.)

    ó, amíg meg nem jelenik nálam a BSA, úgy használom a photoshopot, ahogy akarom. én nem érem be szar minőséggel csak azért, mert neked mások a nézeteid mint nekem. és még az sem tud érdekelni, hogy illegális.

    (mellesleg örülök, hogy neked az összes szoftvered legális. ha becsapva érzed magad, mert én néhány dolgot ingyen használok, akkor most ezt kapod tőlem: bocsánat.)
  • QuippeR
    #85
    valaki magyarázza már el nekem, hogy miért lesz rövidebb pl az adobe kasszája, ha otthon a gyerek nem a paintben, hanem letöltött photoshopban rajzol. nem fogom fel, hogy ezzel hogyan károsíthatja meg az adobe-ot. talán tízszer olyan jó rajzot tud vele csinálni, akkor már megérte letölteni, ahelyett hogy a painttel b*szakodtunk volna.

    DeZi: mi a jó fenét érdekel az téged, hogy kispista illegális 3dStudioMAX másolattal rendelkezik. egyértelmű, hogy az életben nem venné meg, de talán tanul valamit belőle, neadjisten csinál valami jó animációt, és örülhet a fejének. ezért börtönt érdemel?? szerinted nem lehetne szabályozni, hogy a magánemberre és a vállalkozóra/cégre külön license legyen?
  • QuippeR
    #84
    nem, te a pénzszerzési lehetőséget veszed meg félmilliós áron. mivel én nem szerzek vele pénzt, ezért nem ég a pofám, hogy félmilliós szoftvert csak úgy letöltöttem.

    aki megveszi a szoftvert, az már most is sokkal többet kap, mint a letöltő. épp arról beszéltem, hogy még attraktívabbá kéne tenni a legális szoftvert, és nem azzal, hogy húmostaztánmindnekitlecsukokakinemveszimeg, hanem mondjuk komoly supporttal, extrákkal. és igen, komolyan gondolom, hogy magánemberként nem fogok ötszázezret fizetni egy szoftverért, de attól még használni szeretném. lehet, hogy rohadtul nincs igazam, de attól még így gondolom.

    és teljesen elbeszélsz mellettem, meg nem hallgatnád, amit itt gügyögök.
  • QuippeR
    #83
    hát nem joggal asszociáltál, ott elsősorban játékokra gondoltam...

    1) na nehogy már azért legyek ingyenélő, mert a családi fényképeken nem akarok vörös szemet látni. jól érzed magad?

    2) szellemi termék, nem másféle. nagy a különbség. lehet, hogy jogilag nem, de logikailag igen. azért büntetendő a cégek warezolása, mert a szoftver megvételekor a pénzszerzéshez szükséges időt rövidíted meg (nem kell kifejlesztened saját szoftvert), de a magánember k*rvára semmit nem rövidít meg azzal, hogy letölti a Visual C++-t.
  • valaé valaé ná
    #81
    Ha szabadalmaztatni lehet, akkor valamiféle garanciának is kellene lenni.
    Hogy én a kisember valódi (maradandó) értéket kapjak azért a valag pénzért.
  • valaé valaé ná
    #79
    Ez egy nagy baromság. Ha rosszabb lesz a minősége akkor még kevesebben veszik meg és a végén tényleg éhen fogsz halni.
    Én azt tartom pofátlanságnak, hogy garancia nélküli instabil fércműveket irreálisan magas áron adnak és mielőtt befoltoznák a hibákat, már egy újabb verzóra kényszerítenek rá.
    Hol van a fogyasztóvédelem ?
    Amíg ezek a dolgok nincsennek senki sem beszélhet hétköznapi értelemben vett termékről.
  • QuippeR
    #76
    két dolog:

    1) ha nem tölthetném le, akkor sem venném meg. ezt vagy ötszázszor elmondtam már. látom nem jut el addig. szemellenzőt kéretik levenni. szerinted százezer forintért vennék adobe photoshopot, hogy a vörösszem-effektust azzal csökkentsem? még jó hogy nem.

