1550
Autó 200.000 Ft alatt
-
#1349 szvsz ja :)
tömegtől nem függ, mert az a hold-on is ugyan annyi, márpedig ott szvsz bármi könnyebben "elszáll"
súlypontjától sem, hanem a súlyától :P -
Cvd #1348 Vazz nem lehetsz ekkora láma. Vegyük sorra:
"de akkor miért olyan könnyűek a Formula autók?" - Mint írták, a jó súly/teljesítmény arány jól jön a gyorsulásnál.
"Vagy akkor miért nem versenyeznek utcai mittudomén Ferrarikkal vagy Lamborghinikkel?" - Csak mert van egy szabályzat ugye, aminek meg kell felelnie az induló autónak.
"Mert azoknak nagyobb a tömege" - a lényeg: egy utcai sportautónak van egy fix, versenyautóhoz képest "nagy" súlya, amire még rájön nagy sebességnél a leszorítóerő (vagy szívóerő a diffúzor esetén, de ezt most ne emeljük ki külön). Az F1-es autók önsúlya nagyon kicsi a fentiekhez képest, viszont ezt képes megtöbbszörözni a leszorítószárnyak alkalmazásával nagy sebességnél. Vagyis ezek súlya nagyon tág határok között változik a sportautókhoz képest, úgyhogy ne lepődj meg, de 300-nál sokkal nagyobb a tömege egy F1-esnek mint egy utcai Ferrarinak. Ez is fizika.
"Vagy miért könnyítik ki a gyorsasági OB autókat? A rallyautókat...az összes versenycélra készült gép könnyű" - mert teljesen más építési elvet és versenytechnikát alkalmaznak. Az ugye világos hogy nem a tapadás a lényeg, hanem az irányított csúszás. Aszfalton ugyan csak durva kanyarokban használják, de murván vagy más talajon egyenesekben is végig csúszó autóval mennek, csak aki oda eljut az már érzi annyira hogy így is az úton tartja az autót. Elég megnézni egy belső kamerás felvételt. És hogy miért ez a technika? Így alakult ki és kész. De ehhez a stílushoz a leszorítóerő és a tapadás közel sem annyira fontos, feláldozzák hogy máshol nyerjenek. De a lényeg hogy nem lehet öszehasonlítani a kettőt.
-
[Walaki]D`Lair #1347 függ a súlytól?...hát ezen megy oldalak óta a vita nem? :D:D:D:D -
#1346 Hülye példa, mert a tapadás függ a súlytól, meg a tapadási-súrlódási együtthatótól, ami jégen "valamivel" kisebb... -
[Walaki]D`Lair #1345 "tehát mégegyszer kimondom NEM a tömegtől függ a tapadás..."
hanem a beállításoktól, a gumiktól, a kocsi súlypontjától, és még sok egyéb külső és belső tényezőtől... -
[Walaki]D`Lair #1344 Vegyünk egy egyszerű példát...mész a kocsiddal egy kanyarban, tapad-tapad...de hirtelen jeges rész következik, megszűnik a tapadás bezuhansz az árokba... -
[Walaki]D`Lair #1343 meg ahogy a hozzáértők is szokták mondani 120-ig a gumin múlik, afölött a leszorítóerőn... -
[Walaki]D`Lair #1342 Ez nem igaz, ugyanis ha egyenletes körmozgást végez a test, vagyis kanyarodsz és nem csúszol, akkor nincs olyan, hogy negatív vagy pozitív hatása a tömegnek...mint ahogy te is és én is elmondtam KIEGYENLÍTŐDNEK, tehát nyugalmi helyzetben halad...AMENNYIBEN a tapadás ilyen olyan okból megszűnik, vagy nem tudja kiegyenlíteni a másik erőket, akkor áll be a csúszás...ennyire egyszerű a dolog...
tehát mégegyszer kimondom NEM a tömegtől függ a tapadás... -
#1341 Vagy hogy az elején minél jobban gyorsuljanak. Amikor meg már mennek, a szárnyak majd jól belepaszírozzák a földbe... -
[Walaki]D`Lair #1340 Hmm...ez így ebben az esetben igaz...de akkor miért olyan könnyűek a Formula autók? Vagy akkor miért nem versenyeznek utcai mittudomén Ferrarikkal vagy Lamborghinikkel? Mert azoknak nagyobb a tömege...Vagy miért könnyítik ki a gyorsasági OB autókat? A rallyautókat...az összes versenycélra készült gép könnyű...mindezt tehát azért csinálnák, hogy minél kisebb tapadást lehessen elérni? -
#1339 :D -
Cvd #1338 Én még nem vagyok benne biztos hogy eljutottunk a végére, várjuk meg mit reagál.:) -
#1337 Én már az elöbb elintéztem -
Cvd #1336 Hurrá!!!! Megvan a lényeg!!! Hihetetlen!
