Gothic 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kösz, de már kiderült hogy nem a ládában van a kõ 😊
Valahogy eddig ódzkodtam a varázslástól a Gothic-ban. A 2-ben talán nem is használtam más tekercset, csak az oblivion-t.
Apropó Oblivion - azért ezzel a sok kis faluval eléggé elmosódott a különbség a két játék között. Ez nem baj, csak fura, eddig szerintem teljesen más hangulatú és jellegû volt a két játék. Most bonyolultabb rend a játékrendszer is, és a világ is hasonlít egy kicsit a Morrowind/Oblivion világára.
tibor16
Én ott hagytam, mert mást intéztem, mire visszamentem a lehetséges opciók között semmi nincs amivel mozgásra lehet bírni. Mivel a neve meg kék maradt, ezért ráadásul sérthetetlen. Ezért folyamodtam a megidézéséhez. A másodpéldány legyakása után, Õ mint a tejbetök, elvan a barlangban, megse mozdul és az összes tulajdonságai megmaradtak. Nefarius barlanglakó lett és persze a feltétlen hívem.. 😊

http://kreativ.try.hu/ - alkalmazott grafika, fotó http://tilos-az-a.hu/ - közösségi szabadidő magazin - művelődés, művészet, játék, utazás, fotó, család...

Nefarius.szal én is így jártam, vissza is töltöttem. Azt vettem észre, hogy amikor az a válasz, hogy kisérj el a barlanghoz, azt megtettem.
Utána közli, hogy valami zajt hall. Mivel én elötte kitakarítottam mindent, ne hogy már elpatkoljon, ennél a pontnál mondtam neki, hogy biztonságos a barlang. Na ekkor tovább jött. De kirakni a csapatból azt nem lehetett.
Lehet, hogy végig segítené az egész játékot? Mondjuk azt a templomot, ahol Lester áskálódik?
minedent = mindent
tekercsben van.
Van minedentnyitó varázslat, próbáld azzal.
Nagy-nagy SPOILER, imitt van a teleporterek lelõhelyeinek listája:
http://forum.jowood.com/showthread.php?t=125535
Felraktam az 1.12-es patchet, és szerencsére megoldódott a probléma. Most már kb olyan az orkok/mercenary-k reakciója, mint a Gothic2-ben. Egyáltalán, ez a patch tényleg sokat javít a játéktechnikai problémákon. A teljesítményen sajnos nem, mindent csináltam már (dxdiag, AMD install, ini tweak), de még mindig meg-megakad a játék.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Gotha-ban Gorn azt mondja, hogy az erõdben van Vengard teleporterköve. Na most én felprédáltam Gothat, és van 1 láda, amit csak 3-as zárnyitással lehet kinyitni (azt meg még nem tanítanak). Ugye abban lesz a kõ? Mert ha nem akkor fogalmam sincs hol lehet, és nem akarok emiatt szopni hetekkel késõbb.
b-type
Tegnap meglepõdtem, van egy cimbim aki detto sokadjára tolja a G2-t kieggel, és elindítottam neki a G3-t, véletlenül azokkal a videókártya beálokkal amit egy szimvideó felvételéhez használtam...azaz 8×antialiasing és 16× anisotropic, 1600×1200-ben.
Az elején rögtön észrevettem hogy nagyot röccen, de szép lassan tök jól begyorsult, teljesen rendben lett kb. 5perces játék után,...nem lett olyan mint általában de játszató volt, sõt még egy megmaradt bölénycsordának is nekiestem.
Általában az elsõ töltés, és az elsõ teleport tart sokáig, a következõk már negyed annyi idõ..és ezeknél a beálloknál is uez volt...ja és veszett jól nézett ki a játék.
én meglepõdtem.

”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

b-type
Majd lehet...én is szöszöltem vele hogy mit lehet ott, és végül örülök hogy senki nem mondta meg, a játék során találkozol majd egy lehetõséggel amikor használhatod.
A Hammer Clan tkövére már nem emlékszem 😞

”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Ja, meg az is érdekelne tisztelettel, hogy a Hammer Clan teleport köve hol a rákba lehet. Száz, hogy elmentem mellette, de nem lelem<#nemtudom>
Köszönöm szépen

i5 [email protected],Maximus III Formula,8G Ripjaws,GTX670 OC...

