Age of Empires III
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
(nem graf terén)
a minap azt olvastam okoskától a pc guruban, hogy vannak formációk
hol?
[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
amikor elinditotam a játékot gondoltam ilyen lesz:ez a játék elméletilek az amerika(észak) meghoditásást dolgozza fel!
de ha ez az elv akkor:elsö act elsö küldi máltán(na jo ugynész ki egész világot nézük) játszodik törökök ellen ha jol tudom törökök máltáig nem jutotak(ha tévedek !bocsi!).majd kiprobálom a szabad játék modot itt láttom hogy választhato országok:
-Angila -Rendben már akkor is nagyhatalom gyarmatosito is-
-Francia -ugyan az mind angliánál-
-Orosz -hát... ha jol tudom nem volt nagy gyarmatosito szerepe(pl.:alaszka)-
-török- hát ez meg hogy kerül ide? ez volt az elsö gondolatom nem gyarmatosit és ha meg europát nézük akkot legalább egy osztrák vagy magyar népet kéne mellé rakni!
?indián? nagyon kellene ez a nép (ahogy aoe 2-be a maja inka azték)
a grafika se tul szép de egy stratégia játéknál nem ez számit nem ELÉG történelem hü ugy hogy nekem nem jött be anyira a játék de azért még kicsit tesztelem 😄
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Amikor azt hiszed, hogy van egy kis szerencséd, az élet odajön és széles vigyorral pofán rúg!
Horda Maki!:D
hmm, na elolvasom visszafele hogy jott ez elo! :-))
Nem mondtam, hogy nem rabolt a török.
Elõször az ország népességérõl. A levéltári adatokon gondolom a deftereket a dikajegyzeteket és az urbáriumokat érted. Nem tudom, hogy a szegedi levéltárban mennyi lehet, ott még nem jártam, mert ez a téma nem az én szakterületem (nekem sajna Gratzba kell járkálnom, de tény, hogy ezekbõl nem sok maradt meg. Az is tény, hogy több helyüt ezek csupán az adózók, az adóköteles elemeket jegyzik fel - kivéve persze az urbárium-. Tudjuk, hogy ezek az összeírások nem mindig fedik a valóságot, több helyet egyszerûen villa deserta-t (elhagyott falu) ír, miközben az urbáriumok világosan kimutatják, hogy igenis lakott volt a terület, csak nem fizettek adót. Továbbiakban az 1598-as házösszeírásokat veszem alapul.
Az ország lakossága tehát a XVI. század végén 3.5 millió volt, míg egy száz évvel korábban 3.3 millió, ergo a lakosság száma nem, hogy csökkent volna, hanem számszerûen nõt, ha abszolút mértékben (nyugattal és közvetlen szomszédságunkal összehasonlítva) csökkent is. Zimányi Vera a Vas vármegyei rohonc - szalónaki urbáriumából kiindulva pedig 4 millóra saccolja az ország népességét a 15 éves háború elõtt - de mostanában õ is lejjebb vitte ezt a számot(1593).
Tudjuk, hogy a népesség egy része valóban elhagyta a falvait, de ezek a közeli mocsarakba költöztek, és ott egy különleges életformát hívtak életre.
Az elvándorlásról tehát. Nem igaz, hogy a lakosság nagy része elvándorolt volna. Nézzünk egy példát. 1546-os összeírásra hivatkozom. A budai szandzsák 11 400 négyzetkilométeres területén 13 551 személy élt, amibõl 1111 személy vándorolt el, ez 8.2% éves átlaga pedig 0.63%. Ezek közül ismeretes, hogy hova költözött 371, ebbõl mindössze 6 fõ, aki a Hódoltság területét is elhagyta. Az elvándoroltak túlnyomó népessége 20 km-es körön belül maradt.
Természetes volt pusztítás, és rombolás mégse olyan mértékben, mint azt gondoltuk. A halálozások nagyrésze nem közvetlenül hanem a behurcolt betegségek miatt alakult ki, sõt Magyarországon is született egy új betegség a morbus hungaricus (kiütéses tífusz), ezekmellett pestis, vérhas, tífusz és a malária is nagy számban szedte az áldozatait, mind a polgári lakosság, mind a hadakozó népek körében. Egy példa; 1597-ben a Szent Szék 7000 fõnyi zsoldos hadat küldött Magyarországra, ennek a seregnek 2/3 a fent felsorolt bajokban veszett oda, és mindössze pár száz a Pápa vára közben meghalt emberek száma.
