Szimulátor Cockpit

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

pointer4
Jó, nem mindenkinek van a családban bordásszíj gyártó mûhely 😄
DOGMAN
DXTWEAK<#bee1>

\"Lajosbácsi olyan a srác, mint a focilabda: minden reggel a kapuban áll berúgva.\"

Én fogaskerék helyett bordás-szíjat használnék, ott kotyogás kilõve és hogyha találsz megfelelõ áttételt nem is kell semmi más.
Amúgy nyárra a terveim (és ezeket most kifételesen be is kéne fejezni 😄)
-pedál elektronika amiben ezt lehet állítani, tehát a ténylegesen használt tartományt osztja fel és tud loadcellt (nameg hall szenzort) ez részben azért mert akarok építeni magamnak új pedált, ha jó sikerül még talán eladásra is😊
-végre be kéne fejezni az LCD-s dashboardot, kicsit átervezett elektronikával
-joypanel még mindig tervben van de közben van 1-2 plusz 5letem hozzá
-na meg kéne dolgozni az FFB-n 😄
Már csak kicsit több mint 1 hét és megyek haza😄 kezdõthet a munka (csak sajnos a vizsgák is 😞

értem, kösz (baszki, ilyen infókat honnan tudsz szerezni? 😄 )

hmm, ennek én kb a felét tudnám hozni az 1024-es felbontással és 90°-os potifordítással, 307 lépésnél nem tudom, h finomabb-e a lábam, de errõl van egy sejtésem :S

holmerre kéne nézni ezt a dxtweak2-t?
pointer4
Hát képre a CST olyan 40°-ot fordulhat, az a 4096 os elektronikával, 270°-os potival számolva 270/40=6,75 avagy 4096/6,75=606 lépcsõfokos felbontás. Ez tuti untig elég, szerintem 256 körül lehet egy momo pedál pl. De dxtweak2 be megtudod nézni a mostanit. (de ne a 64k felszorzott értéket nézd😄 )
akarom mondani egy rugóval...

amúgy mekkora tényleges felhasznált felbontásra kéne törekedni?
ez már így jól hangzik, ha a pedál elfordulásából rudas mechanizmussal 90 °-os elfordulást csinálunk, akkor kb így néz ki a grafikon, és ezután jöhet a fogaskerekes áttétel

ebben az esetben a fogaskerék és a mechanizmus kotyogását mindenféleképp megszüntetném egy tugóval, ami a potit feszítené rá fogaskeréken keresztül a pedálra
pointer4
Áttételeknél, mechanikánál, vigyázni kell, nehogy legyen valami kis játéka, az gyilkos lehet a pályán. Én pl ehhez vettem modellboltban 3mm-es gömbcsuklót, nem akarjátok tudni mennyi pénzt kértek érte....
DOGMAN
Ha a pedálra 1 a 2-höz áttétellel van kötve a potméter, akkor a pedál 90 fokos elfordulására a potméter 180 fokot fog mozdulni (45-225 fok tartományban).
Azt mondod, hogy a forgó mozgású áttétel miatt, nem egyenesen arányos lesz az elmozdulás??? (alsó ábra)

\"Lajosbácsi olyan a srác, mint a focilabda: minden reggel a kapuban áll berúgva.\"

pointer4
Az a baj, ha sokat fordul a poti, akkor nem lesz lineáris, ha keveset, akkor ahhoz közelít, de nagy felbontású elektronika kell. Pl mint a leo bodnar, amit a cst is használ. 12-bit, 4096 lépcsõfokos.
szerk:
az alsó grafikonon szögelfordulás értékek akartak lenni :S
pedál és a poti sematikus rajza:

poti mozgatásának grafikonja:

sztem az fontosabb, h a grafikonon a közel lineáris szakaszt használjuk, mint hogy nagy legyen a felbontásunk, fõleg ha 1024-es felbontásnak ki tudjuk használni a negyedét, harmadát, annyi sztem elég lenne már

okaly, akkor majd bascommal próbálkozok, köszi 😊
DOGMAN
BASCOM mindenképp
Ponyprog nagyon régi, szigorúan TILOS használnálni!
Gyakorlatilag több eldobandó procit sikerül vele gyártani mint jót 😄
Bascomban ha beállítod a chip típusát STK200 LPT-n keresztül simán tudja programozni/törölni, stb..
Laptop LPT-re nem biztos hogy menni fog!!!

