11612

Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |

Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |

Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |

• wptm
    Szia Janume!

Áramforrásnak akkumulátort javaslok. Az biztos hogy jól bírja a nagy amper csúcsokat. Illetve felfogja a visszajövő áramot is. Ezzel végülis tölti is kicsit. Sokan bekötnek még tápot is az aksi mellé. Ehhez nem értek, de egy aksi töltő is megteszi kezdésnek mindenképp.
    Mint írtam én az arduino vonalon indultam el, így most csak abban tudok tanácsot adni.
    A pololu jrk-t nagyon dicsérik, perpill úgy látom ezzel a legegyszerűbb a költségeket is figyelembe véve + hogy nem akarsz forrasztani. Ha van még ezen felül is kereted akkor még az scn5/6 aktuátorokat is tudom ajánlani. Ennek az előnye, hogy még a motorokkal sem kell foglalkoznod. Viszont nagyon drága, és az 5-ösről azt olvastam hogy 90kg-os sofőrig jó kb. frex féle (olyan mint az enyém) elrendezéssel.
    És egy nagyon fontos tanács. Mivel nagy amperek száguldoznak, ezért mindent megfelelően szigetelni kell.
    Volt akinek már átszaladt a g27-jén ez az áram és tönkre is ment. Sok ablaktörlőmotor háza sem szigetelt, szóval azok felfogatását is szigetelni kell. Vagy pvc-ből kell csinálni a vázat. :-)
  • janume
    Az x-sim.de oldalon már jártam, és ott találtam egyet ami nagyon tetszik
    http://x-sim.de/forum/viewtopic.php?f=37&t=129#p797
    Nagyon tetszik ez a megoldás. Az elektronika is és a szerkezeti megoldás is, az elektronikában nem vagyok jártas ezért is kérek tőletek segítséget, pl:, milyen modul kell, mennyi, milyen trafó stb.
    Jobban szeretnék kész elektronikával dolgozni, sejtem hogy nem olcsó de legalább nem kell szenvedni az összerakással. Fontos hogy megbízható legyen és nem túl drága
  • wptm
    Szia Janume!

Először is regisztrálj az x-sim.de oldalon. Enélkül a szoftver sem fog menni, illetve ott van a rengeteg infó is.
    Ha nem akorod az elektronikát házilag építeni, de olcsón akarod akkor arduino + compatibilis h-híd az ebay-ről. Én is erre indultam, de egy óra alatt sikerült elfüstölnöm a hidat. Azóta megépítettem a Thanos-Tronicgr féle dsmhb1.2 hidat magam, és most már "csak" a mosfeteket cserélem rajta, ha kimegy valamelyik.
    Remélhetőleg ezt is sikerül majd kivédeni rajta Dogman tanácsával.
    Páran a pololu jrk minden egybe elektronikát használják és nagyon dícsérik. Ebből motoronként kell egy db. tehát összesen 2. Ha nem jött volna ki az arduinós lehetőség akkor én is ezt választom, csakhogy ennél azé bele kell nyúlni a zsebbe: 100$ darabja.
    Thanos féle amc1.6 -ot is sokan választják, de az is csináld magad elektronika.
  • janume
    Sziasztok! Cockpitem fejlesztem, és ablaktörlőmotorral szeretném megoldani a mozgatást, ehhez kérnék tanácsokat, tippeket, segítséget. Az elektronikához kérnék szépen sok segítséget. Elektronikát jobb szeretném készen megvenni.
  • b-type
    jó hogy írsz, megkérdezhetem hogy állnak a cuccaid? Mindenki munkáját nagyra becsülöm, aki saját cockpit-t épít egyéni elgondolások alapján, inkább csak olvasgatok, viszont engem szó szerint lenyűgözött a váltód.
    Írnál arról hogy jelenleg hogy áll a cuccod?
  • wptm
    Szia Dogman!

Köszi! Épp ezen törtem a fejem, hogy hogyan lehetne védelmet beépíteni. Legutóbb akkor ment ki a mosfet, amikor valami nem volt oké az egyik potival és ide-oda rángatta kicsiket a motort a rendszer. Na az akkor annyira jól sikerült, hogy ki is gyulladt az egyik mosfet.
    Most rendeltem mosfet tesztelőt meg új mosfeteket is. Amíg megérkeznek összeállítom ezt a védelmet, amit írtál.
    Te is összeraktad már az üléssel a motorokat, vagy még a tesztpadon vannak? Még októberből van egy videód róla.
  • DOGMAN
    Szia!

