37102
  • Roger6
    Ezt mondom, ha ez a normális neked, hagyd meg a haverjaidnak. :) És már ne is haragudj, de ha valaki, akkor én bizony bocsánatot kérek, ha hibázok, akár fórumon, akár személyesen a szemedbe nézve. Leírtam a véleményem, amit elintéztél annyival, a hogy a semmire írtam - ez a normális hangnem? Ez egy értelmes válasz egy véleményre? Összekeversz valakivel. Miért is kéne bocsánatot kérnem? Leírtam a TÉNYEKET, hogy miből van baleset. Leírtam, hogy szar sofőrök vannak, aminek a szar oktatás az alapja. Sokan nem ismerik a jobbkéz szabályt pl, nem is tudják alkalmazni. Miért is kéne bocsánatot kérnem még mindig? Leírtad, hogy egy munkához mi kell, csak a legfontosabbat hagytad ki, ami nélkül kalap szart sem ér az egész, ezt is leírtam. Miért is kéne bocsánatot kérnem?

Ha tévedek, vagy jogtalanul megbántok valakit, bocsánatot kérek. Az esetedben ez egyáltalán nem történt meg, és hangnemed (ami szerinted teljesen normális) egyáltalán nem normális. Egyetlen értelmes hozzászólásod nem volt, csak a lazát akarod "nyomni", mint mindig. Nem vagy az. Egy olyan hozzászólásod nem volt, hogy "én máshogy gondolom, mégpedig...", hanem jöttél a személyeskedéssel, aztán vádaskodtál, majd utána visszaírtad, hogy én csinálom ezt. Ha pofont kapok, pofont adok. Az meg, hogy te mit gondolsz rólam, akinek ez a normális hangnem... nem igazán érdekel.

Akkor itt lezárhatjuk a témát, vagyis még reagálni fogsz, mindig reagálsz (persze nem arra, ami a téma, csak személyeskedés). Tedd ezt, én még csak el sem fogom olvasni.
    Utoljára szerkesztette: Roger6, 2015.03.15. 14:15:27
  • Rev Hard
    És az nem szinten aluli hogy félreértelmezed a másikat, olyan stílusban beszélsz amire biztos nem a szüleid tanítottak, majd annyi bőr nincs a pofádon hogy azt mond hogy sorry ? Te nem tényeket közöltél hanem félrebeszéltél, én kérek elnézést hogy arra nem voltam hajlandó reagálni, ráadásul nem is értettem a reakciód hisz teljesen normális hangnemben kezdtem beszélgetni. A "demagóg duma" az még teljesen normális, kivéve ha a lelkivilágod egy kishableány szintjén van. Persze még agyalok hol basztam el a hsz-om, valószínűleg ott hogy neked címeztem.
    Utoljára szerkesztette: Rev Hard, 2015.03.15. 14:14:41
  • Roger6
    ". A legfőbb gond a mi oktatásunkkal a vezetési gyakorlat kevés óra száma.." - ezt írtam én is azzal, hogy amikor kézhez kapja az ember a jogsit, ezt már tudnia kéne. Tehát ne legyen ilyen gondja, hogy a váltóra kelljen figyelni. Szóval mi tulajdonképen egyről beszélünk.

Rev Hard: ha neked normális hangnem az, hogy "demagóg dumát tolsz" és hasonlók, akkor beszélgess a haverjaiddal ezen a szinten, nekem nem kell írnod, senki nem kért rá. Normálisan, tényeket közölve írtam egy hosszabb hozzászólást, mi volt a reakció? "Írtál egy kisregényt a semmire." Na, ha ez a normális nálad, akkor tényleg nem kell írnod, nekem az valahogy szinten aluli.
  • gordon 24
    Ilyen szempontból szar ugye a forum, mert írsz, és sokszor nem írsz le mindent amit gondolsz, és ha valki félre akarja érteni simán megteheti... De hát ez van... :-)

Igen érdekesen reagál, pedig már régi motoros itt az sg-n, kb senki nem támadja, még is úgy veszi :-)
  • gordon 24
    Se megint nem arról beszélsz amit mondok.

