37102
  • FrezeR
    Két halálos áldozat a tragikus somogyi balesetben

• SötétBarom
    A kormány elrántása nem reflex. Ha már ilyen masszívan hülyézel másokat. Kb annyira reflex, mint amikor kezd égni egy ház, a madár meg kinyitja az ablakot, hogy kimenjen a füst. Rossz reakció, semmi más.
  • Alien69
    Pedig erre vannak a vezetéstechnikai tréningek, és van buszos-kamionos IS! Pont az a lényeg, hogy ilyen szitukat szimulálnak. Azért KELL(ene) ilyenen MINDENKINEK részt vennie, mert sokkal kevesebb lenne a baleset. Persze, egy kresz vizsga ára így is qurva magas, de mondjuk, ha állami támogatásos lenne... Az adott balesetnél meg pont ez a fajta információ hiányzik, ezért a rutin ugrik be. Ha ugye gyakorolnának az emberek ilyen szitukat, akkor nem a padló féket ismernék egyetlen megoldásnak. Sajna, itt is ugye a munka adókkal van a baj. Minél olcsóbban akarják megoldani, ezért felvesznek inkább olyan sofőröket, akik olcsón bevállalják a havas utakat is, egyedül Spanyol Országig, meg vissza. Aztán ha baj van, akkor persze a sofőr a hibás.
  • Roger6
    Maximálisan egyetértek veletek, de szerintem ne ragozzuk a témát tovább.
  • Norbi1990
    Váratlan szituációk megoldását elkerülését gyakorolni csak autós szimulátorba, vagy versenyzős játékokkal lehet én szerintem.
    Pl online bajnokságok vagy public szervereken (publikba sok az idióta akik direkt ki akarnak lökni) ezt jól lehet gyakorolni :)

Persze valóságba lehet, hogy mást csinálnék (még nem volt sok ilyen szitu, de sok mindent a szimből tanultam és tudtam hasznosítani dolgokat a valós autóvezetéshez), de a hirtelen döntés képességét és a reflexet talán így meg lehet tanulni.
    Utoljára szerkesztette: Norbi1990, 2016.12.20. 14:02:43
  • Totti5
    Azt nem oktatja és nem prezentálja senki hogy egy barom nem az útviszonyoknak megfelelően előzget és halad, aminek következtében keresztbeáll az úton / összetöri magát és ezt te tökéletes kerüld ki, old meg azonnali reakcióval ( mert neki lehet menni és kinyírni, le lehet menni az útról és rommá törni a vasat, vagy el lehet dőlni is, vagy vagy vagy.... sok sok lehetőség van, minden az adott helyzettől függ, ami mindig EGYEDI és kiszámíthatatlan ). Ezt semmilyen iskola nem tanítja. Azt igen, azt lehet gyakorolni egy forgalomtól elzárt, szabályozott környezeteben, hogy ha megcsúszik a vas akkor mit kell tenni, na de annak semmi köze a mostani esethez.
    Utoljára szerkesztette: Totti5, 2016.12.20. 13:42:52
  • RatBaG #31200
  • Roger6
    Igazad van, érdekességképpen raktam be.
  • Tirion
    köszönöm Roger6 a privi üzenetet,de nem érted és rosszul látod a dolgokat.

mellesleg az esti berlini akció nem baleset volt hanem tudatos terrorcselekmény és célzott gyílkosság! Az a baleset,ha benézel egy macisajtot és kiszaladsz a főútra és csattansz egy autóval aki fellök a villamosmegállóba és ott elütsz egy embert.....az,hogy szándékosan a tömegbe vezetnek gyílkolási szándékkal egy kamiont aminek megölik előtte a tulajdonosát és elveszik tőle az egy kitervelt,szándékos gyílkosság!
  • Roger6
  • Alien69
    Nagyon feszült vagy, menj, csinálj valamit Magaddal. Értem én, sofőr vagy. No és, hivatalos sofőr? Hány évig tanultad a SZAKMÁT? Van egy ismerősöm, az még TÉNYLEG hivatásos sofőr. Asszem jópár éve NINCSEN ilyen szakma már. Nem teher vagy busz sofőrről beszélek. De mindegy is (OKJs tanfolyam nem számít). Az adott szituban NEM Te voltál ott, hanem más. Annak így sikerült megoldania a problémát.
  • Bebut
    Szerintem van különbség egy buszos és egy autós tréning között, ha van egyáltalán buszos. Ugye van autónál az a rénszarvasteszt vagy mi. Ott megtanulod, hogy ha valami akadály kerül hirtelen eléd, akkor hogyan kerüld ki megpördülés nélkül. Busznál ezt úgy képzelem el, hogy arra képzik ki, hogy rongyoljn át rajta, tréningen ezek bóják vagy vízfalak ugye. Nekem sincs meg ez a reflex én tuti elrántanám.

