1015
Élet egy másik dimenzióban
  • sz4bolcs
    "Ha valaminek a létében nem hiszek, akkor azt fogom mondani, h nincs. :)"
    -Talán inkább ha valami nem-létében hiszel... akkor mondod, hogy nincs
    Logikai hiba azt mondani ilyenkor hogy nincs, miközben szimplán nem tudja, hogy van-e vagy nincs.
  • SRobert
    Én is ugyanazt be tudnám írni, mint az előbb és odaírhatnám, h még1x. :D
  • sz4bolcs
    Még1x: Nem minden ateista tagadja Isten létét, és nem is szeretném, ha ezt a felfogást itt reklámoznád.
    Egyszerűen valamibe vetett negatív hittel az ember nyugodtan nevezze magát hívőnek, és ne ateistának! Az ateista szimplán nem hisz "mindenféle felsőbb lény" létezésében.
  • SRobert
    Ha valaminek a létében nem hiszek, akkor azt fogom mondani, h nincs. :)
    Tehát tagadni fogom a létét.
  • sz4bolcs
    Nem ugyanaz nem hinni, és tagadni.
    Ateista az, aki nem hisz - ez nem jelent tagadást

vagy fogalmi zavariaim vannak? (sok ilyen emberrel találkoztam, akik nem hittek, nem tagadtak, és ateistának vallották magukat)

amúgy az tényleg agnoszticizmus.
  • SRobert
    Sztem Liliomfa az. :)

Az ateista mindenféle felsőbb lény létezését tagadja.
    De mára az ateizmus tág fogalom. Általában majdnem szininímaként kezelik a materialistára.

Amúgy két igen közel lakó nép is tud teljesen másképpen gondolkodni istenről.
    És egy oldalról vannak nagy hasonlóságok, de más oldalról óriási különbségek vannak.
    És ha valaki hisz egy istenképben és azt tartja egyedül igaznak, anélkül is tagadni fogja a másik istenképét, hogy bármit is tudna róla.
  • sz4bolcs
    A zsiráf ott van a szeme előtt. De Istent én még nem láttam, nem hallottam, nem éreztem, számomra nem bizonyított, sőt nem tudom, mit kéne vagy lehetne bizonyítani. Ennek ellenére még hihetnék benne, de minek? Viszont nem tagadom, nem mondom, hogy nincs, mert ahhoz tudnom kéne, hogy egyáltalán mi az, aminek kéne lennie.

De egy hívő(de inkább tudó) lehet, tudja, mi az amit lehet bizonyítani, hogy van, tudja, hogy nekem minek kéne hiányozni, és igazából mi az, aminek lennie kéne. :D

Dehát miért is hívőnek hívják, és miért nem öreg székelynek?
  • Astaroth
    Ha megfogalmaznák mit tagadnak, akkor azt meg lehetne cáfolni! Ezért nem fogalmazzák meg. Egyébként azt elfogadom, hogy istenfogalom alatt a legtöbb emeber hasonlót ért. De ha azt mondom isten a "minden létezőt átjáró szellem", vagy a "céltalan fény", akkor ezen mit tagad az ateista?

Van köztetek egyáltalán ateista?
  • SRobert
    Semmi akadályba nem ütközik, hogy tagadjak bármit.
    A feltétele az, h higgyek valamit a dologról.

Istennel is ez van.
    Az ateista meg tagadja mind egy megfogalmazható, mind egy megfogalmazhatatlan isten létét.
  • Astaroth
    Én meg azt állítom, hogy az ókor embere nem tagadhatja a 64 bites AMD processzor létezését, mikor azt se tudja mi az!

Ez olyan mint az öreg székely, meg a zsiráf esete:
    Hogy márpedig ilyen állat nincs!

Az alaptémától egyre távolabb kerülünk, de legalább beszélünk valamiről.
    Meditációt csak a buddhizmusban, taoizmusban, és hinduizmusban gyakorolnak jobbára. A többi vallás számba se veszi. Ateistákra sem jellemző, hogy meditálnának, mivel szerintem ez elég vallásos dolog...
  • sz4bolcs
    Mármint mit? Istent?

Valaki, aki nem ismer valamit, hogy fogalmazhatná meg azt amit nem ismer? :D
    Ez olyan, mint ha az ókor embere megkérdezte volna, hogy mi az a 64 bites AMD processzor? Hogy fogalmazta volna ő meg? Amikor magát a kérdést sem tudja föltenni, mert nincs hozzá megfelelő ismerete (nem tudja, hogy létezik processzor, nem tud miről kérdést feltenni - valaminek a létét vizsgálni). - sajnos csak tecnikai fejlettséggel tudtam példát hozni, de ez nincs összefüggésben az ateista vagy a hívő kiválóbbságával.