DOGMAN:
úgy néz ki, h egy STK200-as programozót fogok rendelni, milyen programot ajánlanál a felprogramozáshoz? ponyprog? bascom?
DOGMAN
Az utoljára belinkelt képen látszik: A potin levõ kis kar amennyivel kisebb a pedál karnál (pedál forgásponttól a kis csuklótengelyig), annyiszorosan nõl az áttétel.
egy alap poti 270 fokot fordul két végállás között. Ha finom mozgást szeretnél akkor minél inkább ki kell használni az AD átlakító teljes tartományát, vagyis szerintem 160-180 fokra kell áttételezni a potit a pedálhoz. Ráadásul ha nagyobb utat jár be a poti, sokkal tovább fogja bírni, mert nem csak a közepe kopik, hanem a mozgás majdnem a teljes felületen eloszlik.

ja, vmi ilyen lenne a nyerõ, de túl sokat nem kéne fordítani a potin, h még szép arányosan vegye át a mozgást a pedáltól

nem mozoghat 20-30°-nál többet a pedál, ezt vmi mechanizmussal fel kéne tornázni 60-70°-os potielfordításra

Pointer:
épp jókor említetted ezt az infót, ma akartam elküldeni a lézervágóhoz a rajzokat és én 43 mm-es fék és kuplung pedálúttal számoltam, át is variálom a rajzokat 😛

gázpedál útja több volt ennél?
DOGMAN
sima link:

http://2.bp.blogspot.com/_bEoTkKksCXE/SNhhAUXey2I/AAAAAAAAAGk/CtZBPD4_bck/s1600-h/DSCN0334.JPG

DOGMAN
Ez jobbnak tûnik:

DOGMAN
pl:

DOGMAN
Az engem is érdekelne, hogy a forgópotik, hogyan vannak erre felfogatva...
Aki tud képet ne habozzon 😊

pointer4
Én úgy emlékszem 50mm el bemozdulásra terveztem, ami jónak tûnt.
A potin meg minél többet mozgasson, de nem kell koppról koppra kihajtania. A legelsõ bekapcsolásnál benyomod tövig, meg kiengeded, és bekalibrálódik arra a minre-maxra. Persze ez függ az elektronikától is 😄 De pl ha egy kormány elektronikájára kötöd, így mûxik.
áhám, megtaláltam így, kösz!

amúgy ennél ma pedálnál a poti elhelyezése számomra ne világos, nomeg az se, mennyit nyomódik be a pedál, és hány fokot fordít a potin
pointer4
A menetes szárak mellett volt az OBI-ban, valahogy úgy hívták, hogy menetes szár toldó.
Pedál 😄
rugó, darabja ~390Ft
A pedál rúd, egy 1,2m-es ácsszorító, épp akcióba volt 😄 990,-
Pointer, errõl a szép hosszú anyukáról tudnál vmit mondani? ilyet még nem láttam :$
kb 1 méter M8-as és 1 méter M10-es menetesszár, horganyzott 144+214
talán egy 6 méteres szál 20x20x2-es zártszelvény elég, 1700 péz
3 rugó (?)
3 db poti, 400 péz/darab
pedál ez itt 4600, tecsóban sztem van olcsóbb is, de ezt akár gányolhatsz is magadnak
másfél-két maroknyi anya, csavar, alátét, fakötésû alátét
némi hulladéklemez
festés

sztem kb ennyi

kíváncsi vagyok, h Pointer házilag készült pedálja mennyibõl jött ki
gabesz752
Egy komplett mûhely áll a rendelkezésemre esztergagéppel, co-val, oxigénnel, gyorsdarabolóval stb. Anyagárra lennék kiváncsi, meg a 3 potméterre kb. A lényeg, hogy ha túl sokba jön ki, akkor inkább veszek egy másik kormányt. Az egész a kuplungból indult ki 😊
A csábító ebben a megoldásban a jobb fék, kuplung, gáz adagolás.