A kresz szabályt az emberek jó része ismeri. Ezt hidd el. Az, hogy mennyi idő alat szerzi lényegtelen, mert a vizsgát meg kell tennie. Ha a vizsgán átmegy kkor tudja. (többé kevésbé)

Itt nem az autó szeretéséről beszélek. Azt írod, követési távolság be nem tartása stb stb. Hogy tartaná be amikor éppen azt nézi pl hányasban van az autója. Ezért írom azt, hogy az auto kezelése olyan rutin munkának kellene, hogy legyen mint az ágyba pisilés. Tehát nem is veszed észre, hogy vezetsz. Ha ez megtörténik sokkal több időd, illetve lehetőséged van egyéb dolgokkal foglalkozni. Pl milyen távolságot tartok, milyen színű a lámpa, és az stb stb. Ha az embereknek a figyelme 60% át leköti az autó kezelése csak 40% marad a közlekedésre. Ha ez az arány lenne mondjuk 20% autó kezelés és 80% közlekedés jóval kevesebb lenne a baleset ez 100%.

Ugyan ezt írtam amibe bele kötöttél, csak rövidebben. Ezt meg nem a kresz vizsga idején vagy a tanulás idején múlik, hanem azon, hogy valaki mennyit vezet. A legfőbb gond a mi oktatásunkkal a vezetési gyakorlat kevés óra száma..
  • Rev Hard
    Az én hozzászólásomat is totálisan félreértelmezte, én beszélek valamiről ő meg beszél másról aztán elbeszélünk egymás mellett. De legalább normális hangnemben beszélgetne, mert nem elég hgy nem érti amit írok még a stílus is gáz ahogy reagál.
  • Rev Hard
    "Mit szólnál, ha értelmesen vitatnánk meg ezt a témát, személyeskedés nélkül? Próbáljuk meg." Te generálod a vitát meg a személyeskedést, nem vetted még észre ? Vagy hívjunk egy moderátort aki majd eldönti ?
  • Rev Hard
    Neked kőkeményen csőlátásod van. Hajtogatod a szabályaidat, közbe odáig nem jutsz el hogy az élet nem fekete fehér, és vannak egyéb tényezők is amit úgy hívunk hogy körülmények. Ez egy kicsit bonyolultabb annál mint ahogy te elképzeled, persze ettől függetlenül hiheted az ellenkezőjét is, mindenki azt hisz amit akar, majd egyszer rájön.

Mellesleg én teljesen normális hangnemben kezdtem veled beszélgetni, de ahogy látom téged zavar ha valakinek a tiedtől eltérő a véleménye, amit olyan stílusban reagálsz le ami kívánnivalót hagy maga után. Persze én vagyok a hülye, 7 év fórumozás után még nem jöttem rá hogy veled teljesen felesleges egyáltalán szóba állni.
  • Roger6
    Mit szólnál, ha értelmesen vitatnánk meg ezt a témát, személyeskedés nélkül? Próbáljuk meg.

Ez ugyan 2011-es adat, de gyanítom nem sokat változott a dolog.

- (29,31%) sebesség nem megfelelő alkalmazása - hozzátenném, hogy ez nem csak gyorshajtást jelent, hanem útviszonyokhoz, forgalomhoz képest rosszul megválasztott sebesség

- (26,86%) elsőbbség meg nem adása

- (24,31%) Irányváltoztatás, haladás és bekanyarodás szabályainak meg nem tartása

Abban valószínű igazad van, hogy kevesebb lenne a baleset, ha szeretné az autóját az ember, és nem nyűg lenne a vezetés pár embernek, de pl ilyet, hogy balra nagy, jobbra kis ívben kanyarodunk - ezt nem védené ki (ebből is sok eset van). Az elsőbbségadás elmulasztása közúti jelzőtábla utasítása ellenére is tetemes mennyiség a statisztika alapján. Szóval értem, hogy vannak, akik nem szeretik vezetni az autójukat, de ennyi balesetet nem okoz ez.