A szláv betelepülésekrõl most nem szólok (pedig lenne mit) mert szorít az idõ. Mondjuk a svábok nem tudom, hogy hogy jönnek ide. A betelepülõ etnikumok: szerbek, bosnyákok, uszkok, vlahok, horvátok, románok(fúj fúj), szlovákok és ruténok. ERdélybõl áttelepül székelyek? A XVI. század épp az az idõszak, amikor színteren van a székely kérdés, 1562, 1601 stb.
Székelyekrõl olvashatsz:
Rubicon 1992/3. szám A székelység
Szádeczky Kardoss LAjos: A székely nemzet története és alkotmánya. Bp. 1927 Reprint: Bp 1993
Oborni Teréz: Az Erdélyi Fejedelmség összeírásának demográfiai forrásértéke in Magyarország történeti demográfiája (896-1995). Millecentenáriumi elpadások. Bp. 1995. 187-192.
és persze az Erdély története kötetek ide vonatkozó részei.
😊
Nyilván vannak hibái, tényleg kicsik a térképek, nem igazán sikerült jól a kampány, de a skirmish és a multi, amiért tulképp az egész játék készült, (mert manapság a single player már csak hab a tortán, szinte minden ilyíen tipusú game multira van kihegyezve) sztem nagyon rendben van.
A terület kiürülése is tény. Én Szekszárdon élek, ami pont a török hódoltság magyarországi területére esik. Sajnos ez is számszerû adatokkal alátámasztható, hogy a magyar lakóság jórészt elvádorolt a területrõl, illetve egyéb módon fogyott. A török elvonulása után az elnéptelenedett területet betelepítésel igyekeztek pótolni, sõt földosztással csábítottak ide parasztságot. Talán ezt támasztja alá, hogy a legnagyobb koncentrációban pont Tolna megyében élnek sváb kisebbségek, de Erdélybõl áttelepült székely falvak is vannak szép számmal.
Tehát bár a török mellett más is dulta a török befolyása alatt álló területeket (igen, köztük, hazánk seregei is sajnos), de nnek ellenére, illetve talán pont emiatt is jelentõs népeség fogyást állt fent sajnos a magyar nemzetiségû lakóság körében.
Az igazi kolléga nem csak ígér, hanem be is tart...
Grafikával kapcs. annyit, hogy nagyobb hajócsatánál+1,2 home city képernyõnél még ígyis szaggat amd64 + 6800as geforceal is. Hova akartok szebb grafikát ? Amikor kevés alá a mai egyik legjobb vas. (Itt majd jön a sok tudor, hogy ez csak rossz optimizáció azért lassú ezektõl kíméljetek meg pls)
"Ennek a homecity-s dolognak sincs szerintem helye egy RTS jatekban."
Hát szerintem igencsak kibõvítette a taktikázási lehetõségeket a jó kártyaválasztás/használat, itt vannak akik azért sírnak mert egyszerûsödnek az új játékok...A home cityvel egyszerûsödne???? Nézzetek magatok elé 😊
"A game elejen lehet vadaszni, halaszni, gyumolcsot szedni meg allatot tenyeszteni, de semmi ertelme ha rogton lehet farmot is csinalni ami sokkal egyszerubb."
Na erre nem is nagyon reagálnék szívemszerint de azért mégis...300 vagy 400 fa kell a millhez(azt hiszem 400) ami nem kevés(az elején) és.pl vizes pályán már a 2. kor elején gondolkodó ember inkább csata/halászhajóra költ, vagy katonákra. No comment.
"Hogy kevés az egység, dögunalmas és jellegtelen az egész játék? " Hát nem sok új játékot élvezel akkor ha ennyire lehúzod az aoe3at. 2 lehetõség van, vagy nem szereted a középkori stratégiákat vagy (itt sértõ szöveg jönne szal inkább ne).
Nem ragozom tovább túl a témát,mircn az aoe csatiján a régi nagy öregek akik még Age of empires: rise of romeal kezdték zonen aztán a 2.rész kiegészítõjével 2000feletti rankot értek el, tologatják az aoe3at, és az õ véleményük(de fõleg a saját benyomás) fontosabb mint olyanoké akik 0 szinten játszottak aoe-kat multiban(tisztelet a kivételnek).
