Meditáció
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez tévedés. Az ego nem a tudat, hanem mindaz, amit magunkról gondolunk. A tulajdonságaink. A tudat megfoghatatlan a fizikai világ fogalmaival. Nem egy halmaz, hanem a halmazok fölött álló, önmagától információt nem tartalmazó, azt csak átvevõ "semmi", ami mégis van.
Így a szövegedben cseréld vissza a tudatot az egora.
Azt hiszem, te nem arról beszélsz, amirõl én.
"A tudatot és tartalmát nem lehet szétválasztani", "amikor a tapasztaló jelen van, akkor az énképzet is mûködik."
Ezek tévedések. Az, hogy te még nem tapasztaltad meg, hogy ez nem így van, nem jelenti azt, hogy így van. A meditáció egyik fõ célja az énképzet kikapcsolása, annak szûrõje nélküli tapasztalás, ill. a síkok közötti szabad átjárás, azt is beleértve, ami kiterjedés nélküli. Azt gondolom, az utóbbi a nirvána.
Továbbá semmi olyan dolog nincs, amit az ember tapasztal, de kívülesik a 6 érzékelési tartományon, mert ezek határozzák meg magát a létezést, és az ént, az embert, mint olyant.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
"...amit magunkhoz kapcsolunk" -Kihez, vagy mihez is? A halmazok egyértelmûen nem-én, és nem is birtokolja azt egy végsõ "én". Ez már maga az ego, vagyis énképzet.
Megjegyzés: Mostanában az egot sokan keverik a "hamis énképzet"-tel, amikor valaki mással azonosul, mint saját maga, pedig maga a bárminemû azonosulás generálja az "én"-t. Az ego nem "hamis énképzet"-et jelent, hanem ez maga az én, vagy énképzet, enélkül nincs én és nincs más, nincs tudati megkülönböztetés.
A reinkarnáció buddhizmusban nem lélekvándorlást jelent, ahogy a hindu vallásban, hanem magát a karma mûködését, amint az nem fejezõdik be egy élet után, hanem további okként szolgál születésre és halálra. Nem egy halhatatlan "fix pont" vándorol testrõl testre, hanem maguk a késztetések öltenek újra alakot, és szenvednek. A karma pedig nem egyetlen oksági láncolat, sokkal inkább egy összekuszálódott folyam, nincs is személyes karma, csak a ragaszkodás miatt látszik úgy. Tehát egész addig van ez a leszületés, amég a tudat megkülönböztetése mûködik.
A lámaizmus legvégsõ tanai is az ürességet tanítják, azt, hogy a dolgok mentesek önlényegtõl, bár a vallás ez ága szerintem kifele elég lebutított világi arcát mutatja, de ettõl is olyan populáris. De az sem véletlen, hogy Buddha tanításának elsõ pontja kimondja, hogy a lét minden aspektusa szenvedés. Elég drasztikus, és világos, ugye? :) A cél a Nirvana, ami nem létezõ, és nem nem-létezõ, nem-elhagyott, nem-elnyert, nem-megsemmisülõ, nem-örök, nem-szûnõ, nem-keletkezõ. A bibi csak az, hogy nirvanat nem lehet elérni, mert az elérés ragaszkodásból származik. Buddhizmus tanítása így a nem-ragaszkodás.
viszlát :DDDDDD
Csak nehogy félrevezessen az a másvalami! ;)
Na ezt az ézést ismerem, csak nálam más váltja ki...<#idiota>#idiota>
Csak azt nem tudom, mi van, amikor öntudatlanok vagyunk. Bár ez végülis úgy is felfogható, hogy az idõ csak egy képzetes dolog, az észlelõ egyszerûen átugorja azt az idõszakot.
(A buddhizmussal én is csak ismerkedem, bár csak módjával, mert egyrészt nem tervezem, hogy buddhista legyek, másrészt nem akarom, hogy a tanult dolgok "rámtelepedjenek".)
A tudat nem keverendõ azzal az információ-csomaggal, amit magunkhoz kapcsolunk (ill. hozzászokunk, hogy hozzánk van kapcsolva), mint pl. az egó.
A tudat az észlelõ. Semmi más.
De egéybként érdekes, hogy ezt mondták, hiszen a buddhizmusban is megtalálható a reinkarnáció tana. Szerintük a dala láma is egy korábbi láma reinkarnációja. Ilyenkor ráadásul még a tulajdonságok és a tudás átvitele sincs per.def. kizárva.
utility: A buddhizmus szerint a ragaszkodás hozza létre az öntudatot, énképzetet, és ettõl a tudatlanságtól, a tudat kettõsségétõl van karma, ami okságot, a dolgok kölcsönös függését jelenti. Ebben benne van a születés és halál láncolata.
