1015
Élet egy másik dimenzióban
-
#695 Fú, dejó eszmefuttatások, van olyan topik, ami konkrétan ilyesmivel foglalkozik? -
dez #694 Nem "megalapozott", de van... -
#693 "...a materializmus olyan alany filozófiája, aki elfelejt önmagáról számot adni."
A kérdéseidre a válasz: Nem. Ezen én is gondolkodtam. Egy kődarab sincs külön semmitől, mi mitől is gondoljuk ezt? Az öntudattól. Úgy viselkedik az öntudat, mint egy fix pont, amihez képest minden változik, mozog, közben nem látja, hogy saját maga, mint fix pont nem megalapozott. Valóban nincs mozgás a világban, minden dolog nem-megsemmisülő, nem-örök, nem-szűnő, nem-keletkező. -
dez #692 És mi az, hogy energia? ;)
(De egyébként szerintem ez nem igazán ebbe a topikba való téma. A meditáció nem az ilyeneken való agyalás. :) Szal nem törvény-gyártás, konkretizálás, stb.) -
#691 Nincs benned és nincs rajtad kívül. -
utility #690 A törvényket mi látjuk bele a világba. A világ inkább káosz. Valójában olyan sincs hogy elektron, hanem az energia valamilyen valószínűséggel lehet elektron állapotban. Vagy ott vannak a neutrinók amelyek haladásuk során oszcillálnak két neutrínótipus között. -
dez #689 Jó kérdések.
Kár, hogy a mai fizikusok többségének ezek valahogy nem jutnak el a tudatáig. Pl. próbáld meg BiroAndrasnak előadni.
Ilyeneket mondanak, hogy pl. nem kell tudnia, mert csak törvényeket követ.
De mik azok a törvények? És mi követi őket? -
utility #688 Hasonlórol már Kalamara is beszélt az LQG-ben. A sok megfigyelő hozza létre a teret és időt a kauzitást, az ok-okozatot. A QM szerint is ameddig nem figyeli meg senki a dolgokat, addig azok szuperpozicióban maradnak. Vagyis nem léteznek olyan formában, ahogy mi ismerjük őket.
Ha egy elektron létezne, tudná vajon mi az a tér? Vagy idő? Vagy mozgás? Tudhatna-e bármit? Létezhetne önmagában?
-
utility #687 Gondolj bele, a korcsid minden nap végén nagyjából ugyanoda kerül akárcsak te. A Hold 28 naponta ugyanoda kerül. De sorolhatnám a végtelenségig az ismétlődéseket. Vagy vegyük a gyorsítókban az ütközéseket. Rengeteg féle részecske keletkezik, de a másodperc tört része alatt visszaáll mint fotonokká elektronokká és protonokká. Mintha egy hologrammot megzavartunk volna.
De a legszembetűnőbb azt EPR pár, ha az egyiknek változik a polaritása változik a másiké is akár milyen messze jár.
Hát ilyen a mi szép világunk... -
dez #686 Pedig hasonlóan vélem, érzem (csak nem konkretizálom ennyire), de nem arról beszélek. -
#685 Érdekes feltevés :o -
utility #684 nem vagyunk egy hullámhosszon -
dez #683 Nem úgy értem. Aki úgymond tudja, az tudja, aki meg nem, az nem fogja elhinni. Persze pl. lehetne erre alapozni egy új vallást. Egy új ellentét... -
utility #682 Persze , utánna lehetne írni hogy szerintem... de hát a vak is látja hogy ez magánvélemény , nem? -
dez #681 Nem vagyok benne biztos, hogy sok értelme van ezt így közölni.
Amúgy sem tudhatod, hogy ez pontosan így van, vagy valami ilyesmi, de a hétköznapi emberi elmével nem felfogható. -
utility #680 A világ csak egy hologramm, minden mozgás csak illúzió. Sőt minden csak illúzió. Aki igazán volt szerelmes az tudja. Nincs múlt nincs jövő, minden csak benned létezik. -
dez #679 Hm, gondolom, úgy értette, és ebben végülis igaza volt, hogy a legtöbb ember gondolatban nem igazán a jelenben van, nem azt éli meg, fogja fel fullosan, stb., hanem a múltban, és a jövőre próbál terveket szövögetni. [Mint most én is a retro topikban. :P] -
dez #678 Hm, gondolom, úgy értette, és ebben végülis igaza volt, hogy a legtöbb ember gondolatban nem igazán a jelenben van, nem azt éli meg, fogja fel fullosan, stb., hanem a múltban, és a jövőre próbál terveket szövögetni. -
#677 Miért, tudsz máshol is lenni, mint a jelen?