Szóval gyanítom itt a háttérben egész más van. Akármilyen autóban ülök, követési távolságot betartom. Ha lefordulok, megnézem, hogy van-e gyalogos a gyalogátkelőn, és nem végigmegyek rajta. Ezek számomra alap dolgok, és ezekből is rohadt sok baleset van. Én valahogy újra levizsgáztatnám a balesetet okozókat. Nem állapot, hogy minden jött-ment idióta kap jogosítványt, ráadásul alig 1-2 hét alatt.
  • Adaaam
    3:40 jíháááááá..... csatt
  • PetruZ
    CCT-58, 6:48-tól az a döccenés...
  • gordon 24
    Az a baj, hogy totál nem erről beszélek. :-)

Az amit írtam arra vonatkozik, hogy nagyon sok embernél gond az autó kezelése. Zavarja az autó. Ezért írtam azt, ha nem lenne gondjuk az autó kezelésével több figyelem jutna a közlekedésre. Sok embernél baj az, hogy elveszik abban, hogy : " hányasban vagyok?" "ő kuplungoljak" vagy most kell váltanom stb stb. Ez mind arról veszi el a figyelmét, hogy éppen milyen tábla vagy kereszteződés jön.

Tehát rohadtul nem az autó milyenségéről, minőségéről beszélek. Értelmezd a mondatokat még mielöt fröcsögsz, meg hülyeséget válaszolsz rá...
  • Roger6
  • Willi Betz
    Van egy Totalcar adás is. Bazsó csinálta,Mercedes S600 kupéval. Abban hangzik el egy mondat ami biztos igaz egyes emberekre: "Szép lassan átformálja az embert a saját képére." Tehát legyen minél bunkóbb,minél erőszakosabb. Bár 2003-ig jártam én is ilyennel,csak sedanban,de valahogy nem éreztem késztetést arra,hogy bunkó legyek,szépen nyugisan elautókáztam vele,élveztem,hogy kényelmesen eljutok A-ból B-be. Igaz az csak 420-as volt.
  • Alien69
    Sajna, több szempontból is hibáztál. A legfontosabb, hogy a veszély helyzetet kerüld el, vagy ki, minél hamarabb. Előzd meg, vagy maradj le tőle. Másfelől, azt is rosszul sejted/tudod, hogy "EZEK" hetente vezetnek. pontosabban, biztos van olyan, akik hétvégén egyszer beül a tragacsba, oszt elmegy bevásárolni. De, mióta jelentősen drágult a benya, azóta jelentősen csökkent az utakon az autók is. Azaz, lehet, hogy volt valamikor egy kis rutinja, de az kopik. Aztán, egyszer egy hónapban, vagy akár még ritkábban ül a volán mögé. Ne is csodálkozz, ha baromságokat csinál.
    És térjünk rá a "milyen kocsiban ül" témára.
    Flame ON!!!
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Akinek több a lóvéja, jobb autót vesz, mondjuk BMW-t, és mivel VAN benyára pénze, használja is az autót. DE! Mivel ez bizonyos szint felett, beképzelt majommá válik/VÁLHAT az ember, totál másképpen kezd el viselkedni. Levegőnek nézi a többi embert/közlekedőt (kivéve, ha minimum azonos árkategóriájú a verda alatta. "Hess köcsögök az utamból", mennek DIREKT szabálytalanul. Erre legjobb példa REZESOVÁ főköcsögsége. Szerencsére, nem tudták teljesen elsikálni, de alig kapott büntetést érte (az igazság érzete az embernek jelentősen sérül ilyenkor).
    Természetesen, máskor is írtam, és itt is leírom, hogy én NEM a BMW-seket útálom, inkább egy "stílus jegyre" értem. Gyorsan hajt, nem relative, hanem túllépve a sebesség határokat, cikázik a sorban veszélyeztetve másokat, stb. Azért nevezem ezt a "stílust" BMW-snek, mert amerre járok, többnyire ezzel az autó márkával csinálják ezeket. De, természetesen láttam már hasonlót más járművet vezetőknél is, ford, VW, stb.
  • Willi Betz
    Ez szép volt! Mindenki bénázik kezdő korában,csak van aki több év múlva is ugyan olyan béna,mert nincs rutinja. Pár éve az aktuális barátnőmet próbáltam vezetni tanítgatni. Motorra volt/van jogsija,tehát nem idegen számra a "mozgó jármű". De mégis megijedt amikor elindult alatta az autó,pedig a váltásra figyelnije se kellett - lévén,hogy automata - de nem tudtam meggyőzni,hogy tegye le a B-s jogsit is.
  • Carlos
    Akkor bassza ki a redvas T betut az ablakba!
    Faszom! Ezen kiakadok! Aki kezdo, rakja ki a T betut! Ha nincs T betu akkor levillogom dudalom a picsaba!
    70es tabla mellett ne 40-50-el poroszkaljon mar!

