Gothic 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Fantusz
Vannak a játékban (magyarul) könyvespolcok, amelyek vagy az õsi tudást, vagy az alkímiát növelik.
A pult viszont nem tudom mire jó, ott semmi nem történik.
Könyvespolcoknál sokszor áll NPC, ezekhez jó esetben éjjel lehet oda férni.

Molnibalage
Egy dolgot felejtettem el, hogy mikor válik olvashatóvá a Monastery legalsó szintjén levõ könyv.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
HP és mana a Innos és Beliár szobroknál. Õsi tudás bárhol lehet. Nem jegyzem meg, el kell olvasni mindet.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Köszönöm, rögtön rákeresek.

Egyébként tovább folytatva a játékot, megkérdezném:
Hol és hogyan lehet a maximum health-et és manát fejleszteni?
Továbbá mely városokban találok sok õsi tudást adó könyvespolcot?

Molnibalage
A goblinok egy része beesett a bányába és meghalt. Még soha nem volt ilyen hiba...

Fantusz
Tegnap futottam össze a mókás kis csapattal.
A dagadt rohadék egy nevesített ogre, libasorban vezetgetett egy csapat goblint, fekete goblint kint a havas északon (tehát nem bányában találkoztunk).
Kiscserkész (vagy inkább úttörõ felvonulás) feelingje volt a jelenetnek <#vigyor1>

Próbáltam rákeresni melyik klánhoz tartozik a küldetés, de nem találtam meg.

Molnibalage
Mi az a küldetés, hogy a "dagadt rohadék meghalt"? Sétáltam lent a bányában támadás során és valahogy teljesült, de nem akkor mikor legyaktam valakit, éppen holtidõban. Eddig soha nem találkoztam ezzel emékeim szerint.

Molnibalage
Az AB + easy szint mellett persze új MI-vel értettem.

Molnibalage
Na, a véleményem arról, hogy milyen kombinációban tûnik érdekesnek játszani.

- AB nélkül és új MI. Ez estben 500 feletti strengt esetén 200 körüli sebzésû fegyverrel lehet TALÁN esélyed az ork seregek ellen 3. szintû kétkezes harccal. (AB bekapcsolása mellett consollal próbáltam ezt ki.) Lényegében egy ütés = 1 halott ork elérhetõ, kivéve elit ork. Ez lényegében egy G2 játék végi szint. Ott is ez volt a szitu.

- AB belõve, de easyn. Az orok így nem ûbertáp harcmûvészek és hasonlóan üthetõek le, mint a fenti esetben, de annyira azért nem. Középszinten teljesen esélytelennek tûnik. Elvben csak két ork támadhat rád a kézikönyv szerint, csak ez nem igazán igaz. A gond az, ha ütésnek vége úgy tûnik, hogy az MI azonnal üt csak másik orokokkal. Lényegében így 4 ork támadhat rá. Easy szinten még van esélyed tényleges ügyességen alapuló harcra.

Molnibalage
Én végigmentem a térkép szélén és megtaláltam simán mindet. Emlékeim szerint egy barlangban vannak.

Egyébként a gohic3 map szavak csodákra képesek a képkeresõben. A Gotich3.hu és a Worldofgohtic is minden segítséget megad...

Ishtar nál van olyan küldi hogy a 3 falkavezér -(Three pack leaders)

Kéne találni 3 barlangot ahol meg kell ölni a falkavezért. Viszont én csak 1-et találtam - a Kafa kútja mögöttit.

Kb fél órán át keresgéltem, de nem találtam. A googleba sem találtam segítséget.

Hol van a másik 2 barlang?

Molnibalage
#18906 hozzászólás és még néhány ami körülötte van.

Molnibalage
Az új MI mellett semmit sem ér a kétkezets harc. A régi MI mellett meg tökmindegy, hogy milyen harcmodorral csinálod azt, hogy kilkk, kilkk, kilkk...

