Gothic 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

rotator
A fû renderelésének semmi köze a SpeedTreehez! A G3-ban nagyon jól megcsinálták, a látóhatárig kitolt fû kábé 1 fps csökkenést se okoz (nálam), a probléma az, hogy antialias nélkül még 1600x1200-ban is szemrontóan zizis az állandó hajladozással, ha viszont kikapcsolom, akkor olyan, mintha very easy fokozaton játszanék, mert messzirõl látszik minden npc, szörny és gyógynövény (meg hát így rondább is).

a_n_d_r_e_w
Most tényleg nem a kötözködésért, de amiket írtál, azok nagyrésze beépített funkció a directX-ben, aminek használatához kell egy ellenõrzés, és egy parancs. Esetleg menübe berakni, hogy opcionális legyen. Ebbõl kiindulva minden motor egyforma, mert mind majdnem ugyanúgy használja õket.
Eltérõen mondjuk egy HDR implementációtól, vagy LoD implementációtól, shaderek használatától, amik viszont mind-mind változóak, interfészektõl amelyek elõsegítik mondjuk egy fizikai motorhoz kapcsolódást, memóriakezeléstõl. Ezek bármelyik része több kódot igényel, mint az összes amit felsoroltál 😉

De szerintem tényleg hagyjuk, vagy folytassuk priviben, szegény fórum teljesen rossz irányba fog elmenni 😉

One Vision. One Purpose.

b-type
Hát ha hinni lehet a link címének akkor ez a G1 😄DD
Itt amúgy is mintha lenne 'lófarka' <#zavart1> a csávesznak.

&#8221;~Alonso, Lewis is behind you. ~I don&#8217;t want to hear that!&#8221;. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

akkor az 1 .. több lehetõség nincs😄DD😛 ..

tibor16
melegszik - de nem 😊)

http://kreativ.try.hu/ - alkalmazott grafika, fotó http://tilos-az-a.hu/ - közösségi szabadidő magazin - művelődés, művészet, játék, utazás, fotó, család...

ez a 2- nem ?

tibor16
na, ez hol van? 😊

http://kreativ.try.hu/ - alkalmazott grafika, fotó http://tilos-az-a.hu/ - közösségi szabadidő magazin - művelődés, művészet, játék, utazás, fotó, család...

Nandusz
Rendben...meg le is rágott csont a téma, de azért pár 98-ban feltalált featuréra hagy hívjam fel a figyelmedet, amelyek egyébként a mai játékok törzsét is képzik.
Alpha blending
Alpha chanel
Antialiasing
Anisotrop filtering
Bilinear texture filtering
Bump mapping
Color depth
Dithering
Double buffering
Flat shading
Fog
Geometry blending
Gourard shading
Mip mapping
Multitexturing
Perspective correction
Phong shading
(Pixel-poligon szám kérdése)
Real-time computing
Rendering
Scene
Texel
Texture mapping
Texture buffering
Trilinear texture filtering, trilinear texture mip mapping
Vertex
Wireframe
Z-buffer

Na nagyjából ennyi featurére kelet opcionálni 7 évvel ezelõtti játékokat.
Szerinted az oblivion és a Gothic3 mindegyikben más lenne?...már programozás szintjén..
Ezeket csak azért írtam és soroltam fel annak ellenére, hogy off a téma, mert nem csak annyi featurébõl ál egy játék, amit felsoroltál...ráadásul a fentiek is kb. a 15%-a a az egésznek.

A Harcos számára a legnehezebb a győzelem órája /Dalcsev/

a_n_d_r_e_w
nem azért csinálom, mert mindenbe bele akarok kötni 😉

One Vision. One Purpose.

Bocs, azt hittem a SpeedTree-t is cáfolni akarod <#vigyor3>
Segítsen valaki légyszi, hogy miért írja ki ezt a hibaüzenetet betöltéskor!?

Ha nem lehetne jól látni:
Gothic3.exe
caused a EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION
in module engine.dll at 001B:304D1B81
vg22
Én végig úgy hallottam, hogy az Oblivion motorjának az alapjára építettek fel egy motort. De sztem ha teljesen saját lenne, akkor tudnák használni és nem lenne számukra ismeretlen, hiszen akkor õk csinálták volna az egészet😄

A fejlesztõk saját fejlesztésû engin-t használnak. KaiRo kérte meg a rajongókat az egyik közleményében, hogy segítsenek nekik nevet adni az új motornak. Ha akarjátok megkeresem.