Engem csak az ilyen benak tudnak felkurni vezetes kozben. A -10-es vezetok!

Ha meg kint van a kis T az ablakban lemaradok hadd benazzon. Mosolygok es kivarom. Enis nyomiztam anno! Nem szegyen az!
  • Carlos
    Bocsi hogy csak most reagalok!
    Teny hogy az elmelet kabe arra jo hogyha latsz egy tablat akkor tudd mi az. Meg ugy nagyjabol. Amugy semmire se eleg! A gyakorlat kozben jon meg a tudas sajna. Es persze ilyenkor esszel kellene kozlekedni.

A valtozasokat soha senki nem mondta el nekem. Soha! Max ha hallottam kollegaktol hogy azt tudtad... Ja nem. Fasza.

Szar ez igy!
  • Willi Betz
    Jobb szeretem elkerülni a veszélyhelyzeteket és túl adni rajtuk. A Fittipaldi jelző meg nem igaz rám,betartom a szabályokat,csak normálisan közlekedek; értsd: nem tartok fel másokat,nem bénázok. S ahogy korábban is leírtam engem úgy tanítottak,hogy ne akadályozzak másokat,ehhez tartom is magam azóta.
  • SötétBarom
    Az, hogy egy picit lemaradsz, az nyilván nem megoldás.. Jobb bestresszelni, hátha összebassza az autóját, meg még valakiét. Mi van, ha két napos a jogsija? Annyit tapasztal kezdésnek, hogy minden jött ment proli azt hiszi a világ királya, mert már x éve vezet. Hint: leszarja mindenki, hogy tudsz vezetni. Toleráld a bénákat, legyél udvarias, aztán lesz itthon kultúra. Amíg ez nincs, addig fölösleges miről osztani az észt, mert a közlekedők fele arrogáns fasz, a maradék, akit nem érdekel a vezetés, csak muszájból csinálják, meg maradnak bénák, mert a hozzád hasonló fittipaldik miatt nem mennek sehová szívesen autóval.
  • Roger6
    Igen, az rohadtul racionális, hogy azért nem tartja be a szabályokat, mert nem szereti az autóját, ez tök világos. Várj. Mégsem.