25-ös szinten? Gondolom akkor futkosás volt az egész. Na, nálam az ilyen dolgok azok az igazi hangulatgyilkosok. Ha valamivel nem bírok el, akkor késõbb visszamegyek. A vár elõtti orksereget konkrétan a játék legvégén irtottam ki eddig mindig. Most 60. szintet karcolgatom, de Vengard sincs még kipucolva. Persze azért, mert meg akarom nézni, hogy az új MI-vel és a 210-ez sebzésû fegyverrel meg lehet -e tenni. (Szerintem nem.) Aztán megnézem, hogy 500-as sebzéssel megy -e.

Régi MI mellett meg tökmindegy. 30-35. szint után semmi sem állíthat meg csak az sámánok.

Az íjászot meg alapvetõen halálosabbá kellene tenni, mert így semmi értelme. Mondjuk az egész harc és fejlõdési rendszer kiegyensúlyozatlan. Nem akarom sértegetni a készítõket, de ennél én 5 perc alatt jobbat találok ki. Lásd lentebb.

Fantusz
Szerepjátékban, kalandjátékban többnyire az íjászokkal legnehezebb boldogulni a sok kényszerû közelharc miatt.
Ennél a játéknál lenne alternatíva az íjásznak hozzá illõ közelharci technikával küzdeni, de eléggé lehangolt, hogy a dualos harcmodort mester szinten csak orkbarátként lehet megtanulni.
A küldetések jelentõs része különbözõ vadászatokból áll, a végjátékban jöhetnek a tömegek elleni harcok - no ott magam sem tudom mi lesz, íjjal nem sokra megyek, pofozkodni kell.

(Kb. 25-ös szinten hosszas türelemjáték után felszámoltam a mágikus burok elõtt állomásozó ork sereget de a városok felszabadítása közben kétlem, hogy lesz lehetõség türelemjátékot játszani)

Molnibalage
A régi Gothiccal részekkel ellentétben itt a varázsló is ölthet tank jelleget, mert veszed és nem kapod - persze zsé ellenében - a páncélt a frakciótól, mint a G1/G2-ben. A válasz tehát igen, akár Paladin armorban is rohangálhatsz. Persze a varázslók gúnyái asszem rendelkeznek egyéb plusz képeséggekkel is, kérdés, hogy ezek mennyire hasznosak.

Lévén, hogy 500 mana + mana regen mellett az ellen még megközelíteni sem képes igazán huszadrangú a téma...

A vadász karaktert meg nem értem. Az a full íjász teljsen életképtelen volt eddig számomra az összes Gothicban.

Fantusz
A vadász karakterem után indítottam egy másikat, akit varázshasználónak szánok.

Eddig fõleg az õsi tudást próbáltam növelni, táblákkal, oltáraknál, illetve azért néhány varázslatot is megtanult.
Villámcsapás eddig hatékonyabbnak bizonyult, mint a jégdárda, s az állatszelídítés is jelentõs segítség.
A mana még kevés 200 alatti, de úgy gondoltam a jobban megéri a mana regenerációhoz szükséges 200 õsi tudásra hajtani, mint a sok manára.

Ami nem világos: lehet valahol mágusoknak köpenyt szerezni, vagy a varázslók is páncélba öltözve járnak?
A köpönyeg javítás perk páncélokra vonatkozik, vagy lesznek varázslóköntösök?
Mesteri botharcot kitõl lehet tanulni? - alkalmanént jól jön a botharc.

Molnibalage
A fickó vagy 1 csomaggal vág hozzád. Én elég sok emberek adtam és még mindig van vagy 4 db.

A játékot semlegesen told végig ameddig csak tudod. Aztán kb. 2-3 óra eltéréssel orrként, semlegesen és Innor oldalán is végigtolható...

Azért nézek vjátszást, mert különben túl hosszú lenne a játék.
Meg lehet lemaradnék egy pár érdekes küldirõl.

