Szimulátor Cockpit
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ma elkezdtem beszélni a "kisfõnökkel", és elmondtam vázlatokban, hogy mit szeretnék...
Erre emberünk elõvett egy nagy kartont tele alutoldókkal!!!😄
Szoval a mobilitás megoldva, lehethogy hegeszteni sem kell majd!
És 3-5€/db van T, meg ilyen-olyan, sõt a végébe fekete mûanyag dugó is...
Van minden gép, vágni, fúrni, faragni...hmmm, dejóó!😄
Mintha nekem találták volna ki ezt a gyaxihelyet! <#pias>#pias><#whatever>#whatever><#taps>#taps>
Azt akarod mondani, hogyha pl LFS-t egy joy-al kormányozom, de a kormány is be van dugva, akkor ugyanúgy kiadja az FFB-t és rángatja a kormányt? Vagyis független a kormány elmozdulástól az FFB vezérlése?
Ha elég sok progi így mûködik, akkor megoldom ahogy írtad: csinálok egy kormány mechanikát/elektronikát, joyként bemutatom az oprendszernek, és az FFB-t meg simán átteszem a Logitech-bõl.
\"Lajosbácsi olyan a srác, mint a focilabda: minden reggel a kapuban áll berúgva.\"
Tomi: a felkoccanásban igazad van, de pl a Fanatec is úgy oldotta meg, hogy van két betét, egy kemény, meg egy parafa jellegû szivacs, ami azért még enged. Az APelectrix meg gumibetéttel. Persze már minimálisan, de azért nem olyan, mintha a falat nyomnád 😄
2,50€/m 40mm-es alu, ezzel asszem nemlesz gond, ez belefér, viszont a hegesztõvel lekell zsíroznom még az árat!
Gondolkodtam azon, hogyha azt a piros egyoldalas vázat csináltatok, akkor félõ, hogy az FFB-nél rágatni fog nemkicsit az egész, úgyhogy lehethogy szimmetrikusra kéne csinálni a 2 oldalt...namajd Thé-vel kielemezzük a 7végén!😊
Aztán még azis lehet, hogy csinálok magamnak egy mûszerfelet üvegszálas, gittes cumóból, valami mûbõr bevonattal...valami mûszert bele...és....de ez még nagyon távoli dolog, elöbb a cockpit-ot kell lezsíroznom!😊
Amit meg lehet még próbálni ha csak a "végtermék" a célod hogy néha néhány játék annak ellenére hogy nem arról irányítod mozgatja az FFB-t. (vagy ha nem is, de kinyerhetõek az FFB egy külsõ programmal) . Ha ez összejöna kkor egy joystikot nagyobb felbontással már egyszerû csinálni, 10bit telán 900°-ra kevés de ez a legkevesebb, és az eredeti kormány elektronikáját használni az FFB-re. vagy ha programból sikerül kinyerni FFB adatot akkor egy saját protokollal simán átküldeni a panelra.
\"Lajosbácsi olyan a srác, mint a focilabda: minden reggel a kapuban áll berúgva.\"
pedál: Pointer már rá mutatott a lényegre. A loadcellel abban a megoldásban amit használtok (nem láttam, nem próbáltam tehát csak gondolom h így van) az a baj hogy egy ponton lekoccol és onnan már csak az számít hogy milyen erõsen nyomod. Erre írták azt a választ gonodolom ami be volt rakva a rugós megoldáshoz, és ezzel teljesen egyetértek. Igenám de a másik oldalon meg ott van amit szintén leírt már Pointer, hogy attól hogy van egy felkeményedõ pedálod, a poti még ugyan úgy elmozdulást fog mérni és nem erõt, tehát ez nem a loadcell-t váltja ki hanem ad egy jó pedál karakterisztikát. Amire én gondolok hogy jó megoldás lehet az a kettõ keveréke. A felkeményedõ pedál a megfelelõ mechanikának köszönhetõen, de a rugó egy loadcell-t nyom. Így ki van küszöbölve az hogy lekoccol a pedál, de mégis ténylegesen erõt mérünk. Persze tervezésnél ezt alaposan végig kell gondolni loadcell-en milyen erõ karakterisztika lesz stb,stb, de szerintem megoldható.