"Ha olyan lenne az autó vezetése mindenkinél, mint az ágyba pisilés jóval kevesebb baleset lenne. Ez 100%." - Miért, akkor megadja az elsőbbséget, vagy az útviszonyoknak majd megfelelően vezet (ez a kettő a balesetek több, mint 60%-át okozza)? Ember, gondolkozz legalább, mielőtt írsz. Ez akkora hülyeség, mint az állat. Mi köze van annak ahhoz, hogy betartom-e a közlekedés szabályait ahhoz, hogy milyen kocsiban ülök - és itt nem az előítéletekre gondolok, hogy valaki BMW-ben ül? Vagy megtanultad és betartod, vagy nem. Nem bonyolult. Ha nem ismered a szabályokat, vagy nem tartod be, akkor Ferrari-ban sem, meg Ladában sem teszed ezt. Ez a racionális, ha már itt tartunk.
    Utoljára szerkesztette: Roger6, 2015.03.15. 08:39:20
  • Willi Betz
    Az esetek többségében észre veszi magát és elmegy az utamból. De a személyes vagyon megóvásom érdekében figyelmeztetem,hogy kezdjen magával valamit. Mondjuk a hétvége hatványozottan gerjeszti a bénákat. Alapvetően türelmes vagyok,de amikor látom,hogy engem is veszélyeztet azzal amit és ahogy csinál,akkor nem kegyelmezek.
  • SötétBarom
    És szerinted az a jó megoldás, hogy ha valaki bizonytalan, vagy rutintalan, hogy villogsz rá meg frusztrálod villogva meg dudálva, hátha hirtelen jól fog vezetni?
  • Willi Betz
    Ez nem is a te hibád,hanem az oktatóé. De nem is azt mondtam,hogy 100-al kell menni városban,hanem annyival amenyivel lehet (város 50,országút 90,pálya 130) De sajnos az utóbbi években rendszeresen azt tapasztalom,hogy nem mennek normálisan a tanulóvezetők. Pont tegnap történt velem,igaz nem tanuló,csak hétvégi sofőr volt. 15. ker. Szentmihályi út,Pólus felé menet. Megy előttem 40-el,a lámpa előtt már 2 km-rel elkezd fékezni,mikor az még zöld. Rávillogok,dudálok gőze nincs róla mi történik körülötte. 4x is rávillogok,mert közben olyan dolgokat csinált ami teljes mértékben balesetveszélyes,elkezd jobbra jelezni sávváltáshoz,miközben mellette van egy másik autó és még rá is húzza,aztán megijed tőle,hogy ott van.....Szóval nagyon sok olyan ember van akik alkalmatlanok az autóvezetésre,főleg mert csak heti 1-2 alkalommal vezetnek. Vagy mert egyszerűen félnek,nem bíznak magukban és nem tudják rendesen kezelni a járművet,mert nem tanították meg nekik. A lassan haladás,főként ha nem indokolt sokszor balesetveszélyesebb mint a gyorsan haladás.
  • Willi Betz
    Ezt most nem értem,nekem akartad küldeni? Olvastam egyik nap,a Phaeton-ost megkínáltam volna egy kis lélekbeli megalázással.
  • Rev Hard
    Mégis mire kéne válaszolnom ? Én feketén fehéren leírtam a véleményem, te meg félrebeszélsz. Innentől kezdve meddő vita, fals idézetekre és provokációra nem lehet mit írni, ennyi. Mellesleg még most is a félreértelmezett hülyeséget hajtogatod, sehol nem írtam hogy leszarom a szabályokat. Inkább olvasgasd gordon 24 #27925 -ös hozzászólását, ő legalább racionálisan gondolkodik.
    Utoljára szerkesztette: Rev Hard, 2015.03.14. 23:40:22
  • Stockbauer33 #27931
  • Rev Hard
    "Hiába tudtam például (szinte) "tökéletesen" mondjuk a kereszteződésekben kinek van elsőbbsége, az attól még csak a könyv." Én is azon az elven vagyok hogy a tapasztalat minden könyvnél többet ér. Ezzel nem azt mondom hogy a könyvben lévő dolgokkal nem kell tisztában lenni, kell, de nem olyan formában ahogy a Grabowszki kolléga gondolja. Mellesleg még ha tudod is akkor mi van ? Van egód meg egy BMW -d és te mész előre elsőként.
  • Roger6
    Hm... mondjam azt, hogy nem vártam mást választ tőled? Annyira tudtam, hogy majd bedobod a laza dumát, és lesz a végén egy "fightback". Kapd össze magad. :) Tehát én: jobban kéne tudni az elméletet is, te: leszarom a szabályokat. De nekem kell összekapnom magam. Jó értelmes hozzászólást sikerült írnod, gondoltam megvéded magad ÉRTELMESEN, sokat vártam.