A zárlat valószínűleg azért van mert "egybenyit" a H-hidad: egyszerre van nyitva mindkét irány, és ezért gyakorlatilag rövidzárlatba kerülnek a FET-ek.
    Ezt kétféleképp tudod elkerülni:
    - szoftveresen: ez gyakorlatilag semmit nem ér, mert ha a mikrokontroller lehal bármi kimehet a vezérlő lábakon.
    - hardveresen: fogsz egy 7404, és egy 7402 "ÉS" "VAGY" logikai kapu IC-, és bedrótozod úgy az Hídra menő pwm, és irány vezetékeket, hogy nem tudjon a híd sosem összenyitni.

balra:

jobbra:

zárva:
  • wptm
    a videó beillesztése az előbb nem sikerült:
  • wptm
    egy újabb teszt tőlem. Sajnos azóta megint kiment pár mosfet, úgyhogy most pihen a h-híd.
    Szóval az elmélet bizonyítva, működik az ülésmozgatás. Viszont ezek a kóbor áramok időnként kicsinálják a hidat. Biztos valami rövidzárlatra kerül. Sokat kell még finomítani az egész rendszeren, suta még ez.
    Illetve az ablaktörlők nem igazán bírják a súlyt. Valami erősebb kell majd ide.
  • wptm
    Hello Balunso,

Átnéztem a leírását, illetve én egy BU0836A-t már rendeltem tőlük. Szóval én arra szavazok, hogy kapsz egy nyákot alkatrészekkel azt annyi.
    Viszont ebben pont ez a szép. Olyan gombokkal, kábelekkel oldod meg ahogy az neked tetszik.
    Egy ilyet találtam a bekötésről példának.
    http://www.eksimracing.com/f-a-q/how-to-wire-the-buttons-encoders-and-switches-onto-the-device/
    Nekem még nem volt eddig szerencsém ehhez a vezérlőhöz. Majd írd meg mire sikerült jutnod.
  • balunso
    Üdv!
    Szeretnék segítséget kérni mégpedig a Leo Bodnár féle SLI-M kijelzővel kapcs.Megrendeltem, ahhoz a gombok járnak vagy külön meg kell rendelnem azt is és a kabeleket is?Ezeket csak össze kell dugni és kész+program hozzá?
    Kormányt csinálok azért érdeklődnék nálatok ti ebben profibbak vagytok nálam.
    A segítséget köszönöm előre is!
  • wptm
    Összeállítottam a Tronicgr féle H-hidat, amelyet az Arduinos megoldással hajtom meg.
    Itt a teszt:

Már nincs sok hátra, hogy végre mozogjon az ülésem.
  • wptm
    Jó lett. Nagyon finom kis mozgás. Én egy skoda váltót alakítottam át, de az nem szekvenciális.
  • TeeBeee
    Most nincs időm szétszedni, de egy gyors videót csináltam, aminek a végén látszik a belseje mozgás közben. Remélem ez segít, és ha valakinek van bármi kérdése majd szívesen válaszolok.
    Video
  • JUVEfun
    Jó lenne (lett volna ) látni belülről is magát a szerkezetet.
  • TeeBeee
    Sziasztok!

Nagyon régen jelentkeztem egy seq.váltó építési szándékkal és tervrajzzal. Azóta nem sok időm volt a megépítésre, de pár hete rászántam magam és elkészült:
    1
    2
    3
    4
    A lelke az amúgy évek óta nem működő G25 váltóm. Két mikrokapcsolót forrasztottam a G25 nyákra, tehát a váltó ugyanúgy működik mint az eredeti, csak bedugod a kormányba és kész. A váltókar egy leflexelt kormány a legolcsóbb szivacs markolattal. A váltás érzésre elég jó, és a két rugó cseréjével vagy spanolásával a menetes száron tetszés szerint állítható. A ház aluminium, matt feketére fújva, gyakorlatilag a lyukacsos lemez miatt bármit hozzá szerelhetsz benne...olyan mint egy lego. :)
  • Andrewgti
    http://aprod.hu/hirdetes/elado-cockpit-IDu2s9.html