    2) nem szerzek pénzt semmilyen programmal. természetesen a kalózszoftver használata pénzszerzésre teljes mértékben illegális és elítélendő. nem erről volt szó eddig, hanem zenéről, játékról, olyan szoftverről, amit otthon használsz. a szoftver, amivel pénzt keresel nem lehet illegális, ezt keményen ellenőrzik is, de itt (amiről pl a cikk szól) egyszerű magánemberekről van szó, akiknek semmi anyagi hasznuk nem származik a letöltésből. ezért is akkora faszság ez az egész.
  • QuippeR
    #73
    én mint warez-használó nem kapom meg a dobozt, a kézikönyvet és hasonlókat. ha mindemellett a legális használó sajnálja tőlem, akkor szemét alak. ez már tényleg nem más, csak szemétkedés. (más kérdés, hogy pont úgy kéne nyugaton megteremteni a piacot, hogy olyasmit is adnak a szoftverhet, zenéhez, filmhez, amit a letöltő nem kap meg. például nem extrának kéne lennie a díszdoboznak, hanem minden filmet, játékot abban kéne kiadni. a warezoló nem kapná meg, és ha van rá pénze -márpedig nyugaton miért ne lenne- akkor valószínűleg ő is többet vásárolna.)
  • deyo
    #72
    Ha már úgyis olyan jó hasonlatok vannak itt, gondoltam én is írok egyet:-))
    Szal vannak olyan emberek, akik bizonyos dolgokkal foglalkoznak és fel lehet bérelni őket, hogy megcsináljanak helyettem valamit:-))
    Akinek van pénze az fogja magát és felbéreli, hogy ne neki kelljen dolgozzon:-))
    Akkor én a csóresz ha fogom magam és mivel nincs pénzem, hogy felbéreljek valakit, hanem egyszerűen megcsinálom magamnak, akkor ezzel megfosztottam az illetőt egy kis pénztől... vagy nem?
    Meg hát a 'gazdag' ember gondolhatja, hogy nem fair, hiszen ő fizetett valamiért én meg egyszerűen pénz nélkül szereztem meg ugyanazt:-PP

    Tudom nem a legmegfelelőbb példa, de az eddigiek mellett talán nem is akkor baromség és talán szemlélteti egy kicsit a dolgot:-))
  • NEXUS6
    #71
    "Gyermekded lélek!"

    (gyalog galopp)
  • NEXUS6
    #69
    Háj DeZi!

    "Mint ahogy mar mondtam, ez inkorrekt azokkal szemben, akik megveszik"

    Figyusz, ha én megveszek egy progit, amit megengedek/megengedhetek magamnak, akkor valahogy engem kutyára nem zavar az, ha valaki más meg hozzájutott egy feltört verzióhoz a netről.

    Szerintem itt a te esetedben egy nagyon is emberi tulajdonságról: az írigységről van szó, semmi másról.

    Mi az hogy a csóró hómlesz megengedheti magának ugyanazt, mint a "normális", gazdag emberek, nem igaz? Hová lesz így a világ rendje?