Téma lezárva, jó éjt!
  • Rev Hard
  • Rev Hard
    Írtál egy kisregényt a semmire. Minek ? Vádaskodsz és támadásként fogod fel amit írtam, kiragadsz idézeteket úgy hogy a másik fele meg lemarad teljesen más értelemmel felruházva azt amit leírtam. Kapd már össze magad.
  • Alien69
    Itt pl olyanra értem, hogy vajh, miért szabálytalan két irányú közlekedésnél a másik oldalra, szembe a forgalommal parkolni. Pontosabban, elvileg ott állhatsz, csak az oda beállás, és onnan kiállás a szabálytalan. Ha egyszer kipróbálod, amúgy logikus. Csak, ehhez meg kell tanulni. De, a könyv tudása totál nem elégséges. Hiába tudtam például (szinte) "tökéletesen" mondjuk a kereszteződésekben kinek van elsőbbsége, az attól még csak a könyv. Totál más az élet, amikor egy folyamatban kell gondolkodnod, és még a pedált is kezelni kell, a kormányt is, mindent egyszerre, nem csak egy "képet" látsz. Ja, és csak reménykedsz, hogy a közlekedés többi szereplője is ugyan úgy tudja, mint Te. Az más kérdés, hogy eleve jól tudod-e, esetleg csak találgatsz, nézed az előtted lévőt, és lemásolod, annak ellenére, hogy lehet, totál szabálytalan.
  • gordon 24
    Ezen annyira felesleges vitázni.

Aki megkapja a jogosítványát, tök mindegy hogy szerezte (kivéve ha vette) valamilyen szinten tudja a szabályokat. De senki nem ezek szerint vezet. És ez a gond. Mindenki főleg ha egy megszokott úton vezet akkor megszokásból vezet még ha az nem is egyezik a kresszel.

A szabályok be nem tartása legtöbbször nem azért van, mert nem tudja, hanem mert telibeszarjuk. És azért mondom, hogy juk mert senki nem tartja be 100% ig a kresz szabályait. Te azért nem tartod be a telefonálást, mert úgy gondolod, hogy tudod csinálni úgy is. A másik azért nem köti be az övet mert úgy gondolja így jó, a harmadik azért megy gyorsan, mert úgy gondolja úgy jó. És ezek 3 an mutogatnak egymásra melyik miért fasz. És ha két ilyen találkozik akkor mennek a tűzoltók. Ez ennyire egyszerű.

A legfőbb baj az, hogy az autó kezeléssel van sok embernek baja. Amíg valakit zavar az autója addig közveszélyes. Márpedig sokan vannak így. Nagyon sokat lehetne javítani azzal, hogy ne kelljen az autóra figyelni. Ha olyan lenne az autó vezetése mindenkinél, mint az ágyba pisilés jóval kevesebb baleset lenne. Ez 100%.

És persze kicsit jobban oda kellene figyelnünk egymásra, és a szabályokra.. De ezt Én sem a 3., 4. sem teszi meg, mindenki agresszív ideges, betart a másiknak, és megy mint a vadbarom.. Ezért van tele ez a topik is..