Takanohana
Nefariussal én is így jártam, miután elvittem a barlangba, ahova menni akart, nem tudtam kitenni a csapatból.

Sziasztok, tudja vki, hogy a Hammer Clan-hoz vezetõ bányában lehet e kezdeni vmit a lávás olvasztóval? Vicces volt az a bánya, nem akartak elfogyni az orkok 😊

i5 [email protected],Maximus III Formula,8G Ripjaws,GTX670 OC...

tibor16
Bevallom - csaltam - talán elõször a játékban, követtem el tényleg sorsfordító csalást. Megöltem Rhobar királyt Leevel. Nem ez a csalás. 5 pont a hassassinoknak (hihetetlen mit kellett Leet tápolni hozzá). A csalás az, hogy utánna meg akartam szabadulni Nefariustól és Merdariontól. Csakhogy Nefarius menüje, miután 1 barlangban azt mondtam neki, itt várj meg, semmilyen mozgási opciót nem kínált fel, tehát, még az sincs, hogy kivigyem a barlangból. Egyszerûen nincs mozgási menüpontja. Ezért spawnoltam, megöltem, miközben békésen álldogált a hátunk mögött. Merdarion detto. Neeeem lehet másképpen megoldani. Na yoó - elsmerem, Merdariont meg lehetett volna ölni. De õt meg kedvelem, ezért alkalmaztam a Nefariusnál bevált módszert. Így maradt 3 vizimágusom Saturassal együtt. Röstellem, de csak félig érzem magam csalónak. - ez van - viszont meg van a 75 hassassin repum 😊 - lehet megkövezni...

http://kreativ.try.hu/ - alkalmazott grafika, fotó http://tilos-az-a.hu/ - közösségi szabadidő magazin - művelődés, művészet, játék, utazás, fotó, család...

3P
Ebben maximálisan igazad van.

Az igazi kolléga nem csak ígér, hanem be is tart...

Takanohana
No, akkor nincs köztünk vita. Valóban egyre fogynak azok a játékok, ahol gondolkodni is kell. De én nem is az ellen keltem ki, ha a döntésem többféleképpen bedolyásolja a játékot, sõt az kifejezetten élvezetes és életszerû. Azt nem csípem, hogy a játék elején egy rossz döntésrõl csak a végén derül ki, hogy befejezhetetlenné teszi a játékot. Amúgy is alig van benne fõszál, ciki, hogy azt meg ilyesmi miatt ne lehessen teljesíteni.

tibor16
Tényleg, ha a Királyt Lee elteszi láb alól, azért mennyi repu pont jár a hasasoknál? Egyáltalán vki nem tud olyan listáról, ahol írják, miért mennyi repu pont jár és kitõl? - mert sztem, amikor ekkora kínban van vki, mint én, akkor jó hasznát lehetne venni..

tibor16
Ha csak 1-2, akkor én gyors futással (ami ugye megtanulható opció) mindig utánna szaladok és kinyírom õket, - ne jelentgessenek nekem...
Hanem, - Mora Sulban Gonzales azt mondja nekem, világos parancsot adott (már beszéltem vele), hogy oldjam meg ahogy akarom Lagoban Vatras eltevését láb alól. Az a baj, hogy van a hasasoknál 65 repum és mégis nekem esnek amikor erre felbátorodva, Fabiót aki Lago fõnöke kinyírom. Mást nem tudok vele, mert az elején már elkalapáltam 1x, és akármit csinálok vele, a végén megmurdel szegény és vele együtt mindenki. Erre Gonzales, amikor elmegyek hozzá elvörösödik, és mindenki nekem esik, vagyis elkezdõdik Mora Sul fölszabadítása és a hasasoknál nekem lõttek.
Nem állok úgy tolvajlásból, hogy éjjel alvás közben kizsebeljem, bár simán meg tudom lopni de kulcsot azt nem kapok. Muszáj volt csítelni és berakni magam Vatras mellé, ami neki ugye a vesztét jelentette. Így aztán ez nekem Bug a javából, mert se kihozni se megölni nem tudnám Vatrast.. - csak így..