Én kb 1-2 éve kezdtem a Gothic 1-el .. és még csak itt tartok, ha nem nézném a vj-t akkor lehet hogy még csak a 2. résznél tartanék. Persze nem folyamatosan csak ezzel a játékkal játszom, van olyan amikor pl 1-2 héten át csak ezzel, de van amikor hozzá se nyúlok.

Próbálok semleges maradni a játékban hogy minél több küldit megcsináljak. Amúgy se hiszem hogy ha végigviszem a játékot, valamikor újból elkezdeném.

Az hogy elcsalogattam a vízmágust az is egy döntés a játékban - nem akartam velük összeveszni - hátha még szükségem lesz rájuk - ezért titokban megöltem a vízmágusukat. Mi ezzel a baj?
Én mindenki haverja vagyok. :)

Amúgy sikerült megoldanom, a vérszomj úgy hatott csak hogyha a vízmágus nem talált el a varázslatával, így nem támadott meg senki rajta kívûl.

Viszont megint elakadtam - Ishtarba kell füvet szereznem Lagobol -amit a Bloody bloodflies küldiért kaptam, viszont ha jól emlékszem azt odaadtam Gonzalesnek ajándékba.
Ezt a küldit hogy lehetne megoldani?

Fantusz
Magyar felirat az 1.6 patchban van benne.

Keress rá a neten a magyarítás menetére, a lényeg az, hogy az 1.6-os patch telepítése elõtt az iniben át kell írni az "englist hungarisra", illetve egy másik ini-ben engedélyezni kell a felirat megjelenését.

Ha sikerül magyarítani a további patchelés (1.73) után is marad a magyar felirat.

Az 1.73 community patch után lehetséges magyarrá varázsolni a játék feliratait?

Molnibalage
És miért akarod elcsalogatni? El kel fogadni, hogy vannak döntések a játékban. Ha vímágust ölsz, akkor nem leszel a nomádok haverja. Tudod, ez az RPG lényege.

Már vagy 6-jára - és utoljára - tolom most végig a G3-at, de ebbõl egyszer csináltam orkok oldalán. Nem esett jól vízmágust ölni...

Én is szoktam warezolni, de ha valami nem tetszik egyszerûen törlöm. Ez inkább emberfüggõ!

Oscar Wilde: Az egyszer? gyönyörök a bonyolult ember utolsó menedéke. Eredeti Bölcs: Légy rossz, a jókkal úgyis mindig csak kibaxnak.

Meg akartam ölni az egyik vízmágust, de mivel a nomádoknál van, el akartam csalogatni a vérszomj varázslat segítségével. Viszont ha rávarázsolom a mágusra mindenki megtámad, ugyanaz a hatása mintha fegyverrel támadnék rá...

Már komolyan kezd elegem lenne ebbõl a játékból... Kb két órája játszok, szeretnék megölni 2 vízmágust....

Hogy csalogathatnám el?

Molnibalage
Egyébként annak ellenére, hogy szeretem a játékot a harcrendszerre a totális kiegyensúlyozatlanság a jellemzõ még most is. Vagy lehetetlenül nehéz vagy röhejesen könnyû.

- Az új AI + alternate balance mellet lehetetlen az orkseregek kinyírása. Rakhatok fel videót, hogy 385-ös erõvel és a 210-es sebzésû sildeni ork fegyverével + orkmészárlással mire megy az ember. Nagyjából semmire. A kísérõgetõs küldetések alatt is 6 orkos csapat megfektet engem, de a havert biztosan. Staminát is picit felnyomtam, de pillanatok alatt elfogy és lassú leszek támadáskor. Bezzeg az ellen folyamatosan pörög és villámgyors...

- Alt. balance + régi MI = 0 kivhíás. Morttal mentünk a Fire Clan faluba. Az orkok rárontottak a futó Mortra. (Hogy miért a tábor mellet ment, mikor eddig nem volt szokása, azt nem tudom...) Fegyver elõvesz, és kilkk, kilkk klikk... Ennyi a csata. Ha elsõre nem ütnek meg, akkor csak komoly forduláskor zúz le az ellen. Tökéletesen lényegtelen, hogy a stamina már rég zérón van.