AsRock A770DE+, AMD Phenom II X4 955, 6Gb 800mhz DDR2,Gigabyte HD5770 1GB 925/1340, Logitech G25

házi körülmények között az oldalsó magasság és szögállító lemez tûnik egy kicsit macerásnak
gabesz752
Minden szerszám megvan. Magam csinálnám.

AsRock A770DE+, AMD Phenom II X4 955, 6Gb 800mhz DDR2,Gigabyte HD5770 1GB 925/1340, Logitech G25

tudsz hegeszteni vagy hegesztetni? fúrni faragni?
pointer4
Hát az attól függ, milyen szerszámok állnak rendelékezésre?
Gondolok itt hegesztõre, állványos fúróra, flexre, köszörûre stb..
gabesz752
Egy ilyet mennyibõl lehetne kihozni? A fék sima mechanikus rugós lenne, mint a kuplung. Elektronika adott.

Igen erre voltam én is kíváncsi. De akkor ezek szerint fps-bõl kiindúlva tényleg "valós" 3D-t számol. Az frankó, megnézbék azért egyet élõben mennyire zavaró vagy mennyi plusz infot ad.

gabesz752
Teljes mértékben igazad van. Ez csak a kipróbálásra jó, nameg ha valaki nem akar rá tízezreket kiadni, hanem csak 300ft-ot 😊
Gyakorlatilag játék közben felesleges az AA, mert anaglyph-ben elmosódnak a recék, máramennyi van 1920x1080-ban. A stereo 3d meg teljesen más, mint ahogy azt le is írtad.

pointer4
Pont el is mondtad a hibáját annak a rendszernek a színekkel kapcsolatban, meg még egy, ha egyszerre két képnyi infót raksz a képre, és csak a szemüveg színezése miatt nem látod, akkor a FullHD 2 millió képpontját, két egymillió képpontos jellel töltöd fel. Mert mindent 2x kell felrajzolnod. Tehát nem lehet FullHD minõségben mozizni pl.
Viszont itt 120 fps-es jelbõl, jut 60 a bal, meg 60 a jobb szemednek, mert 120Hz-es frekvenciával a szemüveg kapcsolgat, kapva a szinkronjelet.
pointer4
Ugyan nem néztem a technikai specifikációját az Nvidiának, de ha nem számol le két kamera nézetet, akkor ugyan azt a gagyi minõségû humbuk képet produkálja mint a samsung tv, amikor a tv mûsorból csinál 3D-s képet.
Biztos két kamera nézetet számol, azért esik vissza a frame.

Amúgy meg, ha már kötözködni akartok az elnevezésen, akkor csak hologramm 3D-s. Ez a megoldás, csak sztereoszkópikus.
gabesz752
Hello. Nem akarok beleszólni csak kérdezem. Nem próbáltátok még az IZ3D+red/cyan szemüveg összeállítást? Nemtudom ki ismeri és ki nem, de én jópár játékot így játszok 3d-ben. A színek természetesen jóval fakóbbak lesznek, de ténylegesen van 3D-s hatás. Rfactor alatt van vele 60+fpsem egy 22"-es monitoron. Egy próbát megér szerintem.