Veni Vidi Vici. Hajrá Vidi!!!

a_n_d_r_e_w
szerintem nem csak 3-4% része az egy enginenek, mert ha az ilyen featuroket leszámítod, akkor kis túlzással marad a kamerakezelés, képernyõre rajzolás, és még egy kevés, azt meg már mindenki tud írni magának 😊
ráadásul a motorok effektekkel vagy anélkül, de felismerhetõek (gondolok itt a régmúlt q2 motorjaira, illetve a q3, littech motorokra, vagy manapság a doom3, source, unreal motorokra. Nagyon kis kivételtõl eltekintve ránézésre be lehet azonosítani melyik játék melyiket használja. Én nem azt mondom, hogy 100%-ig saját motort használtak, hanem azt, hogy 100%, hogy annak a motornak semmi köze ahhoz ami az Oblit hajtja (vagy mondjuk annyi mint a sourcenak a doom3-hoz, végül is azok is egy tõrõl erednek 😊). Ugyanakkor engem erõsít még a gamebryo honlap, meg az említett cikk is.

De szerintem eléggé lerágtuk már ezt a témát, kicsit off is, szóval javaslom hagyjuk 😊

ui: akkor nálam lehetett nagyon szar, mert nem vettem észre semmi ilyesmit, csakhogy bármit csinálok, tölt 😊

One Vision. One Purpose.

Nandusz
Oké..felsorakoztattál pár opciót, ami szerintem kb. a játék teljes egészének olyan 3-4%-át teszik ki, mint engine kérdés.
Na most pusztán erre alapozva 100%-ig meggyõzõdni, sajnos több, mi9nt vakmerõség.
Vannak finomítások, eltérések azonos enginek között is (nem akarok példákkal elõ hozakodni, de ott van a Heretic2-Quake2 engin azonosság...a flair motion effektek a Heretic2-ben szinte forradalmiak voltak..ellentétben a motor atyjával, a quake2-el...de lehetne több példát is hozni...hagyjuk).Szerintem a mai viláégban az üzlet politika van olyan zsivány, hogy nem kell félteni azt és abszolut mértékben feltételezni róla, hogy minden egyes frakció önmaga által alkotott és felfedezett terméket dob piacra.
Amúgy a Gothic3 fejlesztõ csapatának pusztán 20 fõs fejlesztõ gárdája is engem kéne hogy igazoljon, illetve másfelõl azt, hogy 20 zseni ült munkapadokhoz. (Gondolom kizárásos alapon ennyi zseni nem találkozhat a földön azonos célokkal egymással).
Amit látunk a játékban, mint látvány (teszem azt full beállításoknál), az meg igen csak szubjektív dolog.

Ui.: A gothic3 is preloadingol

a_n_d_r_e_w
persze hogy hasonlít a két játék növényzete, pont azért amiért speedtree-t használ 😊
meg is indokoltad 😊)

de azért mondom, hogy lassabb, mert nálam az oblivionban, ha bekapcsoltam akár a legkisebb füvet, kb 10 fpst esett a játék, ami akkor olyan 35%-os esést jelentette, míg Gothicban olyan 4-5 fps, még a legdúsabb, legnagyobb látótávú fû esetében is, ez kb olyan 20% volt akkor

One Vision. One Purpose.

*SpeedTree, sikerült elírnom.
*Kai Rosenkranz, ezt is.

Egy kicsit talán tényleg lassabban jelenik meg az aljnövényzet az Olivionban, de nem vennék rá mérget. Nálam szinte ugyanaz az aljnövényzet a két játékban. Egyébként a farkasok és a szarvasok is az Oblivion-t idézték számomra - persze ott lehet, hogy õz az a szarvas, túlságosan nme merültem el benne.
Számomra is a Gamebryo honlapja jelentette a cáfolatot, egyébként nyílván a fejlesztõi interjúk és közlemények jelntenek támpontot. Persze mindent nem kötnek az ember orrára, de amíg nincs jobb forrás, el kell fogadni, amit mondanak. (A Gamebryo engine-es hírt sajnos elhittem, mert tényleg annyiszor láttam külföldi és magyar fórumokon.)