Tehát leszorítószárnyakkal (vagyis nagyobb tömeggel) nagyobb kanyarsebességet lehet elérni, mint nélkülük (vagyis kisebb tömeggel). Megvan a lényeg, bebizonyosodott hogy nem volt igazad, végre befejezhetjük a vitát? -
Cvd #1335 Nem. Te ugyanis kihagytad az hogy a nagyobb tömegnek nemcsak hegatív hatása van, hanem pozitív is. Te ugyanis csak addig foglalkozol vele (egyébként a kezdetek óta), hogy nagyobb erő viszi kifelé. És lófaszt se figyelsz arra hogy előnye is van, és az előnye nagyobb mint a hátránya, ameddig van tapadás. -
[Walaki]D`Lair #1334 de...fakkom hülyeségeket írok már... -
[Walaki]D`Lair #1333 "Van egyrészt egy erő, ami kanyarban kifelé nyomja az autót, minnél gyorsabb az autó és minnél nehezebb, annál nagyobb erővel. Ezt az erőt kompenzálja együttesen a tapadási erő, és a másik aminek már elfelejtettem a nevét.:) Ez utóbbi abból adódik, hogy te az íven befelé húzod, kormányzod az autót. Minnél nagyobb a lendülete az autónak, annál nagyobb ez az erő. Persze ez csak addig növelhető ameddig tapad az autó, ellenkező esetben már nem tudod befelé húzni. És azt már megbeszéltük hogy miből áll a lendület. De teljesen felesleges ilyen mélységben belemenni, ott az F1-es, halál egyszerű példa, azt se tudod megmagyarázni."
Na én ebből azt veszem ki józan paraszti ésszel, hogy ugye kifelé nyomja --->>> centripetális, mint ahogy említettem...minél nehezebb annál nagyobb erővel--->>> nagyobb tehetetlenség...a lendületbe belejátszik az autó súlya és a sebessége is, azt ne keverjük ide...tehát ugyanazt elmondtad amit én a #1317-ben... -
#1332 Nem csak a tapadását? -
[Walaki]D`Lair #1331 Mert a többszörösére növeli az autó tömegét...nyilvánvaló... -
Cvd #1330 De mi a pontos szerepe a leszorítóerőnek? Miért lehetséges a használatával nagyobb kanyarsebességet elérni? -
Cvd #1329 Régen tanultam fizikát, és rajzolnom kellene hozzá hogy egyszerűen megértsd, de megpróbálom leírni: Van egyrészt egy erő, ami kanyarban kifelé nyomja az autót, minnél gyorsabb az autó és minnél nehezebb, annál nagyobb erővel. Ezt az erőt kompenzálja együttesen a tapadási erő, és a másik aminek már elfelejtettem a nevét.:) Ez utóbbi abból adódik, hogy te az íven befelé húzod, kormányzod az autót. Minnél nagyobb a lendülete az autónak, annál nagyobb ez az erő. Persze ez csak addig növelhető ameddig tapad az autó, ellenkező esetben már nem tudod befelé húzni. És azt már megbeszéltük hogy miből áll a lendület. De teljesen felesleges ilyen mélységben belemenni, ott az F1-es, halál egyszerű példa, azt se tudod megmagyarázni. -
[Walaki]D`Lair #1328 persze -
[Walaki]D`Lair #1327 Hogy többször akkora kanyarsebességet tudjon elérni, mint amit a szárnyak nélkül tudna... -
Cvd #1326 A lényeg az hogy akármennyire gyors is szárnyak nélkül, szárnyakkal határozottan gyorsabban kanyarodhat, ugye? -
Cvd #1325 No és miért kell a leszorítóerő? -
[Walaki]D`Lair #1324 Na viszont innentől kezdve próbáld meg szóról-szóra elemezni amit írtam a #1317-ben, mielőtt további kérdéseket teszel fel... -
[Walaki]D`Lair #1323 Mondjuk ez relatív dolog, mert szárnyak nélkül is baszott gyors, csak ugye nem képes ugyanazt produkálni... -
[Walaki]D`Lair #1322 Hmmm...mert megszűnik a leszorítóerő? -
Cvd #1321 Nekem ne összefoglalj meg hülyeségeket írjál, hanem válaszolj a #1297 végén felvetett kérdésemre. Vagy gondot jelent? -
Cvd #1320 "igen? Akkor a csuklósbusz meg mehet 200-al a kanyarban mert az meg 20 tonna nemigaz?" - Mint mondtam, de idézem HARMAJDÁRA: "Bizonyos keretek között" mehet gyorsabban. -
[Walaki]D`Lair #1319 Amúgy itt van előttem a függvénytáblázat... -
[Walaki]D`Lair #1318 remélem jól értelmeztem... -
[Walaki]D`Lair #1317 na ezt most összefoglalom a két gyengeelméjűnek:
"A centripetális erőnek szerinted mi tart ellen? Naná, hogy a súrlódási erő. A képletét meg nem mondom, de benne van a tömeg (ha nagyon akarod, előkotorom a négyjegyű függvénytáblázatból). Szal akkor száll el a verda, ha a centripetális (vagy fugális, nekem tökmind1, bár valami különbségnek kell lenni közöttük szvsz) erő NAGYOBB, mint a súrlódási erő, egyébként meg a kettő ugyanakkora."
Tehát a centripetális erőt kiegyenlíti 0-ra a Tapadási/súrlódási erő, ez érvényes kanyarban is. Ugye a centripetális erő (kanyar vételi sebességgel áll összefüggésben) növekedésével arányos módon a tapadás is növekszik EGY BIZONYOS MAXIMUMIG, onnantól csúszás lép fel. Ergo lényegtelen az autó súlya/tömege, hiszen egy kisebb tömegú autónak kisebb a centripetális gyorsulás, egy nagyobb autónak nagyobb, viszont a tapadási maximum nem ettől függ...
-
#1316 -
[Walaki]D`Lair #1315 naná -
#1314 Vagy a dömper a lál? -
[Walaki]D`Lair #1313 he? -
#1312 Vizsgán kevésbé... -
[Walaki]D`Lair #1311 LÁL -
#1310 Persze, van maximális ereje :\