Másik dolog, DOGMAN-nek: a kérdés az hogy a kormányban potméter van vagy optikai kódtárcsa. Tökéletes egyik esetben se lesz, de ha kódtárcsa van bent nem igazán tudsz mit csinálni (na jó tudsz ritkább fogazású kódtárcsát berakni dehát nem tudom) ha poti van bent akkor az csak egy fesz osztó tehát minden további nélkül ki lehet cserélni. De felbontásod romlani fog mivel az ADC felbontása adott, ha elég nagy talán nem lesz feltûnõ, ki kell próbálni. FFB-vel pedig szerintem nem lesz gond, ugyanis idõben amplitúdóban adja meg a mozgásokat, nem kötõdik elvileg a forgástartományhoz. LFS-t tudom biztosra mert azzal foglalkoztam részletesebben az csak egyenletes erõt használ, annyi a kimenet az FFB-hez hogy egy -10000 és 10000 között változó szám.
Amúgy milyen uC-t használsz?
A mikrokontroller amivel a szimulátorom motorjait mozgatom (AVR-ATMega8-as), kb. 560 Ft-ba kerül és 6 darab 10 bites AD konverter van benne, vagyis 6 poti jelét tudja feldolgozni, és csatornánként 0-1024-ig ad vissza egy számot.
Ebbõl is látszik a kína szinrdóma: mindent kisprólnak mindenbõl, csak annyi van benne (anyag, funkció, stb) amennyi épp elégésges.
Azt hiszem kénytelen leszek egy teljesen saját kormány elektronikát készíteni, már csak a force feedback technikát kell felderítenem hozzá (driver milyen módon/protokollon át, közli a kormány motorjával merre mennyit...) és akkor olyan lesz amilyet szeretnék 😊
Amúgy a poti mind1 mennyit mozdulna ki, ha végállástól végállásig kitekered, bekalibrálódik. Az már más kérdés, hogy az ffb lehet, furán hatna rá.
Egyenlõre jelenleg a motorvezérlés nyákját tervezem, a hétvégén talán kész lesz, összarakom, és jöhet a mikrokontroller programozás (az x-sim protokollt is fogja ismerni, és lesz benne egy saját megoldású adattovábbítási mód is).
Utána motor terhelés tesztek: összedobok egy egyszerû FREX elvû mechanikát, és orrba szájba módosítgatom, míg optimális nem lesz az erõ, és a sebesség.
Jelenleg 1kHz-es pwm-el hajtom, fogóval nemnagyon lehet lefogni a tengelyt, és remélem nem kellenek majd nagyobb motorok.
Ha ez megvan akkor jöhet a full cookpit építése.
És akkor érek majd a pedálokhoz, kormányhoz 😊
Tényleg egy kérdés: Logitech formula force GP kormányom van. Ez 270 fokot fordul végállástól végállásig.
Ha a potit kicserélem körbeforgósra, ami mondjuk meg tud tenni 4-500 fokos elfordulást is, be tudom kalibrálni a gyári driverrel? Nemcsak mindig 270 fokos tartományt fog felöleni, (miközben a kormány akár 400-fokot is fordul, úgy emlékszem a driver setupnál kalibráláskor mindig megáll 270 foknál, és azt veszi végállásnak)
A másik amit ez felvet: ha netán sikerül úgy megoldani hogy valóban több fokot forduljon, a force feedback ebbõl számolja vissza merre kell és mennyit tekerni a motorjának. Na ha õ azt hiszi hogy 270-fokos a tartomány, én meg ugye 400-ra kalibráltam a valós értéket, fel fogja nagyítani a mozgásokat....
1 2 3
Csak az a gond, hogy hiába kell nagyobb erõvel feszíteni a rugót, fékezni akkor is csak akkor fog jobban, ha sikerül beljebb nyomnod a potit. Amit igazából össze lehet hangolni, hogy ha kilesed a játékból, hogy egy 80%-os poti állásnál már jól fékez, és ezt odaigazítod a rugóerõhöz. De ez egy adott játék egy adott autójához lesz igaz, és még ezen az autón belül is elállíthatod a futómû beállításokkal ezt a jó pontot.