    Csókolom
  • valaé valaé ná
    #68
    Igen. Oda ahova a garancia.
  • deyo
    #66
    Jaja... mivel magyarországon nem igazán engedheti meg a többség, hogy megvegye... ahogy ezt már többször is említettük...:-))
  • QuippeR
    #64
    te arról beszélsz, mikor valaki megengedheti magának, hogy megvegyen valamit, mégis inkább letölti. ilyenkor tényleg eltűnik a haszon, hiszen ha nem töltötte volna le, akkor megvette volna.
    mi meg arról beszélünk, hogy úgysem vennénk meg minden hónapban egy játékot, hanem mondjuk évente egyet, ami igazán jó. ilyenkor nem tűnik el a haszon ergo nincs kár.
  • deyo
    #62
    Azzal, hogy mi felett rendelkezel rengeteg macera van... ugyebár nem árt bizonyítani, hogy a tied... bizonyos dolgok esetén le kell 'védeni'... nem árt egy 'license', amit megvizsgáltatsz sok-sok emberrel, hogy biztosan megfelelő-e... nincsenek benne kiskapuk és akkor mellékeled a zene mellé, hogy aki letölti az tudja, hogy miket tehet meg:-))
    Ha valamit nem védsz meg kellőképpen akkor valójában hamarosan azon kapod maga, hogy már nem is a tied... vannak elegen akik 'ötelteket lopnak'... az megint más téma... az elítélendő:-))
  • deyo
    #61
    Már megint ott tartunk ahol voltunk, csak más 'hasonlattal':-PPP
    Akkor azt állítod, hogy ha elegen töltik le a zenét, akkor előbb utóbb az elfogy és eltűnik?? Vajon hány embernek kell letölteni egy albumot, hogy az megszűnjön létezni??
    Ha már állandóan rákontrázol, akkor próbélj valami jobb "hasonlattal' előállni:-))
  • htmm
    #59
    DeZi, ezt irtad:
    "Peldaul korrekt hozzaallas az, hogy rendelkezzen a szerzemenye folott mindenki korlatlanul."
    Ha rosszul tudom, javitsatok ki, de ha en az elkovetkezo ot percben felveszek egy zenet, amit en egyedul talaltam ki, a sajat cuccomon vettem fel, kirakom a netre, akkor maris torvenysertest kovetek el. Mert a MAHASZ vagy mi engem mar meg akar vedeni a sajat akaratomtol.
    Tehat ezek szerint nem rendelkezem a sajat szerzemenyem folott korlatlanul.
  • valaé valaé ná
    #58
    Én Magyarországon nőttem fel, igaz egy kicsit régebben mint te. De te nem itt az biztos.
    A GDF-en ?
  • deyo
    #56
    A lényeg az, hogy bár sok szempontból egyetértek a törvénnyel azért egy pár dolgot ellenzek.
    1. Irreálisan súlyos a büntetés... már-már komolyabb, mint gyilkosság esetén:-((
    2. Ezáltal azokkal is 'kicsesznek' aki nem érdemli meg... persze 'áldozatok' mindig voltak és mindig lesznek:-((
    Szal szerintem valami más módszert kellene kitalálni... persze ítélkezni könnyű míg alkotni nehéz, sajnos ez van:-((
  • deyo
    #54
    Hajlamos vagyok elfelejteni, hogy az 'átlag' ember nem úgy gondolkodik, mint én...mert én úgy vélekedem, hogy ha nincs pénzem letöltöm... de ha esetleg később meglesz rá a pénzem, akkor feltétlen megveszem a nekem tetsző dolgokat... ahogy mondtam... mindenki élvezze a dolgot és aki teheti az 'hálája' meg azzal, hogy megveszi... szerintem ezzel semmi gond nem lenne... csak hát míly kevés ember gondolkodik így:-(((
  • deyo
    #51
    Az megint más... ha valaki megengedheti magának, hogy megvegye a 'dolgokat' és mégis letölti, akkor azt elítélem:-PP
    De mint említettem a döntő többségnek kétlem, hogy telene ilyesmikre:-PP
  • deyo
    #50
    Tévedés... mert ugyebár ha nem tölteném le, akkor nem is venném meg, mert nincs pénzem rá, vagyis akár letöltöm akár nem a 'szerzőnek' egyremegy:-((
    Szerintem a 'szerzőnek' pont annak kellene a célja legyen, hogy minél több emberhez jusson el a 'műve':-PP
    Én mint programozó, ha írok egy programot, akkor annak csak örülök, ha mások is használják... persze meg is kell valamiből élni, de azért nem kellene túlzásokba esni:-PP
  • deyo
    #47
    Azért amíg tanul az ember nem nagyon telik 'VisualStudio'-ra meg a társaira egy átlagos egyetemistának...:-PP
    Persze most van bizonyos lehetőség Microsoft termékek legális használatára az egyetemi évek alatt, de ez nem volt mindíg így:-PP
    Biztos van egy-két 'csodabogár', aki úgy járta ki az egyetemet, hogy nem használt illegális szoftvert, de nem ez a jellemző:-))
  • deyo
    #46
    Azért ne keverjük a 'szellemi' értéket a 'tárgyi' értékekkel... már ne haragudj, de az ilyen 'idiótáktól' égnek áll a hajam:-PPP
    Épp ez a baj a mai felfogással... egy kalap alá veszik a 'szoftvereket' a 'tárgyakkal':-PP
    Mert ugyebár ha letöltök vmi zenét, akkor azzal nem lett senkinek se kevesebb... míg ha a szomszéd tv-jéz 'emelem' el, akkor igencsak 'kárt' okoztam vki másnak:-PPP
    Szal először gondolkodj és csak aztán írj:-((
  • QuippeR
    #45
    nem ugyanaz, mert a szomszédot konkrét kár érné, míg a szoftvert, zenét, filmet nem venném meg, ha nem tölthetném le. így logikus, hogy nem okoztam kárt, csak az életszínvonalamat növeltem.
  • valaé valaé ná
    #42
    Helyes. Ne masoljon senki illegalis tartalmakat, es akkor nem lesz bunozo. Nem azert csinalom a szerzemenyeim, hogy ezekre minden hajlektalan ingyenelo szabadon maszturbalhasson.

    Az a kár, hogy nulla darab olyan programozó zsenivel találkoztam, aki ne használt volna illegálisan programfejlesztő eszközöket. De pofája az nagyon nagy egyeseknek.
  • valaé valaé ná
    #38
    Magyarorszag idiota kormanyat ismerve, szerintem nalunk meg iden rakontraznak az olaszokra, es meg a halalbuntetest is visszahozzak... :)

    Kedves újszülött. Szeretnélek emlékeztetni az előző kormány idejében foganatosított tömeges rendőri intézkedésekre szerzői jogok tekintetében, különös tekintettel a diákokra.
    Továbbá kéretik asszociálni európa legszigorúbb drogtörvényére és az elődök Berlusconival való mély azonosulására.
    Legalább azt ne vegyük el jelenlegi balfék kormányunktól, ami ellen küzd.
  • deyo
    #37
    Ebben egyetértek... több helyes is olvastam (ahonnan mp3-akat lehet letölteni), hogy töltsd le a zenét, halgasd meg ÉS HA tetszik, akkor vedd meg a CD-t, hogy TÁMOGASD az eggyüttest (énekest)... szal ezt a dolgot és is inkább úgy tudnám elképzelni, hogy nehogymár 'fizetést' kapjon a művész... hanem nekünk kell becsülni azért amit csinál:-))
    Persze nem ilyen árak mellett:-PP
  • SwITcHMaN
    #36
    DeZi: én ezzel úgy vagyok, hogy hogyha egy művész csak a pénzért művészkedik, akkor ne tegye. Ha valamit adni tud és akar, akkor adjon, de ne csak azért, hogy én kifizessem. Nem kötelező...