Szerintem kurvajó(a szaggató menüvel egyetértek egyébként, hogy gáz), nekem a campaignok is tetszettek, bár tény hogy inkább a törzsekrõl, népcsoportokról szól a hadjárat mint a népekrõl, de engem ez sem zavart.
Nem kell a kákán a csomót keresni, egyébként ha megnézzük a mai játékfelhozatalt az aoe3 mellett(quake4,fear stb) na azokba énis bele tudnék kötni és flamelni,namost már azokhoz képest is az aoe3 ég és föld(nekem).
Egyébként azzal az állásponttal egyetértek, hogy a 3d nem tart még ott, hogy minden szép és jó legyen, de szerintem 1-2 éven belül meghozza a gyümölcsét az átállás.(Addig nem is bõvítek géped😄). Na asszem ennyi ha sok f*szságot írtam bocs, korán van még és még csak ezután iszom meg a kávémat <#wilting>#wilting>
"Boldogok a lelki szegények,mert övék a mennyek országa." "Sose tedd le a puskád azért, hogy megölelj egy Grizzlyt"
Ha mondjuk csak ennyi lenne akkor aztmondanam hogy oke, nem nekem csinaltak a jatekot, de latva a sok bugot, ami az emberek 75%-nal jelentkezik (pl akadozo fomenu) arra nem mondhatja senki hogy veletlenul maradt benne.
Ugygondolom hogy az egesz jatekot osszecsaptak azzal a jelszoval hogy legyunk mielobb tul rajta. Sajnalom hogy ilyen lehuzo szoveget kellet irnom a jatekrol, de sokkal tobbet vartam tole, mythology-t meg vegigtolam bar az sem tetszett igazan, de ezt letoroltem nehany game utan. Ha nem age of empires III lett volna a neve, akkor le sem toltottem volna.
"majd 1526-tól a török rabolta ki országunk, valamint néptelenedtek el az ország belsõ területei, ez pedig sajnos pont a XVI. század krónikája..."
Ez így csak részben igaz. A törökök mellett, az osztrák és egyéb népek katonái is, köztük a magyar katonák is fosztogattak ez tény. Az oszmán hadsereg nem rabolta ki az országot, hanem elfogalta, neki se állt érdekében egy szétrabolt országot megtenni stratégiai kiugró pontnak Bécs felé.
Az elnéptelenedés sem volt olyan drasztikus, mint ahogy eddig gondoltuk, sõt az oszmánok által meghódított részbe még bevándorlás is fellelhetõ.
Ebasztam a nick képemet....:( Az élet egy halálos betegség,senki sem éli túl.
Ebasztam a nick képemet....:( Az élet egy halálos betegség,senki sem éli túl.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az els? háromnak fáj az ára!
A korábbi hozzászólásom csak a történelmi pontosítás végett született, s nem a játék ellenében, vagy védelmében, de ez gondolom ki is derült... 😊
Egy dolog viszont tényleg erõsödik napjaink játék piacán, mégpedig az egyszerûsödés. Sajnos ez volt megfigyelhetõ a Settlers sorozatban is és nagyon félek tõle, hogy a nagy kedvencem, a Heroes of Might & Magic sorozatot is eléri, na mindegy majd kiderül, de méág sok-sok példát írhatnánk azt hiszem többen is.
Az egyszerûsödés a régi rajongóknak többnyire nem tetszik, de van akinek bejön. Azonban az egyszerûsített játékmenet sok új játékost tud vonzzani a játékhoz, ez meg motiválja a kiadót. Egy dolog megfigyelhetõ egyre kevésbé sikeresek azok a játékok, ahol nem csak "leülök oszt tolom ezerrel" módszer van. Én igazán sajnálom ezt a tendenciát, hisz az összetettebb játékok a legtöbb esetben a tanulás idõszaka után rettentõ szórakoztató tud lenni, talán jobb is, mint az egyszerûbb felépítésû társai. Persze pont eme tanulási idõszak rettent el sok-sok embert a játéktól, vagy esetleg olyan kritikák írására "sarkallja", amelybõl rögtön látszik, hogy a játék felületes ismeretébõlk adodó információ hiány miatt van. Mindenestre ez negatív reklám, ettõl szabadulni akar a kiadó...