Igazából ez itt a gond, hogy lábaddal erõt könnyebb memorizálni, mint "pedálszöget", hogy meddig benyomva jó.
Igazad van, nekem nincs olyanom, de volt nálam , és be is szereltem. Próbáltam is. Viszont rugós G25-öt használtam már nagyon régen. Arra emlékszem, hogy nehezebb volt konkrétan, de nem fárasztóan, lábfájdítóan. Olyan furán ismerõs érzés volt, hogy a bekeményedett felületet erõvel kell terhelni.
De van itt pár olyan ember (Tika, bzs, Kisa, Solt, meg még mások...) akiknek friss lesz ez az élmény. Ha visszaolvasol 2-3 oldalt, még a beszámolójukat is láthatod.
Na de akkor az alap G25 -ös pedálokhoz hány N kell? Csak hogy legyen viszonyítási alapom...
nem rossz ötlet az alapötlet, sztem lehetne belõle egyszerû, olcsó eszközökkel megvalósítható és egy nem rossz féket csinálni 😊
(viszont a lentebb emlegetett kétféle emelkedésû rugó sorbakötése se egy rossz ötlet, ahol a puhább rugó teljes összenyomásáig viszonylag puha az út, és utána már a sokkal keményebb rugót kell összenyomni)
a fenti görbét egy teljesen másmilyen kialakítású bütyköstengellyel lehetne elérni, de ez még egy egyszerû lézervágással megoldható, a másik probléma meg az, h viszonylag nagy szögelfordulással kéne mûködtetni a bütyköstengelyt h szép finom legyen a mozgása, viszont a pedálnál meg épp nem szerencsés a nagy szögelfordulás
ja és jól meg kell vezetni a bütykös tengellyel lenyomott rudat, talán egyszerûbb lenne az, ha egy himbát fordítana el a bütyköstengely, és a himba másik végébe lenne bekötve a rugó
Emellett hab a tortán, hogy menet közben változik az erõ is amivel a bütyök tengelyét forgatni kell, tehát elvileg ki lehet totózni olyan mechanikát ami a LoadCell mûködését utánozza.
Majd kiderül, hogy mit fog tudni!😊
Mert ha egy csigavonal mentén emelkedõ erõkarra teszem a fékpedált, akkor minél jobban benyomom annál nehezebb lesz nyomni...
szeretném megkérdezni azoktól, akiknek van ilyen Load cell-es "patch"-e <#wink>#wink> a G25-jéhez, hogy a fék maximálsi benyomásához körülbelül mennyivel nagyobb erõre van szükség, mint a normál pedál esetében?
Köszi
A pedálokat mindenképpen állíthatóra szeretném, valami olyasmire mint Pointernek van, az ülést meg alapból elõre/hátra lehet majd állítani, meg a cliómból berakom a régi ülést kezdetnek, aztán majd valami kagylószerû izét, de a fixálás megmarad!
De majd msn-en megtárgyaljuk, majd szólj rám amikor lesz idõd pliz!😊
Tenkjú!😊
ülés és a pedáltartó a linkelt terven tetszene? ülésmagasság nem lesz állítható, azt jól be kéne lõnni
és azért konkrétan kérdezz rá az alucsõ árára, nehogy meglepetés érjen 😉
Azzal a tervvel az a baj, hogy középen megy a kormánytartó!😞
Tuti felidegesítene hamar a ballábas féknél, azért (is) kellene szerintem a pirosból kiindulni, monitorállványnélkül, mert a tv-re visszaszerelem a forgótalpat, és csak átülök+átfordítom. vagypedig a kormányt buktatom valamerre! Ááá teljesen sötét a kép!😞 😊
Holnap megtudom az átmérõket, aztán értekezünk!😊
Köszi!
az annál a cégnél járatos csõméretek kellenének, az sem árt, ha nagyjából passzentosan egymásbacsúszó csövek is lennének
monitortartó nélkül és csövesítve ezt gyorsan meg lehetne rajzolni
hétvégén jobban ráérnék, cseréljünk majd msn címet
Game Controller: Frex GP Motion cockpit with analog Handbrake + Logitech G25 900° with Shifter and Clutch and LoadCell Brake + TrackIR 4 + Dashboard + Outgauge/Tachometer
Ami (sajnos helyhiány miatt) szóba jöhet, az sajnos kb. ez a 2 állvány...