- Alt balance nélkül + új MI. Na, ezt még nem próbáltam, de cheattal imitálni fogom. Feltotlom 510 tájára az erõt és megnézem, hogy ekkor mi lesz. Szerintem ekkor sem tudsz semmit kezdeni a nagy orkcsapatokkal.

Figyelj már. Szidod a játékot a saját fórumában, és besértõdsz azon hogy az emberek védik a játékot (jogosan) a játék saját fórumában.
Ember, van szemed?
Ja és sikeresen kiderült, hogy csak vitát gerjeszteni gyöszöl ide.

Ja vita lezárva, a gumival bélelt csendes pihenõ szobát megnyerted.

Fantusz
Nem az ellenfelekkel van gondom a sivatagban, hanem a küldetések nagyon kiélezettek, nem nagyon lehet húzni a döntéseket úgy, mint az orkok-lázadók lakta területeken - azért mentem vissza, mert még ott is rengeteg küldetés van.

Ezzel a dualos harcmóddal lehet mellé nyúltam, a karakterem elsõsorban vadász, de muszáj valamilyen közelharcot is tanulni, nem lehet mindíg íjazni.
Vadásznak egy alabárd elég idegen, sõt még a kard+pajzs sem illik a kezébe (pedig ezt lehetne legkönnyebben feltápolni, csak ugye akkor harcos, lovag lenne), ezért gondoltam a két kardos alternatívára, s némileg csalódás, hogy kószáktól, vagy lázadóktól nem tanulható.

Hát akkor ezzel a vita le is zárult.

Szerintem a morrohun team, akik három éven át fordították a morrowindet és két éven át az obliviont, megérdemelne annyit hogy kipróbáld a munkájukat mielõtt pocséknak nevezed.

Nekem meg az ilyen szemellenzõs gothicbuzi hozzászólásokkal van tele a tököm.

Nekem pedig az Oblivionbuzi hozzászólásokkal ha melette egy nála jóval fejlettebb játékot ok nélkül fikáznak :)

Bakker, ugyanazokkal a játékokkal játszotunk? Merthogy a Gothic3 technikailag egy szégyenletes játék volt, csúcsgépeken is szaggatott mint az állat, az akkori magyar gamer-gépek 90%-án pedig alig futott el.

Megfelelõ látványhoz megfelelõ gép kell. Kérdés mit értünk látvány alatt. Oblivionnál gyakran felhozták a rettentõ sterilséget, ahhoz képest a Gothicok "élnek". ATI 9600-on én sem játszottam a G3-al, (azon szerintem az Obi sem remekelt volna, sõt alapból tán el se indult) de mihelyst jobb kártyám lett, már lett értelme játszani vele. Akad az tény, erõs gépen is, de még így is jobb mint az Obi :)

A Risenben számtalan olyan hely volt a küldetésekben, hogy bugba futottál, és emiatt nem tudtad továbbvinni a játékot.

Nem nagyon emlékszem különösebb bugra, simán végig lehetett nyomni. Ez általános tapasztalat ahogy olvasgattam itt a fórumon. Persze lehet hogy egy nagyon primitív küldetésekhez szokott Obisnak gondot okoz ha egy küldetés bonyolódik...

A harcrendszer egy szar volt, a nehézségi fokozat rosszul volt beállítva, a varázslatok száma nevetséges volt, variációs lehetõségek nem voltak.

A harcrendszert érdekesmód mindenki dicsérte, a lényeg hogy többféle kombinációt lehetett használni. Obinál nem emlékszem hogy lett volna választék... A nehézség pont jó volt. Varázslatokról nem tudok nyilatkozni mert harcossal nyomtam. Ettõl függetlenül nem attól jó vagy nem jó egy játék hogy 10 vagy 200 féle varázslat van.

Ezekután te ezeket az erõsen amatõr munkákat hasonlítod az oblivionhoz, ami kijövetelekor a piac legjobb grafikáját hozta, és minden gépen elfutott medium detailen?