Vissza töltés nem nyerõ mert 73-as szinten vagyok. A fél játékot kezdhetném elõrõl. A baj az, hogy össze futottam Osmundal levertük az ork tábort és tovább álltam. Majd amikor ezzel a küldivel kezdtem el foglalkozni akkor döbbentem rá a szomorú valóságra, hogy a Sámán meglógott Angir kövével.
Szerintem töltsd vissza.
Én is eljátszottam 1-szer ezt, de rögtön visszatöltöttem, így nem vesztettem semmit.
NEKEM még soha nem sikerült megtalálnom karaktert, aki város felszabadítás/tábor szétverés után elfutott.
Sziasztok!
Valaki segithetne mert az egyik Sámán meglógott Angir kövével és most sehol nem találom. Vissza tölteni nem akarom mert azóta nagyon sok idõ el telt. Van erre valami megoldás, hogy ne bukjam el ezt a küldetést?
3P
Nem kell kiabálni!

A probléma a rettentõ kevés RAM. A játék elég RAM igényes a fejlesztõk is 1,5 GB RAM-ot ajánlanak, s ahhoz képest az az 512 MB elég harmatos. Nem hiszem, hogy sokat javítana, de windowsban állíts be nagyobb virtuális memóriát, de az csak wincsi és örületes swap lesz a vége úgy is. Tehát több RAM kell a gépbe...

Jó lenne ha elkezdenéd olvani a fórumot, és nem csak írnál folyamatosan. Körülbelül a hozzászólások harmada arról szól, hogy optimalizálatlan a játék, és hogy mi lehet a megoldás. Mentést pedig ne kérj tizedszerre is, már mindenki olvasta, következõben egy moderátor fog segíteni a problémádon ban formájában. Szebb jövõt!

Gothic I-II-III-FG, Risen I-II-III, TES III-V, KotOR I-II, Fable 1&3, Jade Empire, Fallout 1-2-3-NV, Wasteland 2, The Witcher I-III, NWN 2, Drakensang 1-2, Mass Effect 1-3, Two Worlds 1-2

HELLO.GÁZ VAN!!!AKADOZIK A HAVEROM GÉPÉN A GOTHIC 3.PEDIG ROHADT ERÕS A GÉP!AMD ATHLON XP 2600+ 2.08 GHZ.512 RAM MEMÓRIA.MI LEHET A BAJ?MINDEN MINIMUMON VAN.A FELBONTÁS 800*600-AS 75-EN.A DETAILS A CUSTOMON ALACSONYRA VAN ÁLLÍTVA.MÉGIS AKADOZIK.AZT ÍRJA KI HA KILÉP SÁRGA HÁROMSZÖGBEN FELKIÁLTÓJEL VAN.AZT ÍRJA HOGY A VÍRTUÁLIS MEMÓRIA MINIMUMA TÚL KICSI!!LÉCCI SEGÍTSETEK MERT NAGY FAN!!!

TDU:Kamarov:HUN

3P
Félre értettél. Nem kifejezetten arra írtam, amit te írtál, hanem magára a jelnségre, hogy miért egyszerûsödnek a játékok. Persze vannak dolgok, amik felbosszantják a játékost, de van ami szerintem jó hogy így van, s el kell fogadni, hogy a döntéseinknek súlya van, így következményeivel is illik számolni.

Persze nem feltétlen segít az emberen, hogy egy esetleges rosz döntés végérvényes hibának is bizonyúlhat, de ez régebben is igaz volt nem egy CRPG-re emelyek hangulatilag nem egy mai RPG fölé emelkedtek.
Számtalan példát tudnék hozni pl. a kedvenc RPG-mbõl is (Fallout), ahol a döntéseink legalább ennyire befolyásolták a játék vitelét.

Lényeg a lényeg. Célszerû menteni a városok elõtt, s ha mégis elkövetünk egy ilyen hibát, vagy egy ronda bogár mûvel ilyet, akkor azt egy load nevû varázslattal még orvoslhatjuk.

Sziasztok!

Az a problémám, hogy még a Xardassal való találkozásom elõtt kipucoltam Ishtart, de úgy, hogy a városba nem engedtek be elõtte, erre bedühödtem és kinyírtam õket.

A gondom az, hogy Zubentõl meg kellett volna szerezni az "Örök Vándor Botja"-t Xardasnak, de én még Zubent sem láttam egyszer sem.