1,2,3
Viszont a méretek megadásával gondban leszek, mert elvileg a kéziféknek is felkellene férnie, és a váltót is jólkéne helyezni, nyilván a kormány+ülés+váltó+pedál kombót mozgathatóvá kell szerelni...
Elmentettem a képet Pointer amit küldtél régebben, hogy mik az ideális magasság, kormány...stb, de a szélességrõl is kellene tapasztalat és vélemény, szoval úgy minden okosság jóljönne, méghacsak apróság is, de nekelljen visszahurcolnom, "igazításra"..az senkinek nemlenne jo!😊
A fõnökkel beszéltem...bennevan, felajánlottam, hogy a kerethez vennék alucsövet tõlük, és a többit a maradékból kaphatok-e? Bennevan a dologban, megad valami árat...😊
A csõ az 6méteres alapból, a kerethez (nemtudom, pl ha a piros egyoldalasat csináljuk, akkor nemkell nekem 6 m, bár az alját nemúgy szeretném, mint ahogy a képen van! Mondjuk mindegy, hogyha csak a fele kell, akkor levágják méretre, az mindegy!😊
Köszönöm!
mindenesetre a pedálút végére jól felkeményedhet, nem egy rossz ötlet
Amúgy Poi - nézz privátot, ott a csomag, ha már kinyitottad a fedelet és lemásztál oda rekonstrukciózni <#vigyor>#vigyor>
PS: átfértél azon a pici lyukon? <#nyes>#nyes>
Game Controller: Frex GP Motion cockpit with analog Handbrake + Logitech G25 900° with Shifter and Clutch and LoadCell Brake + TrackIR 4 + Dashboard + Outgauge/Tachometer
"
Dears,
is only your opinion. We have already selled 20 pieces and around 10 are in the hand (pardon… under the feet) of customers and they are happy to use it.
About product APelectrix, we have buyed one but, our opinion supported from real formula drivers, we don’t like because too long for find a correct calibration and not realistic: do you think that in real car the brake is only harder and without any renag of movement? Put a load cell under the brake of your car, and let me know.
Someone of you have drived a real race car in the past? :sd: No? I have Formula 1 and World Series expierience as test driver but is not important my feeling: we make do the test with a lot of driver we train with our Professional simulator and, they, coming from ddifferent racing categories: GP2 – F2 – F3 – Autogp- … could be a good presentation card? :wink:
Our target is to have a different feeling under the feet with more progressive range.
About Big_Brake: has been realized under request of 4 our customers having their satisfaied feedback and, for this reason, we have put it in market.
No problem if you don’t like our idea: there are other guys that love it.
Cheers.
"
Elgondolkodtató, kifejezetten Formula cuccokban, tényleg lehet, hogy nincs hidraulikus kör, csak egy elektronikus érzékelõ, és szervó motorok fékezik a kerekeket. (errõl sajnos lövésem sincs) És akkor egy ilyen elektromos pedálban lehet ilyen rugó.....
Mert akármilyen fasza rugóm van, akkor sem lesz nyomásérzékeny potival.
Ha van tanácsotok, szivesen várom!😊
terved, elképzelésed van?
A hegesztõ aztmondta, hogy a fõnökkel (ha van maradék, vagy plussz) lehet beszélni ilyenekrõl!
Hajlítás, hegesztés...fúrás...mindent meglehetne ott csinálni!<#whatever>#whatever>
Ráhajtok erre a maradék 2 hét alatt, dejólenne végre egy olyan szett, hogy nekelljen fel/leszerelni állandóan!
😊
Akinek eddig találtam fotót:
bzs
Corsika
Csavez
Pitti
Pummis
rbal
Mabo
Tika
tomi555
Wanek
X-Pit
Aki nem látja a nevét a listán, vagy úgy gondolja hogy nem szép az amit a fórumban találtam, az pótolja 😄