Balesetek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. Amikor a félelem elment, nem marad semmi, csak én magam.

z0ty4

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

Coral Springs
Ezt valaki fejtse már meg ! <#nevetes1>

All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope. Winston Churchill

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

Szabi

"Nulla tenaci invia est via"

Tuvok
Ha átmész rajta, és õ azt állítja, hogy jelzett, az életben be nem bizonyítod, hogy az nem úgy volt. De ha megtörtént a baj, szinte mindegy is, senki nem azzal lesz elfoglalva. Engem eléggé zavar amikor kacsázva sorol be középre egy bicajos elõttem, ilyet ritkán látni jelezni.

RatBaG
x

Per Aspera Ad Inferi.

w77d
Ha nem jelez, akkor nem az én hibám, mivel jelzés nélkül sorolt elém. A bicaj egy a közlekedésben részt vevõ jármû, tehát a KRESZ szabályai érvényesek rá. Irányjelzés nélkül nincs irányváltás és kész. Tudom sokan vannak ilyen bicajosok de õk szabálytalanok és igen könnyen rábaszhatnak.

Tuvok
Ez így ebben a formában azért nem igaz. Akármiért lekanyarodhat balra az orrod elõtt, biciklisek nagy része nem fog a bal kezével integetni, max hátranéz majd bevág eléd. Ha nem figyelsz elütöd, és TE leszel a hibás, mert nem tartottad be a követési távot, nem figyeltél. Ilyen esetben továbbra is az a véleményem, hogy ha van a közelben zebra, inkább ott menjen át. Hogy tolja vagy nem, pont nem érdekel, ha nem zavar vele senkit.

Tuvok
"Autósként a véleményem"
Pont az orrod elõtt írtam. 😉

SimaSuna
otisz111
Srácok egy videó, jéé! <#wow1>
w77d
Legálisan nem suhanhat át elõttem sehogyan sem, a kresz szabályait betartva teheti csak azt. Tehát mondjuk ha a jobbkéz szabály érvényes akkor átsuhanhat- Ha egyszer csak kivetõdik az útra és elbaszom, akkor megint csak õ a hibás.

z0ty4
Car Crash Compilation # 282

4:25-tõl. na végre. ilyet rég láttunk. kiváncsi vagyok mit akart a fazon elõvenni. <#boxer>

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

Szabi
A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint:

"A kerékpáros közlekedés különféle módjait tartalmazó jogszabályi felsorolásban nem szerepel a gyalogos átkelõhely, mint ahol a kerékpáros kerékpárosként közlekedhetne.
Szerepel viszont külön mondatban annak a szabályozása, hogy egy kerékpáros hogyan keresztezheti az úttestet: a kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia, és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia. Elõbbiek alapján bármilyen úttest keresztezése kerékpárral csak gyalogosan történhet. Kivételt képez az a helyzet, ha a kerékpáros gyalog-kerékpárúton vagy kerékpárúton halad, amelyet átvezetnek egy másik úton.

A kerékpáros a gyalogos-átkelõhelyen a gyalogosokkal elvileg párhuzamosan halad, elsõbbségadásról ekkor nem lehet szó. Ha ez az átkelõ csak zebra, ott nincs mód átbiciklizni, ahogy alapesetben a járda sem a kerékpárosoké, ezért leszállva át kell tolni a kerékpárt a gyalogos-átkelõhelyen. Ha a kerékpáros kijelölt gyalogátkelõhely mellé felfestett kerékpárút-átvezetésen akar átkelni, a párhuzamosságot kihasználva leszállás nélkül is áthaladhat az úton, ha a gyalogosokkal együtt vagy tõlük függetlenül az úton haladó jármûvektõl az elsõbbséget megkapta."

Totti5
Nap mint nap úgy megyek melóba, hogy EGYIRÁNYÚ utcában ami egy autónak is szük, pláne hogy mindenki kint parkoltatja a tragacsát, jönnek szembe a kiskölök, anyukák, apukák bringával. Két lehetõségem van, vagy haladok szabályosan és eltaposom õket, vagy megállok 50 méterenként hogy elférjünk egymás mellett hisz nekik az út közebén kell menni forgalommal szemben a tiltó tábla ellenére.