Visszamentem még párszor, de tök üres a város. Próbálkoztam a Marvin móddal megidézni Zubent, össze is jött, de mikor kinyírtam, az Invertoryjában nyoma sem volt az "Örök Vándor Botja"-nak.

Valakinek van vmi tippje esetleg, honnan szerezhetem meg? Esetleg vki tudja az angol nevét, hátha meg tudom Spawnoltatni.

Elõre is köszi!

\"...de miért nem rakja ki a hasára a mellét???\"

Ebben szerintem igazad van, de ha az ember nem csak úgy "durrbele" módon nyomja játékot, akkor azért kiküszöbölhetõek/megelõzhetõek a végigjátszást akadályozó bugok. Egyébként én is errõl papolok mindig, hogy nem ajánlanám senkinek elsõ RPG gyanánt, mert megõrülne szegény...
Takanohana
Na várjunk csak, én egy szóval sem mondtam, hogy az a küldi a jó, amit könnyû megcsinálni. Sõt egy korábbi hsz-emben írtam, hogy sajnos az amcsi piac kedvéért lebutították a küldiket, ami kár. Az elõzõ két részben -többek között- pont az volt a jó, hogy sok küldin valóban gondolkodni kellett. Sosem felejtem el, mikor mágus akartam lenni, és Pyrokar feladata: kövesd az isteni jeleket és az út végén megtalálod a választ. Csak álltam, hogy mi van? Vagy Korinisban a tolvajcéhbe bejutni...

Én nem errõl írtam, hanem arról, hogy a te szavaiddal éljek, egy megoldásnak kismillió párhuzamos hatása lehet, de ne legyen már köztük egy rakás olyan, ami a játék végigvitelét lehetetlenné teszi. (Jó legyen, de extrém, mint pl. a G2-ben Innos szemét ha a tengerbe dobtad mondjuk).

Hülye példa, de képzeld el, hogy nyomulsz mondjuk egy rally játékkal, az elején egy pályára esõs gumikat raksz, végig is csinálod, majd a többi pályát is, de az utolsónál kiírja a gém, hogy az elején elcseszted a gumiválasztást, és ez a hiba most érett be, sajnos kiestél a bajnokságból.

Ezzel én is így vagyok, minden kritikám ellenére a Gothic 3 az a játék (pláne RPG) az idei felhozatalból, ami mellett újra és újra leragadok, persze ettõl a hibái nem nemesülnek erénnyé...

Tudjuk jól, hogy a bugok által rétegjátékokká vált RPG-k jól pár fejlesztõt csõdbe vittek már (Ion Storm, Troika). Itt ugyan ez a veszély nem áll fenn, de az eladások jelen állása a következõ játéknak nem tesznek jót (értsd: vagy nem kapnak hozzá annyi támogatást, mint most, vagy végtelenül leegyszûrísetett lesz). Csak mementónak: a bugos RPG-k hozzájárultak már stúdió csõdjéhez (Troika, Ion Storm), bár inkább legyen csak ez a három Gothic-unk, mint, hogy évente FIFA-ként vagy NFS-ként adják ki õket...

Nílvánavalóan a problémát a játékpiac kiterjedése okozza, megváltoztak az igények, RPG-nek nevezett játékok jó részében már nincs szerepjáték, átmentek inkább akcióba, ez a stíluskeveredés nem tesz jót a mûfajnak. (Mondjuk a Deus Ex nálam csillagos ötös, de hol vannak már az olyan szintû FPS-RPG-k?)
3P
Pont ezen gondolkodtam én is 😊.

b-type
Nekem is az volt a NW1 😞 (a kettõre még nem volt idõm).
Alapvetõen csak a modulépítési lehetõségét szerettem.

bár lenne ilyen a G3-hoz is..micsoda csodákat lehetne összerakni, a NW1-ben lélektelenek voltak a megjelenítést szolgáló elemek is sajnos, de itt a G3-ben van nagyon sok hangulatos dolog.