Rendszerváltás után, mikor kiszabadultak a magyar túristák az osztrák hegyekbe, havonta jöttek a hírek, hogy a magyar túrista buszok hogyan nem tudtak lefelé megállni, és haltak meg az emberek. Persze itt köze volt a buszok álapotának is a dolgokhoz, de a sofőrök is hibáztak, mert lefele beletapostak a fékbe, és mikor gyorsult tovább a busz, vissza akartak váltani, de akkor már nem lehetett sebességbe rakni. A fék persze addigra már rég elfogyott, és megkezdődött a száguldás. Ezt mind reflexszerűen csinálták, azokból a tapasztalatokból, amit itt az alföldön szereztek. Ott az nem volt jó, a váratlan helyzetet mem jól reagálták le. Én akkor még nem éltem, de ezt nálam sokkal okosabb emberek mesélték, és nekik elhiszem.

Ja és persze, simán leúszom Katinkát, de nem is értem, ez mért lenne kérdés.
  • Roger6
    Kamion a tömegbe. - 12 ember meghalt, 48 ember megsebesült, egy része súlyosan.
    Utoljára szerkesztette: Roger6, 2016.12.20. 08:15:21
  • Roger6
    :D Írtam egy hosszú esszét, de inkább privátban küldöm el, mert semmi köze a topichoz ennek már.
  • Tirion
    na te okostojás én hivatalos személyi sofőr vagyok, fontos embereket hozok-viszek naponta! nekünk is el lett mondva és trainingeket tartottak,hogy kurvára nem kerülünk ki semmit hanem megyünk tovább,mert sokkal biztonságosabb mint a fogyatékos szar sofőrök reflexszerű kormányrángatása! Én már ütöttem el fácánt és nem basztam bele a kocsit az útmenti fákba,mint te aki ugye reflexből elrántod a kormányt! És igen ezt tanítják, az,hogy ez a buszsofőr a legalapvetőbb hivatalos vezetői szabályal sem volt tisztában ez most 3 ember életébe került! felfogtad már ,hogy miről ugatunk? És lehet tanulni,hogy ne reflexből cselekedj, igaz ha te egy majom vagy vagy kutya akkor nyílván nehezebb,de az ember képes rá! Kivéve aki fogyatékos és nem kéne volán mögé űlnie úgy,hogy embereket szállít!
    És jó a példa a kommandósokkal,harcművészekkel,sportlövőkkel,úszókkal,pilótákkal, stb. stb. az a saját szellemi fogyatékod ,hogy nem érted....jó éjt!
  • Roger6
    Vezetéstechnikai tréningen megtanítják, hogy ha hirtelen megcsúszik az autó vízen, jégen, hogyan tudd korrigálni, vagy hogy hogyan kerüld el az ütközést (ezt próbálta most is a sofőr), meg szlalomozni, vészfékezni, na de azt nem, hogy ha beléd száguld egy autó a saját manőverezésének a balfaszsága miatt, akkor mit kell tenni, ugyanis ehhez buszokat kéne törni naponta. Ott sem tanítják meg, hogy ha az előtted lévő autó elkezd pörögni, aztán belédcsapódik, akkor mit kell tenni. A reflex az volt, hogy elrántotta a kormányt - elvileg. Ennyi a sztori. Amúgy ahogy olvastam, egy képzett sofőrről volt szó.