Nekem jött? Én nem tudom hogy hogy van megvalósítva, ezért kérdeztem hogy hátha te tudod, de azt írtad hogy ez egy külsõ szoftware ebbõl feltézteleztem hogy a játék nem képes valós 3D információt szolgáltatni hanem egy külsõ szoftware 'megtippeli' a két képet.
De félre ne érts, nem vitatkozni akarok, csak érdekes a téma és leírom ami eszembejut😊

még 85hz-es projektorral is képes rá hogy 42 frémet adjon másodpercenként a szemedbe. Ez frankó két perspektívás kép ami az agyadban 3dimenzióssá áll össze. Komolyanbazze. 😄 Akkor 42 frame idejéig az a kép látható az egyik szemedben, 42 ideig a másik . Tehát felváltva. És ez sem fog vibrálni mert ez nem CRT-s 42 hz. Ne gyertek ezzel mert végképp kiszállok, vissza se nézek : DD
Fix 42 fps kurvajó.

-és ezt te most nem hiszed el hogy így mûködik vagy mi van ???? 😄 google pls.

Oké a játék 3D ben számol ez nem kérdés de a megjelenítõnek csak 2D képi információt ad 1 szemszögbõl tehát ott vagyunk mintha Barátököztöt akarnál 3D-ben nézni kis túlzással. De mondjuk ha alpha csatornán mélyég is van és abból számol, még az sem igazi 3D mert a szemszög még mindig ugyan az tehát még mindig csak tippel hogy mi a két kép között a különbség. Igazi 3D-t egy játékból akkor lehetne kihozni ha képes lenne rá hogy kb szemtávolság eltolással két képet rendereljen le valós idõben és ezt visszadja.

a falfehérhez képest 10*-es... a falfehér minden irányba veti a fényt ez meg csak elõre ráadásul jobb hatásfokkal a szín miatt gyorsan összejön a 10.

*számol le

a 3d vision sorround nem sázmom le 3x fullhd-t az oldalsó képeken skálázott felbontás van.

A 3d úgy mûködik most is ahogy elképzeled, borzasztó pluszt ad , nem fake : DDD. Az csak akkor fake ha az eredeti anyag pl,. barátok közt, 2d-ben lett forgatva. Meg a hülye film a moziban. A játékok olyanok mint az avatar , csak még sokkal jobb mert állíthatod kényedre kedvere a "pop out"-ot szeretnél vagy mélységet.

pointer4
Tehát ha van egy 10 Wattos izzóm, és egy ilyen tükrös felületen visszaveretem a képét, egy ilyen anyaggal, akkor 100W fényerõvel fog világítani??? És ha azt veretem vissza akkor 1000W? És így a végtelenségig? WTF???
Ezt most te sem gondoltad komolyan. Valami frankó reklámszövegbõl idézhetsz, hogy a félfamentes farajzlaphoz képest, ez a felület 10x annyi fényt ver vissza, tehát mondjuk a rá esõ fény 0.6% helyett 6%-ot.
Amúgy, ha olcsón akarsz jó vásznat festeni, akkor útépítés végének közeledtekor, négy üveg sörrel megtámadod azt a verdát, aki festi a záróvonalat, és kérsz 2 lityó fényvisszaverõ festéket a sofõrtõl. Az mindent ver. Csak figyelj, hogy ne legyen ott mûszakvezetõt, és vigyél zárható edényt. 😊

Amúgy itt nézem minden nap a 3D-s plazmatévét, ami veri a samsungnak, meg az nvidiának azt a gagyi crosstalkos képét, és nem is olyan homályos mint a IMax moziban. Van rajta autós játék demója, - valami igen ratyi az autó mozgása, valami konzolos marhaság lehet - hát nem látok benne amúgy fantáziát.
Én elhiszem hogy jó, de azért az akor sem mind1 hogy adott méretre (most vegyük csak a vizszintes irányt mert az a mérvadó) 1280 pixel van vagy ugyan ekkora méretre (tegyük fel hogy 2 rendszer úgy van beállítva hogy 3 monitor szélleségét vetíti a projector) 3840 pixel van. Persze elég messzirõl már a projector is jó lesz de szerintem minél messzebb viszed annál jobban romlik a az élmény(annál jobban fókuszban lesz mindedn)
Nem számoltam utána a dolognak lehet ogy ez nem számottevõ de 1 biztos kisebb lesz a felbontásod AA-tól függetlenül.