Sziasztok

• wptm
    Teszteltem az ablaktörlő motoromat az open source-os Arduinos megoldással és egy kínai H-Híddal (h-bridge).
    Összedugok mindent, nyomok Start HW Rescan-t a motor meg is mozdult. Na, gondoltam akkor már nagy baj nem lehet.
    Aztán úgy döntöttem kihúzom majd vissza az Arduionot az USB-ből. Erre a h-hídból amper szag mellett szikra pattogás stb. Gyorsan lehúztam az aksiról. Na, szép gondoltam magamban ennek annyi.
    Nem adtam fel, átnéztem a h-hídat. Észrevettem, hol égett szét a nyákon a vezető csík. Megforrasztottam. Utána összerakom újból. Megint amperszag, égés most egy másik csíknál. Azt is megpatkoltam. Újból összeraktam, és hát olyan volt mint korábban Start HW Rescan-ra megmozdult. Meg még próbáltam pár tesztet, azokra is így vagy úgy de reagált, megpörgette a motort.
    Aztán szerintem megint lehúztam figyelmetlenül az Arduionot, és megint elégett egy csík. Azt már valószínűleg rosszul forrasztottam meg mert akármit csináltam már amperszag meg égés volt az eredménye. Nekem úgy tűnik most már tényleg vége van.

Nem nagyon van kedvem egy újabbat rendelni és azt megint tönkre tenni. Volt már valakinek hasonló tapasztalata? Mit ronthattam el? Lehet, hogy a pótméteren keresztül folyt a 12V és zárlatra vitte a hídat?
    Okozhat ilyet, ha fordítva kötöm be a DIR-t és a PWM-t? Meg tudom valahogy védeni a hídat? pl. autó biztosítékkal, hogy az olvadjon szét és ne a nyák?

Átnéztem a Tronicgr féle H-Hídat. Az alkatrészek 4-5000Ft-ba kerülnek. Azon gondolkodom, hogy lehet inkább össze kellene ezt raknom. Aztán ha valami kimegy benne egyszerűbben tudnám javítani.
  • wptm
    Sziasztok!

Na ilyen is ritkán fordul elő. Megtaláltam az alábbi első kérdésemre a választ:
    http://www.x-simulator.de/wiki/Dual_Mosfet_H-bridge_by_Tronicgr
    The battery can use this extra power to charge it self instead.
    A FAQ résznél.
  • wptm
    Sziasztok!

Pointer leírásához (http://www.pointer4.hu/masodik-cockpit-naplo/) lenne pár kérdésem.
    "Az elektronika úgy van megoldva, hogy az ablaktörlő motorból fékezésénél, az áram visszafele folyik az aksiba, tölt, tehát nem fűtjük el feleslegesen ezt az energiát."

Ezt hogyan lehet elérni? A Thanos féle motorvezérlő, vagy az H-Bridge tudja ezt?

Illetve ennél a pontnál lenne még kérdésem:
    "Egy 66Ah-ás mellett döntöttem, és egy folyamatosan üzemeltethető töltőt is tudtak hozzá ajánlani, amit nem zavar ha közben nyúzzák az aksit."

Mi az ismérve az ilyen töltőnek? Nekem van egy Tesco-s töltőm, gondolom az nem ilyen. Viszont honnan lehet ezt megállapítani?
  • bardocz
    Biztos hogy kezel két játékvezérlőt.
  • Buccck
    Az LFs 1 vagy 2 játék vezérlőt tud kezelni mit tudok olyankor csinálni h ha csak egy játék vezérlőt ismer fel a game?
  • lac coo
    Tablet, telefon ,autoszimulatorhoz teljesen jo.:)
  • repvez
    http://www.poscope.com/pokeys56u

Ez sem tünik rossznak, bár az autos simulátorokhoz nem kell annyi gomb, viszont a mutatós müszereket és a digit kijelzöt is egyszerre kezeli.
  • lac coo
    Nezd meg kicsivel lejjebb ,Maxwel kollega szinten gyart ilyen button panelt, sokkal olcsobb,, kivallo minoseg, gombok szalag ( ide ) kabelre, a gephez meg usb vel kapcsolodik. Program nem kell, plug & play ,siman mintha egy joypad lenne.8 analog es 24 gomb van rajta .
  • Buccck
    Hát igen végül is h ha így nézzük jogos köszönöm a segítséget. Amúgy a Leo Bodnar féle vezérlő panel ott ugye egy ide kábelre kötöm rá a gombokat és azzal kapcsolom össze viszont a géppel meg gondolom amivel akarom viszont arra nincs valami bekötési rajz h ott mit merre? Meg ahhoz már valami program is kell nem ?
  • lac coo
    Billentyű és kormány összeakad ? Nem! A tiéd sem fog ! ;)
  • Buccck
    Én úgy gondoltam h ugye a gamepadon van 2 alap lap a 2 összeköti egy szalag kábel ha ott forrasztok bele annak jónak kéne lennie nem ? és akkor nem a nyákon kell forrasztanom hanem csak az átvezetőn. Viszont a kérdés a következő a kormány meg a game pad nem akad össze a játékba?
  • wptm
    Persze, olyat is lehet. Először én is egy pár ezer forintos gamepad-et operáltam meg e célból Lásd: 2013. jan. 26. 20:21 bejegyzésem. Gamepad-et forrasztani nem egyszerű, és könnyen tönkre lehet tenni.
  • Buccck
    Hello !