&#8221;~Alonso, Lewis is behind you. ~I don&#8217;t want to hear that!&#8221;. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

3P
Sajnos rávilágítottál egy alapvetõ játékosi jellemvonásra. Már bocsánat, de egyre kevesebben szeretnek játék közben gondolkodni. Nem szeritik, ha valaminek több megoldása van, pláne nem szeretik, ha egy megoldásnak kismillió párhuzamos hatása lehet (talán pont mint az életben?). Az emberek azt szeretik, ha kapnak egy tök egyértelmû küldit, "Hozz 3 répát, s akkor királlyá avatlak!" típusú küldiket.
Ez tény, ezért is egyszerûsítik ma a végletekig a régi kalsszikus picit összetettebb játékokat is. Ebbe részemrõl egy csendes beletörõdés van folyamatban (na jó nem annyira csendes, de majd igyekszem).

Nem mondom persze van a Gothic 3-ban 1-2 logikátlanság, amit nem lehet kilogikázni (igen én is futottam bele), s van 1-2 bug is, ami okozhat galibát. Ezért tényleg célszerû minden város/település elõtt egy fix mentést csinálni, s ha tényleg bele futzs ilyenbe akkor lehet tölteni. De a fórumot olvasva legtöbb kérdés logikátlan, vagy gondolkodás menetes hozzáállásra vall.

Mindent összevetve azonban igazad van a játékosok többsége inkább más játékok felé nyúl. Én azonban örülök, ha évente legalább 2-3 olyan játék kijön ami picit túlmutat az egyszerû, uram bocsánat ész nélküli hent játékokon, s akkor az is kevésbé érdekel, hogy mennyire hurrognak rá, hogy fúj ez milyen szer is. Igen, lehet, hogy az a többség számára, de számomra nem, s szerintem mindenki számára az a fontos, hogy neki mi a megfelelõ, ha csak nem egy... (jelzõ kihegyva).

3P
Elvolvastam a cikket. Érdekes és alapvetõen én egyet tudok vele érteni.
picit off, de remélem nem túlozták el a NWN2 iránt tanúsitott rajongást és tényleg ennyire jó, mert az elsõ rész baromi egysíkú unalmas RPG volt számomra.

3P
Nálam is jelentkezett az 1.12-es patch mellett, de azért van erre egy sokkal humánusabb módi is. Nem mindegy, hogy épp merre sétál, amikor leszólítod. Nekem egy sima load után már el is indult, mit indult rohant a vár felé.

Valaki tudna (lehetõleg müködõ)Mentést amiben lehet minden fegyvert használni?lécci nagyon fontos.köszi

TDU:Kamarov:HUN

Ez egy szerepjáték, és meglepõ módon az a lényege, hogy szerepet játszol benne...

Ha már eldöntötted, hogy az orkokat akarod támogatni, add fel, ilyen egyszerû.
Hali ismét azt szeretném kérdezni hogy ha feladom a lázadót monterába (a raktáros) akkor a késõbbiekben annak lesz valami hátránya ? vagy ha már megcsinaltam a küldieit akkor feladhatom ?

Asus p5k,Core 2 duo 3Ghz,Asus nvidia 8800GTX,geil 4gb 800Mhz ultra kit,Samsung 2x400Gb 16Mb

Nandusz
Valóban semmilyen küldi volt, de a feladattal megbízó ork úrral kell beszélni utána. Õ advalami 1500TP-t, 1000 garast, meg város 8 repu pontot.

A Harcos számára a legnehezebb a győzelem órája /Dalcsev/

b-type
nem mindenkinél van 😊)
Komolyan írtam régebben hogy a bug-k mellé verziószámot kellene írni.
Avo'csávót simán visszazavartam az erõdbe, ..elég semmilyen küldetés volt...de hát kellenek ilyenek is.

&#8221;~Alonso, Lewis is behind you. ~I don&#8217;t want to hear that!&#8221;. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Raptor 2
Hasli! Ujra elkezdek Gothicozni! Eredeti magyar páldányom van, ebben melyik patchek vannak alapból???(szal melyiket szeggyem le?)

www.oblihun.extra.hu www.pcgameshuns.hu

Nandusz
Bug: Trelis melletti farmról be kell küldeni Avogadro alkimistát a várban lévõ mûhelyébe.
Már amikor elõször játszottam végig, akkor is az volt a bosszantó hibája, hogy ott futkosott a farmon miután be lett küldve. De az istennek se akarta megtalálni az oda vezetõ utat. Így ez a küldetés alapból bukós. Ami elég nagy baj, ugyanis mint utóbb nekem kiderült, 8 pontnyi város repu jár érte.

