17904
  • Dietrich
    NASCAR Banking 500 only from Bank of America | Lowe's Motor Speedway

Kasey Kahne
    Tony Stewart
    Mark Martin
    Jeff Gordon
    Marcos Ambrose
  • Totya000
    Lowe's tipp :

M.Bliss,
    R.Gordon,
    M.Ambrose,
    J.Logano,
    Ky.Busch.
  • Jeff Gordon
    Bank of America 500 Lowe's Motor Speedway

Kyle Busch
    Kasey Kahne
    Matt Kenseth
    Ryan Newman
    Brad Keselowski
  • Norbi1990

Stewart
    Johnson
    Kenseth
    Kyle Busch
    Biffle
  • N o N a m e

Kasey Kahne
    Matt Kenseth
    Ryan Newman
    Kyle Busch
    Marcos Ambrose
  • robotnyk
    thx

Lowe's

R Gordon
    Kahne
    Keselowski
    Kyle Busch
    Ambrose
  • Jeff Gordon
    30 futam után...
    Kansas tipp győztes: danikosz. grt
    Fontana tipp győztes: Robotnyk a gyorsabb tipp miatt,grt.
  • pipeppers
    LOWES MOTOR SPEEDWAY

keselowski
    logano
    ambrose
    kahne
    kenseth
  • Angyalifény
    2009.10.11. - NASCAR - Talladegára új szűkítő (Sprint)

A NASCAR átméretezi a superspeedway-eken használatos szűkítő lemezeket.

Az elmúlt négy Talladega-i futamra visszatekintve ez lesz a harmadik méretváltozás, amivel a csapatfőnököknek meg kell küzdeniük, mikor optimalizálják az autók beállításait.

A november 1-én megrendezendő futam alkalmával 59/64 hüvelykesek (2,341 cm) lesznek a szűkítő nyílásai. A tavaszi 60/64 hüvelykről (2,381 cm) azért kellett módosítani a motor levegő elérését, mert Carl Edwards súlyos balesetet kielemezve arra a következtetésre jutottak a mérnökök, hogy az autók sebességét csökkenteni kell. Annak ellenére, hogy a pilóták többsége inkább arra szavazna, hogy ne legyen korlátozás. Ugyan is azzal, hogy a 43 jármű lóereje közel azonos értékre zsugorodik, gyakorlatilag lehetetlen ellépni a mezőnytől, együtt száguldanak az autók. És ez a közelség alakítja ki a veszélyhelyzetet, nem a sebesség.

Mikor a CoT (Car Of Tomorrow) autókat bemutatták, a karburátorra csvarozott lemez négy kerek nyílása még jóval nagyobb volt, mert az autók rossz légellenállása, dobozszerű felépítése azt jelentette, hogy kompenzálni kell a sebességet a korábbi áramvonalasabb NASCAR autókhoz képest.

De a Talladega-i új aszfalt a lefojtott lóerők ellenére megnövelte a végsebességet.

- Az új szabály további 10-15 lóerőt vesz el majd az autóktól - mondta John Darby a Sprint Kupa igazgatója. - Szerintem ennek a változtatásnak nem lesz túlzott hatása a sebességre, ugyan is a csapatok mérnökei fifikás emberek, akik ezt képesek lesznek ellensúlyozni. Használhatják továbbá a hátső spoilerre szerelt vezetőélt is, ami nagyobb turbulenciát képez az autó mögött, így könyebb előzni is.

Ha csak a lemezen található nyílások méretét nézzük, akkor az elmúlt 21 évben nem történt túl nagy változás. A Talladegai versenyeket áttekintve az alábbiak szerint változott az átlagsebesség:

1987-ben korlátozás nélkül 212,8 mph (341 km/h) volt a végsebesség a tavaszi futamon. Az év második Dega-i megmérettetésére ugyan ismét nem kellett szűkíteni, de bevezették a kisebb karburátort.

1988-ben már bevezetésre kerül az egy hüvelykes szűkítő (2,54 cm), mellyel 198 mph (317 km/h) körülire csökkent az átlagsebesség.

A következő három évben 2,381-ról 2,222 cm-re csökkentették az átmérőket. Ez nagyjából 192 mph (307 km/h) környékre redukálta a sebességet. Ez a szűkítőméret 1996-ig maradt szolgálatban, időközben csak az 1992-es Daytona-i futamokon volt némi járulékos sebességcsökkentő kezdeményezés, 35 illetve 45 fokos hátsó spoiler szögek bevezetésével.