Ez nem rád vonatkozik: bár tudom, itt az SG-n nincs olyan dolog, amit valaki ne tudna sokkal jobban, okosabban megcsinálni, mint az adott személy adott helyzetben. Szerintem itt még Hosszú Katinkát is leússzák a faszba sokan. Pedig ezen emberek nagy része még TV-n sem látott hasonló manővert, nem hogy élőben, vagy akár sajnálatos elszenvedője lett volna. Az meg, hogy nem értik a reflex fogalmát, működését sokan, több, mint aggasztó. Siralmas.
    Utoljára szerkesztette: Roger6, 2016.12.19. 23:55:45
  • Alien69
    Tévedés. Én pl qrvára NEM tudom, miről is "beszéltek" Ti ketten itten. Számomra totál hülyeség. Ja, mert hogy fingom nincsen a buszvezetéshez. Nem ránthatja félre a kormányt? Ok, most már ezt is tudom. De azért nyugtassatok meg, a magassági kormányt azért használhatják? Vagy azt sem? Nincsen minden ablaknál légzsák?
  • Bebut
    És azt hol olvastad? A reflexekről volt szó. A buszost a vezetéstechnikai tréningre írtam, és a hétköznapi sofőrhöz hasonlítottam.
  • Roger6
    Elég kemény egy kommandóst buszsofőrhöz hasonlítani :)
  • Bebut
    A reflexeket át lehet írni sok gyakorlással. Ha megtámadnak az utcán, akkor pánikba fogsz esni. De felkészüléssel elérheted, hogy elfuss. Egy rendőr vagy katona tudja mi a feladata vészhelyzetben, egy hétköznapi ember nem. És azért mert őket képzik erre, hogy az alapvető reflexeiket átírják. A vezetéstechnikai tréningek se véletlenül vannak. Azért, hogy ha váratlan helyzetbe kerülsz, a reflexeid jó irányba vigyenek. Sajnos a buszosok nem feltétlenül kapják meg a megfelelő képzést, ahogyan senki se mikor kezébe nyomják a jogsit. Az csak arra jó, hogy Aból Bbe el tudj menni, ha nincs semmi váratlan.
  • Roger6
    "szándékos vagy tudatos irányítás nélkül" - nahát, elmehetsz biológusnak, gyorsan mutasd meg a senkiháziaknak. De jobban szeretem, ha a kedvesem súg a fülembe bármit, nem egy olyan ember, aki még a reflex fogalmával sincs tisztában.
    Utoljára szerkesztette: Roger6, 2016.12.19. 17:20:48
  • Tirion
    akkor megsugom,hogy lehet uralkodni a reflexeid felett
    Utoljára szerkesztette: Tirion, 2016.12.19. 17:17:13
  • Roger6
    XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Hát ez már az a szint, ahova nem süllyedek. :)