Ha valaki komolyabban foglalkozik a meditációval, nem élményhajhászként, akkor tanácsos elfelejtenie az ilyen dolgokat, hogy "agyad szüleménye".
Ha valaki eljut az egyhegyűségig, akkor úgyis érti, miért írom. -
dez #676 Na, volt valaki az előadáson? (#667) Majd leírom, miket mondott. -
#675 pont az lenne a lényeg hogy ne a jövön gondolkodj hanem maradj a jelenben, erről szol minden tanitás ezt tanitja minden mester. Csak a JELEN van a többi csak az agyad szuleménye ;) -
utility #674 Értelek, sorry...amúgy ez tény, Einstein asszem hegedült... -
dez #673 Tévedsz, én nem erre utaltam, hogy "ilyen nincs, felesleges róla gondolkodni". Hanem hogyha egyfolytában így jár az agyunk, azzal sokszor csak körbe-körbe rohangálunk, mint az egér egy ketrecben, és közben elkerülik a figyelmünket más dolgok, amik talán ott vannak az orrunk előtt, de mégsem vesszük észre.
Egyébként sem úgy értettem, hogy egyátalán nem lehet ilyenekről gondolkodni, hanem hogy nem egyfolytában. A meditáció idejére kapcsoljuk ki ezeket minnél jobban. Utána sokszor éppenhogy sokkal frissebben tudunk gondolkodni, és olyasmi is eszünkbe jut, ami addig nem (jobban működik az intuíció is). És nem is csak ilyen közvetett hatások vannak... Maga a meditáció is rávezet bizonyos (tiszta) felismerésekre. -
#672 És ha mindkettő? :) -
utility #671 Iderakom hogy ne kelljen keresgélned.
a könyv -
utility #670 Mostmár értem hogy lehetséges az, hogy Feynman 1940-es elméletét csak most kezdik elővenni. Eddig mindenki így gondolkodott, hogy hogy irányíthatná már a jövő a múltat?
Sajnos odáig jutott a kisérleti fizika, hogy vagy feladjuk a realitást vagy ilyen alternatív elméletet fogadunk el mint a Wheeler-Feynman-féle abszorberelmélet. Nagyon jól leírható vele mind az EPR mint a késleltetett választásos kisérletek eredménye.És ott pedig irányítja a jövő a múltat. Nem én gondolgodom ilyeneken, ezt most találtam.
De olvasd el a könyvet mielőtt itélkeznél. Utánna tárgyalhatunk. -
dez #669 Inkább - többek között - annak megtanulása, hogy ne állandóan ilyeneken járjon az agyunk... :) -
utility #668 Ha a jövő is írányíthatja a gondolatainkat, akkor vajon a meditáció ennek kikapcsolása vagy felerősítése? -
dez #667 Meditációval a vastagabb agykéregért
Hétfőn előadást is tart! -
Goldmund #666 Sziasztok,
Várunk szeretettel a Sayadaw U Vivekananda nepáli kolostor irányító szerzetes elvonulásán Kácson Június 16 és Július 1-je között. Lehet egy, illetve két hétre is jönni. Az elvonuláson a vipassana meditációs technikát gyakoroljuk. Részleteket megtaláljátok a www.vipassana.hu weboldalon.
Buddhista Vipassana Társaság -
#665 szerintem van ilyen de rátettek egy nagy-nagy lapáttal:) -
#664 Ez montázs. :-) -
HUmanEmber41st #663 Ez létező földi táj?
Mert eléggé rajzoltnak tűnik.. -
#662 This is a group of rocks in Birma. -
HUmanEmber41st #661 :D :D :D :D -
#660 Igen, tudom mi az a Jabba.
Azért mondtam, hogy nem, mert... :D -
HUmanEmber41st #659 Nézd csak meg, tisztára Jabba ( a starwarsból) :) :) :) -
#658 Nem. Mert ez a kép szép. :) -
HUmanEmber41st #657 Ezen a képen Jabba alszik ..nem ??? :) :) :) -
#656 Jajj, ez a tipikus frissen megtért magatartás! :DDD