A 3D meg ha szoftware-esen van megoldva "hülyeség" szerintem. Nem valós infot ad vissza csak kitalál valamit. Úgy lenne 3D igazi ha a játék le tudna renderelni 2 nézetet real time és mindekttõnek a képét biztosítani.
Bocsi ha valmit félreértettem vagy rosszul tudok, leginkább csak hangosan gondolkodok😄

" Azért amit írsz 3 monitor FullHD felbontását nem fogod elérni egy 720-s projectorral akármilyen AA-t is teszel rá attól a felbontás nem lesz nagyobb."

Egy 720p film meg nem pixeles...

A formája miatt 10x-eres és mert ezüstel van befújva.

Szoftveresen megy a 2 projektor , 560 dollárért és akkor edge blendinget még külön kell megoldani hogy össze legyen toldva a két szél 100 pixel árán. Az nincs benne az 560 dollárban ezt is rosszul tudtam. De mindegy engem nem foglalkoztat most.
De ez most kb az hogy a Frex féle cuccról nem hiszitek el hogy jó... Hát 720p elég jó szerintem , olyan 280 centirõl , úgy hogy 340rõl van vetítve... Kb még 1 métert mehetnék közelebb és tökéletes lenne.

És az én kérdésemre tudod a választ? Mármint hogy az iRacing 3D tekintetében hogy van. Pointerrel értek egyet, szerintem is zavaró lenne egy versenyt végigcsinálni 3D-ben (annak ellenére hogy tuti nagy élmény) és hogyha nem ad a játék valósan 2 teljes lépet(1-1 a két projectornak) akkor szerintem nem hogy plusz infót ad hanem még be is csap, ami versenyen pláne nem szerencsés.

Ezt ki tudnád fejteni bõvebben vagy adni egy linket hogy ez a vászon mitõl is 10x meg a fényerõt?

Illetve még egy dolog. Azért amit írsz 3 monitor FullHD felbontását nem fogod elérni egy 720-s projectorral akármilyen AA-t is teszel rá attól a felbontás nem lesz nagyobb.

100.000res projektor az egy kurvajó Darkchip3 DLP proji, a vászon meg jobban számít, ezek a projektorok 2005-tõl kezdve lettek 3000 dollárnál olcsóbbak , most ennyibe kerül ... Teljesen jó. Arra nem jó hogy nagyon közelrõl nézd , azért kell nekem is viszonylag nagy. A darkchip3 egyébként azt jelenti hogy van ilyen csirkeháló a pixelek közt, de nem fehér hanem fekete, és csak közelrõl látszik. Mozgásban meg nem versenyezhet vele semmilyen LCD az , meg a másik 1000%, se kontrasztban sem másban sem.

Az a játék ami megy nektek 3 monitorral FullHD-ben, akár AA nélkülis ,
az nálam megy 720p-ben 32x AA -val , EZ 1000% : DDDD

nálam nvidia enchacerrel így néz ki a 32X AA

1x2 SSAA (SLI) , 16x MSAA
SLI Anti-Aliasing modes are using the two graphic cards to offer a near-Supersampling quality. They are especially usefull for games which are not directly compatible with SLI, i.e. which don't run faster with an SLI setup. Using SLI Anti-Aliasing, the SLI power can be used in those cases to gain some image quality at least.

ez a legyorsabb. Maga a 16x MSAA magában elég szar. SSAA kb azt jelenti hogy függõlegesen megduplázódik a felbontás azaz 1280*1440-nek lendül neki a 16x MSAA . Az eléggé odaüthet a FullHD-nak. Kissé lentebb veszem az AA-t ha nem megy eléggé, azért nem kár, viszont te fullHD-n ha lentebb veszel akkor vagy rögtön vesztesz a részletességbõl vagy feladod a natív felbontását az LCD-nek , ez a legnagyobb elképzelhetõ érvágás, ááá. <#ijedt>