Nem érdekelnek a bringások... nem tartják be a szabályokat, nem is ismerik, nem is akarják. Az meg a másik hogy nem jeleznek. Multkor majdnem azért basztam el egyet, mert semmi szándékát nem mutatta hogy õ elmegy balra. Szépen ment az út szélén, majd körül sem nézve elsisszolt balra. Számtalan ilyen van... ugyan az mint a motorosoknál, meg az autósoknál. Nem simerik a szabályokat, vagy ha igen akkor sem tartják be.

Én be tudom tartani? be, akkor a többi marha is tartsa be és nincs gond. Azt hogy ki mit gondol és hol biztonságosnak és kényelmesnek az engem nem érdekel.

Xbox ONE + PS4 PRO + WiiU + NES Classic + Fanatec FM CSR / PC WIN 10

Igen erre gondoltam, átmehet,csak nincs elsõbbsége.

otisz111
milk4
Persze, mivel a zebra nem a bicikliseknek van kitalálva.(GYALOGOS-átkelõhely a neve ügye) Tehát, bringával,autóval,motorral,hajóval,repülõvel,stb nem haladhatsz át rajta. A bringásoknak vagy az úton, bringás úton vagy nekik kijelölt helyen van a helyük.

Majdnem 8éve tagja vagyok ennek a sz@r fórumnak... Kéne valami más hobby.

w77d
ez egy kicsit csavart dolog, ugyanis biciklis jogszabály tényleg nincs. Azt viszont feketén fehéren leírja a jogszabály, hogy zebrán CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a gyalogosnak van elsõbbsége. Ergo ha átkerekezel akkor nem köteles az autó megállni.

Errõl ennyit, ha nem akar a cangás némi kórházi ápolás után még a kocsiért is fizetni, akkor leszáll és tolja.

Valaki idézze már nekem azt a paragrafust, ahol le van írva, hogy a zebrán tolni kell a biciklit. Spoiler, nincs ilyen.

w77d
Amúgy megint tipikus bicajos hozzáállás... Reklamálni kell, hogy miért korlátozzák õket. Azért MERT. Ez a jogszabály, leszállsz áttolod visszaülsz boldog vagy. Nem lázadni kéne minden és mindenki ellen, hanem szépen nyugodtan alkalmazkodva boldogan élni. Most én is kezdjek el lázadni a piros lámpák ellen, mert kopik a verdán a fék a megállás miatt?

Tuvok
Az jobb, ha a zebrától 200-300m-re - már legalásian - felszállva suhan át elõtted, ott ahol biztos 50-nel még, és nem lassítasz a zebra miatt ?
Autósként a véleményem, hogy inkább menjen a zebrán óvatosan a gyalogosok mellett, mint akárhol máshol keresztbe-kasul az úton. Ha nem zavar vele senkit, tekerjen át, legalább hamarabb lehúzza a hátsóját a zebráról, sok gyalogos a feléig se ér mire már piros van neki.
Te abból indulsz ki, hogy mikor milyen hátrányokkal jár, én viszont abból, hogy elõnnyel is járhat, ha halad.

Totti5
Zebra tudtommal : kijelölt gyalogos-átkelõhely

Errõl kár többet beszélni.

Szabi
Nálunk több olyan hely van, ahol a fõút csak egy kis falu erejéig szakad meg, ergo logikátlan a tervezés. Senki nem szeret 1000 méter miatt kiesni a ritmusból.

De szép is lenne 1... öhm.. 90-el átsuhanni egy falun..

A közlekedésben vannak esetek, ahol a szituációtól függõen dõl el mi történik. És ez tipikusan az az eset, hogy pár hülye miatt a normális többség szív.