Mivel másodszorra is jelentkezett ez a bug, ezért feltételezem, hogy mindenkinél jelen van ez.

Megoldása: Be kell húzni egyet Avogadrónak, mire õ ugye begorombul és le akar csapni. Na most ilyen állapotában elcsaljuk a mûhelybe, természetesen õ követni fog felbõszült állapotában, majd ott leverjük, utána rá egy felejtés varázslat tekercs és már is teljesítve a küldetés. De ha nem tesz rá valaki felejtést, abból sincs gond, csak nari színû marad a neve, de kereskedni lehet így is vele.

Na ez egy igazi fejtörõs küldetés volt, 'hála' a bugnak, hogy így színesíti a játékot és plussz élményt ad.😊))

Ha bosszant, akkor javíthatsz egy felejtés varival és ismét fehér -vagy zöld- lesz

Haliho azt szeretném kérdezni hogy az 1 ik városba nekem jott az 1 ik ork nekemjött azzal hogy köröznek én meg lecsaptam erre mindegyik narancssárga lett ebbõl lesz hátrányom vagy semmi gond nincs belõle ? vagy inkább kezdjem elõröl azt a várost és ne csorjak annyit?

Asus p5k,Core 2 duo 3Ghz,Asus nvidia 8800GTX,geil 4gb 800Mhz ultra kit,Samsung 2x400Gb 16Mb

Hehe, jó cikk. Mindig is szerettem az RPG Codex-et, néha olyan, mintha saját magamat hallanám vissza...

Nandusz
Végül is igazad lehet...ha már a játék képtelen volt húzós, logokára törekvõ küldetéseket prezentálni, akkor legalább a bugokban leljük meg 'örömünket' igaz?
Nagyon jó ilyen egyetemi szinten játszani, hogy a bugokra, mint kihívás tekintünk. Végül is ennek is megvan a maga feelingje.
A bibi ezzel csak az, hogy a játék nem egyfajta játékstílussal rendelkezõ ember csoportnak készült, hanem tudtommal az összes RPG kerdvelõnek, aki nem feltétlenül azokat a játékbeli szabályokat követik, amelyeket te, vagy esetleg én.
Azért kicsit legyünk már objektívebbek a játék melletti 'ítélet' hozatalkor.
Én pl. másodszor viszem végig, és igenis kénytelen vagyok rohadt nagy gondot fordítani a bugok kibüszöbölésére. Teszem ezt az elsõ végig játszásomban szerzett tapasztalatokra támaszkodva. (Ott ugyanis nem egyszer megszívtam, még csoda, hogy végig tudtam vinni...de ebbe most nem megyek bele)
A hibái ellenére persze nagyon tetszik a játék, hisz miért is vinném végig mégegyszer ugye...de azért az objektív kritikát ezúttal is fenntartom magamnak és eszem ágában sincs fényezni egy olyan dolgot, ami egész egyszerûen nem fér bele ebbe az elismerési fajtába.

b-type

Pontosan ettõl szerepjáték a Gothic 3, az elõzõ rész ismerõi számára pedig különösen.
Nem is tudom, én biztos nem hagynám, hogy pont a fõ karakterek léceljenek le. Egyrészt elv, másrészt, pedig eleve számítok rá, hogy van náluk valami fontos. Persze ettõl még lehet idegesítõ, eddig inkább én futottam a játékban, és nem más...
tibor16
A sarcot már megcsináltam, de a kerál hátra van.
Egyébként, hogy kapok-e érte pontot, lenyakaztam a nomádokat a Mora suli templomnál. Elõtte gondolkoztam, - vajon Lester mit fog tenni? - nekem ugrik? - elvégre a barátai.. - de nem, (és ez yoól esett) - rögtön a védelmemre sietett - hijjába a régi cimbik - ezért utálom a vizimágusokat megölni..

Baragában is volt: Sarcot kellet gyûjteni Zubennek.
Nafalen volt a questadó.
És a Király megöléséért is járt repu. 😊

tibor16
köszi - de ezt már megcsináltam (sajnos) - Silvyo meg örökös tag lett - hehe