Amúgy az oldalon leírják, mi az erős ateista és a gyenge ateista közti különbség. Én nem tudok egyetérteni az erős ateistákkal, sőt azt mondom, az már nem ateizmus. Valaminek a nem-létezésébe vetett hit (tagadás) ugyanúgy hit, mint a hivők hite.

Nem ugyanaz a "nem hiszek Istenben"(nem tudod, hogy van vagy nincs) és a "hiszem, hogy nincs Isten".
  • Liliomfa
    ez a honlap nagyon jó. köcce ,hogy belinkelted :)
  • Liliomfa
    nekem se. mond csak :)))
  • Astaroth
    Ja, csak ezzel az a probléma, hogy mi az hogy Isten?
    Ezt hol fogalmazták ők meg?
  • sz4bolcs
    Meggyőzlek én ;-)
  • sz4bolcs
    Ateista, aki nem hisz Istenben.

Kis kiegészítés
  • SRobert
    "Nem vagy ateista? Akkor most mi van?"
    Nyilván az, h nem vagyok ateista. :D
  • SRobert
    "Én nem gondolom hogy a nirvána megszünést akar jelenteni, ezen volt már vita."

Abban a tekintetben megszűnés, h az egyéniség és minden ilyesmi megszűnik létezni.
    A legtöbb ember ettől retteg.
  • SRobert
    Nekem ugyan nem, beszélj róla nyugodtan. :)
  • Prof William
    "A taoista az egyénre bízza szerintem: bízz abban, amit megtapasztaltál."

Ez tök szimpi út. Valami lyesmit követek én is. Dumálhatunk itt az örökkévalóságig, de nem nem tudjuk megyőzni egymást. Hagyjuk hogy a tapasztalás útján jussunk el a megértésig.
  • Astaroth
    Apám mindig megvallja, hogy a halál után úgy sincs semmi, és úgy is él. És fél a haláltól. A fiatal szarik rá, de ha felhozod a halál témát, vagy viccelődni kezd, vagy elvonul messze...

Most őszintén: nem szar hogy erről beszélek? Ha igen, akkor a lelketek mélyén nektek is van bibi.
  • Astaroth
    "Az ateista meg nem feltétlen full materialista.
    Engem meg például nem rettent meg a gondolat, h nincs tovább.
    (Pedig sem ateista, sem materialista nem vagyok.)"

Nem vagy ateista? Akkor most mi van?

Igen, aki embert öl, és utánna meggyónja, annak nincs lelkiismerete. De mi az a lelkiismeret? Nem társadalmi gátlás?

Én nem gondolom hogy a nirvána megszünést akar jelenteni, ezen volt már vita.

Ateista az, aki nincs tisztában a hitével. Hiszen a hit, az tulajdonképpen világkép. Ami mindenkinek van. Nem?

A halálról alkotott elképzelés, akkor is meghatározza egy ember életét. Jó példa erre, hogy az orvos megmondja a betegének, hogy pár hét múlva meghal. És akkor az ürge beleveti magát az életbe, mindent kipróbál...

• Liliomfa
  • SRobert
    Tőled már úgy megszoktuk, h már el is tompultunk. :)))
  • SRobert
    "Nézd meg indiát"
    Akárhányszor nézem, mindig lesz egy véleményem, de nem alarom megbántani az India Fanokat.
    De a magatartásuk nem pusztán a reinkarnáció hitnek köszönhető.
    (Hanem komplexen a vallási nézeteiknek.)

"Bűntudatos kereszténnyel nemigen találkozni, gyónnak egyet, és kész..."
    Khm...

1) kereszténység nem egyenlő a katolicizmussal
    2) nem mondod, h nem találkoztál egy protestánssal sem?
    3) a keresztény kultúra és főleg a puritanizmus olyan belső gátlásokat és félelmeket nevelt az emberekbe, aminek még jó pár generecióval e kor után is érezhető lesz a hatása bűntudat terén
    4) aki gyón egyet és kész, eleve nem volt sok bűntudata
    satöbbisatöbbi

"Buddhista talán a legjobb: azt állítja, hogy érdemes elérni a megvilágosodást a halál előtt."
    Ezt egy hindu ugyanígy mondhatja.
    A lét szenvedés és a szenvedés akkor szűnik meg, ha az egyén megszünteti a gondolkodásának megváltoztatásával.