Attól hogy a suzuki nem áll meg 90rõl annyi idõ alatt mint a 458asom, én még mehetek 90 fölött faluban, mert jók a fékeim <#idiota>

Tuvok
De az megint nem ésszel csinálja. Hangsúlyozom, ésszel, ha nem zavar vele senkit.
Ellenpélda: tökéletesen belátható út minden irányból, autó óránként egy közlekedik, gyalogos is csak falunapkor. Kit zavar, ha óvatosan átteker ? Nálunk több olyan hely van, ahol a kerékpárút csak egy úttest erejéig szakad meg, ergo logikátlan a tervezés. Senki nem szeret 10 méter miatt kiesni a ritmusból.
A közlekedésben vannak esetek, ahol a szituációtól függõen dõl el mi történik. És ez tipikusan az az eset, hogy pár hülye miatt a normális többség szív.

Totti5
Azt hogy lehet kivitelezni pl Budapesten ahol egy nyugatinál két oldalról ellepik a zebrát az emberek. Zebra mellett megy át, vagy a tömegbe hajt bele???

Nagyon jó hogy tolni kell, rengeteg oka van ennek.

Tuvok
Ha nincs egy jóakaró szemtanúd vagy térfigyelõ (aki pl. bizonyítja hogy neked volt zöld), úgyis te leszel a hibás, teljesen mindegy ki és mivel volt. A zebra kb. szent hely az autósok elõtt, kicsi az esélye, hogy ártatlannak találnak a dologban.
De nem errõl beszéltem ! Ésszel, normálisan, ami számomra annyit jelentene, hogy alig nagyobb sebességgel mint a gyalogosok, és csak akkor, amikor azoknak is szabad.

w77d
csak hogy ha a seggfejt elütöm a zebrán így legalább jogilag én vagyok az áldozat, tehát ki fogja perkálni a káromat. Ha nem lenne a tiltás akkor pedig a zebrán 40-el átvágtázó biciklist elbaszva én lennék a hibás és még a hülye gyermeküket nem tanító szüleit is vigasztalhatnám amellett, hogy senki nem fizeti ki az összebarmolt kocsim. Érted már? Kell a jogi alap ahhoz, hogy ne a szerencsétlen autós szívjon aki elé váratlanul kiugrat egy hülye.

Tuvok
Szerintem ha valaki seggfej a zebrán, nem a KRESZ könyvbõl fog tanulni, hanem abból ha elütik egyszer.
Aki beleszarik, tiltás ellenére beleszarik.

Viszont aki ésszel csinálja, azt megbüntetik. És ez számomra nem 100%-ban logikus.

Tuvok
Tudom-tudom-tudom... direkt nem akartam sztorikba menni, tudnék ilyet is, olyat is. Aki hülye úgyis állat módjára közlekedik tiltás ide, tiltás oda. Aki meg óvatos, figyelmes, az úgyis szétnéz, nem üt el senkit (semmivel), az ha átteker a zebrán ugyanott van, mintha tolná. Szinte... Szóval van értelme tiltani ? Érted a logikámat ?

Én sokat bicajozom és vezetek is. Bringázás közben is igyekszem autós fejjel gondolkodni, közlekedni. Szerintem kellõ körültekintéssel, óvatossággal és megfelelõ sebesség megválasztásával a bicajos áttekerhet a zebrán, úgyanúgy mint mikor autóval közelítesz meg egy keresztezõdést. Az alapvetõ gond azzal van, hogy a biciklisek nagy része ebbe beleszarik. Megy lehajtott fejjel, teker mint a hülye, nem néz még oldalra sem. Simán átmegy a piroson, a zebrán, mert pont nem jön autó. Én az ilyennek a nyakán tekerném körbe a biciklit.

Én amerre járok bicajjal ismerem a lámpás keresztezõdéseket. Néhány szituációban bicajjal hamarabb átérek a túloldalra, így pl. a kanyarodó autóst sem tartom fel, nem nézi végig a szeánszot meg lemászom a bicóról és áttolom. De ezt is helyismerettel érdemes csinálni. Ahol én sem ismerem a járást, ott bicóról le és áttolom.