Minden más vallástól különbözik abban (legalábbis és nem ismerek több ilyet), hogy azt tanítja, az embernek nincs egy állandó része, nem is birtokolja azt egy végsõ, állandó "én". A ragaszkodás okozza a szenvedést, mert az énképzet nem tudja betölteni a különálló ráosztott lényeg szerepét.
Én is sokat kérdezõsködtem buddhistáknál, mi az, ami nem keletkezett, és nem múló, mi marad belõlem halál után. A válasz kiábrándító volt: semmi amit magamnak gondolok...
Ami megszületett, meghal, de ki született meg? Meglátva, hogy minden dolog éntelen, üres önlényegtõl, akkor senki meg sem született. Nincs mi elmúlna, de nincs is semmi örök, semmi keletkezõ, sem múló.
nem érted amit irok egy hsz-el feljebb a megoldás :)
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Ami soha nem hal meg, nem tünik el csak átalakul...a buddhizmusban van valami hasonló fogalom?
A kérdéseidre a válasz: Nem. Ezen én is gondolkodtam. Egy kõdarab sincs külön semmitõl, mi mitõl is gondoljuk ezt? Az öntudattól. Úgy viselkedik az öntudat, mint egy fix pont, amihez képest minden változik, mozog, közben nem látja, hogy saját maga, mint fix pont nem megalapozott. Valóban nincs mozgás a világban, minden dolog nem-megsemmisülõ, nem-örök, nem-szûnõ, nem-keletkezõ.
(De egyébként szerintem ez nem igazán ebbe a topikba való téma. A meditáció nem az ilyeneken való agyalás. :) Szal nem törvény-gyártás, konkretizálás, stb.)
Kár, hogy a mai fizikusok többségének ezek valahogy nem jutnak el a tudatáig. Pl. próbáld meg BiroAndrasnak elõadni.
Ilyeneket mondanak, hogy pl. nem kell tudnia, mert csak törvényeket követ.
De mik azok a törvények? És mi követi õket?
Ha egy elektron létezne, tudná vajon mi az a tér? Vagy idõ? Vagy mozgás? Tudhatna-e bármit? Létezhetne önmagában?
De a legszembetûnõbb azt EPR pár, ha az egyiknek változik a polaritása változik a másiké is akár milyen messze jár.
Hát ilyen a mi szép világunk...
Amúgy sem tudhatod, hogy ez pontosan így van, vagy valami ilyesmi, de a hétköznapi emberi elmével nem felfogható.
Ha valaki komolyabban foglalkozik a meditációval, nem élményhajhászként, akkor tanácsos elfelejtenie az ilyen dolgokat, hogy "agyad szüleménye".
Ha valaki eljut az egyhegyûségig, akkor úgyis érti, miért írom.
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Egyébként sem úgy értettem, hogy egyátalán nem lehet ilyenekrõl gondolkodni, hanem hogy nem egyfolytában. A meditáció idejére kapcsoljuk ki ezeket minnél jobban. Utána sokszor éppenhogy sokkal frissebben tudunk gondolkodni, és olyasmi is eszünkbe jut, ami addig nem (jobban mûködik az intuíció is). És nem is csak ilyen közvetett hatások vannak... Maga a meditáció is rávezet bizonyos (tiszta) felismerésekre.
Sajnos odáig jutott a kisérleti fizika, hogy vagy feladjuk a realitást vagy ilyen alternatív elméletet fogadunk el mint a Wheeler-Feynman-féle abszorberelmélet. Nagyon jól leírható vele mind az EPR mint a késleltetett választásos kisérletek eredménye.És ott pedig irányítja a jövõ a múltat. Nem én gondolgodom ilyeneken, ezt most találtam.
De olvasd el a könyvet mielõtt itélkeznél. Utánna tárgyalhatunk.
Hétfõn elõadást is tart!
Várunk szeretettel a Sayadaw U Vivekananda nepáli kolostor irányító szerzetes elvonulásán Kácson Június 16 és Július 1-je között. Lehet egy, illetve két hétre is jönni. Az elvonuláson a vipassana meditációs technikát gyakoroljuk. Részleteket megtaláljátok a www.vipassana.hu weboldalon.
Buddhista Vipassana Társaság