Tehát mégegyszer, amit írtam az nem az AOE3-ra vonatkozik, hiszen nem ismerem (még), csupán egy tendencia, ami vitathatlan erõsödik a PC játék piacon is, s ezt a folyamatot a "konzolosodás" tovább erõsíti (minden pejoratív érték nélkül írom ezt). Én mindenestre bízom az AOE sorozatban is... 😊
Az igazi kolléga nem csak ígér, hanem be is tart...
Talán ez igaz is, mint az is, hogy az akkori játékos "nagygeneráció" többsége, 10-15 év múltán már másként szemléli a játékprogramokat, és más prioritással kezeli azt. Ahogy látom, pont ez az idõsödõ játékos generációk tudják értékelni a jó progikat mint pl. AOE3. (Akik anno még monochrom monitoron nyomták a Prince of Perzsiát.) Kisebb hibái ellenére, szerintem is a megszokott Microsoft szinvonalas minõségi,szórakoztató JÁTÉK az AOE3.
még mindig #1591 utolsó mondata: "Aki csak annyira képes, hogy bejön ide, és benyögi egy mondatban, hogy milyen fos lett a progi, az játsszon inkább mással..."
Mivel a te korábbi hozzászólásaidat olvastam, ismét hozzáteszem, hogy csak az egy mondatban fikázókat nem bírom. Részemrõl a téma lezárva.
ON
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az els? háromnak fáj az ára!
Te legalább leírtad, hogy mi a gondod vele, de valaki még erre sem képes... én ezért írtam azt, ami lentebb van. Csak egyre több olyan emberke van - és nemcsak itt, hanem más topikokban - aki ún. "1 mondatos fikagép", benyög valamit és annyi, én ezt nem kultiválom annyira...
ON
Sõt errõl a "ne fikázz, csinálj jobbat"-ról is kifejtettem a véleményem, szerintem ennél nagyobb faszságot le se írhatsz... Igazán megnézném Artschiéknál milyenek a mindennapok:p Ugyanis vagy olyan zseniális képességekkel rendelkezel mint a nõgyógyász aki a postaládán keresztül tapétázta ki az elõszobát, és jogod van mindent lefikázni, vagy pedig életedben nem alkottál még véleményt semmirõl mert "yaaay inkább örülök, hogy van ilyen, úgyse tudnék jobbat csinálni" Ez egyedül a te lelki szegénységed minõsíti, hogy ilyen tévhiteket gyártassz magadnak. Egy terméket / alkotást /mûvet épp, hogy a publikum kötelessége felemelni VAGY megbuktatni... Arról nem is beszélve, hogy 100%osra veszem, se a politikával se a magyar focivel nem vagy teljesen elégedett.. Csak azt nem tudom milyen alapon? Kijutottál-e már a vbre? Esetleg sikerült mandátumot szerezned a parlamentbe? GG remélem érzed a buktatót abban amit leírtál...
"Az megint más kérdés, hogy mennyire finomhangolták a bétateszterek visszajelzései alapján a játékot, mennyi idejük volt a javításokra, ezen megint el lehetne vitázni itt, teljesen feleslegesen."
Ez nem kérdés... Csupán találgatni merek az életkorodra, amilyen naivitással a pénzügyi világhoz hozzáállsz. Ha én odamegyek a zöldségeshez és látom, hogy az összes alma rohadt, nem fogom megvenni, hiába mondja, hogy "nem volt idõ a visszajelzések alapján szétválogatni az almákat és kijavítani bennük a kukacos részeket:p" MERT EZ ENGEM MIND HIDEGENHAGY. A terméket végkifejlett állapotában megnézem, és döntök... kapise?
"Tényleg van hiba a játékban (menü szaggatás /bár ez legyen a legkevesebb, úgysem a menüvel játszom, hanem magával a játékkal/, falon átlövés stb.), de remélhetõleg ezeket egy közeli patch-ben majdcsak orvosolják."
látod mi ketten egész mást vélünk hibának.. Engem pl egyáltalán nem zavart a menü. Helyette zavar a botrányos AI, a campaign kidolgozatlansága és ellaposodása, a falonátlövés (elég illúzióromboló, akár kijön rá patch, akár nem) az egységek száma, a felesleges újítások, az, hogy grafikájához képest túlságosan is akad multiba és legutolsósorban a kor, amiben játszódik.. Mondhatnánk egyéni vélemény, de mégse mondjuk, mert elõttem már felszóltak egy páran, akik hasonlóan nincsenek megelégedve a 16.sz-al.