Ugyan az a helyzet itt is mint a bringásnál, hiába tanítod 10 évig ezt, ha a fejében az embernek más van. Mindig ott dől el a dolog. Tudja, hogy hülye még is megcsinálja, és itt a baj.
  • Roger6
    Azt ne feledd, hogy ami neked logikus, az másnak nem biztos. Sőt, ebből van a baj sokszor.
  • Alien69
    Nem feltétlenül van igazad. Amikor én tanultam, akkor az OKTATÓ NŐM azt mondta, hogy gyorsan minden hülye tud menni. De, lassan sokkal nehezebb. Először tanuljak meg lassan menni. Ennek gondolom az (lehet) az oka, hogy még a pedál kezeléssel is ismerkedtem, és néha-néha még oda néztem, hogy most hol is a pedál, meg melyikre is léptem. Ergo, nagyobb sebességnél nem tudok megfelelően reagálni, mert nincs IDŐ rá. Vizsgán pl nem is tudom, hogy hányszor fulladtam le (de legalább 5x egymás után). Stressz helyzetben voltam, az nap még volt pár plusz órám az oktatómmal, és AKKOR vettük először a tolatva beállást két autó közé. A gyakorlás alatt egyszer se sikerült elfogadhatóan beállnom. De, érdekes, a vizsgán elsőre sikerült. Csak utána nem tudtam elindulni. Szerencsémre, a vizsgabiztos elnézte, mert ugye stressz helyzet, és mondjuk nem lámpás kereszteződésben csináltam (mondta, várjak egy fél percet, ne izguljak, és próbáljam meg újból. Akkor már no para, ment egyből). Később, már friss jogsival is egy jó darabig még ritkán, de a pedál kezelés döcögve ment. Pedig, utána napi szinten kellett vezetnem.
    Szerintem, a probléma inkább abból IS fakad(hat), hogy még ha le is rakja az illető a vizsgát, nem szerez rutint (legalább pedál kezelés menjen). A kresz nem bonyolult, a többségében pár alap szabály van, a többi meg lógikus. Jobbkéz, kanyarodás, táblák, útburkolati jelek, sebesség határok, és kb városban nem is kell sokkal több (kivéve talán a parkolási szabályok). A parkolás azért komplikáltabb, mert vannak olyan kerületek, ahol szinte nincs is semmilyen bünti, ha pl kereszteződésnél 5 métert nem tartod be, vagy forgalommal szemben parkolsz le. Aztán vannak helyek, ahol ezekért kerékbilincs, és kb 15E forint bünti a "jutalom" (lásd nyócker Heimpál kórház mögötti rész pl).
  • Roger6
    Véleményt írok, nem "dumát tolok" - elég nagy különbség.

"A szabályok betartása az egy alapvető..." De ugye itt te már feltételezed, hogy a szabályokat TUDJÁK. Az én véleményem meg az, hogy online (ahol még nem is tudsz visszakérdezni az előadótól, ha esetleg nem értenél valamit) 1 nap alatt nem fogod megtanulni a KRESZ-t. Ugye itt már az elméleted is borul, hiszen ha nem is tudják, hogy pontosan mit hogy kéne, akkor aztán lehet bármilyen nevelésű az ember. Felnőttkorban pedig ugyanúgy változhat az ember, csakis a gyengék mondják azt, hogy késő, szóval lehetetlen (Muhammad Ali-tól tudjuk amúgy is, hogy a lehetetlen nem létezik). Akinek nem inge...

Aztán azt mondod, hogy a szabályok ismerete mellékes, meg én is telibeszarom azokat. Már bocsáss meg, a saját nevedben beszélj, szerintem kurvára fontos, hogy ismerjék a szabályokat (autós, motoros, bringás EGYRÁNT!!!)! Mert ugye ha többen gondolkodnának úgy mint én, nem lenne NAPONTA 2.700 büntetés, mert ezek pont a te gondolkodásmódod miatt vannak, akik telibeszarják a szabályokat, aztán mocskolódnak, hogy a rohadék traffipax, vagy hogy csak 50 métert mentem öv nélkül, meg csak fél percet telefonáltam, amikor épp megbüntettek. A szabályokat ismerni KELL. Nem azért hozzák, hogy neked rosszat tegyenek, hanem a biztonságunk érdekében. Persze, tudom, ilyenkor jönnek egy példával, hogy Józsi haverja a Máté, akinek a szomszédjának a faterjának a macskája már látott olyat, aki hallotta valaki szomszédjától, hogy pont azért élt túl egy ütközést, mert nem volt bekapcsolva az öv.

A legtöbb baleset az elsőbbség meg nem adásából adódik. Mert csomóan azt sem tudják, hogy mi az a jobbkéz-szabály, ha meg véletlenül tudja, nem tudja azt, hogy azt mikor kell alkalmazni. Ez csak példa, nem feltétlen ebből adódik a legnagyobb része.