A Gothicokat mindennek nevezném csak amatõr munkának nem :) Érdekes hogy mind a Morro, mind az Obli unalomba fulladt nálam egy idõ után, ezzel szemben az összes Gothicot végignyomtam és ne adj isten még élveztem is. Már megint a grafika... meg hogy minden gépen elfutott... ha ha ha. Azért emlékszem hogy az összes nvidia összefosta magát rajta, az ATI-k jobban futtatták a játékok, és el kellett telnie ott is egy idõnek, mire a hardver elég érett lett a játék rezzenéstelen futtatásához.

...miben egyetlen küldetésbug se volt, és a játék minden porcikájáról sugárzott a profizmus. Ezt nevezed te szarnak, nullának.

Ha te a Gothicot A SAJÁT TOPIKJÁBAN :)amatõr munkának nevezed, akkor ilyen alapon igen, az Obi egy szar, hiszen játszhatatlanul unalmas.

Szerintem pedig a te igényességed, minõségérzéked egy óriási nulla, ha nem érzed a különbséget a csiszolt profi munka és az amatõr szarok között.

Az érzés kölcsönös :)
Molnibalage
Ha pocsék a fordítás, akkor nem...

Pedig bizony szívás tud lenni, amikor nincsen rendesen meghatározva, mit kell csinálni, és csak bóklászol céltalanul, fõleg egy akkora térképen mint a gothic3-é.

Amit belinkeltem, az full szöveg és felirat magyarítás, a Morrohun team munkája.

Egyébként meg nem érekel, hogy van vagy sem.

Ez nem volt túl barátságos. Amúgy ez nem arról szól hogy tudsz e angolul vagy sem, hanem arról hogy az anyanyelveden sokkal jobb játszani.

Molnibalage
Nem, nem bukod egyiket sem. És pusztán port az RPG jelleg miatt nem nyírom ki õket. Haverok. Mind. :)

Szerintem egy RPG lényege, hogy te tolod végig. 10 percenként megnézni a végigjátszást semmi értelme.

Nincs trükk a repu hiány ellen. Ha nincs meg a repu - terület alapján ellenõriz a program - akkor rád fognak támadni.

Akkor toltam amikor még az elsõ patcheknél tartott, azóta nem vettem elõ.
Egyébként a Risenre irtam azt, hogy viszonylag sokat toltam.

Próbáltam befutni Ishatar -ba de akkor meg mindenki rám támadott.
Nincs valami trükk?

Azért majd kipróbálom. Amúgy szerintem jó ötlet hogy mutatja a térkép hogy merre menj, mivel anélkül elég esélytelen lenne valamit megtalálni.
a gothic -kal is úgy játszom, hogy kb 10 percenként megnézek valamit a vj-ba vagy a neten.
De még így se tudtam kideríteni amit a vízmágusokkal kapcsolatban kerestem.
Ha megölök 2-3 akkor lehet buktam az egyik befejezést,nem állnak velem szóba. Viszont abba a városba jó lenne bejutni.

Molnibalage
A küldetések is sokat javultak, nincsenek már homályosan megfogalmazott feladatok, mint a morroban(pl:hozd el a gyûrût Vas városából), a térkép mutatja, nagyjából merre van amit keresel.

Micsoda szerepjáték, mutatja, hogy merre menj. :)

Nekem linkeltek egy magyarítást, de az nem 100% volt. Egyébként meg nem érekel, hogy van vagy sem.

Molnibalage
Community Expansion Pack. Lényegében az 1.7x patch széria neve tudtommal. Mivel is játszottál akkor sokat te ember??

Molnibalage
Nono, nekem konkrtéan az egyik textúraeffekt folyamatosan hibás. Van ilyen "pöttyözés, koszolás" mittomén, hogy hogyan hívjam. Folyamatosan csúszott a nagyobb dolgokon. Elég viccesen nézett ki közelrõl az épületeken és a sziklán...

Mi az a CEP?