If Everything That Has A Beginning Must Has An End
akinek nem teccik törölje le és ne jáccon vele
Ez olyan mintha valaki a munkádat lefikázná, hogy "ez egy szar", de nem mondja el, hogy szerinte mért az...
Kissé erõsnek tartok egy 1 mondatos lefikázást - mindenféle külön indoklás nélkül - látni egy olyan embertõl, akitõl még nemhogy egy játékot, de egy nyavalyás demót, vagy programrészletet sem láttunk...
Az elõzõ postom 2. mondata még mindig él.
Egyébként a vélemények megoszlanak, ha visszaolvasol, valakinek tetszik a játék, valakinek meg nem. Általában - ha jól veszem ki a visszaolvasásból - azoknak nem tetszik, akik egy újabb AoE 2-t, vagy esetleg történelmi hûséget vártak a játéktól, vagy hardcore stratégák.
Tényleg van hiba a játékban (menü szaggatás /bár ez legyen a legkevesebb, úgysem a menüvel játszom, hanem magával a játékkal/, falon átlövés stb.), de remélhetõleg ezeket egy közeli patch-ben majdcsak orvosolják.
Az megint más kérdés, hogy mennyire finomhangolták a bétateszterek visszajelzései alapján a játékot, mennyi idejük volt a javításokra, ezen megint el lehetne vitázni itt, teljesen feleslegesen.
Ahhoz képest pedig, hogy szerinted kevés az egység (bár ebben én is egyetértek), dögunalmas, és jellegtelen, mégis mennyien megvették, és játszanak vele...
Szóval, mint mondtam korábban, lehetne vitázni, hogy mért lett olyan a játék, amilyen, de szvsz az itteni emberkék közül nem túl sokan vették meg eredetiben a játékot (köztük az "egymondatos" fikázó emberkénk sem - de inkább tévedjek).
Végszó: a negatív kritika is kritika, csak meg kellene indokolni normálisan, hogy mért is lett olyan unalmas, jellegtelen, stb.
Aki csak annyira képes, hogy bejön ide, és benyögi egy mondatban, hogy milyen fos lett a progi, az játsszon inkább mással...
If Everything That Has A Beginning Must Has An End
Hogy kevés az egység, dögunalmas és jellegtelen az egész játék?
"az vese a fejlesztõkre az elsõ követ aki jobbat tudna produkálni"
ez egy rendkívül nevetséges és szánalmas duma... Ilyen erõvel: ne szólj a pincérnek ha szart hozott ki, fõzz jobbat. Ne kritizáld a magyar focit, játsz jobban. Ne szídd a politikusokat, kormányozz jobban. Kisbarátom, az elveid szerint te egésznap kussolhatnál.
De ám legyen... Ha hátammögött tudhatnék egy sikeres age1-2-t, pénzt dögivel és egy profi fejlesztõcsapatot, biztos lehetsz benne hogy nem kúrnám el a játékot, bár ez a kiadótól is nagyban függ...
"4000 voltak online" Cserébe te is leírtál egykét baromságot ugye? Mert a tény, hogy most 4000-en vannak online, az ég világon DE SEMMIT nem jelent. Térjünk vissza erre a témára egy 2 hónap vagy egy fél év múlva. Ugyanis létezik olyan, hogy kezdeti lelkesedés - elõrendelés, és az élettartam mutatja meg igazán egy játék értékét. ennyit rólad pubi, látom gondolkodsz
Ez sajnos tényleg elég tré. És a komplexitása messze nem mérhetõ az AOE2-höz.
Teljesen abban a hitben voltam, hogy a Mithology bukása után nem követik el mégegyszer ugyazokat a hibákat. Hát tévedtem.
Nekem tetszik a játék megmaradt az az igazi age of filing!
És lenne egy kérdésem:Csak 200 embered lehet?mert nekem van valami ház építési limit és nemtok 200 emernél többet xsinálni!Ha valaki tudja hogy hogy lehet vagy egyáltalán lehete többet lécci írjon kösz!!!!Milán
Forza Ferrari!! Forza Schumi Pes!!