Viszont a Gothic 3 is SpeesgTree-t használ:

SpeedTree honlapja
Hardwired
World of Gothic - Interjú Kai Rosenkaranz-cal

És itt kötözködnöm is kell a_n_d_r_e_w-val, mert szerintem igen is szemmel láthatólag hasonlít a két játék növényzete.

1-1 😊
a_n_d_r_e_w
mondjuk most kifogtál rajtam - felébredt a lelkiismeretem, hogy ne mondjak olyat, aminek nem néztem minimum 2x utána, de se hivatalos megerõsítést, se hivatalos cáfolatot nem találtam. A leghivatalosabb info az ügyben szerintem még mindig a #12281-ben linkelt cikk illetve annak eredetije

ugyanakkor még mindig biztos vagyok, és az is jelent valamit, hogy a gamebryo honlapján említést se tesznek szegény G3-ról 😊

One Vision. One Purpose.

a_n_d_r_e_w
csak saját érvek és következtetések, meg hivatalos cáfolatok (most hírtelen ne kérdezd hol olvastam, régen volt már, az se 100, hogy vol egyáltalán 😊)

de az érveimet el tudom mondani:

grafika:
Oblivion: erõs shader használat, HDR támogatás, minden kicsit mûanyagnak néz ki
Gothic: valósághûbb hatás, HDR nem támogatott, a shaderekkel bajok vannak

LoD:
láthatóan a Gothic és az Oblivion LoD kezelése teljesen eltér, a Gothic két vágósíkot használ, az Oblivion egyet

fizika:
Oblivion - Havok, Gothic - Aegia (ez ugyan nem a mmotor része, de felmerül a kérdés, ha egy motor Havokra lett kihegyezve, miért raknak alá mást)

SpeedTree:
Oblivion fûmegjelenítése sokkal lassabb mint a Gothicé

memóriahasználat:
Oblivion: belsõ és külsõ terek teljes elkülönítése, mozgás közben területek preloadingolása
Gothic: minden egyben, mozgás közben nem területekre van osztva a táj, hanem éppen azt tölti be, amire szükség van, ezért van az hogy sokan a Gtohicot szidják (jogosan) pedig egyáltalán nem biztos, hogy többet tölt mint az obli

egyéb:
víz alatti mozgás, FPS nézet, Gtohic csapnivaló collision detektora
ezek már mind meglennének csinálva egy készen vásárolt motorban

ezek alapján érzem én 100% biztonsággal, hogy két teljesen különbözõ motorról van szó

One Vision. One Purpose.

Nandusz
Egyébként most pro és kontra...ti honnan tudjátok, hogy az engine az ténylegesen saját, vagy valamilyen szinten máshonnan vásárolt?...Benne volt valamelyikõtök a programozó csapatban? Csak mert ilyen biztosan állítani valamit Andrew, már ne is haragudj, de erre enged következtetni.

Pletykaalapnak az tökéletes 😊

Sajnos én is beleestem az "annyit hallotam, hogy elhiszem" hibába.
a_n_d_r_e_w
"Sorry, csak már annyi helyrõl hallottam egyébként is."

np, nem azért írtam, csak én is millió helyrõl hallottam, ide is beírták már páran, és nagyon kíváncsi lettem honnan indulhatott

One Vision. One Purpose.

a_n_d_r_e_w
ott is azt írják, hogy kipróbálták - elvetették 😊

One Vision. One Purpose.

Egyébként kösz az infót, jó tudni.

Sorry, csak már annyi helyrõl hallottam egyébként is.

Talán innen indulhatott a pletyka: Fejlesztõi Napló 2. rész
a_n_d_r_e_w
Az wiki bejegyzés hibás. aki írta, az se volt tisztában a dolgokkal
szóval köztudomású (nyílván annak aki nem veszi az ilyen hoaxokat komolyan) hogy a G3 saját fejlesztésû, Genome névre keresztelt motort használ (nem egy interjúból derül ez ki), sõt a wiki Gothic 3 oldalán is ez szerepel

de ha még nem is vagyunk ezekkel tisztában, ránézésre is ég és föld a motor, nemhogy mûködésben, felépítésben

nem konkrétan neked, általánosan: kérek mindenkit, hogy ezeket a marhaságokat ne terjessze 😉

One Vision. One Purpose.

Gamebryo engine a neve pontosan. Nem ugyanazt használja, mint az Oblivion, de ugyanazt az alapot írták át.