1996-tól 2000-ig aztán ismér visszatért egy nagyobb méretű szűkítű, 2,301 cm-es átmérővel. A sebességek 188 és 195 mph között ingadoztak, Daytonában a motorok sűrítési viszonyának csökkentésével is kísérleteztek. Nem sok eredménnyel. A lengéscsillapítók mozgástarttományának korlátozása is kipróbálásra került.

2000-ban Irwin és Adam Petty halála okán New Hampshireben is felkerültek a 2,54-es szűkítök az autókra.

2001-ben 2,381-es mérettel, versenyeztek. Daytonában meghalt Dale Earnhart, pedig az átlagsebesség már "csak" 185 mph (azaz 296 km/h) volt.

Spoiler- és légbeömlő méretek szerepeltek a korlátozási listán 2002-től. A szűkítő nyílásai 2,222-re csökkentek.

Mint látható a rengeteg szabálymódosítás nem feltétlenül hozta meg a kívánt eredményt, igaz 2001 április 1-én Talladegában nem volt egyetlen baleset sem, sőt még olaj vagy egyéb szennyeződés miatt sem kellett beküldeni a felvezető autót.

Talladagaban a pályamenti biztonságra is áldoznak. Edwards balesete megrongálta a biztonsági rácsot a célegyenesben és több néző megsebesített (legsúlyosabban egy tinilányt, akinek eltört az állkapcsa). A rácsot (vagy inkább védőhálót) 4,57 cmről 670-re növelték az elmúlt hetekben, a téli időszakban pedig a hátsó egyenesnél is megkezdik majd az átépítést.

motorsportok.hu
  • Angyalifény
    A Nascar-ba is van teszt tilalom ?
  • Totya000
    Auto Club 500 tipp :

Truex,
    Harvick,
    Kenseth,
    Vickers,
    Kahne.
  • Derooy
    Pepsi 500 tipp:

Matt Kenseth
    Clint Bowyer
    Martin Truex Jr.
    Greg Biffle
    Kevin Harvick
  • Norbi1990
    Pepsi 500 | Auto Club Speedway

Greg Biffle
    Matt Kenseth
    Juan Montoya
    Jimmie Johnson
    Tony Stewart
  • Jeff Gordon
    Pepsi

Greg Biffle
    Carl Edwards
    Jeff Gordon
    Kyle Busch
    Clint Bowyer
  • Dietrich
    Pepsi 500 | Auto Club Speedway

Juan Montoya
    Martin Truex Jr.
    Joey Logano
    Denny Hamlin
    Jeff Gordon
  • pipeppers
    Ez ugyanaz a Nelsinho Piquet, akivel a brazil kamionos szériában találkozhattam?
  • pipeppers
    Ez ugyanaz a Nelsinho Piquet, akivel pár éve a brazil kamionos szériában találkozhattam?
  • Dietrich
    hátha van rá kereslet ebben az időpontban..V8 Bathurst Live :)
  • pipeppers
    Sadler
    Mears
    Logano
    A.J.
    Truex
  • robotnyk
    Fontana

Truex
    Logano
    Harvick
    Bowyer
    Allmendinger
  • Angyalifény
    na jó de ha nem teszi kirúgják

én megtettem volna főleg olyan hírnévért és fizetésért amit az f1 hoz
  • robotnyk
    ez nem a katonaság, ez nem kifogás.
  • Angyalifény
    Parancsot teljesített.
  • Angyalifény
    Azt tudom hogy a truck szó az kamion na de nehogy arra a kisteherautóra amcsiba kamionként gondoljanak. :)
  • Jeff Gordon
    Ez valami vicc lehet csakis..
    F1-be akar visszatérni ilyen után,és tisztességes csapatra és mérnökökre van szüksége? Milyen jó,hogy egy csaló még feltételeket is diktál.. Mázli,hogy apuci 3x vb és sok pénze van,így talán még esélye is van. Sokan elítélik? Nem tudom,ezt hogy nem lehet elítélni.
  • spect16
    truck
  • Angyalifény
    "Nelsinho Piquet már jövőre visszatérhet az F1-be
    2009.10.09. 16:13 JoóGabi

F1blog.hu

Elképzelhető, hogy a következő szezon rajtjánál újra ott lesz a Szingapúr-balhé főszereplője, a Campos Metá színeiben.

A Forma-1-egyik új csapatát az f1-live.com szerint apja, Nelson Piquet is pénzelni fogja, így akadna hely a Renault-csalást kitaláló, de vádalku miatt nem büntetett pilótának.