A taoista a taora bízza. :)

Az ateista meg nem feltétlen full materialista.
    Engem meg például nem rettent meg a gondolat, h nincs tovább.
    (Pedig sem ateista, sem materialista nem vagyok.)
    Amúgy a buddhistát sem zavarja a gondolat, h egyszerűen megszűnik létezni, hiszen tulajdonképpen azért "gürizik" annyit, h elérje.
    Na ezért a hozzáállásáért az egyik legjobb (sztem).

Ui: egy valóban keresztény nem fog törtetni semmiben sem, de ez már egy másik történet.
  • Liliomfa
    najo ez gonosz volt. sry :)
  • Liliomfa
    amugy ez tényleg így van. A keresztények egyik csoportja pokollá teszi saját életét , hogy a mennybe jusson, a másik csoport meg lop, csal, hazudik aztán megy gyónni. a harmadik meg nem gyakorolja a vallását.
  • sz4bolcs
    nyugis lehet. :-)

"de a halál napján akkor is hirtelen rászakad az iszonyat" - ezt hiszed? :)
    Amúgy attól, hogy nem hisz istenben, még nem kell azt hinnie, hogy halál után nincs semmi.
  • Astaroth
    Persze van szorgalmas cigány, de akkor ő nem abban hisz...(mondjuk keresztény, és törtet)
  • Astaroth
    Lustaság: aki hisz a reinkarnációban, nem siet sehova, úgy gondolja, van idő. Nézd meg indiát: 1 milliárd ember, és kisebb az ipara, mint japánnak...milyenek ott az emberek, milyen egy cigány?

A keresztény törtet, hogy a mennyországba kerüljön. (ez még nem olyan káros) Bűntudatos kereszténnyel nemigen találkozni, gyónnak egyet, és kész...

Buddhista talán a legjobb: azt állítja, hogy érdemes elérni a megvilágosodást a halál előtt.

A taoista az egyénre bízza szerintem: bízz abban, amit megtapasztaltál.

A legtöbb ateista vagy nem gondol bele, de a halál napján akkor is hirtelen rászakad az iszonyat, vagy a megszünésben hisz, hogy nincs a halál után semmi. De miben hihet másban még egy ateista? Honnan tudod, hogy ugyanaz-e mint az alvás. Én keveset álmodom, és rendszerint teljesen kiesik ez az idő. Lehet hogy semmi nem történik, csak tellik az idő...

Én teista vagyok, de egyik vallást se gyakorlom. Csak járom a tao-t.(útat)
  • Liliomfa
    ezért nem lehet így általánosságban beszélni :)
  • Liliomfa
    és srobinál az igazság.

valójában nem is az ember vallásától illetve vallásnélküliségétől függ az egész, hanem az embertől. az ,hogy vki keresztény, ateista, stb. még nem jelenti azt ,hogy ugyanolyan mint a többi. igaz csordába verődik de attól még nem lesz a többi egyed klónja.
  • Liliomfa
    nonono. az ateista nem retteg. minden éjszaka lekerülünk abba a tudatállapotba ami a halottnál lép fel. az ateista büszkén várja a halált!!!!!
  • Liliomfa
    hehe :))
  • SRobert
    A lustaságot és a törtetést részletezd lécci.

És a buddhista?
    És a muzulmán? Ja az kirobbanó jókedvvel várja, erre ne válaszolj.
    És a taoista?
    És az univerzista?
    És a teista?
    És a gnosztikus?

És ha a keresztény retteg, mert "bűnt" követett el, míg az ateista nyugodt, mert elégedett az életével és nem hisz a számonkérésben?
  • SRobert
    "Most akkor mi is az a humorérzék?"
    Ha így vizsgálod, szalmakutya.
  • Astaroth
    De ha már az "ocsmány" halálról is beszélünk, az ember életét alapvetően meghatározza, hogy miként vélekedik róla!

Az indiai lusta,
    az ateista retteg,
    a keresztény törtet...
  • Astaroth
    Humorérzéke nem a humor hallgatójának, hanem a humor előadójának kéne hogy legyen.
    Szerintem magas a röhögési küszöböm, az a baj. Aki megnevettet, az pedig nem biztos, hogy jó humorérzékkel rendelkezik.Most akkor mi is az a humorérzék?
  • sz4bolcs
    A nyugalom mellett a humorérzéked is fejleszthetnéd. :-)
  • SRobert
    Ez szimplán humorérzék kérdése. :D