Persze sokáig saját motorként emlegették az interjúkban...
Például innen: Wikipedia - Gambryo engine.
a_n_d_r_e_w
kíváncsi vagyok honnan terjed az, hogy oblivion motort használtak?
a kettõnek egymáshoz az ég egy adta világon semmi köze

One Vision. One Purpose.

A Gothic 1-ben voltak lockpick-kel nyitható ajtók, létrák (ezeket mondjuk sokan utálták), ezeket kivették a második részben (a NotR-ben volt egy létra Easter Egg gyanánt). Most már az ajtókat és a mászást is kivették. Következõ részben ládák és ugrás sem lesz már? 😊
Ezért is az a véleményem, hogy a Gothic 1-2 motorjával jobban jártunk volna 😊

(Nem feltétlenül csak a gépigényt, de a tartalmat tekintve is.)

rotator
Részleteken kár fennakadni. A lényeg, hogy annyira belenyúltak, hogy elvesztek a kódrengetegben, mint Ábel. <#vigyor>

Nandusz
Ha messzirõl figyeled a szarvasokat és kivárod, amíg kellõ távolságba battyog az egyik a többitõl, és azt egy jól irányzott lövéssel leteríted, akkor a többi nem veszi észre és nyugton marad. Nem azt mondtam, hogy nekem 5 perc alatt sikerült megcsinálni, azt is olvastam, hogy mi a baj vele...nem is amiatt kérdeztem, mert nem tudnám, hogy sokaknak ez gond volt. Nekem egyszerûen nem volt vele bibi. Kétszer egymás után sem.

Igen az, meg különben is egy lövés egy szarvas. Én már visszatértem a tettszínhelyére azóta, de gy szarvas még hiányzik, pedig jártam a világítótoronynál is.

rotator: Új motort írtak? Alaposan átírták ugyan az Oblivion által is használt motort, de se nem saját motornak, se jól átírt motornak nem nevezhetõ. Maguk a fejlesztõk nyilatkozták, hogy nem tudnak még jól bánni vele, ezért maradt példának okáért a fõhõs lófarok nélkül.
A következõekben persze ezeket a hibákat tlán már orvosolni tudják.
rotator
Írtak egy új motort, de nem tudták kellõképpen feltölteni tartalommal. Viszont a folytatásokban ezt javíthatják (hacsak nem írnak hozzájuk még egy motort <#vigyor>).

tibor16
iggggen, a G2 sokkal komplexebb volt, történetben, eszközökben, lakosságban, és úgy egyáltalán.. Kevesebb az emberi történeti szál is, ott volt még kupleráj is, részegség, árulás, hitványság, megvesztegetés stb. Itt meg ezt öld meg, azt hozd el, megint öld meg és így tovább..

Fel lehet menni a falakra, ha kimész a kapun, balra felmész a dombra, majd a gerincre és le lehet ugrani (esni) a falakra. De az az ajtó a falban csak grafikai elem. Amúgy eléggé hiányolom az ajtókat a játékból. Van kettõ Geldernben meg egy Faringban, amúgy mindenhol huzat van. Khorinisban meg a hajón még ágyúk is voltak, itt meg a haditechnika nulla. A stratégia dettó. Ha vmi támadás van, akkor odamegyünk és ha már bekaptuk az elsõ pofont, akkor visszatámadunk és ez még a jobbik eset, a másik az, hogy "Támadás!" és ebben ki is merül a harci kedv, álldogál tovább, mint ha mi sem történt volna, kiborító.
A tûzlabda is célkövetõ?
Megírták már számtalanszor a fórumban mi a baj a félénk szarvasos questtel, meg nem is számít, nem ez hiányzott a 83. szinthez, hanem vagy 50-60k experience. A félénk szarvas meg mennyi? 5*50/szarvas + 500 v 750 telesítéskor + 250 akkor, amikor "jelentem, megöltem a szarvasokat, uff" + vmennyi, amikor "itt a húsa, vazz". (csak találgattam) Nem rossz, de a végén már mindegy.
Számít hát! Amikor elõször játszottam végig, felvittem 500+ ra az erõt és ez egy szimpla suhintással (paladin sword) leölt egy scavengert vagy egy goblint. Jeee!!! Kár, hogy akkor már csak mutatóba találtam scavengert vagy goblint. A helyzet az, hogy õsi tudást remekül lehet szerezni mindenfélébõl, 250-ig feltornázni kb. 33-34 szinten sikerült a második nekifutásra, kb 1/3-a könyvekbõl, egyebekbõl (csak Myrtanában) és utána lehetett a nagybetûs feladatra koncentrálni, nem kellett azon izgulni, hogy mi van ha 3 goblin közrefog. (A sámánjuk meg s***be lõ) Az intelligencseknek áll a világ a gothic3-ban.