”Meg akarok szabadulni ettől a sztoritól, hogy ne üldözzön életem végéig – nyilatkozta a brazil Globo TV-nek. – Tisztességes csapatra van szükségem egy tisztességes mérnökkel, ahol hisznek bennem. Nem tudom, melyik lesz az, de azt igen, hogy újra versenyezni fogok.”

Sokan elítélték a botrány miatt, a jelenlegi istállók közül biztosan nem ad neki szerződést senki. NASCAR-kamiont is tesztelni fog, az amerikai váltás a másik lehetősége.

"

Mi az a NASCAR kamion ? Majd N.P vezeti a csapat 1ik kamionját ?
  • Jeff Gordon
    ez igen,nem semmi mit mentek itt a végén:)
  • Angyalifény
    Earlier, consistent Sprint Cup start times in 2010
  • Angyalifény
    Azt hiszem ezen nem veszünk össze nektek tetszik nekem meg kb csak a NASCAR az autósport a többi uncsi nekem ha mindenképpen kell választani másodikat akkor F1
  • gordon 24
    Hát nem tudom egyre gondolunk-e:D De ha pl a mult hétvégi Brands Hatch futamot megnézted volna lehet tudnád miről beszélünk:D

Csak egy részlet az utolsó kör az első versenyből:

• Angyalifény
    Én se :D

De sokask azt mondják hogy az F1-esek legalább európaiak vagyis a legtöbbjük ezáltal "hazai".nak érzik a több 10 ezerkm-re lévő Jef Gordonnal szembe aki tán még azt se tudja mi az európa.

érted mire célzok ?
  • Black Ghost
    "De teljesen igazad van ott van pl a Montoya a Vllieneuve (nem tudom hogy írják) na ő róluk tudj az Európai is hogy kik ők és van kiért szorítani."

Nem kellenek F1-es pilóták, jók az ottaniak is csak többet kéne látni, ismerté kéne tenni őket, a topik olvasók sem Montoya miatt nézik a NASCAR-t.
  • Angyalifény
    Nekem az se tetszik 1szer belenéztem az F1 meg igaz oilyan jókat szoktam szundizni vasárnap délután hogy ihajj.
  • Black Ghost
    Mert egy BTCC futamon lerágod tíz körmöd, addig F1 alatt alszol egy jót. :)
  • Angyalifény
    No meg a többség torrentről se áll neki leizzadni a versenyeket napokkal a verseny után.
  • Angyalifény
    A másik meg igen a stream minősége..... mikor még streamen néztem kérdezgették tőlem hogy látok e egyáltalán belőle valamit megtudom e külömböztetni a kocsikat.

De már az ingyenes lap by lap-ot nézem a nascar.com-on ott jó a minőség.
  • Angyalifény
    "Pedig ha az idei BTCC szezont adták volna TV2-ön, egy időben az F1-l akkor nem sokáig nézhettük volna RTL-n a száguldó cirkuszt." miért ?
  • Angyalifény
    Én ezért támogatom hogy igenis menjenek F1-esek a NASCARBA még ha ez egyes vérfanatikusoknak nem is tetszik bár ők megelékszenek azzal hogy nézik a weben itt ott ahol épp megtalálják nem érdekli őket van e a tv-be.

De teljesen igazad van ott van pl a Montoya a Vllieneuve (nem tudom hogy írják) na ő róluk tudj az Európai is hogy kik ők és van kiért szorítani.

És igen aki nem tud angolul az nem nézi 1-2 fanatikust mint én hogy nem ért belőle tán 10 szót de nézi mert annyíra imádja de a 15 éves jancsika meg 60 éves józsi bá' nem fogják nézni ha nem értik mit mond a kommentátor csak "halandzsát" hall.

• Black Ghost
    A legnagyobb gond hogy az emberekhez nem jut el sok szakág (Nascar, V8SC, BTCC) hisz nem közvetítik, ráadásul a közvetítéseket szeretnék saját anyanyelvükön hallgatni, mert így kényelmes és így egy kicsit sajátjuknak érzik. Nem mindenki ül gép elé és nézi a 300×200-as szakadozó, sokszor rossz minőségű linkeket. A másik gond szintén a közvetítés hiánya miatt az hogy nincs kinek szurkolni azt se tuják ki az a Jeff Gordon, viszont ha Mari nénit a falu végéről megkérdezik hogy kicsoda Kimi, akkor kapásból vágja "hogy hát az a jóképű finn gyerek a Ferrariban".

Pedig ha az idei BTCC szezont adták volna TV2-ön, egy időben az F1-l akkor nem sokáig nézhettük volna RTL-n a száguldó cirkuszt.