Köszi ad már egy táv pontot, kérdés sima konzolbol kiszedem a gombokat az megoldás ?
  • wptm
    A képek beillesztése nem sikerült. Akkor újból:

A vezérlőt beépítettem egy házba:
    http://www.sg.hu/galeria/1352532665/13525326651353867631.jpg
  • wptm
    Helló Buccck!

Elektronikának a Leo Bodnar féle vezérlőt ajánlom. Olvass vissza 1-2 lapot írtam már róla.
    Én egy Skoda váltót használtam fel. Készítettem hozzá fából egy "H" mintát. A fokozatokba, pedig tettem egy kis fémet kapcsolónak. Amikor sebességbe rakom, olyan mintha megnyomnék egy gombot a játékvezérlőn.
    Kép a váltómról:

Itt pedig a vezérlőről, beépítettem egy dobozba:

Itt találhatsz a többi cuccomról is képet meg leírást:
    http://www.x-sim.de/forum/viewtopic.php?t=799
  • Buccck
    Tiszteletem!

Segítséget szeretnék kérni valakitől akinek(akiknek) van kedve , egy váltót szeretnék összerakni magamnak , persze mint kitaláltátok nem a tervezésbe kell a segítség hanem az elektronikai részébe bekötések mi kell hozzá milyen programot kell szerezni hozzá h lehet a géppel összekötni a játékkal hogy kommunikál nem zavar e be a kormánynak. Nagyon megköszönném h ha valaki segítene nekem. Előre is köszönöm a segítséget!
  • wptm
    köszi Pointer!
  • Plebii
    Én is le szeretném cserélni a jelenlegi profilképet, amennyiben jó ez a kép is ide, ezt állítsad be légyszíves.

http://www.sg.hu/galeria/1183979050/11839790501297693514tn.jpg
  • wptm
    A 40. hetes, sebességet váltó magzatot hogyan lehet lecserélni? Azt látom, hogy Pointer weboldalára mutatnak a linkek.
    pl. http://www.pointer4.hu/forum/defavatar.gif
    Viszont nem találok erre utalást, hogy hol tudnám ezt magamnak megváltoztatni. Ehhez Te kellesz, Pointer?
    Ide feltöltöttem egy 50x50 pixeles avatar-t: http://www.sg.hu/galeria/1352532665/13525326651364235499.jpg .
  • wptm
    Helló Pitbull1111!

Illetve van lehetőség ide az SG-nél levő belépésedhez is feltölteni képeket.
    Itt bal oldalt a Saját galéria menüpontnál: http://www.sg.hu/forum.php
    Vagy ez a link rögtön oda visz: http://www.sg.hu/galeria.php

Utána, ráklikkelsz az ide feltöltött képedre, hogy megjelenjen nagyban. Aztán a képre jobb egérgombbal a helyi menüből kiválasztod hogy "View Image" azaz a kép megnézése kb. magyarul. Ekkor a kép igazi link-je bekerül a böngésződ címsorába. Ilyen mint ez pl.: http://www.sg.hu/galeria/1352532665/13525326651352654862.jpg
    Ha ez megvan, akkor utána "Kép beszúrása" gombot megnyomod, majd megadod azt a címet amit az elöző pontban megtaláltál.

Ezek után már muszáj lesz megmutatnod nagyban is a képeket.
  • Plebii
    Ez még mindig nem működik, vagy valami képmegosztóra felteszed, vagy saját tárhwelyre, stb, mert így csak bélyegképet szúr be a rendszer, sokat sajnos nem látni belőle.
  • Pitbull1111
    Köszi próbáltam,de valamit bénáztam.köszi a segítséget.
  • pedobear

Kép beszúrása gomb