Az elõzõ részekben tetszett, hogy akár egy vágás - egy ork, gyíkmanus, seeker, egyéb anyaszomorító szintre fel lehetett jutni harctudásban. (Persze nem a NOTR-ban)
Takanohana
Hát ja, egy idõ után nincs mire fejleszteni. Lehetne rakni erõre, de minek. A Gothic 2 megoldása jobb volt ezen a téren, ott az erõ beszámított (magasabb vívótudás esetén) a fegyver sebzésébe. Itt viszont csak arra kell, hogy meg tudja fogni a híró a kinézett fegyvert. (Vagy számít a sebzésbe? Én nem vettem észre.)

Én most rakok a mágiára is, és megkönnyítem a dolgom, egy nagyobb csoport vadállat vagy ork esetén egymásra uszítom õket, és amíg egymást verik, én meg õket. Ja és többnyire fogok egy wargot, árnyékfutót, vagy ilyesmit is magamnak. Város elõtt meg elengedem, hagyom, hogy hazamenjen, nem ölöm le, ez elvi kérdés 😊

b-type
Én feladtam az elején, láttam hogy a közeli lapályosban a farkasfalka elkapott egy szarvast és azt kajálják, mivel akkor még nem tudtam hogy így is teljesül a küldetés (ha felvettem gyakorlatilag mindegy ki öli meg a célt), így amikor sokáíg nem találtam a félénk szarvasokat akkor félreraktam azzal hogy valszeg nem fogom tudni teljesíteni.
De aztán meglettek. 😊)
Most hogy már több hete nem használtam rendesen hiányzik a játék, csak nincs értelme vinni 😊)) Filóztam hogy megnézem mennyi a szinthatár, és ezért leölök mindenkit, de rájöttem hogy minek, sajna képzettség már nincs amit megtanulnék, az hogy meg a statjaim mennyire futnának sz nem hoz lázba, mert így is jó az ember (azért a sámánok még mindig tudnának fngatni az alacsony hp miatt..)

&#8221;~Alonso, Lewis is behind you. ~I don&#8217;t want to hear that!&#8221;. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Takanohana
Mágiával könnyebb a küldi, a felerõsített (hosszú balklikk) tûzlabda vagy villám nyomkövetõs, utána kanyarodik a szarvasnak akkor is, ha az már meglódult, és egy lövésbõl leteríti. A villámhoz csak 30 õsi tudás kell, ha jól emlékszem, úgyhogy hamar megtanulható. Én harcosként is használom.

b-type
Érdemes visszanézni, nekem sem sikerült az elején összevadászni az összeset, aztán egyszer visszanéztem találtam egyet az öreg csávó tornya körül, majd mikor varrogattam el az utolsó küldetéseket akkor megint arra császkáltam és ott jött velem szembe.
Elvileg ha beleesik vmi texillesztésbe onnan kirakja a program amikor újra betölti azt a területet, tehát sztem nem marad ott örökre.
Na mindegy jó kis küldetés 😊)

Én tûzlabdával szoktam vadászni 😊
A szarvasok viszont bármitõl megijednek nálam, legyen az varázslat, vagy nyilazás. Egy félénk szarvas az én esetemben is valami egzotikus helyre költözött, de sok szenvedést nem ér nekem ez a küldetés...
Nandusz
Nem tibornak ment, hanem magamnak 😊
Le kéne feküdnöm aludni már😊)

Nandusz
*jav.: élezett pengés számszeríj vesszõt

Nandusz
Szerintem az a megoldás, hogy a számszeríj tudásodat fel kell vinni profi szintre, amolyan zsoldos számszeríjat kell használnod, (140-es sebzésû), meg élezett pengés számszeríjat.
Mindezt azért, hogy egy lövéssel leterítsed...ugyanis ilyenkor nem ijed meg a többi szarvas és nem szaladnak el.
Így szép lassan egyenként le lehet õket szedni legelészésük közepette.

tibor16
Nekem Zuben sétálgat a nulla térben - egyszerûen átmegy a falon, majd a másik falon bejön - én meg kerestem az ajtót..