Aztán ezt a kijelentésed meg végképp nem értem: "munkához szintén fegyelmezettség kell, attól leszel te jó szakember" - én hülye, én meg azt hittem, szaktudás kell, és mindjárt még leírom hogy mi - csak nem akarom lelőni a poént. Gyorsan mondom is a példát: van egy ismerősöm, 10 éve megtanítottam pár Photoshop trükkre, azóta is ez az álma, hogy a világ legjobb grafikusa legyen. Fegyelmezett, el van kötelezve a munka iránt, és magából a maximumot hozza ki, a feladatait legjobb tudása szerint látja el. Tudod mi a helyzet? Az, hogy kevés így is. És miért? Mert nincs tehetsége, nincs szakmai tudása. Hiába tanul, egyszerűen nem alkalmas a szakmára komolyabb szinten, csak egy szutyok hirdetési hetilapnál van, amit nagyjából C64-el is meg lehet szerkeszteni.

Elfogadom, hogy nem ugyanúgy látjuk a dolgot, de gyanítom, ha nem 1 nap alatt lenne "bemagolva" - ami nincs -, akkor jóval kevesebb baleset lenne, és jóval jobb sofőrök.

Willi Betz: nekem anno 15 éve olyan oktatóm volt, aki kivitt rutinpályára, mentem 2 kört, aztán annyi is volt a rutinpálya, utána irány a városi vezetés egészen a jogsi megszerzéséig. Azt, hogy most milyen oktatók vannak sajnos nem tudom.
    Utoljára szerkesztette: Roger6, 2015.03.14. 22:19:44
  • RatBaG #27921
    http://sportgeza.hu/sport/2015/03/14/450-nel_kette_szakadt_auto_gyorsulasi/
  • Willi Betz
    Az igaz,hogy az utóbbi pár évben szarul tanítják a vezetést. De itt főként az oktatókkal van probléma. Amíg féltik a saját autójukat,hogy valami történhet vele,meg nem engedik 30-40-nél többel menni a tanulókat,addig ne is csodálkozzon senki,hogy rossz vezetők lesznek. Amikor pedig nagynehezen megkapja a plasztik kártyáját,akkor se fog normálisan közlekedni,mert a rosszat tanulta meg.
    Utoljára szerkesztette: Willi Betz, 2015.03.14. 20:38:15
  • Rev Hard
    Szerintem demagóg duma amit tolsz, nem attól lesz valaki jó a munkájában, a vezetésben, stb mert évekig ül az iskolapadban. A szabályok betartása az egy alapvető fegyelmezettség, a fegyelmezettséget pedig még egészen kiskorában kéne hogy megtanulja az ember, a szüleitől. Ha nem tanulja meg már felnőttkorban késő, ha már van egy saját világképed amiben a szabályok ismerete mellékes te több év iskolapad után is röhögve telibe fogod szarni őket. A munkához szintén fegyelmezettség kell, attól leszel te jó szakember ha el vagy kötelezve a munkád iránt, érdekel a téma annyira hogy a maximumot kihozd belőle, becsületesen elvégzed a feladatod, ettől leszel te jobb. Az OKJ -s képzés max egy ugródeszka, utána jön a gyakorlat. Mellesleg nem tudom hogy mit vársz egy pénz orientált világtól.
    Utoljára szerkesztette: Rev Hard, 2015.03.14. 20:01:00
  • Roger6
    Szerintem meg pont ezért vannak szar sofőrök, és pont ezért büntetnek 2.700-szor naponta. Nehogy magadra vedd, kérlek. De te is tudod, hogy ennyi idő lófaszra sem jó. Mint a szaros OKJ-és képzések, fél év alatt "megtanítják" azt, amit amúgy 3-4-5 évig tanulnak az emberek. Sok fos szakember az eredménye. Kivételek mindig vannak.

Na meg azt is megkérdezném, hogy a 15 év alatt végrehajtott változtatásokat számon kérték tőled?