Az oblivion csak nyomokban hasonlít a morrowindre, mert a morro fõbb hibáit kijavították benne. Sok gyaloglás helyett van már lovaglás, sõt, gyorsutazás is, ami azt jeleti hogy a már bejárt településekre bármikor "odateleportálódhatsz". A fejlõdési rendszer is sokat változott, már nem úgy van, mint a morroban volt, hogy olyan eséllyel találod el az ellenfelet a fegyóval, amilyen fejlett az adott képességed(pl:hosszúkard), hanem mindíg eltalálod, és minél fejlettebb a képesség, annál nagyobbat sebez. A küldetések is sokat javultak, nincsenek már homályosan megfogalmazott feladatok, mint a morroban(pl:hozd el a gyûrût Vas városából), a térkép mutatja, nagyjából merre van amit keresel. Mostmár teljes magyarítás is van hozzá, szóval érdemes egy próbát tenni vele. Érdemes továbbá a fõküldetésszál helyett a mellékküldetésekre, céhekre koncentrálni.

Most olvastam a frakciókról - http://gothic3.hu/readarticle.php?article_id=60

Szóval ha nem ölök meg 2 vízmágust akkor nem tudok bejutni.

Ha megölök 2 vízmágust az nagyon bekavar?

Úgy akarom csinálni hogy majd ha megcsináltam az összes "semleges"
küldetést, mentek egyet külön, és onnantól megcsinálom mind a 3 féle befejezést, de ha megölök 2 vízmágust akkor mi lesz?

Csak úgy tudom megszerezni a 75 % reput hogy bejussak Ishtar-ba ha megölöm az összes vízmágust? Az elég rossz.
Most 69%-nál vagyok.

Az oblivionnal nem játszottam, de a Morrorwind annyira rossz volt, hogy elvette a kedvem az Obliviontól.
Amiért nem tetszett:

- Ha elérted kb 10. szintet verhetetlen voltál. Egyszerûen nem tudtam meghalni, egy ütés és az ellen meghalt. Pedig nem tápoltam magam. Az eleje viszont nehéz volt.
- Van kb 10 fajta ellenfél egy ekkora játékban?
- Ráadásul új ellenfelek nem voltak tehát szinte ugyan azokkal kellett megküzdenem 40. szinten, mint pl a 8.
- Npc-ék- ugyan azt a szöveget mondta az összes npc.
- Az egész annyira primitív volt...
- Az egész játék 95% séta...
- Egyforma küldik voltak...
Még sorolhatnám...

És ez a szar lett az év szerepjátéka?
De ez nem is szerepjáték!!!!

"De azért engedtessék meg nekem hogy leírjam a szarról hogy szar."
A Morrowind az
Bgabornak ebben igaza van.

Amúgy van 2 kérdésem:
1, Hol van Sanuyem ? Használtam az npc keresõt, azt a területet átnéztem egy csomószór, de mégsem találom.

2, Az Oblivion mennyire hasonlít a Morrowindre? Tehát abban is megvannak azok a hibák amit felsoroltam?

Vengardban van jó pár, és nordmari nagy érc bányában. Mind két helyen van ha jól emlékszem minimum 3.

bgabor rólad csak annyit, hogy ha megint ide jössz, az már egyenlõ a szándékos provokációval. Azaz, csak azért szidod a Gothic3-at és a Risen-t mert erre élveszkedsz.
Nem is beszélve arról, hogy a Risennek kb. annyi bugja van, hogy egy helyen van textura hiba és van mikor nincs hang a párbeszédnél. (ez csak két alkalommal)
A G3 meg azért bugos, mivel a kiadó nem adott elég idõt a fejlesztõknek. Késõbb beismerték hogy jó fél év még kellet volna.
Szal: Kushadjá léci köszi! THX

Molnibalage
Még valami, ti hány malömkövet találtatok, amit meg lehet emelni?

- Montera, belsõ vár
- Faring, középsõ vár terület
- Geldern, a ház mögötti terület

Van még ezen kívûl máshol?