reflex (főnév) Biológia: Akaratlan izomműködés; gépies visszahatás. A test gyors válaszreakciója egy környezetből érkezett ingerre szándékos vagy tudatos irányítás nélkül. Ezt a gyors mozgást kiváltó idegműködés.
    Utoljára szerkesztette: Roger6, 2016.12.19. 17:11:14
  • Tirion
    te nagyonokos ennyi erővel ha az előtted lévőnek felvillan a féklámpája te satuzol egyet? nemigaz? ,merthogy reflex....tudod aki tud vezetni az nem csinál hírtelen manővert még vészhelyzetben sem! Emberünk szar sofőr,mert beborított egy Buszt tele utassal csak,mert képtelen volt a reflexein uralkodni ami egyébként alap dolog lenne ha beülsz egy gépjárműbe! Sajnálom,hogy ennyire buta és veszélyes vagy és még vezetsz.....
    Utoljára szerkesztette: Tirion, 2016.12.19. 17:07:49
  • Roger6
    Sajnálom, ha nem érted a reflex működését, ismét magas színvonalon társalogtam veled, és az érveid megint hasonlóan meggyőzőek voltak, mint eddig. Te fotelkirály.
    Utoljára szerkesztette: Roger6, 2016.12.19. 17:03:37
  • Tirion
    a lényeghez megint nem sok közöd volt! remélem biciklid van maximum
  • Roger6
    Ja, sokszor előzi meg őket is egy autó, és kerülnek hasonló helyzetbe. :)
    Utoljára szerkesztette: Roger6, 2016.12.19. 16:58:24
  • Tirion
    a hülye példáddal amúgy naponta lenne 2-3 légikatasztrofa
  • Roger6
    Mindenki tudja mit KÉNE tenni. De a reflexet felülírni nem ilyen egyszerű.
  • Totti5
    Ott voltál?
  • Roger6
    Veled még ilyen nem esett meg, világos. Gondolom el sem vágtad soha az ujjad késsel, nem vertél kalapáccsal rá soha, nem vágtad be a fejed sehova, amelyek után mind reflex szerűen viselkedsz. Te ilyen steril gyerek vagy. Hogy értsd, ez mind olyan szituáció, amire nem számítasz, ahogy a buszos sem arra, ami történni fog.
    Utoljára szerkesztette: Roger6, 2016.12.19. 16:55:22
  • Tirion
    nem érek a forró lábashoz,hogy ne égesse meg a kezem! aki ilyen szar buszsofőr az legyen postás egy biciklin!
  • Roger6
    A reflexek meg felülírták az alapszabályt. Ezért fotelokosság a nem rángatjuk. Mondom a példát: hozzáérsz egy forró lábashoz - egyből elkapod a kezed. Csakis akkor tartod ott, ha erre előtte tudatosan készülsz, és tudod mi fog történni. Ha viszont tized másodpercek alatt csinálsz valamit, az reflex, nem tudta, hogy ez fog történni.
    Utoljára szerkesztette: Roger6, 2016.12.19. 16:51:34
  • Tirion
    ez nem fotel okosság ez alapszabály egy ilyen járműnél!!! nem érted,hogy 50 emberért felel? aki erre az alap dologra képtelen azt minek engedik egy busz volánja mögé! kérdezz meg egy buszost,hogy kurvára nem rángatjuk a kormányt ez nem személyautó! A buszsofőr is hibás itt ,de keményen!
  • Nyiri
    Fotelből okosnak lenni mindig egyszerű. Ezt kb olyan mint amikor a bíróságon egy szakértő előadja mit kellett volna tennie a sofőrnek és ezt 3 hónapon át elemezte, miközben a sofőrnek volt 1 tized másodperce dönteni.
  • Bebut
    Igen persze lehet, hogy nem rántotta félre a kormányt, és az autó felborította. De a lényeg, hogy a buszosnak semmilyen körülmények között nem szabad félre húzni a kormányt. Ő 50 emberért felel, akiknek az életét nem kockáztathatja azért, hogy esetleg elkerüljön egy autót. A reflexekkel nem lehet mit kezdeni, én is elrántanám szerintem, de nem is vagyok buszsofőr.
  • Héeder
    Jó kis Veszprémi Mikulás rally :D
  • Alien69
    Sajna, semmi sem ilyen egyszerű. Nem voltunk ott, nem tudjuk, mi lett volna ha... Ha a busz elejét megtolta a pörgő autó, az utasok azt érezhették, hogy a sofőr rántotta félre. Ha lenne fedélzeti kamera, az talán segíthetne, de így csak találgatás...
  • Bebut
    Igen, de a buszos megpróbálta kikerülni, és ez volt a hiba. A buszosnak nem szabad elrántani a kormányt, mert felborul a busz és ez lesz belőle. A győri kosaras lányok is így jártak. A buszos elrántotta a kormányt felborultak az árokban. Ha tartotta volna egyenesben legyalulják az ő sávukba átjövő kocsit, de a buszon lévőknek nem lett volna baja. Így meghalt 1-2 ember, meg valakinek amputálni is kellett a lábát.
  • Alien69
    Ember. Azt ugye vágod, hogy NEM (ismétlem n e m ) a busz előzött!!! A BUSZT előzték, és az előző bénaluzer volt (vagy esetleg csak tapasztalatlan láma), és vissza téréskor elvesztette az autója felett az uralmat, majd neki csapódott a busznak, aminek szintén esélye se volt ilyen behatás elkerülésére.