Amúgy meg ezen a zebrán áttolós témán rugóznak az autósok. De pl. telefonálni sem lehetne a KRESZ szerint az autóban, a készüléket kézben tartva. Mégis egymást érik az ilyenek.

TG Gida
Ha túl is élte, biztos nem ül többet motorra.

Isten áldja a pogányokat!

Totti5
Volt már hogy majdnem elcsapta egy elõttem menõ a sprintelõ öngyilkost aki nemes egyszerûséggel átvágtatott a zebrán, bármiféle szándék vagy elõjel nélkül. Ez pl multkor volt és nekem is satut kellett nyomnom, ráadásul ez 70es táblánál volt, mert városon kívül. Feltételezem az hogy leszáll és zebránál tolja szándékot jelzi hogy át akar kelni, de az hogy jön a semmibõl és 20-30al átszáguld, az már igen veszélyes tud lenni.

Tuvok
Csak egy ártatlan kérdés: oké, hogy KRESZ meg zebrán toljuk, de alapvetõen HA nem zavar senkit és semmit, akkor miért baj, ha valaki teker a zebrán ?
Nem akarok belemenni, tényleg csak a metódus érdekel, hogy mi lenne, ha nem lenne elõírva, hogy toljuk zebrán ?

Egyel kevesebb...

Misuka963
Aha igen a rólóponyva is sérült de könnyen cserélhetõ/javíthatóak a sérülések + a pótkocsi tengelyeinél is van kis sérülés.

Szabi
sérült azért még ott sok más is, de még bõven javíthatónak tûnik 😄

Misuka963
Gyönyörû Iveco Stralis Hi-way,hála Istennek csak a Krone (az is vadiúj lehet) aláfutásgátlója rongálódott + kisebb sérülések ha jól láttam.

Misuka963
2 idióta 😄
Az X6-os az gyönyörû <#szeret>

w77d
széééép

Szabi
-.-"

Tinman
Azért ebben megint benne van ám kicsit a szûzoltók munkája is... ha valakiket kivágnak egy kocsiból akkor ott bizony vágják az A oszlopot, meg ajtót, meg amit érnek.

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Totti5
Kamion szerencsére alig sérült<#eljen> jó helyen volt jó idõben, mert ha személyautóba mennek bele a barmok...

w77d
úúú egy E kupé... még ha fehér is, akkor is rossz nézni, mintha az enyém lenne tk :S

Merci
Itt szálltak meg a szállodában ahol dolgozok. Már itt is eléggé be voltak állva állítólag...

Tinman
Szvsz spray-s flakon.

Anno régi cégnél, egyik kolléga a mûszerfal mellett hagyott egy levegõspary-s flakont. Az autót bezárta.

Mikor legközelebb arra járt, a szélvédõ és a mûszerfal már romokban, és a bezárt HÁTSÓ ajtót is kinyomta a légnyomás. Hihetetlen volt. ^^

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Szabi
1. ugyanazt a videót nézzük ?
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

2. ja mert hogy az úgy indult, hogy a bringás megállt a zebrán..

Az autós ott hibázott, hogy bement a busz elé, hogy rálóghasson a zebrára, nem kell ezt túlmagyarázni, egyszerûen csak leszrja a kreszt.

Egyébként a videó alapján az a 20centi kb egy méter, a másfél méteres zebrán.. ;-)

Egy a lényeg, egyik se volt szabályos, de az autós örülhet hogy nem lett megfejelve a bukóval amikor hozzáért a bringáshoz..

w77d
1. a videó elején lehet látni, hogy a bringások a zebra közepén állnak

2. a videón könnyen kivehetõ hogy az arcoskodást és az agresszív karlendítést a bringás kezdi meg.

Nem kell túlmagyarázni, egy agresszív kisparaszt volt a bringás és kapott egy maflást. Ok, az autós is hibázott, hogy egy 20 centit rálógott a zebrára, de hát na bumm, mindenki kényelmesen elfért tõle. Hát akkor?