Molnibalage
Azért ez már kezd elmenni flémbe.

Én csak a Morrowind III részével toltam egy picit. (Lvl 16). Voltak dolgok, amik tetszettek benne.

- Az alkímia vagy herbalizums - mittomén hogyan hívták - nem csak dísznek volt benne. A Gothicban szinte semmi értelme, ahogy az NWN szériában sincs értelme. Ugyanez igaz a kováncsolára. A kovácsolsára nem emlékszem a MIII-ból.

- Jófopfa volt a MIII-ban, hogy darabokból lehetett összeszedni a páncélt. A GIII-ban csak pénz és repu kérdése, de azért vicc, hogy a max. páncélra az egész játékon keresztül kell spórolni... A G1 és G2 meg adagolta a páncélt. Hogy ez jó vagy rossz, azt mindenki maga döntse el.

- A Gothic fejlõdés rendszere szerintem hiperprimitív a TES szériáházo képest. Igen, én sem láttam át, de nem is próbálkoztam.

- A TES abban reális, hogy az fejlõdik, amit használsz. Ez bizony fontos dolog szerintem. Az más kérdés, hogy lehet vele csalni. Nem kell, azt ennyi.

- Abban viszont igazat adotk, hogy a MIII-at azért hagytam abba, mert sablonos volt az egész és karaktereknek jószerivel útjelzõtábla funkicójuk volt. A grafika a maga korában szép volt és jópofa atmoszférát adott itt-ott, de a karakterek kinyírták számomra az egészet. (Város feletti lebedõ szikla jópofa volt.) Azt is fájó, hogy a G3 folyamatos, lényegében nem töltöget - kellõen erõs gép estetén - míg a TES darabolódik. (Mondjuk az NWN is...)

A gépigényes megyjegyzést nem értem. Én egy AMD3000 gépen egy AGP-s 256 megás 6600GT-vel toltam végig a G3-at 1 GB RAM-mal. Igen, sokszor kínszenvedés volt, de a felrakott kölcsönkapott warez TES IV-et is simán megfeketette, holott a G3 grafikájától a táj igen messze volt.

Szóval összegezve, kinek mi a hobbija. A G3 a CEP-pel nagyon fasza valami lett, de tényleg. Az új AI mellett túlontúl nehéz is talán harcossal fõleg, ha AB is be van nyomva. Ha nem lenne régen 400 feletti erõm lenne és A sildeni ork halászkunyhójában levõ fegyverével széthentelnék mindenkit...

Botond
Gothic logikusan felépített gém, élvezetes és követhetõ párbeszédekkel, szemben az oblivion végeláthatatlan monológjaival, amiben annyi felesleges info van, hogy a lényeg elsikkad. Nem beszélve oblivion féle fejlõdési rendszerrõl, ahol benyomtad az ugrás gombot 1000x és léptél 10 szintet, meg még egyéb gondjaim is voltak a morrowind-oblivion duóval, ami miatt fenntartom, hogy oblivion egy nagy nudli, g3 az isten.
Ha úgy döntesz hogy elkezded az Obliviont, ITT találod a jó minõségû magyarítást.

Mellesleg emlékszem, amikor kijött az oblivion, mindenki boldogan tolta, linkelték be a screenshotjaikat medium meg high detailrõl, senki nem panaszkodott nagy gépigényre. Amikor meg a Gothic3 kijött akkor a topic 80%-a hörgött hogy a készítõk hogy mégis képzelik ezt a gépigényt, meg szar futást.

Sokan erre azt mondanák, hogy attól hogy te nem boldogultál az Oblivionnal, még nem a játék a rossz. Ezt az "elvesztem benne" érvet pedig erõsen falsnak érzem, egyfelõl azért mert a Gothic 3 bejárható területe háromszor akkora volt, mint az oblivioné, másrészt pedig mert egy ilyen típusú RPG-nek pont az a feladata, hogy egy nagy, élõ, lélegzõ világot formáljon meg, amiben aztán a player kedvére bóklászhat.